2019-08-15 488 瀏覽
沒想過呢間串燒店🍡,店舖細細,座位有限,卻坐得滿滿,食物仲竟然如此嘅高質,難得有機會真係喪叫大刷一餐😌.🐟鹽燒一夜干。唔算好大條,但燒得好夠透好香脆,係師傅嘅心機,加上酸汁同檸檬🍋,絕配👍🏻.🍢松露金菇牛肉卷🐮。同平常食嘅燒汁食法唔同,乾身而且爽口👍🏻.🍢香蔥牛肉卷🐮。蔥夠香,配上牛肉同蒜,正喎🤡.🍢豚肉露荀卷🐽。發覺有蔬菜夾住嘅串燒係一定係正😌.🍢牛肋條🐮。肉夠味汁夠多🤤.🍢厚切牛舌芯🐮。特厚切嘅牛舌,唔靭有𡁻頭👍🏻.🍢白鱔🐟。皮脆肉嫩,略嫌太細小👍🏻.🍢紫蘇葉豚肉串🐽.紫蘇葉加上梅醬提升味道,感覺好特別😌.🍢燒手羽🐔。店名以燒鳥命名,對雞嘅串燒比較有高一點嘅要求,亦是皮脆肉嫩無得輸🤡.🍢燒生蠔。一串有兩細隻,內裡仍多汁,好味道😌.🍢燒帶子。反而無乜特色,唔夠香口,加上醬汁同蒜頭更好🤔.🍢燒菠蘿🍍。全晚最眼前一亮🤡,焦糖掛在菠蘿外邊,多汁而且清甜,堅係好正🤣.🍢燒明太子雞翼🐔。知道是交貨來的食物,有既定的味道🤣.🍢燒日本蕃薯🍠🍢燒日本青椒🌶🍢燒蘆筍🥬🍢燒銀杏串🍡🍢燒毛茄🥬🍢燒蒜頭🍢燒淮山。以上各種蔬菜🥬串燒都好有水準,比起肉類更為入口豐富,不油膩🤡.🍢汁燒豆腐🍢燒茄子🍆🍢黑松露雞髀菇
🐟鹽燒一夜干
🍢松露金菇牛肉卷🐮
。同平常食嘅燒汁食法唔同,乾身而且爽口👍🏻
🍢香蔥牛肉卷🐮
。蔥夠香,配上牛肉同蒜,正喎🤡
🍢豚肉露荀卷🐽
。發覺有蔬菜夾住嘅串燒係一定係正😌
🍢牛肋條🐮
。肉夠味汁夠多🤤
🍢厚切牛舌芯🐮
。特厚切嘅牛舌,唔靭有𡁻頭👍🏻
🍢白鱔🐟
。皮脆肉嫩,略嫌太細小👍🏻
🍢紫蘇葉豚肉串🐽
.紫蘇葉加上梅醬提升味道,感覺好特別😌
🍢燒手羽🐔
🍢燒生蠔
。一串有兩細隻,內裡仍多汁,好味道😌
🍢燒帶子
。反而無乜特色,唔夠香口,加上醬汁同蒜頭更好🤔
🍢燒菠蘿🍍
🍢燒明太子雞翼🐔
。知道是交貨來的食物,有既定的味道🤣
🍢燒日本蕃薯🍠
🍢燒淮山
🍢汁燒豆腐
🍢燒茄子🍆
🍢黑松露雞髀菇🍄
。全晚最最最值得推崇嘅就係呢三款,估唔到係咁入味,特別係茄子🍆,醬汁入哂味,雖然唔係啲咩嘅食材,但可以做到咁實在難能可貴😌
配上沙拉🥗同埋飲住梅子酒🥃,實在是人生一大享受🤤
2019-05-05 1187 瀏覽
同又靚又溫柔兼聰明嘅舊上司食飯。兩個人去咗棉登徑高木食串燒。高木嘅串燒一向都幾穩定。我哋叫咗支梅酒,一路飲一路傾計,慢慢order咗幾round 食物,最後食咗4個鐘先埋單。由於我之前冇留意原來係Open rice訂枱只有1.5小時用餐時間。所以店員係我坐低嘅時候幫我cancel 番個booking,否則我哋就唔可以食得咁舒服
梅酒
燒鱔
2019-04-04 1008 瀏覽
星期一晚上九點店子仍坐滿九成半人,剩下2個對著大窗的吧檯,ok 馬上點菜。牛舌及白鱔 我不吃牛但男友說牛舌燒得剛好,很軟滑。白鱔燒得好,皮脆肉嫩,濃濃的鱔味是白鱔愛好者必點烤雞翼及雞軟骨雞翼的皮燒得香脆,保留肉汁,可以試試。雞軟骨也不錯免治雞肉串燒必點之一,雞肉混了洋蔥,洋蔥味非常突出,配上黏黏的蛋黃汁,好吃也十分juicy!和牛串及豬肉串和牛串的肉汁滿滿,未吃只看碟子也看得到肉汁慢慢的流在碟上。男友說火喉剛好,印象難忘。豬肉串也燒得外脆內軟燒龍蝦沒想到有大量沙律菜配襯,別以為配菜就馬虎了,沙律菜調味剛好,吃串燒吃到半這送來新鮮沙律好像舒緩了一些熱氣。主角龍蝦,燒得剛好,龍蝦味濃郁,不用特別調味,很滿足燒鵝肝男友愛吃肥肥美美的鵝肝,配的不是多士是燒過的小飯團。不錯只稍微油了一些汁燒翡翠螺燒得很軟身,喜歡吃螺的可以試試燒帶子帶子鮮甜,外熱內暖,不錯兩人吃以上份量剛好,想吃串燒時下次會再來。PS: 十點多店子仍是非常熱鬧,坐滿9成,看來是很多夜貓子的喜愛餐廳。

牛舌及白鱔
牛舌及白鱔

烤雞翼及雞軟骨
雞翼的皮燒得香脆,保留肉汁,可以試試。雞軟骨也不錯
雞翼及雞軟骨

燒龍蝦

燒鵝肝
燒鵝肝

汁燒翡翠螺
燒得很軟身,喜歡吃螺的可以試試
汁燒翡翠螺

燒帶子
帶子鮮甜,外熱內暖,不錯
燒帶子

兩人吃以上份量剛好,想吃串燒時下次會再來。

2019-04-01
  • 日本A4和牛
  • 牛舌
2019-03-25 776 瀏覽
少出尖東怕人多,今次尖東站行2分鐘可以接受😂 小店好有日本炭燒鳥店感覺🤓👍🏼👍🏼真是挺小的食物款式不算很多,但味道都很不錯,又熱騰騰~玉子即叫即做,軟綿汁潤好吃!!😄 必試章魚丸子其實要做得好吃不容易,他們做到了~每粒渾圓飽滿,上桌十分漂亮,每粒都有足夠餡料,醬汁配搭,味道口感剛剛好,不黏糊, 推介我和老公吃了多款串燒,整體都十分好吃,最推介小牛肉排, 充滿牛肉香,口感令人難以忘懷。 番茄日本豬肉捲, 牛舌,燒雞翼,免治雞肉串等都十分正。 相對來說蔬菜就比較普通,都是特色肉類串燒比較吃香點了冷盤豆腐,微辣,吃起來也舒服。 啤酒飲料都要60元一杯,所以我點了少喝的威士忌梳打,冰凍,可惜味道不是我杯茶~ 價錢當然係尖沙咀價,但是吃到日式串燒店的氣氛,美味的食物,性價比很高。

食物款式不算很多,但味道都很不錯,又熱騰騰~
玉子即叫即做,軟綿汁潤好吃!!😄 必試

章魚丸子其實要做得好吃不容易,他們做到了~

點了冷盤豆腐,微辣,吃起來也舒服。

2019-02-12 641 瀏覽
早排好想食串燒,醒起之前喺尖沙咀經過見到幾間,有日放工就同老公去食。我地坐高枱,啲餐具好精緻。通常食客都黎飲下酒食串燒。燒牛舌芯:厚切,好煙韌,好鮮牛味茄子:皮脆內軟,好多汁A4和牛:真係肉同脂肪比例好平均,食少少唔太膩翡翠螺:好鮮甜,保留到肉汁羊架:約五成熟,好淋,唔「蘇」,平時唔食羊嘅我都食到油甘魚鮫:好好味呀!魚肉多,唔腥,皮又脆又薄香蔥牛肉卷:兩樣向來都好夾。大蔥好甜,牛肉鮮仲有食埋枝豆、芝士大菌、蕃薯。食到好滿足,可以再添食仲可以欣賞大廚燒野食架
我地坐高枱,啲餐具好精緻。通常食客都黎飲下酒食串燒。

燒牛舌芯:厚切,好煙韌,好鮮牛味
茄子:皮脆內軟,好多汁

A4和牛:真係肉同脂肪比例好平均,食少少唔太膩

翡翠螺:好鮮甜,保留到肉汁

羊架:約五成熟,好淋,唔「蘇」,平時唔食羊嘅我都食到

油甘魚鮫:好好味呀!魚肉多,唔腥,皮又脆又薄

香蔥牛肉卷:兩樣向來都好夾。大蔥好甜,牛肉鮮

仲有食埋枝豆、芝士大菌、蕃薯。食到好滿足,可以再添食
仲可以欣賞大廚燒野食架
2019-02-11 480 瀏覽
星期五晚上訂左位,唔洗等。本身坐Bar台好迫,女職員話9點交到台就俾張大台我地坐,感覺員工都幾Nice。食物方面Ok,個牛舌好味,夠爽口。燒露荀,幼果隻,一客兩串,每串有兩折半條既露荀...即係一客有兩條咁多!朋友話,哩個價錢,買到一Pack廿幾三十條啦!咁又唔係咁計既,人地都要賺錢,只不過三十蚊食兩條幼幼露荀又真係貴左D。雞翼就普通,個白鱔都麻麻,切得太薄身。到埋單,兩個人千一蚊,其實朋友仲未飽。我地見openrice寫HSBC卡有九折就用HSBC卡俾錢,但張單冇顯示個discount出黎,就問下職員啦。埋單個男職員話唔清楚,好似唔係張張卡有。佢走去問個女職員,女職員話暫時未有,算數走人。離開左之後朋友越諗越唔對路,上埋HSBC個網check都係話有九折,食左千幾蚊,九折都慳返成百幾蚊架嘛,就返轉頭再問女職員。佢開頭話,冇呀,張卡未落黎。其實我唔知佢講咩,咩叫張卡未落黎,又唔解釋清楚。然後幾秒鐘後佢又話,唉算啦做埋你啦。嘩我真係多謝哂你咁好心呀,講到我黎R你個折咁!咁樣真係好唔老實囉!其實你唔想俾優惠既,你咪叫HSBC同openrice拎返走哩個Offer囉。客人唔知有優惠而你唔出聲

咁樣真係好唔老實囉!其實你唔想俾優惠既,你咪叫HSBC同openrice拎返走哩個Offer囉。客人唔知有優惠而你唔出聲的話我都唔怪你,但而家係我地開到聲問你,你都可以話冇!

講真,D野食幾好都係假,間店咁唔老實我一定唔會再去!
2019-02-01
信用卡優惠
2019-02-11 189 瀏覽
高木炭火鳥燒2019-01-30 香口野,我不嬲都好鍾意食,有次同老婆行開附近見到,發誓下次一定要去。《燒牛舌芯》厚切最嫩滑位置,好Q彈《茄子》皮脆內軟,好juicy 《A4和牛》和牛本身就係食佢嗰脂肪,入口即溶,一試愛上《燒翡翠螺》冇諗過佢有咁多件,仲唔會燒到太老,嫩滑入味《燒羊架》Medium 嘅熟成係食羊嘅標準,肉身林滑,唔會有太重嘅羊羶味,配埋芥末醬,perfect match《油甘魚鮫》好好味呀!唔係度度有得食,肉多,個皮又脆又薄,油脂味又香濃,難得遇上《香蔥牛肉卷》簡直係串燒嘅常識,大蔥好甜,牛肉鮮仲有食埋枝豆、芝士大菌、蕃薯👍🏼有個建議,就係個吧枱下邊有個位頂住隻腳,腳長嘅朋友坐嗰個位比較辛苦,如果另外佢會坐得比較舒服啲!🙇🏻
高木炭火鳥燒

《燒牛舌芯》
厚切最嫩滑位置,好Q彈

《茄子》
皮脆內軟,好juicy

《A4和牛》
和牛本身就係食佢嗰脂肪,入口即溶,一試愛上

《燒翡翠螺》
冇諗過佢有咁多件,仲唔會燒到太老,嫩滑入味

《燒羊架》

《油甘魚鮫》

《香蔥牛肉卷》
簡直係串燒嘅常識,大蔥好甜,牛肉鮮

仲有食埋枝豆、芝士大菌、蕃薯
  • 油甘魚餃
  • 牛舌芯
  • 日本A4和牛
2019-02-10 119 瀏覽
今日咁啱經過就黎試下毒,一個客人都冇完全嚇到試咗羊架,鰻魚,芝士年糕同菠蘿…其實雖然唔算好食都未算差嘅,菠蘿同年糕都幾好,其他就一般咯。但系分量真系少同埋有點貴咯唔明點解咁多好評
今日咁啱經過就黎試下毒,一個客人都冇完全嚇到
唔明點解咁多好評
2019-01-31 100 瀏覽
朋友話要約食飯,想摸摸酒杯底,而我地又咁啱喺尖沙咀,就去左棉登徑睇下有咩啱食! 我地見到間餐廳好有日本feel,只有吧枱同埋幾張枱,地方唔算太大!吧枱後面就係即點即燒嘅地方, 保證新鮮! 我地一坐低就order左幾樣野食! 白鱔:白鱔串燒係我地最近最愛嘅串燒,經過炭火燒完之後仍然非常彈牙! 金菇牛肉卷:呢個係好足料嘅牛肉卷,我地一啖咬落去就係滿滿嘅金菇,而且份量十足明太子雞翼: 我同朋友都好鐘意食明太子,雞翼燒得啱啱好,不會太乾仲保留住肉汁! 明太子帶有少許微辣,正呀! 雞腎: 值得一讚,呢度嘅雞腎係我食過最好食嘅,size不會小家,而且夠哂爽脆!燒粟米充滿住牛油香,我地仲住encore我地仲order左兩杯梅酒,完美的一晚!!

吧枱後面就係即點即燒嘅地方, 保證新鮮!
我地一坐低就order左幾樣野食!

白鱔:

金菇牛肉卷:

明太子帶有少許微辣,正呀!

燒粟米充滿住牛油香,我地仲住encore

我地仲order左兩杯梅酒,完美的一晚!!

2019-01-30 84 瀏覽
早放工的壞處係要等好耐也未等到吃晚飯,今天約了舊同事出來見面,把酒談心。送酒必叫的魚乾。脆卜卜。燒豬頸肉好香口。我不太好羊,但燒出來聞了一聞,吃了一囗又一口。A4和牛和牛舌係必叫,和牛肉嫩多汁。牛舌係厚切,爽口。朋友非常好海鮮,大讃鮑魚好好味,爽口彈牙。帶子的火候控制得很好,不是全熟,保留肉汁。蔬菜好好吃,特別係淮山、爽囗又新鮮。整體不錯、待應招待也很好,唯一店的位置有限,坐滿了,需提前預約,好質素的餐廳,我怕以後更難約了。
送酒必叫的魚乾。脆卜卜。

燒豬頸肉好香口。

我不太好羊,但燒出來聞了一聞,吃了一囗又一口。

A4和牛和牛舌係必叫,和牛肉嫩多汁。牛舌係厚切,爽口。

朋友非常好海鮮,大讃鮑魚好好味,爽口彈牙。
帶子的火候控制得很好,不是全熟,保留肉汁。

蔬菜好好吃,特別係淮山、爽囗又新鮮。

我怕以後更難約了。
2019-01-29 83 瀏覽
我係一個串燒嘅發燒友,今晚同朋友去左尖沙咀棉登徑揾食,嗰度出名多日本野選擇😂😂😂我地行到門口見到係炭火兩個字就衝入去,感覺應該不錯,餐廳地方細細的,只有吧枱同埋幾張枱,好有日本嘅感覺😂😂二話不說就開始落單啦!!!! 芝士年糕:比一般食開嘅不一樣,皮脆卜卜而且裡面嘅芝士好重芝士味白鱔:我地發現唔係每間餐廳都有呢個選擇,呢度嘅燒鱔保存住肉汁,而且夠彈牙! 牛肉香䓤卷: 呢個係好足料嘅牛肉卷,我地一啖咬落去就係滿滿嘅葱,喜歡葱類嘅朋友不要錯過! 豚肉露荀卷:炭火燒完之後更香脆可口,露荀亦都唔會燒得太乾明太子雞翼: 我一向喜歡食明太子,雞翼燒得啱啱好! 正!

二話不說就開始落單啦!!!!

芝士年糕:
比一般食開嘅不一樣,皮脆卜卜而且裡面嘅芝士好重芝士味

白鱔:

牛肉香䓤卷:

豚肉露荀卷:
炭火燒完之後更香脆可口,露荀亦都唔會燒得太乾

明太子雞翼: 我一向喜歡食明太子,雞翼燒得啱啱好! 正!
2019-01-20 73 瀏覽
Boss picked a convenient place near subway station. A small and cozy place which you can easily talk to each other. We ordered Lots of alcohol, Sake, and Bbq seafood . I picked few dishes which I like most.Dried fish with salad source. Great to have it with alcohol.A5 Japanese beef is highly recommend. It is super juicy with very good taste.Never miss the scallops and abalone . They are very fresh and delicious which you can taste the original taste of ingredients without adding additional sourc

Never miss the scallops and abalone . They are very fresh and delicious which you can taste the original taste of ingredients without adding additional source.
2018-12-07 115 瀏覽
今晚朋友話要食串燒,咁我哋去左依到,摸下酒杯,邊傾下心底事,順便啤啤佢,過個Girls night。牛舌$48大個咗之後好鬼中意食牛舌,依到既串燒,係一個價錢,但有時得一串,有時有兩串,所以問一問服務員先就好啲啦。牛舌粒粒唔同大細,都幾好咬嫁。日本蕃薯$28細細粒既日本紫薯都係我最愛,蕃薯好甘甜,入面好粉糯,好好食嫁。汁燒豆腐$22呢排豆腐黑到完全唔知系乜呀,我朋友即刻問,依個係咩黎嫁?其實佢祇不過係一個豆腐,不用嚇親。豆腐吸引晒燒汁,好夠味嫁。日本芝士年糕$38兩件芝士年糕絕對唔夠喉,燒完入面既芝士好Creamy,好正嫁。
今晚朋友話要食串燒,咁我哋去左依到,

牛舌$48

日本蕃薯$28

汁燒豆腐$22

日本芝士年糕$38

2018-12-05
2018-12-07 94 瀏覽
位於尖沙咀的高木炭火鳥燒,是一間日式串燒店。連續兩天都來這裡附近,順便可以逛一下旁邊的K11阿。蒲燒鰻魚$68超喜歡吃鰻魚,本著吃鰻魚而來,二話不說點選一客。鰻魚偏為薄身,肉不算肥美,幸好肉質夠腍,皮位燒香明太子雞翼$68這裡的明太子是辣囗味哦,而且辣度頗高,不能吃辣的人要小心。雞翼內塞滿明太子,非足料,燒得微焦,較香囗。免治雞肉串$48是晩最愛是免治雞肉串,雖然肉質偏乾,但調味很足,單吃已不錯,把蛋黃刺穿,伴上醬汁,味道不錯。
位於尖沙咀的高木炭火鳥燒,是一間日式串燒店。

連續兩天都來這裡附近,順便可以逛一下旁邊的K11阿。

蒲燒鰻魚$68

明太子雞翼$68

免治雞肉串$48

2018-12-05
2018-12-05 85 瀏覽
絕對推介的高質日式串燒店 {{ 高木炭火鳥燒 }} 。座落尖沙咀棉登徑的轉角位置。店舖不大。只得一列Bar檯以及數張2人檯。食物質素相當出色。至少foodamin 和朋友order的每款燒物都烤得相當高質味而且富有驚喜。相片中款款品嚐過的燒物都值得推薦。尤以雞皮蝦、明太子飯團、鹽燒豚肉以及焦糖菠蘿最為驚豔。由於太過美味。在最後也按捺不住encore 了一碟燒得咸香皮脆又帶著豐富鮮蝦味的雞皮蝦。實在是要給讚讚讚唷。雞皮蝦 ------------ $98免治雞肉 ----------$48牛舌 ----------------$48銀杏 ----------------$22帶子 ----------------$48白鱔 ----------------$58明太子飯團 --------$38鹽燒豚肉 -----------$36菠蘿 -----------------$32

雞皮蝦 ------------ $98
免治雞肉 ----------$48