2022-04-04 1043 瀏覽
朋友大力推薦依間中菜🙌🏻 想搵個地方靜靜地傾偈又坐得舒服真係唔錯嘅選擇👍🏻 叫咗幾個招牌菜都冇失望 咕嚕肉脆口肉質肥美🤗 酸菜魚麻得過癮😻 脆皮炸子雞肉嫩入味🤤  📸: 駿景脆皮炸子雞 ($308/半隻) 拔絲咕嚕肉 ($268) 蒜泥白肉 ($108) 酸菜桂魚片 ($338)

📸:

駿景脆皮炸子雞 ($308/半隻)

拔絲咕嚕肉 ($268)

蒜泥白肉 ($108)

酸菜桂魚片 ($338)
2021-11-17 972 瀏覽
令我印象深刻就係第三道餸椒鹽田雞腿 平時田雞肉已經比較難食到 今次仲加咗椒鹽 肉身非常有咬口👍🏻然後仲飲咗杏汁白肺湯 養顏滋陰補肺想飲呢碗湯一般工序都幾繁複 但好好飲而另外一款海鮮 金銀蒜粉絲蒸元貝就比較大眾化今次就可以配爽酒 佢係一支純米大吟釀 香氣以及味道都係非常簡單爽快 係百搭嘅酒 可以用係一啲味道纖細 簡單明快料理身上而另外個胡椒蝦 喺呢度嘅主打蝦夠新鮮 胡椒焗香左個蝦殼 好正呀呀配上熟酒 佢係一款以重鮮味及濃郁為特徵嘅醇酒 與帶有鮮味濃厚的海鮮或是鹽分適中的料理亦相當匹配👍🏻👍🏻另外仲可以配搭水煮魚 鍾意食辣嘅朋友就要飲埋呢款醇酒 水煮魚充滿辣油 而醇酒 就係適宜配搭喺油脂豐富 香辛料味重等的料理身上就可以令到海鮮味道更加出色👏🏻
令我印象深刻就係第三道餸椒鹽田雞腿

水煮魚充滿辣油 而醇酒 就係適宜配搭喺
油脂豐富 香辛料味重等的料理身上
就可以令到海鮮味道更加出色👏🏻
2021-11-17 674 瀏覽
愛上你是我眼睛的錯海鮮愛上清酒SEAFOOD LOVES SAKE 才能才稱得上是絕配廣東海鮮好少加上日本清酒原來味道一樣咁夾!清酒有分四類分別係薰、熟、爽及醇 襯落唔同嘅海鮮🦞都有唔同嘅味道同效果全新日本清酒x 廣東海鮮晚宴絕對令你眼前一亮 各款唔同嘅菜式巧妙地配上清酒絕對帶俾你非同凡響嘅感受黃金炸魚皮打響頭炮 無需要加任何清酒夠脆夠香口😽而蒜泥白肉卷就比較濃味 襯甜甜地嘅開胃清酒 薰酒 富有果酸感覺 有酵母發酵的感覺佢香氣輕盈 與呢款菜味道相配如果料理本身如果帶有金橘類或酸味會更上一層樓 展現出更美好的相配程度
愛上你是我眼睛的錯
海鮮愛上清酒SEAFOOD LOVES SAKE
才能才稱得上是絕配

廣東海鮮好少加上日本清酒
原來味道一樣咁夾!
清酒有分四類分別係薰、熟、爽及醇
襯落唔同嘅海鮮🦞都有唔同嘅味道同效果

佢香氣輕盈 與呢款菜味道相配

如果料理本身如果帶有金橘類或酸味
會更上一層樓 展現出更美好的相配程度

2021-11-16 2135 瀏覽
近排去咗Staycation足一個月,夜晚最好嘅節目當然係飲返杯~酒鬼就是這樣練成的!晚晚調酒玩到悶,當然想搵下啲新玩意!最近除咗有Wine and Dine 之外,仲見到有由JFOODO舉辦嘅大型清酒活動-SEAFOOD LOVES SAKE.~全港約有100間餐廳參與,每款「清酒x海鮮」都係由國際唎酒師Ivan Sean親自配搭~平時食中菜又真係未試過用清酒去配搭!一於去試下有幾特別!咁多間餐廳入面,今次去咗間多次獲米芝蓮星級推介嘅川粵菜廳-駿景軒~當晚嘅菜式會有薰酒、爽酒、熟酒、醇酒,4款唔同嘅清酒配搭。當中最令人意外嘅係,竟然連水煮魚咁濃味嘅菜式都配到清酒!即刻同大家分享吓當日嘅配搭~!黃金炸魚皮、椒鹽田雞腿、蒜泥白五卷(薰酒-月桂冠 愛說話的鯨魚 純米酒 )第一款配有清酒嘅菜式係黃金炸魚皮,黃金炸魚皮入口鬆脆,加上滿滿嘅鹹蛋黃,香脆非常!而「愛說話的鯨魚」入口香甜,感覺清新,平衡返魚皮嘅鹹香同油膩感,濃淡相易,食多幾件都唔怕~另外,仲試咗佢地嘅椒鹽田雞腿同蒜泥白五卷,田雞腿帶微辣,肉質嫩滑,隻脾仔都幾肥美~而蒜泥白五卷就比想像中辣,食落非常惹味刺激!杏汁白肺湯奶白色嘅杏汁白肺

黃金炸魚皮、椒鹽田雞腿、蒜泥白五卷
(薰酒-月桂冠 愛說話的鯨魚 純米酒 )

杏汁白肺湯
奶白色嘅杏汁白肺湯,好少地方做到咁出色,一入口已經飲到濃濃嘅杏仁香,但又唔會過濃,豬肺唔會有腥味,鮮甜非常!

金銀蒜粉絲蒸元貝
(爽酒-嘉美心 備中流 純米大吟釀)
第二款配有清酒嘅係金銀蒜粉絲蒸元貝~作為
爽酒嘅備中流 純米大吟釀,味道同樣輕盈清新,少咗第一款嘅甜味,但帶有淡淡米香。元貝大大粒,鮮甜彈牙,呷完一啖再食,令元貝嘅鮮味更加突出~

瓦罉胡椒蝦
(醇酒-真野鶴 鶴 辛口 本釀造)
第三款配有清酒嘅係瓦罉胡椒蝦,打開瓦罉後,立即傳來濃濃的胡椒香!刺激嘅胡椒香同大蝦味道好夾,而醇酒嘅酒香相對濃郁,唔會俾胡椒味蓋過,既能令海鮮提鮮,更多添了一份酒香。

拔絲咕嚕肉
餐廳用咗豬頸肉去代替一般嘅排骨,外層由一層又薄又脆嘅糖衣包住,拉起時,表面嘅糖衣仲會拉起絲~入口肉質嫩滑,外脆內軟,配上酸甜醬汁,非常醒胃!

水煮桂魚片
( 熟酒- 達磨正宗三年)
睇到紅噹噹嘅顏色就知道一定惹味非常!大大塊嘅桂魚片,口感十足,魚片入口嫩滑帶點麻辣,如果想刺激一啲,底下嘅粉條絕對能夠滿足到你!4款清酒當中,以依款味道最女濃厚,熟酒嘅年份越高,顏色會較深。而3年嘅熟酒顏色為金黃色,味道有點像中式的花雕,熟酒的濃醇配上麻辣的感覺,令味道變得更加豐富,刺激非常!

黑松露手撕炸子雞
松露手撕炸子雞的精髓,絕對是上方薄薄的脆皮,雞皮炸得金黃香脆,而手撕雞則混入了黑松露,令味道大大提升了!

生炒糯米飯
臨近尾聲,再來一個生炒糯米飯!糯米飯加入了大量臘腸、臘肉、蝦米、蛋花及蔥花等,飯粒口感煙韌,粒粒分明。每啖也充滿著臘味的香味。清酒唔一定只能海鮮!達磨正宗三年同生炒糯米飯嘅味道都非當配合呢!

芋蓉煎堆仔
最後當然係甜品!其實食完以上咁多款菜式已經飽飽,但最後都想食啲甜品作結~芋蓉煎堆仔入口香脆,帶點軟糯口感,入面包裹著少量芋蓉,帶點芋頭香,整體唔會太甜,為一餐豐盛嘅晚餐畫上完美嘅句號。

📍📍📍📍📍📍📍📍
駿景軒 (灣仔)
灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓
📍📍📍📍📍📍📍📍

係快要跟2021年說再見,倒數仲有60日左右既時候,當然要點算下米芝蓮既星星摘得如何喇!早前就去左一直係To eat list好耐既駿景軒,品嘗「清酒x海鮮」配搭餐單,最特別係呢個係同日本JFOODO合作既SEAFOOD LOVES SAKE.既特別menu,當中有幾道菜係配上咗唔同既sake。真心試過先知道原來sake唔一定淨係可以配日本菜,原來同中菜一樣可以咁夾,將菜式加以提升~ 駿景軒既位置係位於英皇駿景酒店,呢次既晚宴就係一個私隱度都幾高既「貴賓廳」進行,實在令人期待! 黃金炸魚皮 x 蒜泥白五卷 x 椒鹽田雞腿先黎既前菜係一式三款既— 黃金炸魚皮本身已經令人一食難忘,金香既蛋黃將魚皮「重重包圍」,本來已經係一個好balance既配搭。《1. 月桂冠愛說話的鯨魚純米酒-薰酒》黃金炸魚皮香脆之餘帶全水醇厚既咸香,與帶住香甜清新口味既「月桂冠愛說話的鯨魚純米酒-薰酒」剛好做到濃淡相宜,味道相襯。值得一提既呢款清酒都係席上朋友當晚既最愛呢。蒜泥白肉本身既麻辣香就好醒胃;加埋惹味而肉質有彈性既椒鹽田雞腿,三款前菜確係互相輝映。(主菜)杏汁白肺湯呢款湯向來都係駿景軒嘅名物,一飲就知道係真

黃金炸魚皮 x 蒜泥白五卷 x 椒鹽田雞腿

《1. 月桂冠愛說話的鯨魚純米酒-薰酒》

(主菜)
杏汁白肺湯
呢款湯向來都係駿景軒嘅名物,一飲就知道係真材實料,而且冇過分誇大既杏味,湯中既豬肺亦能夠食得出係清洗過程很細緻的。

金銀蒜粉絲蒸元貝
肉厚肥美既元貝雪白,而「識食」既朋友梗係會知道精華更加係粵式金銀蒜同粉絲既部分,掛汁能力強。

《2. 嘉美心備中流 純米大吟釀 – 爽酒》
「嘉美心備中流 純米大吟釀 – 爽酒」輕盈清新既味道將元貝既鮮味極大化咁展現左出黎,正正同當中既金銀蒜同粉絲一樣,令主角元貝更添多種層次同口感。

瓦罉胡椒蝦
呢個亦係駿景軒既必點名物,胡椒既刺激同蝦既鮮甜兩者本黎已係天作之合,為味蕾帶黎刺激感。

《3. 真野鶴鶴辛口 本釀造 – 醇酒》
進階既係配一口「真野鶴鶴辛口 本釀造 – 醇酒」既香醇,令海鮮鮮味倍增之餘,仲多添一份帶著酒香既餘韻,確係令人意猶未盡之感~

拔絲咕嚕肉
如果要揀一道當晚做得最好既菜式,定必係呢道睇黎似係家常小菜而已既咕嚕肉,事實係脆漿能夠做到薄如紙,肉不鞋身,便足以見到其功力了,令人回味~

水煮桂魚片
個人品評呢款菜式屬中上既辣度,魚肉新鮮而有彈性,墊底既麵條掛汁力強,係一道有覇氣既菜式;

《4. 達磨正宗三年 – 熟酒》
麻、辣、鮮三方平衡係呢度菜式裏可以充分體現,如果再加上「達磨正宗三年 – 熟酒」既濃醇,令本黎已經豐富多彩既味道更上一層樓,呢支古酒更自帶話梅香味,令味蕾飽受刺激!

黑松露手撕炸子雞
炸子雞既重點係薄而紙般香口既見雞皮,每片以少量黑松露鋪面,輕巧既黑松露香氣乃係畫龍點睛既

鮮茄濃湯浸菜苗
呢一道既菜苗湯乃係平實既,效果有如西式fine dining既雪芭吧,稍為過場一下吧~

(飯)
生炒糯米飯
黎到澱粉既部分前,已經頗有飽肚感,係挺有涼意既天氣下,係能夠倍添暖意的。

(甜品)
雪耳海底椰 x 芋蓉煎堆仔
即使吃得多飽也好,個人認為甜品部分係都唔能夠錯過的,前者香甜潤喉,後者「皮薄餡靚」,有令人食完一口又一口既魔力,令豐富而有質素既晚宴圓滿落幕。

經過呢晚之後,深深感受到日本清酒x廣東海鮮料理既配搭係非常罕見而新潮,又好有驚喜,特別感謝專業侍酒師既詳細解說,如果有機會既都真係好值得發掘下呀!
2021-11-08 441 瀏覽
週末去「駿景軒」飲茶,同相熟嘅Carson哥哥閒談間得悉酒店正忙於籌備一個叫「Seafood Loves Sake」嘅日本清酒配海鮮菜式推廣,並提及到客人於活動期間享用過特定配酒餐單後於OpenRice撰寫食評即有機會贏取獎品,小則有日本清酒,大則仲有staycation套票,食、飲、住,似足大三元咁啱哂XO仔喎,當然係叫佢一開波即通知細佬去訂位啦!嘻嘻,冇諗到第一日玩試菜竟然真係留到個靚位俾小肥,仲要係以優惠價品嚐十三道晚餐,感覺已經似中咗半個頭獎!酒店餐廳樓底高高,大方舒適,加上服務一向稱心,絕對有信心嘅保證。餐桌上除咗有齊備嘅自用及公用餐具之外,最搶眼就係為配酒晚餐特設嘅酒杯陣!場內一角亦有展出當晚配餐嘅四款薰、爽、醇、熟日本清酒。有關配酒嘅竅門秘訣則印於附有彩圖嘅小冊子內。等待食物上場時,哥哥先斟出第一款日本清酒「月桂冠 愛說話的鯨魚 純米酒」,酒名同藍樽上幅「星空月下的鯨魚」一樣咁可愛。屬薰酒嘅「星空月下的鯨魚」甜得黎帶有一陣微微嘅酵母味。黃金炸魚皮、蒜泥白肉卷、椒鹽田雞腿:原來餐牌上頭三味為三式前菜拼盤,其中清酒主要係配前菜中嘅海鮮菜式,即中間兩件黃金炸魚皮。大大片黃金炸魚
,當然係叫佢一開波即通知細佬去訂位啦!
場內一角亦有展出當晚配餐嘅四款薰、爽、醇、熟日本清酒。
有關配酒嘅竅門秘訣則印於附有彩圖嘅小冊子內。
。屬薰酒嘅「星空月下的鯨魚」甜得黎帶有一陣微微嘅酵母味。
月桂冠 愛說話的鯨魚 純米酒
。大大片黃金炸魚皮好夠脆卜卜,面層仍濕潤嘅咸蛋黃醬又唔會過咸或者好溜,份量同味道恰到好處;食完一塊再飲返啖酒,薰酒冇咁甜,彷彿「愛說話的鯨魚」頓變得成熟咗,冇咁油腔滑調
黃金炸魚皮、蒜泥白肉卷、椒鹽田雞腿
碟上最右方嘅椒鹽田雞腿外脆內軟嫩,比魚皮輕巧得多。
黃金炸魚皮、蒜泥白肉卷、椒鹽田雞腿
羮上件招牌蒜泥白肉卷爽潤香辣,醒神又醒胃,不過當中嘅辣味遮蓋哂清酒嘅味道,搞到「愛說話的鯨魚」當堂冇聲出
蒜泥白肉卷
杏汁白肺湯:呈奶白色嘅豬肺湯內含軟腍嘅豬肺,足料又夠火候。暖胃嘅靚湯甜濃滋潤,剛好中和返蒜泥白肉卷堅搶嘅辣勁。
杏汁白肺湯
金銀蒜粉絲蒸元貝:第二道海鮮菜式為原隻新鮮元貝,配上嘅「嘉美心 備中流 純米大吟釀」同「愛說話的鯨魚」一樣甜得黎帶有果香,但就清麗優雅得多,亦係四款酒中最能取悅到XO仔嘅
!個人覺得元貝因過熟而變得老嚡咗少少,但選以金銀蒜蒸煮尤其吊出帶子嘅鮮甜,簡單拌入粉絲可索盡流失咗嘅精華,一啲都唔會浪費。
金銀蒜粉絲蒸元貝
正當小肥以為清酒蒜蓉嘅味道有機會相撞時,味蕾卻嚐到更濃烈嘅鮮味,提鮮之效顯然易見
金銀蒜粉絲蒸元貝 x 嘉美心 備中流 純米大吟釀
瓦罉胡椒蝦蝦蝦爽脆彈牙,但要記緊連殼食先可食得出好似煙燻咁輕盈嘅胡椒香
瓦罉胡椒蝦
襯上嘅醇酒「真野鶴 鶴 辛口 本釀造」飲落好似重身啲,同米味濃郁啲,個人覺得冇之前嗰兩隻甜甜嘅咁易入口。
真野鶴 鶴 辛口 本釀造
拔絲咕嚕肉:用上半肥瘦豬頸肉烹調嘅拔絲咕嚕肉皮層香脆,肉質鬆爽,黏上嘅果香甜美可口
,必吃推介也!
拔絲咕嚕肉
水煮桂魚片:如相所示,原本白雪雪嘅桂魚片都染上辣油嘅橙艷色調,最有驚喜係入口時雖則多咗份麻,其辣度卻冇前菜蒜泥白肉咁激,魚肉軟嫩滑溜
,實屬好
水煮桂魚片
配對辣辣嘅水煮魚自然要搵隻重口味啲嘅古酒或熟酒,唎酒師所選嘅「達磨正宗三年」因經熟成過而令其色澤變得金黃,聞落其實有啲似西洋烈酒咁啃,但意外地濃縮嘅酒味於微麻嘅舌上散法出一股猶如話梅嘅芳香,好有驚喜
達磨正宗三年
黑松露手撕炸子雞:舖面嘅炸子雞皮巧薄香脆,毫不油膩,可惜皮下嘅手絲雞肉卻有點粗糙嚡口
,未為最幼嫩,加上黑松露嘅淡香亦被「達磨正宗三年」奪去,略為失色。
黑松露手撕炸子雞
鮮茄濃湯浸菜苗白菜仔翠綠清甜,濃湯正好為味蕾洗滌一番。
鮮茄濃湯浸菜苗
生炒糯米飯:單尾嘅生炒糯米飯軟硬適中,富油香得黎絕不膩口,臘腸膶腸粒粒香濃甜美,煙韌有咬口,簡單味佳。
生炒糯米飯
雪耳海底椰:滋陰養顏嘅雪耳海底椰清潤微甜。
雪耳海底椰
芋蓉煎堆仔:熱辣辣嘅煎堆仔外脆內糯,不過食完真係有少少滯。
芋蓉煎堆仔
酒店中菜廳「駿景軒」環境雅致大方,服務生友善體貼,快將推廣嘅「海鮮愛清酒」配酒套餐嘅配搭新穎,其實都幾有諗頭,當中以古酒達磨正宗三年」襯托麻辣嘅水煮魚精妙尤甚
,XO仔有份參與首輪試菜,深感榮幸萬分。小弟愚見,如果餐單可加插節令嘅蟹蟹可能更易吸引一眾海鮮迷一試,不過當然定價亦會有一定嘅影響力。
蒜泥白肉卷
金銀蒜粉絲蒸元貝 x 嘉美心 備中流 純米大吟釀
達磨正宗三年
雪耳海底椰
芋蓉煎堆仔
-今次來左英皇駿景酒店米芝連一星餐廳 - 駿景軒 (喂!系駿景軒 唔好讀歪咗!唔系張敬軒!) 🤪中菜廳位於酒店嘅一樓及二樓 地方唔算好大 比較小型環境都好靜好舒服 👨‍👩‍👧‍👦🥰感覺比較啱一家大細嚟食飯嗰種🍽食fine dining 用酒去mix&match餸菜相信大家應該耳熟能詳 好多時都系西餐居多 紅白酒相間 廣東海鮮 + Jfoodo日本清酒 wine paring crossover 你又試過未呢?😮原來香港都有超過100間餐廳做緊呢種活動本是酒鬼既我⋯當然要試哂4款有配搭SAKE既菜色😋💁🏻‍♀️今次中菜用左 “薰、爽、醇、熟” 既清酒🍶來做撘配用日本清酒帶起廣東菜既味道 真系第一次首先⋯聞一聞清酒既香氣先飲酒 後食餸 / 先食餸 後飲酒 明顯會有兩種唔同感受👍🏼🍶薰酒 - 月桂冠 愛說話的鯨魚 純米酒(保留到比較重Yeast既味道)🍶爽酒 - 嘉美心 備中流 純米大吟釀(比起上一隻會帶多少少甜味)🍶醇酒 - 真野鶴 鶴 辛口 本釀造 (味道比較淡 當中最易入口既一種)🍶熟酒 - 達磨正宗三年(味道最為濃烈適合配襯辛味食品)當中我最為有記憶點既一款就係熟酒 配上 🥢水煮桂魚片
今次來左英皇駿景酒店米芝連一星餐廳 - 駿景軒
本是酒鬼既我⋯當然要試哂4款有配搭SAKE既菜色😋

用日本清酒帶起廣東菜既味道 真系第一次
首先⋯聞一聞清酒既香氣

🍶薰酒 - 月桂冠 愛說話的鯨魚 純米酒
(保留到比較重Yeast既味道)
🍶爽酒 - 嘉美心 備中流 純米大吟釀
(比起上一隻會帶多少少甜味)
🍶醇酒 - 真野鶴 鶴 辛口 本釀造
(味道比較淡 當中最易入口既一種)
🍶熟酒 - 達磨正宗三年
(味道最為濃烈適合配襯辛味食品)

當中我最為有記憶點既一款就係熟酒 配上 🥢水煮桂魚片

🥢黑松露手撕炸子雞
上菜後完全比黑松露既香味吸引住
每一舊雞肉都裹上松露 再用脆口既雞皮裹住
一啖放入口 多重口感🤤👍🏼
前排見到呢間中菜,竟然有用sake 配廣東海鮮菜,所以就同屋企人嚟咗依間食川菜都好出名嘅中菜,見到佢有啲菜式係用sake 配搭🤪鍾意飲酒嘅朋友就最適合啦☺️嗰日我哋都叫咗好多款菜式試吓,不過有幾款係值得推介嘅😉黃金炸魚皮配月桂冠愛說話的鯨魚純米酒😂,黃金炸魚皮係小編最愛,除咗打邊爐叫之外,就咁當前菜咁食都好正,再加上配夾淡淡花果香味同甜甜地嘅薰酒,味道十分匹配😎溫馨小提示:大家飲之前可嚊一嚊d酒😌金銀蒜粉絲蒸元貝配嘉美心備中流純米大吟釀,帶子本身好大粒,而且勁多粉絲同蒜蓉,再配上清淡d爽洒,同海鮮非常配襯,就唔會影響本身海鮮嘅味道,小編仲覺得佢有啲酵母嘅味😌瓦罉胡椒蝦配真野鶴鶴辛口木釀造,胡椒蝦好重胡椒味,原來用咗黑胡椒同白胡椒去煮,味道到就好入味,配上淡味辛口嘅醇酒,就係一啲比較重味啲嘅,會嚊到醬油或者米味,同胡椒相當配襯,令到蝦嘅鮮味更出色😙水煮桂魚片配達摩正宗三年,水煮魚都有d辣,不過麻味重的,裏面仲有啲薯粉同青瓜🤭,水煮魚配係經過熟性嘅酒,味道最濃郁,最適合配搭最濃味嘅食物另外,小編都有兩款菜式推介,雖然依兩款菜式冇配sake,不過味道真係正!😬特別推介:拔絲咕嚕肉,咕嚕肉質好鬆

嗰日我哋都叫咗好多款菜式試吓,不過有幾款係值得推介嘅😉

😎溫馨小提示:大家飲之前可嚊一嚊d酒😌

特別推介:拔絲咕嚕肉,咕嚕肉質好鬆軟,而且出面嗰個層脆醬好薄👍🏻

至於另外一款,就係黑松露手撕炸子雞,炸子雞本身係一樣好普通嘅廣東菜,不過配上黑松露,另外仲要用手撕嘅手法,就真係啖啖肉,職員仲介紹我哋用炸子雞嘅雞皮夾住啲肉食,味道仲好正添👍🏻👍🏻

整體來講,海鮮同清酒都好夾,同埋都好新穎同特別「日本酒x廣東菜」😝
2021-11-03 159 瀏覽
以一支富有詩情畫意的『愛說話的鯨魚』~ 月桂冠 • 純米酒展開序幕 ~米味及礦物味可以中和油膩感,蒜泥白五卷,我個人來說,算是偏辛辣!但配以這純米酒,可令清酒甜度提升。第二道菜配以嘉美心純米大吟釀 ~ 這道菜我覺得不易配襯清酒?!因為金銀蒜粉絲元貝,金銀蒜比較重味,驚喜的是:以斗平圍這個釀造方法做出來的清酒,可以平衡到濃重的金銀蒜,並將帶子鮮味提鮮!👍🏻👍🏻👍🏻勁鍾意食白胡椒的我!(好掛住星加坡的白胡椒蟹)這是駿景軒的招牌菜!但我個人認為,今晚的蝦遜色了?!😅 但烹調方法確實犀利!!以油爆蝦及以煙燻上碟,香氣及賣相可以挽回食物質素!🥲我非常欣賞真野鶴 • 辛口 • 本釀造,厚重感👍🏻,可以平衡到胡椒的香氣,尾段Umami非常出色,“爽醇”之間嘅清酒!🍶🍶🍶最後,水煮桂魚片,少食辣(更加少食麻辣的我)好喜歡呢個菜!麻辣適中,配以達摩三年之古酒。這支酒有多層次嘅味道,有自帶話梅味,正!!配襯辣的食物 ~ 只係覺得好過癮!!😋所有配料連湯汁我竟然都飲埋!最後再以這支『深層次』嘅古酒作結尾,效果不錯!✨✨✨

Delicate dinning room with cute light bulb having comfortable seat here, with some old cantonese songs haa, the room is relatively quiet comparing with other cha liu, i guess because the room is not too big, only having less than ten tables, so better make a reservation if wanna go and get a good seat haaDouble Boiled Pig’s lung soup with ground almond is soso good, i usually don’t drink pig’s lung soup but this one really changed my mind, the almond flavor is so strong and cover the strange fla

, i usually don’t drink pig’s lung soup but this one really changed my mind, the almond flavor is so strong and cover the strange flavor pig lung, and it’s sweet and moisturizing and i simple like this soup so much
, chicken feet is so soft even not having really strong chicken taste haa, cause after long time of cooking, the taste super good yayayaa, must have item here
Sweet and Sour Pork is yummy too, having really crispy and good texture and the sweet and sour taste is just righttt, good pork
, the mixed vegetables aren’t bad haa
Sweet and Sour Pork
Spicy Soup Noodles is less spicy than i expected haa, still can have a bite of try, even not my favorite one
Spicy Soup Noodles
Chinese Steamed Egg with shrimps and scallops in bitter melon even not having strong seasoning, but it’s a bit healthy and i quite like the shrimps and scallops, they are fresh and delicious haa
insides:
The food quality is quite good here and having relaxing environment for a chinese restaurant, such a good choice to dine here yaya haaa
Sweet and Sour Pork
2021-10-24 467 瀏覽
一直想搵一間好食嘅中菜食咕嚕肉見到英皇駿景中餐廳有個package就即刻訂左嚟食今次我哋叫嘅套餐係南非鮑魚套餐首先一坐低會有好足料嘅燉湯俾你飲一飲飲得出係老火湯冇加味精。飲完個湯做熱身之後就到佢嘅主菜南非鮑魚咬落去齒頰留香越嚼就越有鮮味絕對唔會話咬唔到跟住個水煮魚都絕對好有驚喜絕對唔俾出邊嘅四川菜失禮夠香夠麻加埋佢入邊吸哂汁嘅薯粉簡直無敵食完已經七成飽之後就到最期待嘅咕嚕肉酸中帶甜甜中帶酸炸皮又唔係好厚啲肉就炸到啱啱好酥脆十分開胃相比起個無敵既咕嚕肉沙薑雞明顯被比下去是可憐被遺忘的小孩最後食埋個炒飯飲埋個甜品超級滿足最後買單嗰陣時聞到隔離枱個胡椒蝦個香味格住三四張枱都聞到下次一定要試吓✌🏻
一直想搵一間好食嘅中菜食咕嚕肉

下次一定要試吓✌🏻
  • 菠蘿咕嚕肉
  • 麻辣水煮鮮魚片
2021-10-10 605 瀏覽
今次覓食團隊來到位於灣仔英皇駿景酒店的中菜餐廳駿景軒。環境舒適,服務態度良好。我們點了拔絲咕嚕肉,皮薄又脆,肉質肥瘦適中。個酸甜汁啱啱好。大家都很喜歡這道菜!這個順德煎魚雲煎得好香,我不是太好魚雲都愛上了它!其他成員亦喜歡這道菜。連啲配料都好食😅這半隻炸子雞比想像中好味,肉質嫩滑,一啲都不乾,皮夠鬆脆。啲配菜都好好食:應該係炸過嘅紫菜第一次覺得每一道菜都好味!揸車的朋友亦可留意,$40兩個鐘,港島來講非常便宜!

順德煎魚雲

炸雞半隻

第一次覺得每一道菜都好味!

揸車的朋友亦可留意,$40兩個鐘,港島來講非常便宜!
2021-09-23
順德煎魚雲
炸雞半隻
2021-05-19 3397 瀏覽
一坐底先嚟一碗胡椒唔記得乜乜湯,實在太好飲🤣再嚟一個金磚頭腐,好脆好香口好滑嘅豆腐薄薄嘅脆皮,之當然要叫埋佢個~黑松露雞{必食}~拔絲咕嚕肉{甜酸度剛好,皮非常脆而且保留到肉好juicy}~水煮魚{麻而不太辣,唔係太食到辣嘅朋友都可以試,但薯粉就要考慮下自己挑唔挑戰到}~胡椒蝦{一上枱就咋咋聲,蝦肉吸哂啲胡椒味,而且不會收水太乾,新鮮彈牙}之後仲有叫咗個炒飯同擔擔麵,成餐飯好滿足!米芝連推介,好多名人都愛嚟食飯
~黑松露雞{必食}
之後仲有叫咗個炒飯同擔擔麵,成餐飯好滿足!
米芝連推介,好多名人都愛嚟食飯
2021-02-12 5425 瀏覽
年尾,要清假,放假又找美味,花家大少要來,1樓滿座,上2樓,看著開揚藍天白雲有草木平台,陽光從落地玻璃透入,影照翠綠荷塘,二條金魚生輝擺尾,點解中間一堆肥嘟嘟蓮藕,原來是花雕醉鴨舌$95,鴨舌軟硬爽口,有骨嚼落地,酒香醉人,令我醉於幻景中! 出現一堆黑塘泥,面層金色閃爍,幾隻圓淥淥小肥白豬在泥中滾動,刹時好看,跳入口中,啊!蒜泥白肉$ 108,蒜汁真美味,蒜甜微辣香口,白肉爽口無肥腻,但無肉香,過份灼熟。 墨魚,化作水中白色浮萍,我在上面彈來彈去,轉眼又彈到我口中,咦!煎墨魚餅$60,香口,墨味濃,爽,咸甜得宜滋味。 黄豆浮木漂過,轉吓轉吓,有小塊白纱跟住,睇真的係花膠,快閃滑咗大少肚,看真些,浮木華麗轉身~鮮竹卷$58,浸在雞湯裏,清甜可口,喜歡豬肉餡,香及紅蘿蔔絲甜爽。 忽見幾道銀光飛瀑,陽光影照,油光閃令,好多蝦在河中暢游,等我張開口,蝦腸,粉軟滑,有米氣,有蝦鲜,來碗白粥$22,有味,綿而稠,清清腦袋後,我們要蘿蔔絲腸,點解變咗蝦,埋單時俾相經埋看,係落錯,但我吔話不緊要,我吔照付,佢即時除消該碟價錢,並有禮道歉!

,白肉爽口無肥腻,但無肉香,過份灼熟。

,香口,墨味濃,爽,咸甜得宜滋味。

,清甜可口,喜歡豬肉餡,香及紅蘿蔔絲甜爽。

花雕醉鴨舌
蒜泥白肉