Foodie_Linaa
中規中矩牛腩河🍜
Foodie_Linaa
2023-04-04
關注
今天我去左位於荃灣楊屋道街市附近既香港仔,一品魚蛋大王🍜🍜🍜🍜🍜📍牛腩河($34)牛腩肉煮得十分入味,口感極佳,河粉也很有嚼勁,湯汁濃郁,味道鮮美。而且份量都唔少,見到呢度推介嘅係魚麵,下次可以再嚟試吓。另外,小編都推介佢哋嘅魚皮㗎💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️📍凍檸茶(跟餐飲+$10)最後要說的就是他們的凍檸茶🥤🥤,清新不甜,茶底夠晒正宗,唔錯🫰🏻🫰🏻🫰🏻查看更多
Petersonlee24
同事推介,個人感覺一般
Petersonlee24
2018-07-06
關注
有個同事推介話呢間的牛楠好好食而且好抵,所以今次一行5人揸車黎試一試。當然我個人叫左佢的推介五香牛楠飯,加枝汽水。原來仲有紫菜湯送。個紫菜湯老實講都唔錯,感覺都幾好味,本來滿心期待的牛楠飯,賣相都算可以,但唔知係咪我叫飯,感覺好乾,我個人比較喜歡多少少汁,但成個飯得幾滴汁咁,好dry,感覺唔良好,平心而論,牛楠唔算難食,但可能期望同現實有落差,所以對今餐飯都幾失望=.=,下次應該唔會試。我見都多人叫魚蛋同炸魚皮,我估計應該會好食d查看更多
PaulPaulMoFo
小店人情味
PaulPaulMoFo
2018-04-22
關注
是咁的,我今日去食咗碗牛腩魚片頭河, 但我因爲前一晚去完鯉魚門南大門食海鮮,無哂cash 喺身唯有厚住面皮問事頭婆介唔介意我去㩒完錢先返嚟找數,佢笑笑口點點頭,我即刻去咗熊貓商場㩒錢俾返佢,佢仲笑笑口同我講唔洗啦查看更多
餵食鬼
最僾魚麵
餵食鬼
2017-11-03
關注
每次出荃灣都心思思要整番碗魚麵先安落,今次都唔例外…正鍾意呢間麵檔唔係佢個招牌,而係佢地魚麵。 原因簡單得一個,因為唔係每間都有魚麵食。主角-魚麵彈牙,就算配襯什麼配菜都好好味。查看更多
crablam929
食物偏軟身
crablam929
2016-07-30
關注
食左魚蛋河同牛筋米線。牛筋米線啲米線同牛筋偏林,牛筋都好滑,個湯底都幾吾錯。但系魚蛋河就麻麻地,啲河粉正常冇乜特別,但系啲魚蛋有好大陣腥味,都吾敢擺入口。另外尼都啲服務都算ok。查看更多
Dog Gor
很久沒吃一碗
Dog Gor
2016-02-15
關注
很久沒吃一碗魚麵, 既然路過決定吃一碗紫菜、墨丸、牛腸、魚麵墨魚丸爽口得來有墨魚粒的煙韌、牛腸肥滋滋之餘也帶牛香, 滷水味道令牛腸變得鬆化而不肥膩 ....似麵非麵的魚麵, 粗糙的口感卻帶有魚肉的肉味, 麵粉的滲入量可以說是少, 魚麵的麵量不多但也提供大量生菜襯底, 輪飽度 .... 只是剛好 ~  本篇完 ~查看更多
Miss 食
牛腩牛根正
Miss 食
2015-08-24
關注
雖然個名叫香港仔魚蛋大王,但其實我從來都冇食過呢度啲魚蛋😂😂話說幫襯左呢間鋪幾年,同我住同一區嘅朋友們都知道我係好鐘意食呢間野嘅牛腩麵☺️真係唔講笑,雖然個名叫魚蛋大王但呢度嘅牛腩麵先係皇道😍我朋友話牛根都係皇道,真係一流😎牛腩真係好食,但成日都好多人幫襯,鋪又細又嘈,要迫埋坐真係有少少痛苦查看更多
bkee2468
浪很虛名=_=
bkee2468
2015-05-28
關注
放工,無食晏肚餓,見到牛肚餐入去試下,上日也試過魚蛋粉,今次食埋牛肚飯,真的不能不分享。上次食了魚蛋魚片頭粉,魚蛋不但不爽,而且蛋質很林帶點霉,搞咩?粉和湯底無盛意,原全不夾味道,而魚片頭過得去,但整體已無意意。今晚貪食,叫了牛肚飯餐,有紫菜湯跟上,另再叫腐乳通菜。先講紫菜和通菜,普通貨式無大要求,但牛肚飯精彩,只有鹹味沒有肉鮮味,愈食愈無癮,上次又係咁,今次又係咁!點稱上王?旁晚店舖不多食客,但奇怪去食的多熟客,這才感奇怪。:)查看更多
ilovedisneyland
「打魚蛋」真人show
ilovedisneyland
2014-12-14
關注
每次經過總會留意一下有沒有「打魚蛋」真人show看, 偶爾都會有機會見到!點了一碗魚皮餃墨魚丸魚麵 , 看見湯底是奶白色的 , 餐牌上寫明叫「上等靚湯」。魚皮餃很彈牙, 內餡是豬肉餡 , 會出油呢;墨魚丸的墨魚粒有咬感 , 同樣是彈牙兼且有少許肥豬肉粒;魚麵的魚味較淡, 似食魚蛋, 可惜是份量少 , 不夠喉呢!查看更多
manko
大王??
manko
2011-02-27
關注
有食家說叫大王的店.十居其九都名不副實..呢點我都相信.來呢間店的原因.皆因媽媽見到.呢間店門口的門鱔...哈哈!!環境.一的都唔衛生..地下有垃圾之餘.仲放幾個放垃圾的筒..明顯見到...凍華田:夠味的.只是有點過甜...魚旦米:魚味..好淡..明顯粉太多...因味淡而不會太腥.....而湯...都係淡中帶少少:魚味唔難食...不過唔會回頭查看更多
漢高祖
買餸前.醫肚好地方
漢高祖
2010-10-08
關注
每次去楊屋道街市.多數都會前來一粉麵.因為楊屋道街市好大又多野買.要食飽才有氣力呀今日也不例外.先來一碗腩河.油菜一碟.忌廉一支.共廿四元.好大眾化.出品又不差.牛腩夠入味.河粉爽口.平凡.但好味.查看更多
墨丸
奶瓶
與烏蠅共餐
奶瓶
2008-09-29
關注
9月26日早上去左荃灣interview…但由於由於太早黎到..所以到附近食個早餐先!!咁岩俾我見到e間麵店...所以就食e間la~入到去....見到有幾個阿姐阿叔係度食麵!!望一望個餐牌可以加紫菜...我咁愛食..當然加啦咁就叫左碗"紫菜雲吞米粉"過左陣...碗麵就黎左la~~~好似ok大碗咁啦...但食落去...發覺d米粉硬硬地,唔多好咬!雲吞細細粒..而且好似有陣味= =食左幾啖冇食啦..仲有ar..邊食邊有烏蠅飛黎飛去..感覺上好似變左與烏蠅共餐...感覺唔多好查看更多
早晨
分量唔多, 魚麵又無彈性!
早晨
2008-01-10
關注
成日見佢門口放住一蘿蘿牙帶魚, 今日外賣齋菜魚麵, $23, 返屋企食! 返到屋企打開...分量少得可憐, 又幾貴, 食落又唔太彈牙, 好失望!查看更多
Isaac0704
記趣@荃灣
Isaac0704
2007-06-30
關注
西門町基本上是未開發(化)之地,街市要乜無乜,連買隻蜆仔都要看看當日情況,真的...十分鐘的車程直達楊屋道街市,算不幸中之大幸,兒時住在這區,十多年來偶爾被老媽拉到市場買菜,當時最怕走入雞檔,每次好端端入去,那著「雞牌」走出來時一定嘔個死去活來。再來,替老媽買點子,又順手買些手信。之前,到附近找點吃的,路過麵檔見有師傅割魚,自家魚麵,好歹也試試。雜麵要魚麵加墨魚丸,再來檸茶,地痞小店環境無特別好寫,等的時候走去看看人家打魚膠好過。牛雜魚麵,肚、腸、膀炆得入味,亦富彈性,食落口又無羶腥味,真的不錯,魚麵嚼落有少少彈性,唔覺好粉,不像樂園般紮實,爽爽滑滑也有個性,墨魚丸落足料打,結實而吃落滿口是墨魚粒,精彩!滿足的一餐,走時見到小學的小師妹,鏡上掛著mp3,打扮得花枝招展,與當年只準許帶綠色水壺及綠色書包的呆小子比,又是另一番光景...34查看更多