2022-05-02 1452 瀏覽
今日入屯門探朋友,朋友帶左我去Gogo mall食嘢,作為一個區外人,每次入去都係在v city 屯門巿廣場一帶覓食,但朋友唔講唔知,原來附近有呢個小商場,入面有個food Court,有屯門人帶路真好。 我哋去到大概5pm,人流並不算很多就趁呢個時間食個早飯 (當我地食緊嘅時候,就差不多坐滿了)。 逛完整food court,最有印象就是這間「正宗檳城風味不含味精」嘅馬拉菜,於是就決定試一試! 餐牌有好多選擇好多都想試,當我在思考緊要叫什麼嘅時候,老闆娘主動細心推介,問我哋食唔食得辣,閒談中知道原來呢間小店係由馬來西亞華僑主理,全部食材都係由馬來西亞直接入口,夠晒正宗! 辣死你嗎配炸小雞腿  $46桔仔話梅冰 +$10 辣死你嗎?我就想試下挑戰佢係咪真係會辣死我?個辣醬又真係帶點辣的,不過本身都不算是太會吃辣的我,都可以接受到呀!炸雞配飯感覺乾乾的,但反而呢個辣醬令整個飯更加好食左!不得不提炸雞嘅水準,比起坊間一般炸雞專門店更出色,雞的外層油炸至脆身,但仍然可以keep到裏面嘅雞肉肉質鮮嫩,滑滑的口感,高質!跟餐配咗呢個吉仔話梅冰,原來配上辣辣口感,話梅個味不算是太鹹,原來配上這個辣

辣死你嗎配炸小雞腿  $46
[跟餐]桔仔話梅冰 +$10

跟餐配咗呢個吉仔話梅冰,原來配上辣辣口感,話梅個味不算是太鹹,原來配上這個辣味嘅雞反而可以清左辣醬個辣味同炸雞嘅肥膩感,是一個絕佳的配搭,出色!

馳名檳城亞參叻沙米線 $46 (海鮮+$3)
[跟餐]薏米水 +$10

老闆娘介紹呢一個湯底係以酸辣見稱,喝一口湯,同平時一般餐廳嘅喇沙有好大程度上嘅分別,魚片魚蛋爽口彈牙,偏酸嘅口感令到配料食材跟湯底完美配搭,非常之入味,呢個偏酸嘅湯底老實說起初都有點懷疑,但最驚喜係配料之中竟然有菠蘿,菠蘿嘅甜味揮發在這個偏酸的湯底,更加豐富口感,這碗喇沙比起上次去馬來西亞旅行食到的一樣正宗!
飲品方面做了一個健康的選擇,就是薏米水。整支薏米水起碼有三份一都是薏米,沖走叻沙的椰香辣味嘅絕佳配搭!

鮮牛油咖央多士 $25
呢個咖央多士真係超級超級好食,香港地有咖央多士嘅餐廳已經唔多,呢個仲要係超級正宗,咖央醬會有滿滿的柳香味,再加上鮮牛油及焙至脆身的多士,正呀!!

估唔到喺屯門呢個社區嘅小小商場裏面,有一間隱世正宗檳城小店,下次入嚟屯門一定要再試!
  • 馳名檳城亞參叻沙米線
屯門雅都商場有個叫GoGo Mall既food court 有好多特式小食🧆🥡今次試左呢間主打馬拉檳城菜既馬拉公公🇲🇾同一般food court一樣都係點餐完會比個小儀器你食物準備好就會震同發聲·點左兩份餐同一份咖央多♡ 馳名檳城亞滲喇沙配雞絲 ($46)亞滲喇沙係檳城既一道名菜🏆同我認識用椰汁底既喇沙完全係兩回事湯底濃郁帶魚肉鮮味🐟微微既辣度非常惹味🌶而雞肉份量好多 · 雞肉配湯汁真係好正😎♡ 咖喱牛坑腩配白飯 ($48)咖喱帶香辣🥘夠哂惹味🤤而牛坑腩份量好多牛肉炆煮到軟腍💦牛筋更加係煮到腍滑爽嫩大讚佢地既薯仔🥔綿密而吸哂咖喱醬汁撈飯食真係一流✨♡ 鮮牛油咖央多士 ($25)外表簡單撲實🎈但好有驚喜既咖央多🍞咖央醬唔會太甜配搭半溶既牛油🧈我一口氣食左3件😆·♡ 泡沫咖啡 ($5/餐配)咖啡略甜左少少🤏🏻但咖啡味香濃☕️♡ 美祿 ($5/餐配)好濃既美祿味但又唔會太甜🔅༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ఌ小小總結:CP值高既馬拉檳城菜🇲🇾食到飽一飽兩個加埋都係$131大推鮮牛油咖央多士 平實但異常出色💯食用地方係food court 用餐後記得還原

屯門雅都商場
有個叫GoGo Mall既food court
有好多特式小食🧆🥡
今次試左呢間主打馬拉檳城菜既馬拉公公🇲🇾
同一般food court一樣
都係點餐完會比個小儀器你
食物準備好就會震同發聲

點左兩份餐同一份咖央多

♡ 馳名檳城亞滲喇沙配雞絲 ($46)
亞滲喇沙係檳城既一道名菜🏆
同我認識用椰汁底既喇沙完全係兩回事
湯底濃郁帶魚肉鮮味🐟微微既辣度非常惹味🌶
而雞肉份量好多 · 雞肉配湯汁真係好正😎
馳名檳城亞滲喇沙配雞絲

♡ 咖喱牛坑腩配白飯 ($48)
咖喱帶香辣🥘夠哂惹味🤤
而牛坑腩份量好多

牛肉炆煮到軟腍💦
牛筋更加係煮到腍滑爽嫩
大讚佢地既薯仔🥔
綿密而吸哂咖喱醬汁
撈飯食真係一流✨
咖喱牛坑腩配白飯

♡ 鮮牛油咖央多士 ($25)
外表簡單撲實🎈
但好有驚喜既咖央多🍞

咖央醬唔會太甜配搭半溶既牛油🧈
我一口氣食左3件😆
鮮牛油咖央多士

♡ 泡沫咖啡 ($5/餐配)
咖啡略甜左少少🤏🏻
但咖啡味香濃☕️

♡ 美祿 ($5/餐配)
好濃既美祿味
食用地方係food court
用餐後記得還原清潔好座位呀!!🤝
馳名檳城亞滲喇沙配雞絲
2022-02-18 880 瀏覽
屯門站出面,過咗V City,有一個雅都商場,外觀殘舊不起眼,但它一樓的GoGo Mall卻是一個充滿驚喜的大Food Court。不但面積大,座位寬敞,而且各式食肆小店雲集,如果你和我一樣食厭了連鎖店,一定會喜歡。馬拉公公就在food court中間位置,公公有許多馬來亞美食,例如亞參叻沙、福建蝦麵、冬陰功、怡寶芽菜雞等等,全都好吸引,價錢還很親民。但得兩個人試唔到咁多,今次就試咗兩個餐先。檳城白咖哩雞絲摻摻($46)+ 馬拉拉茶(+$5)白咖哩即是椰奶喇沙,湯頭是椰奶和炒香的叻沙醬,加埋蒜香和乾蔥香,香濃撲鼻,雞絲嫩滑不嚡,豆卜索晒湯汁好好食。馬拉拉茶有茶味,也不錯。檳城海鮮炒粿條($48)+ 咖哩馬來酥餅 (+20) + 桔仔話梅冰 (+$10)炒粿條是馬來西亞檳城潮州人的代表美食,配黑醬油和辣椒醬同炒,和香港的炒貴刁類似但別風味。公公的炒粿條顏色較深,非常惹味,當中有不少肥嘟嘟的芽菜、魚蛋和魚片,吃到底原來還有3隻爽口蝦仁,真是好物尋歸底。唯一讓我不滿的是粿條用的河粉太幼太軟,如果是寬厚河粉就滿分了。不過我明白現在供應給餐廳的河粉全都是這貨色,無辦法。咖哩馬來酥餅是跟餐加的小食

檳城白咖哩雞絲摻摻($46)+ 馬拉拉茶(+$5)
馬拉拉茶有茶味,也不錯。
檳城白咖哩雞絲摻摻

檳城海鮮炒粿條

咖哩馬來酥餅是跟餐加的小食,酥餅酥脆,一路吃一路掉酥,配搭的是仁當乾咖哩醬,有獨特的香茅味,又係好好食。
咖哩馬來酥餅

桔仔話梅冰少少鹹,又有點酸酸甜甜,開胃。
2022-08-11 21 瀏覽
餐廳係food court入面,雖然鋪頭不大,但款色很多,應該能滿足絕大部分人的口味。我們點了怡保芽菜雞絲湯米線怡保芽菜是比較粗身但短小的芽菜,食落去較普通芽菜更有咬口。呢個湯加了蜆來增加鮮味,飲落去很清甜。雞絲應該用了雞脾肉,食落去嫩滑,加上淡淡的白胡椒調味,食到原味。整碗米線食落都好清爽,小朋友都岩食。檳成白咖哩配吉列班塊吉列班塊有6塊咁多,外面香脆,內裡的魚肉嫰滑。白咖哩香中帶小辣,送飯一流。鳳尾蝦網米春卷網米春卷真係脆到一咬便化開,好似似食薯片咁滋味。加埋蝦,真係一流配搭。薏米水和凍美祿都不會太甜。薏米水飲落去有淡淡的薏米味,很消暑。凍美祿就正常發揮。

我們點了
怡保芽菜雞絲湯米線

檳成白咖哩配吉列班塊

鳳尾蝦網米春卷

薏米水和凍美祿都不會太甜。

薏米水飲落去有淡淡的薏米味,很消暑。
凍美祿就正常發揮。
2022-08-09 26 瀏覽
$52檳城肉骨茶肉骨茶藥材味唔算重,但幾香幾送飯,呢個價錢還好。肉質再滑啲會好,不過幾入味。$52白咖喱牛坑腩飯白咖喱好香,牛坑腩入味幾冧,不過個汁比較水,幾送飯$9怡寶白咖啡好飲、正宗、大杯、甜度適中、好香位置方便,近屯門站。不過等得有啲長,等咗30分鐘,可能慢工出細課。可能下次試吓個喇沙,感覺幾吸引,應該會有驚喜📍馬拉公公 (屯門)屯門屯門鄉事會路112-140號雅都商場Go Go Mall1樓S69號舖
$52檳城肉骨茶

$52白咖喱牛坑腩飯
白咖喱好香,牛坑腩入味幾冧,不過個汁比較水,幾送飯

$9怡寶白咖啡
好飲、正宗、大杯、甜度適中、好香

📍馬拉公公 (屯門)
2022-08-05 27 瀏覽
原來V City附近有個商場仔係有food court,呢度有妹多間野食,今次試呢個馬拉野都幾有風味。叫完餐可以自由搵位坐。2個人叫左3樣野食~#鮮牛油咖央多士 HK$25香脆外皮,中間爆醬,好香!#獨家秘製薄荷咖哩海鮮米線 HK$50咖哩少辣,帶有淡淡薄荷味,米線就偏林。#檳城海鮮炒粿條 HK$48好有鍋氣,質感似河粉,但味道又唔會過濃。飲品叫左 #桔仔話梅冰 酸酸的,非常開胃。#怡保白咖啡,味道偏淡,岩中意淡咖啡的人。📍 馬拉公公屯門屯門鄉事會路112-140號雅都商場Go Go Mall1樓S69號舖
原來V City附近有個商場仔係有food court,
呢度有妹多間野食,今次試呢個馬拉野都幾有風味。

叫完餐可以自由搵位坐。

2個人叫左3樣野食~

#鮮牛油咖央多士 HK$25
香脆外皮,中間爆醬,好香!

#獨家秘製薄荷咖哩海鮮米線 HK$50
咖哩少辣,帶有淡淡薄荷味,米線就偏林。

#檳城海鮮炒粿條 HK$48
好有鍋氣,質感似河粉,但味道又唔會過濃。
飲品叫左 #桔仔話梅冰 酸酸的,非常開胃。
#怡保白咖啡,味道偏淡,岩中意淡咖啡的人。

📍 馬拉公公
2022-07-24 49 瀏覽
首先唔係太多單嘅情況之下,肉骨茶漏咗,仲要漏啲唔漏啲,淨係比咗白飯同埋油炸鬼我。油炸鬼仲要係韌嘅。海南雞飯啲雞好細件,只有豉油冇其他醬料,但係收我差唔多一舊水。另外蝦面冇蝦味,喇沙點解會酸嘅?絕對有理由懷疑佢係變壞咗。好奇怪點解食評咁多好評。唯一比較好嘅係飲品,美祿恐龍啲粉一粒粒一粒粒,吉仔冰稍為好少少,涼粉冰淨係煉奶味。最特別嘅係小食,嗰啲鳳尾蝦春卷,啲蝦係霉嘅。真係吐都吐唔切。唯一好少少嘅係蝦片,已經預先包裝好,可能唔係呢間舖頭自己整所以好食。無下次。

2022-07-24
外賣自取
屯門真係好多好野食嫁(大叫Mode) 今次又介紹屯門 呢間 餐廳係雅都商場Gogomall入面 今次就食左呢幾款食物分別有檳城白咖喱吉列豬扒掺掺檳城肉骨茶配白飯鮮牛油咖央多士檸檬薏米水柚子蜜如果你食得辣嘅可以試下檳城白咖喱吉列豬扒掺掺微辣之餘會會係口腔keep住一陣辣嘅感覺如果好似我甘唔食得辣甘就會飲左半杯飲品🙈 個豬扒過左一陣先食都keep得住脆口👍🏻啖啖肉檳城肉骨茶配白飯我係極力大推 佢好食到我就算好飽都好想再食🙈點解會甘🙈1黎個肉好入味 同好淋咬都唔洗咬2 藥材味唔算好重易入口 之餘用黎送飯一流👍🏻 呢到甘多野食先140蚊 價錢抵 又好味 而且極飽肚👍🏻
屯門真係好多好野食嫁(大叫Mode)

今次又介紹屯門

2 藥材味唔算好重易入口 之餘用黎送飯一流👍🏻

呢到甘多野食先140蚊
價錢抵 又好味 而且極飽肚👍🏻
  • 檳城肉骨茶
屯門食過返尋味馬拉菜小店吉列豬扒配咖喱干撈幼麵 $48份量一流嘅撈麵,大大份吉列豬扒炸得金黃夠脆,肉地夠厚國感不錯,干撈麵身都好爽口彈牙,本身已經有小小咖喱汁係底,不過自己再倒埋醬汁撈起會令到味道更濃厚!黃金炸蝦餅 $20金黃色嘅脆面 香脆彈牙嘅蝦餅配上酸酸甜甜泰式醬汁 真係食唔停口! 檳城白咖喱牛坑腩(牛肋條)飯 $50香噴噴嘅白咖喱,辦度都剛剛適合小辣人士,仲有小小甜味調劑令你更易入口,牛坑腩夠晒入味,肥瘦均勻咬薄肉汁豐富!凍泡沫咖啡 $7熱馬拉拉茶 $5拉過嘅奶茶提高茶奶香 重好順滑香醇馬拉公公 (屯門)屯門屯門鄉事會路112-140號雅都商場Go Go Mall1樓S69號舖
屯門食過返尋味馬拉菜小店

吉列豬扒配咖喱干撈幼麵 $48

黃金炸蝦餅 $20

檳城白咖喱牛坑腩(牛肋條)飯 $50

凍泡沫咖啡 $7

熱馬拉拉茶 $5
拉過嘅奶茶提高茶奶香 重好順滑香醇

馬拉公公 (屯門)
2022-07-11 71 瀏覽
小編係food count發現隱世正宗檳城菜🤫有意外收穫唔好睇佢黑蚊蚊 初頭以為係熱食 其實內有驚喜因為見佢個牌餐內有好多配料仲生果😳 (豆卜/油炸鬼/青瓜/沙葛/菠蘿/青蘋果/紅蘋果/蓮霧/番石榴)好特別 鄉下小編未見過呢樣野 🤣google左一下原來佢係檳城先有既一種沙律食落發現佢個醬勁特別 有d似腸粉既甜醬+花生醬 但就冇咁甜主要會用d比較硬d既生果撈~真係好驚喜🫶🏻雜錦囉吔Rojak (細) $34期間限定板麵 店員力推話呢個係馬拉空運到港 唔係成日有板麵勁有咬口 乾身 個蝦麵醬有少少辣香茅豬扒勁入味 成個撈麵都勁惹味福建蝦麵醬撈麵 $48有最少8隻蝦🦐🫠多料到 仲有幾件豆卜 吸哂d汁薄荷咖哩好香濃 有清新薄荷味 🍚撈飯一流呀103薄荷咖哩蝦飯$52天氣太熱 要飲酸酸甜甜 勁解渴 好濃話梅味桔仔話梅冰 跟餐+10好耐冇飲白咖啡 呢支應該係自家沖唔會勁甜 好岩小編怡保香咖啡 跟餐+7整體都好好味 性價比高 好似去左轉馬拉咁😆 📍馬拉公公📌屯門屯門鄉事會路112-140號雅都商場Go Go Mall1樓S69號舖
小編係food count發現隱世正宗檳城菜🤫有意外收穫

唔好睇佢黑蚊蚊 初頭以為係熱食 其實內有驚喜
好特別 鄉下小編未見過呢樣野 🤣google左一下
原來佢係檳城先有既一種沙律
食落發現佢個醬勁特別 有d似腸粉既甜醬+花生醬 但就冇咁甜
主要會用d比較硬d既生果撈~
真係好驚喜🫶🏻

怡保香咖啡 跟餐+7

整體都好好味 性價比高 好似去左轉馬拉咁😆

📍馬拉公公
2022-07-06 44 瀏覽
辣死你嗎仁當牛坑腩:不知道是否沒有給我椰漿飯,飯沒有椰漿味。牛筋膠質黏口,不錯。馳名檳城亞參叻沙:無骨海南雞肉很滑,份量多 足料 ,湯底不辣,加了好像打碎了的罐頭吞拿魚。另外點了一個特色小食:墨魚滑釀鳳翼配乾咖哩沒什麼味道,但炸得挺脆 ,外皮好像有南乳味道,即炸熱辣辣。
辣死你嗎仁當牛坑腩:
不知道是否沒有給我椰漿飯,飯沒有椰漿味。
牛筋膠質黏口,不錯。

馳名檳城亞參叻沙:
無骨海南雞肉很滑,份量多 足料 ,
湯底不辣,加了好像打碎了的罐頭吞拿魚。

另外點了一個特色小食:墨魚滑釀鳳翼配乾咖哩
沒什麼味道,但炸得挺脆 ,外皮好像有南乳味道,即炸熱辣辣。

2022-07-03
2022-06-21 85 瀏覽
雅都商場Food Court有好多嘢食揀,啱曬睇戲前後醫肚。夏天會特別想食南洋風味,今次食嘅馬拉公公好正宗,有咖哩飯、椰漿飯、咖央、海南雞、黑醬干撈麵,舖位細細選擇好多!要左一份檳城白咖哩雞絲摻摻 $46同檸檬薏米水 $10 🍜 先講湯底,白咖哩係椰奶喇沙,加埋蒜頭、乾蔥,微辣又惹味。摻摻麵底,油麵有咬口,米粉幼細索曬湯嘅精華。雞絲多又滑,唔肥唔柴,去埋雞皮都咁滑口有雞味✨ 配料仲有半隻蛋同掛滿湯汁嘅豆卜,芽菜生菜都夠爽脆,一口氣食到最尾,爽😋 食完有啲熱,飲杯檸檬薏米水,涼爽又健康。

2022-06-19 74 瀏覽
我成日都同謙謙入屯門的, 雅都商場的 food court 好多唔同餐廳想食咩都有, 但我比較喜歡食 “馬拉公公”,因為味道正宗。今次叫左🔽🔽🔽⚛ 傳統檳城福建蝦麵 ~ 一碗有哂蝦,魚片, 腩肉 ,豆卜的麵, 湯底濃郁香辣,先嚐一口辣湯, 不是死辣, 是入口後有後勁的辣但不嗆喉。豆卜索味好加分。⚛ 南乳雞翼黑醬干撈麵 ~ 自己最愛的一味南乳雞翼,炸過的南乳雞翼,入口咸香惹味, 加左黑醬的撈麵份量多又彈牙, 旁邊的芽菜肥嘟嘟爽口。 ⚛ 檸檬薏米西米水 ⚛ 凍桔仔話梅水

今次叫左🔽🔽🔽

⚛ 檸檬薏米西米水

⚛ 凍桔仔話梅水
2022-06-15 45 瀏覽
Go Go Mall 有正宗檳城菜😋我的假期又是工人姐姐假期,假期日要湊女經常無啖好食。今日買完日用品經過雅都商場的go go mall,馬拉公公標榜絕無味精,健康之餘又可以速食,啱哂我🤩。💎 馳名檳城亞參叻沙 $49材料豐盛,有魚片,魚旦,豆卜,蝦,熟蛋及肉鬆。叻沙酸酸辣辣,有魚湯鮮味及椰香味。越食越開胃。💎 咖哩雞配白飯 $46檳城咖哩椰香十足,口感濃郁。雞肉嫩滑,配以新鮮洋蔥及豆卜,食落更有咬口,口感惹味,送飯一流。💎 怡保白咖啡 $20白咖啡清淡柔和,淡淡的奶金黃色,味道純正,勻醇可口。💎 美祿恐龍 $20冰凍美祿撒上大量美祿粉,美味無比,涼透心。人均消費💰 : $ 58總結✍ : 味道正宗,價錢便宜。
Go Go Mall 有正宗檳城菜😋

💎 馳名檳城亞參叻沙 $49

💎 咖哩雞配白飯 $46

💎 怡保白咖啡 $20
白咖啡清淡柔和,淡淡的奶金黃色,味道純正,勻醇可口。

💎 美祿恐龍 $20
冰凍美祿撒上大量美祿粉,美味無比,涼透心。

人均消費💰 : $ 58
總結✍ : 味道正宗,價錢便宜。
2022-06-12
2022-06-02 78 瀏覽
隱世馬來西亞菜呢間嘢喺大西北嘅food court入邊冇點食過馬來西亞菜就嚟嚐嚐鮮-怡保芽菜無骨雞配椰漿飯 $53份量大 啲雞都多同靚仔放喺面嘅雞係好軟諗下面就應該係雞胸 比較硬同韌但味道鹹淡適中椰漿飯就鹹口嘅但味道比較淡 冇乜嘢椰香味道濃啲就Perfect啦檳城亞參叻沙配雞絲 $46味道好特別有驚喜配咗唔知乜嘢醬 我諗魚醬撈埋一齊個味道就係少酸辣甜口嘅魚湯佢嘅酸味應該係由菠蘿出嚟再配上非常嫩嘅雞絲同生菜米線整體味道非常唔錯唔會覺得好腥 但對我嚟講有啲辣美中不足係份量超級少 完全唔飽印尼撈麵size鮮牛油咖央多士(蛋椰香)$25必食推介椰香蛋味好濃配上烘好嘅多士不過都頗甜不喜甜嘅人士慎重考慮南乳雞翼(3隻)$25超大隻即叫即煎脆卜卜熱辣辣南乳味都幾重整體來講好多都好正價錢適中等候時間就比較長我等咗就30分鐘先有得食
隱世馬來西亞菜
呢間嘢喺大西北嘅food court入邊