2020-05-13 331 瀏覽
車爸爸找到這間吃台灣粉麵的馬祖台灣養生湯麵館跟我星期日吃午餐,味道須然一般不過面對海景也只花費無幾總算不錯的。 連個筷子筒都是心形感覺好溫馨,熱辣辣的週日選了杯冰凍的愛文芒果茉莉花茶配麵加$8,車爸爸彷郎樹一條心繼續喝他喜歡的港式熱奶茶配麵加$6。 愛文芒果茉莉花茶有點過甜而且有些藥水味不算好喝,反而港式熱奶茶味道更討人歡喜。 不消一會兩大碗養生米線已來到我們面前,香氣撲鼻令我們也帶著了期待! 車爸爸藥膳麻油雞米線$57呷一口湯帶有好濃的藥材味,不知是否圓肉太多的關係湯味甜得有點過火,而雞肉亦未算好嫩滑可以接受啦!反而米線的口感很爽滑成為全碗的焦點。 我則選了香辣養生湯墨魚春卷拼白菜豬肉餃米線$57,基本上湯底跟車爸爸那碗無異而香辣味道則來自那辣椒油,辣味不討好之餘更弄至成碗米線油淋淋吃得我很不爽! 白菜豬肉餃皮薄餡亦靚吃得過但那墨魚春卷就麻麻哋!首先口感是鬆鬆散的而且吃下味道師傅好重很不推介!這兒我覺得環境招呼也很不錯食物就可以做得更加好,不要求太高的也可以一試!

2020-05-03
2020-04-28 1624 瀏覽
本身都有這個📱GULU等位取票應用程式,但是沒有打開來看看,原來用這個應用程式可以先拿票等位,那就不用在門口才拿實體票然之後等位等那麼久😪。終於入到去,店方提供紙袋給食客盛載口罩,亦都會量體溫。湯底選了一個麻辣以及另一個沙嗲味的。午餐肉夠厚,大塊,吸湯都挺美味;🤗菜有羽衣甘藍,時常覺得這菜用作火鍋不錯,雖然有時太大棵會顯得中間的部分太硬,但兩邊的葉吃來菜味濃香湯底味道,起初端來,試試一細口,味道還有輕微甜味,更見特別。😽外邊也有其他調味料,例如是醬油、荵粒、辣椒、生蒜等等。這兒的豬肉片,偏向瘦,沒有什麼脂肪,因此吃起上來難免比較柴皮;牛肉就顯得好吃得多,肥瘦均勻,有點脂肪在內,雖然不算極上盛的雪花肥牛,但它的質地也不錯的。平日都不多會自己主動去買甜筒,但通常遇見自助餐或是放題等等有飲食的矜貴甜筒,倒可以一試。😻看到這個DREYERS的柚子味甜筒,挺為特別,亦都因為他沒有其他比較吸引的味道,於是亦都毅然一試。反而,這個柚子味甜筒,輕微酸味,非常開胃,亦都不會令人覺得太酸,或是太過嬌柔做作的味道,因此顯得格外出色。這間火鍋店的員工,服務非常快,亦都不會出現漏單,或是故意不給肉的情況,因此,

終於入到去,店方提供紙袋給食客盛載口罩,亦都會量體溫

湯底選了一個
麻辣以及另一個沙嗲味的。

午餐肉夠厚,大塊,吸湯都挺美味;🤗
菜有羽衣甘藍,時常覺得這菜用作火鍋不錯

外邊也有其他調味料,例如是
醬油、荵粒、辣椒、生蒜等等。

這兒的
豬肉片,偏向瘦,沒有什麼脂肪,因此吃起上來難免比較柴皮
牛肉就顯得好吃得多,肥瘦均勻,有點脂肪在內
,雖然不算極上盛的雪花肥牛,但它的質地也不錯的。

平日都不多會自己主動去買

看到這個

反而,這個

這間
火鍋店的員工,服務非常快,亦都不會出現漏單,或是故意不給肉的情況,因此,價錢唔以及服務及食品質素來說還是可以的。
2020-04-13 2504 瀏覽
來到復活節假期的最後一天, 當然要把握機會出來散散心, 喜歡到海濱公園的我 , 今次選擇咗荃灣海之戀, 可以欣賞日落景色和青馬大橋, 最重要係非常方便西鐵站一出就到, 睇完日落可以順便就商場係個豐富晚餐。網上好多人推介,馬祖台灣養生湯麵館, 海之戀分店提供日式火鍋放題😍😍😍, 我哋揀咗198蚊 Prime grade 肩胛肉眼放題套餐😋😋。主打任食prime grade肩胛肉眼🐮🐂+ 西班牙無激素豬肉片🐷🐖。自助區堂食任夾任取, 提供大量新鮮蔬菜🥗🍅🌽🍆🍄🥕🥒🌶🥔、 火鍋配料🍢🍥🐟、飲品 🍹🍵、 雪糕🍨🍧🍦、 醬料。餐廳提供每位一個火鍋, 乾淨衛生食得安心😉😉。我哋分別揀咗 :藥膳田園蕃茄濃湯🍅+藥膳花雕醉雞湯🐣雖然話係藥膳湯底,但係個藥材味都唔會太濃, 淡淡地大家都接受到😊。真心覺得有啲驚喜, 中價套餐的肉類質素都唔錯, 牛肉油花算均勻, 入口鬆化滑身, 肉味唔算好濃但係都幾好食😋😋, 整體嚟講呢個價錢算係超值😚😚😚。西班牙豬肉片, 灼熟之後夠爽脆, 而且肉味都幾好。 兩款肉片都有一定嘅厚度, 灼熟咗之後都係完整一片片❤🤗🤗。 唔會好似某啲火鍋店, 切得太薄灼完之後碎曬。蔬菜配料有

餐廳提供每位一個火鍋, 乾淨衛生食得安心😉😉。
我哋分別揀咗 :
藥膳田園蕃茄濃湯🍅+藥膳花雕醉雞湯🐣

蔬菜配料有好多唔同嘅選擇, 其中最特別嘅係有羽衣甘藍, 現時最潮嘅superfood😃😃, 估唔到喺火鍋放題都可以食到😍😍😍 另外火鍋配料, 除咗一般嘅丸類之外, 仲有貼平時比較少食到嘅, 豬血米糕、 超特大貢丸⚾😆

甜品方面, 有我最鍾意食嘅雪糕雪條🍦🍧🍨。 超驚喜啊😍😍😍 有任食movenpick雪糕🍨🍓。 仲有dreyer's甜筒😘😘 呢個任食火鍋放題cp值超高😎😎😎
好彩有睇到網上攻略,一定要食五點鐘第一輪, 所有食物嘅款式 齊備啲, 食完仲可以行下街。😍😍😍

• 藥膳花雕醉雞鍋
2020-04-09 1422 瀏覽
自從海之戀商場開左之後,我呢個新界人就多左去荃灣行街。今日就同埋屋企人去馬祖台灣養生湯麵館打邊爐,晚市提供四款套餐,成人價錢由$178至$308不等,豐儉由人。一向都非常鍾意食一人一鍋,因為唔洗遷就其他人嘅口味,可以選擇自己鍾意嘅湯底同配料。餐廳提供九款湯底,有辣又唔辣,有常見嘅壽喜燒、蕃茄湯,亦有少見既藥膳椰子清雞湯。我同屋企人揀左Prime Grade牛肩胛肉放題套餐($198),可以任食牛肩胛肉、西班牙豬肉片、台灣沙茶牛肉、雞腿肉同深海魚柳。藥膳椰子清雞湯呢個湯有勁濃郁嘅椰子香味,就算之後加咗湯水,都唔會淡茂茂,個湯用黎淥烏冬真係一流。雖然係藥膳湯,但係完全唔會有藥材苦味,反而幾清甜。藥膳蕃茄湯香濃嘅蕃茄湯,酸酸地幾開胃。牛肩胛肉肉味重,唔會太多脂肪,食落去既肉質比想像中優質。而雞腿肉嫩滑而且好厚肉,食落去啖啖肉。深海魚柳新鮮,肉質爽滑。以上全部都係任叫任食,而且每一碟嘅份量都唔少,我地食左豬牛各兩碟已經開始飽了。仲有唔少台式嘅食材,例如墨汁香腸、米血糕、台中福戍貢丸等等,當中仲有我最愛嘅芝士竹輪,熱辣辣既芝士加埋獅子狗真係好好味。另外仲有大量唔同品牌嘅飲品同甜品可以選擇。

藥膳椰子清雞湯

藥膳蕃茄湯
香濃嘅蕃茄湯,酸酸地幾開胃。

另外仲有大量唔同品牌嘅飲品同甜品可以選擇。
2020-04-05 1604 瀏覽
海之戀呢邊開多咗好多食肆,其中馬祖台灣養生湯麵館一直都人氣爆燈,首創藥膳養生火鍋放題,決定要試試。這裏環境很寬敞舒適,對出就是海濱公園,感覺很恬逸。就算現在新規例下要坐梳啲,這裏地方夠大,依然很多座位。由於是一人一鍋,兩位朋友可以選不同的湯底,我選的是藥膳蕃茄麻辣湯(中辣) ,朋友的是藥膳蟲草花桃膠雞湯。 真的是藥膳湯底,但藥材味不會太濃,不會覺得像中藥,反而覺得很清香。蟲草花桃膠雞湯,很清甜,雞湯味很突出,女士滋補養顏最適合。 麻辣蕃茄湯雖然是中辣,但辣度並沒有蓋過番茄的酸酸甜甜味道,而且還吃得出藥材的香味,而麻的感覺會較多,很過癮!愛吃辣的人可以試試這個特別的湯底。自助取食物區,有肉類、丸類和蔬菜類,由於是台式,所以還有台灣新竹米粉、台灣腸等。這裏的甜品絕不欺場,雪糕有movenpick 和Dreyer's, 雪條也有牛奶公司的經典紅豆霸、鳳仙等,所以要留肚吃甜品呢!放題價錢$198每位,雖然便宜,但肉類質素也很高,有西班牙無激素豬肉片,牛肉是Prime grade 肩胛肉眼。肉質鮮紅的牛肉,脂肪紋理分佈均勻,豬肉片有光澤,看上去都覺得新鮮。驚訝豬肉片超級好吃,非常滑溜,口感軟綿綿

放題價錢$198每位,雖然便宜,但肉類質素也很高,有西班牙無激素豬肉片,牛肉是Prime grade 肩胛肉眼。肉質鮮紅的牛肉,脂肪紋理分佈均勻,豬肉片有光澤,看上去都覺得新鮮。驚訝豬肉片超級好吃,非常滑溜,口感軟綿綿的,而且豬肉味很香甜,質素非常有水準;相比之下,牛肩胛肉味道淡一點,但新鮮度搭夠。

值得介紹一下這裏的丸類,非常好吃,吃了一輪再添一輪。台灣的貢丸和豬肉丸都很出名,這裏的貢丸一定要試試,用料十足,還有點麻油味,吃下爽口又香甜;還有波霸貢丸,大大粒,在湯裏煮久一點,肉質仍然爽口。 魚豆腐軟綿綿的,中間有豆腐香,用來吸收湯底味道非常好。喜歡丸類全都肉質新鮮,沒有雪味,夠爽、彈、香。

蔬菜類、菌類,有我最喜歡的窩筍和金菇,愛打邊爐的人總有幾款蔬菜愛吃,要來吸收湯底味道,這才是火鍋的精髓。喜歡這個麻辣蕃茄湯底煮久了也沒有變得太辣,藥膳湯味依然香濃,所以最後才吃蔬菜,讓萵筍爽口清香配麻辣湯底,飲在吃吃麻辣串串;金菇吸收湯底味道,讓我吃著每口都有麻香和蕃茄湯味。

由於選擇太多,真的吃不完所有款式,愛吃的豬肉片要多吃兩盤,最後留肚吃杯 movenpick雪糕已經值回票價,有機會要再來吃呢!
2020-04-02
2020-05-15 0 瀏覽
台灣人最注重健康,而依間正係台式餐廳,招牌以養生湯為主,一見餐牌全都是藥膳雞湯、蟲草花、桃膠、黑蒜、麻油雞等補湯,相當健康。蟲草花藥膳農場雞飯湯底飲落有少許當歸味,加上紅棗、杞子、圓肉、雲耳等好足料,至於雞肉鮮嫩肉滑,有口感,配上白飯撈埋一起食,清甜滋補。而且價錢又唔貴,值得再嚟。
蟲草花藥膳農場雞飯
價錢又唔貴,值得再嚟。
2020-05-14 0 瀏覽
好開心呀今日老公竟然可以請半日假陪我去donki 玩一日,我哋曾經試過星期六日去donki,完全入唔到去,所以我哋今日平日十一幾去,咁啱要喺荃灣維修架車我哋就周圍行吓海之戀嘅新商場搵吓食,荃灣而家真係越嚟越多好嘢食。咁啱我哋嚟到呢一間台灣藥膳餐廳,由於老公不嬲都鍾意藥膳食物😂(可能佢底子入邊係女仔🤣) 我叫咗藥膳雞米線,佢叫咗台式牛肉手工麵,老公鍾意我嘅藥膳雞,一邊有香濃嘅紅棗味,而且味道濃郁。食完之後覺得成個人血氣運行。我覺得冬天嚟食應該會超正個價錢仲要唔貴,五六十元就有一個餐。老公嘅牛肉麵直頭有台灣風味,我覺得可以媲美系台灣食牛肉麵嘅水準。而且手工麵非常彈牙煙韌,好有口感。我同老公都非常滿意呢間餐廳希望下次可以嚟打邊爐啦

個價錢仲要唔貴,五六十元就有一個餐。

我同老公都非常滿意呢間餐廳
希望下次可以嚟打邊爐啦
  • 牛肉手工麵
2020-05-14 0 瀏覽
上次食過馬祖晚市打邊爐留下美好印象,今日又黎到荃灣行街,就決定第一站係呢度就個午餐先😚。-午市主打養生湯麵,仲可以追加小食同飲品。假日都幾多人排隊等位,當日二點半去到出面都仲有人等緊位,但記住佢地三點就會落場架喇。-1⃣ 藥膳古早牛肉湯配手功麵 💰72(👅: 7.6/10)牛肉相當有份量,仲有兩件蘿蔔。 牛肉口感有嚼口得黎又帶點香焾入味。手功麵吸收左湯頭嘅鮮甜,幾有嚼感,麵條扁壓,幾有麵香🤤。2⃣蟲草花藥膳農場雞米線 💰58(👅: 7.8/10)湯底有紅棗、木耳、桂圓、蟲草花等配料,令湯頭香甜入味;雞肉係用農場雞,而唔係冰鮮,食落都幾滑;米線偏淋身,能吸收到藥膳湯底既甜香。.3⃣鹵水雞翼 💰24(👅: 6/10)睇落鹵得不錯,但入面偏生,好似唔係煮得太熟。-4⃣ 麻辣白菜豬肉餃 💰28(👅: 7/10)唔算好麻辣,豬肉餃🥟餡料都幾充足,正常發揮😉。-5⃣ 愛文芒果茉莉花茶 +💰8(👅: 7/10)芒果味幾香,味道偏甜少少-6⃣ 蜂蜜茉莉花茶 +💰8(👅: 7.3/10)味道較清新涼快-✨整體黎講,性價比幾高,好足料,而且order完好快就有得食😚。

1⃣ 藥膳古早牛肉湯配手功麵 💰72(👅: 7.6/10)

2⃣蟲草花藥膳農場雞米線 💰58(👅: 7.8/10)

3⃣鹵水雞翼 💰24(👅: 6/10)
睇落鹵得不錯,但入面偏生,好似唔係煮得太熟。

4⃣ 麻辣白菜豬肉餃 💰28(👅: 7/10)
唔算好麻辣,豬肉餃🥟餡料都幾充足,正常發揮😉。
5⃣ 愛文芒果茉莉花茶 +💰8(👅: 7/10)
芒果味幾香,味道偏甜少少
6⃣ 蜂蜜茉莉花茶 +💰8(👅: 7.3/10)
味道較清新涼快

2020-05-08 59 瀏覽
今日要去海之戀做嘢第一次嚟呢個商場完全諗唔到食咩好咁啱見到呢間冇乜人而且有我最鍾意食嘅米線所以諗都冇諗就沖左入去😂😂餐牌上面都有好多選擇米線又有飯又有最後我決定食蟲草花藥膳農場雞米線套餐飲品我就選擇左金桔檸檬特飲杯嘢飲都幾大杯 而且可以選擇少甜夏天飲消暑解渴一流👍🏻👍🏻👍🏻佢個米線份量都幾大而且雞件數量都多 不過可惜係俾咗我唔鍾意食嘅雞胸😂😂佢嘅湯底比較清 食落去都好舒服不過重口味人士應該會覺得冇乜味雞件一般 正正常常冇乜特別瑞士雞翼雞翼反而好出色調味啱啱好 呢個小食有驚喜
今日要去海之戀做嘢

雞翼反而好出色
調味啱啱好 呢個小食有驚喜
2020-05-06
2020-04-30 123 瀏覽
之前一直都以為馬祖係打邊爐,今日經過先知原來有米線🍜食,仲要個湯底係養生藥膳,好似好吸引咁!仲要午後時間都仲好多人排緊隊,咁我哋又去排下,估唔呢個時期都有咁多人!全部湯底都有藥膳,仲要米線可以轉白飯,咁就變咗湯飯啦😆!大食嘅都唔駛擔心,不過本身米線都好大碗,份量好足夠!今次揀左藥膳養生湯墨魚春卷拼白菜豬肉餃米線,一上來已聞到藥膳味,不過唔會太濃,原全接受到!而且墨魚春卷好有口感仲食到墨魚肉,真材實料!仲有另一碗係藥膳古早牛肉湯配手功麵,牛肉仲多過麵🤤,牛肉炆煮得非常入味仲要好淋,手功麵食落有咬口,唔會煮過頭,讚!而且上菜速度勁快加埋兩杯冰涼清爽嘢飲,熱辣辣嘅天氣至岩!
而且上菜速度勁快

加埋兩杯冰涼清爽嘢飲,熱辣辣嘅天氣至岩!
2020-04-28 111 瀏覽
因為要減肥所以要戒飲珍珠奶茶今日很懷念台灣食物所以就去到樓下一間養生的台灣店食午餐.藥膳早古味牛肉手工麵見到碗湯色水豐富,你就知道味道濃郁,是十分正宗的台灣牛肉麵。而且加入藥膳的成份,包括有紅棗及木耳,濃郁得來又帶少少自然的清甜。手工麵及蘿蔔都很吸湯,每一口都是滿載的牛肉味。牛肉同樣地也釀製得很正宗,就是令人吃上癮再多都不會膩的感覺。而且牛肉選用帶有筋的,令到肉質不會過硬、更有口感。.藥膳蕃茄農場雞新竹米粉米線可以免費轉做新竹米粉,新竹米粉是台灣比較有特色的麵食,比起普通米粉更加彈牙,所以建議大家不妨轉食新竹米粉。最近,健康最緊要這個番茄湯底100分,滿滿是維生素的味道,亦是十分濃郁。雞肉是雞髀!嫩滑有雞肉的鮮香,果然是農場雞!.除麵食之外也有一些小食。滷水雞翼亦是煮得很入味,生菜亦是用藥膳湯去煮的。另外加錢就可以有台式飲品,滿足到我想食台灣東西!食完之後還可以到附近的碼頭去馬灣玩,bonus。
因為要減肥所以要戒飲珍珠奶茶
今日很懷念台灣食物所以就去到樓下一間養生的台灣店食午餐

藥膳早古味牛肉手工麵

藥膳蕃茄農場雞新竹米粉

雞肉是雞髀!嫩滑有雞肉的鮮香,果然是農場雞!

另外加錢就可以有台式飲品,滿足到我想食台灣東西!

食完之後還可以到附近的碼頭去馬灣玩,bonus。
  • 藥膳古早味牛肉手工麵
  • 新竹米粉
  • 藥膳番茄湯農場雞麵
2020-04-23 107 瀏覽
某日 , 友人要脅我去馬祖湯麵館打邊爐 , 我回敬佢不如去食齋舖据扒呀笨點知佢又真係無吹水 , 間古怪麵舖又真係打邊爐喎如圖所示 , 值得一讚賣點係一人一鍋 , 唔似得其他小家cheap店"校工蕭肉"4個人都唔俾開多個鍋, 以為賴有寶咁揀招牌野藥膳台灣麻辣鍋 , 友人揀藥膳田園蕃茄濃湯 , 選了90min的$198 牛肩胛骨放題套餐所以因為一人一鍋的關係,鍋size本身都細一截算可以接受 , 一般的下價打邊爐配料都齊備 , 丸類呀菜呀等都全包 , 並有DREYER'S 雪糕任你食打邊爐料不多說,眾所周知大路野 , 主要講湯底方面都特別 藥膳麻辣鍋, 麻而少辣, 唔太食得麻既朋友真係有機會條脷短暫失去味覺 , 回園蕃茄湯都幾好 , 蕃茄味濃稠唔酸, 都新鮮既牛肉方面不乏雪花紋理, 肉質肥瘦適中牛肉味尚可 , 剛好端上台時解凍得宜 , 絕唔會一般舖頭雪櫃拎出黎硬倔倔咁俾你 , 另外值得注意有超長蟹棒食,記得order因90min關係都食得好趕 , 未夠最後30min已經催last order  , 最後15min又報一次時, 最後幾分鐘又黎鑊話夠鐘交台, 呢點較為離譜 , 趕客都唔駛咁揚啦
點知佢又真係無吹水 , 間古怪麵舖又真係打邊爐喎

回園蕃茄湯都幾好 , 蕃茄味濃稠唔酸, 都新鮮既

另外值得注意有超長蟹棒食,記得order
因90min關係都食得好趕 , 未夠最後30min已經催last order  , 最後15min又報一次時, 最後幾分鐘又黎鑊話夠鐘交台, 呢點較為離譜 , 趕客都唔駛咁揚啦喂
最後連加一盛惠200-210多少少 , 90min的確太趕
2020-03-23
2020-04-20 131 瀏覽
又黎左荃灣買野,順便食個下午茶先,見馬祖個藥膳湯幾吸引,就入左黎試試。餐廳晚上做火鍋放題,所以午市餐牌到三點半就截單,想食就早少少入座了。好肚餓,一坐低即刻點左藥膳古早牛肉湯飯+麻辣白菜豬肉餃。一點就上菜好明顯係煮定好嘅,但個藥膳湯仲幾熱喎,湯底濃郁香噴噴。牛腩炆得軟腍入味,帶少許脂肪位有牛油嘅甘香,好味。蘿蔔鮮甜無渣,好正。可以揀配米粉米線等,但是日想食飯,藥膳湯撈飯都唔知幾正,飯連湯一滴都無淨,完全食哂。白菜餃有五隻,都幾大隻吖。麻辣汁對胃,少少麻少少辣,餃子皮厚肉鮮,是我喜歡的類型,好食。食晒兩樣啱啱好,飽飽了去買野啦~
好肚餓,一坐低即刻點左藥膳古早牛肉湯飯+麻辣白菜豬肉餃。
牛腩炆得軟腍入味,帶少許脂肪位有牛油嘅甘香,好味。
蘿蔔鮮甜無渣,好正。
白菜餃有五隻,都幾大隻吖。
食晒兩樣啱啱好,飽飽了去買野啦~
2020-04-17
2020-04-20 119 瀏覽
今個週末同天氣先生來到荃灣新商場-海之戀覓食。一踏入餐廳,果陣濃濃藥膳味即刻上腦,正!😆我地叫左兩個麵,湯底都好香好濃,入面除左雞滑,仲有足料既木耳、紅棗、杞子,醉雞湯底隻酒味更加係將湯汁昇華,卻做到不太油膩,藥饍愛好者真係要黎試下。飲品就正正常常啦,每人$60幾蚊埋到單真係好抵食。😎見咁好味即刻openrice,原來佢仲有另外兩間分店👍🏻 評價都唔錯呢👍🏻👍🏻佢宜家下午做緊set lunch,晚上轉做藥膳湯底打邊爐,有機會一定再黎試埋個邊爐😋仲有值得一讚既係因入座時有一級仔要落,每個員工都好nice,好有禮貌提醒客人小心,我都真係差點未食野就趴係到呢😂😂食飽飽出到餐廳多左好多人等位,好彩早到一步😛我食4號轉新竹米粉,天氣先生食14號~
今個週末同天氣先生來到荃灣新商場-海之戀覓食。
一踏入餐廳,果陣濃濃藥膳味即刻上腦,正!😆

我地叫左兩個麵,湯底都好香好濃,
入面除左雞滑,仲有足料既木耳、紅棗、杞子,
醉雞湯底隻酒味更加係將湯汁昇華,卻做到不太油膩,
藥饍愛好者真係要黎試下。
飲品就正正常常啦,每人$60幾蚊埋到單真係好抵食。😎

佢宜家下午做緊set lunch,晚上轉做藥膳湯底打邊爐,
有機會一定再黎試埋個邊爐😋

好有禮貌提醒客人小心,我都真係差點未食野就趴係到呢😂😂

食飽飽出到餐廳多左好多人等位,好彩早到一步😛

我食4號轉新竹米粉,天氣先生食14號~
2020-04-19 88 瀏覽
[荃灣]馬祖台灣養生湯麵館.蟲草花藥膳農場雞新竹米粉食剩指數 0/100藥膳湯藥材味唔會難聞蟲草花紅棗桂圓既味好香雞肉件數算多食落都幾滑雞胸都唔會話好柴佢仲俾埋碗你放骨新竹米粉好吸湯浸耐都唔會腍~.藥膳蕃茄湯農場雞米線食剩指數 0/100雞肉同藥膳雞一樣係好滑湯底個蕃茄味都幾香唔會好酸加左藥膳湯又出奇地夾食落甜甜地咁配米線唔錯.藥膳上湯墨魚春卷食剩指數 5/100墨魚春卷咬落去好重墨魚味食落唔會一舊粉唔算好彈牙但都ok最驚喜係個湯底原本諗住小食啲湯係普通點知係好香濃既藥膳湯底好多紅棗桂圓果啲所以好甜差啲飲哂個湯😂.愛文芒果茉莉花茶/蜂蜜茉莉花茶食剩指數 0/100芒果味幾香味道偏甜少少蜂蜜就比較清新跟餐8$來講都算ok
[荃灣]馬祖台灣養生湯麵館
蟲草花藥膳農場雞新竹米粉