估唔到係中環街市,竟然會有咁高性價比嘅 omakase食🐟火炙漁夫丼 ($208) 兩粒帶子勁大舊,魚生燒得啱啱好,外面微微焦香,裡面保持到鮮嫩口感,外皮俾火炙過之後更加香口,真係無得頂! 最令人驚喜應該係個醬油飯,醬油味超香,只係食白飯都覺得超好食,軟糯得黎粒粒分明🍣廚師特選Omakase set ($318.4)入面有10件壽司+1件手卷壽司一上枱,店員就會好細心咁介紹每件壽司係咩魚魚生食得出超級新鮮,每件都切得厚薄適中,而且有我最鍾意嘅海膽同蟹肉😍拖羅蓉手卷份量十足,而且拖羅蓉新鮮到有種入口即化嘅感覺,食完仲想encore!🥣鯛魚茶漬湯每個餐都有一碗,個湯超級鮮甜,入面仲有一小片鯛魚片🍇葡萄乳酸($38) 葡萄味突出,酸甜適中🍑白桃乳酸($38) 乳酸嘅酸度同白桃嘅甜味平衡得好好,味道好fresh總評:係中環可以用呢個價錢,食到呢個質素嘅omakase真係cp值好高,而且最近逢星期日至四仲有happy omakase hour 嘅8折優惠,岩曬收工都朋友仔一齊黎聚一聚!
估唔到係中環街市,竟然會有咁高性價比嘅 omakase食

🐟火炙漁夫丼 ($208)

🍣廚師特選Omakase set ($318.4)
入面有10件壽司+1件手卷
壽司一上枱,店員就會好細心咁介紹每件壽司係咩魚

🥣鯛魚茶漬湯
每個餐都有一碗,個湯超級鮮甜,入面仲有一小片鯛魚片

🍇葡萄乳酸($38)
葡萄味突出,酸甜適中

🍑白桃乳酸($38)
乳酸嘅酸度同白桃嘅甜味平衡得好好,味道好fresh

2025-08-21
6天前 8 瀏覽
同朋友行街後搵野食揀左日本過江龍✨魚がし日本一✨吧枱式設計,日式裝潢好有特式,佢地主打丼飯仲有性價比高既廚師發辦👍🏻 依家仲推出左Omakase hour,星期日至四嘅3點至7點,部分廚師發板套餐有八折優惠🤩廚師特選壽司10貫+手卷海膽、油甘魚、赤蝦、拖羅、赤貝等等...每件壽司上既刺身都係厚切, 新鮮肥美, 油脂豐富,而本身壽司飯都已經有調味,唔需點好多既豉油,所以更加食得到魚既鮮味三文魚親子丼一碗丼飯有5-6塊厚切三文魚,油脂豐厚,配上大大粒勁爆汁三文魚籽,味道新鮮口感好豐富😋鏗魚魚湯,好有驚喜!湯都好有誠意,裏面除左有魚片之外,亦加左泡飯,口感豐富又特別👍🏻另外我地各人嗌左一杯果酒,蜜桃酒比較飲似緊果汁,好而入口,而蘋果酒味道清新但酒味較特出,兩杯都唔錯,推推👍🏻👍🏻👍🏻

廚師特選壽司10貫+手卷

三文魚親子丼

鏗魚魚湯,好有驚喜!
6天前 0 瀏覽
開放式壽司吧檯設計,裝潢走型格路線,配上魚形醬油瓶作造型燈飾,相當有特色。除了提供單件壽司選項外,亦有套餐及丼飯,同時配備多元化口味的清酒來配餐。值得一提的是,凡惠顧任何飲品,即享指定廚師發辦套餐8折,差不多相等於飲品免費!三味吞拿魚丼 ($248)一碗有齊赤身、中拖羅和大拖羅,帶來三重吞拿魚滋味,鮮味豐厚。廚師特選壽司(10貫+手卷) ($398)雲集了池魚、深海池魚、油甘魚、吞拿魚、鰹魚、吞拿魚腩手卷、帆立貝、牡丹蝦、蟹肉及海膽,每款都色澤亮麗,可以一次過品嚐到多重鮮味,性價比高!軟綿香滑的吞拿魚蓉配上爽口的千本漬、芝麻和香蔥,油香四溢,帶來多重味覺層次。

三味吞拿魚丼 ($248)

廚師特選壽司(10貫+手卷) ($398)

2025-08-20 0 瀏覽
朋友大力推薦中環街市一壽司店,決定下班後前去一探環境簡約日式,採用立食吧台設計,木質裝潢乾淨整潔,營造出輕鬆自在的氛圍,適合快節奏的上班族服務員親切專業,迅速解說菜單,動作熟練,像老友般舒適廚師特選壽司10貫加手卷1件外觀精緻,米飯晶瑩,刺身新鮮閃亮香蔥吞拿魚腩丼味道濃郁,吞拿油脂融入口中,微微辣勁提味佐餐真野鶴辛口“鶴”本醸造清酒乾爽順滑,酒體輕盈不黏膩九州甘王草莓乳酸粉紅可愛,甜酸適中,帶來清新收尾
朋友大力推薦中環街市一壽司店,決定下班後前去一探
環境簡約日式,採用立食吧台設計,木質裝潢
乾淨整潔,營造出輕鬆自在的氛圍,適合快節奏的上班族
服務員親切專業,迅速解說菜單,動作熟練,像老友般舒適
廚師特選壽司
香蔥吞拿魚腩丼味道濃郁,吞拿油脂融入口中,微微辣勁提味
香蔥吞拿魚腩丼
佐餐真野鶴辛口“鶴”本醸造清酒乾爽順滑,酒體輕盈不黏膩
真野鶴辛口“鶴”本醸造清酒
九州甘王草莓乳酸粉紅可愛,甜酸適中,帶來清新收尾
九州甘王草莓乳酸
2025-08-19
廚師特選壽司
香蔥吞拿魚腩丼
真野鶴辛口“鶴”本醸造清酒
九州甘王草莓乳酸
唔講唔知,中環街市地下竟然有間日本過江龍「魚がし日本一」!佢哋嘅海鮮每日由日本漁市場直飛到港🐟✈️,堅持「不時不食」精神,今次試咗兩款丼飯同特飲,真心驚艷到爆燈💥! Fisherman's Style Seared Rice Bowl呢個火炙漁夫丼簡直係視覺+味覺雙重享受!面頭鋪滿三文魚、吞拿魚、油甘魚同帶子刺身,師傅輕輕火炙過🔥,魚油香即時爆發~刺身新鮮到咬落彈牙,帶子仲係溏心質地🤤!最正係飯底暖粒粒,撈埋蛋黃同醬油,每一啖都海洋感滿滿🌊! 🐟 Salmon & Salmon Roe Rice Bowl三文魚控必嗌!厚切三文魚刺身疊成小山,加上爆汁三文魚籽🍣,魚籽鹹鮮同魚肉甘甜完美平衡~偷偷講:撈埋wasabi醬油飯一齊食,嗰種黏糯鮮甜嘅口感,真係停唔到口啊😭! 鯛魚茶漬湯跟丼嘅湯絕對唔係配角!每日用鮮雞+鯛魚熬製,湯頭乳白超濃郁🐔,仲有魚肉碎增加口感,飲完成個胃暖笠笠~ Grape Clapis + 蜜瓜梳打食完丼飯點少得解膩特飲?巨峰提子梳打果味爆棚🍇,蜜瓜梳打就好似食緊北海道蜜瓜咁清甜🍈!兩杯都係冰涼氣泡感,夏日救星啊❄️~ 坐喺開放式吧枱前,睇住師傅即握壽司已經係享受🍣

鯛魚茶漬湯

Grape Clapis + 蜜瓜梳打

坐喺開放式吧枱前,睇住師傅即握壽司已經係享受🍣!餐廳仲有日本魚形醬油瓶燈飾🐟,打卡一流~重點係食材真心高質,食完唔會口乾,絕對翻兜!
2025-08-18 0 瀏覽
之前去airside食過呢間覺得幾好食,所以呢日來到中環街市見到就決定入來,呢到只有bar枱,同師傅可以好舒服咁樣有好多交流,用餐體驗都幾好,喺中環街市入面係一個唔錯嘅日式菜嘅選擇。呢度更加有happy hour優惠,所以放工之後記住約埋朋友一齊嚟飲番杯先。鯛魚茶漬湯真係落咗啲心思嘅,好濃嘅魚湯味,加埋入邊有少量飯,好暖胃!主食我地要左三味吞拿魚丼同廚師特選壽司10件,兩個都好新鮮,魚都切得好厚,連我最愛嘅海膽都有overflowing嘅效果,正啊!九州甘王草莓乳酸同埋波子汽水都真係好正,九州甘王草莓乳酸整到成杯Cocktail咁樣,打卡一流,至於波子汽水就真係童年回憶啦!

2025-08-17 0 瀏覽
坐Bar枱睇師傅即場壽司演出🍣🎌 靜靜地坐喺Bar枱前,睇住師傅一刀一握,節奏俐落,手勢優雅,簡直係一場味覺與視覺的雙重享受。🍣 _廚師精選壽司10件_每件都係匠心之作:油甘魚油脂豐厚、赤身鮮味突出、池魚細膩清爽、牡丹蝦甜美滑嫩、海膽如海水般鮮香、墨魚爽口彈牙、赤貝帶微微海味、蟹肉鮮甜細緻。最後油甘魚再登場,味道更濃郁;toro手卷入口即化,脂香滿溢,完美收尾。🍚 _三味吞拿魚丼_大拖羅脂香濃郁,中拖羅平衡鮮味與油脂,赤身則清爽鮮甜,三種層次分明,一碗丼飯食出三重享受。🍵 _鯛魚茶漬湯_鯛魚片薄而鮮,配上熱茶湯,清香暖胃,米飯吸滿湯汁,淡淡柴魚香令人放鬆,是一個溫柔的句號。
坐Bar枱睇師傅即場壽司演出🍣

🍣 _廚師精選壽司10件_

🍚 _三味吞拿魚丼_

🍵 _鯛魚茶漬湯_

2025-08-14 0 瀏覽
可以坐係廚師面前,睇佢即場製作新鮮嘅壽司同丼飯🍣依家仲推出左Omakase hour,星期日至四嘅3點至7點,部分廚師發板套餐有八折優惠廚師特選壽司(10貫+手卷1件),每一貫都係廚師精選時令刺身,所以非常新鮮🤤是日款式有肉質彈牙嘅金目鯛、魚味濃郁嘅油甘魚、味道鮮甜嘅牡丹蝦,仲有蟹肉壽司,蟹肉滿滿,鮮甜嘅日本海膽更係令人難以抗拒!🦀拖羅蓉手卷嘅口感creamy,鯛魚茶漬飯湯底鮮甜好飲🔥炙漁夫丼有炙燒過嘅拖羅、少見嘅右口魚同帶子,配上日本酸蘿蔔同薑,食落好滿足!🍚飲品方面,松鼠檸檬茶酒飲落似檸檬茶,但有酒味,酸酸甜甜非常開胃🤤南都酒造所35泡盛咖啡酒,濃郁嘅咖啡味,適合唔鍾意甜酒嘅朋友☕️ #魚がし日本一 #UogashiNihonichi #CafeDecoGroup #AIRSIDE #sushi #sushilover #aburi #searedsushi #香港日本菜 #中環 #中環日本菜 #香港美食 #香港探店  #香港旅游攻略

拖羅蓉手卷嘅口感creamy,鯛魚茶漬飯湯底鮮甜好飲🔥

2025-08-14 0 瀏覽
今晚同朋友去咗中環街市嘅「魚がし日本一」食晚餐,真係有驚喜!😍 地點好方便,就喺皇后大道中,入到去即刻覺得自己好似去咗日本咁,裝修好有和風feel,坐Bar枱仲可以睇住師傅即場握壽司,好有氣氛㗎!🇯🇵✨ 我哋叫咗「廚師特選壽司10貫+手卷」,每件壽司都新鮮到爆!🍣 師傅手勢好正宗,魚生厚切又鮮甜,特別係拖羅,入口即溶,油脂香超正!手卷紫菜脆卜卜,入面嘅餡料多到瀉,食到好滿足!🤤朋友叫咗「三味吞拿魚丼」,賣相已經贏晒!💯 有三種唔同部位嘅吞拿魚,鋪滿成個碗,撈埋wasabi豉油一齊食,鮮味層次豐富到震!丼飯嘅醋味調得啱啱好,唔會太酸,同魚生好夾~🍚另外仲試咗「茶漬湯」,清清地好暖胃,食完壽司飲返碗真係perfect!🍵 飲品方面,我哋叫咗荔枝酒同水蜜桃乳酸,荔枝酒香甜易入口,水蜜桃乳酸就酸甜解膩,兩杯都超推介!🍹🍑整體來講,呢間餐廳性價比高,食材質素對得住價錢,服務又好好,師傅會同客人互動,環境又舒服,絕對會再encore!👏 如果你係日本料理fans,一定要嚟試下!記得bookmark低地址啦~📍

𓆹 廚師特選壽司 (10貫+手卷1件)8折後$𝟹𝟷𝟾.𝟺*壽司擺盤精緻, 款款食材都好新鮮。池魚同鰂魚油脂豐富, 魚身細緻嫩滑。金目鯛甘甜, 肉質彈牙。油甘魚魚味濃郁, 口感柔滑。帶子鮮甜, 爽脆彈牙。牡丹蝦晶瑩剔透, 味道鮮甜。吞拿魚赤身肉質柔軟。鰹魚帶一點炙燒香氣, 魚味突出。蟹肉甘甜, 一梳梳嘅蟹肉令人滿足。北海道海膽質感細膩, 入口即溶, 鮮甜十足。𓆹 三味吞拿魚丼 $𝟸𝟺𝟾三味吞拿魚丼包括大拖羅, 中拖羅同吞拿魚赤身。大拖羅肥美, 脂肪含量高, 口感順滑, 入口即溶。中拖羅脂肪與魚肉比例恰到好處, 肉質細膩, 口感嫩滑彈牙, 味道清新。吞拿魚赤身質地扎實, 口感相對輕盈且帶有彈性。每個套餐都附有茶漬麵豉湯, 麵豉湯裡面有魚肉, 非常鮮甜。𓆹 荔枝酸乳 $𝟹𝟾𓆹 水蜜桃酸乳 $𝟹𝟾*於星期日至星期四15:00-19:00, 點選任何飲品就可以8折優惠享用廚師發辦套餐。
𓆹 廚師特選壽司 (10貫+手卷1件)8折後$𝟹𝟷𝟾.𝟺*

𓆹 三味吞拿魚丼 $𝟸𝟺𝟾

每個套餐都附有茶漬麵豉湯, 麵豉湯裡面有魚肉, 非常鮮甜。

𓆹 荔枝酸乳 $𝟹𝟾
𓆹 水蜜桃酸乳 $𝟹𝟾

2025-08-06 187 瀏覽
我約好友去位於香港中環皇后大道中93號中環街市地下G12號舖的<魚がし日本一>食魚生及壽司,環境舒適,裝飾富日本風格,吧檯係可以睇到師傅製作的過程!我哋點咗:🥢Fisherman's Style Seared Rice Bowl with Soup 火炙漁夫丼、鯛魚茶漬湯 $208漁夫丼賣相繽紛吸引,丼飯面頭係新鮮刺身,有三文魚、吞拿魚、油甘魚、帶子..等,刺身款式多,口感豐富,味道鮮甜。鯛魚茶漬湯鮮甜好飲。🥢Sushi Omakase Set (Sushi 10pcs + Handroll 1pc) with Miso soup 廚師特選壽司(10貫壽司 + 1款手捲)、鯛魚茶漬湯 $398十貫壽司有蝦、油甘魚、鰹魚、銀雪魚、蟹肉、海膽...等,最欣賞拖羅蓉手捲的肥美新鮮嫰甜。茶漬麵豉湯搭配鯛魚和米飯,湯底鮮甜好飲。🥢Melon Clapis Soda $38蜜瓜味濃,梳打清爽。🥢Lychee Clapis Soda $38荔枝味清香,梳打清涼。

我哋點咗:

🥢Melon Clapis Soda $38
蜜瓜味濃,梳打清爽。

🥢Lychee Clapis Soda $38
荔枝味清香,梳打清涼。

• 火炙漁夫丼
  • 廚師特選壽司(10貫壽司 + 1款手捲)
  • 鯛魚茶漬湯
2025-07-15 339 瀏覽
慣咗一個人食lunch,間唔中想食下中價位日本嘢,又唔想等位,就會嚟中環街市地下food court 呢間魚がし日本一食刺身丼或者壽司定食。今次叫咗「雜錦角切魚生丼」,定食包埋茶碗蒸、沙律同味噌湯。丼飯面頭鋪滿角切魚生,有三文魚、吞拿魚、蝦同其他鮮魚,魚生質素唔錯,味道新鮮、唔腥,size都合理,唔會切到太細粒或者淨係俾啲邊角料你食。我唔食薑所以夾走晒飯上面啲酸薑😂 但配醃蘿蔔都好開胃。整體嚟講,定食份量足夠,味道都唔錯,如果可以平少少/免加一價錢會更加有競爭力。

今次叫咗「雜錦角切魚生丼」,定食包埋茶碗蒸、沙律同味噌湯。

我唔食薑所以夾走晒飯上面啲酸薑😂 但配醃蘿蔔都好開胃。

2025-07-14
2024-12-30 1217 瀏覽
去開附近簡左間食壽司既日本餐廳,見評價唔錯就去試下。整體ok既,不過啲紫菜唔脆之餘有啲難咬得開。覺得講到咁好既日本餐廳但基本既都好似未做得好好。壽司整得好好,而且都好新鮮咁。只是因為當中有個海膽壽司有紫菜,因為紫菜質素麻麻以致整體感覺麻麻。另外有些細節位睇下可否做到,例如每個位放一張消毒紙巾,這樣客人方便些用手食手卷。另外也沒有位置比客人放物件,不過這很少事,只是有這些簡單安排會更貼心。哈哈哈哈哈。
去開附近簡左間食壽司既日本餐廳,見評價唔錯就去試下。

2024-04-02 3029 瀏覽
嚟自日本嘅過江龍秉持不時不食嘅宗旨✨ 餐牌會因應季節食材變更而有所調整 漁產仲每日新鮮由日本當地市場直送到🐟 除咗單點壽司刺身 唔想煩仲可以揀廚師發辦 中環嚟講性價比唔錯 幾啱放工食吓嘢飲番兩杯🍻  為慶祝中環店開幕 🎊 三月底前會提供Sake Flight清酒品味體驗 用優惠價HK$88就可以試到以下三款清酒🍶  🔸新潟縣嘅*真野鶴純米吟釀* 口感順滑 有細緻果香 酸度平衡😌  🔸兵庫縣嘅*福壽純米吟釀* 小編三款酒之中嘅最愛 帶淡淡烤栗子香🌰 原來依個酒釀曾多次喺瑞典諾貝爾獎酒會宴席上嘅佐餐酩酒  🔸山梨縣嘅*七賢風凛美山純米* 💰:  - 廚師特選壽司丨$398 p.p. - 魚がし日本一 Sake Flight丨$88 p.p.
嚟自日本嘅過江龍秉持不時不食嘅宗旨✨
餐牌會因應季節食材變更而有所調整
漁產仲每日新鮮由日本當地市場直送到🐟

除咗單點壽司刺身 唔想煩仲可以揀廚師發辦
中環嚟講性價比唔錯 幾啱放工食吓嘢飲番兩杯🍻

用優惠價HK$88就可以試到以下三款清酒🍶
🔸山梨縣嘅*七賢風凛美山純米*

💰:
- 廚師特選壽司丨$398 p.p.
- 魚がし日本一 Sake Flight丨$88 p.p.
2024-03-25 2516 瀏覽
呢間東京過江龍魚がし日本一出名性價比高,最近喺中環街市再開咗香港第二間分店,佢地有好幾款set ,我地揀咗中間既omakase 10 貫壽司 set $398另外再加 $88 試埋sake flight set 3 款 sake 佢地係bar枱setting 大家可以睇到師傅手勢omakase set $398 有10貫壽司,1 款手卷同埋茶漬麵豉湯📍10貫壽司有中拖羅/池魚王/鰹魚/油甘魚/真鯛/左口魚/銀鱈魚/蟹肉麵豉/螢光魷魚/海膽。當中最鐘意係螢光魷魚鮮味十足,口感爽脆,另外中拖油脂豐富入口即化,仲有蟹肉麵豉有滿滿蟹肉極之鮮甜📍拖羅蓉手捲既拖羅蓉肥美鮮嫩,搭配醃蘿蔔、芝麻和蔥花的香氣,口感味道豐富。📍茶漬麵豉湯麵豉湯鮮搭配米飯同鯛魚,變成一碗茶碗漬,飲完十分暖胃📍Sake Flight清酒品味體驗三款清酒各有特色: 十四代本丸:口感醇厚、細膩,帶有淡淡的果香和花香/福祿壽純米吟釀口感清爽、甘甜,帶有淡淡的蘋果和梨的香氣/真野鶴純米吟釀:口感柔和、順滑

佢地係bar枱setting 大家可以睇到師傅手勢

📍茶漬麵豉湯
麵豉湯鮮搭配米飯同鯛魚,變成一碗茶碗漬,飲完十分暖胃

📍Sake Flight清酒品味體驗