2009-05-04 64 瀏覽
時間尚早,同朋友吃點東西才往下場,隨便在附近找一間進去。下什茶餐有湯河和小食供應,對河粉沒有興趣,索性要些小食。叫了泰式無骨鳳爪,鳳爪似乎真係雪了好耐,感覺純粹是冰凍和硬,幾糟糕的。同時只吃得出辣椒的味道,是頗辣的。另點了春卷,新鮮炸起的,吃時仍然燙口,外皮脆卜卜,差極有個譜。餡料只是芽菜和紅蘿蔔絲,不過都叫做爽口。餐牌明明寫著下午茶餐包飲品的,但點了兩款小食之後又話唔包,取巧!服務這一環確是較差,店員不見蹤影,要求拿一隻碗仔都可以有面色睇,很不滿意這份工作嗎?
時間尚早,同朋友吃點東西才往下場,隨便在附近找一間進去。

泰式無骨鳳爪
春卷
2009-03-26 14 瀏覽
金融海嘯,個個都唔多唔少有d損失。通常有咁情形,可以應對之方法便是減少消費,而商店則減價吸客,共渡時艱。但凡事總有例外,馬拉仔海南雞則來一招:海嘯未過,通脹先臨。午餐每款加二至四元,大約10%左右。今日與二位同事到此, look look 佢加咗價後d 嘢有冇變化,好咗定差咗。一行三人大約12時30分到達,入到去見尚有餘位。有waitress 招呼坐卡位,比起以前冇人理你 (除咗一位類似事頭嘅女子特別熱心),此為有改善了。另外叫餐加一元送一件甜品優惠繼續,其他餐單上之選擇同加價前冇大變化,只係銀碼唔同咗。三人中,二個要海南雞飯,一個要炭燒豬頸肉飯。二熱一凍檸茶,加二件甜品,共$113元。遭人垢病之服務態度好像有多少改善,waitress雖不算勤快,但冇見佢地好似以往咁一堆人只管調笑,希望續有進步喇。炭燒豬頸肉飯,飯就一般。燒豬頸肉至少唔會又乾又鞋,唔似一d食肆咁焗到d豬頸肉又乾、鞋、硬、焦齊晒,OK啦。海南雞飯保持以往水準,雞味淡但算滑,冇骨易食,雞肉之間見有著一層昌瑩透明之膠原,可見用料本應不錯;但廚房可以弄得如斯環境,我欲無言。個人感覺估計是雞熟後浸冰水以求皮脆,食落口感也與推算一

海南雞飯保持以往水準,雞味淡但算滑,冇骨易食,雞肉之間見有著一層昌瑩透明之膠原,可見用料本應不錯;但廚房可以弄得如斯環境,我欲無言。個人感覺估計是雞熟後浸冰水以求皮脆,食落口感也與推算一致。可是得一卻失二,雞冇雞味算是一大敗筆。蘸雞汁醬頗見出色,和味中帶微辣,替雞肉加回不少分數。伴碟青瓜也是精彩,用上了小小的,身上有刺的小青瓜。脆身味甜。例湯一向是這個餐的強項,用上豬肉、金腿煲,味清而少味精,正。

加咗價後,樣樣嘢同舊時比都算保持到,但加咗價,希望d服務會改得更好就very good 喇。
炭燒豬頸肉飯
海南雞飯
例湯底d肉粒
價錢單
2009-03-26
海南雞飯
例湯底d肉粒
2009-02-16 33 瀏覽
2日前去食午反,諗呢間都幾吸引呀@@所以上佐去食,無想到咁差!上到去都好少人,可能比較早少少,,d呀姐個個望著個tv吹水!要勁揮手先過黎==" 完全無服務,無禮貌!!!order佐海南雞反同杯凍零茶,,不是想像中咁好食,,d反黏lumlum,,,d皮仲多過肉!!隻碟好多水,,一睇就知岩岩洗完無抹乾整!!間店個外表同實裹係2件事黎既!!完全貨不對板!!!
2日前去食午反,諗呢間都幾吸引呀@@
所以上佐去食,無想到咁差!
上到去都好少人,可能比較早少少,,
d呀姐個個望著個tv吹水!
要勁揮手先過黎=="
完全無服務,無禮貌!!!
order佐海南雞反同杯凍零茶,,
不是想像中咁好食,,
d反黏lumlum,,,d皮仲多過肉!!
隻碟好多水,,一睇就知岩岩洗完無抹乾整!!
間店個外表同實裹係2件事黎既!!

完全貨不對板!!!

2008-12-31 34 瀏覽
又到聖誕佳節,身為一個學生,次次都玩到好夜先返屋企有一次,我成1點幾2點pm先起身,個肚打晒鼓,拿拿聲刷牙洗面本人家住長沙灣,次次見到呢間野都過門而不入,今次打算試下點野食果陣,個呀姐仲好心提我依家係下午茶時間(2pm-6pm)唔係我都傻更更走去點午市,比多10幾蚊於是我點左個黃咖哩雞扒飯&凍奶茶杯奶茶來左先,個雞扒飯5分鐘後到,都唔算話等好耐開餐啦,試下塊雞扒,肉質鮮嫩,索晒咖哩汁既味,無乜雞味試下個咖哩汁,真係好正,撈飯一流,又唔會話好辣,做到以香為主,陣味唔會話好搶,不過不失
又到聖誕佳節,身為一個學生,次次都玩到好夜先返屋企
本人家住長沙灣,次次見到呢間野都過門而不入,今次打算試下
唔係我都傻更更走去點午市,比多10幾蚊
於是我點左個黃咖哩雞扒飯&凍奶茶
杯奶茶來左先,個雞扒飯5分鐘後到,都唔算話等好耐
開餐啦,試下塊雞扒,肉質鮮嫩,索晒咖哩汁既味,無乜雞味
試下個咖哩汁,真係好正,撈飯一流,又唔會話好辣,
做到以香為主,陣味唔會話好搶,不過不失
  • 黃咖哩雞扒飯
2008-11-18 14 瀏覽
呢度d午餐套餐都ok約30零蚊再送多杯熱飲海南雞飯個spicy汁好好味但d雞同飯就麻麻有時好少雞,同無雞味佢個咖哩雞飯幾正值得一試p.s. 有時要等好耐, lunch 時段我試過等足半粒鐘先有野食
呢度d午餐套餐都ok

約30零蚊再送多杯熱飲

海南雞飯個spicy汁好好味
但d雞同飯就麻麻
有時好少雞,同無雞味

佢個咖哩雞飯幾正
值得一試

2008-11-15 13 瀏覽
昨晚去食飯前,上網睇過話這間的服務差咗好多,因我之前食過都唔係咁。以佢既裝修,價錢平,同唔需要加一,就比多一次機會佢。上到去,真係比以前少咗好多客。阿姐問我地兩個人不如坐卡位,我地當然沒意見因卡位舒服D麻。睇咗餐牌一陣,阿姐推介一個較平套餐,話幾底食,重有幾個前菜同小菜可選擇。最後叫咗︰蝦餅、海南雞、金沙骨、肉躁飯、兩杯飲品。- 海南雞先來,幾滑,但無咩雞味。不過而家想食有雞味d雞都幾難。- 跟住來咗過生菜包,我地同阿姐講話我地要金沙骨喎,佢話誤會咗,以為我地要生菜包,因落單時我們有考慮過,但因上次食過,所以今次想試金沙骨。阿姐話唔緊要,可以叫廚房換,因係佢搞錯。我地見而家經濟咁差,都唔想令到佢地蝕本,加上佢講咗好多句唔好意思,最後都沒叫佢換。今次個味道幾好,冇上次咁嚡,生菜都好新鮮。- 蝦餅,上枱時好熱,好彈牙,要快D食,凍咗冇咁好食。- 肉躁飯,味道唔錯,如果將飯抄底重正,因我鍾意食抄飯。- 飲品,凍咖啡我覺得幾好,同伴要凍檸茶,冇意見。
- 蝦餅,上枱時好熱,好彈牙,要快D食,凍咗冇咁好食。
- 肉躁飯,味道唔錯,如果將飯抄底重正,因我鍾意食抄飯

- 飲品,凍咖啡我覺得幾好,同伴要凍檸茶,冇意見。
2008-11-10 8 瀏覽
because it's near to my house.. so i will go when i've no other choice..I like the Mushroom Rice.. and the chili source for Chicken rice.. so nice! the rest are NORMAL! May be re-visit .. but not in top list..! Service is NO GOOD! Need a lots of improvement.. Problems that i encounter are e.g. Waitress cannot write well / has listening problem / issue wrong bill / when the food we order finish, no one inform us until we asked.. I see all these as poor service..

2008-09-01 4 瀏覽
初初開既時候食過,好耐無去所以一行三人今日下午茶,食完都可以既價錢抵,環境靜,但真係好少人叫佐個海南雞食,加杯椰汁,都算抵食雞少皮多.味淡.細件飲品少choice服務態度就唔洗講, 叫佢比多張餐牌要叫3次個個失蹤曬咁,檯面又抹得唔干淨(仲可以留番上一檯人既殘渣係檯面比我地!)不過睇得出佢d waiter 同waitress 好<<專業>>囉!!
初初開既時候食過,好耐無去
所以一行三人今日下午茶,食完都可以既
價錢抵,環境靜,但真係好少人
叫佐個海南雞食,加杯椰汁,都算抵食
雞少皮多.味淡.細件
飲品少choice
服務態度就唔洗講, 叫佢比多張餐牌要叫3次
不過睇得出佢d waiterwaitress 好<<專業>>囉!!
2008-09-01 12 瀏覽
星期六同媽兩人吃飯見呢間馬拉餐廳未試過就即管試下 排隊果然係食野指標.完全中左招, 比呢間野屈機,加上好多人上佐去好耐都無人比茶,叫寫人無人騷我地,個個扮見唔到,見到又話"一陣先啦!!等等!!"d侍應可能無咩經驗,個個都好似呆下呆下咁,我叫佢地比杯熱水 (make sense 的話都會比杯可入口的水)但佢真係好盡責, 比杯"滾"水我, 基本上係好滾好滾的水點飲呀....等咗十分鐘都飲唔到,追杯野飲,追到想反木台!叩人幫我吹下,個侍應好無禮貌咁話"有架啦!等下啦!出緊黎架啦!"等等等,等佐30分有多...有d仲火都出去追埋,咁大個女第一次見到咁既餐廳,個無骨雞腳, 好好食,不過好辣.生菜包,唔特別, 仲鹹咗少少, 不過包埋就于錯.飛天通菜, 夠味.最後埋單為起差不多200元好似好貴咁,去九龍城食一定唔駛呢個價仲好食好多添呀比佢個裝修格局呃咗
星期六同媽兩人吃飯
見呢間馬拉餐廳未試過就即管試下
好似好貴咁,去九龍城食一定唔駛呢個價仲好食好多添呀
比佢個裝修格局呃咗
唉。。o岩o岩同2個朋友領教完!其實間野一上去環境都幾好,幾靚下/但係班AR姐令我怕怕唔敢再去!失望!無奈!班AR姐10問9唔應,全部都盲!舉高手都見你唔到。淨係識成班圍埋玩,嘻嘻哈哈,幾大呀!推黎推去甘開心。大佬,請你返黎玩咩? 上菜時仲要一邊講笑/一邊上,傾住個電話出門口。寫個<服>字比你地! 1) 上左個飯,我地問佢係咩飯,佢見到個到PO蘿飯,同我地講‘PO蘿炒飯囉’跟住我地講我地未叫飯喎,跟住個女人走開左幾步,大叫‘呀X!幾號架,無喎。佢地話。。’跟住又走講黎拎走個飯話‘得啦,我知,後面張檯架!’ WAWA!!咩事AR姐!?好無奈囉。。一句道歉都無!!2)好辛苦先叫到其中一個AR姐加水,點知佢去左隔黎檯加。原本都算啦,諗住佢跟住會加我呢檯,點知佢加完隔黎檯就走。叫都叫唔住,我好大聲叫‘係呢邊叫加水!’佢先停底,然後同隔黎個AR姐講,‘我唔想加啊,你加啦!’你唔想做,都唔洗響個客面前講掛!3)忘記入單, 反話我朋友為什麼追單.=/\=??4)沙嗲雞肉____推介,肉比較少,但好食。冬陰功湯 => 好味~~如果辣少少會更好!5)爐魚____烏頭魚肉不夠滑,好
唉。。o岩o岩同2個朋友領教完!

3)忘記入單, 反話我朋友為什麼追單.=/\=??

5)爐魚____烏頭魚肉不夠滑,好咸,一般一般,蒜蓉包..諗住配咖哩一齊食, 3催4 請先到, 等到咖哩都凍晒
6)蝦餅____外面係脆但裏面啲蝦肉冇啲蝦味唔掂
0固晚食到一肚子氣AR!!龍肉都無味LA。似足1盤爛泥。
點解間野晚飯時間1半滿都無? 點解我地走時過左食飯時間,都見到前面d泰菜仲係全滿?
整体食物都算可以,但係服務態度奇差!如果再係甘,等執LA!!
  • 沙嗲雞肉
  • 冬陰功湯
2008-08-28 7 瀏覽
下午茶及晚飯都來過幾次,味道不錯,服務員經常見不到你 (包括埋單),全日免加一,最喜歡吃佢既串燒&飛天通菜,很不錯的,下午茶係超值果隻,碗野係細小些,但加埋送既椰汁冰應該剛剛好,絕對係超值抵食之選。因本人來說不是太懂得欣賞泰國餐,但其港式泰國餐,真的幾0岩我這類人吃,總括價錢環境也是很好的餐館。最後提一提,此餐館人不太多,地方尚算寧靜,還有些位置是可以看電視的,追”家好月圓”食宵夜一流。

• 串燒&飛天通菜
2008-08-20 4 瀏覽
我8月11日去食下午茶,諗住貪佢平,一坐低剛剛好換下午茶餐牌,當我伸手叫個肥妹姐姐俾我牌我時,佢當我冇到,跟手插個餐牌落個座,我跟手攞個時,佢睇啤啤望住我,覺得我阻住佢插第二個牌落去,唉...都算喇,咁叫野啦,女朋友個炒飯等左25分鐘到,我個撈檬等左20分鐘都未到,隔離枱個湯檬都到左(居然湯檬仲難整過撈檬),跟住叫左個叫呀姐跟單,佢聽完又走去第二張枱等人落單,唯有再搵第二個跟,好快2分鐘就到左。跟住到第二枱人叫野,人地都未叫完,個女待應就越叫越走,好似趕住走咁。又到後面張枱,人地坐左成個字,居然一個待應都冇去理人地,要人地走去中間叫人地落單,最離譜係人地返左埋位後,仍然都係冇人理佢地。最後,我埋單一毫子貼士都冇俾,成間餐廳差不多成4個待應,面積唔算大,咁都可以搞到咁亂,呢個餐廳老闆不如打工算,管理技能差到貼地。一間餐廳,服務係最重要,無論你煮得幾好食都好,服務差你幾好食我都唔會再幫襯。
我8月11日去食下午茶,諗住貪

2008-07-28 3 瀏覽
近來興海南雞, 就開到成行成市,好像附近左右梗有一間似的.....不過實在中招太多我要求好簡單, 飯有雞油香, 不糊口, 飯粒分明, 雞肉滑有彈牙, 不要死實實, 乾巴巴,最重要一點不可以存在一陳雪雞味, (我已不求市面上吃到的雞有黃油香)在我來說已是合格, 另外加多一點, 就是至少可以吃飽人. 不要丁小飯仔加幾件薄雞就收你4十多元既一碟所謂既雞飯.原來我家附近有一間合格的海南雞飯店, 講真, 此店之前給我感覺有點掛羊頭賣狗肉的感覺, 不知如何形容, 總之是過門不入, 不會令你有興趣把你的第一次給他, 但是朋友介紹下, 在家附近又不知吃什麼好, 所以我終於踏出我的"第一次", 這一次, 是值得的~整個套餐hk$30包一杯飲品, 我選了椰汁冰, 凍飲的椰汁冰不用加錢, 當一個免費的飲品還是可以的.星期六的下午2時多去到, 有8,9成都是滿座, 友人要了一碟全雞胸......我要了的是走雞胸......靚女姐姐友善地說:"一個要雞胸, 一個走雞胸, 廚師以為我玩野丫..."我們當場一起笑了出來....2碟雞飯很快放在我們面前, 吃落除了達到我以上提到的基本要求外, 補充一點, 此店是新米
近來興海南雞, 就開到成行成市,
好像附近左右梗有一間似的.....
不過實在中招太多
一碟所謂既雞飯.

我要了的是走雞胸......靚女姐姐友善地說:
"一個要雞胸, 一個走雞胸, 廚師以為我玩野丫..."
我們當場一起笑了出來....
2碟雞飯很快放在我們面前, 吃落除了達到我以上提到的基本要求外, 補充一點, 此店是新米溝舊米, 飯質帶煙硬, 分明. 飯本身帶金黃, 有朋友問我, 為什麼飯是金黃色, 難道是
黃油得那麼利害.........其實是溝了黃薑粉關係吧.....

最後......希望此店可以保持水準下去..............................
  • 海南雞飯
2008-07-26
見之前去過呢度食晚飯都 ok 唔算差, 下午茶應該都 ok 啦, 點知 ....佢平係平不過一啲都唔好食, 我同阿爸都食淨好多野 ..我叫咗個"啦沙", 一啲都唔好食, 面頭都係辣椒油, 個湯底又無味 ....我阿爸叫咗個肉骨茶 , 唔知點解出奇地甜, 又無肉骨茶嘅味
佢平係平不過一啲都唔好食, 我同阿爸都食淨好多野 ..
我阿爸叫咗個肉骨茶 , 唔知點解出奇地甜, 又無肉骨茶嘅味
2008-06-03 7 瀏覽
難得老公星期六放假,我們來這裡食下午茶。見很多人都叫海南雞,而且只是$30包飲品,幾抵。海南雞買相和味道不錯,但略為不夠熱。另外叫了個叻沙($18),有冬陰公味道很辣,可能我唔食得辣,只食咗一半就放棄。另加了串燒,但覺得太甜。白咖啡幾好飲、不錯。以這個價錢、環境和食物質素,是一個不錯的選擇。下次會試吓其他食物。