香港郵意明信片航海主題咖啡廳

香港郵意明信片航海主題咖啡廳 (已搬遷)

新店位置
Postcollectionhk Cafe
香港郵意明信片航海主題咖啡廳 (已搬遷)
4K
chikeung99
好有氣氛既餐廳,值得推介!!!
chikeung99
2018-03-01
1K 瀏覽
關注
今日去咗銅鑼灣行街,諗緊食咩既時候,無意中發現呢間餐廳,幾隱蔽,係見到路邊有支旗先發現到,好奇心驅使下就行咗過去睇,見到lunch價錢都ok,所以就決定係到食叫咗兩個lunch set,一個鰻魚飯同一個吉列豬扒烏冬,價錢五六十蚊,包一杯小飲品,係銅鑼灣咁既地區算差唔多啦,分量一般,我份人比較細食,啱啱好食哂,唔洗食淨野,味道方面個鰻魚飯好好食,表面略有少少烤過,攞埋d醬汁溝飯食,正!吉列豬扒都好食,豬扒炸得好脆,如果經過銅鑼灣,不妨試下P.S 店裏面有兩隻貓,愛貓人士唔好錯過,店鋪氣氛都好relax,行到攰坐係到吹水都幾好查看更多
KCWong1120
不再郵意的咖啡廳和食完唔飽的午餐
KCWong1120
2018-02-24
關注
Happy Friday部門team lunch,同意建議再來這裡,因為上次大家去呢間覺唔錯,所以encore。到店外,見裝修少少不同,多了些日式佈置,店內原本放postcard的位置現在放多張枱,另一邊牆身就放了大堆日本酒樽,postcard只佔貼在牆上。再看餐牌,原本西式的餐單,變了日式;雖則佢仲有all day breadfast,但可選的,如以前的pizza、意粉都冇左。唔知係唔係易左手,不過以上的轉變,令餐廳變得不倫不類,少了cafe應有的氣氛。說回食物,點了灼燒鰻魚飯和金桔蜜。照舊出去買野俾錢坐埋位等送餐。見到食物來了,碗就大,但份量少得可憐,飲品仲樣衰衰,通常熱飲我都知會細杯d,但估唔到係一啖飲得完嗰種細囉。同事點的松葉蟹飯佢地話水汪汪,中晒伏;反而叫最便宜的雞扒飯就ok。只可講句:今次中伏了。公平d講,鰻魚飯味道仲可以,但如果食日式,我唔使去呢間囉。一係就正式咁全部野連裝修、食物都轉埋日式,又要扮cafe,俾佢呃左。咁佢冇變的是仲有兩隻貓,有佢地都仲覺咖啡時光仲係度。食完,女同事都話仲肚餓,決定去麥記再買包、批食。我地一致決定唔會再去呢間lunch。餐廳,除了食品,我更注重氣氛,可以係舒服的cafe、可以係地踎的大排檔茶記,但咁樣兩頭唔到岸、不倫不類的,我接受唔到囉。查看更多
+ 4
EdwardWongSi
難得的一個LUNCH
EdwardWongSi
2018-02-24
關注
這日的LUNCH相當難得,雖然已開工,但女友仍放假中,更特意抽時間來陪我食個LUCNH,實在相當開心又溫韾。至愛來到當然不能待慢,於是就選了這間食過是食物有質素,環境又好的餐廳。可能因還有很多人未開工,所以雖然午飯時間,但顧客比平時更少,大把靚位任坐。菜單有許多日式的飯餐,我們女友選了灼燒鰻魚飯丼 和照燒鯖魚飯丼 灼燒鰻魚飯丼 $68鰻魚煎得很香,鰻魚多汁,口感軟腍,而且份量也適中。照燒鯖魚飯丼 $58鯖魚肉質上乘,煎得也很好,肉質細緻不鬆散,食落有魚香。價錢算不過不失,又坐得舒服,環境有格調,是一個不錯的午飯好地方。快樂的時間過得特別快,很快午飯時間結束又要回公司工作了。查看更多
Daisyhoyh
可以買咗團購先光顧
Daisyhoyh
2018-02-13
關注
成功喺團購裏面採購咗一張喺銅鑼灣後街嘅小店的心太軟。睇到團購入面食客影嘅相,雖然只係畀十蚊,但係呢個心太軟絕不欺場!!但係要留意嘅係,由於餐廳只係間小店,人手有限,所以整食物嘅時間都比較耐,所以我哋同時間點左一碗鰻魚飯。賣相還可以啦,食物質素和味道就一般。個鰻魚飯雖然好多汁,但係個鰻魚比較近似食緊海蜇。食完鰻魚飯之後就用團購券換咗一個心太軟。除左有流心朱古力蛋糕之外,仲有兩個細細地嘅牛角包和一球雪糕。牛角包食得出嚟自家製的,個雪糕就一般喇。不過以10蚊呢個價錢嚟講,絕對係超值!抵食!而且由於地理環境因素影響啦,店內嘅食客都唔算多,所以適合同朋友仔坐下傾下偈。而且餐廳另外一個賣點係可以即時買張明信片。仲有待寄服務~喺宜家資訊發達嘅社會,停一停,寫張明信片畀朋友或者自己都係一個唔錯嘅選擇!:)查看更多
+ 3
心太軟配牛角包和雪糕
Aliceuon
有點難找的舒適小店
Aliceuon
2018-02-10
關注
經openrice 訂的枱……這是一家隱藏在灣仔後街的小店……因為多加了串燒,門面沒法認出店名,最後要打去問才可找到,應要改善這是一家自助餐廳。客人自己到櫃檯買單。坐位舒適,環境也佳。只是覺得價位不算中下有點服務比較好。食物價位还好但飲料的質素vs價錢有點偏高。串燒雞很出色! 很juicy很嫩。豬扒丼不夠熱,中等貨色。 菜的汁太濃,清炒已夠……炸魷魚很好,香嫩……大推!糯米雞翼做的一般。 cappuccino也是…… 不明白為什麼一家主打咖啡的餐廳是沒有黃糖的…….还有他的咖啡非常苦。要說一下吃滿350元送的心太軟品質蠻好的。 可以想像若在哪裏吃下午茶的話應是一個不錯的選擇。 心太軟旁的那個牛角酥很香脆, 做得非常好!這牛角酥甜品值得一讚。查看更多
+ 6
炸魷魚鬚
朱古力心太軟
9walker.foodie
小巷中環境舒適既小店
9walker.foodie
2018-02-10
關注
自助搵位、落單、執台既文青café去唔少,無獨有偶地都味道都冇乜驚喜,但有幾隻貓貓悠閒咁走黎走去,假日黎輕鬆下都幾開心丫~菠菜雜菌闊條麵 lunch set 配matcha latte一百有找,典型材料新鮮但冇乜味既意粉,惟有安慰自己當清下腸胃。 matcha latte跟餐加幾蚊,拉花幾靚,綠茶味同奶味濃郁,但飲落去有少少綠茶粉未融哂既確喉感,唔太舒服。餐廳放滿左郵筒、結他等擺設,有一個放滿左名信片既角落,食完可以選購充滿香港特色既小物或者影下相,算係幾有情調既餐廳。玩得旅行青蛙多,黎到小巷中呢間充滿旅遊擺設、只見貓不見人既小店其實幾岩feel。 環境係幾靚,但食物質素有待改善。查看更多
MayMay2003
不值推介的一間餐廳
MayMay2003
2018-01-14
關注
因為買了團購,所以幾經波折,都要找到這間位處後巷的餐廳,幾難搵都要去,哈哈~~ 團購價錢$10一份心太軟甜品確實是抵食,物超所值。晚餐時段,餐廳客人很少、很靜,只有不到10個客人,很有渡假feel,看看餐牌有什麼好食,飯類只有兩款,但肚有點餓,仍選了一個鰻魚飯,漿汁太甜,不是我杯茶。餐廳內有貓同台吃飯。隔離枱s 走了一小時, 仍然沒有人收拾,原來餐廳寫明不設服務,無講笑。用餐後我也入鄉隨俗自行收拾自己張枱,去到bar 枱提醒店員記得在open rice確認我的訂坐(因為當時在apps內見到我的狀態仍是「等待確認」, 店員回答我説一陣會在open rice確認的,於是我便離開了。但今天再看apps, 狀態仍然是「等待確認」⋯⋯無言⋯⋯不會再去了⋯⋯查看更多
Lau Zah
和貓貓一起hea既特色主題Cafe
Lau Zah
2017-11-27
關注
行完山打算舒舒服服hea個遲來的午餐+下午茶。在OpenRice見到這間Cafe,好特別,還是我喜歡的明信片航海主題,於是決定去hea下。但這間店有點難找。在一個後巷裏,而且後巷的衛生不太好,令我有點卻步。好彩入到這間Cafe就有種別有洞天的感覺,一門之隔完全是兩個世界!門外門內都是明信片航海主題的佈置。頭頂上的地球燈勁靚,好想帶返屋企。身處Cafe裏心也在流浪了。座位很舒服,右手邊是大大張沙發卡位,沙發舒服到讓人昏昏欲睡。這裏講明不設服務,要到水吧落單、食完要把碗碟放回水吧側的枱面上。另外要紙巾、茄汁那些東西可以在水吧到拿。落完單就會有個牌子。店員是會拿食物給你的。所以其實也有服務啊!不過牌子她們不會收,吃完一次過和碗碟一起放上水吧吧。因為行完山太餓了,三點幾都要叫個飯吃。灼燒鰻魚飯丼,$68。鰻魚入口即溶,加上上面有芝麻、紫菜等配料,其實不蘸鰻魚醬汁已經好好味。灼燒鰻魚飯丼配有中華沙律。中華沙律有內有櫻花蝦,幾特別。朋友要了珍寶全日早餐,$98。份量很多。她吃完已經飽到喝不下飲品了。黑松露炒蛋很滑。煙三文魚很新鮮又大件。牛角飽很鬆軟香口,底下的沙律菜也新鮮。因為想hea,所以也叫了飲品。這杯波希米亞,$48,Soda顏色好靚,味道清新有花香。戀蝶,$48,顏色很配合它的名字。上面紫色底下黃色。其實是Soda加柑桔,最好攪拌飲,清清地有少少酸。這裏還有貓貓。每次牠們走過時,每枱食客都會低頭看著牠們經過,或摸牠們。看著牠們玩也可消磨一個下午,愛貓的人真不能錯過。這隻白色的行動很快,好難捕足到它的樣子。看看餐牌,有很多吃的喝的。我看見有枱喝著咖啡,用酒杯淺嚐,很專業。我第一次見。咖啡迷有機會可以試下。查看更多
+ 18
alicelam225
差到爆,絕對無下次,想試新餐廳都吾好揀呢間
alicelam225
2017-11-27
關注
我甘耐以來未試過覺得一間餐廳差到要我去寫負評野食方面,首先明明openrice訂位會送心太軟,點知去到無人serve,要自己搵位都算😑仲要同walkin客一樣食滿350蚊先送,甘我又算數,就當便宜莫貪🙄之後明明佢個board話有咩咩咩野食咩咩咩野飲,我去到叫佢話個個係outdate,你只能叫餐牌有既野到我叫左個龍蝦尾海膽味炒飯,快就快,點知2條龍蝦尾係未熟既😅 宜家我係叫龍蝦刺身咩🤔搞到我要叫個職員再整過,好彩無説話聽,宜家睇翻其他人既評語,原來都話過呢間餐廳有未煮熟就送餐既經驗其餘2款小食,雞翼同魷魚好彩都叫okay.....環境方面,雖然佢有牌寫要自己serve自己,食完執好碗碟俾翻職員,但都吾代表張枱可以吾抹,可以勁污糟架嘛餐廳自己寫既精神係 有錢係大哂 但吾好大我。我想講吾係有錯,但你地既態度 清潔度 同 野食質素吾代表可以甘差😠😡總括黎講,可一不可再 吾好揀去呢間食 實後悔查看更多
kin88
kin88
2017-11-21
關注
灣仔食晚餐在香港郵意明信片航海主題咖啡廳,朋友講呢間餐廳有像航海般自由的氣紛,今晚果然睇到幾好。龍蝦味海膽味炒飯,炒飯好香好黏 ,蛋味濃,龍蝦有咬口因肉是彈牙的,只有新鮮龍蝦才會,海膽味令到飯帶有鮮味。咖啡撞雪糕,蛋糕索滿咖啡,好香,雪糕好有黏性,好有口感。心太軟,朱古力牛角酥好鬆好脆好香,雪糕好滑,心太軟濃濃朱古力心,溶得來好滑,蛋糕好鬆化,入口溶化。再飲個檸檬馬鞭草茶,檸檬茶苦澀中再回甘甜,清爽解膩,彷如人生苦盡甘來。查看更多
Sindy Sung
Sindy Sung
2017-11-18
關注
灣仔開完會又攰又眼瞓,嚟到呢間香港郵意明信片航海主題咖啡廳,感受下旅行嘅氣氛輕鬆下,見到食客聚在一起上網。先食個和風炸魷魚酥,魷魚外脆內軟,外面有濃濃香野味醬味,好香好軟身,食左好多條都像初入口時好食,又能保持脆身濃厚味道。煙三文魚芝麻醬沙律,煙三文魚清新,總之令人覺得似食緊刺身,沙津菜好新鮮,撈埋芝麻醬好香好爽,急不住急速食時無儀態了。原條神戶灼燒鰻魚,鰻魚好林好像不用牙齒用力都可食,有著香味的鰻魚加埋醬汁啱啱好甜,骨都食埋好正。查看更多
+ 2
wanttoeat
等一張明信片
wanttoeat
2017-11-16
4K 瀏覽
關注
不知大家旅行時有沒有寄明信片給自己或朋友的習慣呢? 又或者有沒有收過朋友的明信片呢? 我兩樣都有, 但並不是一種習慣, 而是巧合。今晚約了一位朋友來到一間以明信片為題的Café, 邊吃邊分享他的非洲和箱根之旅經歷, 不知她在旅途了有沒有發現一些特別的明信片呢?又有沒有寄明信片給朋友呢?咖啡室位置較隱蔽, 在小巷之內, 就好似在旅途中偶然遇上一些特色小店一樣。它以航海為主題, 故以藍色為主調, 亦選用一隻帆船為logo, 而門外還設有一個已很少見的大郵筒, 既有特色, 亦具代表性。  走進內裏, 裝潢富心思, 多處擺放了與航海有關的物品, 有地圖、帆船模型、旅遊書籍、郵筒模型等等, 而最吸引我細看當然是各式各樣的明信片。除了有大量出售給客人的明信片外, 牆身亦掛上一些寫下回憶字句的明信片, 的確很有收藏價值。雖四處放了不少擺設, 但地方也挺整齊企理, 座位亦不少, 一邊設有六張二人枱, 另一邉則設六七張二至四人枱, 近門口還有一張八人大長枱, 配有圓櫈、方櫈和沙發座, 而最入端便是下單處跟水吧區和廚房重地。看完明信片, 就是時候看餐牌。吃! 還是較重要, 哈! 除餐牌外, 黑板上也寫滿推介菜式, 色彩繽紛, 幾搶眼。菜式選擇不算多, 主要分全日早餐、丼飯、主套餐和小食, 而飲品分五大類, 有Official Coffee、Flavour Coffee、Non-Expresso、Soda Drinks和Hot Tea。******************************特盛灼燒鰻魚飯丼 Jumbo Unagi Don ($98)嘩嘩嘩! 特盛果然厲害,原條鰻魚上陣,又肥大又厚身,相當有份量。鰻魚 底面同樣燒得金黃,沾上照燒汁,灑了甘香的芝麻,味道鹹香帶甜,烹調入味,雖還配有一小碗照燒汁,但個人認為無需添加已很夠味。把其挾開,霧出熱煙,熱度十足,魚肉柔軟嫩滑,而魚皮就煙煙韌韌,帶有一層油脂,肥美油潤,舀一羮白飯同吃,更加滋味滿足。雖配有一小碗爽口入味的中華沙律,但還是覺得蔬菜的比例太少,若然伴些沙律菜便更理想。******************************另點一客龍蝦尾海膽味炒飯 Lobster Sea Urchin Sauce Fried Rice ($128),份量中等,但都有原條龍蝦尾。龍蝦尾開半,面頭沾滿海膽醬,味道不算很濃,稍稍鹹香。龍蝦尾 挺肉厚,肉質爽口彈牙,也不錯!炒飯 炒得乾身,米飯粒粒分明,並不油膩,讚!入了雞蛋、蔥花 和小蝦乾,用料簡簡單單,能嚐到少許海膽醬的甘香味,但不算香濃,多添一點會更吸引。******************************香橙莫卡 Orange Mocha Cafe Latte ($42)拉了一朵多瓣的心花形圖案,清晰挺身,再在沖入暖奶前灑了可可粉,多些點綴,更加優美。而咖啡面層毫無粗泡,圖案剛好佔了整個咖啡面,而且喝到尾聲,還很清楚,可見咖啡師的手藝了得!放埋咀邊,聞到陣陣咖啡香令人醒神;呷一口,溫度剛好,入口順滑,滿有橙香 香甜,又嚐到咖啡 和朱古力 的甘苦,三者味道取得平均,沒有搶出風頭,而且不算甜膩感,不論賣相和味道也很討我歡喜。******************************熱情果梳打 Passion Fruit Soda ($38)用一隻膠杯盛載,感覺不太環保,亦沒有任何裝飾,賣相較普通。偷呷數口,冰涼透心,啖啖熱情果香,酸酸甜甜,開胃解喝,味道不錯!------------------------------其實都未必要旅行時才可寄明信片, 只要發現一張有意思、有紀念價值, 是或喜歡的也可寄給朋友, 我今晚就在這間咖啡室找了好幾張, 希望收到它們的朋友會感到驚喜。其實我也等一張明信片, 很希望這位常外遊的朋友下次旅行時也會寄一張當地的明信片給我, 不知她下一站是…查看更多
+ 21
特盛灼燒鰻魚飯丼
香橙莫卡
joey0914
文青與可愛貓貓餐廳
joey0914
2017-11-12
關注
文青風盛行, 得閒要去偽文青一下~呢間cafe係工業風設計,樓底好高,天花板ge橫樑吊住好多post card,兩邊牆上面ge佈置都好航海feel,搞到我勁想去旅行~哈哈~呢度環境舒適, 氣氛悠閒, 仲有兩隻貓貓店長得閒會出黎應酬下客人,(雖然有幾次俾白貓貓聲嘶力竭ge叫聲嚇親,但係作為愛貓之人係絕對唔會因此而嫌棄佢gar~)如果坐到沙發位ge話真係想o係度嘆下咖啡,坐o係度發呆發一日~超中意食鰻魚,所以叫左個鰻魚飯同埋鰻魚厚燒玉子~玉子整得唔錯, 半流心狀, 超滑~鰻魚飯大大條, 不過如果多D鰻魚汁會再好D~芝士糯米釀雞全翼係出乎意料地好食~煎到o岩o岩好, 外面香脆, 裡面多汁, 好味~我飲左香芋latte, 香芋味唔算太濃, 不過口感都算滑, 不過不失~查看更多
+ 8
芝士糯米釀無骨雞翼
Akirs
拍拖偽文青強推貓cafe之地
Akirs
2017-11-10
關注
網上見到團購,每個月都會試下特別餐廳,就揀左呢間航海、旅遊同貓貓集於一身嘅咖啡店,外面藍色嘅設計感覺幾靚,有啲似韓國嘅common ground!喺小路轉入去,都唔易搵嘅隱世店嚟㗎入到裡面有幾隻貓貓,店內以自助形式,寫到明冇服務,麻煩大家自己嚟~貓貓們都幾有性格,唔一定痴人,做得貓奴就預咗All day breakfast (珍寶全日早餐)同部隊鍋一樣係充斥簡單食材,但係又係好正嘅選擇🥞黑松露配炒蛋真係冇得輸,係塊煙肉太硬破壞咗個和諧,好彩有兩個外脆香牛油嘅牛角包bb補數💕芝士糯米釀無骨雞翼味道其實唔錯,有少少辣(我連黑椒都覺得辣)但惹味,可惜個皮膿咗少少,同埋好飽肚,兩個人食真係好飽!店內有好多旅遊書,同朋友一齊研究旅行好去處真係perfect池啦大大隻手感一流嘅小火龍已mark做偽文青駐腳好去處查看更多
珍寶全日早餐
芝士糯米釀無骨雞翼
wingsimon
Mailing romance A long winding road
wingsimon
2017-11-08
關注
I was introduced to the WanChai Post collection restaurant I have studied the address a bit Read many posts on Open rice still I need some effort to get there in between Hennessy rd And Wan Chai rd But on a lane feel mysterious and full of memories of posting and the old even the menu and lighting Special Sparks ⚡️ and green suddenly I realise I am spending much time on photo taking I aim at eating And the feeling of mailing hobbies heard the flowers 🌺 coffee ☕️ has a great name very romantic indeed 42$longest eel Delicious 😋 😿😊🤣⚡️Soft and mandarin male 🎶 singing sweet love songs Makes me feel like 🇹🇼 Taiwan Kaoshung in fact A harbour full of young Taiwan beauties I love her-the eel Big I am delighted I have time to day afternoon The rose kissed cream coffee waiting for meOk thanks I just have some time Friends told me Coffee here is okay The point is We must have time Think it's my luck too Old But not too old To enjoy a great coffee ☕️ and a Urchin lobster legs rice 🍚 Some wood fish thin pieces (skipjack tuna dried)on top128$ only Fair💪👏Now The song playing is I can Fly 查看更多
+ 9
Rose  coffee  at  first  sight
心太軟
Whole  grilled  eel