餐廳: 香港會議展覽中心宴會廳
資訊:

2023-06-12 718 瀏覽
🥗🍲🍮🍰餐單搭配得比較合理,前菜使用了魚,作法接近分子料理;然後是龍蝦濃湯:甜品種類很豐富,包含了蛋糕,雪糕、曲奇、水果啫喱、還有蛋糕。🥩🥩🥩特別值得一提的是主菜是菲力牛扒,這道五成熟的菲力牛扒火候掌握得非常準確!外層表面完美的焦糖色,帶有微妙的焦香,讓人一口咬下去,內部散發出濃郁的肉汁,多汁而軟嫩。🍴🍴🍴可能是因為菲力牛扒比較瘦,所以上面搭配了煎鵝肝。鵝肝的滑嫩質感和豐富的味道與牛排相得益彰,給整道菜品增添了豐富度和層次感。鵝肝的煎製得恰到好處,外酥內軟,讓人欲罷不能!👍

2022-07-24 737 瀏覽
書展一行,早試平價入場,略入小貨,午餐忘記帶食物,幫襯二碗日食拉麵,义燒一碗,那沙一碗,只知食飽,再入場一戰,好味之餘,飽飽先,再戰唔多,四本成吋厚加加埋埋都幾好收獲。
2018-06-18 1862 瀏覽
芝士焗釀帶子伊面拼配蔥油海蜇青瓜海蜇做前菜,係最好嘅配搭👍🏻加埋正題嘅芝士焗帶子,仲要伊面底,香濃嘅芝士味,同帶子麵係絕配😋鮮松茸菜膽螺片燉海參清清的松茸菜膽湯, 冇味精👍🏻👍🏻花菇鮑魚伴時菜哩味菜既芡汁最仲要🤔🤔唔會太喊,亦唔會好溼銀魚蔥油浸雞配翡翠金貝炒紅米飯個雞略為有啲乾身,唔夠Juicy🤔雖然炒飯唔係好油膩,但係上面嘅金貝太乾.... 炒完有點過硬,不過紅米飯絕對係健康之選👍🏻👍🏻亞蘭籽芒果西米露甜品係我嘅至愛,雖然味道好味,但係食落感覺唔係太新鮮🤦🏻‍♀️千五蚊一個人食哩啲野黎講唔係平

芝士焗釀帶子伊面拼配蔥油海蜇

青瓜海蜇做前菜,係最好嘅配搭👍🏻
加埋正題嘅芝士焗帶子,仲要伊面底,
香濃嘅芝士味,同帶子麵係絕配😋

鮮松茸菜膽螺片燉海參

清清的松茸菜膽湯, 冇味精👍🏻👍🏻

花菇鮑魚伴時菜

哩味菜既芡汁最仲要🤔🤔
唔會太喊,亦唔會好溼

銀魚蔥油浸雞配翡翠金貝炒紅米飯

個雞略為有啲乾身,唔夠Juicy🤔
雖然炒飯唔係好油膩,
但係上面嘅金貝太乾.... 炒完有點過硬,
不過紅米飯絕對係健康之選👍🏻👍🏻

亞蘭籽芒果西米露

甜品係我嘅至愛,雖然味道好味,
但係食落感覺唔係太新鮮🤦🏻‍♀️

千五蚊一個人食哩啲野黎講唔係平
筆者母校百周年校慶,在會展新舊翼同時延開三百多席作周年晩宴。筆者的座處設於新翼宴會廳,共有二千多人聚首一堂。場地地方闊大,樓底高,空間感強,其餘場地配套亦令人滿意。是晚供應的是一客五道菜的西式菜單,在各食品未送上前先來兩小籃麵包。頭盤是 Drunken Abalone with 5-gains Rice with Smoked Salmon and Turkey Roulade,由淡至濃先品嚐煙三文魚,食味挺鮮香。伴上一小匙魚子醬及兩小片冰菜,魚子醬味道未算很出眾,反而欣賞冰菜的綠嫩脆口。火雞卷是應節食品,薄薄一片沒有過鞋的食感,蘸上紅莓汁吃味道更佳。鮑魚炇煮得入味腍身,算是有水準之作。第二道菜是 Forest Mushroom and Black Truffle Soup,定位不是追求滑感,反之因湯中留有碎碎的松露故有一定口感。餐湯松露芳香都算有交代,但整體味道可調淡少許。第三道是主菜 Braised Chilean Seabass on Potato Purée, Citrus and Fennel, Beef Medallion, Natural Jus。海鱸魚肉質白滑,油份豐盈
第三道是主菜 Braised Chilean Seabass on Potato Purée, Citrus and Fennel, Beef Medallion, Natural Jus。海鱸魚肉質白滑,油份豐盈香口,味甜好吃。牛柳製作亦見出色,約七成熟度,切開仍見粉嫩帶紅的顏色,牛柳肉質鬆軟,肉香亦佳,是一道理想的黑白配搭!
第四道是甜品 Grand Cru Chocolate Torte, Exotic Berries,賣相吸引裝飾富意思。朱古力蛋糕濃郁滑溜,令人愛不釋手。覺得口味太濃?來一口酸香的草莓與營養豐富的無花果調和一下頓時膩意全消。
最後一道菜是咖啡茶,配上一系列 Friandises。因筆者胃納有限,這次只作遠觀,沒有親嚐。
Friandises
[20/12/2015; Sun]

2015-12-20
2014-11-17 2277 瀏覽
每一次去會展參加晚宴一定是大型宴會,如就職典禮、籌款或公益活動等,但筵席上多是葷菜。朋友相邀共嚐齋宴,因今次舉辦宴會的是寺院所以吃的是素菜。第一道拼盤包括: 士多啤梨鮮准山、果醋浸青瓜、素炸黃金餃、涼拌蟲草花、五味烤麩及香炸翠白玉。可以想像六樣菜式做法都不一樣,但每樣味道都不一樣,有驚喜,重好好味。初看滷水蘿蔔釀藜蔘配炸豆腐嘆為是節瓜加木耳,咬一口又是驚喜滿口!蘿蔔超甜,藜蔘初嚐,像穀物,有咬口,無味。兩者配在一起,超夾。豆腐變了陪襯。今次的素湯杞子花菇雪耳燉椰子和平常多喝沙蔘玉竹椰子煲雞相比,一點也不遜色,重非常好味,滋陰潤肺。黑松露千層腐皮只看菜名也非常期待。黑松露看味配淡味的腐皮,又是一流,菜苗令此菜味道更突出。腰果珍珠耳炒素肉無甚驚喜,素肉也不突出,也許不想人有吃肉的遐想。脆炸白靈菇,能吃出菇味,但脆醬掩蓋了白靈菇的真貌及大部分菇味,可惜!鮮松茸稻庭麵是全晚最受歡迎的食物,好味,風捲殘雲,爭住食。素飄香玉荷包,菜名優雅,思索良久也猜不透是甚麼,上桌才知是荷葉飯,好食,偏甜!單尾杏汁燉燕窩,又是好好味,燕窩超多,小燉鍋上,稍嫌杏仁味稍淡。精美小甜點是兩款炸湯丸,豆莎及芝麻味,不知

單尾杏汁燉燕窩,又是好好味,燕窩超多,小燉鍋上,稍嫌杏仁味稍淡。精美小甜點是兩款炸湯丸,豆莎及芝麻味,不知是否放了很長時間,有點硬。
菩提六福拼盤
滷水蘿蔔釀藜蔘配炸豆腐
杞子花菇雪耳燉椰子
黑松露千層腐皮
腰果珍珠耳炒素肉
脆炸白靈菇
鮮松茸稻庭麵/素飄香玉荷包
杏汁燉燕窩/精美小甜點
題外話/補充資料: 招呼一流,同枱食客欲多要辣椒粒,服務員也很快送來滿滿一小碟,又常常為茶壺添熱水。
2014-11-15
菩提六福拼盤
滷水蘿蔔釀藜蔘配炸豆腐
杞子花菇雪耳燉椰子
黑松露千層腐皮
因公事需要經常有機會到會展宴會廳出席宴會, 基本上多數是品嘗中菜, 因是次活動供應西菜, 感覺清新。前菜已海鮮為主, 有帶子, 蝦, 蟹肉及魚肉券, 口感相當不俗, 富有海水鮮味, 以筵開差不多100席來說, 其廚師處理毫不簡單。 湯水則是中式的蟲草花鮑魚燉瘦肉, 屬滋陰潤燥之品, 沒有味精, 味道濃而能帶出足夠的鮮味。香煎鳕魚則是其中一道主菜, 控制火候不俗, 魚皮香脆, 魚肉則細嫩軟滑, 並含豐富魚油, 回味中。香煎牛仔肉扒則水準差了一點, 肉味不太香濃, 肉質有點韌, 應該是牛仔肉本身問題, 但筵開約100席也不能要求太多。甜品則是朱古力慕斯, 香草雪糕撻及士多啤梨凍餅, 水準當然在一級餅店之下, 但也是不太甜及唔膩口, 算是交足功課。食物是次要, 在高朋滿座, 冠蓋雲集情況下, 感受氣氛及交際才是主要目的。
帶子, 蝦, 蟹肉及魚肉券

朱古力慕斯, 香草雪糕撻及士多啤梨凍餅
  • 帶子 蝦 蟹肉及魚肉券
  • 朱古力慕斯 香草雪糕撻及士多啤梨凍餅
2014-04-25 1426 瀏覽
早前因工作關係,應邀出席一個國內大學香港校友會所搞嘅晚宴,平時小弟都唔多喜歡依類場合,多數謝絕,今次赴約純為見識一下,晚宴設於香港會議展覽中心4/F嘅君爵廳。偌大嘅宴會廳筵開20席,枱枱都以花為代號:向日葵、牡丹、海棠、杜鵑……,甚有雅意。而席間名人甚多,不過,都喺我識佢,佢唔識我嗰種 。期間敬茶、敬酒、派片都成為指定動作,但小弟不好此道,乖乖晌位影相,搵手機略打食評 。是晚嘅宴會一共上10道菜,多款菜式都甚有睇頭,此外,枱上嘅餐具及擺設都甚有氣派 。晌如此高級嘅宴會廳進餐,當然唔使大家「起筷」,規格跟晌酒店內嘅中菜廳擺酒無異,每道菜都由專人分好再送上,所以,侍應們都要密密做。 鴻運乳豬拼盤拼盤有乳豬件、海蜇、蒜泥青瓜、牛展、分蹄,乳豬香脆又唔肥,青瓜爽脆帶蒜香,牛展入味而微辣,其他嘅海蜇、分蹄就顯得普通啲,但本身口感、味道都唔差嘅。 碧綠金沙蝦丸 依道菜正,蝦丸唔單只彈牙,外層加咗鹹蛋黃,特別惹味;蜜糖豆既清甜,又爽脆,細心位喺去頭、去尾,又去邊,食起嚟完全無渣。 燕窩金雀羹 金雀羹其實喺將鷓鴣拆肉做成嘅肉羹,睇落成窩小粥咁,由於鷓鴣肉拆得好細碎,令人食起嚟好似
鴻運乳豬拼盤
鴻運乳豬拼盤

燕窩金雀羹

金雀羹其實喺將鷓鴣拆肉做成嘅肉羹,睇落成窩小粥咁,由於鷓鴣肉拆得好細碎,令人食起嚟好似食粥咁綿,而側旁嗰小碟燕窩,絕對喺「豪氣」、「派頭」嘅表現,整體而言,個金雀羹真喺好好食。
福袋蹄筋原隻鮑魚

初頭望到個鮑魚,何來蹄筋,原來晌鮑魚之下,福袋裡面。唔單鮑魚又腍又入味,蹄根亦都腍滑非常,連啲西蘭花都做得爽口,實在做得一絲不苟。
清蒸綠洲花尾龍躉
魚肉挺滑,肉質細嫩,最可惜唔知條花尾龍躉嘅真身喺點,送到上枱嘅已經喺分好一碗碗。
清蒸綠洲花尾龍躉
香蔥茗茶燻雞

飲宴多數都喺食炸子雞居多,但今晚以燻雞品客,燻雞做得上乘,肉嫩已經叫人食得稱心,加上雞肉帶有點點茶葉香,清香不俗,正!
金貝蛋白炒飯‧上湯水餃生麵

兩份單尾同時送上,仲要每款一整碗,一定食得你飽。炒飯做得出色,飯粒分明,配以金銀瑤柱絲,又多蛋白碎,清得嚟唔寡;至於個湯麵,麵條爽,湯頭清,少少魚鮮味,而水餃內嘅木耳、蝦肉同樣爽口好食。
金貝蛋白炒飯‧上湯水餃生麵
生磨杏汁燉湘蓮海底椰

臨尾個糖水亦都無馬馬虎虎,杏味濃郁得嚟好清香,蓮子非常鬆化,甜度又啱啱好,超讚。
生磨杏汁燉湘蓮海底椰
本應送上糖水嘅同時,就喺配精美小甜點,不過,由傍晚嘅接待酒會、主席致歡迎詞、嘉賓致詞、校友會匯報……等等,搞咗兩個幾鐘,比原先「開飯」嘅時間遲咗個幾鐘,我估大會怕賓客有啲餓,所以,就將個小甜點晌席前送上,喺笑口棗及豆沙煎埋仔嚟,抱歉相片欠奉,因為小弟以為只喺餐前小食。
題外話/補充資料: 因為唔知一席要幾錢,所以,每人消費俾唔到參考,而細項評分「抵食」一欄隨意俾個中間位。
2014-01-07 559 瀏覽
收到業界的邀請,這晚有幸可出席西班牙美酒與佳餚配對晚宴,兼有西班牙舞蹈表演,在會展舉行,筵開數十席,小弟自問酒量甚淺,絕非是劉伶之輩,這晚到來,醉翁之意不在酒,是在乎有數位西班牙名廚為今晚的宴會負責烹調不同菜式。晚宴開始前,大家可試試著名的西班牙風乾火腿,不太鹹的味道,鮮紅而有光澤的肉色,入口啖出肉的幽香,脂膏不多,多吃幾片也不覺膩,誠是上品。 Mediterranean tuna tartar with gazpacho soup, "piquillo" pepper, trout eggs and crispy bread.是晚的頭盤是和湯共同組合而成,琢碎的地中海吞拿魚肉伴以鱒魚籽,侍應再傾下西班牙凍湯,可以一次過嚐到兩個美食,吞拿魚是生的,味道鮮美,伴以鱒魚籽,增加口感和鮮味,凍湯以番茄為主要材料,拌著魚生來吃,酸酸的,令人胃口大開。Red prawn juicy rice with sea cucumber, artichoke and snow peas.以紅蝦的汁加海參碎來煮個 rissotto,飯已給蝦汁染得紅彤彤,味道濃郁,非常好吃,唯吃不出有海參。Slow cook
西班牙風乾火腿

吞拿魚頭盤
紅蝦飯
Slow cooked Iberico pork "Secreto", with garlic and cauliflower cream, seasonal mushrooms, "padron" peppers and Spanish black truffle.
慢煮西班牙豬,肉質似豬頸肉般爽,味道頗香,有肉味,雜菌和黑菌汁配得不錯。
慢煮西班牙豬
Lemon mousse with coconut and solid cava.
甜品是最弱的一環,檸檬慕絲是一團酸味的物體,頗難吃,而另一邊是椰子慕絲之類,但味道卻是「李斯德林」,更難吃,奇怪大會怎樣選擇!
甜品差到無朋友
隨後還有 Petit four,馬卡龍,朱古力等,不過不失。
Petit four
用餐優惠
其他
吞拿魚頭盤
紅蝦飯
慢煮西班牙豬
西班牙風乾火腿
2013-11-18 227 瀏覽
是日BRO的姐姐S和R結婚,在會展擺酒再次祝福他們喔!10年真的不容易飲之前發現3位特首都來,真夠霸氣聽說在會展的食物通常都係中伏,看看今次有咩水準乳豬有擺設,味道不錯,皮薄又脆,肥豬肉夠香火局XX.應該係帶子個SHELL,面頭有隻帶子,有點似葡汁的味道,所有材料都無OVERCOOKED,水準也不差潮州翅真係未試過食之前仲要加D芫茜同芽菜落去,味道比一般的翅淡口,但就增了爽的口感,味道是特別,但覺得平時食O個D好似正D鮑魚夠稔,一丁點的溏心蒸魚不夠滑雞胸不算鞋,雞味中等餃子和炸面,FAIR甜品4款,左下角的紅棗很香,棗味強勁,又不過甜,肉又厚,唔錯老實講食物其次,最重要係見到佢地開心
是日BRO的姐姐S和R結婚,在會展擺酒

再次祝福他們喔!10年真的不容易

飲之前發現3位特首都來,真夠霸氣
聽說在會展的食物通常都係中伏,看看今次有咩水準
乳豬有擺設,味道不錯,皮薄又脆,肥豬肉夠香
潮州翅真係未試過
鮑魚夠稔,一丁點的溏心
蒸魚不夠滑
雞胸不算鞋,雞味中等
餃子和炸面,FAIR

老實講食物其次,最重要係見到佢地開心
2013-11-02
其他
2013-09-05 149 瀏覽
主已經有一段時間沒到會展開飯, 看來那些日子又逐漸開始了。不過最少今年國慶不在港, 沒有吃點心的機會, 不過相信陸陸續續都有不同的節目。這個晚宴的菜式也有點特別, 不是什麼貴價食品, 但配搭上挺有趣的。頭盤是海貝沙律, 入面有醉鮑魚, 蟹肉牛油果和烙帶子。醉鮑魚外表跟一般鮑魚差不多, 但細看之下原來一條條切開了。鮑魚離殼, 底部墊有海草。海草將剩餘的酒汁都吸收了, 灑上一點點芝麻, 爽口但口味有點過濃而苦。鮑魚鮮香有彈性, 口味不錯, 酒醉入味, 但感覺有點過濃, 口感如吃有酒苦的魚旦一般。蟹肉牛油果, 砌成一個crab cake的樣子。味道較複雜, 口感厚重。牛油果有強勁的粘口感, 但亦不少得粒狀的咬口, 混入香草等作料, 提高入口香氣。蟹肉放在表面, 一絲絲線條有致, 蟹粉亦有其本身的彈性嚼口, 帶點點鹹水味。混入牛油果之後, 口感平衡, 加上沙律菜花, 效果算是可以。烙帶子, 即是輕烤帶子。目的是透過燒烤來提升貝殼鮮味, 但內裡依然稔口軟綿。外層加上少許紅椒粉, 令風味提高, 配合微苦的芽蔥, 感覺一致。不過輕烤火候有點過熟, 令帶子不能做到外面乾脆, 內裡軟糯。中道是一個栗子湯
頭盤是海貝沙律, 入面有醉鮑魚, 蟹肉牛油果和烙帶子。
中道是一個栗子湯配火雞雲吞, 感覺很有趣。栗子湯是西式的蓉湯做法, 將栗子打成蓉, 再推忌廉。口感濃郁而重, 帶有忌廉脂香。不過栗蓉打碎, 口感依然帶點粉口感, 是唯一的障礙。而雲吞方面就有些失望, 雲吞皮厚,火雞肉沒有甘香, 質感亦嚡, 感覺真的很一般, 未達滿意標準。
主菜是牛柳拼鵝肝醬配葡萄紅酒汁。牛柳稔淋, 有肉汁, 外層有輕煎香味。雖牛柳未有太多油脂, 而且牛味不強, 但勝在質感軟滑, 不膩口, 不嚡口, 容易取悅人。鵝肝醬拼湊, 提高密度質感。而且鵝肝醬有creamy質感, 口感順滑, 加上少許甘甜, 效果可以。反而配上的紅酒汁味道過甜, 令入口味道不夠完滿。

總括而言, 食物配搭特別, 有些也是新嘗試, 不過操作上還是要花多一點心思。特別要考慮的是飲宴的大規模操作時的可行性及火候的控制吧!!
2012-12-07 126 瀏覽
重放今年九月出席了一個Gala Dinner的照片, 食物不算有驚喜, 但創意算是不錯。是晚宴會是一些中西混合的特色菜式, 有別於公式的中西晚宴餐, 甚有心思。場面盛大, 來自多家餐廳的代表聚首一堂。我不是做飲食的, 亦有幸在其中, 不亦樂乎! 頭盤是兩件Fusion之物: 左邊是煙三文魚卷, 中間放上的是姜蔥蒜, 感覺特別。蒜味跟海產魚料是經常在中菜出現, 吃西式而有中式感覺。右邊是燒鴨卷, 配上黑水欖及意大利陳醋。如果配上鎮江浙醋不知會是什麼味兒呢?餐中的湯類沒有中西合壁, 而且感覺高貴的黑松露蘑菇湯。先上的是一個由一片片砌好的蘑菇片蓋上黑松露。可是這並不是黑松露香味的主要來源, 而重點在於旁邊少許的黑松露橄欖油, 不算作弊, 但那有半斤八兩咁理想呢?! 之後加上打成蓉的蘑菇湯, 算是不錯, 但蘑菇片口感有點乾硬。跟著的是完全中式設計的鮑魚配鮑魚汁炒飯, 不過以飯團形狀上碟。旁邊的是冬菇蒸雞, 雞用胸肉無骨, 外國人受落, 但我覺粗糙"鞋"口非常; 炒飯過濕亦是另一個問題。還有中西式主菜一道, 是火雞卷注入梅子。梅子酸味減低火雞多肉感覺, 而且如以梅子同煮, 肉質不會太差。後面一杯

還有中西式主菜一道, 是火雞卷注入梅子。梅子酸味減低火雞多肉感覺, 而且如以梅子同煮, 肉質不會太差。後面一杯是有如香宮出品的稻草骨, 沒有東坡肉般濃味, 而且肉質鬆而油。
最後甜品是一個以西式甜點上桌的港式甜品。左邊的是一個楊枝金露布甸; 右邊是杞子雪糕; 中間的是一個荔枝汁啫喱飶入面是桂花菊花的一個啫喱糕點。

整體感覺算是不錯, 但所來的都是為應酬之事, 味道稍次, 不過創意不錯! 最少比我在會展一年吃上數十個慶祝飯的來得有新意!!
2012-09-25
2012-03-27 155 瀏覽
香港中山僑商會慶祝成立101週年,在香港會議展覽中心的大會堂筵開百席,場面盛大!我們吃了~鴻運乳豬件全體:中式飲宴的指定頭盤,由於我已等得肚子打鼓,所以我覺得這碟乳豬又脆又美味。雪花炸釀蟹蓋:賣相不錯,但入口欠蟹味,根本與平時的炸蟹鉗差不多嘛!燕窩金雀羹:燕窩另上,侍應會在我們面前加進湯內,感覺真材實料。可惜當我們享用時,燕窩竟然消失得無影無蹤,味道普通。福祿花菇鮮鮑片:花菇、鮑片都很大片,烹調適中,味道不錯。清蒸大海斑:蒸得太久,浪費了這尾大海班。蒜香脆炸龍崗雞:切得不好,賣相欠佳,但尚算皮脆肉滑。金菇甫魚干燒麵:較油膩。上湯煎粉粿:粉粿外脆內軟,口感煙韌。竹笙燉雙皮奶:很滑溜,很美味,好。精美小甜點:大家都吃得很飽,所以沒有吃,把它們打包了。整體而言,是夜晚餐食物質素尚可,最令人欣賞的是環境。
我們吃了~
鴻運乳豬件全體
雪花炸釀蟹蓋
雪花炸釀蟹蓋
燕窩金雀羹
福祿花菇鮮鮑片:花菇、鮑片都很大片,烹調適中,味道不錯。
福祿花菇鮮鮑片
清蒸大海斑:蒸得太久,浪費了這尾大海班。
清蒸大海斑
蒜香脆炸龍崗雞:切得不好,賣相欠佳,但尚算皮脆肉滑。
蒜香脆炸龍崗雞
金菇甫魚干燒麵:較油膩。
上湯煎粉粿:粉粿外脆內軟,口感煙韌。
金菇甫魚干燒麵、上湯煎粉粿
竹笙燉雙皮奶:很滑溜,很美味,好。
竹笙燉雙皮奶
精美小甜點:大家都吃得很飽,所以沒有吃,把它們打包了。
精美小甜點
整體而言,是夜晚餐食物質素尚可,最令人欣賞的是環境。
2012-03-07
鴻運乳豬件全體
福祿花菇鮮鮑片
竹笙燉雙皮奶
精美小甜點
筵開百席,場面盛大!
  • 鴻運乳豬件全體,福祿花菇鮮鮑片,上湯煎粉粿,竹笙燉雙皮奶
2011-03-31 226 瀏覽
遲來的一個商會春茗, 2月尾才選好地方, 3月中才正式舉行. 選址, 就在平時大多用來行搞大型活動的場地, 會展中心來舉行是次的盛宴. 黎會展飲宴, 已經是第二次了, 在我未openrice之前, 就有過一次體會, 而那一次, 是回歸10週年的大宴會, 係會展大會堂舉行, 連特首, 馬時亨, 唐英年, 李嘉誠都有黎. 而呢一次, 就係舊翼的君爵廳. 兩次都是潮洲人既商會會宴, 上一次是潮州商會, 理所當然的, 大把達官貴人赴宴. 呢一次, 係一個叫海外潮人企業家協會的春茗晚宴, 規模? 看book了什麼廳已經知. 不過, 仍有不少出名大商家出席. 會展的場地, 用來做飲宴, 的確唔錯. 一個咁大既無柱大廳, 要找, 有, 但不是容易. 真的只有這些大型既會議場地, 或某幾間大型酒店, 才會擁有這麼大個的Hall, 可以用來搞一些大型宴會, 或是婚宴. 宴會酒席開始了, 首先, 當然要讓什麼會長, 紳士名流, 講返一大堆致謝及祝福辭, 才開始有野食. 7點鐘開始的儀式, 8點鐘上第一道菜. 時間安排的好好, 完全沒有任何delay. 而近日, 新聞報導說, 今

而近日, 新聞報導說, 今年流行一些環保/健康春茗宴. 連甜品, 只有9道菜. 而且所有菜都分好才上, 不浪費食材, 又不搞到侍應要夾硬監人食.

而第一道菜式, 不是食到悶的乳豬, 而是來了一個北方口味的蜜汁火方. 每人一塊充滿了蜜糖汁的烤火腿, 再加一塊蒸包既夾皮, 夾著來吃. 這樣一甜一咸的, 味道好特別, 包仔夾著來吃, 又不會令到太甜的蜜糖, 或太咸的火腿互搶味道. 不過, 就咁肉加夾包皮就好似單調了少少. 上次在尖沙咀也食過此菜式, 中間多了一片腐竹, 多點脆, 感覺好唔同.

一隻蝦, 一粒瑤柱, 一舊仔西蘭花, 巧妙地把瑤柱放在煮好卷埋一舊的大蝦身上. 宴會方就幫呢一道菜起了一個不錯的名字, 叫做 碧綠玉柱蟠龍. 碧綠, 就是代表西蘭花, 玉柱就是瑤柱, 而蟠龍就是那卷埋一舊的大蝦. 配搭特別而且亦非常之大體. 瑤柱結實, 不太鬆散, 味香而濃, 蝦夠爽, 有新鮮的口感, 食完濃郁味道, 再咬下那西蘭花, 令口味淡一淡, 淡、濃、香的crossover. 是值得再吃多一次的菜式.

肘子菜膽燉生翅, 高貴場合, 點說環保, 保育都好. 魚翅, 在傳統既廣東酒席中, 要剔除佢, 真的不容易. 尤其是在重要場合招呼貴賓, 更加難上加難. 這一個翅, 不是食到厭的槳粉翅, 而是用上了雲南火腿, 餚出了一個高湯, 再加上津白菜膽伴上粗條的魚翅. 雲腿的香, 加上翅. 要加醋麼? 不要. 其味道已經因為雲腿餚出的味道而完全的充足了.

不蒸魚, 也有魚的菜式. 是晚的魚是黑松露菌炒星斑球. 黑松露菌, 其濃郁的味道, 未食到已經看得到. 魚肉爽滑新鮮, 是一個可以讚的菜式. 唯一不好的是, 黑松露味濃, 搶走了魚肉既鮮味.

雙冬燒海參, 海參本身是沒有什麼味道的, 味道就全靠那一個鮑汁/或是冬菇汁. 冬荀, 味道甜, 冬菇, 味道香. 菜苗, 也是味甜. 海參, 爽爽腍腍的. 沾滿了汁的海參, 加上冬菇冬荀菜苗的香甜. 簡單, 高尚, 感覺健康.

芝麻鹽焗龍崗雞, 分好才上, 影不到原隻雞既風采. 雞肉嫩, 又夠香. 用鹽焗更加把雞油的味迫了出黎. 上面沾了芝麻更加多了一重香口感. 惟是雞不夠肥.

尾聲了, 大抽獎永遠輪唔到我, 但就剛好輪到食麵既時間. 因為是晚潮州人的宴會, 菜式上總要"潮一潮". 而是晚的潮食, 就是每人一碗的潮州炒麵線. 咸咸香香的, 用了雞絲同韭菜去炒, 麵線爽韌, 韭菜帶出的味道令麵線帶香, 而且炒得夠乾身, 又沒有過份的流失水份. 可口, 好食,

再來是甜品, 紅豆芋香糕同桂花糕. 一個香甜, 一個清甜. 而且不是一個飽肚的甜品. 夠清新, 夠可口.

而最後, 是一碗蓮子鮮百合湯丸. 新年頭, 要甜爺爺, 又要團圓. 既好食, 又意頭好. 用在婚宴上, 蓮子 (連生貴子), 百合 (百年好合), 團圓 (一家團圓). 更加的好兆頭.

野食完了, 獎抽哂了, 也代表是宴會的尾聲了. 精心安排的9道菜式, 份量的確是剛剛好, 沒有浪費, 坐在我身旁, 顏律師的千金說, 份量剛剛夠飽, 完全不浪費, 覺得非常之好.

精彩的宴會, 有李龍基同方依琪助慶. 有前亞視主播黃芝蓉做司儀....小小的商會, 我跟著老細也接觸了達4年之久. 看得見此會不斷的壯大, 不斷的成長. 春茗也由又一村俱樂部一跳, 跳來了會展中心. 也看得見潮州人, 非常的團結. 而他們的團結, 也成就了一股特別的力量, 令香港繼續步向繁榮之道.
2011-03-18
團年飯