2021-07-09 136 瀏覽
因為之前係東薈城網站買咗三張$100嘅六折券,就帶屋企人過嚟食午飯。由於係星期六日,所以冇特別做午市套餐。-鰻魚牛肉盒子飯🍱 💰138 (好味度: 💛💛💛💛)決定唔到揀咩餸嘅時候,最好就係叫雙拼飯😆 牛肉有好香和風味道,不過略嫌鞋咗少少🤏🏻 鰻魚上面嘅燒汁用嚟撈飯好好食👍🏻 一個飯食到兩款口味✌🏻-特上壽司盛合🍣 💰168 (好味度: 💛💛💛💛)總共有11件壽司,全部魚生都好新鮮,冇腥味👌🏻 值得一試!最好食係件吞拿魚,入口溶化,口感一流👍🏻 下次會單叫😉-壽喜鍋(小)🍲 💰88 (烏冬+💰38) (好味度: 💛💛💛💛)差唔多每次嚟到都會叫一個壽喜鍋然後加烏冬🥰 本身壽喜鍋嘅材料就係三大塊牛肉,豆腐,一堆野菜🥬當中覺得個菇幾好食👀 壽喜燒當然會有一隻生雞蛋,用來做醬汁🥣 然後另外加$38會有一個讚岐烏冬+一隻生蛋🥚 因為上面已經有醬汁,所以呢一隻就打落個鍋度當餸食🤣 仲可以令到湯底多一個層次👍🏻👍🏻👍🏻-金菇牛肉卷🥩 💰28 (好味度: 💛💛💛💛)呢個卷做得好好,就咁睇已經知道啲牛肉係完全包住啲金菇,出面燒到脆口,而入面咬開係有牛肉汁🤤 加埋金菇食落好有口感🤩-人均消費:💰129 (

鰻魚牛肉盒子飯🍱 💰138

特上壽司盛合🍣 💰168
(好味度: 💛💛💛💛)

壽喜鍋(小)🍲 💰88 (烏冬+💰38)

金菇牛肉卷🥩 💰28
(好味度: 💛💛💛💛)

人均消費:💰129 (已加一及用券後)
環境:💛💛💛💛
服務:💛💛💛💛
推薦:💛💛💛💛
2021-06-19
5個人食咗成千蚊,但係食物嘅質素真係令人相當失望。同以前印象中嘅和民完全係兩個餐廳。鰻魚牛油果卷一上枱嘅時候,我完全見唔到入邊有牛油果,同餐牌你們張相,實在相差太遠,作為一間集團式而且又有名氣嘅日本餐廳,真係唔預計會咁。最重要嘅係價錢都唔平。最最令人震驚嘅係佢嗰碗拉麵, $98嘅拉麵,個湯唔熱,啲面好似未煮開咁,湯嘅味又咸,真係唔知想點,到底廚房係咪唔識整拉麵,見佢嗰啲天婦羅就整得幾靚,但係拉麵真係千祈唔好食。刺身壽司都係好一半,已過百一碟嘅價錢未計,完全唔抵食。

刺身壽司都係好一半,已過百一碟嘅價錢未計,完全唔抵食。
2021-06-28
2021-06-17 155 瀏覽
今次係第二次嚟食 都係因為商場有六折coupon~餐廳環境都唔錯 間咗一個個小包廂私隱程度都幾高 都適合慢慢食傾計😚有兩種size 我哋兩個人食小就岩岩好👅每個鍋都附送一隻生蛋🥚湯底雖然話係辣 結果只係淡淡嘅辣味 唔食得辣都可以試下~湯底就咁飲其實不錯 但配菜就唔夠入味雞肉有啲柴 而豆腐又幾滑個人覺得上次食嘅壽喜燒鍋好食啲😛我哋都有追加烏冬 ($38)烏冬嚟到係暖嘅 最後撈湯一流~豚肉有4塊 唔算好多但都算大塊味道不錯 肉質都幾嫩😛醬汁都好食 撈飯岩岩好食到最後先發現旁邊有芥辣可以點豚肉😂加咗椰菜令個飯無咁膩👍🏻另外都叫咗個大阪燒~上碟個陣係半月形 表面佈滿醬汁😋餡料就係椰菜絲🤣粉唔厚 但同時食落質感比較散呢個雞軟骨係成晚最出色嘅一道菜!炸粉唔厚 一粒粒雞軟骨好爽口香口亦太咸 加埋檸檬汁更清新開胃食到停唔到口😋————————————————————————總結和民價位一向偏高 食物質素不過不失鍋物相對抵食同好食 不過今次個雞肉鍋有啲失望我個人中意上次食嘅壽喜燒多啲🙈炸雞軟骨都好好食!如果趁住有優惠食其實都係一個唔錯選擇嘅😛
今次係第二次嚟食
都係因為商場有六折coupon~
餐廳環境都唔錯 間咗一個個小包廂
私隱程度都幾高 都適合慢慢食傾計😚

日本產雞肉辣味噌鍋( 小 )

有兩種size 我哋兩個人食小就岩岩好👅
每個鍋都附送一隻生蛋🥚
湯底雖然話係辣 結果只係淡淡嘅辣味
唔食得辣都可以試下~
湯底就咁飲其實不錯 但配菜就唔夠入味
雞肉有啲柴 而豆腐又幾滑
個人覺得上次食嘅壽喜燒鍋好食啲😛
我哋都有追加烏冬 ($38)
烏冬嚟到係暖嘅 最後撈湯一流~

十勝豚肉飯

豚肉有4塊 唔算好多但都算大塊
味道不錯 肉質都幾嫩😛
醬汁都好食 撈飯岩岩好
食到最後先發現旁邊有芥辣可以點豚肉😂
加咗椰菜令個飯無咁膩👍🏻

大阪椰菜燒

另外都叫咗個大阪燒~
上碟個陣係半月形 表面佈滿醬汁😋
餡料就係椰菜絲🤣
粉唔厚 但同時食落質感比較散

香炸雞軟骨

呢個雞軟骨係成晚最出色嘅一道菜!
炸粉唔厚 一粒粒雞軟骨好爽口
香口亦太咸 加埋檸檬汁更清新開胃
食到停唔到口😋
————————————————————————
總結
和民價位一向偏高 食物質素不過不失
鍋物相對抵食同好食 不過今次個雞肉鍋有啲失望
我個人中意上次食嘅壽喜燒多啲🙈
炸雞軟骨都好好食!
如果趁住有優惠食其實都係一個唔錯選擇嘅😛
2021-06-16
日本產雞肉辣味噌鍋( 小 )
十勝豚肉飯
大阪椰菜燒
香炸雞軟骨
2021-06-17 124 瀏覽
今次黎咗東涌東薈城嘅和民食晚餐 香炸雞軟骨:Appetizer就嗌咗雞軟骨食啲雞軟骨脆得黎唔硬,易咬,非常香口,做前菜一流 日本產雞肉辣味噌鍋:雞鍋嘅表現一般,味道尚可,啲雞肉有少少“鞋”雖然話係辣味,但係食落其實唔辣,怕辣唔敢食嘅朋友都可以試下不過我都係鍾意食牛肉壽喜燒鍋多啲 北海道 十勝豚肉飯:豚肉好香口,滿滿油脂味,惹味不過份量略少,得幾塊薄薄一片,無好似圖片咁多肉(睇落多但係其實係飯少)大阪椰菜燒:大阪燒個皮皮薄鬆軟,淡淡嘅蛋味同更淡淡嘅芝士味,而椰菜係唔會硬掘掘的蛋就好多,不過芝士就無乜,亦都拉唔到絲,芝士控表示失望 總結:炸雞軟骨意外成為今餐最好食嘅食物,北海道十勝豚肉飯亦都表現不錯
今次黎咗東涌東薈城嘅和民食晚餐

炸雞軟骨:
Appetizer就嗌咗雞軟骨食
啲雞軟骨脆得黎唔硬,易咬,非常香口,做前菜一流

日本產雞肉辣味噌鍋:
雞鍋嘅表現一般,味道尚可,啲雞肉有少少“鞋”
雖然話係辣味,但係食落其實唔辣,怕辣唔敢食嘅朋友都可以試下
不過我都係鍾意食牛肉壽喜燒鍋多啲

北海道 十勝豚肉飯:
豚肉好香口,滿滿油脂味,惹味
不過份量略少,得幾塊薄薄一片,無好似圖片咁多肉
(睇落多但係其實係飯少)

大阪椰菜燒:
蛋就好多,不過芝士就無乜,亦都拉唔到絲,芝士控表示失望

2021-06-14 83 瀏覽
The place was big and there were not many waiters. 3 of us ordered set for 2 - "satisfy". Ceasars salad half portion - Lettuce, bell pepper, bacon, croutons - fresh and yummy3 different Sashimi - not fresh but acceptableGrilled Squid - chewy like a rubberPork meat hotpot with small spicy miso pork bone soup - I loved this hotpot which was appetizing. Chicken nuggets - crispy and tenderClam Broth Udon - light and a bit fishySushi - so so, not good as a sushi restaurant

2021-02-15
2021-06-12 106 瀏覽
午餐時段過嚟食就最抵啦因為有午市優惠咖喱溫泉玉子烏冬$68一個烏冬配杯嘢飲加個沙律其實價錢都差唔多沙律份量就有啲少嘅 不過當佢係個開胃前菜啦個烏冬份量都算大不過我估唔到係冇其他餸剩係得咖喱同個蛋好似就有啲dry但佢個咖喱幾香唔係辣嗰種啲汁都夠撈飯反而個蛋味撈完之後冇唔夠出嘢飲就叫咗柚子蜜梳打唔太甜嘅都OK入邊真係有啲柚子⚠️ +1服務費📍饗和民 (東薈城) (東涌)東涌達東路20號東薈城名店倉地庫1樓B13號舖
午餐時段過嚟食就最抵啦因為有午市優惠
啲汁都夠撈飯反而個蛋味撈完之後冇唔夠出

嘢飲就叫咗柚子蜜梳打
唔太甜嘅都OK入邊真係有啲柚子

⚠️ +1服務費

📍饗和民 (東薈城) (東涌)
東涌達東路20號東薈城名店倉地庫1樓B13號舖
2021-06-03 94 瀏覽
好耐冇食過和民, 記得以前好鍾意食佢個炸雞軟骨同埋和民沙律, 所以今晚諗唔到食咩就諗住過嚟食下回憶唔知係唔係而家啲餐廳質素越黎越好, 定係和民既質素退步咗...除咗個雞軟骨仲keep到水準之外, 其他野好似和民沙律已經冇以前咁好味...叫咗個滑蛋吉列蠔便當, 吉列蠔個皮厚到唔知食緊乜...個壽喜燒就不過不失啦...呢餐都3百幾蚊埋單..咁既價錢我下次都係食返東薈城新開嗰邊嗰啲餐廳好過啦...

個壽喜燒就不過不失啦...

2021-05-23
2021-05-18 142 瀏覽
今日突然心血來潮,入左去東涌行吓個outlet 先😅(因為好多年都冇去過了,weekday冇乜人就入去行吓啦😅)呢幾年嚟東涌都轉變左好多,開大左好多地方及多元化食嘢嘅地方,順便係東涌食埋野啦。以前叫和民⋯而家叫⋯饗和民(多咗個字,但都係食同一樣嘅食物🤔)到食個快火煱先⋯😀服務態度好,食物質數ok價錢都可以接受😄我個人覺得環境不錯,下次可以再去食過☺️沒有拉喼人士坐都坐得舒服啲😆
沒有拉喼人士坐都坐得舒服啲😆
2021-05-14 165 瀏覽
黎食野首先要記住圖片只供參考,唔好以為價錢反映到個質素。個飯一打開我以為我睇錯,問個staff呢,佢話俾左最靚嘅中間部位我,而且尾部都冇咁多可以分,所以係咁,睇黎我都要多謝佢。沙律由佢喇,得幾塊冇汁嘅葉,粟米好似有幾粒。個甜品先絕,我唔預係好食,係冇諗過係難食,真係拒絕吞落肚。粒野中間係硬架,唔知唔熟定點樣。奶茶個味道又係奇妙,成杯野好稀......另一個set都冇乜好講架喇,如果係$70可能呃到我覺得好食嘅。
黎食野首先要記住圖片只供參考,唔好以為價錢反映到個質素。

2021-05-14
$281.6 (午餐)
用餐優惠
優惠券
百四蚊既鰻魚牛肉飯,同圖片極大出入!今日放假就去東薈城行下,諗住搵間日本嘢食下,見到係和民嘅牌子本身都幾有信心,叫咗一個138既鰻魚牛肉飯,點知嚟到鰻魚同牛肉都勁細份,張圖鰻魚兩塊都變一塊,問staff佢地話係咁樣既🥲🥲🥲一時又話計重量,一時又話嗰兩塊唔記得分開小弟都食咗幾多餐鰻魚飯,日本又食過、香港又食過、好多地方都食過,真係估唔到連和民呢個大牌子係咁囉,都叫做係最特別嘅一餐「鰻魚飯」lolllllll都真係幾失望下,和民牌子都係唔再幫襯了😭😭😭
百四蚊既鰻魚牛肉飯,同圖片極大出入!

,都叫做係最特別嘅一餐「鰻魚飯」lolllllll

都真係幾失望下,和民牌子都係唔再幫襯了😭😭😭
2021-04-11 146 瀏覽
今次用Open Rice訂位,並使用了滿$300可用$50的優惠券,但大家要留意看清楚優惠條款,是只可選主餐牌內的食品,套餐並不適用的。因為看過套餐是相對優惠的。食品水準非常一般,特別是清洒煮蜆,雖然每隻都有肉但份量就少得可憐了。職員們都熱心有善,不過付款時我用Open Rice Pay時就顯得有點手忙腳亂,又print錯單等,還差點多收我錢。最後,用Open Rice Pay付款是不能享有免費泊車優惠的。
2021-04-10
用餐優惠
信用卡優惠、優惠券
2021-03-13 1765 瀏覽
疫情下大家都冇得去旅行一年,以前差唔多每年都去我嘅家鄉日本幾次, 宜家諗返起實在太掛住日本嘅壽司同壽喜燒啦!  咁啱前幾日行街經過饗向和民見到佢新推出嘅尊上二人前 6道菜季節限定廚師發板套餐,價錢都只不過係280蚊,絕對係一個親民嘅選擇,所以決定試一試一解思鄉之愁 廚師發板係一種日本嘅料理方式,廚師會因應當日嘅食材去調整餐單, 務求令到顧客可以品嘗到 最新鮮嘅日式料理。 套餐嘅第一道菜係一個雜錦刺身飛魚子沙律 ,刺身非常新鮮,包括咗三文魚 赤貝 帶子 等等,再加上橙紅色嘅飛魚子做配搭, 增添佢嘅鹹味並帶有一點海鮮嘅微甜, 沙律菜除咗基本爽脆嘅生菜之外仲加咗冰菜, 口感清新有咬口, 再配合埋餐廳另外提供嘅洋蔥芥末汁, 作為一個咁多元化嘅前菜, 絕對係刺激到食客嘅味蕾! 跟住落嚟就到其中一個主菜尊上壽司6貫 , 壽司一上場先不談論佢嘅味道,淨係賣相已經絕對好吸引我同朋友嘅眼球,刺身體積超大,排列得相當整齊有霸氣,燈光反射住刺身上面薄薄嘅油光; 色香味對於一份美食嚟講絕對係缺一不可,呢一份壽司正正表達出咗賣相嘅重要性,未食已經垂涎三尺! 主打包括 脂香四溢嘅九州A4和牛炙燒壽司,油脂分佈平均

主打包括 脂香四溢嘅九州A4和牛炙燒壽司,油脂分佈平均, 油花細膩 入口即溶 ; 飽滿甘甜 一啲都唔腥嘅日本油甘魚壽司, 同埋肉質細嫩 但係大嗰隻手板嘅 炙燒原條星鰻魚壽司

第三度菜亦都係我日本好鍾意食嘅爐端燒北海道牛油珍寶帆立貝, 廚師控制個火喉恰到好處,唔會太過老 亦都絕對保留到帆立貝爽甜嘅口感,加上烤貝殼同埋牛油嘅香味,配合起來 簡直就好似去咗日本街頭食店果種風味一樣

跟住落嚟就係 九州和牛壽喜燒同埋日本直送新鮮蔬菜及讚岐烏冬, 牛肉係特別揀咗用牛中極品嘅九州A4和牛,肉質細嫩而味道濃郁, 每一啖充滿著油香又唔會太過肥膩, 夾埋吸收曬牛肉精華爽彈嘅讚岐烏冬同埋蔬菜,呢個配搭簡直冇得輸

最後套餐嘅甜品係 雨滴餅 亦都可以叫做水信玄餅。雨滴餅晶瑩剔透,入口即化 配合埋日本傳統嘅食法 即係加黃豆粉再淋上黑糖豆漿,感覺就好似去咗日本京都一啲特色小店食甜品一樣, 味道清甜夢幻,令人一試愛上
  • omakse
2021-03-12 246 瀏覽
政府放寬安排之後知道和民因為20周年慶推出左限定版Omakasa ,立刻網上預約左試一試饗和民 升級版Omakase 前菜日式魚生沙律 有三文魚 油甘魚 帆立貝 赤貝等 份量充足 顏色配搭色彩繽紛 加上酸酸甜甜沙律汁 非常開胃專上壽司6貫日本產油甘魚 魚肉細緻甘甜 色澤紋路分布均勻,油脂同膠質重 三文魚壽司應該係港人最愛位踞前列既壽司 水平之上 新鮮 柔軟油潤 油脂豐富 九州產和牛炙燒油花特徵明顯 炙燒 後既油脂滲入壽司飯,散發出同魚油好唔同既牛油獨特既香氣 肉質細膩柔軟 入口即溶炙燒原條星鰻魚星鰻不需要過多調料,直接品嘗纖細既肉質同鮮甜就係最大特色以上三款壽司都足足有成隻手掌咁長 正三文魚籽同甜蝦壽司用料都好新鮮北海道產珍寶帆立貝燒燒得啱啱好好鮮甜 厚肉,爽口彈牙九州和牛壽喜燒鍋日本産特選九州和牛,季節野菜盛合、讚岐烏冬、日本雞蛋,鍋物充滿牛脂香及蔬菜的鮮甜,水準之上甜品 雨滴餅低卡甜品之選~清甜,為呢一餐畫下完美的句號

饗和民 升級版Omakase

前菜

專上壽司6貫
日本產油甘魚 魚肉細緻甘甜 色澤紋路分布均勻,油脂同膠質重

三文魚壽司

九州產和牛炙燒

炙燒原條星鰻魚
星鰻不需要過多調料,直接品嘗纖細既肉質同鮮甜就係最大特色

以上三款壽司都足足有成隻手掌咁長 正

三文魚籽同甜蝦壽司用料都好新鮮

北海道產珍寶帆立貝燒
燒得啱啱好好鮮甜 厚肉,爽口彈牙

九州和牛壽喜燒鍋
日本産特選九州和牛,季節野菜盛合、讚岐烏冬、日本雞蛋
,鍋物充滿牛脂香及蔬菜的鮮甜,水準之上

甜品 雨滴餅
低卡甜品之選~清甜,為呢一餐畫下完美的句號
  • omakse
2021-03-12 186 瀏覽
東涌的食店越來越多,到outlet逛逛,下午茶時段就選了不用等位的餐廳,疫情之前都嚐過幾次,今次再來一嚐便要分桌坐。門面裝潢都非常日式,木條為主要間格呢而餐牌選擇非常多,最後點了3個餐牛肉火鍋除了雜菜生牛肉鍋外,還有生雞蛋,烏冬,小沙律菜及小紅豆甜品味道不過不失吧,沒啥特別粟米牛肉石鍋飯配有小沙律,麵豉湯及蒸蛋自己動手攪拌牛肉飯,由生變熟才吃,添了一點七味粉,辣辣的味道不錯壽司餐除幾款不同壽司外,配有烏冬,小沙律及蒸蛋味道亦不過不失,但魚生部份不碰到餐盤就更好了額外叫了一個紅豆甜品,但原來每一個餐都包1份的,點餐職員沒有提醒,而且,主菜還沒來,甜點就到了,查詢待應可否吃完主菜之後才上,卻被還反問為何點餐沒提出...飲品很長時間才上,味道還好吧其實目測客人枱數不多,希望下次服務質素可以比較好吧

門面裝潢都非常日式,木條為主要間格呢

而餐牌選擇非常多,最後點了3個餐

牛肉火鍋
除了雜菜生牛肉鍋外,還有生雞蛋,烏冬,小沙律菜及小紅豆甜品
味道不過不失吧,沒啥特別

粟米牛肉石鍋飯
配有小沙律,麵豉湯及蒸蛋

壽司
除幾款不同壽司外,配有烏冬,小沙律及蒸蛋
味道亦不過不失,但魚生部份不碰到餐盤就更好了

飲品很長時間才上,味道還好吧

其實目測客人枱數不多,希望下次服務質素可以比較好吧

2020-12-22
下午茶
2021-03-10 159 瀏覽
饗和民洋溢和風氣息,木製的傢俬配上素竹點綴,風雅脫俗。餐廳為興祝20週年,推出<尊尚二人前六道菜-季節限定套餐>,每款佳餚以日本產以食材入饌,紙製吊燈投射暈黃的燈光,映照在精美料理上,更加食慾大振。前菜(1份)雜錦刺身沙律刺身沙律排列有致,每件刺身都肥美厚切,鮮艷的亮澤令人食指大動。三文魚刺身肥美、厚滑,吞拿魚魚味濃郁,吃下去啖啖清甜。倒上開胃沙律醬,拌勻沙律菜和蟹籽粒,吃下去特別清新,還有爽脆的冰菜、昆布,十分提鮮。油甘魚晶瑩剔透,肉質挺身爽口,吱上清檸汁,更加鮮甜細膩。尊尚壽司6貫 (2份)壽司拼盤十分吸睛,包括六款: 九州產和牛炙燒、日本產油甘魚、海膽軍艦、三文魚、三文魚籽及甜蝦。每件都滋味精彩,和牛用火槍燒至邊沿焦脆,肉質半熟嫰紅,牛油被迫出,咀嚼時牛肉濃香放大了幾倍,香口邪惡。三文魚油花滿佈,綿化細滑的口感,令人戀上! 海膽軍艦是我的最愛,澄黃的海膽上,被脆卜卜紫菜包著,大啖咬下去,如絲柔滑,入口即化,一脆一滑的雙重口感,是誘人的滋味。北海道產珍寶帆立貝殼燒(2份)帆立貝圓潤、厚身,潔白的貝柱肉表面油光亮澤,配以半溶的牛油,誘發鮮香。帆立貝滑溜彈牙,入口豐厚牛

前菜(1份)
雜錦刺身沙律

尊尚壽司6貫 (2份)

北海道產珍寶帆立貝殼燒(2份)
帆立貝圓潤、厚身,潔白的貝柱肉表面油光亮澤,配以半溶的牛油,誘發鮮香。帆立貝滑溜彈牙,入口豐厚牛油香,鮮味中帶咸香。雜菇經燒烤後,吸收了濃郁的醬汁精華,十分吸引。

九州牛壽喜燒鍋 配讚岐烏冬(火鍋用)
九州和牛色澤嫰紅,輕輕一涮,入口軟腍,吸收了甜而濃郁的壽喜燒鍋底,牛肉汁鮮甜美味,散發口腔。牛香濃郁,再蘸上生雞蛋汁,口感更順口細緻。湯內還有金菇、蔬菜及豆腐等,清新解膩。讚岐烏冬滑溜、扁長,把烏冬浸入甜湯,輕輕一啜入口,煙韌無比,舔舔脷爆燈。
雨滴餅(2份)
晶瑩通透的賣相,如巨型的水滴,雨滴餅輕盈、淡甜,拌勻黑蜜和黃豆粉,入口水感Q彈,散發陣陣黑蜜的甜香,完美句號。