2020-08-25 707 瀏覽
作為由小到大,長期住在西貢墟裡面的人,我每天都不乏機會,光顧位於西貢食街裡面的「髀魔-雞髀第一店」。不過上次光顧西貢分店「髀魔-雞髀第一店」,還是上手「開飯喇」戶口仍在的時候。當時我對「髀魔-雞髀第一店」廚房製作的招牌巨大鹹蛋黃醬雞髀實際味道,其實不算很滿意,因為店舖廚房只將鹹蛋黃塗抹在巨髀表面上,卻忘記把鹹蛋黃醃進雞髀肉裡面,結果導致「黃金魔髀」只有外層食到鹹蛋黃的鹹味。相反地,「黃金魔髀」裡面的雞肉實際味道,就因為雞肉接觸不到鹹蛋黃裡面的鹹味,所以雞肉實際味道變得很淡而無味,亦浪費整隻巨大的雞髀肉。後來我在光顧太子分店「髀魔-雞髀第一店」的時候,發現原來點體積相對比較細小,但是內裡仍有不少鹹味,口感不硬的「黃金雞粒」,才是最適合享用的「髀魔-雞髀第一店」炸雞產品。因為「黃金雞粒」裡面的雞肉體積相對比較細小,即使「髀魔-雞髀第一店」廚房沒有預先把雞肉醃漬味道,單靠之後混入大量有濃厚鹹味的鹹蛋黃,然後完全攪拌撈勻,鹹蛋黃裡面的鹹味自然逐漸透過炸皮滲透進入雞肉裡面。而且「髀魔-雞髀第一店」的鹹蛋炸雞食品,售價在港幣三十至四十五元左右,所以每次都製作一大堆炸雞,然後或許曾經預算銷售份數,所

而且「髀魔-雞髀第一店」的鹹蛋炸雞食品,售價在港幣三十至四十五元左右,所以每次都製作一大堆炸雞,然後或許曾經預算銷售份數,所以預備足夠份量的鹹蛋黃作為調味醬料。結果每份「黃金」炸雞份量都很大。

而且我選擇在自己居住的地方購買「黃金雞粒」,都不用太過擔心自己沒有地方坐下享用食品,就算想把「黃金雞粒(鹹蛋黃醬)」攜帶回家享用,亦不需要花太多時間,就可以徒步返回家裡面。

所以我在「髀魔-雞髀第一店」購買「黃金雞粒(鹹蛋黃醬)」,然後全程攜帶「黃金雞粒(鹹蛋黃醬)」回家,都只需要把包裝盒打開,防止炸雞被紙盒焗到變腍,確保食到外層鬆脆的鹹味鹹蛋黃炸雞

果然之前已經累積了兩次光顧「髀魔-雞髀第一店」經驗,終於已經找到最適合享用的「黃金」炸雞食品,是體積比較細小,容易把鹹蛋黃鹹味醃進雞肉裡面的「黃金雞粒」,而不是體積大到有點不切實際的「黃金魔髀」。

只可惜西貢分店「髀魔-雞髀第一店」不像太子分店一樣,旁邊沒有「TEA魔-果茶第一店」,如果不是的話,順便購買享用「TEA魔-果茶第一店」的「蜜桃紅茶」配「黃金雞粒(鹹蛋黃醬)」也是理想選擇。

黃金雞粒(鹹蛋黃醬)

2020-07-28
15 分鐘 (外賣自取)
黃金雞粒(鹹蛋黃醬)
疫情搞到周圍都閂晒,壓力大到一個點,趁放假就入西貢郊遊一下!去開西貢嘅人,都知道西貢市中心,有一條美食街,裏面好多好嘢食,今次就試吓呢一個聞名已久脾魔😋黃金巨魔 ($43)雞髀嘅面積,大過我塊面!首先將雞髀生炸,然後再配上唔同嘅醬汁,我今次揀咗黃金鹹蛋黃,鹹蛋黃嘅香味,離遠已經聞到,咬落去仲要勁Juice,肉質嫩滑,食一隻都已經飽晒!不過由於雞髀係即叫即炸,所以等候嘅時間都比較長,而且好多人排隊,今次我就等咗20分鐘先有得食,如果趕時間嘅朋友,我諗就要早啲打電話去嗌定啦!

黃金巨魔

黃金巨魔 ($43)
雞髀嘅面積,大過我塊面!

黃金巨魔
2020-12-31 65 瀏覽
行完山出返西貢市中心,已是6點多。由於堂食時間已過,所以只能買外賣再找地方食。其實好耐之前已想食嚟間,咁啱經過見到就緊係要試試。但估計係假期而且太晏去到既關係,原本想買炸髀試下,可惜已經售罄。食唔到最想食既炸髀,唯有先試其他。外賣盒有特別設計過,笑哈哈既樣係鬆氣位,係幾得意。黃金雞粒 - 真係好邪惡。首先肉質都唔錯,而且鹹蛋味好香,好惹味。食到停唔到口,雖然食完好內疚,但都想繼續食。經典魷魚鬚(椒鹽) - 口感幾好,易咬唔韌。但味道就有點偏咸。希望下次食到炸髀。

食唔到最想食既炸髀,唯有先試其他。

外賣盒有特別設計過,笑哈哈既樣係鬆氣位,係幾得意。

希望下次食到炸髀。
黃金雞粒
經典魷魚鬚
2020-12-25
10 分鐘 (外賣自取)
黃金雞粒
2020-11-21 165 瀏覽
垃圾自從食過呢間雞髀之後就一試難忘了每次嚟到西貢都一定會嚟買呢一間嘅雞髀每一次都係食椒鹽味佢嘅雞皮炸得好脆,同埋超級大隻而且仲好貼心會有埋個手套紙巾同埋牙籤提供下次會試埋其他味道😍
垃圾自從食過呢間雞髀之後就一試難忘了
每次嚟到西貢都一定會嚟買呢一間嘅雞髀
每一次都係食椒鹽味
佢嘅雞皮炸得好脆,同埋超級大隻
而且仲好貼心會有埋個手套紙巾同埋牙籤提供
下次會試埋其他味道😍
2020-11-18 137 瀏覽
經常出入西貢的朋友推薦我一定要來試一試髀魔的炸雞髀🍗總之就是又大又好味、一試難忘之類的!偶然的機會之下來了西貢,終於有機會一試了!說真的,炸雞髀一向是我的下午茶最愛,所以我經常光顧各大小店的炸雞髀,而這個實在是令我有點點失望而回的感覺!一直糾結到底要點那一款雞髀,店員推薦下還是選了經典口味,然後又在普通髀和巨型髀魔之間掙扎了一會兒最後還是選了經典髀魔(自家製椒鹽)盛惠$40 大元一隻,由於是新鮮即炸的,光是等就等了差不多10分鐘!餐廳只做外賣,所以沒有地方可以吃,於是走到附近的公園坐在一邊慢慢品嚐,除雞髀附贈的紅色包裝袋裏面是手套和紙巾,實在貼心又周到!一咬下去...雖然雞皮炸得很脆,但是整隻雞髀都沒有什麼味道......真的!尤其是肉的部份,相信是完全沒有醃過,雖然說是有自家製椒鹽.......但感覺不到!乾脆走回去叫店員幫我再加多一點椒鹽,但結果味道還是差不多😅算了!又或許是巨型雞髀的原因,所以肉質比較老、實的的又不夠Juice⋯⋯總之就是可一不可再吧!老實說,我覺得大家樂的雞髀更好吃而且性價比高呢!

偶然的機會之下來了西貢,終於有機會一試了!

總之就是可一不可再吧!

老實說,我覺得大家樂的雞髀更好吃而且性價比高呢!

-依間髀魔真係幾受歡迎👏長期都好多人排隊!路過聞到好香~-黃金魔翼🤩($35) (鹹蛋黃醬)今次就點左鹹蛋黃醬的單邊雞翼😗食落幾方便😍啖啖肉,外脆肉嫩😎外皮好酥脆又唔算好厚粉(*´◒`*)而且食落都幾香鹹蛋黃醬😍雖然食完好熱氣,但好好食♡´・ᴗ・`♡———————————-Name🏠:髀魔-雞髀第一店 (福民路)Location📌: 西貢福民路58號高富樓18號地舖價錢💰: 黃金魔翼($35)

依間髀魔真係幾受歡迎👏
長期都好多人排隊!
路過聞到好香~
黃金魔翼🤩($35)
(鹹蛋黃醬)
今次就點左鹹蛋黃醬的單邊雞翼😗
食落幾方便😍
啖啖肉,外脆肉嫩😎
外皮好酥脆又唔算好厚粉(*´◒`*)
而且食落都幾香鹹蛋黃醬😍
雖然食完好熱氣,但好好食♡´・ᴗ・`♡
黃金魔翼

———————————-
Name🏠:髀魔-雞髀第一店 (福民路)
Location📌: 西貢福民路58號高富樓18號地舖
價錢💰: 黃金魔翼($35)
黃金魔翼
2020-10-29 106 瀏覽
行完山專登過嚟西貢食下嘢買埋海鮮。呢間小食店炸髀想試好耐,今次見唔多人排卡就三個人買左2大1細原味😃真係好巨型🤭.拎試手就勁香,個皮炸到好脆好香。雞肉keep到juice👍🏻👍🏻👍🏻經過真係可以一試,只係價錢頗貴。
行完山專登過嚟西貢食下嘢買埋海鮮。
經過真係可以一試,只係價錢頗貴。
外賣自取
雖然雞脾感觀覺得貴左少少,但買過黎食斬覺得吾錯除左雞脾夠大件,小店係即叫即炸,夠晒脆同熱趕時間就要預麻落單後,等雞髀🍗炸好既時間吾係繁忙時段預10-15分鐘小店雞脾水準開張到依家一直保持水準,就算外賣紙盒有透氣位,雞脾吾會焗淋值得一試外賣仲跟一包獨立手套,好方便另推薦必點小食👉🏻椒鹽豆腐小袋好多款,但依款絕對有驚喜除咗即叫即炸外,豆腐皮薄夠脆、夠滑🤤食過下次一定會下次再點好多時椒鹽豆腐皮好厚,但小店豆腐皮夠薄薄得黎脆口,口感吾錯
雖然雞脾感觀覺得貴左少少,但買過黎食斬覺得吾錯
除左雞脾夠大件,小店係即叫即炸,夠晒脆同熱

趕時間就要預麻落單後,等雞髀🍗炸好既時間
吾係繁忙時段預10-15分鐘

值得一試
外賣仲跟一包獨立手套,好方便

另推薦必點小食👉🏻椒鹽豆腐
小袋好多款,但依款絕對有驚喜
除咗即叫即炸外,豆腐皮薄夠脆、夠滑🤤食過下次一定會下次再點

好多時椒鹽豆腐皮好厚,但小店豆腐皮夠薄
薄得黎脆口,口感吾錯
黃金雞脾
黃金雞脾
  • 椒鹽豆腐
2020-08-29 168 瀏覽
今日去西貢行下,聽講呢間雞脾好好食就黎左試下~選擇好多,有炸苦瓜、雞翼、雞粒、雞軟骨、花枝丸etc 最後揀左最出名嘅雞脾雞脾有3隻味揀,今次就揀左火焰脾,即係麻辣味個人認為唔算真係好辣,唔食得辣嘅朋友都應該可以handle到,不過我就想佢再辣啲喇雞脾係幾juicy,但唔好expect會流汁咁樣啦,始終係炸物炸漿都唔厚,薄薄一層幾脆口但麻辣味其實無落到雞入面,唔知係咪醃得唔夠時間/無醃,但雞皮就幾好食喇
今日去西貢行下,聽講呢間雞脾好好食就黎左試下~
雞脾有3隻味揀,今次就揀左火焰脾,即係麻辣味
炸漿都唔厚,薄薄一層幾脆口

火焰脾
火焰脾
2020-08-14 176 瀏覽
非常邪惡嘅炸雞髀,即叫即炸,所以需時等侯。好貼心有手套提供,見到明天減肥明天算,罪惡感減低。經典髀係椒鹽味,個人覺得椒鹽味可以再濃一點🙈。黃金髀非常邪惡,鹹蛋黃醬非常香,啖啖都有鹹蛋味🤤。火焰粟米仔麻辣味不算勁,個人唔覺得辣。第一次咁食粟米仔,都幾得意。經典魷魚鬚係椒鹽味,大大條鬚,好香脆。

經典髀係椒鹽味,個人覺得椒鹽味可以再濃一點🙈。

黃金髀非常邪惡,鹹蛋黃醬非常香,啖啖都有鹹蛋味🤤。

經典魷魚鬚係椒鹽味,大大條鬚,好香脆。
2020-08-13 136 瀏覽
難得閒日放假就決定入西貢Hea下,食完一個唔係好飽嘅lunch之後,就梗係掃下街啦。聽說呢間炸雞髀唔錯,就決定去試吓。地點一啲都唔難搵就係巴士站對住巷仔。店內只有外賣,清一色都係炸嘢。嚟到就梗係食最出名嘅黃金魔髀(有兩個size分:巨形和普通),由於啱啱食完lunch嘅關係,我哋兩個都係揀普通size(好彩,因為普通size都好大隻)。雞髀揸得好脆口,上面全部都係鹹蛋黃醬,口感好特別。而且非常多汁,十分好食。不過由於雞髀同鹹蛋黃都係好heavy。最後食唔晒,所以建議如果兩個人嘅話最好要一隻巨型原來share。
黃金炸雞髀
2020-08-12
10 分鐘 (外賣自取)
黃金炸雞髀
2020-07-29 205 瀏覽
係西貢行完山返到碼頭搵到呢間朋友介紹嘅魔髀,即刻二話不說order招牌巨髀,仲嗌左個黃金雞粒。隻雞髀大到估唔到行完山咁肚餓但一個人都食唔晒😱啖啖肉又香又滑,雞粒都好香蛋黃味,要趁熱食如果唔係會有少少油揀兩款嘢食仲送一支涼茶下火,超級推介!
揀兩款嘢食仲送一支涼茶下火,超級推介!
2020-07-24
  • 椒鹽魔髀
  • 黃金雞粒
2020-07-21 97 瀏覽
次次嚟西貢食都係食海南雞飯,今次終於冇食到,入嚟梗係要試吓啲地道小食呢間充滿着炸嘢香味嘅舖頭,一直都好吸引我,今次買咗佢哋大大隻嘅炸雞髀,外層好趣卜卜,又唔會太乾身,唔會戒咀,裏面嘅肉汁鮮嫩,食完一隻雞髀其實已經飽左,下次都係多多幾個人入嚟再食小食。recommend: 買完隻炸雞脾,出返海邊嘆住海景咁食就最正啦

2020-06-22 161 瀏覽
嘩嘩嘩髀魔 真係好邪惡已經唔係第一次食食左幾次都仍然保持到個水準個髀依然係咁大隻 仲大塊過我塊面呀次次去親西貢都必食呀呢個髀都係唔講咁多喇個個都係介紹佢個髀今次想講下比較少人講既 黃金花枝丸就係因為多左黃金 所以貴成十蚊雞一開盒 就聞到一陣陣蛋黃味蛋黃分佈都好平均 分量唔算少咬落好軟 有口感 都幾彈牙架唔會淨係一團粉咁 另外都想講下佢地既服務態度由開店再而家 佢地服務態度都好好好友善 會提提你雞髀要等幾耐 人多果時 會同你講聲唔好意思 會等耐少少
嘩嘩嘩

黃金花枝丸
外賣自取
黃金花枝丸
2020-06-01 204 瀏覽
得閒同老公搭下巴士遊下車河~入左西貢行下食下野~行過啲橫街,聞到好香炸雞味,就跟住啲香味走過去~原來係髀魔!睇見人地雞髀好大隻好吸引,不過本身諗住去cafe hea下,所以點左份黃金雞翼同椒鹽魷魚鬚~因爲食物即叫即炸,所以都要等10-15分鐘.黃金魔翼$35充滿香濃鹹蛋黃醬既單骨雞翼~食落方便,脆卜卜,正.經典魷魚鬚🦑$38即係椒鹽鮮魷🤣🤣魷魚鬚夠爽夠彈,如果份量再蛋啲就一流.入開西貢口痕可以嚟試下~
黃金魔翼$35
充滿香濃鹹蛋黃醬既單骨雞翼~食落方便,脆卜卜,正
經典魷魚鬚🦑$38
即係椒鹽鮮魷🤣🤣魷魚鬚夠爽夠彈,如果份量再蛋啲就一流
入開西貢口痕可以嚟試下~