2018-05-19 1928 瀏覽
自從洋務食堂重開後,不經不覺"她 " 已成為我與同事o既飯堂了。始終食堂價錢實惠,無味精,有住家餸 feel,菜式每日更新,總有一款o岩食。當日我本身想食蒸飯,可惜是日17/5/2018只有冬瓜粒湯飯,冇蒸飯,我又唔想只食冬瓜咁dry同咁齋,惟有都係食番兩餸套飯。今次兩餸套飯我就揀左支竹豆腐炆肉排同叉燒蒸雞蛋。我同事就揀左支竹豆腐炆肉排同香芧炸雞中翼。支竹豆腐炆肉排: 支竹就似山竹牛肉果種腐竹,超好味,好爽口,可惜太少得一片。肉排即排骨粒,醃得入味,配以炸豆腐,豆腐吸收晒啲肉汁,餸絶對係偷飯首選。叉燒蒸雞蛋:  星期一菜單 (即14/5/2018) 同事食過瑤柱肉鬆蒸雞蛋話雞蛋蒸得好滑,豉油份量剛好,就吸引左我今次揀叉燒蒸雞蛋了。由於我o既飯大部份被支竹豆腐炆肉排偷去,所以食呢味餸時都近乎淨食餸了。叉燒主要以瘦肉為主,唔覺有肥羔。靈魂中心為蒸水蛋,正如同事所推介,確實蒸得好滑,火喉剛剛好。雖落左豉油,但落o既份量唔多,淨食呢個餸都唔會覺得咸,好有兒時媽媽的味道。香茅炸雞中翼: 我雖然冇食,但同事也讚不絶口雞翼炸得好香,尤其係剛剛炸好,鬆脆可口。每隻雞翼都炸得熟透,雞皮亦唔會炸到好燶,同
香茅炸雞中翼、支竹豆腐炆肉排兩餸飯
支竹豆腐炆肉排及叉燒蒸雞蛋兩餸飯

。始終食堂價錢實惠,無味精,有住家餸 feel
,菜式每日更新,總有一款o岩食

支竹豆腐炆肉排: 支竹就似山竹牛肉果種腐竹,超好味,好爽口
,可惜太少得一片

。每隻雞翼都炸得熟透,雞皮亦唔會炸到好燶,同事話可惜得四隻,否則實停唔到口了

是日中湯係佛手瓜豬骨湯,天氣咁熱,飲瓜湯的確清新消暑,湯味濃左,唔似上個月去似飲水,當然都預左冇乜湯渣。

今次另一驚喜就係堂食o既餐具,終於唔係用完即棄o既膠盤同膠碗,用番傳統膠碟同膠碗,環保啲嘛。但食堂仍有改善地方,就係宜家仲用緊o既用完即棄筷子同膠匙,如果轉番傳統膠筷子同膠匙就更好了。
另食堂配飯姐姐經過一個月o既熟習,對餐單同安排等也專業了
。希望食堂繼續進步提供既實惠,又高質素o既午餐比食友及會員
題外話/補充資料: 凡持有效工聯會卡可平$3
2018-05-17
香茅炸雞中翼、支竹豆腐炆肉排兩餸飯
支竹豆腐炆肉排及叉燒蒸雞蛋兩餸飯
  • 兩餸飯 - 香茅炸雞中翼、支竹豆腐炆肉排
  • 兩餸飯 - 支竹豆腐炆肉排及叉燒蒸雞蛋
2018-05-14 921 瀏覽
都係有啲姐姐派傳單先知,公司附近新開左間樓上飯堂,費時又要大排長龍等太興,就同同事上去試下好唔好食。環境算係企理,幾衛生,一定好過樓下馬路賣雙餸飯個檔,感覺比較污糟。當日有六款菜式,自選兩種,揀左馬蹄肉餅同炒菜心,分量唔少,女仔食叫少飯會合適啲,當日仲有個好似係大廚既人,猛咁叫盛餸啲姐姐夾多幾條菜,加左啲印象分。味道合理,正正常常,唔會過咸,有啲住家菜味道,肉餅幾好食,食得出有「揵」過,唔會太淋身有啲口感。湯都不過不失,味道偏淡,但起碼無味精,不過呢度得紙包飲品,如果有埋即沖咖啡奶茶仲好,夏天中午飲杯凍飲爽好多。最後都希望提一提餐廳可以轉用可清洗碗碟,堂食都用即棄膠盒,太浪費啦。

當日有六款菜式,自選兩種,揀左馬蹄肉餅同炒菜心,
雙餸飯

2018-05-07
雙餸飯
2018-04-19 410 瀏覽
一個月前已聽過爸講過,香港洋務工會中環食堂會重開。此食堂對我黎講,提供既健康又經濟實惠的食堂,濶別多年,也使我懷勉以前成日黎開飯o既回憶。食堂剛剛好16/4/2018重開,食堂裝修、枱椅擺設同多年前一樣,所謂景物依舊,人面全非。餐單雖同以前差不多,但貴左好多了。以前$28一份,宜家要$43,當然物價已經唔同了。收銀由以前係二樓,宜家係埋三樓食堂內,一個負責收錢,一個寫選擇明細。呢度始終係食堂,選擇唔算多,除是日兩餸飯外,只有是日蒸飯同海南雞飯。飲品也只可選擇例湯或紙包飲品。可以係簡簡單單又一餐,點都可以揀到o既。可能食堂剛剛重開,食客不多,中午12點半黎到都係得幾枱堂食客,我買左兩餸飯,本身選擇o既土魷馬蹄蒸肉餅剛賣晒,我排隊揀餸時仍在製作中,唔想咁耐咪惟有轉食另一個餸。負責配食餸o既阿姐唔熟餐單明細,成日都要睇番啲選擇係邊種?! 我相信多啲食客同時間耐啲,食堂就可以預到人流同份量,連啲阿姐亦會對餐單都熟啲。我結果就揀左南瓜炆雞件肉及鮮炸咸水魚,是日例湯 - 粉葛赤小豆豬骨湯。同行o既同事同我唔同o既,只有豆豉鯪魚炒油麥菜。啲餸食落似屋企餸,冇味精,真材實料,但餸o既份量就比較少。南瓜

我結果就揀左南瓜炆雞件肉及鮮炸咸水魚,是日例湯 - 粉葛赤小豆豬骨湯。同行o既同事同我唔同o既,只有豆豉鯪魚炒油麥菜。啲餸食落似屋企餸,冇味精,真材實料,但餸o既份量就比較少。南瓜都煮得恰到好處,唔會整到好林,冇南瓜肉食。雞肉都入味,唔會好有雪味
。鮮炸咸水魚配有支竹,炸魚都算脆口
,唔算落左好多炸粉,支竹似用南乳煮成,尚算入味
。粉葛赤小豆豬骨湯煲得唔入味,冇老火湯o既感覺,味道淡,似飲水多過似飲湯
,幸好唔油。

以前食具係用膠碟同膠碗,需要清潔工。宜家用晒即棄膠盤同即棄碗,食完就抛棄,唔駛洗,更加令價錢貴左。

整體黎講,味道都OK,中環地區算唔錯了,抵食,值得繼續食

南瓜炆雞件肉及鮮炸咸水魚

現金券
南瓜炆雞件肉及鮮炸咸水魚
南瓜炆雞件肉及豆豉鯪魚炒油麥菜
2011-12-17 2075 瀏覽
是晚蛇宴,成個2樓包左場,大約8枱,每枱12人......個場其實有d似員工飯堂每枱有兩大窩仲有一個臘味糯米飯,但炒得不太好,似蒸多d.味道不是很出眾,但勝在份量多到食唔晒,而且食到有d膩口,有少食多滋味的感覺. 一年一度就夠了.蛇宴包兩大支汽水,6罐啤酒同三蛇酒一支,食完成個人暖笠笠,今個冬天不是太冷者...
每枱有兩大窩
主角,大史五蛇羹
七彩炒蛇絲
枝竹黑草羊,朋友話唔"show"
人參竹絲雞螺頭燉三蛇,用料豐富
豉汁荷葉蒸大鱔,無乜肉,多骨
燒鴿
椒鹽中蝦,入晒味
仲有一個臘味糯米飯,但炒得不太好,似蒸多d.

主角,大史五蛇羹
七彩炒蛇絲
椒鹽中蝦,入晒味
燒鴿
豉汁荷葉蒸大鱔,無乜肉,多骨
人參竹絲雞螺頭燉三蛇,用料豐富
枝竹黑草羊,朋友話唔"show"
2009-12-17 1544 瀏覽
若不是爐兄提一提, 小弟係中環中心上班幾年, 從來只知布革新會一間平民食堂. 爐兄叫我有空經過時, 留意下另一條樓梯, 會同不時見到人拿著飯盒, 上上落落, 而這就是租庇利街的另一個平民飯堂. 香港洋務工會(香港遊樂部) 既食堂.地方佔兩層, 2樓買票, 3樓取食, 喜歡的3樓坐, 不喜歡的2樓坐也行. 人流, 非常之多人, 原來呢D咁既中環上樓食店, 說隠世冇人知, 其實淨做班熟客仔, 都夠哂數.第一次來, 當然唔知架部, 先去2樓買左飛, 原來呢度行會員制, 旁邊阿叔亦有張類似飯票既物體, 食一次, 吸一個印. 而我是非會員, 就$21一個飯. 買了票...就跟....跟人上3樓攞野食....食物counter分四條龍, 今天四個餐, 就四條隊, 我成個傻仔咁, 企左係梅菜肉餅飯面前, 所以我今日食的, 就是梅菜肉餅飯. (本想食葡國雞的), 所以切記, 不要排錯隊.一人份量的肉餅, 梅菜都幾多下. 肉餅味道鮮, 沒有msg, 再加上幾條菜. 呢D飯堂, 雖是簡陋, 就是這樣的簡陋, 簡單的家庭式味道, 吸引不少打工仔, 食個簡單健康溫暖既午餐. 而且價錢廉美. 周圍look一lo

周圍look一look, 晚上洋務工會原來搞蛇宴. 好似連食幾日, 兩層擺滿. 真的沒人說, 真係唔知中環區的商會, 會所....好多都內有乾坤.