2023-08-15 284 瀏覽
今日係西貢行完山,決定黎呢間好多人介紹既髀魔試吓大雞髀。店鋪位於條好多食店既小巷內,店面好細,由於係周未,門口都有唔少人等緊。買咗一隻招牌黃金魔髀,亦即係鹹蛋黃醬雞髀,由於係即場炸,都等咗15分鐘左右。隻雞髀拎到手真係超級巨大,外皮炸得好香脆,鹹蛋黃味好濃郁,雞髀肉雖然無外皮咁重鹹蛋黃味,但係肉質嫩滑多汁,熱辣辣,超級正!不過真心要兩個人先KO到隻巨髀另外我哋買咗個麻辣火焰金粒豆腐,份量都幾多,同樣外皮酥脆,又保持到豆腐既嫩滑,口感豐富,加上啲辣粉,十分惹味食完咁邪惡既美食後真係超級滿足但又很大罪疚感

食完咁邪惡既美食後真係超級滿足但又很大罪疚感
2023-08-06
2023-06-24 226 瀏覽
睇到好多推介必試所以去到西貢 就決定試一試佢要左「經典髀魔」閒日去既 無咩人 等約十分鐘左右即叫即制既感覺😚😚 一拎到既時候都感受到熱辣辣香噴噴嘅感覺因為條街太熱既關係都係返室內地方先開餐😝 隔左一陣時間既 雞髀仲係熱辣辣香噴噴仲配埋膠手套一對 放便用手進食😚 非常貼心❤️ 用手 真係有一番滋味架 感覺上都好食啲🤣炸髀外層好香脆 醃料調味,剛剛好😋 最外層雞皮脆到好似薯片😍內層係超級嫩超滑 骨位都做到剛剛好熟透🥰
睇到好多推介必試
所以去到西貢 就決定試一試佢

要左「經典髀魔」
閒日去既 無咩人 等約十分鐘左右
即叫即制既感覺😚😚
一拎到既時候都感受到熱辣辣香噴噴嘅感覺

因為條街太熱既關係
都係返室內地方先開餐😝
隔左一陣時間既 雞髀仲係熱辣辣香噴噴

仲配埋膠手套一對 放便用手進食😚 非常貼心❤️
用手 真係有一番滋味架 感覺上都好食啲🤣
炸髀外層好香脆 醃料調味,剛剛好😋
最外層雞皮脆到好似薯片😍
內層係超級嫩超滑 骨位都做到剛剛好熟透🥰
2023-06-11 153 瀏覽
今次嚟到西貢的食,經過一間小巷入邊嘅舖頭,貼滿晒鹹蛋黃乜乜乜嘅餐牌!我呢個超級鍾意食鹹蛋黃嘅人,雙眼發晒光!如果淨係睇過Menu,完全符合晒我心水,因為我又鍾意食鹹蛋,我有鍾意食炸嘢,而且佢仲超級多選擇。見到唔係好多人買,但係買完要等,似乎係即刻叫即刻整。今次我哋試咗鹹蛋黃雞軟骨同埋鹹蛋黃魷魚鬚~滿心期待,行去等巴士嘅時候坐低食啦,出有鹹蛋黃味囉到底佢啲鹹蛋黃係咪剩係得面頭啲碎…另外揸得好油膩,因為個皮都比較厚價錢就唔平唔貴嘅大概4、50一盒,不過呢個未到我應該唔會再買啦~

滿心期待,行去等巴士嘅時候坐低食啦,出有鹹蛋黃味囉
到底佢啲鹹蛋黃係咪剩係得面頭啲碎…

另外揸得好油膩,因為個皮都比較厚

2023-06-07 110 瀏覽
魔脾係西貢區都出名,我就試左鹹蛋黃雞髀。首先是鹹蛋黃雞髀,這道菜式絕對是值得一試的。雞髀肉質鮮嫩多汁,非常好吃,而且份量足夠。但是,最令人驚艷的是它的鹹蛋黃醬汁。醬汁的口感非常獨特,鹹蛋黃的味道和香氣非常濃郁,完美地融入了雞肉中。雞肉和鹹蛋黃醬汁的搭配非常完美,讓人一試就愛上它。除了鹹蛋黃雞髀,魔脾的其他菜式也非常值得一試。例如他們的蝦餃和燒賣,皮薄餡多味道鮮美,做工細緻,非常美味。餐廳的環境也非常舒適,讓人感到非常放鬆和愉快。總的來說,魔脾的鹹蛋黃雞髀是我非常推薦的一道菜式。它的味道非常獨特,讓人一試難忘。
魔脾係西貢區都出名,我就試左鹹蛋黃雞髀。

2023-04-13 233 瀏覽
放假去西貢見到呢間自稱雞髀第一店嘅小食店🍗見佢咁有自信 而且即炸應該炸野十分出色🔥🔥💥我無叫到雞髀 叫咗黃金魷魚同埋經典炸雞粒鋪頭係即場炸💫大概預15分鐘左右啦兩款野食炸起嚟都香口嘅始終係即炸🙌🏻黃金魷魚係鹹蛋黃味 幾過癮🤌🏻炸雞粒就真係比較遜色調味比較淡食唔出鋪頭講嘅椒鹽味兩款都未見有特別出色食完會覺得嘥quota 🥹menu最得意見到有個炸秋葵平時有得食秋葵嘅餐具已經少估唔到仲有炸秋葵咁過癮下次再去西貢可能會試試✨髀魔-雞髀第一店 (福民路) 📍西貢福民路58號高富樓18號地舖
放假去西貢見到呢間自稱雞髀第一店嘅小食店🍗

menu最得意見到有個炸秋葵
平時有得食秋葵嘅餐具已經少
估唔到仲有炸秋葵咁過癮
下次再去西貢可能會試試

✨髀魔-雞髀第一店 (福民路)
📍西貢福民路58號高富樓18號地舖
2023-03-13 195 瀏覽
鞋口唔夠滑唔夠入味香口但唔夠鬆化食唔健康既野預左唔健康等於去茶記食沙爹牛面牛肉無沙爹味面又淋晒湯又係清水咁下次我都係去m 記食雞翼算了起碼寫個食評會比杯雪糕食而家專登開app 寫 但個胃都仲銀住銀住咁難頂員工親切 態度很好只係食物難食謝謝
鞋口唔夠滑

員工親切 態度很好
只係食物難食
謝謝
2023-02-28 203 瀏覽
經過西貢巴士總站附近揾食。去左髀魔叫左一隻鹹蛋。雖然有小小貴,但係真係好鬼好食。依度既雞髀係即叫即炸,所以要等一等。雞髀一到手超熱,所以要小心唔好一大口咬。雞髀塊皮好脆同好鹹蛋。超好味。肉汁好多,同即整即食係好正。

🐶掃街小食系列🐶今日星期日咁好天小妹就去咗西貢行下街睇下景食下嘢嚟到西貢當然唔少得掃街啦😂嚟之前都做咗少少research見到呢間髀魔咁吸引 即刻bookmark咗先😛-♥︎ 經典魔髀(自家製椒鹽) $43真心超巨型 不愧為魔髀😍即叫即炸 攞上手超級熱 系會辣手嗰種個皮炸到卜卜脆😚入面起吉juicy 有種爆汁嘅感覺🤩雞髀肉好嫩滑 連上髀肉都系完全唔鞋架😳調味亦都啱啱好 食到我哋都舔舔脷😋唯一挑剔嘅系近骨有少少唔夠熟 稍為扣咗少少分不過整體嚟講小妹覺得好好食😜同埋真心勁大隻 食完佢都唔使食其他嘢好彩我哋多人share😚味道: 9/10性價比: 8/10-㋡ 黃金魷魚鬚(鹹蛋黃醬) $46其實炸物即刻炸起嘅都一定冇得輸😜魷魚爽口彈牙熱辣辣食卜卜脆🤤加埋鹹蛋黃醬真系勁邪惡😈記住趁熱食 凍咗冇咁驚喜🫢但呢個嘅鹹蛋黃醬落得有啲重手比較適合重口味人士🙆🏿‍♀️小妹就覺得魔髀出色啲😝味道: 8/10性價比: 7/10-整體嚟講兩樣嘢都好好食不過真系好邪惡😈但咁好食 爆卡路里都值呀😛同埋隻炸髀真系好好好大隻!長氣都要再提😆絕對可以當一餐食完都會飽到上心口🤰🏿😂😂所以四十幾蚊其實都值回頭率: 8/10-
🐶掃街小食系列🐶
性價比: 7/10
整體嚟講兩樣嘢都好好食
不過真系好邪惡😈
但咁好食 爆卡路里都值呀😛
同埋隻炸髀真系好好好大隻!
長氣都要再提😆絕對可以當一餐
食完都會飽到上心口🤰🏿😂😂
所以四十幾蚊其實都值
回頭率: 8/10
黃金魷魚鬚
黃金魷魚鬚
2022-11-16 294 瀏覽
今日嚟到西貢一日遊,來朝聖一下呢間髀魔,聽聞佢喺西貢好出名,於是嚟支持下小店佢個食物選擇都幾多款,我哋試咗佢最出名嘅招牌菜式—黃金魔髀佢個招牌炸雞髀係用咗鹹蛋黃醬去醃製,所以鹹香味好濃郁好好食,個雞肉好嫩滑,一咬落去係爆哂啲肉汁出嚟,雞皮炸到好薄脆好正,果然名不虛傳黃金魷魚鬚 $46魷魚鬚好新鮮,咬落好彈牙,配埋個鹹蛋黃醬,好香惹味!好好食!係個價錢貴咗少少$46得幾條魷魚鬚今次試咗佢兩樣炸物都覺得幾高質素,就算我哋拎到去海邊食+影咗好耐相都係依然咁香脆,推介大家嚟西貢一定要來試吓!

佢個食物選擇都幾多款,我哋試咗佢最出名嘅招牌菜式—黃金魔髀

黃金魷魚鬚 $46

2022-11-07
  • 黃金魔髀
  • 黃金魷魚鬚
2022-10-14 250 瀏覽
有普通脾同埋巨魔脾選擇 經典魔脾係佢地招牌款式 其實即係雞脾加自家製椒鹽 普通脾比正常雞髀大 女仔嚟講食完一隻已經好飽 我都試過麻辣味 我就覺得椒鹽好食啲 雞炸到金黃色 淨係賣相都好吸引 店舖有樣嘢做得好好就係炸完都可以好乾身 唔會油到滴哂出黎食到成口油淋淋咁 大家絕對唔使擔心入面肉質會唔會好乾 完全唔會! 係keep到好嫩滑 而且夠入味 味道又唔會過咸 仲有另一推介 係花枝丸 都好好食 勁彈牙 炸粉唔會過厚 佢哋嘅食物係即叫即製 可能會等得耐少少 外賣自取可以whatsapp佢哋先 9293 1899
有普通脾同埋巨魔脾選擇

佢哋嘅食物係即叫即製 可能會等得耐少少
外賣自取可以whatsapp佢哋先

9293 1899
2022-08-31 315 瀏覽
門面光鮮亮麗,還張貼了不少周刊介紹的剪報,吸引了我們進去。餐牌中的食物種類繁多,目不瑕給,細看之下,總共有十三款食品,每款各提供麻辣、椒鹽、蛋黃醬三款口味選擇。作為蛋黃醬控的我們,這次點了五款食品,都選擇了蛋黃醬,外賣回家享用。蛋黃醬秋葵新鮮、香脆、皮薄,蛋黃醬味道好,份量剛剛好。蛋黃醬魔翼把雞翼一開二,變成單骨,方便食用,肉質可接受,香脆、皮薄,蛋黃醬味道好,份量剛剛好。蛋黃醬魷魚鬚不錯。香脆、皮薄,蛋黃醬味道好,份量剛剛好。蛋黃醬魔髀(普通尺寸)普通尺寸也已經足夠大,大尺寸可能是火雞髀🍗尺寸吧?皮薄脆、肉滑嫩,估計用了生炸的方式。可惜肉質較差,有肉臊味,而且蛋黃醬份量較少,味道只停留在薄薄的外皮上,不入味。蛋黃醬雞軟骨不錯。香脆、皮薄,蛋黃醬味道好,份量剛剛好。餐具的品質挺好,亦有附手套🧤。
門面光鮮亮麗,還張貼了不少周刊介紹的剪報,吸引了我們進去。

蛋黃醬秋葵
新鮮、香脆、皮薄,蛋黃醬味道好,份量剛剛好。
黃金醬秋葵

蛋黃醬魔翼
黃金醬魔翼

蛋黃醬魷魚鬚
不錯。香脆、皮薄,蛋黃醬味道好,份量剛剛好。
黃金醬魷魚鬚

蛋黃醬魔髀(普通尺寸)
黃金醬魔髀

蛋黃醬雞軟骨
不錯。香脆、皮薄,蛋黃醬味道好,份量剛剛好。
黃金醬雞軟骨

餐具的品質挺好,亦有附手套🧤。
黃金醬秋葵
黃金醬魔翼
黃金醬魷魚鬚
黃金醬雞軟骨
  • 黃金魔翼
  • 黃金雞軟骨
  • 黃金秋葵
2022-07-01 385 瀏覽
同樣都係敬民街附近 有條巷仔入去門口已經貼哂圖片 當中吸引嘅係炸雞髀就咁睇都好大隻 有款仲要係咸蛋黃金黃雞髀$41外賣比食客拎走都算細心 會有一包有哂手套 紙巾 牙簽係裏面 加上雞腿位會用錫紙包住 唔使食到好狼狽 一打開就聞到好香咸蛋黃味道 同埋都真係好大隻 咬落去 外層皮都算脆卜卜 但咬到肉就無咸蛋黃味道 只係單純灑左咸蛋黃粉係上面 不過雞肉肉質都算滑💛 第一次經過先會試
同樣都係敬民街附近 有條巷仔入去

門口已經貼哂圖片 當中吸引嘅係炸雞
就咁睇都好大隻 有款仲要係咸蛋黃

金黃雞髀$41

💛 第一次經過先會試
2022-06-29
2022-06-16 363 瀏覽
位於西貢市中心美食小巷嘅炸雞總店,麻甩專員黎食一食呢間炸脾得出以下結論巨魔脾食一隻就飽!巨魔脾食一隻就飽!巨魔脾食一隻就飽! 很重要所以要講3次!胃細嘅人可能連一隻都未必食得晒,所以建議可以食普通脾細隻d----------------------------•招牌巨魔脾-經典魔髀 (自家製椒鹽)($43)🍗大過隻手嘅魔脾,見到已經嘩一聲雞脾全部現炸,所以想即刻食係會太熱拎唔到上手表面有店家嘅自家製椒鹽,咸味適中外皮炸得脆口唔乾身,每口咬落去都有脆聲雞脾大大隻每啖都係肉,因為高溫炸嘅關係,肉汁即時鎖死係裡面💯簡直每一啖都可以食得好滿足比較小可惜嘅係:魔脾可能太大隻,椒鹽唔夠多,而且食到中間位置開始唔夠入味-------------總結-------------西貢總店比分店炸得好食雞脾大隻,肉汁豐富,滿足口感如果想掃街嘅朋友,建議唔好食魔脾,因為太大隻,食一隻就會食唔到其他野----------------------------麻甩專員評分區價錢親民指數: 9/10食物味道: 9/10翻飲指數: 910

巨魔脾食一隻就飽!
巨魔脾食一隻就飽!
巨魔脾食一隻就飽! 很重要所以要講3次!
胃細嘅人可能連一隻都未必食得晒,所以建議可以食普通脾細隻d
----------------------------

•招牌巨魔脾-經典魔髀 (自家製椒鹽)($43)🍗

大過隻手嘅魔脾,見到已經嘩一聲
雞脾全部現炸,所以想即刻食係會太熱拎唔到上手
表面有店家嘅自家製椒鹽,咸味適中
外皮炸得脆口唔乾身,每口咬落去都有脆聲
簡直每一啖都可以食得好滿足

比較小可惜嘅係:
魔脾可能太大隻,椒鹽唔夠多,而且食到中間位置開始唔夠入味

-------------總結-------------
西貢總店比分店炸得好食
雞脾大隻,肉汁豐富,滿足口感

----------------------------
麻甩專員評分區
價錢親民指數: 9/10
食物味道: 9/10
翻飲指數: 910
2022-06-11
12 分鐘 (外賣自取)
經典魔髀 (自家製椒鹽)
  • 招牌巨魔脾-經典魔髀 (自家製椒鹽)
2022-03-10 489 瀏覽
🍗普通經典脾 (自家製椒鹽) $32本身諗住挑戰招牌巨魔脾, 點知去到店舖時已售罄, 然後估唔到普通sɪᴢᴇ原來都咁大件! 真係兩人食都好夠飽😵 雞髀食落啖啖肉, 但個人覺得椒鹽粉可以落得重手啲, 同埋炸得再ᴊᴜɪᴄʏ啲就好了😛 🐤黃金雞軟骨 (鹹蛋黃醬) $35本身就好鍾意食雞軟骨, 加埋邪惡嘅鹹蛋黃醬, 簡直係絕配組合🤤 雞軟骨同樣份量十足, 鹹蛋黃醬調味和比例上都很適中, 值得一試~ 📍 髀魔-雞髀第一店 (福民路) (西貢)西貢福民路58號高富樓18號地舖-#foodiachk_saikung#foodiachk_streetfood
普通經典脾 (自家製椒鹽)

🍗普通經典脾 (自家製椒鹽) $32

黃金雞軟骨  (鹹蛋黃醬)
🐤黃金雞軟骨 (鹹蛋黃醬) $35
📍 髀魔-雞髀第一店 (福民路) (西貢)
西貢福民路58號高富樓18號地舖
#foodiachk_saikung
#foodiachk_streetfood
2022-03-06
15 分鐘 (外賣自取)
下午茶
普通經典脾 (自家製椒鹽)
黃金雞軟骨  (鹹蛋黃醬)
  • 普通經典脾  (自家製椒鹽)
2022-01-11 421 瀏覽
每次經過這條巷仔,也見到這間西貢很出名的炸雞髀店。但每次都沒有幫襯,今次臨離開西貢請終於買一個外賣測試一下。點了一隻經典魔髀(自家製椒鹽)盛惠$40大元。雞髀是新鮮生炸,光是等已經用了10分鐘,小巴也走了幾架!始終是買外賣回家吃,難免會流失熱度,但是一切開裏面也是鮮嫩和有肉汁的,醃料也恰到好處整個雞髀也醃得入味,外皮炸得香脆,這麼大隻雞髀很難炸得裏面都熟透,他也做到了,如果回家雞髀凍了,可以用氣炸鍋把它返熱。