2023-09-03 3256 瀏覽
🔹️位於中環南豐大廈 “Yum Cha” 以可愛公仔造型包點出名😍上兩次試過一籠八戒🐷 睇住流奶🧆鴿吞鳳梨🐣等等......🥢今次試吓二人套餐👭🔸️七彩茄子🔸️太子麻菜🔸️筍尖蝦餃🔸️鳳梨咕嚕🔸️咸魚雞粒炒飯🔸️亞毛燉湯🔸️原個椰皇燉雞湯套餐同樣出色😍特別是👍👍鳳梨咕嚕 ~ 菠蘿以切粒連皮上, 果肉粒粒鮮甜清香, 咕嚕肉以薄薄粉漿烹調, 肉質嫩滑, 味道酸酸甜甜好開胃😋亞毛燉湯 ~ 材料新鮮, 十分滋潤, 份量滿滿, 無味精👍

今次試吓二人套餐👭
🔸️七彩茄子🔸️太子麻菜
🔸️筍尖蝦餃🔸️鳳梨咕嚕
🔸️咸魚雞粒炒飯🔸️亞毛燉湯
🔸️原個椰皇燉雞湯

套餐同樣出色😍
特別是👍👍

亞毛燉湯 ~ 材料新鮮, 十分滋潤, 份量滿滿, 無味精👍

2023-09-01 1951 瀏覽
今日同細路仔過黎中環飲茶,因為知道呢間鋪頭嘅嘢食好得意😊我地叫左1️⃣鴿吞鳳梨💰49呢個係打卡必備,用左鳥籠做裝飾,困住裏面雀仔樣嘅鳳梨酥,味道普通,勝在可以影相。🤣2️⃣睇住流奶💰49呢個其實係奶皇包,不過個樣好趣緻,小朋友都好鍾意。要小心啲食,一打開,奶黃餡真係流晒出嚟,奶黃味濃郁。3️⃣雞絲粉皮💰49雞絲粉皮份量適中,落咗好多麻醬之後,好快清曬😍4️⃣乳鴿💰8乳鴿外脆內嫩,調味啱啱好,而且價錢相宜,可以一試😌消費價錢:2人💰205.7,人均💰103結論:(10分為滿分)味道:7/10性價比:8/10回頭指數:7/10餐廳名稱:飲茶·私房菜餐廳地址:中環德輔道中173號南豐大廈2樓1-2號舖
今日同細路仔過黎中環飲茶,因為知道呢間鋪頭嘅嘢食好得意😊

我地叫左
1️⃣鴿吞鳳梨💰49

2️⃣睇住流奶💰49

3️⃣雞絲粉皮💰49
雞絲粉皮份量適中,落咗好多麻醬之後,好快清曬😍

4️⃣乳鴿💰8
乳鴿外脆內嫩,調味啱啱好,而且價錢相宜,可以一試😌

消費價錢:2人💰205.7,人均💰103

結論:
(10分為滿分)

味道:7/10
性價比:8/10
回頭指數:7/10

餐廳名稱:飲茶·私房菜
餐廳地址:中環德輔道中173號南豐大廈2樓1-2號舖
2023-08-19 1614 瀏覽
飲茶‧私房菜(南豐大廈)是確是一家出色的中環粵菜和廣東菜的餐廳🤪,尤其是它美味的點心。今天我們5人來用餐, 更用OPENRICE 訂了位, 很方便 ! 😝😝在童年時,可愛特色的點心總是讓人難以忘懷。這些食物不僅滿足了味蕾,還勾起了許多美好的回憶。每一款點心都充滿了童趣和創意,如蝴蝶酥、小豬包等。這些點心不僅呈現出精湛的工藝,更是飲茶獨特風格的體現。🤪回味這些可愛的點心,彷彿又回到了那段無憂無慮的童年時光🤗。流心奶黃包🥨這款點心是飲茶的經典之一,流心奶黃包的外皮香脆,輕薄可口,一口咬下,濃郁的奶黃餡料流出,給人愉悅的驚喜。奶黃的口感滑順,甜度適中,讓人回味無窮。豬豬叉燒包🍤這款叉燒包以其酥脆的外皮和嫩滑的叉燒餡料受到食客的喜愛。叉燒餡料的味道香濃,肉質鮮嫩多汁,配合蓬鬆的包皮,是一款經典的點心之選👍。蟹籽燒賣🍤這款燒賣以其特別的蟹籽餡料而獨具特色。燒賣皮薄餡多,蟹籽的添加讓餡料更加豐富美味。蒸熟後,蟹籽的鮮香與肉質的鮮嫩相輔相成,讓人驚喜不已😜😜😜。飲茶‧私房菜的確是一家精湛的廣東菜式受到了食客的喜愛。無論是流心奶黃包、豬豬叉燒包還是蟹籽燒賣,每一道菜品都散發著美食的誘人香氣。而那些童年
流心奶黃包🥨

豬豬叉燒包🍤
蟹籽燒賣🍤

飲茶‧私房菜的確是一家精湛的廣東菜式受到了食客的喜愛。無論是流心奶黃包、豬豬叉燒包還是蟹籽燒賣,每一道菜品都散發著美食的誘人香氣。而那些童年回憶中的可愛特色點心,更是將食客帶回了過去的美好時光。無論您是喜愛點心還是廣東菜,飲茶‧私房菜(南豐大廈)都值得一試,品味其中的美味和回憶👍👍。
2023-07-05
  • 流心奶黃包
2023-08-10 1402 瀏覽
今日同朋友去咗中環呢一邊行街,跟住就決定喺附近搵啲好嘢食,咁啱大家傾完之後就話想飲茶,咁就直接上網睇吓究竟係邊一間好,上網睇完就決定試吓呢一間餐廳 午餐等候時間都好彩唔使,餐廳入邊人流都算多,下次黎之前會book位!比較推介,有蝦餃,有三大粒,每一粒都非常飽滿,而且熱辣辣嚟到嘅時候出晒煙,每一隻蝦到非常爽口彈牙每一隻蝦餃至少有四至五隻大蝦,CP值非常高!奶皇包亦都非常可愛,係一隻卡通,忍唔住攞電話即刻出嚟打卡,味道亦都非常一流,有機會再返嚟幫襯

2023-08-02 1215 瀏覽
早幾日想飲茶就同同事去咗“飲茶‧私房菜”▪️睇住流沙即係流心奶黃包,要襯熱食,包體軟熟,一搣開,餡料就流晒出嚟,要小心整污糟,食落好香蛋黃味,唔會太甜▪️鴿呑鳳梨即係鳳梨酥,用鳥籠裝住,好得意,不過味道就普通飲茶‧私房菜📍中環德輔道中173號南豐大廈2樓1-2號舖
早幾日想飲茶就同同事去咗“飲茶‧私房菜”

▪️睇住流沙

▪️鴿呑鳳梨
即係鳳梨酥,用鳥籠裝住,好得意,不過味道就普通

飲茶‧私房菜
📍中環德輔道中173號南豐大廈2樓1-2號舖
睇住流沙
鴿呑鳳梨
睇住流沙
2023-07-06 1258 瀏覽
-籠八戒豬仔包好好味選了2人套餐再加點心,套餐前菜茄子和皮蛋豆腐美味,🦐蝦角春卷沒有叫人失望,套餐選了燉湯感覺比較咸,如果可以清點會更好付款時用Openrice 電子支付,方便
-籠八戒豬仔包好好味

選了2人套餐再加點心,
套餐前菜茄子和皮蛋豆腐美味,

付款時用Openrice 電子支付,方便

• 一籠八戒
  • 皮蛋豆腐
2023-06-26 1483 瀏覽
今日喺上環攞完回鄉證就喺附近搵左呢間收openrice pay 嘅餐廳🤣 因為唔用就過期✨蝦餃 $59好普通🙈 唔推薦 🙈 餃皮有啲厚 蝦唔夠爽彈 有啲味精味🙈✨睇住流奶(3件) $49好得意😂 每個包都有對眼 幾打卡able 👍 食落都唔錯 奶皇幾流心😋😋 ✨避風塘茄子軟殼蝦 $138個避風塘都幾入味惹味😋 茄子外脆內軟好食👍 軟殼蝦有啲有膏都幾香 ✨優惠乳鴿 $8因為叫左上面嗰個餸就可以+$8食乳鴿 比較細隻 不過肉都嫩😋 味道唔錯嘅☕️茶水*2 $18總括黎講食物都ok 又可以打卡👍 最後仲有甜品送 但唔係幾好食🤣 服務有啲奇怪 我地講廣東話侍應就同我地講普通話🙈🙈味道❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️❤️💔服務❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️💔💰晚餐人均~$160(收+1)

✨蝦餃 $59

味道❤️❤️❤️💔
抵食❤️❤️❤️💔
服務❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️💔

💰晚餐人均~$160(收+1)
2023-06-23 1158 瀏覽
食物質素正常,係個雀籠隻雀係幾得意,隻雀係鳳梨酥🐤,乳鴿$8隻都抵食既,係中上環區食,服務員阿姐們服務態度真麻麻,催催貢,啲野堆到滿都唔識移開其他碟先放新一碟,食食吓又走黎望下你食晒未,要收碟,得個幾枱😠整體黎講唔會想食第二次👎🏻
食物質素正常,
係個雀籠隻雀係幾得意,
隻雀係鳳梨酥🐤,
乳鴿$8隻都抵食既,
係中上環區食,
服務員阿姐們服務態度真麻麻,
催催貢,
啲野堆到滿都唔識移開其他碟先放新一碟,
食食吓又走黎望下你食晒未,
要收碟,
得個幾枱😠
整體黎講唔會想食第二次👎🏻
2023-06-16 997 瀏覽
中上環嚟講同一般酒樓差唔多價錢地方乾淨企理,裝橫新穎試左點心同埋小菜,大部分味道都唔錯特別是奶黃包,佢嘅包皮做得好薄鬆鬆軟軟,奶黃餡甜度適中,可愛既外型當然都有加分,不過單講味道都係唔錯雀仔造型嘅其實係一個鳳梨酥,我開頭仲以為係白蘿蔔餡小菜份量都幾多,不過魷魚鬚就炸得乾d同埋炸皮有啲厚蝦角蝦餃都皮薄飽滿雖然佢環境好新穎,但系佢依然秉承傳統酒樓嘅缺點就係人齊嘅話係超級嘈😂是日飲茶最好食係: 奶黃包、蝦角
中上環嚟講同一般酒樓差唔多價錢
地方乾淨企理,裝橫新穎

試左點心同埋小菜,大部分味道都唔錯

雀仔造型嘅其實係一個鳳梨酥,我開頭仲以為係白蘿蔔餡

小菜份量都幾多,不過魷魚鬚就炸得乾d同埋炸皮有啲厚

蝦角蝦餃都皮薄飽滿

雖然佢環境好新穎,但系佢依然秉承傳統酒樓嘅缺點
就係人齊嘅話係超級嘈😂

是日飲茶最好食係: 奶黃包、蝦角
2023-05-25 1438 瀏覽
呢間酒樓雖然叫飲茶,但原來除咗點心外,小菜都好高質,喜出望外!午餐時段叫了4人餐,份量十足,食到好飽~口水雞肉質嫩滑,唔會好辣。雞絲粉皮嘅麻醬濃郁,雞絲份量都幾多。凍豆腐切得好薄,好考師傅刀功。椒鹽豆腐以薄薄炸粉,炸得鬆脆。牛仔骨酸酸甜甜,醃得入味,肉質軟嫩。乾炒牛河鑊氣十足,有多件厚厚嘅牛肉片,不過炒河略為多油。黎到呢度,當然要試可愛造型點心包!流沙包除咗賣相吸引,流沙餡亦非常香濃,包身軟熟,熱辣辣食好好味!

午餐時段叫了4人餐,份量十足,食到好飽~

2023-05-23 1002 瀏覽
同同事一齊去食lunch,最後決定去飲茶,方便又可以多人食~去到都勁多人等,好彩有book,等咗陣就入去啦~點心好cute,外形取勝,款式新派又多選擇🔥味道都好食🤭豬豬叉燒包皮略嫌有啲厚,叉燒酥好好食!黑松露伊麵正,流沙包我覺得入面流沙可以濃啲~春卷超脆,入面魚香茄子🍆夠special~蝦腸🦐夠大粒同texture爽身,腸粉ok滑~粉果就普通啲,皮都有d厚~白桃烏龍茶香唔濃🍀整體ok會再去!
點心好cute,外形取勝,款式新派又多選擇🔥味道都好食🤭
豬豬叉燒包皮略嫌有啲厚,叉燒酥好好食!
黑松露伊麵正,流沙包我覺得入面流沙可以濃啲~
春卷超脆,入面魚香茄子🍆夠special~
蝦腸🦐夠大粒同texture爽身,腸粉ok滑~
粉果就普通啲,皮都有d厚~
白桃烏龍茶香唔濃🍀
整體ok會再去!
我去咗一間新派飲茶、吃點心嘅餐廳,佢嘅裝潢、餐具同擺盤真係高檔,食物賣相都十分精美,但味道就一般般啦,唔係好驚喜。不過,餐廳嘅環境好好,所以可以嚟打卡、談天啦。嗰日我試咗佢哋嘅紅粉蝦餃同蟹籽燒賣,當中紅粉蝦餃皮薄滑帶彈性,而蝦係新鮮嘅,好好味。蟹籽燒賣嘅外皮係綠色,好特別,而且味道都好彈牙。猫造型嘅奶皇包非常特別,好似係期間限定。仲有豬仔叉燒包都好得意🫶🏻佢哋嘅鴿吞鳳梨好可愛,造型係小鴿,加埋鳥籠做襯托,好吸睛。而且佢哋嘅鳳梨酥味道都幾唔錯,外皮酥微熱中帶鬆軟,而內餡鳳梨酸酸甜甜中帶軟,好好味。最後,我要特別推介椰皇老雞,裡面有響螺肉、雞同蜜棗等,入口椰香味加上燉雞湯非常清甜,好好味。但份量真係勁細,吃幾啖就食哂啦。茶方面都有幾款,其中白桃烏龍同玫瑰荔枝味道清新香甜,好好飲。如果你想嚟飲茶打卡,可以嚟呢間餐廳試下啦。

2023-02-26
  • 一籠八戒
  • 睇住流奶
2023-04-24 1203 瀏覽
四年後.....再訪 ‘’中環飲菜Yum Cha‘’門面和師傅不同了, 點心賣相依然可愛😆白桃烏龍茶🍑 淡淡的桃味~玫瑰荔枝茶🌹 香醇荔枝味~鵨吞鳳梨🐣 鵨子造型鳳梨酥, 餡料暖暖的, 味道唔錯🥰一籠八戒🐷 豬仔造型义燒包, 好可愛😍睇住流奶🫓流心奶黃包, 一定要襯熱食😋太子麻菜🧆 以紫菜包着菠菜、蟹籽,有着菠菜的軟嫰和爽口的蟹籽, 口感好特別😜子母鳳眼餃🥟啖啖肉加上蟹籽Yummy🤗話梅山藥🧈准山上加話梅, 味道酸酸哋, 好開胃🤤雞絲粉皮🫔粉皮幼滑, 配合麻醬So good👍懷舊蝦多士🦐🧇吃不出蝦味, 略油膩🤭

四年後.....再訪 ‘’中環飲菜Yum Cha‘’
門面和師傅不同了, 點心賣相依然可愛😆

白桃烏龍茶🍑 淡淡的桃味~
玫瑰荔枝茶🌹 香醇荔枝味~

鵨吞鳳梨🐣
鵨子造型鳳梨酥, 餡料暖暖的, 味道唔錯🥰

一籠八戒🐷
豬仔造型义燒包, 好可愛😍

睇住流奶🫓
流心奶黃包, 一定要襯熱食😋

太子麻菜🧆

子母鳳眼餃🥟
啖啖肉加上蟹籽Yummy🤗

話梅山藥🧈
准山上加話梅, 味道酸酸哋, 好開胃🤤

雞絲粉皮🫔
粉皮幼滑, 配合麻醬So good👍

懷舊蝦多士🦐🧇
吃不出蝦味, 略油膩🤭

• 睇住流奶
  • 鴿吞鳳梨
2023-03-28 1246 瀏覽
塘宮小聚變奏版,服務及食物質素與當年嘅塘宮比較為次一級,未到唔好食,亦唔可以講好食,所有嘢都似係mass production。價錢都係一樣咁貴☺️除咗鳥籠鳳梨酥比較吸睛,其他都平平。雖然我多手多咀批評,但都全場爆滿,待應炒場炒到無停手。一家大細黎坐下飲茶係舒服嘅!但係個女瀨地喊扭計,就唔好企係我地枱面前用羞辱模式教細路,我哋唔想做觀眾公審囉🙃
2023-03-20 883 瀏覽
使用OpenRice 訂座 6位,當日如時到達用餐。數天後,收到email 指訂位被取消,原因原本6位,改為5位。由於當晚朋友臨時 未能應約。最後只得5人。明白這是訂座政策,及賺取積分條款。雖然只是2分miles, 但都有點不人性化。所以,提下其他會員,多加注意。
明白這是訂座政策,及賺取積分條款。

雖然只是2分miles, 但都有點不人性化。

所以,提下其他會員,多加
注意。

2023-03-01