2024-05-15 716 瀏覽
我同朋友因為見到門口有個好大嘅牌寫住壽喜燒我地見幾抵即刻行入去 完全冇睇過其他嘢食亦對其他嘢食冇咩興趣一坐低即刻落單 侍應話冇晒個壽喜燒我地唯有格硬嗌左其他嘢食然後隔離有客人遲過我地入嚟話嗌壽喜燒另一位侍應話睇吓有冇先點知佢地竟然有希望有個合理解釋
我同朋友因為見到門口有個好大嘅牌寫住壽喜燒
一坐低即刻落單 侍應話冇晒個壽喜燒
我地唯有格硬嗌左其他嘢食
然後隔離有客人遲過我地入嚟話嗌壽喜燒
另一位侍應話睇吓有冇先
點知佢地竟然有
希望有個合理解釋
2024-03-19 988 瀏覽
餐廳未開已經留意到呢間日本料理,等到餐廳開咗當然要嚟試試!可以隔住玻璃窗睇到廚師切魚生同整壽司,成個感覺都衛生企理,而餐廳有唔少拼盤同盛盒可供選擇,對選擇困難症嘅我非常友好🤓唔洗諗咁耐🤣▫️自選刺身盛盒 ($148)$148蚊有大拖、真鯛同甜蝦各兩片,刺身切得夠厚,更好咁保留魚生嘅鮮味,呢個價錢食到質素好嘅大拖真係冇得彈‼️▫️天婦羅盛 ($98)有三隻蝦同五款野菜,包括南瓜、茄子、冬菇、蕃薯同秋葵。外皮炸得金黃酥脆,入面就保持著嫩煮嘅口感,炸粉唔厚,食得返食材本身嘅鮮味,搭配蘿蔔蓉食落更加清爽,味道相互平衡,增添咗整體嘅層次感🤤▫️串燒拼盤 ($168)拼盤有牛肋肉、牛舌、豚五花肉、雞翼同雞腿肉,最推薦牛舌,厚切牛舌食落爽口彈牙,調味亦啱啱好🥳▫️明太子和風煎蛋卷 ($68)色澤金黃,蛋味濃郁,明太子夠鮮味亦唔會好鹹▫️燒魔鬼魚鰭叫咗燒魚乾嚟伴酒,魔鬼魚鰭燒到酥脆,點埋沙律醬更香口惹味,配酒簡直一流▫️粗磨果肉燒酎梳打本身唔諗住飲酒,但係見到餐廳有新品就一於試吓!我哋叫咗橙同青檸味,入面真係有果肉,果味香甜亦都飲到少少酒味🍶見到隔籬幾枱都食鍋物望落好吸引,下次嚟要再食😍

▫️自選刺身盛盒 ($148)

▫️天婦羅盛 ($98)

▫️串燒拼盤 ($168)

▫️明太子和風煎蛋卷 ($68)
色澤金黃,蛋味濃郁,明太子夠鮮味亦唔會好鹹

▫️燒魔鬼魚鰭

▫️粗磨果肉燒酎梳打

見到隔籬幾枱都食鍋物望落好吸引,下次嚟要再食😍
  • 自選刺身盛盒
  • 粗磨果肉燒酎梳打
  • 燒魔鬼魚鰭
2024-03-19 702 瀏覽
廚師發辦壽司:包括大拖羅、吞拿魚、吞拿魚腩、牡丹蝦、油甘魚大拖羅好肥美,食落完全無根,入口即化油脂味十足💕牡丹蝦好大隻,肉汁軟糯,好有鮮甜味其他魚肉好都鮮甜,冇腥味👍🏻韓國海鮮煎餅:正常發揮韓國海鮮煎餅外脆內軟食落充滿海鮮鮮味與酥脆的口感配以特製的醬汁,味道👌🏻天婦羅盛合:各式各樣的炸物,外皮鬆脆,內裡鮮嫩配以蘸醬,唔錯燒魔鬼魚鰭:烤製過的魚鰭質地Q彈,香氣撲鼻
廚師發辦壽司:
包括大拖羅、吞拿魚、吞拿魚腩、牡丹蝦、油甘魚
大拖羅好肥美,食落完全無根,入口即化
油脂味十足💕
牡丹蝦好大隻,肉汁軟糯,好有鮮甜味
其他魚肉好都鮮甜,冇腥味👍🏻

韓國海鮮煎餅:
正常發揮
韓國海鮮煎餅外脆內軟
食落充滿海鮮鮮味與酥脆的口感
配以特製的醬汁,味道👌🏻

天婦羅盛合:
各式各樣的炸物,外皮鬆脆,內裡鮮嫩
配以蘸醬,唔錯

燒魔鬼魚鰭:
烤製過的魚鰭質地Q彈,香氣撲鼻

平時都會來九龍灣的德福商場行街,呢度食物選擇不少,見到馳走家這間日本居酒屋,座位舒適,裝潢幾靚,食物質素很高,值得推介✨🌟廚師發辦3款 大拖羅超級肥美,完全冇根,入口即化,脂香十足,令人齒頰留香✨真雕刺身鮮味十足,一啲都唔腥,肉質鮮嫩,好味🤤牡丹蝦大大隻,肉汁軟糯,帶有微微甜味,非常新鮮💗🌟串燒拼盤 牛舌串燒肉質鮮嫩,口感彈牙👍🏻雞翼串燒烤得香口多汁,外酥內嫩✨雞肉串燒和牛串燒口感嫩滑,入口即化🫶🏻豬腩串燒則帶有豐富的肉汁,表面焦香💗🌟屋台風日式炒麵:麵條炒得熟透有嚼勁,搭配新鮮的蔬菜和精選的肉片,提供了豐富的口感和風味✨炒麵的醬汁恰到好處,既增添了味道,又不使整體過於油膩👍🏻🌟燒魔鬼魚鰭:魔鬼魚鰭表面燒至金黃酥脆,散發著濃郁的海洋風味,有著獨特的魚香和脆口的口感✨🌟天婦羅 大蝦、茄子、蕃薯、菇和南瓜都被精心油炸至金黃酥脆,外層酥脆,內部軟嫩💗

🌟廚師發辦3款
真雕刺身鮮味十足,一啲都唔腥,肉質鮮嫩,好味🤤
牡丹蝦大大隻,肉汁軟糯,帶有微微甜味,非常新鮮💗

🌟串燒拼盤

🌟屋台風日式炒麵:

🌟燒魔鬼魚鰭:

🌟天婦羅
  • 串燒拼盤
  • 廚師發辦刺身
  • 燒魔鬼魚鰭
2024-03-16 341 瀏覽
前兩日放工去咗德福廣場既「馳走家✨」晚餐,真係唔錯!🌟佢哋嘅菜單好豐富,有各款刺身、壽司、串燒、鍋物同埋好多款小食,加上仲有好多款清酒、梳打酒同highball等等嘅飲品,真係一個多元化同高質素嘅日式居酒屋。首先,佢哋嘅刺身拼盤🍣(包括大拖羅、吞拿魚及蝦)真係一流!新鮮嘅刺身片入口即溶,特別係大拖羅嘅鮮甜味道,令人回味無窮。之後,佢哋嘅天婦羅盛合🍤,炸得金黃酥脆,裡面嘅炸蝦同蔬菜都保持咗鮮味同嫩度。配埋啲天婦羅醬汁,真係一絕!而佢哋嘅串燒拼盤🍢,有好多款式可以揀擇,包括雞翼、牛肉同豬等等,每一串都炭燒得恰到好處,入口多汁又香口,好適合配埋啤酒飲。另外,我推薦佢哋嘅鰻魚和風煎蛋卷🍳🍣,鰻魚滑嫩多汁,同煎蛋卷一齊食,味道好濃郁。一口咬落去,絕對令人滿足!最後食埋佢哋嘅韓國海鮮煎餅🥞🦑,薄脆外皮,內裡滿滿嘅海鮮同蔬菜,伴隨住韓式醬汁,味道鮮美,好開胃!至於飲品方面,我點左佢哋嘅黑糖梅酒🍶同青檸梳打酒🍸,都好特別!黑糖梅酒有一種淡淡嘅甜味同梅子嘅香氣,而青檸梳打酒清新爽口,兩款都好適合配埋日本料理。總括而言,「馳走家」喺一間多元化同高質素嘅日本料理同居酒屋。不論係嚟飲酒放鬆,定係享受美食,「馳

前兩日放工去咗德福廣場既「馳走家✨」晚餐,真係唔錯!🌟佢哋嘅菜單好豐富,有各款刺身壽司、串燒、鍋物同埋好多款小食,加上仲有好多款清酒、梳打酒同highball等等嘅飲品,真係一個多元化同高質素嘅日式居酒屋。

總括而言,「馳走家」喺一間多元化同高質素嘅日本料理同居酒屋。不論係嚟飲酒放鬆,定係享受美食,「馳走家」都係一個絕佳嘅選擇!🍽️

2024-03-12 269 瀏覽
雖然就黎去日本旅行但都忍唔住要去食日本野,最近就同朋友去左公司附近既【馳走家】,主打日式居酒屋。厨師發辦魚生3款(6件):包括真鯛、トロ、牡丹蝦,真鯛味道偏淡、但食得出好新鮮,トロ油脂豐富、入口即化、牡丹蝦非常鮮甜彈牙。名古屋風炸鷄翼:炸鷄翼再加上鹹鹹甜甜既醬汁同芝麻,非常惹味同juicy。串燒:包括牛舌、牛肉、豬腩肉、鷄肉同鷄翼。全部即燒,所以非常juicy同熱辣辣。個人最推牛舌同鷄肉。厚切牛舌同鷄肉都非常juicy。天婦羅盛合:新鮮炸起,而且分量都好多,有三隻蝦、茄子、秋葵、冬菇、南瓜同番薯。蝦好鮮甜、而且蔬菜好新鮮。韓國海鮮煎餅:比較奇怪有韓國野食、但店員推薦所以試下。葱好多、海鮮有魷魚同蝦、外層燒得好脆、搭配辣汁好惹味。奇異果&菠蘿醋/紅酒&番茄醋:必試自家制果實醋,非常清新refreshing。不過果味同醋味唔算太濃。

2024-03-09 258 瀏覽
九龍灣睇完戲同朋友去左二期食馳走家,太想食日式的關係,即刻去止下渴😇廚師發辦壽司6件+串燒拼盤5款- $258今天是6件刺身3款各2件 最令我驚喜的是有拖羅🐟鮮甜入口溶化的喔🍢串燒拼盤- 5款串燒拼盤提供了五種不同口味的牛肋肉、牛舌、豚五花肉、雞腿和雞翼牛舌軟嫩多汁 易咬口 帶有濃郁的牛味雞翼外脆內鮮嫩多汁🐣明太子和風煎蛋卷- $68明太子和風煎蛋卷是一道日式料理必吃的一道菜外觀精美 色澤金黃 散發著誘人的香氣煎蛋卷蛋香和明太子的鮮味完美融合在一起每一口都帶來一種濃郁的味道讓人回味無窮日式炸雞- $88馳走家的日式炸雞是一道絕對不能錯過的菜品。酥脆的外殼包裹著嫩滑多汁的雞肉,每一口都散發著美味的香氣。炸雞的調味剛剛好,給人一種濃郁的味道,同時不會太油膩。韓國海鮮煎餅- $78韓國海鮮煎餅是馳走家的招牌菜之一。這個煎餅外皮金黃酥脆,內部則充滿了各種鮮美的海鮮。煎餅的口感鬆軟,配料豐富,每一口都能品嚐到海鮮的鮮甜味道。見到餐牌有幾個鍋物非常吸引下次再來吃一下🤓
九龍灣睇完戲同朋友去左二期食馳走家,
太想食日式的關係,即刻去止下渴😇

廚師發辦壽司6件+串燒拼盤5款- $258
今天是6件刺身3款各2件
最令我驚喜的是有拖羅🐟
鮮甜入口溶化的喔

🍢串燒拼盤- 5款
串燒拼盤提供了五種不同口味的
牛肋肉、牛舌、豚五花肉、雞腿和雞翼
牛舌軟嫩多汁 易咬口 帶有濃郁的牛味
雞翼外脆內鮮嫩多汁

🐣明太子和風煎蛋卷- $68
明太子和風煎蛋卷是一道日式料理必吃的一道菜
外觀精美 色澤金黃 散發著誘人的香氣
煎蛋卷蛋香和明太子的鮮味完美融合在一起
每一口都帶來一種濃郁的味道讓人回味無窮

日式炸雞- $88
馳走家的日式炸雞是一道絕對不能錯過的菜品。

韓國海鮮煎餅- $78
韓國海鮮煎餅是馳走家的招牌菜之一。

見到餐牌有幾個鍋物非常吸引
下次再來吃一下🤓
2024-03-07 219 瀏覽
公司附近有間超正的日式居酒屋「馳走家」,放工可以同人吹下水,食少少野,飲返杯先返屋企。佢哋有款自家製咖啡燒酎,幾特別,可以就咁加冰、加水、加奶、加Cream 。有咖啡香味,又有燒酎嘅勁度。「自選刺身三品」。叫咗甜蝦、真鯛同中拖羅,新鮮度絕對一流!可以感受到海鮮的鮮甜,魚肉的鮮嫩,真是讓人讚不絕口!飲酒串燒唔少得,「串燒拼盤」就唔好錯過的!有豬腩、牛肉、牛舌、雞肉、雞翼,每一塊都烤得恰到好處,好香口。炸物都唔少得,「天婦羅盛合」,蔬菜和鮮蝦都被炸得酥脆金黃,外層酥脆,熱辣辣。「鰻魚和風煎蛋卷」係我的最愛之一!鰻魚的軟嫩與煎蛋的滑順完美結合,加上醬汁的提味,簡直是絕配!一咬下去,口感和味道都超正。最後,「名古屋風炸雞翼」也是我推薦的菜品之一!酥脆的外皮包裹著多汁的雞肉,每一口都讓人上癮。係九龍灣居酒屋真係唔多,呢間的確幾就腳。

係九龍灣居酒屋真係唔多,呢間的確幾就腳。
2024-03-06
2024-03-05 215 瀏覽
九龍灣德福入面原來有居酒屋,地點夠晒方便,食物種類多,價錢唔算貴,適合約朋友gathering!廚師發辦刺身(6件)有油甘腩、赤蝦同中拖羅刺身,中拖羅新鮮甘香,而油甘腩肉厚肥嫩,入口即溶。鰻魚和風煎蛋捲本身好鍾意食玉子燒,呢度既蛋捲更有層次,因為每一件蛋捲入面都夾住鰻魚,食落口感非常好。韓國海鮮煎餅海鮮煎餅煎到脆邊,內裡有好多蔥同海鮮粒,配合汁料更加美味。串燒拼盤[牛肋骨+牛舌+豚五花肉+雞腿+雞翅]牛肋骨同牛舌好軟腍,雞翅外皮燒到好脆身,幾款串燒都做得唔錯👍🏻燒魔鬼魚鰭下酒一流小食,平時多數見用水泡魚做魚乾,第一次食魔鬼魚鰭,燒出嚟之後魚鰭邊位脆之餘,中間仍然保持軟身,個人覺得口感好過水泡魚乾,無咁硬。飲品揀咗無酒精嘅蜂蜜生薑檸檬醋同奇異果&菠蘿醋。奇異果果杯有果肉,飲品加醋令人更開胃。🛎️必試指數:8/10🔆

廚師發辦刺身(6件)

鰻魚和風煎蛋捲

韓國海鮮煎餅
海鮮煎餅煎到脆邊,內裡有好多蔥同海鮮粒,配合汁料更加美味。

串燒拼盤[牛肋骨+牛舌+豚五花肉+雞腿+雞翅]

燒魔鬼魚鰭

🛎️必試指數:8/10🔆
2024-03-04
情人節當然要食餐好正日周圍都多人又貴所以我地都提早慶祝今晚來到九龍灣德福二期行過呢間馳走家外面可以隔住玻璃窗睇到廚師切魚生 成件事即刻好日本於是我地就決定食日本野試下呢間餐廳 入面裝修以木系為主設計近似日本居酒屋如果在附近返工 放工來飲杯酒都幾chill餐廳整個氛圍就是同朋友飲酒傾計食野既好地方 //炙燒和牛重箱飯 $148//重箱飯就是日本盛裝食物的箱型餐盒我之前見過的都是鰻魚飯 和牛就真係第一次見一打開見到多片大大片和牛鋪滿全個盒牛的香味加上蔥香就是相當吸引和牛雖然薄切 牛質鮮嫩呈粉紅色廚師用火槍微微燒過和牛將牛的肉汁爆發出來 加上特製醬油吃整個飯就是幸福滿滿的感覺 //廚房發辦刺身配天婦羅5件 $188//餐廳好慷慨 採用厚切形式中拖羅、油甘魚、赤蝦全部都新鮮到不得了!!中拖同真調非常肥美 赤蝦亦好大隻口感一流!天婦羅蝦3隻+野菜5件(南瓜、茄子、秋葵、蕃薯、香菇)全部熱辣辣香噴噴天婦羅新鮮即叫即炸炸漿火候控制得相當唔錯炸粉不厚 蝦入口彈牙秋葵同其他瓜類經油炸後入口都仍然好清新 //串燒拼盤 $165//串燒全部燒得非常出色火喉控制得相當好我最鐘意係燒雞翼外皮燒至金黃 入面的雞肉

情人節當然要食餐好

將牛的肉汁爆發出來 加上特製醬油
吃整個飯就是幸福滿滿的感覺

//廚房發辦刺身配天婦羅5件 $188//
餐廳好慷慨 採用厚切形式
中拖羅、油甘魚、赤蝦
全部都新鮮到不得了!!
中拖同真調非常肥美 赤蝦亦好大隻口感一流!

天婦羅蝦3隻+野菜5件
(南瓜、茄子、秋葵、蕃薯、香菇)
全部熱辣辣香噴噴

外皮燒至金黃 入面的雞肉
仍然可以保持鮮嫩而且鎖住肉汁
呢個燒雞翼看似簡單
但要整得好食絕對不易 真心高質
另外牛肋肉又係必食!
入口嫩滑多汁牛味濃郁
仲有牛舌、雞胸、豚五花腩片都不錯

//紀州柚子梅酒 $38/杯 + 生啤(大) $78/杯//
居酒屋的酒類餐牌選擇很多
一般日本酒 生啤葡萄酒梅酒
就連highball/梳打/cocktail都有齊
價錢唔貴 配魚生和串燒必飲酒
  • 串燒拼盤
  • 炙燒和牛重箱飯
2024-02-15 1121 瀏覽
德福廣場入面要食高質嘅日本菜,我哋一定揀呢間日式餐廳 ,勝在性價比夠高又好味,食捧住個肚走,人均都係三嚿水鬆啲😚自選刺身盛盒 $148$148蚊有中吞拿魚腩,油甘魚,赤蝦,係出面都真係幾難搵到,仲要係好高質,溶雪做得好好,一啲雪味都無,食落係好鮮甜🤤炙燒和牛重箱飯 配味噌湯 $148咁啱佢哋做緊和牛祭,呢個飯有幾大塊和牛,食落超級嫩滑,油脂係口腔大爆發,而且連米飯都渲染咗啲牛脂香,淨係食飯都勁香🤪天婦羅盛 $98包括有三隻蝦,南瓜,冬菇,秋葵等等嘅蔬菜,炸粉唔厚,全部都食得返食材本身嘅味道,蝦係比較出色嘅,外脆內爽,仲好有蝦味👍🏻我吔叫咗幾串串燒食,全部都係簡單調味過,主要食返食材本身嘅味道,食得出係燒果方面有落心機,而且火侯同時間都掌握得唔錯牛肋肉 $45每件都幾大嚿,食落好Jᴜɪᴄʏ,肉質都好冧,牛味濃郁牛舌 $40呢個大推,牛舌夠厚切,中間仲略帶粉紅,食落爽口彈牙🤤豚五花肉 $35豬味好濃郁,亦唔會好難咬開雞翅 $35簡單調味,Sɪᴢᴇ都幾大隻,食落肉嫩,好香嘅雞味😙雞腿 $25呢個同雞翼都一樣,但勝在無骨,食落啖啖肉,超滿足奇異果菠蘿醋梳打 $38呢啲全部都係佢哋自家釀製,呢款

自選刺身盛盒 $148
自選刺身盛盒

炙燒和牛重箱飯 配味噌湯 $148
炙燒和牛重箱飯 配味噌湯

天婦羅盛 $98
天婦羅盛

牛肋肉 $45
每件都幾大嚿,食落好Jᴜɪᴄʏ,肉質都好冧,牛味濃郁

牛舌 $40
呢個大推,牛舌夠厚切,中間仲略帶粉紅,食落爽口彈牙🤤

豚五花肉 $35
豬味好濃郁,亦唔會好難咬開

雞翅 $35
簡單調味,Sɪᴢᴇ都幾大隻,食落肉嫩,好香嘅雞味😙

雞腿 $25
呢個同雞翼都一樣,但勝在無骨,食落啖啖肉,超滿足

奇異果菠蘿醋梳打 $38
呢啲全部都係佢哋自家釀製,呢款一飲就係好健康嘅味道,係奇異果嘅香味再加埋菠蘿嘅甜味,再加埋醋嘅酸味,飲落好醒神醒胃🤓

紅酒蕃茄醋 $38
呢款可以揀加梳打或者加奶,我哋揀咗加奶,店員話呢款雖然叫做紅酒,但喺煲嘅過程酒精已經揮發晒,所以係無酒精,飲落的確無酒味,飲落甜甜酸酸,幾得意😚

呢到每樣食物質素都係好高,每樣嘢都食得出處理食材嘅細節真係一絲不苟,都仲收緊咁嘅價錢,的確係好難得😉
2024-02-05
自選刺身盛盒
炙燒和牛重箱飯 配味噌湯
天婦羅盛
  • 炙燒和牛重箱飯
  • 牛舌
  • 雞翅
2024-02-10 381 瀏覽
是日出去九龍灣揾朋友聚舊,近近地喺九龍灣地鐵站附近睇下有乜好野食😙😙見到二期4樓呢間日式餐廳—馳走家,賣相好得😝😝睇下餐牌,食物款式頗多,價錢又唔貴😆就呢間啦😍😍我地兩個人叫咗刺身、天婦羅、串燒仲有一個炙燒和牛重箱飯,仲揀咗兩款酒添👍🏻👍🏻刺身三點(中吞拿魚腩、真調、赤蝦)- 款式好多可以喺ABC區嗰度任揀一款,我哋揀咗中吞拿魚腩、真調和赤蝦,餐廳唔姑寒,採用厚切形式,中吞拿魚腩和真調非常肥美☺️☺️赤蝦亦好新鮮😍😍😍天婦羅拼盤(蝦三隻+野菜五件)- 天婦羅新鮮炸起,炸漿火候控制得唔錯,香脆又唔油🤩🤩非常吸引,我同朋友都食唔停口!串燒拼盤(牛肋肉、牛舌、豚五花肉、雞腿、雞翅)- 侍應服務態度好好,上碟嘅時候溫馨提示我哋,建議牛舌要先食,因為牛舌凍咗會比較軔。厚厚牛舌好彈牙好惹味😆嫩嫩既牛肋肉融合咗醬汁精華,入口即化☺️豚五花肉有豐富的油脂,入口即化而不膩口😃仲有雞腿和雞翅,肉質都好嫩,調味適中😊😊炙燒和牛重箱飯配味噌湯- 呢客蓋飯好味到上天花板😍😍😍大愛🥰🥰真心推介😆😆😆😆 和牛非常juicy嫩口,和牛經過炙熱後,連埋秘傳的醬汁和米飯一齊食,非常美味😀 呢客蓋飯仲拌有唔少佐料如青䓤和洋蔥🧅,

刺身三點(中吞拿魚腩、真調、赤蝦)

天婦羅拼盤(蝦三隻+野菜五件)

串燒拼盤(牛肋肉、牛舌、豚五花肉、雞腿、雞翅)

炙燒和牛重箱飯配味噌湯
- 呢客蓋飯好味到上天花板😍😍😍大愛🥰🥰真心推介😆😆😆😆 和牛非常juicy嫩口,和牛經過炙熱後,連埋秘傳的醬汁和米飯一齊食,非常美味😀 呢客蓋飯仲拌有唔少佐料如青䓤和洋蔥🧅,我提議可以當三吃😄😄 我推薦一開始就簡單地保持原樣食,第二次就和佐料一起享用,最後用精心製作的味增湯汁,清爽地品嚐呢客和牛蓋飯😊😊歡迎大家試一試😉😉

沖繩黑糖梅酒
- 可以加冰、梳打或水😌我就加咗梳打😉呢款黑糖梅酒唔錯👍🏻黑糖和梅味都好突出☺️
生啤
- 有幾款容量選擇,大家可以因應自己酒量落呵打☺️☺️

總括而言,呢間日本餐廳食物品質唔錯,價錢亦很公道😙值得多多幫襯🥰🥰🥰

馳走家 (德福廣場2期) (九龍灣)
九龍灣偉業街33號德福廣場2期4樓410號舖
2024-02-06
用料新鮮!食物高質!烹調味美!性價比高!一句講晒~必食!!🍤天婦羅拼盤:天婦羅蝦3隻+野菜5件(南瓜、茄子、秋葵、蕃薯、香菇)全部熱辣辣~皮薄香脆~外脆內嫩!😋個汁重要係微暖,唔會搞到一點啲嘢食就凍冰冰!好細心,要讚!🍣刺身三款:A款_中拖羅、B款_油甘C款_赤蝦~全部都新鮮到不得了!!仲要厚切😍😋口感一流!十二分大滿足!!💖必食炙燒和牛重箱飯:大大片和牛,雖然薄切,但鋪滿全個盒,加上蔥香同醬油,食曬一盒飯冇難度!!跟餐麵豉湯出奇地好飲非常香濃絕對唔會死鹹!🍢串燒:牛肋肉:必食!!冧、滑、入口甘香~牛舌:燒得剛剛好~口感一流!!仲有雞胸、豚五花腩片、雞翅~全部燒得非常出色…媲美串燒專門店水準!🍹黑加侖子酒梳打+奇異果菠蘿醋梳打:用新鮮果汁溝嘅梳打,唔會好甜!!美果指數:😋😋😋😋😋人均消費:$260
用料新鮮!食物高質!
烹調味美!性價比高!
一句講晒~必食!!

🍢串燒:
牛肋肉:必食!!冧、滑、入口甘香~
牛舌:燒得剛剛好~口感一流!!

美果指數:😋😋😋😋😋
人均消費:$260
2024-02-07
2023-10-06 1439 瀏覽
「馳走家」是一家以提供美味定食聞名的餐廳。他們的「香辣角切什錦魚生飯定食」給我留下了深刻的印象。這道定食的主角是新鮮的魚生,它切成了小塊,淋上了香辣醬汁,讓味蕾一下子被刺激到。魚生的質感爽脆,帶有淡淡的海鮮風味,而香辣醬汁的辣味和香氣則完美地融合在一起。除了魚生,這道定食還搭配了豐富的什錦蔬菜和米飯。蔬菜的種類繁多,有青椒、紅蘿蔔、花椰菜等等,它們的鮮嫩口感和營養價值為這道定食增添了色彩和口感的層次。米飯煮得剛剛好,蓬鬆香甜,與魚生和蔬菜的組合非常搭配。整體而言,這道「香辣角切什錦魚生飯定食」給人一種美味和滿足的感覺。食材的新鮮度和烹飪的技巧都令人印象深刻。如果你喜歡辛辣和新鮮的海鮮口味,這道定食絕對值得一試。無論是用餐或外帶,「馳走家」都是一個不錯的選擇,讓你享受美味的日式定食。

2023-10-06
2023-10-02 806 瀏覽
嚟到德福商場二期食中午,比呢一間餐廳嘅裝修吸引住🤣外面可以隔住玻璃窗睇到廚房裏面廚師切魚生,成件事真係好有日本嘅感覺。今次食咗個魚生飯,一嚟到就已經知道今次一定係大滿足。每樣魚生都大大片仲有蟹柳同埋玉子,可以話係要乜有乜。醋飯味道啱啱好同啲魚生好夾,口感亦都唔會溶溶爛爛或者太死實,相當鬆軟。印象中最深刻嘅品種係鯛魚、三文魚、魷魚。鯛魚好出色,甘甜嘅鮮味再加上新鮮肉質嘅口感令人想再encore。三文魚就相當肥美,比平時食壽司郎嗰啲更好食。魷魚超厚切呈現半透明嘅奶白色,軟韌嘅口感細嚼後香甜嘅鮮味爆發出來,可以話係MVP。食到一半有少少濟,自製咗一個小壽司食😂紫蘇葉成功緩解左我既膩感,配上魚子一齊食口感再豐富咗。價錢其實小貴,不過整體嚟講都算值得。

價錢其實小貴,不過整體嚟講都算值得。