2016-08-03 3441 瀏覽
今日下午我們去咗深水埗長沙灣道嘅「馬家莊清真館」食下午茶!我們叫咗牛肉餅、紅燒牛腩湯麵同上海雲吞湯麵!牛肉餅係新鮮即叫即煎,餅皮極之薄身,肉汁非常多,諗著撕開一半嚟影相,熱辣辣嘅牛肉汁已經流晒出嚟,真係超好味呀!紅燒牛腩湯麵嘅湯底清甜香濃,牛腩嘅肉質好香滑鬆軟!上海雲吞湯麵嘅麵質比較腍身同唔係好彈牙,雲吞嘅皮都幾滑,餡料都幾惹味!
今日下午我們去咗深水埗長沙灣道嘅「馬家莊清真館」食下午茶!
我們叫咗牛肉餅、
紅燒牛腩湯麵
同上海雲吞湯麵!牛肉餅係新鮮即叫即煎,
餅皮極之薄身,
真係超好味呀!
紅燒牛腩湯麵嘅湯底清甜香濃,牛腩嘅肉質好香滑鬆軟!
上海雲吞湯麵嘅麵質比較腍身同唔係好彈牙,
雲吞嘅皮都幾滑,餡料都幾惹味!
上海雲吞湯麵
2016-08-01
上海雲吞湯麵
2016-06-29 2542 瀏覽
我哋去咗馬家莊清真館食夜晚嗰餐,叫咗咖喱牛腩,干扁四季豆,大餅牛肉卷同京蔥羊肉餃.咖哩牛腩同干扁四季豆最OK,大餅牛肉卷入面有甜醬,食落好北京填鴨feel,自己就覺得有啲怪.京蔥羊肉餃非常羶,唔係太討好.綜合嚟睇好似同我哋平日食過嘅清真菜有啲唔同,反而似間茶餐廳多啲.

2016-05-28 2427 瀏覽
價錢不平,但食物水準一般。牛,羊咖喱和咖喱角還可以。牛,羊肉餅太甜,牛尾煲有骨無肉,X0醬炒椰菜冇厘味道。一碗黑之麻糊加兩粒湯圓要收38元!老板刻意將在飯館內的廁所鎖上,以防外人借用,可算吝嗇。埋單時已有加一,侍應竟要攞貼士,真是離譜!
2016-05-25
2016-04-05 2337 瀏覽
老公响飲食雜誌見到介紹,即興過去太子食羊,馬家莊我哋食過好幾次,由舊鋪食到去新鋪,水準依舊好味,但價錢就好似加得好多,就咗止羊癮,貴dd都無所謂啦!牛肉餅(2件) $38~必叫,識食一定食牛肉餅,皮薄餡靚兼多汁,小心燙口孜然羊肉 $90~好細碟,羊肉又細又碎,孜然粉過多,只食到調味粉同辣味,不值一試三蔥羊腩鍋 $144~網上搵唔到有關食評,但老公話應該好食。羊腩鍋上到枱,嗅到好香蔥味,有洋蔥、蒜子同京蔥,3種蔥都焗得好林好入味,而羊腩份量都幾多,羊羶味幾重但肥膏唔多,完全啱晒羊痴既我哋,值得推介黃金四季豆 $79~份量少到不得了,但每條豆都黐有咸蛋黃,好惹味好吸引,唔駛5分鐘就清晒成碟,唔睇值錢的話,都值得推介既溫聲提示:只收現金二人共消費: $386
牛肉餅(2件)

2016-04-04
  • 三蔥羊腩鍋
  • 牛肉餅
2016-02-21 1717 瀏覽
今天下午走到太子與深水埗之間的馬家莊清真館品嚐新疆特色羊肉。其實這間店鋪我已早想在年廿九晚試試,奈何該鋪已經收爐,要待到今天才去一試虛實。這店鋪每天也有午餐和下午茶餐,於是點了一個午餐咖哩羊腩飯,跟一杯熱奶茶,再以優惠價加鹽燒牛脷。咖哩香濃帶辣味,羊腩腍軟,牛脷灑上孜然粉,十分惹味。再點一碗水煮羊肉湯麵,火辣十足,羊肉嫩滑可口,但不嗜辣的宜改試葱爆羊肉湯麵。最後再點一個大餅羊肉卷,實在是不容錯過,餅身香脆,肉嫩鮮味,令人回味無窮!
2016-02-21
  • 大餅羊肉卷
2016-02-13 1470 瀏覽
氣溫降至單位數的週末也在太子區出現,寒風撲面又肚空空情況下身體更感寒意,巴士車程中只有一個想法:我要吃熱湯麵!!在暖得不想下車的車廂裡想到馬家莊,清真餐廳一定有羊湯麵嘛!!熱湯麵加羊肉還不夠保暖唄??食神眷顧在客人蠻多的馬家莊裡還有卡座可坐,侍應姐姐快速地送來熱茶一杯,用來暖暖手也很好用的。雖然店裡充斥著誘人咖喱香,姐姐們也不時推介食客吃咖喱羊腩,只是稍後要坐在髮型屋裡一段時間,呼吸中帶有咖喱香也不是太禮貌的。午市套餐較單點的實惠,多款選擇包含粉麵飯,只是當中沒有我想吃的東西,就算優惠也只不作考慮。   另一本圖文並茂的單點菜譜,就算外國客人或不懂中文字的客人,在此點菜也沒困難。蔥爆羊肉麵好快便送到面前!廚房效率真的極高!熱氣騰騰的湯麵中飄出陣陣油爆蔥香,不少的京蔥片被爆炒至外圍微焦,炒得全熟之餘又能帶出蔥甜,還有那陣誘人帶甜香氣!! 沒肥肉的羊肉滑溜溜地柔軟,輕柔羊味不是羊臊,美味!湯底未如羊搶麵般有紹菜芫茜等煮成,味道比較單一也不失甜美,最重要是超級夠熱!!不知道是否即拉的白色麵條煙韌有彈性,浸了湯一會也不會太糊軟,當然以最快速度完成效果更佳。另一邊入口側是牛肉餅煎製處,遠距離看到

蔥爆羊肉麵
蔥爆羊肉麵好快便送到面前!廚房效率真的極高!

京蔥羊肉鍋貼
另一邊入口側是牛肉餅煎製處,遠距離看到師傅在做麵糰包餡料,即叫即做的包點非常受歡迎,因而包點比麵飯需時也稍長。

一客五隻的羊肉鍋貼還以為會吃得太飽,原來實物是不太大的,摺紋工整密集,包得很漂亮的餃子!
剛煎好的鍋貼底部香脆,外皮不太厚的不黏牙;只有少量京蔥的羊肉餡尚算鬆軟,只是羊味相當輕淡稍為美中不足,湯汁豐盈得大約有一湯匙份量,就算自己小心翼翼仍出現爆汁情況哩!!

吃罷羊肉湯麵果然全身發暖,足以讓我冒著寒風繼續行程,吃羊肉會保暖果然是真的。
京蔥羊肉鍋貼
蔥爆羊肉麵
2016-02-09 931 瀏覽
對於清真菜的認識,只限於九龍城的清真牛肉餅。 想進一步了解此菜系,但又不想太冒險,於是選擇了從下午茶切入。 麵是淡而無味的白麵,不彈牙。咖哩汁只有辣味、不香、不鹹、不甜,用來拌麵,沒增加半點味道,很是失望。期望羊腩會是羶的,但再次失望,只有淡淡的羶味。是那種怕羶的人會受不了,愛羶的人又不頂癮的羶。但選料是不錯的,肥瘦相間;烹調得也出色,入囗鬆化,腍得牙齒不好的人都可品嚐。此種做法不知是否就是清真菜的正宗做法?
對於清真菜的認識,只限於九龍城的清真牛肉餅。

迷你咖哩羊腩撈麵

2014-01-31
2015-10-21 1526 瀏覽
長沙灣馬家莊清真館。這家據聞是九龍城清真牛肉館老闆四女所開的店子,牛肉餅餡肉多汁熱辣辣需要慢慢吃否則會燙傷嘴唇,羊湯清甜可口羊腩鬆軟十足,羊肉粗炒色香味全份量亦不差,羊餃子略帶膻味(相對比巴依的羊餃子)反而更顯羊之本色,惟豆沙鍋餅則是敗筆之作,件頭本身不大的豆沙鍋餅被切開為比腐乳還要細的八件粒粒,豆沙的甜度雖然適中,但餅皮既厚且硬難於入口,這個42元一客(未計加一)的所謂飯後甜品,絕對是我們整個晚餐的最劣選擇。
2015-10-19
  • 羊肉湯、羊餃子,牛肉飽
2015-10-13 1697 瀏覽
有我在新疆食過的羊宴6~7成水準,如果有新疆小羔羊供應就更好!羊肉湯件件羊腩及羊排,多些胡椒及香料就更合口味,不過已值得推薦。陳醋羊肉酸酸甜甜,但容易遮了羊味,對唔受得太重羊味的食客來説是好選擇!雖然我鐘意濃羊味一些,不過我都鐘意此菜。羊肉水餃啖啖肉及滿口肉汁,但我喜愛濃一些羊味及香料重一些。在香港食到這水平已不錯。XO醬炒椰菜的XO醬是店家自製,與椰菜甜味很配。我下次會再點此菜作配菜!孜然羊肉就要孜然重手些及炒乾身些。算是比較一般。無了孜然味道同一般醬汁炒肉差不多。所以這菜應該要弄得更有得色才成。
羊肉湯
羊肉水餃
XO醬炒椰菜
陳醋羊肉
2015-09-26 1368 瀏覽
一行2人,試下少有的中式清真菜~推介以下菜式:午肉餡餅!好多肉汁!必叫,太快食左~唔記得影相。炒豆角!正~食左少少先記得影相。椒鹽魚塊!正!脆卜卜!HOT!脆卜卜!炒麵, 咸左少少 ;P
一行2人,試下少有的中式清真菜~
推介以下菜式:

午肉餡餅!好多肉汁!
必叫,太快食左~
唔記得影相。

炒豆角!正~食左少少先記得影相。
豆角
椒鹽魚塊!正!脆卜卜!HOT!
脆卜卜!炒麵, 咸左少少 ;P
2015-09-12
豆角
2015年7月29日,晚上7点~咁多人話好食,又話蔡瀾最愛的一百間之一, 因為在深圳食左好多次孜然羊肉,所以就想來這裡馬家清真試一試, 如果好食一定有下次, 不過我覺得名過於實,應該只有給蔡瀾吃的煮得好~2個人,原本叫3样嘢, 因為男仔一定要食飯, 我就係想食少許東西, 我淨係主要想食孜然羊肉,所以叫了~~~~~1.牛肚粉皮2. 孜然羊肉3. 咖哩雞配白飯4.簿餅下單的時候店員問咖啡你要大size係細size, 兩個人當然要細size ! 叫孜然羊肉的時候,店員 問你要不要簿餅一般都是薄餅包著來吃, 老實講第一次嚟!這樣問我以為薄餅是送的, 因為它有幾種薄餅, 要錢冇問題,但是如果係要收錢的薄餅我不會叫這一種, 我會叫另外一種簿餅, 因為食野應該跟隨我自己的喜愛和自由1. 牛肚粉皮~ 普通不過不失 麻醬 都有麻醬味不過稍為稀左少少2. 孜然羊肉~ 我食左幾舊點食都覺得似牛肉可能比錯左我, 但係因為一碟得好少,已經食左幾舊無理由叫他換。孜然羊肉/定唔知牛肉,肉冇乜肉味,肉用鬆肉粉勁搞到肉鬆泡泡 ,無孜然味得個 咸字3.咖喱唔好食,薯仔又硬又唔入味, 咖哩味好似沒有調啱好咖哩味, 就似一鍋
2015年7月29日,晚上7点~

1.牛肚粉皮
2. 孜然羊肉
3. 咖哩雞配白飯
4.簿餅

3.咖喱唔好食,薯仔又硬又唔入味, 咖哩味好似沒有調啱好咖哩味, 就似一鍋水就咁加左咖哩粉, 薯仔 白灼 就咁加入去咖哩冇煮過咁濟

咖喱唔好食,薯仔又硬又唔入味
2015-07-29
用餐優惠
試食活動
深水埗的非華裔群族前文提起,深水埗天天精彩。這兒聚集了非華裔群族,每行兩步便遇上一位。然而,他們並不是那班衝衝忙忙在中環上班的歐美白人,他們屬於南亞裔、或是非裔。這群族習慣腳踏深水埗,努力地在這個弱肉強食的香港生存。每個生存的故事由這兒開始,皆因這裡是「金融經濟社會的現實」,這裡有人民生活的基本,這裡並不是邊緣,這裡是融和的無國界地區,我不歧視你,你不歧視我,就如這家位於深水埗的馬家莊清真館。頭巾下的親和力,牛肉餅釀出和平走進清真館,異國風情圍繞著你,當然,這還包括了愛與家的味道。一個個圍頭巾的女孩,她們滿懷歡笑地,享受著美食,或許她們正在懷念家鄉風景。頭巾下的愉悅,抹去她們過住低頭嚴肅的形象;頭巾下散發強烈的親和力,這種暖暖的氛圍,感染了整家店,猶如走進和平的國度。餐館令不同國界不同基層的人物聚在一起,牛肉餅讓緊張關係溶解,是美食釀出來的和平。今次試嘗三款清真菜:羊肉餅,粟米羹與雞絲拉皮。三樣都很出色啊!特別一提,清真在亞拉伯的意思為合法的,清真指符合穆斯林教條的食物。羊肉餅,皮脆,羊味夠蘇,當然,重點是餅內溢出的羊肉汁,層次豐富,不過小心燙口啊!粟米羹。雞絲拉皮。拉皮即是粉皮,加上
深水埗的非華裔群族

頭巾下的親和力,牛肉餅釀出和平

羊肉餅
粟米羹
粟米羹。
雞絲拉皮
雞絲拉皮。拉皮即是粉皮,加上爽口雞絲與麻醬,精彩!

題外話/補充資料: 真小姐細胃,這個和平的國度,定找機會再來品嚐更多清真菜。
2015-08-03
羊肉餅
粟米羹
雞絲拉皮
  • 羊肉餅,
2015-06-26 1461 瀏覽
平時好少食咖哩的食物所以當朋友提出嘗試既時候,都擔心未必岩自己口味朋友仔點左牛肉餅,據說係人氣食品之一,果然無令人失望,皮薄而且脆,肉汁亦很多,食的時候絕對要小心 另外,我地仲叫左雲吞雞煲, 湯底不俗, 有濃濃的雞味, 配以津白, 整個味道非常突出,亦是一個值得推介的好菜最後出場的是咖哩牛腩,牛腩肉質嫩滑, 薯仔亦夠火候,配上煎薄餅簡直係完美既組合,如果大家去開附近不妨一試
平時好少食咖哩的食物
所以當朋友提出嘗試既時候,都擔心未必岩自己口味

如果大家去開附近不妨一試
  • 清真牛肉餅
2015-04-03 1577 瀏覽
坐下餐厅內已聞得很濃烈的油煙味,叫了一客咖喱羊腩飯,兩隻羊肉餅,一隻牛肉餅,那碟飯是羊腩和白飯分开的,羊腩份量少,白飯是凍的,很難食。羊肉餅及牛肉餅还可以,食了$117中等喇。
2015-04-03
2015-01-11 1967 瀏覽
出開深水埗,喺開飯見有清真食店,就同老婆嚟試吓 😁叫咗 4樣食品:1. 招牌清真牛肉餅,應該係即制,皮薄,有肉汁,味道唔錯,係啲牛肉唔太香,九龍城另一間品牌,香好多,但已經幾好。2. 大餅羊肉卷,係用清真大餅,捲住羊肉、䓤、蒜、醬、各樣材料,大餅好味,但都係啲羊肉唔夠香,有小小失色。3. 鮮蝦燴麵,推介之一!!老闆話,湯底係牛骨+雞骨肴成,白色,唔油,好香好好味;啲麵,我唔識嘅,都一睇就知係手拉嘅,好彈牙又爽,蝦又多,讚!!4. 拍青瓜,上碟係原味連蒜蓉,麻醬另上,雖然唔係手拍,但切嘅大細都唔錯,細細粒好入味,唔錯。可以再嚟食其他嘢,例如,孜然羊肉,羊肉餃,雞絲冷麵,etc......
出開深水埗,喺開飯見有清真食店,就同老婆嚟試吓 😁
叫咗 4樣食品:
2015-01-11