2020-03-22 102 瀏覽
今日同朋友約食晚餐,大家都想食呢間小店,以前都有幫襯過,性價比高之餘也都非常值得支持!我地都鍾意食車仔麵,各自叫做兩碗粗麵,朋友叫有墨魚丸,魚蛋加豆卜同糖心蛋,朋友話整體都好好味,墨魚丸好彈牙同好鮮甜,糖心蛋都係冇得輸❤️健康嘅我地,想食多d菜,叫左個腐乳通菜,腐乳配通菜一流😋香蒜雞亦,皮脆肉嫩,非常入味,朋友同自己都表示好讚😍必食之選!食車仔麵當然要叫好多唔同嘢啦超鍾意食蘑菇同餃子🥟蘑菇非常入味,索噻d湯,好鮮甜,豬軟骨都非常淋😍蘿蔔都好鮮甜,係必點之選❤️

健康嘅我地,想食多d菜,叫左個腐乳通菜,腐乳配通菜一流😋

食車仔麵當然要叫好多唔同嘢啦
2020-01-10
2020-03-22 63 瀏覽
深水埗車仔麵☺️見到裝修係黃店既風格!門口有人排就真係唔出奇呀!車仔麵!係香港人既口味!兩個人去食每人叫咗一碗車仔麵另外加左兩款小食!🎈米粉配沙嗲湯多蔥配陳皮魚蛋、香菇貢丸、枝竹、仲有滷水大腸($46)米粉份量超級足!係好大碗既!令人驚訝尖叫嘅豬大腸!超級肥美肉厚!😋😋😋非常之滿足!又軟又入味🥰!仲有細細粒嘅懷舊魚蛋!枝竹索左少少辣嘅沙嗲汁!!🤤🤤🤤!貢丸都有咬口😝🎈生菜腩汁多蔥配滷水大腸、陳皮魚蛋、醉饗蛋同埋滷水牛舌($46)我朋友叫咗呢個係菜底!細胃人士!好適合叫呢一個!因為四餸都真係有好多嘢食㗎!對於醉既流心蛋!朋友嘅話超大嘅推介!半流心之餘充滿紹興酒味!😙牛舌好入味得來唔會好似柴皮!🥳🥳🥳🎈醉饗雞翼($28-4隻)未食已經聞到紹興酒🤤🤤🤤!好香,而且雞翼好大隻!啖啖肉!好入味😋🤩鍾意食醉雞嘅朋友一定唔可以錯過!🎈炸魚餅($36)即叫即炸!上枱仲有煙出熱辣辣😍 係泰式風味嘅魚餅!有種香茅嘅香味! 仲可以配埋甜酸汁!外脆內軟🤪好味令我回頭再嚟食嘅!一間好好好好好好味車仔麵😝😝😍😍😍
深水埗車仔麵☺️

見到裝修係黃店既風格!
門口有人排就真係唔出奇呀!

車仔麵!係香港人既口味!

兩個人去食每人叫咗一碗車仔麵另外加左兩款小食!

米粉份量超級足!係好大碗既!
令人驚訝尖叫嘅豬大腸!超級肥美肉厚!😋😋😋
非常之滿足!又軟又入味🥰!仲有細細粒嘅懷舊魚蛋!
枝竹索左少少辣嘅沙嗲汁!!🤤🤤🤤!貢丸都有咬口😝

牛舌好入味得來唔會好似柴皮!🥳🥳🥳

🎈醉饗雞翼($28-4隻)

🎈炸魚餅($36)
即叫即炸!上枱仲有煙出熱辣辣😍
係泰式風味嘅魚餅!有種香茅嘅香味!
仲可以配埋甜酸汁!外脆內軟🤪好味

令我回頭再嚟食嘅!一間好好好好好好味車仔麵😝😝😍😍😍
2020-03-19 93 瀏覽
支持黃店系列呢間車仔麵食左好多次嫁啦,一來係支持黃店,二來係抵食兼好食次次都排晒長龍,早d黎囉位啦香港人加油,香港人食既車仔麵💛💛💛我地二人叫左兩碗4餸車仔麵,兩個小食,二支豆漿係好飽⋯⋯⋯我個碗有豆卜,雞腎,墨魚腐皮卷,醉饗蛋加粗麵底個醉饗蛋每次都會食,濃濃既酒味,仲要食糖心蛋極推介呀朋友個碗有南乳豬手,滷水牛舌,牛筋,陳皮魚蛋加油麵底陳皮魚蛋都係我心頭好之一蒜蓉雞翼(6隻),入晒d蒜味,香脆可口呀蝦多士(4件),炸到金黃色,雖然好邪惡,但堅好味⋯唔鍾意食包皮既我都讚呀好豐富呀
支持黃店系列

呢間車仔麵食左好多次嫁啦,一來係支持黃店,二來係抵食兼好食

次次都排晒長龍,早d黎囉位啦

香港人加油,香港人食既車仔麵💛💛💛

我地二人叫左兩碗4餸車仔麵,兩個小食,二支豆漿
係好飽⋯⋯⋯

我個碗有豆卜,雞腎,墨魚腐皮卷,醉饗蛋加粗麵底
個醉饗蛋每次都會食,濃濃既酒味,仲要食糖心蛋
極推介呀

朋友個碗有南乳豬手,滷水牛舌,牛筋,陳皮魚蛋加油麵底
陳皮魚蛋都係我心頭好之一

蒜蓉雞翼(6隻),入晒d蒜味,香脆可口呀

好豐富呀

2020-03-16
30 分鐘 (堂食)
2020-03-19 67 瀏覽
之前都已經幫襯過幾次, 今日星期六黎到, 等左一陣先有位, 大家都好支持小店!車仔麵畫一收費, 非常易計, 2個送起~我叫左撈麵, 幼麵唔會太淋, 本身以為有蠔油撈, 原來揀左辣汁就係辣汁, 不過唔太辣, 好好味!另外跟果碗湯都幾好飲. 無咩味精喎!特別推介豬大腸同牛筋, 又淋又入味, 份量仲幾多, 超正呀!我地仲叫左份豬手同魷魚, 豬手有成7-8舊, 炆得唔會過淋, 豬皮仲KEEP到口感, $32抵食!!
車仔麵畫一收費, 非常易計, 2個送起~

另外跟果碗湯都幾好飲. 無咩味精喎!

2020-03-18 42 瀏覽
經過無數次的幫襯,決定要為這間留一個紀錄。今天我的入座時間是三時許,人流不會太多,座位比較疏落。每次進入麵店,店裏的電視總是播着有線新聞。香港人都清楚有線電視的新聞部為報導真相有多堅持。食店讓食客可以看到真正不偏頗的新聞,十分難得。今天選了蕃茄濃湯,夠濃夠香。豬大腸則很入味,牛筋牛腩也很足料。店員年輕有為,有禮貌。我要支裝汽水,支裝汽水唔夠凍會事先同我講,相信這是他們對冰凍可樂的執着。不得不提的是店舖內的文宣比他們的菜單還要多,真是一間高質的黃店。
經過無數次的幫襯,決定要為這間留一個紀錄。
今天我的入座時間是三時許,人流不會太多,座位比較疏落。

牛筋牛腩豬大腸蕃茄濃湯粗麵
牛筋牛腩豬大腸蕃茄濃湯粗麵
  • 三餸車仔麵
2020-03-18 33 瀏覽
今日就約左朋友去深水埗,因為我就想去西九龍中心既格仔鋪行下,行左陣已經見肚餓了,當然就去搵食,每次黎到都會係商場頂樓食左先走,今次就轉下新意,就去食其他,我地見到商場對面都有好多餐廳,咁就走左過去睇下食邊間最後我地選擇左車仔麵,真係好來都冇食過,見到有,就要入去食喇,店舖有唔少人排隊,等左一陣就到我地了店舖採用膠片餐單可以用雙頭筆點算食物,幾環保,可以不斷重用餐單,唔會浪費紙張我叫左大腸+豬紅+雞翼+醉響蛋+秘制辣汁河粉(四餸一麵)$46大腸淋身容易咬開,豬紅食落新鮮,雞翼嫩滑,醉響蛋蛋黃味濃,仲要係流心,加上河粉食完感覺滿足朋友叫左陳皮魚蛋+牛腩+雞腎+墨魚腐皮卷+沙嗲湯米線$46魚蛋食落彈牙,牛腩有嚼口,雞腎爽脆,腐皮卷鮮甜,沙嗲湯味道香濃蒜泥白肉$32白肉肥瘦適中,加上蒜泥十分惹味辣醬魷魚$38魷魚食落爽口熱檸蜜+可樂

朋友叫左陳皮魚蛋+牛腩+雞腎+墨魚腐皮卷+沙嗲湯米線$46

蒜泥白肉$32
白肉肥瘦適中,加上蒜泥十分惹味

辣醬魷魚$38
魷魚食落爽口

熱檸蜜+可樂

//#黃店地圖系列間野叫:饗 車仔麵邊度黎:深水埗基隆街391號地下環境點:店外有少量人龍 餐牌仲要擺係港味極濃嘅鐵皮信箱度🌝:門外貼上「米豬連」貼紙 參與罷工 並派發免費水給香港人▪三餸車仔麵 $387.5分星期五的晚上 可以安靜放鬆地享受一碗港式車仔麵 已經變得奢侈 呢間小店配料好用心 呢三款餸都係自家製系列 溏心蛋夠流心 酒味濃 酒鬼可以一試 豬軟骨燜得夠軟淋 軟骨位已經完全化成骨膠原質地 濃味之選 而鹵水牛舌厚切一口size 鹵水味唔算突出 以牛舌本身嘅牛味為主 另外沙嗲湯底重花生味(番茄湯底不推薦 唔夠濃味亦唔夠番茄味) 米粉就一兜碎一兜正常 試小店車仔麵餸嘅心機之作之餘 更重要係撐住香港人嘅心💛
#黃店地圖系列

7.5分
豬軟骨
  • 鹵水牛舌
2020-03-13 446 瀏覽
饗絕對係一間黃到金嘅食店嚟!仲要係一間好食嘅黃店!尋晚同妹妹再次嚟光顧,因為今次比較早嚟,唔洗排隊就可以入座了!坐低一人點咗個四餸一麵同一個小食加豆漿!店內有提供比客人係開餐時前消毒雙手嘅搓手液,更貼心係附上一個比客人暫放使用過嘅口罩紙袋!我個碗車仔麵叫咗粗麵配麻辣湯底,餸方便有陳皮魚蛋,鮮蝦腐皮卷,豬紅同醉饗蛋!而妹妹就叫咗粗麵配沙嗲汁,而餸方面就有蘿蔔,豬大腸,雞腎同醉饗蛋!我哋一致認為個陳皮魚蛋係最正,而個醉饗蛋係最特別的,入口有少少酒味加上糖心,真係超正!必點之選!還有我覺得個麵底係比一般車仔麵份量還要多的!真係食到超飽的!小食我哋就叫咗沙嗲魷魚同蒜泥白肉!前者爽口惹味,後者非常之刺激味蕾!喜歡辣嘅朋友不妨挑戰一下!兩個人食咁多嘢食到飽飽都只係一人HK$80左右!真心抵食又好食!

饗絕對係一間黃到金嘅食店嚟!仲要係一間好食嘅黃店!

2020-03-07 111 瀏覽
近排好鐘意飲蕃茄湯,感覺好溫和好暖胃!前兩日落雨翻風好想食麵,8點幾嚟到入面播住cable,聽到其他食客係到議政🤣 好搞笑—————————————————▪️ 四餸一麵 ($46) (+$7 凍撚茶).上次試咗沙嗲湯覺得好特別,今次試下蕃茄湯先!上枱見到無蕃茄粒,個心即刻離一離,驚係重味精假茄湯,點知飲落覺得相當有茄香,落到個胃感覺好溫和,飲完亦唔覺口渴,斷估唔係味精假濃湯,係無一舊舊茄比你食~.鐘意呢到餸嘅份量夠慷慨,唔會得丁屎咁多。醉蛋依舊高質,蛋白充滿花雕酒嘅香味,蛋黃creamy,嚟到點都要試下。牛筋係今日主角!痴線勁腍勁漿口,有膠質得嚟唔會食到好滯~.初頭以為鮮蝦腐皮卷係脆卜卜、用腐皮包住個隻,嚟到原來係魚蛋嘅朋友,不過都有足足4舊,唔係行爽口炸魚蛋路線,個餡入面有小小蔬菜,口感都幾好,不過蝦味就欠奉,如果佢叫「蝦滑蔬菜魚蛋」,我會比好高分!.蘿蔔就麻麻地,唔入味係原罪。特別想讚下杯檸茶,依家好多食店都係亂沖,作為無茶不歡嘅人,呢杯茶底算幾唔錯,夠港味。
—————————————————
▪️ 四餸一麵 ($46) (+$7 凍撚茶)
2020-02-27 178 瀏覽
走過路過最怕錯過,一間天橋底下的小店。無聊想食麵,當然試下車仔麵。食車仔麵當然唔少得豬大腸,必點。除此之外,本人都相當推薦呢度既醉雞翼,實在好重酒味,正。當然店家亦有多款自家製餸料,有興趣可以試下。可惜前排電話壞左,無奈照片已遺失。
走過路過最怕錯過,一間天橋底下的小店。

無聊想食麵,當然試下車仔麵。

食車仔麵當然唔少得豬大腸,必點。

除此之外,本人都相當推薦呢度既醉雞翼,實在好重酒味,正。

當然店家亦有多款自家製餸料,有興趣可以試下。

可惜前排電話壞左,無奈照片已遺失。

2020-02-09 234 瀏覽
超級黃店💛💛💛 午市要排隊 大大力懲罰佢舖頭周圍都係文宣非常抵食 三餸38蚊 啲餸好高質初四午市食 所以有唔少餸都未整好或者冇 正常嘅想試麻辣雞腎 不過未整好😭*我叫左腩汁湯底 濃味正 配粗麵 質地冧左少少 同個湯底唔夾 *柱侯牛腩超級入味 超級軟冧 好好食 份量唔少 不愧係自家制主打*醉饗蛋當我見到佢 我就立即雙眼發光 雞蛋蛋黃啱啱好半熟 蛋白都有少少流質 不過我唔介意 咬落去食到有酒的味道 *陳皮魚蛋有六粒 比我想像中細粒 我第一次試食陳皮魚蛋 同平時食嘅普通白魚蛋比較下 唔係好彈牙 質地偏冧 陳皮味幾重 我覺得麻麻地
超級黃店💛💛💛 午市要排隊 大大力懲罰佢
醉饗蛋
陳皮魚蛋
三餸一麵餐
2020-01-28
10 分鐘 (堂食)
三餸一麵餐
2020-02-07 227 瀏覽
係警署正對面就有一間黃到發金嘅車仔檔麵店💛成幅牆都癡滿住運動嘅海報貼紙👍🏻餐廳標明絕無味精並用豬骨同鮮蔬熬製😋價錢都幾平幾實惠❤️🍴鮮蝦腐皮卷,韭菜豬肉餃,蘿蔔米粉配蕃茄湯($45)腐皮卷記得要快啲襯佢脆卜卜嘅時候食~😋韭菜豬肉餃好飽滿好大餡~❤️蘿蔔就略為唔夠入味😢蕃茄湯食得出冇味精但又夠濃❤️🍴醉饗蛋,大腸,粟米豬肉餃,生菜底配小辣湯($38)醉蛋又夠流心❤️粟米豬肉餃都都好香甜🤤🍴蝦多士兩件($25)蝦多士好脆好好味~而且都幾大舊🤤蝦味都幾出~🦐🍴醉饗雞翼四隻($28)雞翼酒味好濃~愛酒人士最愛🤤但係稍為「鞋」口左啲啲~可再改善😉

餐廳標明絕無味精並用豬骨同鮮蔬熬製😋價錢都幾平幾實惠❤️
🍴鮮蝦腐皮卷,韭菜豬肉餃,蘿蔔米粉配蕃茄湯($45)
🍴醉饗蛋,大腸,粟米豬肉餃,生菜底配小辣湯($38)
醉蛋又夠流心❤️粟米豬肉餃都都好香甜🤤
🍴蝦多士兩件($25)
蝦多士好脆好好味~而且都幾大舊🤤蝦味都幾出~🦐
🍴醉饗雞翼四隻($28)
  • 蝦多士
2020-02-02 203 瀏覽
支持黃色經濟圈!店外貼滿文宣,而且價錢十分便宜,而且位置近西九中心,經過的話不妨一試。店內地方唔算好大,所以位置坐得較密,裝住餐牌嘅係懷舊信箱,望落好靚!加上文宣佈置,令店內氣氛加上一種和諧。唔講其他嘢,先講價錢,四餸一麵都只係$46,我哋兩碗麵+1個小食都只係$111!麵嘅份量唔算少,湯底夠味,加埋個生菜都索咗湯底嘅味,豬軟骨煮得好淋,推介!食較咗譚仔嘅蒜泥白肉,呢款就少啲汁,不過好口肉,我最鍾意佢上面啲辣椒醬,有啲花椒味勁香!

支持黃色經濟圈!

2020-01-23 164 瀏覽
食車仔麵係為SAVE TIME, 但都要好食。難得見到饗車仔麵有位即刻入去快食一轉環保主義,用膠片餐單+MARKER 筆點餐。38蚊 有3餸,仲要可以加辣 抵食過米線點了推薦的牛腩,爽口的牛柏葉,及必點餸豬大腸油麵煮得唔會好淋,配上香辣湯底,符合車仔麵標準。個人覺得牛腩是高質的,牛腩汁夠濃,加上湯底,有點變了辣牛腩,牛腩帶點腩脂~美味牛柏葉無咩味,不過為食口感咬口而叫,所以微微熟左,夠爽口就合格。豬大腸就洗得幾乾淨,又係帶有點肥,軟軟地真係唔錯唔錯。~在價錢及質素都ABOVE AVERAGE~ 深水埗車仔麵友又可多一個選擇了!
食車仔麵係為SAVE TIME, 但都要好食。
難得見到饗車仔麵有位即刻入去快食一轉
環保主義,用膠片餐單+MARKER 筆點餐。

38蚊 有3餸,仲要可以加辣 抵食過米線
點了推薦的牛腩,爽口的牛柏葉,及必點餸豬大腸
油麵煮得唔會好淋,配上香辣湯底,符合車仔麵標準。

牛腩帶點腩脂~美味
豬大腸就洗得幾乾淨,又係帶有點肥,軟軟地真係唔錯唔錯。~

2020-01-22 124 瀏覽
成日個腦都會醒起一句︰走入深水埗,唔做再淘寶!的確深水埗有好多唔同野賣,而食野其實都有好多間呀!今日經過深水埗警署門外,見到對面呢間車仔面,特別多人排隊,唔使諗,大家都識做啦!所以,我朋友就一齊排隊食野啦!價錢不太算是深水埗平民價,但真材實料大大碗!車仔面配菜有一款叫做餐蛋,是餐廳招牌菜之一。蛋是流心蛋,用了很濃的花雕酒浸泡,所以有好濃的酒味,好食!此外,蘿白大大件,爽口又香甜,必叫呀!面底就無手打烏冬,不過同別的面鋪一樣,不過不失啦!大家加油! 食評由iPlayHK提供

食評由iPlayHK提供