二人相約於北角晚聚; 訂了高麗苑韓國餐館。以前食過是自助餐任食、人蔘雞湯任飲……今時今日疫情; 已變套餐形式……我們叫了2人餐……三肉類: 牛肉、牛 舌、豬腩肉。有5小碟前菜、海鮮湯、飯!只需$288 +1 0%……另加飲品 菊花茶一大瓶$23 。因晚市只有二至三枱、姐姐服務非常好!味道……正、料……不錯; 雖然雪'藏肉、但燒烤後味道相當好!
2020-11-30 2126 瀏覽
黎到北角想食韓燒,就試下呢間開左好耐既韓國餐廳。地點都唔算易揾,入到去好有舊式韓國風味,好香燒肉味!2個人叫左4人餐,因為有6款肉揀,揀左青口,羊肉,雞肉,牛肋骨,豬腩肉,魚,每位跟1碟芝麻油鹽醬,韓式甜醬油,有6款前菜小食,跟4個飯4個湯,可以後上或免上。韓國真露燒酒,配燒肉最正,但因為有湯,1個人飲唔哂1樽。6款前菜小食,全部凍盤,韓國泡菜唔錯唔太辣,甜醬薯仔好軟熟香甜,甜魚仔乾好味,芽菜好香芝麻油香味。上羊肉時,服務員講左係牛,然後食落都似牛,服務員話因為用左韓式醬所以冇左羊so味,青口幾鮮甜好味,雞肉燒出黎好多汁嫩滑,羊肉真係冇乜so味,不過好多肉碎,魚好香滑多汁,有機會再黎試下其他菜式。
黎到北角想食韓燒,就試下呢間開左好耐既韓國餐廳。
地點都唔算易揾,入到去好有舊式韓國風味
,好香燒肉味
!
韓國真露燒酒

韓國真露燒酒,配燒肉最正,但因為有湯,1個人飲唔哂1樽。
6款前菜小食

2020-11-25
韓國真露燒酒
6款前菜小食
2020-11-10 1308 瀏覽
昨晚同老公到高麗食生日飯韓🔥是我至愛2人套餐$288可選三款肉(羊肉、豬肉、五花腩)連湯、飯、配菜另加生菜盤、酸梅湯1 Jug羊肉夠騷味五花腩厚度切得啱啱好肉🔥至燶燶哋脆脆地包生菜食又去油膩感覺正👍🏻👍🏻👍🏻😋😋😋我和老公都食到舔舔脷好滋味😉
2020-11-09
生日
2人套餐
2020-10-29 1201 瀏覽
今晚收工同友人途經北角城市花園 。看到這間高麗韓國餐廳 便進這餐廳來試試行上商場一樓看見餐廳裝修得像韓國的燒烤店,環境衛生舒適令你置身在韓國一樣 我們點了一個二人餐 HK$288元 另外加了一渣菊花茶亨用二人餐可選有三款肉類包兩碗白飯,兩碗牛骨湯 及韓國一些配菜小食及生果 值得一讚這餐廳的燒烤抽氣做得好好卡位環境又舒適 食物味道正常及分量合理足夠二人吃得飽飽值得一試五花腩 另外燒烤抽煙系統做得好好用餐完身上都唔會有一陣燒烤味
今晚收工同友人途經北角城市花園 。
看到這間高麗韓國餐廳
便進這餐廳來試試
行上商場一樓
看見餐廳裝修得像韓國的燒烤店,環境衛生舒適
令你置身在韓國一樣

我們點了一個二人餐 HK$288元
另外加了一渣菊花茶亨用
二人餐可選有三款肉類
包兩碗白飯,兩碗牛骨湯
及韓國一些配菜小食及生果

用餐完身上都唔會有一陣燒烤味
2020-10-29
  • 五花腩
2020-10-16 2751 瀏覽
高麗韓國餐廳位於大廈嘅一樓,非常隱蔽!如果唔係北角地膽,都未必知呢間餐廳。🤨呢間餐廳價位相當平民,超抵食!我已經嚟食過幾次晚餐,每位都係$110起,試問呢個價錢食韓燒合理咩?太抵食啦!😝今次一於試下喺度食lunch set,lunch set有幾款,我哋就揀咗最平嘅$59燒烤套餐(有加一)。呢個set可以揀一款肉嚟燒(份量有一碟),另外有包埋前菜、餐湯、白飯、飲品一杯同甜品!係咪好豐富呢,包你可以飽住咁離開間餐廳。😋❤️(上)牛肉 & (下)豬肉一上到枱兩碟都係滿滿嘅肉,而且啲肉都大大塊,同埋都新鮮嘅,唔係比啲碎濕濕嘅肉。牛肉同豬肉都有醃過,醃得好入味,就算唔加枱上面嘅燒烤醬都好有味。牛肉醃醬偏甜,豬肉就偏少辣。我建議燒耐少少,燒到表面有少少焦脆仲好食!好食度:⭐️⭐️⭐️✨(3.5/5)✅份量啱啱好❤️餐湯+白飯+飲品個湯好足料,可惜唔係特別好飲,但可以幫你解下油膩感嘅。飲品方面有得揀菊花茶同酸梅湯,我哋就揀咗菊花茶,味道甜咗少少。不過可以下下火。好食度:⭐️⭐️✨(2.5/5)❤️前菜有四小碟,分別係小白菜、泡菜、薯仔同芽菜。食得出係用新鮮材料醃,泡菜新鮮爽口;薯仔甜甜地煮得軟熟入味;芽菜同小白菜

❤️(上)牛肉 & (下)豬肉

好食度:⭐️⭐️⭐️✨(3.5/5)
✅份量啱啱好

❤️餐湯+白飯+飲品

好食度:⭐️⭐️✨(2.5/5)

❤️前菜

有四小碟,分別係小白菜、泡菜、薯仔同芽菜。食得出係用新鮮材料醃,泡菜新鮮爽口;薯仔甜甜地煮得軟熟入味;芽菜同小白菜有麻油味。
好食度:⭐️⭐️⭐️(3/5)

❤️甜品

甜品無乜期望,有得送已經好好😂 啫喱係似羅拔臣啫喱,上面加咗少少花奶,我覺得花奶可以唔加!🤨
好食度:⭐️⭐️✨(2.5/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️✨(3.5/5)
可能因為太耐無食韓燒,我食完覺得好滿足!份量啱啱好!咁平嘅價錢,食物質素又唔馬虎,性價比真係超高!星期一至五午市學生優惠套餐都係$50咋(有加一)!
2020-10-11 742 瀏覽
夜晚6:30去到,已經開始有食客已經食緊。可能疫情關係,自助放題取消左,得返套餐 or 散叫。套餐有一人餐(110蚊/170蚊),二人餐(288蚊起),四人餐。我影底左個餐牌,有興趣可以自己click 黎睇。我地3個人,叫左4個110蚊餐。有牛肉,羊肉,五花腩(都厚身),牛脷。1人套餐包,前菜(包3小碟),湯,飯,肉,甜品(係一片橙黎)注意:茶係免費任refill. 如果前菜唔夠,可以比錢單點購買。不貴,都係12蚊碟食熱氣野,無理由唔叫凍飲既 叫左38蚊Jar 菊花蜜飲。夜晚套餐碟肉比下午大一倍。可能係週末,都多人黎食,7點幾已經好旺,所以最好記得訂位。我一直都有幫襯呢間餐廳,因為呢度韓燒價位真心佛心價,出面食韓燒,下下一碟肉都2,3百蚊了。喺呢度食多2碟,都仲得。 .我覺得牛脷,五花腩,羊肉都好食,反而牛肉就較普通。d 職員姐姐同哥哥幾忙都好,都保持禮貌。 希望呢間鋪,可以捱得住啦
夜晚6:30去到,已經開始有食客已經食緊。
可能疫情關係,自助放題取消左,得返套餐 or 散叫。

我地3個人,叫左4個110蚊餐。
有牛肉,羊肉,五花腩(都厚身),牛脷。

注意:茶係免費任refill.

如果前菜唔夠,可以比錢單點購買。不貴,都係12蚊碟

食熱氣野,無理由唔叫凍飲既
叫左38蚊Jar 菊花蜜飲。

.我覺得牛脷,五花腩,羊肉都好食,反而牛肉就較普通。
d 職員姐姐同哥哥幾忙都好,都保持禮貌。

希望呢間鋪,可以捱得住啦

2020-10-10
  • 羊肉
  • 五花腩
  • 牛脷
2020-06-15 1832 瀏覽
北角站做嘢今次路過韓國燒烤、好似好耐歷史,點了自己燒烤,牛仔骨夠厚,石頭鍋飯好食食物不錯,環境舒服,服務員態度非常好經常主動加茶價錢都係唔貴!下次有機會再來幫襯正呀
北角站做嘢今次路過韓國燒烤、好似好耐歷史,

點了自己燒烤,牛仔骨夠厚,石頭鍋飯好食
食物不錯,
環境舒服,
服務員態度非常好
經常主動加茶
價錢都係唔貴!
下次有機會再來幫襯
正呀
2020-06-06 1629 瀏覽
同朋友放工時間搵野食, 佢哋話好似好耐冇食韓燒, 所以一於係open rice上面搵下有冇正野! 結果,發現北角有一間高麗韓國燒烤好似幾有特色, 就揸車去試下!地點:位於北角和富道, 附近都多地方可以泊下車都算方便, 咁啱我哋泊車對面就係餐廳,fit 哂。餐廳係一個舊商場二樓,上到去已經比佢嘅裝修吸引,好有特色!等候:可能係星期四晚嘅關係, 唔使等位,有卡位坐。環境:裝修好有特色,好似返左八十年代咁,坐位多數係卡位,好舒服,正!食物:我哋三個人叫左個二人餐加一個一人餐,總共有三碟肉,兩牛一豬,加上一個豬石頭鍋飯同一人餐跟餐白飯,仲有韓國菜例牌嘅八小碟,夠曬飽。牛小排:老闆大力推介,真係冇介紹錯,好有牛味同埋肉質夠淋,肥瘦均勻,燒起來好香好正!牛肉:牛肉片有牛味,而且唔會太韌, 燒起上來幾好食,算係高質之選。豬肉:味道唔差,切得幾薄所以燒上手好快熟同夠香脆,不過整體覺得呢度嘅牛比較出色。結論:估唔到北角有一間幾有驚喜嘅韓燒,食物同埋環境裝修都喜出望外,鍾意食韓國野嘅朋友一定唔可以錯過!

地點:

等候:

可能係星期四晚嘅關係, 唔使等位,有卡位坐。

環境:

酸梅湯/渣
牛小排
豬肉
2019-11-01 3582 瀏覽
相约家人一起食韓燒!平日不限時段$198加一任食!飲料另計:酸梅湯一渣$38、汽水一罐$15、鲜炸橙汁一渣$12o……颇貴!食物尚算OK:牛、羊、蝦都好味、雞翼勁雪味、魚塊…散的!係人参雞湯参味重!最令人不滿係只有免费換盆兩次……其餘收取$1o!未見過咁冇品、只顧收錢的食館
2019-10-22 2813 瀏覽
開咗好耐嘅韓國餐廳,記得以前成日嚟食,今日嚟試吓睇下質素有冇變🤔鍾意呢度嘅前菜,唔啱食嘅可以叫佢幫你換☺️我哋換咗白菜仔😋白飯都好大碗👍🏻仲有送餐湯:胡椒蘿蔔湯韓式紅炆牛尾($68)有好多舊肉😮全部都好腍👍🏻😋汁嘅味道幾濃,唔係紅酒汁嗰種。海鮮豆腐辣湯($68)食唔到辣嘅我,叫咗佢小辣,係我接受到嘅辣度😁海鮮唔算多,有一隻蝦,幾粒蜆肉同埋幾多豆腐。有好多娃娃菜🥰仲有甜品送:今日喺綠豆沙👍🏻侍應好忙,冇乜招呼我哋。呢度午餐仲有燒烤😮,仲有學生價幾抵食。但係我哋叫嗰啲就一啲都唔平,好似普通出面嘅餐廳咁。

鍾意呢度嘅前菜,唔啱食嘅可以叫佢幫你換☺️我哋換咗白菜仔😋

白飯都好大碗👍🏻仲有送餐湯:胡椒蘿蔔湯
韓式紅炆牛尾

韓式紅炆牛尾($68)
有好多舊肉😮全部都好腍👍🏻😋汁嘅味道幾濃,唔係紅酒汁嗰種。
海鮮豆腐辣湯
海鮮豆腐辣湯($68)

仲有甜品送:今日喺綠豆沙👍🏻

2019-10-10
韓式紅炆牛尾
海鮮豆腐辣湯
2019-08-16 3381 瀏覽
忽然想食Kimchi, 又去Openrice碌碌吓,碌到呢間餐廳, 北角區唔難揾就即管試吓入到餐廳果然清優, 可能早(6點半)得一兩枱客但餐廳本身都幾大, 應該客量唔多時只開一部分, 但都覺得舒服!行埋去食物區, 雖然款式唔係特別多, 但睇落去食物顏色有光澤同新鮮! 最吸引我當然係Kimchi區啦!Kimchi同蔬菜款式種類又多又吸引! 每款試少少都會飽我都試咗一半種類! 味道不太濃烈, Like!另外佢啲肉類擺放得好整, 同埋都醃得好好味, 一啲都無雪味!尤其是啲雞翼咁大隻, 無雪味兼好嫩滑試過出面其他類似形式嘅韓燒, 啲肉好多時都雪得好實同有雪味 呢度真係做得唔錯啲蝦都算新鮮有蝦味兼肉質結實! 多春魚算大條兼有好多魚春, 真好味! 重點係一啲都冇腥味!因為係星期四, 所以有兩小時任食, 可以食得輕鬆又自在!(星期五同假日就只有個半鐘)下次都會揀平日再嚟

入到餐廳果然清優, 可能早(6點半)得一兩枱客

最吸引我當然係Kimchi區啦!

Kimchi同蔬菜款式種類又多又吸引!
每款試少少都會飽
我都試咗一半種類! 味道不太濃烈, Like!

另外佢啲肉類擺放得好整
, 同埋都醃得好好味
, 一啲都無雪味!尤其是啲雞翼咁大隻, 無雪味兼好嫩滑

試過出面其他類似形式嘅韓燒, 啲肉好多時都雪得好實同有雪味
呢度真係做得唔錯

啲蝦都算新鮮有蝦味兼肉質結實!
多春魚算大條兼有好多魚春, 真好味!
重點係一啲都冇腥味!

因為係星期四, 所以有兩小時任食, 可以食得輕鬆又自在!
(星期五同假日就只有個半鐘)
下次都會揀平日再嚟
老牌韓燒自助餐 🍴 地點唔算方便 炮台山地鐵站都要行大概10分鐘 🚇 勝在無咩人 🔊🔊價錢又唔貴 重點 ‼️‼️食到妳唔食先走都得無限時 $198呢個價錢抵啦⚠️⚠️仲要d肉唔系差牛脷牛肋骨豬腩肉全部都齊😋😋系抽風差少少 😂😂😂仲有得免費換板兩次
2019-05-29 2747 瀏覽
一早聽過依間韓燒lunch set抵食,雖然位置有啲偏僻,但都不阻我既決心lol正正因為位置唔太方便,平日lunch黎食都真係甚少客人👀望一望menu,諗都唔洗諗就揀左午巿特價烤餐 ($59)四味前菜都各有特色,一啲都唔hea!青瓜夠清淡,青豆夠入味,青椒夠辣(真係好辣...),泡菜夠開胃🥰跟餐有白飯仲有碗湯🤣 雖然碗湯都幾有味精味,但勝在足料🤪白蘿蔔蜆肉都有!我地兩個人叫左牛肉同牛舌。牛肉方面略嫌肉有啲散,好易就分做一條條🤔 要一整塊咁食真係有少少難道,而且無咩味,要靠點醬油。好推薦牛舌! 😝 有咬口之剩又夠香。而且由圖都睇到份量真係好夠!我地差啲食唔曬😏甜品係青檸jelly+花奶我都唔係好明點解要加花奶,但都match既🤔埋單都係$65/1🥰

正正因為位置唔太方便,平日lunch黎食都真係甚少客人👀

望一望menu,諗都唔洗諗就揀左午巿特價烤餐 ($59)

四味前菜都各有特色,一啲都唔hea!

跟餐有白飯仲有碗湯🤣 雖然碗湯都幾有味精味,但勝在足料🤪

白蘿蔔蜆肉都有!

我地兩個人叫左牛肉同牛舌。
好推薦牛舌! 😝 有咬口之剩又夠香。
而且由圖都睇到份量真係好夠!我地差啲食唔曬😏

甜品係青檸jelly+花奶
我都唔係好明點解要加花奶,但都match既🤔
埋單都係$65/1🥰
2019-05-24 1696 瀏覽
如果大家未嘗試過燒曱甴可以過嚟食一食,在明火燒烤嘅情況之下一隻無比生猛身長超過一吋嘅大曱甴,輕鬆自如行入火爐慢慢烤熟—-地道韓式殘忍燒。經理佢既然話:隻曱甴唔係喺啲食物嗰度,你都未食落肚,所以冇問題,因為唔係食物有問題啊!只可以講一句大開眼界!相信呢間餐廳嘅經理或者侍應們其實都見慣大場面,每日可能每日都有不同嘅殘忍燒,今次係曱甴下次可能係老鼠。係呢個情況之下居然完全冇歉意面不改容。北角高麗韓國燒烤其實除咗衛生問題,食物味道亦都一般,所以視乎各位如果唔介意有曱甴或者老鼠,甚至乎唔知道㗎細菌或者其他污糟野,可以去挑戰一下自己嘅身體抵抗力,但本人一定唔會再去。🤢🤢🤢🤢😡😡😡😡

🤢🤢🤢🤢😡😡😡😡
2019-05-24
  • 殘忍燒曱甴
2019-05-10 1507 瀏覽
很久也沒有吃過韓國菜了,一時興起便跟着男友來到這間餐廳食韓燒。踏進餐廳,裏頭的水晶吊燈、木製舊傢俱以及復古擺設等,都令食客好像回到了20年前一樣。播音機中還傳來那首膾炙人口的江南style,心想潮流實在跑得太快,現在的青年人都嫌這首歌老土了。侍應都是上了年紀的叔伯嬸嬸,燒烤前先給我們送來四小碟前菜,有泡菜、年糕和其他腌製蔬菜。泡菜微辣,年糕口感煙韌,腌菜則麻油味比較重。跟餐還附送餐湯和一杯飲品,非常豐富。主角終於出場了。想不到午市韓燒套餐的豬頸肉和牛舌份量都蠻多,看起來顏色不錯,而且事先都經過調味,跟餐配有一碗白飯。豬頸肉切得厚身所以燒好後的肉質相對堅韌,肥肉佔的比例比較多。牛舌雖然切得薄,但卻不容易咬開,質素平平。餐廳的抽風系統算是不錯,燒烤過後衣服都沒沾上濃烈的油煙味。最後,甜品是我在孩童時期經常吃的花奶啫喱,數一數應該都有十多年沒吃過了,想不到居然會在韓國餐廳重遇它。午市燒烤套餐埋單都是50多60元,雖然肉類質素平平,但勝在份量多而且價錢亦較其他韓燒餐廳便宜。