2020-09-02 308 瀏覽
食過中環同太古既饗和民 都覺得幾好味 係有返咁上下質素嘅日本菜 起碼有個品質保證 但今次係東涌食嘅依間 真係大大顛覆我對饗和民 依個招牌嘅印象首先 我叫咗個雜錦壽司加烏冬餐d壽司🍣飯又凍又硬 似雪咗一日雪櫃再拎出黎 真係仲差過爭鮮 講真 如果係咁嘅價錢質素 我食爭鮮都冇咁嬲三文魚🍣係完全冇味 紫菜一上枱就冧哂嘅作為一間日本餐廳 d壽司整到咁 就真係唔會再有d咩驚喜 另外 男朋友叫左個吉列豬扒蛋飯熟食就冇乜好講嘅 但佢d豬肉好「鞋」 比以前 自己落蛋個口感差好遠 一d都唔滑總之 冇下次啦

首先 我叫咗個雜錦壽司加烏冬餐

三文魚🍣係完全冇味 紫菜一上枱就冧哂嘅
作為一間日本餐廳 d壽司整到咁 就真係唔會再有d咩驚喜
另外 男朋友叫左個吉列豬扒蛋飯

總之 冇下次啦
2020-08-29
2020-07-12 302 瀏覽
東薈城日本嘢選擇都好多響和民算係早開業嘅一間我鍾意佢嗰度樣樣都有,壽司刺身炸物煱物一應俱全。今日睇戲之前四仔乸去食返餐好嘅先😋今晚order 左豪華2人套餐再加散叫!雖然話2人但都好夠份量!套餐的和牛豆腐煱配料好多新鮮野菜,鰹魚湯味道調得好好連醬油都唔洗點👍🏻牛肉下次要追加,好滑好正😋😋刺身有四款,唔會因為套餐求其比你,真係好新鮮同散叫一樣👍🏻燒鯖魚燒得啱啱好,魚肉又唔會乾,好味又juicy🥰
刺身有四款,唔會因為套餐求其比你,真係好新鮮同散叫一樣👍🏻
燒鯖魚燒得啱啱好,魚肉又唔會乾,好味又juicy🥰
2020-07-07 203 瀏覽
今天午飯在和民解決,人數雖多,但等了10分鐘左右就可以入座,不過需要分兩桌,已經不是第一次被分拆,建議人多不要來。點了一個鰻魚牛肉定食,等了非常久才上菜。鰻魚份量還可以,但牛肉超級少,像被人吃過一樣,只有可憐的兩三條,連飯面都沒有鋪滿,還可以看到很多白色的米飯在下面,完全不值$138。沙律菜正常,但份量很少,兩三口吃光。紅豆糯米丸子味道有點甜,還可以。麵豉湯普通,麵豉味不濃,沒有什麼配料。熱蜂蜜生薑茶,薑味重,甜甜地還可以。總括而言,性價比不算高,份量吝嗇,不會想再來。

鰻魚牛肉盒子飯御膳

沙律菜正常,但份量很少,兩三口吃光。

紅豆糯米丸子味道有點甜,還可以。

麵豉湯普通,麵豉味不濃,沒有什麼配料。

熱蜂蜜生薑茶,薑味重,甜甜地還可以。

總括而言,性價比不算高,份量吝嗇,不會想再來。

2020-05-18 491 瀏覽
【 抵食滿足2人套餐 】 係附近行完街,選了饗和民KYO Watami作晚餐。佢地的饗-滿足2人套餐真係好抵食,好多選擇,而且可以揀好多,一次過可以滿足咩都想食的食慾!我地點的套餐食物有:壽喜燒鍋,清酒煮蜆,鯉魚牛油果卷,雨滴餅,日本產魷魚燒,精選刺身盛合,半份凱撒沙律。餐飲點了巨蜂提子梳打和熱柚子蜜。牛肉壽喜燒鍋,牛肉味濃郁,配料都好多,有豆腐,雜菇,京蔥同紹菜甜甜地既壽喜燒湯底好惹味,我們原本打算加個烏冬,但唸起仲有甜品,就放棄了。 清酒煮蜆幾清香。鯉魚牛油果卷我地都好鍾意食,份量都幾多件。日本產魷魚燒,燒得剛剛好,唔會鞋。精選刺身盛合,刺身都幾新鮮。半份凱撒沙律不過不失,但我覺得配紅黃椒有點奇怪,紅黃椒的味道太突然,遮晒沙律的味道。綠茶小蛋糕,唔太甜,幾好味。餐飲熱柚子蜜味道較啖,但巨蜂提子梳打就超級好飲,唔太甜,值得一試。這個饗-滿足2人套餐整體都唔錯,2個人都食得好飽。
【 抵食滿足2人套餐 】

係附近行完街,選了饗和民KYO Watami作晚餐。

餐飲點了巨蜂提子梳打和熱柚子蜜。

清酒煮蜆幾清香。

鯉魚牛油果卷我地都好鍾意食,份量都幾多件。

日本產魷魚燒,燒得剛剛好,唔會鞋。

精選刺身盛合,刺身都幾新鮮。

綠茶小蛋糕,唔太甜,幾好味。

這個饗-滿足2人套餐整體都唔錯,2個人都食得好飽。
2020-04-25
2019-12-10 934 瀏覽
係附近行完山,想食番d好野獎勵自己,於是黎左東薈城既和民。下午茶時段無咩人,而且幾抵食,一個set有食物同野飲都只係$50-60左右。我叫左一個海鮮石鍋飯,個樣有d似pepper lunch,個煲好熱,隨便搞拌幾下d三文魚同帶子就熟哂,好適合一d唔食生野既人。不過記得搞多幾下,因為你一停止,d飯好快就會變飯焦,個人不太喜歡哈哈。味道都唔錯,不過略嫌醬汁唔夠,但海鮮都幾新鮮。同埋杯野飲都幾有特色,不過唔記得左影相。佢係一杯勁靚既水果紅茶,入面超多水果,雖然甜左少少,不過都接受到。下次會試下第二間分店!
2019-11-02 567 瀏覽
有多款2人餐:匯豐卡有折,尾2平個餐好抵食,可惜我同朋友都無,又唔太餓,所以叫左最平個餐。套餐已經包括沙律,三文魚,大阪燒,壽喜燒邊爐+烏冬,連飲品及甜品。本人認為沙律配三色椒係錯配大阪燒係全晚既一大亮點,好多椰菜,個汁好好味三文魚配洋蔥黑椒檸檬汁係十分開胃既頭盤,比起沙律好一百萬倍!甜品好特別同別致,全部都唔係好夾得埋但算頗為清新。壽喜燒邊爐+烏冬,一坐低就開火上左個鍋,非常唔貼心。連飲品;加左錢要熱清酒,水一樣的味道。

沙律

本人認為沙律配三色椒係錯配

大阪燒

大阪燒係全晚既一大亮點,好多椰菜,個汁好好味

甜品好特別同別致,全部都唔係好夾得埋但算頗為清新。

壽喜燒邊爐+烏冬,一坐低就開火上左個鍋,非常唔貼心。

連飲品;加左錢要熱清酒,水一樣的味道。
大阪燒
2019-10-14 561 瀏覽
吃這麼多次和民,東涌這家最差了🤦‍♀️🤦‍♀️話說,帶兩個小朋友看到有兒童餐進去食,誰知,惡夢來了🙈🙈我總共4人,服務員問我是否兩杯水就可以,我心想服務不錯,懂給兩杯水小朋友不給茶~倒完水後,服務員就走了,我呆呆的望著,我4個人,你只給兩杯水,是甚麼意思?我再找服務員說,她說是g煮,服務員又走去了就催單❗好吧,已經離下單一小時了,再找服務員,她說自己放料入鍋拿出來2分鐘就可以,廚房做的還需等🤬🤬🤬結果,服務員入去兩分鐘出來,鍋終於到了❗❗❗先說兒童餐,食物都是冷的,薯條都冧了,究竟是菜做好沒拿出來,或是廚房先做的?火鍋的沒甚麼特別,但都是生的,需要等1個小時嗎?極度建議有時間浪費人生的才好去吃~❗❗❗🤬🤬🤬
吃這麼多次和民,東涌這家最差了🤦‍♀️🤦‍♀️

話說,帶兩個小朋友看到有兒童餐進去食,誰知,惡夢來了🙈🙈

火鍋的沒甚麼特別,但都是生的,需要等1個小時嗎?

極度建議有時間浪費人生的才好去吃~❗❗❗🤬🤬🤬
2019-08-23 523 瀏覽
比和民既價錢更親民,會有較抵食既套餐,餐廳人流都好多,要等位。叫左個沙津,加埋個溫泉蛋撈黎食好正,仲有炸雞軟骨,同三文魚配牛油果壽司,口感更軟滑,同有層次感,呢個配塔好唔錯。
叫左個沙津,加埋個溫泉蛋撈黎食好正,
本人完全無機會食到貴 餐廳任何菜色,因為貴 餐廳員工完全漏單,我跟太太呆坐餐廳40分鐘,而實際情況如下:2019年8月2號,我和太太二人於大約晚上8:30到達貴餐廳食晚飯,我們向當時當值員工點菜,一份二人套餐,到最後飲品部份,因該員工向我們表示所有疏打飲品暫停供應,我們為晚阻礙員工工作,於是我向他表示飲品一會再選。我和太太閒談間已等了約20分鐘,期間餐廳并非滿座,太太亦問我為何還沒上菜,我以為因貴餐廳為保持食物品質,所以制作需時,所以有機會比普通餐廳耐。直到40分鐘過去,我們枱上連前菜都沒有。後來我也發覺太耐,主動向店員查詢,才告知完全沒有為我下單。這完全不能接受,所以我們即時選擇離開。
2019-08-02
  • 無得推介,因為無食過
今日去了360,之後在這邊食埋晚餐。這邊是無下午茶餐的,但有多個2人餐選擇,見環境唔錯就入去試試。環境好寬闊又好日式有大自然感覺,地方幾舒服、坐位也很好!我覺得價錢都合理。坐下來就送上茶,可惜是凍的,叫侍應生換了熱水,都幫忙換了,可惜再加添時還是給了凍茶。另外,服務普通,特別有一個女侍應,在我們已埋單了,見未有甜品送來就問一下佢是否有跟餐甜品,佢竟然話我們客人要提點佢地佢地才會上的,之前一直無講過要提,就態度惡劣的回覆,完全接受唔到這樣的服務態度!食物方面都可以,點了$428的2人餐另加了一個大的蒲燒鰻魚壽司卷。 2人餐包了蔬菜沙律、魚生片(三文魚、劍魚及帶子)、天婦羅海老(炸醬厚,熱辣辣、香脆海老大隻),另外有3種A+B+C選擇, A:壽喜燒鍋(小):有牛肉片、椰菜、金菇、大蔥等等,有爐熱著;B: 大板椰菜燒(有滑蛋、芝士及滿滿椰菜,這個好多醬好香好美味)C: 滑蛋豬柳丼(豬柳好腍、雞蛋滑又香、飯是日本米,軟硬剛好),飲品(熱柚子蜜及熱蜜糖生薑茶,正常味道)蒲燒鰻魚卷好多汁,但卷得好散,飯好難夾到!有點可惜,但味道都唔錯!甜品: 好特別,透明的彈牙煙韌,好似啫哩,外面是黃豆粉及甜醬,

甜品: 好特別,透明的彈牙煙韌,好似啫哩,外面是黃豆粉及甜醬,幾清新!
2019-06-18
2019-05-26 595 瀏覽
今日行完大澳,出番東涌食飯。饗和民係和民居酒屋旗下集團,感覺上似貴價版和民。7:00鐘到達餐廳,都唔算多人,等左陣就有位。Menu 大多數2人餐,可以揀upgrade版。我地4個都唔多鐘意跟餐嘅食物,覺得散叫正d。呢款烧和牛寿司有6件,加隻温泉蛋。开头一上見到肉質都幾鮮紅,以為會喺我地面前用火鎗燒,原來已經一早燒好左。牛肉壽司雖然紅,但係燒得岩岩好,冇過火,一口一啖,入口即溶呢個比menu相中有點不符,牛肉同鰻魚配上白飯,醬汁,好夠味,只係份量少。呢個係我食魚骹以黎最大件,煎得香口,加上檸檬汁,魚肉好滑,又唔多骨。可追加烏冬 $38 傳統吉壽鍋,有一片片牛肉,各款蔬菜,紅蘿蔔,蔥,豆腐,金菇,再待湯滾嘅時候加上雞蛋同烏冬,好味。

灸燒九州產和牛壽司
鰻魚牛肉盒子飯
鹽燒鰤魚骹
吉壽燒鍋(大)
灸燒九州產和牛壽司
鹽燒鰤魚骹
吉壽燒鍋(大)
2019-03-18 624 瀏覽
✏️原隻蒜味雞腿燒定食 ($88)幾乎每一次嚟呢間食午餐都係揀呢一個套餐😆其實都幾豐富 包括有隻照大嘅雞腿燒🍗白飯🍚沙律菜🥗味增湯🥣同埋飲品🍹雞腿份量餐牌上面寫住足400g 一啲都唔細架 而且肉質幾嫩滑 照燒蒜汁調味好好食 送飯一流🤪隻雞髀食落啖啖肉 懶人表示唯一麻煩嘅就係要自己拆啲肉出嚟😂不過整體係幾推介🌝
✏️原隻蒜味雞腿燒定食 ($88)

2019-02-18 510 瀏覽
比和民好食少少。 三文魚腩壽司($13/件),新鮮、油脂豐富,壽司飯略嫌太凍。不過呢個價錢算唔錯。天婦羅冷蕎麥麵($98),南瓜天婦羅好好食,夠甘甜,其他可接受。牛油果軟殻蟹卷($50?) 用天婦羅方式炸軟殻蟹,我覺得普通,但朋友喜歡。仲叫左好多野,埋單$402 都唔算太貴, 整體都算唔錯
2019-02-02 426 瀏覽
呢間野既晚市成日都好多人等。個和牛好好食,沾下D鹽已吊到D味出黎。鰻魚飯好多汁,都幾好食。個魷魚好彈牙,中意佢原條上。日本菜黎講佢偏貴,因佢質素同個性價比唔太相符。同埋食黎食去都係果D,冇咩變化。特別中意個唐揚炸雞,真係好嫩,秘製既料好入味。食過一次就返唔到轉頭。裝修完後更有日本風情,個格局好好。上菜慢,服務都麻麻,要催佢地。以東涌冇乜選擇黎講,我會成日食呢間。但同其他區既日本菜比,佢真係唔值呢個價。

裝修完後更有日本風情,個格局好好。

2018-12-26
2019-01-27 421 瀏覽
中午食飯 一到中午食飯時段,四周的餐廳都好多人排隊,行咗一個圈都唔知想食乜好,又想試吓日本野,它在超市附近的日本餐廳叫響和民,就試試佢。裝修很日式古風的感覺,我很喜歡好似去咗日本寺廟咁佢有好多不同的定食價錢可以接受的我點了滑蛋雞扒定食,雖然要一段時間先送到來到的時候是熱的😍吾緊要,中午是比較多人,我明白的。雖然多客人但不影響他們食物的質素,雞扒都算滑身,味道不會太鹹,沙律菜是新鮮的,湯就一般😊沒有特別,咖啡好飲👍🏻整體算不錯👍🏻
中午食飯
裝修很日式古風的感覺,我很喜歡好似去咗日本寺廟咁
佢有好多不同的定食價錢可以接受的
整體算不錯👍🏻