門口以復古大宅風格配合骷髏骨設計門口既bar枱位 已經好有奇幻氛圍 入到餐廳內部鬼異得黎又好有中古vintage既古典風 連啲吊燈同餐椅都好玩味 我地坐果張係不規則的😂.▫️美利堅合眾國西冷牛扒 $178😋👍🏻:👅👅👅👅👅💛/5分Lunch set可以揀粟米湯/沙律🥗 沙律用左黑醋同好多水果襯托 酸酸的好開胃~估唔到個牛咁大塊 望到都已經流晒口水🤤🤤 切開既肉肉粉粉的 口感好軟嫩且充滿肉感 熟度同油脂感都剛好 牛味濃郁得黎好有肉汁😚 估唔到會咁好食desu🥺🥺 點完個南瓜醬(?)味道更香濃~ 薯角都外脆內軟 仲有好多露筍雜菇伴碟去解膩😛.▫️lunch set 6 items $158😋👍🏻:👅👅👅👅/5分Lunch可以根據自己喜好係20款dish自選3款以上黎做platter 我地好大貪地揀左max既6款🤫 一上碟就覺得砌得好靚🥺 每樣都有佢自己的小角落🥰每個set都可以揀配紫菜飯/意粉/包/burger 最後我哋揀咗要烏冬 估唔到會有埋明太子醬😍 同埋係冷烏冬黎😆 揀咗款半熟溫泉蛋 即刻打埋落去撈😛 成個口感勁creamy爽口 明太子再帶少許辣咁~Main我地揀左烤焗味噌醃鯖魚&薑味燒

▫️美利堅合眾國西冷牛扒 $178
😋👍🏻:👅👅👅👅👅💛/5分

▫️lunch set 6 items $158
😋👍🏻:👅👅👅👅/5分

lunch set 6 items

Main我地揀左烤焗味噌醃鯖魚&薑味燒汁豬肉片 前者估唔到會咁大條😳 沾左差唔多半個碟 焗至金黃色 個皮帶少少脆身 鹹度剛好且魚質好嫩滑😚 後者微微燒過 充滿焦香味同油脂感
lunch set 6 items

仲揀左三款炸物 竟然會有炸牛油果🥑😳 第一次食 比平時食既更加軟熟 味道好香口同時唔會太油膩 仲要左脆炸魷魚圈同炸蝦🍤都好香脆同彈力 炸衣都唔會太厚😛
▫️奶蓋鴛鴦走沙冰 +$48
😋👍🏻:👅👅👅👅/5分
跟餐會有Americano/oolong tea或者轉其他飲品-$20🙆🏼‍♀️ 好少見奶蓋鴛鴦就試了~ 奶蓋超厚的估唔到都好奶滑🤤 將鴛鴦整咗做沙冰 依然都飲到濃滑既咖啡香 且味道唔會過甜 配搭得幾好😚
總結,鬼混主打fusion菜 估唔到會咁高質🥺 個牛牛真係好正🤤 platter自選既idea都好特別 可以試多幾款🤭 環境好有心思去設計出玩味既奇幻古堡風格😍 周圍都好igable同坐得好舒服desu~
2021-11-19 1394 瀏覽
今日放假~做半日貴婦食afternoon tea!未上食物前侍應拎左支聖木黎喺我地面前燃點話可以去除負能量感覺都幾得意~聖木香味獨特真係可以令人有種沉澱嘅感覺但其實有野食,我已經無晒負能量了🤭呢個tea set有三層鹹甜點各一半每件都好精緻😍😍我地先試鹹點日本和牛多士和牛相當油嫩配上脆口多士好味!煙三文魚牛角包都唔hea牛角包酥香三文魚鹹鮮鴨肝朱古力馬卡龍呢個好有驚喜!馬卡龍本身好甜但配上少鹹嘅鴨肝估唔到會咁夾!有兩個味一個野莓味一個咖啡味個人喜歡野莓味更帶出鴨肝果份脂香!日向夏柑檸檬茶忌廉蛋糕中間切開,有流心饀食到茶香味檸檬酸味幾清新唔過份士多啤梨蛋白卷蛋白卷好輕軟士多啤梨味好rich連忌廉都有士多啤梨味!斯里蘭卡紅茶焦糖燉蛋呢款幾特別唔會好似平時嘅抹茶咁濃重但又比焙茶香啲燉蛋好滑好嫩不過呢個得一份要開心share💕最頂層比利時窩夫配野莓果醬果醬應該加左乳酪所以唔係淨係得莓果酸味多左份乳香Tea set 可以配茶飲我地揀左伯爵茶茶味香濃解膩食完tea set之後仲有禮物帶走可以去糖街製片廠果邊換走一枝聖木等我地返屋企都可以繼續淨化超好呀!
今日放假~
做半日貴婦食afternoon tea!

未上食物前
侍應拎左支聖木黎
喺我地面前燃點
話可以去除負能量
感覺都幾得意~
聖木香味獨特
真係可以令人有種沉澱嘅感覺
但其實有野食,我已經無晒負能量了🤭

呢個tea set有三層

估唔到會咁夾!
有兩個味
一個野莓味一個咖啡味
個人喜歡野莓味
更帶出鴨肝果份脂香!

日向夏柑檸檬茶忌廉蛋糕
中間切開,有流心饀
食到茶香味
檸檬酸味幾清新
唔過份

士多啤梨蛋白卷
蛋白卷好輕軟
士多啤梨味好rich
連忌廉都有士多啤梨味!

斯里蘭卡紅茶焦糖燉蛋

等我地返屋企都可以繼續淨化
超好呀!
2021-11-16
2021-11-08 856 瀏覽
📍 鬼混 銅鑼灣恐怖主題西式餐廳 本身小編都唔睇恐怖片 餐廳附近有關於恐怖主題嘅展覽 所以冇特別多留意就行咗入去餐廳🤣餐廳裝飾方面偏古舊恐怖風 好彩唔係夜晚去😂-炸牛面珠漢堡 $148有大大個漢堡包🍔入面包住一塊幾厚身嘅牛面珠、三文魚、芝士、生菜同埋蕃茄等牛面珠食落去外脆內軟 又唔會太油膩🥰連埋個漢堡夾埋一齊食口感都唔錯👍🏻另外仲有薯角😻 啲薯角係小編食過咁多間入邊最脆口嘅🤩 雖然好熱氣但係好好味😂Choose Your Own $116呢個價錢我可以揀三款食物 再配一款主食🙆🏻‍♀️主食可以揀漢堡包、飯、意粉、烏冬、CrystalBread~小編就揀左明太子烏冬😋 烏冬食落去口感彈牙 好creamy🥰 好食!海膽汁魷魚薄片食落去好似魷魚乾 鹹鹹地又脆口幾好味吞拿魚蓉配山芋蓉食落去就口感細膩🤓 牛油果明太子蟹肉下面有一啲牛油果蓉同埋粒😁再加明太子同蟹肉食落去口感唔錯雖然三款嘅份量都係好細 但係都幾好味😋套餐包埋可以揀沙律或者餐湯💕我哋就揀左各一😋 沙律有好多水果🤭餐湯就係羅宋湯 好多料係湯入面🤭 好味兩個餐都配免費嘅烏龍茶或者咖啡 小編就揀左凍烏龍茶 烏龍茶唔會甜 都幾解膩🤓Yoghur
📍 鬼混
餐廳裝飾方面偏古舊恐怖風 好彩唔係夜晚去😂
炸牛面珠漢堡 $148
牛面珠食落去外脆內軟 又唔會太油膩🥰
連埋個漢堡夾埋一齊食口感都唔錯👍🏻
炸牛面珠漢堡

Choose Your Own $116
呢個價錢我可以揀三款食物 再配一款主食🙆🏻‍♀️
主食可以揀漢堡包、飯、意粉、烏冬、Crystal
Bread~

餐湯

凍烏龍茶

Yoghurt +$20
套餐加$20有一杯乳酪😋小編平時都好仲意食🤣
佢哋嘅乳酪有紅桑子、藍莓等水果 底層仲有唔少穀物片🙆🏻‍♀️ 口感都幾豐富 又唔會過甜🙈
Yoghurt

白朱古力夏洛逸蛋糕 $78
小編想食呢個蛋糕好耐啦😍 所以黎到一定要叫返個試吓!
蛋糕嘅size大約3寸左右 啱啱好當飯後甜品🥰
蛋糕中間有啲莓醬做夾心 中和左白朱古力嗰種甜度 但係食落去都係甜左少少🤣
不過其實白朱古力本身都甜 所以係正常嘅 🤣
食落蛋糕口感鬆軟 好好味🥰
白朱古力夏洛逸蛋糕

✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎
綜合食評📝
想睇相關地區?!?🤤
可以參考🙊⇊ ⇊
#loeyfoodies銅鑼灣
地址:銅鑼灣糖街8號樂聲大廈1樓
#銅鑼灣 #西式 #viewonwon #餐廳 #cafe #打卡
#hkfoodies 🇭🇰 #米奇吃貨日常😋
炸牛面珠漢堡
Choose Your Own
餐前沙律
餐湯
Yoghurt
白朱古力夏洛逸蛋糕
剛好10月是萬聖節月吧,所以更覺得這次分享的餐廳很切合主題說的是位於銅鑼灣的 鬼混 Vie Won Won可以網上訂座,如果想吃三層架下午茶~開始時間是在2點半,亦要提前預約所以我們只是散點了呢 ~或者下次有機會再來吃Tea吧在門口已經能感受到和店名頗有感的氣氛,絕對很適合影相打卡的喔!我們的座位在靠窗位置~話說店員見我們拿著一袋二袋還主動拿張椅子給我們放東西呢餐廳內在的環境是帶古堡味道,若是晚上來應該更有氣氛!?連桌子、一杯一碟都有放心思選的吧? 食物方面,主打的是Fusion菜~味道的配搭幾有新意的但朋友說單看菜名很難選擇,因為感覺很微妙且想像不丁會是什麼味道那樣子 (笑)飲品方面,山楂玫瑰薑茶 ($58) - 熱飲個杯好細~要倒很多杯才喝完? 凍飲其中的奶昔好像幾吸引,和朋友各點一款早餐奶昔 ($72) & 野梅奶昔 ($62) - 口感都算幼滑農厚的呢我是選野梅那款,甜度不算很高 (*°▽°*)另外一位朋友點的是 - 桂花金橘蘋果沙冰 ($64) 看起來都吸引小食點了兩款~混醬單骨雞翼 ($76)其實有配腐乳醬,但朋友話不敢試就選了芝士醬雞翼炸得很脆口,肉質還是很嫩滑~而且本身
剛好10月是萬聖節月吧,所以更覺得這次分享的餐廳很切合主題
說的是位於銅鑼灣的 鬼混 Vie Won Won
所以我們只是散點了呢 ~或者下次有機會再來吃Tea吧
餐廳內在的環境是帶古堡味道,若是晚上來應該更有氣氛!?
連桌子、一杯一碟都有放心思選的吧?
食物方面,主打的是Fusion菜~味道的配搭幾有新意的
凍飲其中的奶昔好像幾吸引,和朋友各點一款
我是選野梅那款,甜度不算很高 (*°▽°*)
山楂玫瑰薑茶
早餐奶昔
野梅奶昔
桂花金橘蘋果沙冰
小食點了兩款~混醬單骨雞翼 ($76)
其實有配腐乳醬,但朋友話不敢試就選了芝士醬
雞翼炸得很脆口,肉質還是很嫩滑~而且本身都有調味,所以再沾醬吃就更惹味囉
混醬單骨雞翼
柚子燒左口魚邊 ($78 / 2人份) - 魚肉很滑,而且充滿柚子的味道
燒過的左口魚邊會更香,但底下那脆片就很快稔掉了 ...
柚子燒左口魚邊 (2人份)
主食點了一個烏冬、一個飯,兩款口味都很有趣的
鵪鶉桂花卡邦尼烏冬  ($178)  - 每一口都帶著甜味,但吃落又不會太膩。
話說朋友話那塊葉吃起來很像薯片!我初頭以為是裝飾不能吃 ...
鵪鶉桂花卡邦尼烏冬
紫薯泥飯配香煎帶子 ($186) - 紫薯味很香很濃,不過相對沒前者那麼甜
而且基本上每口飯都可以吃到紫薯粒的喔~香煎的帶子有三粒。
最後還點了 - 鬼混醬豬肋骨 ($198 / For Half)
半份都有四支骨!外皮烤得頗香,肉口感軟嫩還有豐富的肉汁,再加上燒烤醬十分惹味喲
鬼混醬豬肋骨 (For Half)
2021-10-23
野梅奶昔
混醬單骨雞翼
鬼混醬豬肋骨 (For Half)
1K
2021-10-22 1992 瀏覽
又係時候籌備Halloween派對, 係網上無意中發現銅鑼灣一間樓上cafe, 以鬼怪做主題, 急不及待lunch就相約同事去試試。從門口至餐廳每個角落都擺放著唔少古靈精怪嘅擺設, 相信如果晚市幫襯, 會更有氣氛。 lunch時段有自選配搭menu, 先揀一款主食, 再自選不同配搭, 四個價錢劃分, 視乎揀幾多款。 最多可選6款自選配料, HK$158, 跟餐湯/沙律 + 餐飲,是日餐湯 - 雜菜湯,個湯好稀, 微微嘅酸甜, 嫌d雜菜碎苦苦地自選主食: burger表面烘至微脆, 內側鬆軟, 夾住芝士片、生菜同蕃茄片, 整齊排放著自選六款配料,兩款炸物包括炸蝦天婦羅、脆炸魷魚圈香脆不油, 炸魷魚圈外脆內爽, 支咗少少辣辣地嘅千島醬, yummy~牛油果明太子蟹肉 : 牛油果打成蓉, 保留些少細粒, 牛油果軟滑, 一梳梳蟹肉配上微辣明太子, 更突顯鮮甜。 慢煮八爪魚: 很粗嘅八爪魚腳切成粒, 整粒入口滿足到飽滿口感, keep到些少八爪魚原本嘅肉汁。茶葉鹵牛小排: 牛小排肥瘦相間平均, 肉質整體林, 而且入味, 食到牛味同時仲食到淡淡清香。黑毛豬: 質地唔算好嫩, 相比其他肉就較為乾身。

是日餐湯 - 雜菜湯,
個湯好稀, 微微嘅酸甜, 嫌d雜菜碎苦苦地

自選主食: burger
表面烘至微脆, 內側鬆軟, 夾住芝士片、生菜同蕃茄片,

整齊排放著自選六款配料,

黑毛豬: 質地唔算好嫩, 相比其他肉就較為乾身。

【U.S Lower Bottom Sirloin Steak】HK$178
自選五成生熟度, 西冷牛扒size都幾大件, 比掌心再大少少, 肉質算嫩, keep到肉汁。伴有薯角配菜, 份量夠哂飽。

+$20 Yogurt Cup
面層nuts同埋中層脆片脆卜卜, 配上軟滑嘅甜酸yogurt, 超正!

餐飲: 冰茶
2021-10-20
3天前 0 瀏覽
食過返尋味指數:❤️❤️❤️❤️❤️呢一間餐廳嘅氣氛一直維持halloween嘅感覺👻 我好中意呢種陰暗鬼怪主題餐廳 我相信萬聖節黎嘅話 一定full哂 實在太正🎃但唔好以為佢得個樣特別 菜色都特別吸引同好食格 大家有興趣都一定要黎食下感受下💀1. 龍蝦湯配脆米伴海蜇頭珊瑚蚌🦞菜一上枱係分開一碟餸一壺湯嘅🫖 賣相十分精緻 而且香脆米球同濃濃龍蝦湯好夾 塊葉都食得格🍁 好好食🥰2. 吞拿魚他他🐟軟林林嘅牛油果🥑同吞拿魚🍣嘅質感 配上脆卜卜嘅脆片 一軟一脆 口感好正 雖然唔係濃厚到令人難以忘卻嘅味道 但作為前菜 好fresh好清爽🤩3. 鬼混蕃薯條🍟係真係蕃薯🍠條 並非薯🥔條 所以都幾特別 咸咸甜甜嘅 耐唔耐食下一條 耐唔耐食下又一條 幾過癮🤣4. 白朱古力夏洛逸蛋糕🍰呢個係絕對要食🤍🤍🤍🤍🤍真係好好食 白朱古力並唔太甜 唔會好漏 小編我平時係中意食dark chocolate🍫嘅 但呢個面層嘅白朱古力忌廉包覆住鬆軟嘅蛋糕 內層仲有梅果醬 真係好正😍注意返 其實我本來唔太中意食果醬 但呢個恰到好處 大家絕對要試🙌🏻5. 佛手柑伯爵茶果凍🍮如果大家呢2款甜品都想食 我個人建議食左呢款先~因為比起白朱古

食過返尋味指數:❤️❤️❤️❤️❤️

1. 龍蝦湯配脆米伴海蜇頭珊瑚蚌🦞

2. 吞拿魚他他🐟

3. 鬼混蕃薯條🍟

4. 白朱古力夏洛逸蛋糕🍰

5. 佛手柑伯爵茶果凍🍮
如果大家呢2款甜品都想食 我個人建議食左呢款先~因為比起白朱古力蛋糕 呢款較為清淡 不過賣相十分之靚 食落去都好清新 但如果伯爵茶☕️味道再出啲就更好啦😚

6. 孟婆湯cocktail & 鬼混martini🥂
咁正嘅氣氛 又邊少得有杯酒chill下呢😳 因為我2杯都飲過 但唔太記得味道如何 唔好太介意🙈 只係記得2杯其實都好易入口 就算初嘗酒精嘅各位 都唔怕哽喉或者易醉格 總之 邊食邊飲真係好chill呀☺️

遺憾食唔到佢個水牛芝士氣球沙拉🥗 太熱賣了 小編平日7點去到想叫時 已經話賣哂 大家想打卡食嘅話 記得早啲去呀 有機會我都一定要再去食嘅🎈😆
每次經過百德新街嘅餐廳,沿着維園行,都會見到糖街有個戲院,戲院旁邊有條電睇,寫著「片場重地,閒人匆進」而上面竟然有個展覽/市集,新奇八怪,鬼味濃👻,對面有個餐廳,網上長期full house,今次就揀咗個靚日,喺萬聖節嘅氣氛下食平安夜晚餐🎅。 除咗有市集市集之外,仲有鬼屋電影體驗同密室逃脫,最啱帶埋朋友圈之中最膽小嘅黎玩🤣。 「每樣野都有陰黑嘅一面。日復日復日復地激發自已嘅dark side,就會變成“鬼魂”“ 恐懼”,亦會遇到自己嘅另外一面」呢個亦係鬼混嘅源意🧐。 餐廳嘅環境非常之搞鬼,天花上佈滿樹木/油畫,大量「俘虜骨人(p.s.唔識點寫)」嘅畫再加上古典嘅裝修,好似身處於鬼屋咁🎃。平安夜當日只有Christmas set,$528per person。但張枱話就話係幾復古,但就x凸不平,我朋友倒瀉咗杯烏龍茶🥲。 芒果帶子他他 煙燻火雞吐司 望落就偏向細份,只係一口size,簡簡單單,我全餐飯都會以$528去評價,而個火雞吐司我就覺得有少少「褪」😅。火雞就係正常超市賣到嘅貨色,吐司鬆脆有油香,配上可有可無嘅無花果粒。 帶子他他外面嘅青瓜排得整整齊齊,裏面嘅芒果蓉軟熟清甜,並非死甜,

芒果帶子他他 煙燻火雞吐司

芒果帶子他他 煙燻火雞吐司

帶子他他外面嘅青瓜排得整整齊齊,裏面嘅芒果蓉軟熟清甜,並非死甜,唔會搶走帶子嘅鮮味。帶子同樣切得碎細,鮮甜嫩滑,係高質嘅,個包配埋呢兩個就正啦😋。

意式雜菜湯

意式雜菜湯

我個人認為其實收得$500,湯嘅方面可以有其他比較精緻D嘅選擇😑,我就唔太希望有雜菜湯,味道其實真係冇乜野好講,就係超級普通而唔係難飲嘅紅湯,尚可接受😒。

香煎鴨肝卡邦尼菠菜麵

香煎鴨肝卡邦尼菠菜麵

首先講吓隻碟,執相嘅時候已經覺得有D頭晕眼花💫,兩款澱粉嘅份量都偏細,冇特登想用澱粉整飽你,但我就冇食到和牛燉飯嗰款,只見到有舊牛條筯極大,可想言知和牛嘅出品係點😬。

鴨肝size就正常啦,都有兩三啖,但呢隻碟就冇for你去切野。裏面仲有少少嫰紅色,油脂豐盛,仲滴咗落D意粉度,雖然未到最入口即化嘅境界,但都唔錯嘅👍。

菠菜麵望落好綠,口感爽口,一咬即斷,味道就好似有陣鹼水味🤫,好似某隻牌子嘅麵條,菠菜味微薄。配上超級普通嘅忌廉汁,我就麻麻呢道澱粉質😬。

威靈頓牛扒

成餐最期待嘅係呢個,好少地方有呢樣野,一開始以為只有「半大舊」,點知有「一整舊」,一個人食完即刻打包走人lu。順帶一提,呢度係會一次過煮好多個同樣嘅菜式,所以食完一道之後會等得比較耐⏳。

牛扒見到中間係完美嘅medium rare,一切落已經feel 到有料到。呢個應該係我近期食過最正嘅牛柳,入口嫩到唔洗點咬已經化開🤤,juicy呢家野都唔洗多講,已經浸濕咗個酥皮底🥲,牛味非常濃厚,又有mustard嘅甜味。

威靈頓牛扒首先要煎香塊牛,再搽上芥末,裹上軟熟嘅蘑菇蓉,再佈一層parma ham(呢度用咗火腿),最後加上鬆化又帶牛油香嘅酥皮,卷埋一舊,焗到金黃色,呢度就做到以上呢幾點,但食嘅時候都會甩皮甩骨🤭。
龍蝦鱈魚兩食

under the mistletoe

澳洲M5和牛燒汁飯

under the mistletoe
2022-01-08 2 瀏覽
又來一晚Girls Talk👯💃🏼👯‍♂️,諗住上網搵間比較特別既餐廳。俾佢個名「鬼混」吸引咗,去睇睇有幾驚😆餐廳喺銅鑼灣糖街樂聲大廈,係要搭一條扶手電梯上一樓嘅,沿途都有一點鬼怪嘅物品裝飾,真係好特別。餐廳門口已經有一張bar 枱位, 仲有骷髏骨頭💀☠️💀擺設,餐廳裏面周圍都係中古Vintage嘅古典風設計,打卡一流📸我哋order左四樣食物,三杯飲品。🔸水牛芝士氣球沙拉🥗~ 水牛沙拉🥗打卡一流,好食但味道唔夠突出,要記得嗰氣球🎈係用黎裝飾,唔食得😆 🔸 凍蜆~ 凍蜆係必食,同一般泰國餐廳食嘅完全無得比,蜆肉勁滑,夠香辣,重點係辣度又唔會遮左蜆嘅鮮甜🤤🔸 威靈頓白吞拿魚~ 擺碟靚,啱打卡,又好食,威靈頓白吞拿魚 嫩滑無比,外面酥皮又焗得啱啱好😋🔸番薯薯條~ 薯條係番薯🍠做成,炸得好香好脆🔸 桂花柑橘蘋果沙冰~ 金橘混合蘋果同桂花味,好清新🔸 西芹檸檬青蘋果梳打~ 很清新的組合,12月仲覺得熱,草青味唔會太勁,而且仲有青蘋果🍏蜜糖🍯,感覺好健康總括嚟講,呢間餐廳,無論係食物、裝修、服務都唔錯❤️大家可以一試💕

我哋order左四樣食物,三杯飲品。

🔸水牛芝士氣球沙拉🥗
🔸 凍蜆

🔸 威靈頓白吞拿魚

🔸番薯薯條
~ 薯條係番薯🍠做成,炸得好香好脆

🔸 桂花柑橘蘋果沙冰
~ 金橘混合蘋果同桂花味,好清新

🔸 西芹檸檬青蘋果梳打

• 威靈頓白吞拿魚
2022-01-01 20 瀏覽
同老婆行完工展會,揾個地方食完飯先返屋企,銅鑼灣糖街主題餐廳Vie Won Won,裝修以靈異鬼怪為主,周圍多骷髏骨同鬼怪擺設,環境陰暗,氣氛詭異,餐廳佈置似置身古堡,主打特色fushion菜,餐具同餐牌設計都配合氣氛。我哋要咗日本燒汁和牛燉飯,墨汁炒魷魚燉飯,同兩杯飲品。日本燒汁和牛燉飯和牛牛味十足,入口即溶,蘑菇片多,燉飯creamy,飯粒吸引咗肉汁精華,好夠味,墨汁炒魷魚燉飯,魷魚片軟腍唔靱,墨汁燉飯鮮味十足😋。桂花柑橘蘋果沙冰,金橘混合蘋果同桂花味,清新fresh,白朱古力抹茶沙冰,甜甜地,抹茶回甘,好飲🍹
我哋要咗日本燒汁和牛燉飯,墨汁炒魷魚燉飯,同兩杯飲品。

2021-12-30
2021-12-28 25 瀏覽
12月24號平安夜。先生竟然帶我嚟鬼屋食飯😂環境佈置十分有趣,充滿玩味。Staff都好有禮貌,友善。如果可以坐窗邊位置就好啦,可以望下街。我哋被帶到去中間位置嘅小圓枱。餐枱set up 靚靚,略嫌小圓枱太細小😂5-course menu $528 per head Starter: 煙燻火腿吐司🍞芒果帶子他他。吐司林左,但帶子他他幾特別😋意大利雜菜湯,一般茶餐廳水準😑我同先生就分別叫左唔同嘅Main 香煎鴨肝卡邦波菜麵,幾好食😋鴨肝煎得啱啱好,油香好正。M5 和牛燒汁炒飯,牛幾好食,但個飯唔得,太濕。龍蝦鱈魚二食,先唔好講好唔好食,個擺盤有d曳囉😅威靈頓牛😋👍🏻 飲品方面叫左一杯白朱古力抹茶沙冰,呢個好好飲。另一杯洛神洛神花梳打水,超難飲🤮最後上左個甜品,係pana cotta ,都係唔好食。整體嚟講,呢個價錢,呢個環境,呢個食物質素,我覺得都算係可以接受。⚠️唯一唔滿意嘅係,d 安排,上菜有d亂,無mark低咩枱上左咩菜,搞到d staff 周圍撞問下人哋食左咩餸,搞到d staff 同客人有d尷尬😳 安排上可能缺乏經驗?可以安排得更好。例如一個staff manage 指定4-6枱,
12月24號平安夜。
先生竟然帶我嚟鬼屋食飯😂環境佈置十分有趣,充滿玩味。

餐枱set up 靚靚,略嫌小圓枱太細小😂

5-course menu $528 per head

意大利雜菜湯,一般茶餐廳水準😑

M5 和牛燒汁炒飯,牛幾好食,但個飯唔得,太濕。

龍蝦鱈魚二食,先唔好講好唔好食,個擺盤有d曳囉😅

威靈頓牛😋👍🏻

飲品方面叫左一杯白朱古力抹茶沙冰,呢個好好飲。
另一杯洛神洛神花梳打水,超難飲🤮

最後上左個甜品,係pana cotta ,都係唔好食。

⚠️唯一唔滿意嘅係,d 安排,上菜有d亂,無mark低咩枱上左咩菜,搞到d staff 周圍撞問下人哋食左咩餸,搞到d staff 同客人有d尷尬😳 安排上可能缺乏經驗?可以安排得更好。例如一個staff manage 指定4-6枱,或者出菜紙大家mark返

2021-12-24
平安夜
今日尼食聖誕lunch 好掃興一點落單 去到一點半得一碗湯同野飲尼左 但我有6個人食咖留意翻😂催左一次單 個侍應話擺緊盤 再等多半個鐘都係冇聲氣最後等左一個鍾 依然係冇野食 前菜都冇 果斷取消單拎袋走人 見到好多枱都係冇野食 好慘啊😂好無奈仲要餐廳完全無唔好意思嘅感覺😂我等左一個鍾得呢杯野飲😂凍烏龍茶冇糖 普普通通啦😂
今日尼食聖誕lunch 好掃興

我等左一個鍾得呢杯野飲😂凍烏龍茶冇糖 普普通通啦😂

2021-12-23
1K
Vie Won Won...我地一齊去鬼混👻💫...知道嗎。。銅鑼灣糖街內藏一間超好打卡亦充滿古堡靈異玩味既主題fusion西餐廳🍽。奇幼氣氛,到處都係打卡位有特色,而食物同樣精緻又多元朗呢。每份lunch menu 都可以配:Soup of the Day OR Spicy & Sour Salad多元化餐牌 llSelect 3 items: $116;4 items $132;Select 5 items $146;6 items $158A. 溏心蛋 (日本產)、慢煮八瓜魚、牛油果明太子蟹肉、茶葉滷牛小排、蒜片香辣牛肉片B. 海膽汁魷魚薄片、牛油果明太子蟹肉、烤焗味噌醃鯖魚、薑汁燒汁豬肉片、黑毛豬點選左2份Set Menu🍴同樣精緻又豐富😍,未食已經被吸引。套餐可選Paste、Rice、Udon、Bread、Burger。而我就揀左Pasta🍝。牛肉、薑汁豬肉、魷魚薄片,都係滋味推介呢。ll $72This Is My Breakfast Milkshakebreakfast comes with Horlicks, cornflakes, handmade crun
Vie Won Won...我地一齊去鬼混👻💫

每份lunch menu 都可以配:

多元化餐牌 l[Choose Your Own💫]l

l[早餐奶昔]l $72
breakfast comes with Horlicks, cornflakes, handmade crunchy sugar coated walnuts.
味道似穀類早餐texture,飽肚感十足。

一間超IGable 既古堡玩味西餐廳🍽,下午時間人不多感覺超chill 又relax。來~鬼同你high tea👻。
×××[Vie Won Won]×××