2022-05-13 374 瀏覽
有機會試下呢間日本居酒屋,除左串燒外,都有定食既選擇。叫左個燒日本本地雞腿肉定食- 雖然等待既時間有啲長,但係食物上碟時雞腿肉既皮係好脆口,好滋味,有啲喜出望外😋 價錢屬於中上,有機會會再試下其他!
2021-11-04 434 瀏覽
很久沒有吃魚生飯 便去了黃埔 因為有泊車優惠 吃完還可以行Aeon 一舉二得本來想去凱逸酒店的爐端燒 但路經九號水產見這店就去一試店內裝修充滿日本風 時間尚早 我們是第一位顧客 服務員的態度ok午市套餐收費合理 但送上時就發覺份量偏少 尤其是北海道sagari牛肉鍋定食(148元)飯少 牛肉只有薄薄的3片 味道很普通 不覺有何特別另外一份午餐是吞拿魚 油甘魚 甜蝦刺身飯定食 只是醋飯比爭X壽司略好 也是份量少 刺身味道好一般怪不得我們離開時 已是接近1點 客人都只是3-4枱呢😒
本來想去凱逸酒店的爐端燒 但路經九號水產見這店就去一試
怪不得我們離開時 已是接近1點 客人都只是3-4枱呢😒
2021-11-02
2021-04-24 834 瀏覽
今日去開黃埔同屋企人食飯,本來想食其他餐廳,但人數比較多,就試吓呢間9號水產入邊嘅居酒屋。之前都食過晚飯,主要食燒物,食物不過不失,但有沖繩啤任飲, $88 ,抵!這次就試午市,有定食餐,價錢中規中矩。叫咗滑蛋雞肉飯定食同鐵板燒北海道魷魚炒烏冬定食。滑蛋雞肉飯中規中矩,好似丼丼x比較好食;鐵板燒北海道魷魚炒烏冬就味道一般,不太喜歡炒烏冬的汁,感覺像酸酸甜甜的,魷魚質素算是不錯。加叫咗兩個小食,一口炸雞同昆布湯蠔肉餃子,一口炸雞質素一般,跟其他日式餐廳水平相差不大。餃子反而比出邊香脆,味道算是不錯。
鐵板北海道魷魚炒烏冬
滑蛋雞肉飯定食
2021-04-24
2020-10-26 860 瀏覽
黃埔9號水產裏面嘅居酒屋,容易搵到位,所以再幫襯!今次見到有一啲特價食物所以試吓,值得推介串燒海鰻,味道新鮮、外脆內軟、口感Q彈!但價錢性價比就略嫌低!炸生蠔都可以新鮮juicy,但係炸尖魚就真係比較離譜,得兩小塊,而且係好韌。完全冇魚味如果以原價百幾蚊嘅價錢就真係唔值,而家特價,都係唔抵。日式炒雜菜就都係一般,主要都係椰菜較多!明太子雞翼好食。好食係正常嘅明太子雞翼都係已經整好嘅一啲食物好難唔好食!科網曾經幫襯過午餐一啲定食都係可以嘅所以好視乎你係叫一啲乜嘢菜式菜式,水準好參差!
黃埔9號水產裏面嘅居酒屋,容易搵到位,所以再幫襯!

串燒海鰻

串燒海鰻
炸生蠔
明太子雞翼
2020-09-26 753 瀏覽
呢排係開黃埔gym,成日係呢頭食下lunch,咁我朋友住黃埔,自然就佢帶住我食啦!佢話食過呢間日本野唔錯,試下先!下午黎人唔多,加埋我地得兩枱,好普通日本餐廳嘅裝修,但佢價位算係中價,牛肉飯百零蚊起跳,但因為佢冇咩裝修,我開頭係覺得好似偏貴但都黎咗咯!照嗌啦~佢地話個燒豚肉飯都幾多人叫,再加個是日推介,沙甸魚定食啦!個燒豚肉真係出乎意外咁好食我平時好少嗌豚肉,因為都好多時食到嘀,煮到好乾,一係煮到好韌....但佢竟然仲好彈牙,肉汁豐富,份量亦夠多,好評!!呢個沙甸魚好抵!肥啫啫兩大條,燒得啱啱好!$68咋!好香又好送飯,佢個麵豉湯仲係好濃味,我朋友講佢之前黎,個麵豉湯有蟹肉添呀!我食完係覺得,開頭見佢嗰陣勢,似會係food court 果種質數,但我今次食完,覺得係會想翻兜,但我打開OpenRice 食評,見佢風評都麻麻咁,真係清官難審食評事,又係果句啦!唔好有期望,往往結果都出人意表,但你問我,在我今次果一刻,果一個moment,係好食喎~

燒豚丼
個燒豚肉真係出乎意外咁好食

沙甸魚定食

燒豚丼
沙甸魚定食
2020-08-30 541 瀏覽
性價比差....108嘅吞拿魚茸飯,最後變成超級迷你版嘅肉餅飯。另外熟食嘅魚,超級腥。喺黃埔區嘅食肆來講,我會劣評。食咗等於冇食,洗咗成二百幾$300,好肉赤。有時人少唔係無道理,唔關係咪疫情事!疫景下好多人都會買外賣,一間連外賣單都無乜嘅餐廳真係唔知點解會鬼迷心竅甘入咗去。差唔多嘅價錢,大家係值得有更好嘅享受!..............................
2020-07-19 466 瀏覽
早幾週到過此店外隔鄰的拉麵店,當時於等待座位時段在該位置附近匆匆閑逛,看到了此店,這是想起,決定一試。就如其他食評所述,此店價錢並非便宜。進店後發現有一群日本少婦聚餐中;須知道在外地居住的日本人對他們自己本國的食品有着一定的要求及執著,她們既然選擇光顧此店,此店應有過人之處,故本老爺亦馬上對此店有點期望。此店既標榜為居酒屋,本老爺便以日式方法點菜,先點小吃、佐酒菜、壽司,再點主菜,最後點飽肚飯麵。說實話,此店服務不俗,食材新鮮,擺設精美,上菜時間不長,味道適中,本是不錯的。但既然有日本人光顧,當然要一試功力手藝。 而要做出這種試驗,當要點一些容易、基本的菜式,煎蛋卷 玉子焼き無疑是其中之一。看到メニュー(Menu/菜牌)中有芝士煎蛋卷,雖然普通的欠奉,加芝士也是萬變不離其宗。可惜的是,這道家常菜竟讓成了這餐的敗筆。本來多加芝士是本老爺歡迎的,也證明店家沒有吝嗇。但過量則改變了應有的味道,不如直接吃芝士了。 算菜牌上的照片是「只作參考」罷了,也真的未想到日本家常菜中,只要主婦用心一點,給予時間都可以弄得維肖維妙;連普通日式家庭餐廳如<X民>、<笑X>般的都

寿司盛り合わせ

燒魷魚 焼きイカ

可惜的是,這道家常菜竟讓成了這餐的敗筆。本來多加芝士是本老爺歡迎的,也證明店家沒有吝嗇。但過量則改變了應有的味道,不如直接吃芝士了。 算菜牌上的照片是「只作參考」罷了,也真的未想到日本家常菜中,只要主婦用心一點,給予時間都可以弄得維肖維妙;連普通日式家庭餐廳如<X民>、<笑X>般的都能做得出來的小菜,這裏竟將「煎蛋卷」變成「煎蛋漿」,無論是外觀、味道、口感均在合格水準之下,實在令人無語。
(日式)芝士煎蛋卷
題外話/補充資料: 如果那「煎蛋漿」是小學徒的作品,那就算不想浪費,也應給客人解釋一下,及再從弄一個合格的來待客。 當天可能日本師傅不在,又或根本沒有日本師傅,否則主厨可寧願倒掉也一定不可能將該碟「煎蛋漿」端出來大堂,貽笑大方。
2020-07-04
寿司盛り合わせ
燒魷魚 焼きイカ
  • 燒魷魚焼きイカ
2020-07-05 321 瀏覽
第一次黎呢間日本菜,可能我預期太高?雖然我不expect材料都是日本直送,但性價比確係好低!$188 七件帶子味鮮吞拿魚肉厚軍艦塊紫菜竟然係淋!對唔對得住食材同價錢?$58 一口炸雞炸得太乾身 炸粉太厚 肉質好鞋!$40 雞肉串味道好淡 唔覺係雞肉 淡而無味醬汁小 好乾身$138 和牛炒飯食得出係和牛既,但和牛粒既肥肉比例太多,實際肉好小,成口油炒飯味道好淡,好重白胡椒粉味$228 刺身盒全部味道都係中等 不值$228真心元x都好過佢$68明太子蛋卷好失望,正常一樣咁普通玉子燒都做到咁蛋唔滑,太熟,明太子少得可憐

$188 七件
帶子味鮮
吞拿魚肉厚
軍艦塊紫菜竟然係淋!
對唔對得住食材同價錢?

$58 一口炸雞
炸得太乾身 炸粉太厚 肉質好鞋!

$40 雞肉串
味道好淡 唔覺係雞肉 淡而無味
醬汁小 好乾身

$138 和牛炒飯
食得出係和牛既,但和牛粒既肥肉比例太多,實際肉好小,成口油
炒飯味道好淡,好重白胡椒粉味

$228 刺身
全部味道都係中等 不值$228
真心元x都好過佢

明太子蛋卷
好失望,正常一樣咁普通玉子燒都做到咁
蛋唔滑,太熟,明太子少得可憐
2020-07-05
2020-05-18 385 瀏覽
趕住回家追劇集,放工馬上走去買外賣自取拎番屋企,行到九號水產的「饒之味」見到有$88日式五重奏的餐牌,有前菜、沙律、味噌湯或汽水、主食及日式芝士餅,真是相當吸引。最後我買咗兩個套餐,主食選擇了鐵板海膽炒飯($88)及北海道豚肉生薑燒飯($88),海膽份量真是十足,沒有一點吝嗇,海膽都好鮮香,炒飯夠乾身,有蔥花、彩椒、及雞蛋,口感豐富超美味。豚肉生薑燒好香甜又肉質有嚼頭,配上珍珠米飯,夠晒煙韌,沙律菜都爽又多蟹籽,有點清甜的醋香,吃起來都好盟胃。前菜有北海道燒賣、玉子燒、加州卷及煎蛋卷,再食埋香軟滑溜的芝士餅,夠晒飽肚又滿足

最後我買咗兩個套餐,主食選擇了鐵板海膽炒飯($88)北海道豚肉生薑燒飯($88),海膽份量真是十足,沒有一點吝嗇,海膽都好鮮香,炒飯夠乾身,有蔥花、彩椒、及雞蛋,口感豐富超美味。
野菜蟹籽沙律
加州卷、玉子燒
北海道燒賣、煎蛋卷
北海道豚肉生薑燒飯
北海道芝士餅
2020-05-15
20 分鐘 (外賣自取)
野菜蟹籽沙律
加州卷、玉子燒
北海道豚肉生薑燒飯
北海道芝士餅
2019-12-03 816 瀏覽
今日 lunch time 和同事去了饒之味,對上一次去時已經是剛開業時,整體價格明顯貴了少許。點了雜錦壽司、豚肉湯烏冬定食,這個set可以選豚肉或牛肉。一上枱已經令人食指大動,壽司、烏冬、麵豉湯、甜品,好豐富!豚肉片入口軟綿綿,烏冬軟滑,帶有濃濃木魚味的湯底鹹度剛剛好,好味!壽司方面,刺身鮮甜,飯團不易爽開,不錯!整體來講,沒有挑剔的地方,除了漬物,我本身喜歡食漬物,這兒的味道太淡,三款漬物的味道也很相似,普普通通。

雜錦壽司、豚肉湯烏冬定食
雜錦壽司、豚肉湯烏冬定食
2019-09-05 695 瀏覽
This big pot of unagi don was unreal! Unagi thick and juicy; and you could have it in different ways, feel free to add seaweed, scallion and wasabi, and soup provided. My favourite was still the traditional way though, just the way it was and enjoyed the full taste of unagi! Mixing the soup with rice was nice too!Oh my favourite uni! First time having it this way though, wrapped in beef! I had the first piece without any sauce. It was delicious! Uni soft and moist, tender beef wrapping sure adde
unagi don

Oh my favourite uni! First time having it this way though, wrapped in beef! I had the first piece without any sauce. It was delicious! Uni soft and moist, tender beef wrapping sure added a nice texture to it. So good!! The sauce was tasty too! It's kinda sweet like teriyaki sauce and went well with the wrap! Still, it's good enough even without the sauce.
uni wrapped in beef

Last but not least, we had some teppanyaki veggies. Yummy and refreshing!~~ A light, but fulfilling dinner we had!
teppanyaki veggies
unagi don
uni wrapped in beef
  • Unagi Don
  • Uni wrapped in Beef
2019-02-04 980 瀏覽
我女友喜歡食日本野 早幾日同佢特登去開左一段時間既九號水產 食左呢間外表似日底居酒屋既餐廳 午餐時候不需要等位 直入看了看menu , 再看看其他客食乜野 我揀了呢個鰻魚飯 有d驚喜 飯未到就俾了一個湯 還有蟹腳 望落好抵 但蟹腳冇肉 冇味 個湯連咸味都冇 本身對個飯完全冇寄望但黎到咬兩啖個鰻魚又冇想象中咁差值得一提 佢係用日本米 拎番唔少分侍應比較忙碌 可能係食晏時間 有好多office 人黎食飯本身仲叫左串牛舌 但係食完個飯都未到 應該係走單 就算了
看了看menu , 再看看其他客食乜野 我揀了呢個鰻魚飯

本身對個飯完全冇寄望

但黎到咬兩啖個鰻魚又冇想象中咁差
值得一提 佢係用日本米 拎番唔少分

侍應比較忙碌 可能係食晏時間 有好多office 人黎食飯

本身仲叫左串牛舌 但係食完個飯都未到 應該係走單 就算了
2018-12-21 1270 瀏覽
下午同老公朋友去完東九龍果邊聚會後,我地就分散. 之後我哋就再過去黃埔嗰邊影燈飾同食飯。無意之中行到呢一邊,原來有好多日本嘢食。食物來源似係日本直接空運到港, 所以價錢相對偏高. 揀黎揀去因為要就小朋友, 所以最後揀左呢度食.  今晚叫左: (推介) 海膽炒飯 $108估唔到海膽份量都幾足料, 炒飯本身炒得幾乾身, 加埋海膽軟軟地既質地黎食, 好香濃滑既味道, 好好食.美國牛肉炒烏冬配北海道胹肉餃子 粟米沙律 $68小朋友既兒童餐, 其實有三款既, 呢款係仔仔自己揀既! 望落去, 食物係小朋友會食晒既食物, 所以我地放心叫, 最多佢唔食, 就我地大人食埋.賣相好靚, 仲要有架車仔托盤裝住食物, 提高吸引力.牛肉烏冬其實似係用肥牛片黎炒, 不過食落都唔鞋口, 味道係日式炒烏冬既味道, 烏冬用上讚岐烏冬, 所以食落口好煙靭. 其實有兩件炸餃子, 都好香脆, 不過唔想小朋友食太多, 只是給予一件作嚐味.沙律都叫食得好多, 因為上面有芝麻醬, 酸酸甜甜, 胃口大開.+兒童餐仲包一包QOO紙包果汁, 未有野食已經飲晒了.皇帝蟹肉燴粥 $98熱辣辣, 即煲, 粥煲得好綿, 而且入面真係用蟹肉拆肉黎

(推介) 海膽炒飯 $108

美國牛肉炒烏冬配北海道胹肉餃子 粟米沙律 $68
小朋友既兒童餐, 其實有三款既, 呢款係仔仔自己揀既!

賣相好靚, 仲要有架車仔托盤裝住食物, 提高吸引力.

+兒童餐仲包一包QOO紙包果汁, 未有野食已經飲晒了.

皇帝蟹肉燴粥 $98
熱辣辣, 即煲, 粥煲得好綿, 而且入面真係用蟹肉拆肉黎燴粥, 因為我地食到有蟹穀.
相信因為想客人食到蟹粥既鮮味, 所以未有加鹽, 粥既味道係會偏淡,
但都係好好味既, 同埋入面既蟹肉都唔少架喎!

美國牛肉海膽卷 $128
又是海膽, 又是推介, 不過又真係幾好味. 用牛肉包住海膽卷住食, 真係好香滑. 咁食又唔會覺得好漏, 連肉食又多添口感.
卷物仲配上醬汁可蘸黎食添.

牛肉卷入面其實都有好多海膽架~!~
2018-12-15
海膽炒飯
1. 饒之味燒宮崎牛肋條 ($45): 牛肋條好香牛味, 食落好juicy, 不過如果唔鍾意食太肥膩嘅嘢嘅人嚟講,食落口就好似好油咁。2. 頤之味活帆立貝(磯燒)($35): 粒帆立貝就細粒咗啲,不過食落口好鮮味,即刻叫即刻燒熱,好新鮮。
饒之味燒宮崎牛肋條

頤之味活帆立貝(磯燒)

2018-09-19 753 瀏覽
和朋友相約黃埔,晚餐時間隨機找了一間居酒屋用膳。環境:好普通,個人覺得很老土服務:平均OK,但推介食物時只著重牆上貼上的「是日推介」及貴的食物食物:點了很多食物但賣相不好,只選了幾款拍照。魚乾,太乾及味道普通。鮑魚,偏乾。炸雞軟骨,average,無驚喜海膽炒飯,正常但無海膽味,相信用下價海膽而且份量小燒吞拿魚鮫,好似$400 有找,但沒有燒出魚油香,魚肉霉,應該食材本身不新鮮。當天1.8 L 清酒做特價$699,我們飲了大半枝,剩餘的可以拿走,不錯。味道一般,這個價格差不多。總括來說我不會再去。
和朋友相約黃埔,晚餐時間隨機找了一間居酒屋用膳。
環境:好普通,個人覺得很老土
食物:點了很多食物但賣相不好,只選了幾款拍照。
魚乾,太乾及味道普通。
鮑魚,偏乾。
炸雞軟骨,average,無驚喜
海膽炒飯,正常但無海膽味,相信用下價海膽而且份量小
總括來說我不會再去。
魚乾
燒鮑魚