🪿🐦‍🔥【 香記燒鵝 • 每天現烤 】 🐦‍🔥🪿⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄每次屋企需要斬料,都必定幫襯大圍積福街嘅「香記燒鵝」🪿佢地嘅燒味係現場燒,絕非交貨,妥妥的實力派,用品質說話🏅💪🏻 排隊斬料嘅客人絡繹不絕 ,可以話係區內嘅人氣王🏆🪿首推鎮店招牌——秘製燒鵝‼️ 外皮色澤金黃誘人,口感酥脆,肉質軟嫩,油脂豐盈,直情爆晒汁💦 勁好食🤤🥓蜜汁叉燒都好正,肥瘦均勻,蜜味香甜,勁入味✨面層帶有焦香,高質😍🐖燒腩仔豬皮鬆化,腩肉鹹香,肥而不膩👍🏻🐓玫瑰豉油雞都深得我心,皮爽肉嫩,散發豉油甜香,好食到舔盤🥹除咗燒臘之外,「香記」嘅兩餸飯都係冇得輸,抵食夾大份,姐姐真係會同我塞滿成個飯盒🍚 而且款式多樣,用料新鮮,係我同屋企人嘅經常性飯堂🤭 (再介紹落去,真怕以後會愈來愈難買😂)私心推介🤫:🦁紅燒獅子球、🐷鹹魚肉餅、🍋西檸雞、🌶️麻婆豆腐🤍 全部都出色好食,係我至愛🫶🏻⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🦆燒鵝 ($110/下莊)🥓蜜汁叉燒 ($50/半斤)🐖燒腩仔 ($58/半斤)🐓玫瑰豉油雞($58/半隻)🥢兩餸飯($32);三餸飯($42)🥢淨兩餸 ($45);淨三餸($65)
🪿🐦‍🔥【 香記燒鵝 • 每天現烤 】 🐦‍🔥🪿

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

🐖燒腩仔豬皮鬆化,腩肉鹹香,肥而不膩👍🏻

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🦆燒鵝 ($110/下莊)
🥓蜜汁叉燒 ($50/半斤)
🐖燒腩仔 ($58/半斤)
🐓玫瑰豉油雞($58/半隻)

🥢兩餸飯($32);三餸飯($42)
🥢淨兩餸 ($45);淨三餸($65)
(❤️紅燒獅子球|🧡鹹魚肉餅|💛西檸雞|💚肉片炒勝瓜|🤍麻婆豆腐|🖤黑椒牛仔骨)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:香記燒鵝 (大圍)

🔥更多同區美食👉🏻 #ccrreami大圍

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #大圍美食 #兩餸飯 #香記燒鵝
2025-06-05
2025-06-14 0 瀏覽
行經大圍《香記燒鵝 》見廚窗掛着大大隻燒鵝熱烘烘,是現場燒不是交貨,並有數十款兩餸飯供應,決定買些回家。我選左燒腩仔$58(半斤)外皮鬆脆,肉味香不太鹹好味,配芥末醬豐富口感。招牌秘製燒鵝$110(下庄)脆外皮燒金黃色,鵝肉質軟嫩,油脂豐厚。 蜜汁叉燒 $50(半斤)肉質腍入味,蜜味香甜。燒金沙骨$50(半斤)肉厚味香濃好食。淨三餸($65)黑椒牛仔骨、紅燒獅子球、西檸雞、粟米班塊、蒜香豬扒、糖醋骨,全部都味道不錯。

我選左
燒腩仔$58(半斤)
外皮鬆脆,肉味香不太鹹好味,配芥末醬豐富口感。

招牌秘製燒鵝$110(下庄)
脆外皮燒金黃色,鵝肉質軟嫩,油脂豐厚。

蜜汁叉燒 $50(半斤)
肉質腍入味,蜜味香甜。

燒金沙骨$50(半斤)
肉厚味香濃好食。

淨三餸($65)
全部都味道不錯。
2025-06-13 0 瀏覽
香記燒鵝 (大圍)大圍積福街99號地舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:紅燒獅子頭, 金針雲耳蒸雞, 豆卜蒸排骨, 咸魚蒸肉餅, 豉汁蒸倉魚紅燒獅子頭:肥美多汁的豬肉球,經過慢火燉煮,肉質變得更加軟嫩,入口即化。濃郁的紅燒醬汁滲透入肉中,在口中散發出陣陣香氣,令人垂涎欲滴!😄😄😄金針雲耳蒸雞:雞肉鮮嫩多汁,搭配上金針菇和雲耳,口感層次豐富。蒸煮的烹飪方式保留了食材的原汁原味, 又有微微的鹹香,恰到好處!👍👍👍豆卜蒸排骨:排骨肉質鮮嫩,經過蒸煮後,肉質更加軟嫩,而豆卜吸收了肉汁後更感滋味。濃郁的醬汁滲透入肉中,讓人回味!😍😍😍咸魚蒸肉餅:肉餅鮮嫩多汁,加上咸魚的鹹香味, 而蒸煮的烹飪方式確保了肉餅的軟嫩, 伴白飯一流!😋😋😋豉汁蒸倉魚:新鮮的倉魚肉質細嫩,在豉汁的襯托下,散發出陣陣撩人的香氣。魚肉的鮮美加上豉汁的鹹香,令人滿足!❤️❤️❤️
香記燒鵝 (大圍)

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐

2025-06-13 112 瀏覽
招牌燒鵝皮脆到「咔嚓」聲!肉質嫩滑到識跳舞咬落去鵝油香爆棚,仲keep住肉汁啊! 蜜汁叉燒港式經典!半肥瘦「靚仔」叉燒,蜜糖掛汁閃令令✨ 甜甜哋又唔膩,送飯一流!燒排骨香甜到漏!師傅火候控制得啱啱好,骨同肉「啜」一聲就分離~正過茶餐廳!白切雞雞皮爽過SKII!肉質滑溜仲有雞味🐤 配薑蔥油碟,阿媽都話正宗! 兩餸飯精選苦瓜牛肉,仲有魚,蒸蛋,海鮮,蟲草花蒸雞,薯仔炆雞,豬扒,魚香茄子,等等等等,都算多嘢食,不過我最欣賞佢個燒鵝真心勁嫩滑

2025-06-12 0 瀏覽
相信大家有時都會貪方便斬料加餸☺️最近同爸爸經過大圍就發現呢間新開嘅兩餸飯店【香記燒鵝】,除咗主打兩餸飯外賣,亦掛滿了現場製燒嘅燒味😍咁岩有日有朋友嚟屋企食飯我哋就斬料加餸試吓先☺️燒味當然必叫招牌燒鵝,肉汁豐富唔會太過油膩,啖啖油香😚另外亦叫了蜜汁叉燒,燒腩仔及玫瑰豉油雞。由於現場燒製比較新鮮,燒腩仔外皮依然香脆❤️除咗燒味,兩餸飯亦有不少選擇👍🏻款式多達20款以上,真係花多眼亂唔知揀咩好。最後就揀咗蒜蓉白菜仔,西檸雞,紅燒獅子球 ,椒鹽豬扒,泰式甜辣雞翼,豉汁蒸鯇魚。每款都不錯👍🏻唔會太過濃味,岩晒生活忙碌又無時間煮飯嘅家庭可以有住家味道飯餸食。#香記燒鵝 #大圍燒味 #大圍兩餸飯 #現場燒製燒味 #燒鵝 #叉燒 #兩餸飯 #大圍外賣

蜜汁叉燒
燒腩仔
玫瑰豉油雞
燒鵝下莊
2025-06-08
10 分鐘 (外賣自取)
蜜汁叉燒
燒腩仔
玫瑰豉油雞
燒鵝下莊
  • 燒鵝
2025-06-10 0 瀏覽
大圍本身都有啲兩餸飯,但係距離地鐵站有啲遠距離地鐵站只係大概2分鐘超級近!🥳🥳啱晒住喺附近嘅街坊😆$32有兩個餸,價錢都好經濟實惠仲抵過自己買返屋企煮😏叫咗黃立䱽,魚香茄子,西蘭花蝦仁,黑椒牛仔骨全部都好有家常菜嘅味道🔥🔥🔥我自己就最鍾意食黃立䱽同埋魚香茄子魚香茄子少少辣好開胃 送飯一流!有時自己食飯,唔想買一條魚根本食唔晒烹煮嘅預備時間又長 放完工返屋企真係唔想郁🤣會繼續幫襯🥳🥳.普通兩餸飯,呢度仲有燒味㗎🔥🔥下次試吓啲燒鵝同埋叉燒先😆...
大圍本身都有啲兩餸飯,但係距離地鐵站有啲遠
距離地鐵站只係大概2分鐘超級近!🥳🥳
啱晒住喺附近嘅街坊😆
$32有兩個餸,價錢都好經濟實惠仲抵過自己買返屋企煮😏
叫咗黃立䱽,魚香茄子,西蘭花蝦仁,黑椒牛仔骨
全部都好有家常菜嘅味道🔥🔥🔥
我自己就最鍾意食黃立䱽同埋魚香茄子
魚香茄子少少辣好開胃 送飯一流!
有時自己食飯,唔想買一條魚根本食唔晒
烹煮嘅預備時間又長 放完工返屋企真係唔想郁🤣

會繼續幫襯🥳🥳
普通兩餸飯,呢度仲有燒味㗎🔥🔥
下次試吓啲燒鵝同埋叉燒先😆
2025-06-10 0 瀏覽
今日同老公經過大圍,見到呢間餐廳都幾吸引,因為佢地嘅燒味係現場即燒,所以諗都唔諗就買左返屋企,今晚加料!我地買左燒鵝、金沙骨同埋燒腩仔!燒鵝髀脆皮又甘香,啖啖肉,油脂豐富,肉質肥美!我老公就鍾意食燒腩仔!肉質好軟腍,肥瘦相間!金沙骨醬汁都幾惹味!入到去聞到好香噴噴嘅餸菜,所以都買左3個兩餸飯!分別係:炒大豆芽+椒鹽豬扒、豆豉蒸排骨+魚香茄子、生炒骨+西檸雞!全部餸菜都熱辣辣,整體味道都算唔錯!呢個價錢都幾抵食呢!炒大豆芽就爽口帶點微辣、椒鹽豬扒都幾惹味、豆豉蒸排骨,豉香濃郁排骨軟腍、魚香茄子、生炒骨同埋西檸雞送飯就啱哂!

2025-06-08 4 瀏覽
收工經過新開的燒味兩餸飯店,人頭湧湧,即刻買回家試下,果然令人有驚喜😁🙌🏻行埋去睇,原來他們的燒味係現場燒制,不是交貨,難怪賣相靚仔,如此受街坊歡迎。✨孖寶✨開業有優惠,叫了孖寶套餐,包了半隻雞+半斤叉燒,都不用$100,真係非常超值,的確是屋企加餸好選擇。雞不會太肥,啖啖肉且非常滑嫩👍🏻叉燒微微焦邊,色澤紅潤,賣相吸引,食落帶絲絲微甜,令人回味。✨燒鴨✨叫了1隻,非常大盒,份量很多。燒鴨皮脆肉嫩,入口醇香且多汁,好好食😋。✨燒腩仔✨外皮鬆脆,肥瘦均勻,搭配芥末醬,味道更為豐富。✨兩餸飯✨店家還提供多款餸茶,款式超多,如咕嚕肉、西檸雞、鹹魚蒸肉餅、羅漢齋豆腐、勝瓜雲耳炒肉片等。足料又大盒,跟餐的飯及糧份量也不少,經濟又實惠,值得支持🙌🏻。

✨孖寶✨

✨燒鴨✨

✨燒腩仔✨
外皮鬆脆,肥瘦均勻,搭配芥末醬,味道更為豐富。

✨兩餸飯✨

外賣自取
  • 燒味
  • 兩餸飯
最近大圍開咗呢間主打外賣嘅餐廳每日放工時間經過都排滿人龍除咗兩餸飯抵食之外呢度嘅燒味全部都係現場燒製相信係大圍區最有水準嘅燒味唔想煮.又諗唔到買咩餸菜斬料返屋企加餸就啱哂✨燒鵝燒鵝肉汁豐富咬落去滲出陣陣油香鹹香適中.唔會太油膩✨頂級貴妃雞 肉質好嫩滑.外皮脂肪亦唔會太厚✨蜜汁金沙骨金沙骨沾滿香甜嘅蜜汁唔會太乾身.當小食都好正兩餸飯都只係$32抵食過連鎖快餐好多呀另外仲揀咗幾款小菜味道好有水準▫️西檸雞▫️咕嚕肉▫️紅燒豆腐▫️豉汁蒸鯇魚▫️椒鹽豬扒▫️黑椒牛仔骨唔怪得新開張無幾耐 就吸引咁多街坊幫襯啦
最近大圍開咗呢間主打外賣嘅餐廳

唔怪得新開張無幾耐
就吸引咁多街坊幫襯啦
2025-06-06
外賣自取
香記燒鵝 (大圍)大圍積福街99號地舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:兩餸飯 $32黑椒牛仔骨:牛仔骨肉質鮮嫩,油脂適中,黑椒的香氣十分濃郁,配上微微的辛辣感,十分滋味,配白飯一流!😄😄😄豆豉蒸魚:魚肉新鮮嫩滑,豆豉的鹹香味與魚的鮮味相得益彰,蒸得恰到好處,讓人感受到食材的原汁原味!👍👍👍生炒排骨:排骨外焦內嫩,炒至金黃的樣子非常誘人,酸甜滋味十分開胃,讓人一口接一口,停不下來!😍😍😍青檸雞:雞肉鮮嫩多汁,炸至香脆惹味,青檸的酸香增添了炸雞的層次,讓味道更加清新,特別適合炎熱的天氣享用!😋😋😋粟米魚柳:魚柳炸至金黃,外脆內嫩,粟米的甜味與魚肉的鮮味相結合,也減少了炸魚柳的油膩感,值得一試!❤️❤️❤️
香記燒鵝 (大圍)

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐
食物推介:兩餸飯 $32

2025-05-29 129 瀏覽
*馳名燒鵝**,外皮金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,搭配特製的醬油,味道更是絕妙。每一口都能感受到鵝肉的鮮香,**香脆燒肉**,這道菜的皮膚烤得恰到好處,咬下去時發出清脆的聲音,肉質則柔軟而不油膩,搭配一點甜醬,簡直是完美的組合。**魚香茄子**則是另一番風味,茄子吸收了濃郁的魚香醬,口感滑嫩,微微的辣味讓整道菜更加開胃,搭配白飯簡直是絕配。**新鮮豉油雞**的雞肉鮮嫩,豉油的香氣滲透每一寸肉質,吃上一口,彷彿能感受到雞肉的鮮甜,讓人心情愉悅。*糖醋排骨**,酸甜的醬汁包裹著排骨,讓人一口接一口,完全停不下來。排骨外焦內嫩,甜中帶酸,讓人感受到家的味道。香記燒鵝 (大圍)大圍積福街99號地舖

香記燒鵝 (大圍)
大圍積福街99號地舖
5 分鐘 (堂食)
2025-05-25 59 瀏覽
今日收早就諗住買番幾餸飯番屋企同屋企人食 唔洗煮😗係大圍個邊有間香記燒鵝 除左幾餸飯仲有燒味〰️今日想簡單食 簡左幾餸飯 有埋白飯 白飯仲會獨立包裝款式種類都多 不過要早d去 會再多d野食 因為都幾多人食 我揀緊食咩已經有幾個人買完 收工快快手番去 開餐🍴番到屋企D餸仲係熱辣辣 而且食材都好新鮮 有鑊氣 唔會食落口好油 最中意係蕃茄炒蛋😚簡單既餸菜係最突顯廚師既技術 咕嚕肉都好入味 酸酸甜甜好餸飯!粟米魚外皮唔會好乾同硬 👍🏻
今日收早就諗住買番幾餸飯番屋企同屋企人食 唔洗煮😗

係大圍個邊有間香記燒鵝 除左幾餸飯仲有燒味〰️