2008-10-29 441 瀏覽
味道無以前舊舖咁好食囉 ! 但係以中環地區 , 佢勝在價錢夠經濟 新舖搬左去街市巷仔裡面 , 唔顯眼比較難搵 !
味道無以前舊舖咁好食囉 !

但係以中環地區 , 佢勝在價錢夠經濟

新舖搬左去街市巷仔裡面 , 唔顯眼比較難搵 !

2008-08-09 135 瀏覽
今日同bb係中環行左好耐又唔知食咩好呀~ haha結果我地就聽mami講黎左呢度好似好普通ge茶餐廳啦~ 有2人世界套餐都係138咋!!有2個送, 連飯/餅/包, 仲有菜一碟, 2杯野飲凍飲唔加$, 仲有甜品/生果添呀!!我地揀馬沙拉魚柳, 好似話係甜甜地既印度咖哩~ 同埋咖哩羊腩一薄餅一飯~~老闆娘好好人呀~ 個餅一黎就叫我地食左餅先,, 因為凍左唔好食呀我真係超愛個餅, 好熱好脆, 薄得黎都有幾層架一層比兩層鬆化, 兩層又比三層鬆化嘛~~ (bb成日講架!)兩個送都係辣辣地, 不過好好味, 好lum同唔蘇既羊腩係我既至愛bb知我鍾意食餅留左好多比我食呀heheheheeeeee真係錫我肋!!仲有呢兩個送都好多汁架, 可以撈飯/餅, 好正架!!個菜都有返咁上下ge size架~甜品係龜令膏~ 我地唔鍾意食~ 叫生果, 點知都有2款~西瓜同哈密瓜!真係開心啦, 食得平又食得飽!我聽到bb話好好味我知佢食得開心我都好開心呢!!我地仲o係果度坐左好耐添呀~果度仲有電視~ olympics想同bb一邊睇一邊食都冇問題呢~~hehe
今日同bb係中環行左好耐又唔知食咩好呀~ haha
結果我地就聽mami講黎左呢度
好似好普通ge茶餐廳啦~ 有2人世界套餐都係138咋!!
一薄餅一飯~~
我真係超愛個餅, 好熱好脆, 薄得黎都有幾層架
仲有呢兩個送都好多汁架, 可以撈飯/餅, 好正架!!
個菜都有返咁上下ge size架~
甜品係龜令膏~ 我地唔鍾意食~ 叫生果, 點知都有2款~
西瓜同哈密瓜!
真係開心啦, 食得平又食得飽!
我聽到bb話好好味我知佢食得開心我都好開心呢!!
我地仲o係果度坐左好耐添呀~

2008-04-19 79 瀏覽
今日同事帶左我去新的香滑咖哩屋原來佢已經搵到開新店的地方了在中環中心對面水準冇變,大家快d去啦我食左個咖哩牛柳豬扖,好味因為小辣所以唔太辣但係好香,可惜今日的薯仔太散一叉就爛左個場大左少少冇以前咁逼了
今日同事帶左我去新的香滑咖哩屋
個場大左少少冇以前咁逼了
2008-01-05 58 瀏覽
呢間不嬲係我午市飯堂, 星期五去食,知佢會6號之後暫時結業,因為業主收鋪~~老細話要慢慢搵新鋪~~有少少唔捨得~~希望快d從開啦
老細話要慢慢搵新鋪~~有少少唔捨得~~
希望快d從開啦
2007-11-26 54 瀏覽
星期六睇完Gourment KC關於香滑咖喱屋嘅食評,於是星期日去試。正如Gourment KC所講,"咖哩稀底,香料下足,如丁香、花椒、桂皮等等,一一欠奉,但味道真的不錯!兩個人去只點了一份$38小辣咖喱牛腩配薄餅,老板並無嫌棄我地小額幫襯,並特意問我地須要碗仔來分享嗎;牛腩夠林,薄餅須不是自家製,但薄薄的一片沒有多餘油份,最合脾胃。最後吃得乾乾淨淨,然後轉戰籣芳園。

最後吃得乾乾淨淨,然後轉戰籣芳園。
2007-11-24 16 瀏覽
開會完畢已過了午飯時間,想吃一吃咖哩,也很久沒來這裡了。這裡的午餐,由上午11時至下午6時都有得供應,可以說是全港最長供應時間的午餐了。餐牌也不用看,要了咖哩羊肉及薄餅。這裡的咖哩,稀底,香料下足,如丁香、花椒、桂皮等等,雖然是港式咖哩,但味道是不錯的。要了中辣,幾辣的,吃不到一陣已一頭汗。用上的是帶骨羊腿的部份,炆得很腍,吃起來一點也不韌,亦沒有羶味,不吃羊肉的朋友也可以應付。比起其他的豬扒、魚、雞等,我覺得這裡的羊肉是最吃得過的。同煮的薯仔不只是半途出家的,即另外煮起到最後才加進咖哩中,好處是吃得「實淨」一點的薯仔,壞處不用再重覆了。薄餅是薄薄的一張又硬硬的,反而另一款「印度麵包」就鬆軟得多。「印度麵包」即是naan,雖然這裡不是自家製,只是「自家叮」的,但用來蘸咖哩,很快便清了碟。連飲品一杯,再加一份印度麵包,埋單55蚊,吃了這麼多年,仍然時不時會返來吃的。縱使只是港式咖哩。

縱使只是港式咖哩。
2007-10-28 7 瀏覽
夜晚, 點了咖哩豬頸肉+薄餅. 咖哩味道OK, 不過似吃快餐多...不過有咖哩而已. 基本上所有菜色是將材料放進不同的咖哩中...另外, 點飯會比較好, 個人覺得.奶茶普通. 不值得特別來吃~
另外, 點飯會比較好, 個人覺得.
奶茶普通. 不值得特別來吃~
2007-09-11 11 瀏覽
同事話想食咖喱, 就黎到香滑咖喱屋食. 好在早黎, 三個人都唔駛等位. 我地叫左咖喱牛肉, 魚同羊. 三個都係小辣同配飯, 加埋野飲$45, 係中環黎講算係普通價啦. 食落咖喱牛肉同羊就比較普通. 咖喱魚就幾好食. 如果我下次黎都會係揀魚或者牛腩. 味道都算唔錯.想睇相可以到http://klcchung.blogspot.com/2007/09/blog-post_11.html或者睇我個飲食bloghttp://www.calebchung.com/FoodBlog.htm

想睇相可以到
或者睇我個飲食blog
2007-07-11 11 瀏覽
行完中環H&M, 專登黎食香滑咖喱屋快餐店風格, 唔寫咖喱屋真係當左做快餐店二人餐, 叫做<二人世界>, $115包括主菜x 2, 野飲x 2甜品x 2, 油菜x 2見到菜單寫住馬達拉斯燴魚, 心諗是否意大利果個?原來係一種少少酸既咖喱最後點了a) 馬達拉斯燴魚: 輕微酸, 辣為主, 但真係越食就越開胃b) 咖喱豬頸肉: 就平時食既咖喱差不多, 唔係太特別c) 薄飯: 幾煙?, 撈埋馬達拉斯燴魚同咖喱豬頸肉既汁就岩晒d) 菜蜜+ 柚子蜜: 係貪食辣野有杯野飲解下辣, 但唔好飲的, 好淡e) 龜靈膏: 唔錯既, 好少食肆有龜靈膏做甜品有烏蠅, 唔係幾好
行完中環H&M, 專登黎食香滑咖喱屋
快餐店風格, 唔寫咖喱屋真係當左做快餐店

二人餐, 叫做<二人世界>, $115
包括主菜x 2, 野飲x 2
甜品x 2, 油菜x 2

見到菜單寫住馬達拉斯燴魚, 心諗是否意大利果個?
原來係一種少少酸既咖喱

最後點了

b) 咖喱豬頸肉: 就平時食既咖喱差不多, 唔係太特別
e) 龜靈膏: 唔錯既, 好少食肆有龜靈膏做甜品

有烏蠅, 唔係幾好
2007-07-04 17 瀏覽
為咗對亞龍公平D,我決定捨咗條命嚟陪君子,喉嚨雖然涸涸地,都照去香滑咖哩屋,做個比較,務求還亞龍一個公道,又或者要佢心服ロ服。珠海歸來,出碼頭,七點幾,饑腸轆轆,直鏟上威靈頓街。食客只得幾人,與午市時肩並肩,背拍背比,舒服得多。阿姐走過嚟,我二話不說,劈頭便叫:馬沙拉雞球少辣,凍○樂,多飯,加一碟通菜。馬沙拉喺乜?吾知。但一ロ落去就咬到D香草,味道濃郁,但又冇普通咖哩咁搶,D汁"傑傑哋" ,唔似亞龍D咁稀,撈飯正。雞有好多件,夠餸飯有餘,雖然吾嚡,但就冇亞龍果D咁滑咁軟。個人認為咖哩配飯至正,溝到勻曬之後放入口慢慢,絕對"飯tastic"。薄餅喺第二選擇。至於意粉.......$51有咁多嘢,性價比略較亞龍優勝。節錄自www.singpao.com - "所謂的「馬沙拉」,其實是印度咖喱的一種,由多種印度香料調製而成,香味濃郁...."

珠海歸來,出碼頭,七點幾,饑腸轆轆,直鏟上威靈頓街。

雞有好多件,夠餸飯有餘,雖然吾嚡,但就冇亞龍果D咁滑咁軟。

$51有咁多嘢,性價比略較亞龍優勝。

2007-06-25 11 瀏覽
等了又等, 今日終於可以食咖喱la.食o左馬拉沙雞球薄餅(其實我都唔知咩係馬拉沙???), 整體而言都係ok好食ge, 但同我expect的唔同, 最重要係佢唔辣ge, 咖喱味都唔重, 有d椰汁同蕃茄味, 雞波好淋, 好滑; 同行人的雞翼都好淋, 一切就會散開, 都唔係唔好ge.而薄餅好薄, 好"un", 但食咖喱又好想跟薄餅wor, 不過唔係高水準o個隻.唔.....我相信會有更好食的咖喱同薄餅lor~~~
等了又等, 今日終於可以食咖喱la.
唔.....我相信會有更好食的咖喱同薄餅lor~~~
2007-03-31 10 瀏覽
meaning?? They both mean "Thank you" in Indian language I used to live in Central & come here for take away quite often.It's been ages since i last visited "Taste Better Curry"... & the good thing is - nothing changes... same good food; same quiet, dutiful & helpful staff; same location; same owner & of course, i order the same "routine", which is "Chicken Masala".It's dinner set - HK$43- for Iced lemon water plus Chicken Masala (Medium hot). Vegetable for another HK$8-.YES, here, u could ask

YES, here, u could ask the chef to "adjust" the degree of spiciness for u, they have SLIGHTLY HOT, MEDIUM HOT & VERY HOT...

as i believe i'm HOT enough, so, i just ordered "medium hot" which is nice... gosh, i simply love hot food :-D

dreaming of sichuan food while indulging myself in the seducing smell & wonderful taste of curry...

Medium hot girl,
Scarlet
2007-02-03 14 瀏覽
因lunch晏左,1:15到黎到,等左10分鐘到至有位。我地叫左一個馬拉雞同咖哩羊,小辣,一個跟飯,一個薄餅。好快d野食就到,本人覺得2個都好好味,羊就惹味d同比較辣,而雞呢隻味又好特別喎,我同友人都唔係太食得辣,好在有叫野飲,但都食到要抺鼻涕,不過真係好飽,食唔晒d送。服務都好好,d侍應主動問我地夠唔夠~一定會come back!!!

2007-01-18 5 瀏覽
一直都想試,終於有日同舊同事去左食咖喱。之前有同事買過佢o既外賣返公司。嘩!D咖喱香味飄到十里外都聞到,於是一直心思思。但有時唔想食辣野,有時又唔想食肉冇菜,結果拖左成大半年!今次我要左咖喱牛肉,ok啦,但好普通,冇聞落咁正。朋友要左樣非咖喱o既飯,佢話麻麻,我個好食D。
一直都想試,終於有日同舊同事去左食咖喱。

2007-01-18 10 瀏覽
今天跟同事去試下這間咖喱屋. 一向嗜辣的我叫了咖喱羊肉(大辣)配薄餅, 不過本人覺得都係唔夠辣. 但因為份量都幾足, d羊肉好多, 薄餅就麻麻地, 不過整體來說都可以接受. p.s.如果可以再辣d就好.