餐廳: 香港老飯店
資訊:

2022-06-07 803 瀏覽
見之前幾個post都話服務態度差,ummm都唔係丫,d待應好快serve到我地,同埋最impress係兩個人嗌左一個面,待應仲幫我地分埋一人一碗。呢間餐廳係中環咁多年,相信有一定既熟客,通常都係對熟客好d又真係既。
見之前幾個post都話服務態度差,
ummm都唔係丫,d待應好快serve到我地,
同埋最impress係兩個人嗌左一個面,
待應仲幫我地分埋一人一碗。
呢間餐廳係中環咁多年,相信有一定既熟客,
通常都係對熟客好d又真係既。
2021-12-03 2023 瀏覽
提前打電話BOOK定位,準時去到當日門口個侍應竟然話無BOOKING RECORD!我同朋友都O晒咀,一場來到竟然同我地講無幫我地留位,門口帶位既侍應非常無禮貌,好在當日無咩客人,眼見都仲有空枱,仲要同佢地理論一番先即時安排返比我地!坐低無幾耐就落ORDER,女樓面好有霸氣咁叫我地一次過好叫晒野食!!!態度簡直不知所謂!我地坐近上菜位,每當廚房出菜就會放係我地前邊既枱面,等到樓面得閒經過就會分門別類分發到各枱客,我眼見有幾籠小籠包擺係枱度無人理,當時明明有2個樓面企係一邊傾計都唔去傳菜!D送菜灘凍晒…有個女樓面就掛住拎碟西瓜送去比熟客兼吹水……最後個幾籠灘凍既小籠包當中當然有我地份啦!食到中途,眼見隔離枱枱都有西瓜贈送,我地就問下個樓面我地係咪都有西瓜,點知個女樓面話人地係叫套餐所以就有西瓜送,我地就話佢地食左2籠小籠包加個擔擔麵係咩套餐呀?另一個樓面就衝出來話人地係熟客日日都來幫襯所以佢地係會有西瓜!咁究竟係因為叫套餐定還是熟客先有贈送西瓜呢?我地幾個散點叫左8樣野,埋單都成千蚊!講真!我地唔係貪食你地D西瓜,只係以正常人見到咁順口問下啫!無估到2個女侍應會咁大反應!仲要唔夾口供,一
講真!我地唔係貪食你地D西瓜,只係以正常人見到咁順口問下啫!無估到2個女侍應會咁大反應!仲要唔夾口供,一個話係熟客一個話係因為叫套餐…唉!總括來講!以後都唔會幫襯,除非呢班低質樓面再培訓啦!如果唔係幫襯佢地既就永遠只有熟客。其實疫症咁艱難既日子,好應該好好對待客人,西瓜贈送應該一視同仁,唔應該分熟唔熟客。
2021-12-02
2021-11-23 1520 瀏覽
因生日朋友共5人來此慶祝,客人入到去地方環境已感到很焗束感,侍應招呼也不太親切,且行B例,5人同吃飯還要分兩枱坐呃呢!我們早已預訂了八宝鴨一隻,它除了賣相差外,鴨上菜吃時覺得已不夠熱,八宝鴨腹內材料處理十分差勁,一点吃八宝鴨的滋味也欠奉,腹中材料吃來像糊蓉,口感很差,鴨也炆不香也不稔,味道完全欠缺八宝鴨應有的特色味道。合桃燻蛋做得也不出色,合桃不脆外,燻蛋燻香味也不足且生熟度掌握不好,見仍有生蛋白夾在蛋黄旁,相比早年尖沙咀一品香做的,差之遠矣! 另外炒鱔鰗也普通也偏咸,那火腿方夾子只得夠粗大可言,腿肉厚而不滑口也不算香,以其價錢實不值得吃! 醉鴿勉強但鴿肉也不鮮,其他的小菜也不值提,價錢與質素不相稱就是了。朋友們都說不會再去!
2021-06-26 4289 瀏覽
今年父親節去食,大部分部長態度極差,又唔係高檔,唔知扮乜野,基本上佢地只係在乎熟客。食完見其他枱有西瓜,於是問一下,一個部長話視乎你消費就走左去,另一個話冇,如果要要收$25 一位,莫名其妙,請問有人要俾$25 一位食幾舊西瓜嗎,點解熟客先有唔照直講呢?點解大家講嘅野可以唔同,integrity 喺邊度?最後送左黎都唔開胃啦而食物質素方面,未至於好食到要受氣。香港食上海菜有更多更好的選擇,永遠都唔會再去,thanks
2021-06-20
2021-04-22 3312 瀏覽
好耐冇去過老飯店食飯,今次到中環店食飯 好失望, 燻魚及鎮江肴肉冰味十足,肉還有點化, 可能儲存放太耐。 成五百元片皮鴨一隻只片一碟, 大小厚薄不均,無温感, 皮不脆,肉不滑 , 索然無味。
2021-04-21
2021-03-13 4458 瀏覽
媽咪同爸爸結婚周年紀念日,黎食上海野,環境係普通舊式酒樓,但菜式比想像中新穎好多,甚至乎係其他地方未食過!本身想食年糕,問個侍應有咩推介,佢介紹排骨鹹蛋黃年糕😂 聽到都覺得神奇😂 個排骨就冇鹹蛋黃嘅,但係係個年糕有鹹蛋黃雖然唔係話真係好好食,但係真係好特別!估唔到會有呢啲黃金乜乜嘅嘢😂高力豆沙係俾OpenRice嘅評價欺騙左我完全唔覺得好食,不過我喺其他上海餐廳唔會食,可能唔啱個人口味個合桃燻蛋都幾好食😋松子魚就太大條,食唔哂

高力豆沙係俾OpenRice嘅評價欺騙左

個合桃燻蛋都幾好食😋
松子魚就太大條,食唔哂

鹹蛋黃年糕
鹹蛋黃年糕
  • 核桃燻蛋
2020-12-17 3610 瀏覽
這店叫香港老反店,查實和香港菜無關。典故是二戰後大量上海商賈搬來HK,當時有錢人很多是上海人,也把上海菜帶來了,所以戰後的HK,上海菜佔了一個很大角色。這店來過很多次,做的菜很正宗,前菜熏蛋好吃,有很強煙熏味,蛋黃是橙色而且流心,蛋黃漿流在口的感覺很香熟。樟茶鴨咸味適中,鴨熏得剛好,不太硬,仍很有肉汁感,茶葉香味也在鴨肉裡。小籠包,湯汁濃,皮有勒勁。大閘蟹沒什麼要点評。這店鎮店是火膧雞燉翅,半分有四両翅,湯用大量火膧及原隻雞燉的,很鮮很好味,燉完的火朣,大部份咸及部份鮮味去了湯那裡,直接吃火朣,那種紥實的肌肉纤維感及咸鮮味的混合,時光多麽好。燉完的雞也不 "鞋", 很軟,很易離骨。翅本身沒味,放湯,混在一起喝,口感極好。這家的火膧雞燉翅,香港最好。
2020-11-25 2397 瀏覽
Sometimes, you really get more if you pay a little more. This traditional Shanghainese restaurant is honestly nothing fancy. But omg, the food is just so good! The flavor of the crab is so much stronger than the normal ones you find in other restaurants. The meat texture is also much better! You don’t mind spending the time to eat the meat inside the crab legs The siu lung bao is also so yummy, the pork inside is really juicy and fresh! Other dishes are also very yummy! Will definitely come agai
Will definitely come again for the dishes we haven’t tried yet!
2020-11-01 2373 瀏覽
要請兩位我非常尊敬的導師食飯,要搵一個不能太隨便的地方,於Openrice搜尋到依間老牌上海菜館,看食評及相片,食物質素、環境、地點均非常合心意。果然無令人失望!我們6:30左右到達,當時客人不算多,7:00後就差不多滿座,建議預先訂位會較穩陣。目測侍應人手非常充足,服務週到。餐廳環境光猛衛生,令人食得舒服,感覺安心。食物方面,原本想食紅燒元蹄,但侍應很老實地對我們說,因份量頗大,三人應吃不完。因此,我們點了:烤雙方,超級好食!👍🏼👍🏼👍🏼無錫脆鱔,不錯!蟹粉小籠包,不錯!賽螃蟹,好食!👍🏼松子黃魚,好好食!👍🏼👍🏼最後叫埋高力豆沙作結,好食!👍🏼最後仲要讚下,侍應會經常走來睇吓茶壺仲有無水,根本唔需要舉手叫人加水,依點要特別讚下!👍🏼我對依餐非常滿意,值得推介!👍🏼👍🏼👍🏼

烤雙方,超級好食!👍🏼👍🏼👍🏼
烤雙方

無錫脆鱔,不錯!
無錫脆鱔

蟹粉小籠包,不錯!
蟹粉小籠包

賽螃蟹,好食!👍🏼
賽螃蟹

松子黃魚,好好食!👍🏼👍🏼
松子黃魚

最後叫埋高力豆沙作結,好食!👍🏼
高力豆沙

我對依餐非常滿意,值得推介!👍🏼👍🏼👍🏼
2020-10-30
烤雙方
無錫脆鱔
蟹粉小籠包
松子黃魚
2020-09-29 2641 瀏覽
呢間係我常到嘅上海菜館, 不過食評就真係第一次寫. 疫情期間, 只可以二人用餐, 可以選擇嘅食物相對減少.. 不過唔理喇, 好想食佢哋嘅核桃燻蛋同高力豆沙! 照去👫🏻結果兩個人嗌左兩個冷盤, 一個餸, 一個菜, 一碗麵仲有甜品. 真係飽到我哋傻咗🤪▫️每次都一定嗌嘅核桃燻蛋, 核桃夠爽夠香甜, 蛋燻得夠入味, 煙燻味濃郁, 蛋黃半凝固蛋白就夠彈牙. 賣相仲好靚😊▫️相比之下煙燻魚比較一般, 個汁對我黎講太甜,魚骨太多..▫️好味嘅賽螃蟹,啲蛋唔會炒得太散又唔會太油.讚👍🏼▫️Menu 上無既, 不過我每次必嗌. 簡單嘅蒜蓉炒豆苗, 已經好好食! 另一推薦👍🏼▫️麵煮得啱啱好, 唔會太熟太淋. 湯係上湯熬製, 濃郁得黎又唔會太油膩. 見佢個碗細細, 不過原來份量都唔少😂▫️高力豆沙最少可以order四個, 兩個人食就啱啱好. 蛋白鬆軟, 豆沙餡夠幼滑. 唔算太甜. 讚👍🏼

核桃燻蛋

▫️
相比之下煙燻魚比較一般, 個汁對我黎講太甜,魚骨太多..
美味燻魚

▫️
好味嘅賽螃蟹,啲蛋唔會炒得太散又唔會太油.讚👍🏼

蒜蓉炒豆苗

青菜煨麵

核桃燻蛋
蒜蓉炒豆苗
青菜煨麵
2020-09-12 1635 瀏覽
要數香港的老牌上海菜館,老飯店一定榜上有名。這次是個三人行,先來一客炒土豆絲。土豆絲炒得爽,趁以鹹香的雪菜以及清香的青椒,不禁令人食指大動。異曲同工地,爽甜的四季豆配上鹹味和油份俱重的欖菜,兩者相得益彰。這碗紅油抄手是清爽版,少油少辣多甜;抄手皮薄,肉質鬆而有汁。反為梅菜肉包較為失色,叉開包子,即見到梅菜多於一切,間中有多少肉粒,吃下亦然,而且應該全部都是甜梅菜吧,太甜了。當友人讀出羊肉搶濶麵的時候,大家都以為是羊肉腸?原來是一碗羊肉湯麵,羊肉香而不騷,麵也好吃。八寶芋泥餅是個驚喜,煎得夠香,不會過甜,吃完也不覺膩。是一頓很清的上海餐。
要數香港的老牌上海菜館,老飯店一定榜上有名。

雪菜青椒土豆絲

欖菜四季豆

紅油抄手

梅菜肉包

羊肉搶濶麵

八寶芋泥餅是個驚喜,煎得夠香,不會過甜,吃完也不覺膩。
八寶芋泥餅

是一頓很清的上海餐。
雪菜青椒土豆絲
欖菜四季豆
紅油抄手
羊肉搶濶麵
八寶芋泥餅
all the food were excellent, we ate so much, we didn't have room for deserts.  Wait staff were attentive. Towards the end, the wait staff were rushing us to pack up and leave.  Biz hours said closing at 11p.  At 1045p, they said sorry, they need to close early to vacuum the restaurant.  Bit of a let down at the end.
2020-06-26
2020-05-09 2735 瀏覽
之前響炮台山都幫襯過老飯店好多次,但佢搬鋪後就一直都未有機會幫襯!反正今日去開附近做嘢,今晚專登約咗幾個朋友一齊去食晚飯!響老飯店入面,我最喜愛嘅一樣食物係烤雙方!佢個飽好軟熟,包住好香嘅火腿同好脆嘅腐皮,加埋甜甜的桂花醬一齊食,簡直就係perfect match!令人超級想一食再食!另外,核桃燻蛋都好好味,特別係啲核桃,又甜又香口! 燻蛋要做得好食好難,呢間餐廳掌握得剛剛好!松子黃魚炸得好脆,好香口,味道酸酸甜甜,好開胃!我鍾意食雲吞雞,因為又有湯飲,又有野食!雖然佢隻雞煲過湯,但係啲雞肉一啲都唔鞋!清炒河蝦仁細細粒,連埋啲醋一齊食,個味道好夾!我哋仲叫咗好多其他嘢食,全部都好高水準,我一定會多啲嚟幫襯!
反正今日去開附近做嘢,今晚專登約咗幾個朋友一齊去食晚飯!

松子黃魚炸得好脆,好香口,味道酸酸甜甜,好開胃!

清炒河蝦仁細細粒,連埋啲醋一齊食,個味道好夾!

2019-12-21
2019-08-27 4435 瀏覽
與家人晚膳,最好不過當然是吃一些老牌中菜館,今次吃的是間主打正宗上海菜的名牌老店。賽螃蟹是著名北京菜,但材料中並沒有蟹肉,而是用蛋白模仿蟹肉而成的。蛋白營養豐富,口感嫩滑。劃破蛋黃,加上一點點醋同吃,口味清淡更能反映廚子手藝。燻蛋賣相精緻,令人垂延。蛋黃半凝固狀,晶瑩剔透。個人認為煙燻味道太濃郁,溏心蛋黃醇香黏口。合桃脆口但超甜,吃一口就要喝啖茶中和一下。本人從小就喜歡烤雙方,將蜜汁火腿和素烤方夾在麵包裏同吃,味道超讚!外層軟綿、內裡酥脆,火腿充滿蜜糖香氣,雙重口感,甜蜜又滋味。小籠包皮薄,內裏有湯汁,但並沒有爆汁。湯汁不夠鮮甜,味道沒有驚喜。一口一隻,剛剛好。

合桃脆口但超甜,吃一口就要喝啖茶中和一下。

小籠包皮薄,內裏有湯汁,但並沒有爆汁。
湯汁不夠鮮甜,味道沒有驚喜。一口一隻,剛剛好。
2019-08-01
2019-08-10 2364 瀏覽
特別一讚合桃煙燻蛋,雖然價錢唔平,但煙燻味的確恰到好處,值得一試。另外要爭爭炒飯,粒粒分明,唔會太油,而且軟硬適中, 10分好味。另外仲帶咗賽螃蟹,蟹肉爽口,雞蛋好滑,但略嫌有點偏鹹。