2021-04-12 513 瀏覽
傳說中的 「髀魔」自從在西貢揚名立萬之後,先後在荃灣和太子建立地盤,我本想到太子「髀魔」挑機,但一直未有成行,想不到,這天因事來到西貢,竟然因緣際會,初會這魔頭。話說這天約了友伴到西貢吃海鮮,我先行一步來到西貢,閒逛了個多小時後,見百無聊賴,便在這兒的「髀魔」,買來普通大小的「自家製椒鹽經典髀」($32/隻),就在附近的公園一試它的功力。這「自家製椒鹽經典髀」雖非店中以巨取勝的超巨型「自家製椒鹽招牌巨魔髀」($40),其實都非常大隻,新鮮炸起的雞髀,又十分熱燙,椒鹽味不算太濃,可也因此而不會讓整隻雞髀都變得太鹹。我坐在附近公園的椅子上,戴起「髀魔」附送的膠手套,大口大口的把雞髀吃下去,覺得十分美味,不枉我要在「髀魔」門外等了十分鐘才能吃到它。這天還有意外驚喜,本來要在店子購買兩款食物才會奉送的「自家製羅漢果茶」,這天我只是買了一隻雞髀,竟然也有得送,清熱潤喉的羅漢果茶與上火的炸雞髀,正好成為合襯的一對。我的雞髀放在厚身透氣瓦通紙盒內,與羅漢果茶一起放在紙袋內,服務挺貼心。看網上對這店子雞髀的評價,似乎好壞參半,這天我吃的雞髀,又大隻,又夠熱,皮脆,肉也嫩和有肉汁,作為小食,還想怎樣?其
其實「髀魔」還有以火功取勝的「麻辣火焰髀」和十分邪惡的「鹹蛋黃醬黃金魔髀」,這次初會髀魔,未能一試其功夫,要等下次再會,才能一較高下了。
10 分鐘 (外賣自取)
  • 自家製椒鹽經典髀
2021-06-23 55 瀏覽
去到先至知道原來西貢店係不設坐位,因為太子分店門口係有幾個位坐的。魔髀同埋普通雞髀就係個size嘅分別,差價大約係$7至$8買咗黃金魔髀($45)同埋麻辣普通髀($32)雞髀真係新鮮即炸,熱得好緊要,熱到燙親個咀。同埋真係好大隻。黃金即係鹹蛋黃嗰隻係比較好食,但係鹹蛋黃唔算好多。佢嗰啲雞髀唔算好入味,啲味道都係比較浮面。麻辣嗰隻直頭就係普通炸雞髀,然後個面嗰度落啲麻辣粉。佢嘅雞髀相比其他雞髀專門店或者雞髀名店,係炸得比較鞋,唔滑唔juicy,較乾身。比起一般茶餐廳嘅就略勝一籌。但係普通茶餐廳呢個價錢就已經包埋嘢飲了。總結:新鮮即炸,熱辣辣,魔髀大隻,算貴。如果要食就食大魔髀,起碼其他舖頭冇咁大隻,算係特色啲,普通髀就真係太過普通了。
魔髀同埋普通雞髀就係個size嘅分別,差價大約係$7至$8
買咗黃金魔髀($45)同埋麻辣普通髀($32)

麻辣嗰隻直頭就係普通炸雞髀,然後個面嗰度落啲麻辣粉。
2021-03-19 276 瀏覽
原來西貢既橫街小巷都幾多野食,👀見到呢間髀魔都幾多人排隊👫👭。好奇之下,睇下店舖既menus📋,見到係主打各式各樣既炸物。但店舖只做外賣🥡,沒有堂食的🙅🏻‍♀️諗住方便係街邊食,所以今次就點左火焰雞粒☺️由於係即叫即整,所以等候時間比較長,要等10分鐘左右⏱1️⃣ 火焰雞粒(麻辣)($32)👍🏻味道評分: 7/10🥡外賣會有紙袋比客人拎住,內裏係用紙盒裝住雞粒,附帶叉子🍴,所以拎住係街食都好方便。一打開盒子,就嗅到好香既炸雞味🤤新鮮炸起既雞粒好熱辣辣🔥,一共有10大粒。食落幾香口,外脆肉嫩,無骨,唔會覺得個雞粒好乾身,而且唔油膩,雞粒既大小岩岩好👅,可以一口食哂。🧂味道方面似椒鹽味多d,唔覺有麻辣味。如果加重麻辣味就好了,但總體上都係幾好味既😋

1️⃣ 火焰雞粒(麻辣)($32)
👍🏻味道評分: 7/10

一打開盒子,就嗅到好香既炸雞味🤤

火焰雞粒(麻辣)

火焰雞粒(麻辣)
2021-03-13 210 瀏覽
之前聽人講好少地方有得食黃金雞髀所以專登去試下,佢既價值講真唔算太貴,但質素真心麻麻。成隻雞髀都係油膱同雪藏味,咬口都叫脆,不過個人覺得太鹹。好似夾硬加左鹹蛋黃上去,好似有叫啲gimmick 咁,感覺唔到用心做。雞髀質素真心要改善。加上西貢真心多好西、小食,再咁經營法遲早會俾人比下去。再講店舖既質素都係好影響人地食慾,未係太差但可以再好啲,油煙太重,因為了解始終係速食店,所以未叫好worse。賣晒廣告做晒膳稿但有少少言過其實,又或者因為咁令人地對佢要求大左?試過就知,自行判斷。唔推薦。完。
試過就知,自行判斷。唔推薦。
完。
2021-02-02 538 瀏覽
唔講你唔知,西貢有一條食街😏位於小巴站對面,認住「zeugma」呢間鋪頭,隔離入去就係🥳入面有唔同類型既餐廳、小食店,魔髀就係其中一間🤩。魔髀係一間主打炸物既外賣小食店,有各式各樣唔同口味既炸物,其中黃金魔髀就係招牌!🤩1.黃金魔髀 ($45) 🌟2.5/5分原本我地係想叫黃金雞髀,諗住試下味先~ 😆但好可惜,當日2點左右去到就賣哂了,想食既朋友就要注意返🥺~ 於是就唯有要黃金魔髀啦!黃金魔髀即係巨大版既鹹蛋黃醬雞髀,即叫即炸👍🏻當日亦挺多人幫襯,所以等左20分鐘左右。所以大家可以落左單先,再去附近行下~☺️魔髀Size超級巨型,絕對係比塊面還要大…😱等於平時2.3雞髀既size,所以呢個定價尚算合理。雞髀表面佈有鹹蛋黃碎😍唔算好多,集中係中間位置,食落咸香。只可惜鹹蛋黃既味道只係停留係外層😔唔知係雞髀醃得唔夠耐,還是本來就無醃鹹蛋黃味係雞肉內面,食完雞皮之後其實就無鹹蛋黃味。雞肉只有少少咸味,唔夠入味,肉質偏鞋🥺雖然盒裡有放吸油紙,但雞髀整體仍是比較重油益味,食到好溜😖值得讚賞係,店家有提供一個手套包😚入面除左有一雙即棄手套之外,仲有紙巾同牙簽,非常細心~😝💕總括黎講,雖然雞髀加鹹蛋黃
唔講你唔知,西貢有一條食街😏

1.黃金魔髀 ($45) 🌟2.5/5分
黃金魔髀 ($45)

黃金魔髀 ($45)

總括黎講,雖然雞髀加鹹蛋黃既組合非常誘人,但整體味道仍有進步空間~🤪或者大家可以試下其他鹹蛋黃既配搭,再分享比我地知好無食啦!
2021-01-20 293 瀏覽
喺西貢食小食越來越多選擇想食炸嘢食第一時間諗起呢一度見到好多人喺度排隊等緊!!細細間舖頭淨係外賣take away 我落咗一個 炸魷魚鬚 鹹蛋黃醬~~等咗大概8分鐘 返到屋企開嚟食 好趣卜卜 好香 魷魚容易咬 老人家食都冇問題 唔需要牙力又香口 送beer一流~~
喺西貢食小食越來越多選擇
想食炸嘢食第一時間諗起呢一度
見到好多人喺度排隊等緊!!
細細間舖頭淨係外賣take away
我落咗一個 炸魷魚鬚 鹹蛋黃醬~~
等咗大概8分鐘

返到屋企開嚟食
好趣卜卜 好香
魷魚容易咬 老人家食都冇問題 唔需要牙力
又香口 送beer一流~~

2021-01-17 205 瀏覽
疫情搞到周圍都閂晒,壓力大到一個點,趁放假就入西貢郊遊一下!去開西貢嘅人,都知道西貢市中心,有一條美食街,裏面好多好嘢食,今次就試吓呢一個聞名已久脾魔😋黃金巨魔 ($43)雞髀嘅面積,大過我塊面!首先將雞髀生炸,然後再配上唔同嘅醬汁,我今次揀咗黃金鹹蛋黃,鹹蛋黃嘅香味,離遠已經聞到,咬落去仲要勁Juice,肉質嫩滑,食一隻都已經飽晒!不過由於雞髀係即叫即炸,所以等候嘅時間都比較長,而且好多人排隊,今次我就等咗20分鐘先有得食,如果趕時間嘅朋友,我諗就要早啲打電話去嗌定啦!

黃金巨魔

黃金巨魔 ($43)
雞髀嘅面積,大過我塊面!

黃金巨魔
  • 黃金魔髀
2020-12-31 241 瀏覽
行完山出返西貢市中心,已是6點多。由於堂食時間已過,所以只能買外賣再找地方食。其實好耐之前已想食嚟間,咁啱經過見到就緊係要試試。但估計係假期而且太晏去到既關係,原本想買炸髀試下,可惜已經售罄。食唔到最想食既炸髀,唯有先試其他。外賣盒有特別設計過,笑哈哈既樣係鬆氣位,係幾得意。黃金雞粒 - 真係好邪惡。首先肉質都唔錯,而且鹹蛋味好香,好惹味。食到停唔到口,雖然食完好內疚,但都想繼續食。經典魷魚鬚(椒鹽) - 口感幾好,易咬唔韌。但味道就有點偏咸。希望下次食到炸髀。

食唔到最想食既炸髀,唯有先試其他。

外賣盒有特別設計過,笑哈哈既樣係鬆氣位,係幾得意。

希望下次食到炸髀。
黃金雞粒
經典魷魚鬚
2020-12-25
10 分鐘 (外賣自取)
黃金雞粒
2020-11-21 279 瀏覽
垃圾自從食過呢間雞髀之後就一試難忘了每次嚟到西貢都一定會嚟買呢一間嘅雞髀每一次都係食椒鹽味佢嘅雞皮炸得好脆,同埋超級大隻而且仲好貼心會有埋個手套紙巾同埋牙籤提供下次會試埋其他味道😍
垃圾自從食過呢間雞髀之後就一試難忘了
每次嚟到西貢都一定會嚟買呢一間嘅雞髀
每一次都係食椒鹽味
佢嘅雞皮炸得好脆,同埋超級大隻
而且仲好貼心會有埋個手套紙巾同埋牙籤提供
下次會試埋其他味道😍
2020-11-18 223 瀏覽
經常出入西貢的朋友推薦我一定要來試一試髀魔的炸雞髀🍗總之就是又大又好味、一試難忘之類的!偶然的機會之下來了西貢,終於有機會一試了!說真的,炸雞髀一向是我的下午茶最愛,所以我經常光顧各大小店的炸雞髀,而這個實在是令我有點點失望而回的感覺!一直糾結到底要點那一款雞髀,店員推薦下還是選了經典口味,然後又在普通髀和巨型髀魔之間掙扎了一會兒最後還是選了經典髀魔(自家製椒鹽)盛惠$40 大元一隻,由於是新鮮即炸的,光是等就等了差不多10分鐘!餐廳只做外賣,所以沒有地方可以吃,於是走到附近的公園坐在一邊慢慢品嚐,除雞髀附贈的紅色包裝袋裏面是手套和紙巾,實在貼心又周到!一咬下去...雖然雞皮炸得很脆,但是整隻雞髀都沒有什麼味道......真的!尤其是肉的部份,相信是完全沒有醃過,雖然說是有自家製椒鹽.......但感覺不到!乾脆走回去叫店員幫我再加多一點椒鹽,但結果味道還是差不多😅算了!又或許是巨型雞髀的原因,所以肉質比較老、實的的又不夠Juice⋯⋯總之就是可一不可再吧!老實說,我覺得大家樂的雞髀更好吃而且性價比高呢!

偶然的機會之下來了西貢,終於有機會一試了!

總之就是可一不可再吧!

老實說,我覺得大家樂的雞髀更好吃而且性價比高呢!

-依間髀魔真係幾受歡迎👏長期都好多人排隊!路過聞到好香~-黃金魔翼🤩($35) (鹹蛋黃醬)今次就點左鹹蛋黃醬的單邊雞翼😗食落幾方便😍啖啖肉,外脆肉嫩😎外皮好酥脆又唔算好厚粉(*´◒`*)而且食落都幾香鹹蛋黃醬😍雖然食完好熱氣,但好好食♡´・ᴗ・`♡———————————-Name🏠:髀魔-雞髀第一店 (福民路)Location📌: 西貢福民路58號高富樓18號地舖價錢💰: 黃金魔翼($35)

依間髀魔真係幾受歡迎👏
長期都好多人排隊!
路過聞到好香~
黃金魔翼🤩($35)
(鹹蛋黃醬)
今次就點左鹹蛋黃醬的單邊雞翼😗
食落幾方便😍
啖啖肉,外脆肉嫩😎
外皮好酥脆又唔算好厚粉(*´◒`*)
而且食落都幾香鹹蛋黃醬😍
雖然食完好熱氣,但好好食♡´・ᴗ・`♡
黃金魔翼

———————————-
Name🏠:髀魔-雞髀第一店 (福民路)
Location📌: 西貢福民路58號高富樓18號地舖
價錢💰: 黃金魔翼($35)
黃金魔翼
2020-10-29 150 瀏覽
行完山專登過嚟西貢食下嘢買埋海鮮。呢間小食店炸髀想試好耐,今次見唔多人排卡就三個人買左2大1細原味😃真係好巨型🤭.拎試手就勁香,個皮炸到好脆好香。雞肉keep到juice👍🏻👍🏻👍🏻經過真係可以一試,只係價錢頗貴。
行完山專登過嚟西貢食下嘢買埋海鮮。
經過真係可以一試,只係價錢頗貴。
外賣自取
雖然雞脾感觀覺得貴左少少,但買過黎食斬覺得吾錯除左雞脾夠大件,小店係即叫即炸,夠晒脆同熱趕時間就要預麻落單後,等雞髀🍗炸好既時間吾係繁忙時段預10-15分鐘小店雞脾水準開張到依家一直保持水準,就算外賣紙盒有透氣位,雞脾吾會焗淋值得一試外賣仲跟一包獨立手套,好方便另推薦必點小食👉🏻椒鹽豆腐小袋好多款,但依款絕對有驚喜除咗即叫即炸外,豆腐皮薄夠脆、夠滑🤤食過下次一定會下次再點好多時椒鹽豆腐皮好厚,但小店豆腐皮夠薄薄得黎脆口,口感吾錯
雖然雞脾感觀覺得貴左少少,但買過黎食斬覺得吾錯
除左雞脾夠大件,小店係即叫即炸,夠晒脆同熱

趕時間就要預麻落單後,等雞髀🍗炸好既時間
吾係繁忙時段預10-15分鐘

值得一試
外賣仲跟一包獨立手套,好方便

另推薦必點小食👉🏻椒鹽豆腐
小袋好多款,但依款絕對有驚喜
除咗即叫即炸外,豆腐皮薄夠脆、夠滑🤤食過下次一定會下次再點

好多時椒鹽豆腐皮好厚,但小店豆腐皮夠薄
薄得黎脆口,口感吾錯
黃金雞脾
黃金雞脾
  • 椒鹽豆腐
  • 黃金魔髀
2020-08-29 214 瀏覽
今日去西貢行下,聽講呢間雞脾好好食就黎左試下~選擇好多,有炸苦瓜、雞翼、雞粒、雞軟骨、花枝丸etc 最後揀左最出名嘅雞脾雞脾有3隻味揀,今次就揀左火焰脾,即係麻辣味個人認為唔算真係好辣,唔食得辣嘅朋友都應該可以handle到,不過我就想佢再辣啲喇雞脾係幾juicy,但唔好expect會流汁咁樣啦,始終係炸物炸漿都唔厚,薄薄一層幾脆口但麻辣味其實無落到雞入面,唔知係咪醃得唔夠時間/無醃,但雞皮就幾好食喇
今日去西貢行下,聽講呢間雞脾好好食就黎左試下~
雞脾有3隻味揀,今次就揀左火焰脾,即係麻辣味
炸漿都唔厚,薄薄一層幾脆口

火焰脾
火焰脾
2020-08-25 982 瀏覽
作為由小到大,長期住在西貢墟裡面的人,我每天都不乏機會,光顧位於西貢食街裡面的「髀魔-雞髀第一店」。不過上次光顧西貢分店「髀魔-雞髀第一店」,還是上手「開飯喇」戶口仍在的時候。當時我對「髀魔-雞髀第一店」廚房製作的招牌巨大鹹蛋黃醬雞髀實際味道,其實不算很滿意,因為店舖廚房只將鹹蛋黃塗抹在巨髀表面上,卻忘記把鹹蛋黃醃進雞髀肉裡面,結果導致「黃金魔髀」只有外層食到鹹蛋黃的鹹味。相反地,「黃金魔髀」裡面的雞肉實際味道,就因為雞肉接觸不到鹹蛋黃裡面的鹹味,所以雞肉實際味道變得很淡而無味,亦浪費整隻巨大的雞髀肉。後來我在光顧太子分店「髀魔-雞髀第一店」的時候,發現原來點體積相對比較細小,但是內裡仍有不少鹹味,口感不硬的「黃金雞粒」,才是最適合享用的「髀魔-雞髀第一店」炸雞產品。因為「黃金雞粒」裡面的雞肉體積相對比較細小,即使「髀魔-雞髀第一店」廚房沒有預先把雞肉醃漬味道,單靠之後混入大量有濃厚鹹味的鹹蛋黃,然後完全攪拌撈勻,鹹蛋黃裡面的鹹味自然逐漸透過炸皮滲透進入雞肉裡面。而且「髀魔-雞髀第一店」的鹹蛋炸雞食品,售價在港幣三十至四十五元左右,所以每次都製作一大堆炸雞,然後或許曾經預算銷售份數,所

而且「髀魔-雞髀第一店」的鹹蛋炸雞食品,售價在港幣三十至四十五元左右,所以每次都製作一大堆炸雞,然後或許曾經預算銷售份數,所以預備足夠份量的鹹蛋黃作為調味醬料。結果每份「黃金」炸雞份量都很大。

而且我選擇在自己居住的地方購買「黃金雞粒」,都不用太過擔心自己沒有地方坐下享用食品,就算想把「黃金雞粒(鹹蛋黃醬)」攜帶回家享用,亦不需要花太多時間,就可以徒步返回家裡面。

所以我在「髀魔-雞髀第一店」購買「黃金雞粒(鹹蛋黃醬)」,然後全程攜帶「黃金雞粒(鹹蛋黃醬)」回家,都只需要把包裝盒打開,防止炸雞被紙盒焗到變腍,確保食到外層鬆脆的鹹味鹹蛋黃炸雞

果然之前已經累積了兩次光顧「髀魔-雞髀第一店」經驗,終於已經找到最適合享用的「黃金」炸雞食品,是體積比較細小,容易把鹹蛋黃鹹味醃進雞肉裡面的「黃金雞粒」,而不是體積大到有點不切實際的「黃金魔髀」。

只可惜西貢分店「髀魔-雞髀第一店」不像太子分店一樣,旁邊沒有「TEA魔-果茶第一店」,如果不是的話,順便購買享用「TEA魔-果茶第一店」的「蜜桃紅茶」配「黃金雞粒(鹹蛋黃醬)」也是理想選擇。

黃金雞粒(鹹蛋黃醬)

2020-07-28
15 分鐘 (外賣自取)
黃金雞粒(鹹蛋黃醬)