2022-12-05 361 瀏覽
呢間餃子屋成日都排晒長龍,見冇咩人即刻入去坐低試吓,聽聞呢間嘅餃子都大件夾抵食,我就即刻叫咗個雙拼湯餃 - 芹菜豬肉餃同咖哩豬肉餃。餃子的確好大件,係正常餃子份量嘅兩倍,芹菜餃就比較清新,芹菜味好香,咖喱餃就比較特別,出面比較難食到。而個湯底好濃郁魚味,好好飲,佢個香辣菜蔔都好出色,送餃一流。
2022-10-19
2022-11-28 288 瀏覽
之前睇過條片幾好評所以嚟幫襯下,唔算近鐵路,對唔熟悉荃灣嘅我係有啲難搵,星期六大概6點嘅時間都幾多人,舖細細,不過我一心嚟買生餃,喺屋企有時煮下麵食咁,所以無位就無乜影響,餃子款式都多,有西洋菜餃…一打HKD48, 我就要咗韮菜半打同芹菜半打,雙併係唔需要加錢,先俾錢,攞個號碼牌等叫number每隻都好飽滿,好大隻,皮有少少厚,韮菜不過不失,芹菜肉汁好juicy 好正👍
2022-11-27
5 分鐘 (外賣自取)
早餐
2022-11-26 262 瀏覽
大家買這間餃子屋外賣要諗清楚,買一碗湯餃要等成30分鐘,阿姐又悪又唔理你,唔知如堂食要等成30分鐘,又咁少位,間舖唔知會點呢?所以諗清楚,趕時間就唔好買,餃返到屋企又林晒,影響味道!非常劣評!

外賣自取
你有沒有這樣的一間餐廳🍴在心中有個特別位置?當你想不到吃什麼的時候、夜闌人靜的時候,總會心思思,想念餐廳的美食?餃子屋位於荃昌商場,這個商場的人流並不算多,但是無論你什麼時候經過餃子屋,餐廳門外總是有很多人在排隊堂食或外賣。這是一間小店,環境不算寬躺、座位比較擠迫,用餐體驗不算很舒服。⭐️食物的質素無可挑剔!價錢合理! 由$38-$52,可選6/8隻,加$8可加淮山麵😍從小吃到大,無論堂食或外賣,一樣like 爆😍吃了很多年,由學生🧑‍🎓到工作,仍然在吃! 基本上除了羊肉餃,我全都吃過了,為大家一一點評! 先為大家介紹幾款我的例牌:韭菜豬肉餃🥟(首推煎餃)韭菜的香味以煎餃的形式出現是最好不過!餃子大大隻啖啖肉,每一啖都充滿肉汁!🤤芹菜豬肉餃🥟(煎/湯)是男朋友的all time fav! 芹菜很爽口,用料絕不馬虎,煎或湯餃同樣出色,非常清新解膩!棷菜豬肉餃🥟 (煎/湯)是我的all time fav🕰️ 椰菜和豬肉的味道特別夾,配知店家自家製菜甫和辣椒醬🌶️令人回味無窮! 皮薄餒靚,正! 小孩才做選舉,大人全都要!所以我向來點傳統四拼,有齊白菜🥬、椰菜、韭菜、芹菜,每樣兩粒,煎餃還會跟湯!

先為大家介紹幾款我的例牌:

韭菜豬肉餃🥟(首推煎餃)

芹菜豬肉餃🥟(煎/湯)

棷菜豬肉餃🥟 (煎/湯)

另外,除以上傳統風味,還有很多新鮮嘗試!

🍽粟米香菇豬肉湯餃
粟米香菇豬肉3樣材料都好足料,但相對易膩

🍽️芝士豬肉煎餃
好好食!芝士多而是流心狀態,是邪惡首選!

🍽️咖喱薯仔豬肉餃
咖喱味濃,薯仔香濃,切得很細超級入味,好軟綿,但仍然有顆粒感,建議這一款餃子要加配上海面,能夠中和一下!

🍽️三色椒餃
這個要視乎你豈不喜歡吃三色椒,我個人很喜歡!

🍽️紫菜豬肉餃
比較不喜歡的一種,因為紫菜味太濃了,滿口都是紫菜,吃不到餃子皮的脆和豬肉味🤣

【必叫】魚膠淮山煲豬骨🐷
要劏狗可以選擇兩款不同湯底,但我只有試過魚膠淮山! 因為每次去到想嘗試重慶湯底🌶時,都會叫了魚湯,因為真的太好味,是魚膠淮山豬骨加上紅蘿蔔粟米等煲成,鮮甜無味精!

P.s. 必食辣菜甫,記得落單同店員講!
買生餃子🥟返屋企自己煮又得,記得買埋魚湯啊!你唔會後悔!
如果唔驚熱氣,個人強烈推薦食煎餃,因為會配一碗細嘅魚湯💕雙重滋味
  • 韭菜豬肉餃
  • 粟米香菇豬肉餃
2022-11-13 271 瀏覽
到 荃灣必食咁濟。一向鍾意食餃子,平時都買餃子煮,呢間唔單止個餃好味,選擇多,係個湯底仲吸引,係真係老火湯,飲落去,有骨膠原,仲明顯feel到煲左好耐,真係不得了。每次去到,有選擇困難嘅我,唔知食乜餃好,所以通常食雙拼。仲有好出色嘅辣菜脯,真係好正,我覺得好辣,食前夾走辣椒先食,都辣,但夾埋麵同老火湯,就啱啱好。其實我覺得煎餃抵D,不過我鍾意湯餃加上剪餃就燥熱左少少囉。佢嘅咖哩薯仔雞肉餃,咖哩味好濃,薯仔夠林得黎唔會散,齋食都好足味,係濃添,要配返個上海麵中和下更佳。跟住通常食下粟米三色椒豬肉或者香菇木耳雞肉之類嘅餃子。而且再配上海麵除左因為咖哩太濃,仲因為佢麵夠彈牙爽口,又係不二之選。食左好多年,味道仲保存到。五十零蚊,咁有手準嘅麵,雖然唔包飲品,座得又迫,都覺得值得一去再去。
每次去到,有選擇困難嘅我,唔知食乜餃好,所以通常食雙拼。

其實我覺得煎餃抵D,不過我鍾意湯餃加上剪餃就燥熱左少少囉。

2022-11-08 235 瀏覽
次次去餃子屋都係好鬼死多人,我諗個個都係貪佢啲餃子大大隻。同埋佢個湯底真係成碗餃子嘅靈魂,今次叫咗京蔥羊肉餃同埋香荽馬蹄豬肉餃,佢啲餃子真係好大隻好多料,加埋辣菜脯食真係一絕。
2022-10-26 308 瀏覽
好鍾意食餃子🥟,試咗好多間覺得呢間嘅湯底係最正!我平時你一定會呢個粟米豬肉餃,濃郁嘅魚湯底配搭甜甜嘅粟米感覺在昇華左個鮮味,餃子每一隻都好足料大大隻,如果女仔嘅話六隻都已經好夠飽。平時兩個人嚟嘅話,會配揀埋三色煎餃,煎餃好香口脆邊,而且有三隻味唔會好單調,我最鍾意係其中嗰隻芝士味,一入口好濃郁嘅芝士味。而且煎餃都會額外送一碗🐟湯既。雖然每次過嚟都要排隊,入邊座位都比較迫,今次都排咗半個鐘以上,但係都覺得值得嘅✌🏻
好鍾意食餃子🥟,
試咗好多間覺得呢間嘅湯底係最正!
我平時你一定會呢個粟米豬肉餃,
濃郁嘅魚湯底配搭甜甜嘅粟米感覺在昇華左個鮮味,
餃子每一隻都好足料大大隻,
如果女仔嘅話六隻都已經好夠飽。
平時兩個人嚟嘅話,
會配揀埋三色煎餃,
煎餃好香口脆邊,
而且有三隻味唔會好單調,
我最鍾意係其中嗰隻芝士味,
一入口好濃郁嘅芝士味。
而且煎餃都會額外送一碗🐟湯既。

雖然每次過嚟都要排隊,
入邊座位都比較迫,
今次都排咗半個鐘以上,
但係都覺得值得嘅✌🏻
2022-10-19 321 瀏覽
除非你好多時間 唔係都唔好嚟食 之前試過一次堂食 嗰時lunch time好多人 等咗20分鐘先入得 入面啲人已經食緊 以為好快有得食 點知都係要等 lunch time嘛ok fine 餃子淨係得個大字 冇話特別好食 偏甜 唔係個個會鍾意食跟住之後有日我未有車 所以買外賣攝時間 嗰陣11點冇乜人 唔洗排隊 以為好快有 dllm等咗成20分鐘。。 中途催過下但店員冇禮貌回覆 無論有幾多人都好 等嘅時間一樣 *煎餃要等 double時間😉又唔係好食 唔值得等咁耐
除非你好多時間 唔係都唔好嚟食
餃子淨係得個大字 冇話特別好食 偏甜 唔係個個會鍾意食
*煎餃要等 double時間😉
又唔係好食 唔值得等咁耐
外賣自取
好耐冇喺荃灣消費, 諗唔到食乜, 睇返之前keep咗嘅資料, 即管試吓呢間出名嘅餃子店. 星期日一個人下晝四點幾嚟到, 好彩即刻有位唔使排隊. 如果係兩位, 當時情況都要排15分鐘以上. 未嚟過嘅朋友記得要喺門口攞飛排隊, 門口排隊係冇隊型, 好容易企錯呀姐以為你買外賣. 冇辦法小店經營, 自己要主動啲睇清楚.由於唔算好肚餓, 坐低睇完餐牌, 就叫咗出邊比較少見嘅京蔥羊肉水餃(走湯)再加左兩個小食:涼拌萵筍同皮蛋豆腐京蔥羊肉水餃(走湯)水餃皮中規中矩唔厚,京蔥羊肉份量好好,最緊要係有咬口,唔係用攪拌機搞到爛晒嗰種。羊肉唔算騷,啱啱好。水餃size每粒都算大,千祈唔好貪心一個人叫12粒!涼拌萵筍同皮蛋豆腐唔知點解呢兩個小食嘅味道係一模一樣! 估計係廚房用同一個汁整! 餐牌上仲有涼拌木耳、手拍青瓜…估計都係用同一個汁撈。如果諗住叫小食就唔好嗌呢四款,因為上到嚟四碟係一樣味嘅😆小店裏面有見到8位姐姐返工,如果工作分配得好啲,相信小店生意可以再好啲!

京蔥羊肉水餃(走湯)

涼拌萵筍同皮蛋豆腐

招牌辣菜莆
涼拌萵筍
2022-10-09
2022-10-04 266 瀏覽
呢間餃子店真係幾時去都係咁多人店鋪唔算大 所以去親都見到周圍都係拎咗飛等緊位嘅人要推薦一下啲湯揀咗 魚膠准山煲豬骨 真係好入味餃子每隻都好足料唔少人都有外賣生餃返屋企煮價錢亦都好抵🫶🏻
呢間餃子店真係幾時去都係咁多人

唔少人都有外賣生餃返屋企煮
價錢亦都好抵🫶🏻
  • 韭菜豬肉餃
2022-10-02 245 瀏覽
今日出開荃灣行街就搵到呢間距離地鐵站都係5分鐘左右既餃子小店,見佢網上評台都幾有口碑,所以我都黎潮聖下。鋪頭唔算大,午飯時間黎到都要等位,不過都好快可以入坐,鋪頭獨沽一味賣餃子同幾款小食,餃子可以揀老火湯配或者係煎餃子,餃子總共有十幾款可以揀。我地叫左一款湯餃一款煎餃黎試韭菜豬肉餃 6隻 $38一上枱果下都小小驚訝,咁大粒餃子既!餃子皮唔算太厚,但餡料絕對唔馬虎,咬落啖啖肉,仲要有肉汁,非常滿足風味3拼(粟米/香菇木耳雞肉/三色椒)$58煎餃煎到2邊金黃,即叫即煎,入口脆卜卜而且同湯餃一樣咁大隻(仲大隻過我包紙巾),枱面上會有辣醬/菜脯可以自由配搭

我地叫左一款湯餃一款煎餃黎試
韭菜豬肉餃 6隻 $38
一上枱果下都小小驚訝,咁大粒餃子既!

風味3拼(粟米/香菇木耳雞肉/三色椒)$58
煎餃煎到2邊金黃,即叫即煎,入口脆卜卜
2022-09-22 309 瀏覽
📍餃子屋 (荃灣)荃灣西樓角路202-216荃昌商場1樓58號舖平時同朋友去通常都係食9菜或者芹菜,一直好想試羊肉,但唔係人人都中意,所以今次自己去食😆,照舊配返魚膠淮山湯同辣菜圃,依然出色好味😋😋🔹京蔥羊肉餃-煎食入口就有好大陣羊既味道😋好正🤤🔹香茜馬蹄豬肉餃-煎好多香茜,馬蹄爽口,肉汁一咬就漏出黎,好味👍🏻總結:試過幾款餃子🥟款款都各有特式,下次繼續再試埋其他款式😋推薦指數:🌟🌟 🌟🌟 🌟(5🌟最高)
📍餃子屋 (荃灣)
荃灣西樓角路202-216荃昌商場1樓58號舖

🔹京蔥羊肉餃-煎
食入口就有好大陣羊既味道😋好正🤤

🔹香茜馬蹄豬肉餃-煎
好多香茜,馬蹄爽口,肉汁一咬就漏出黎,好味👍🏻

推薦指數:🌟🌟 🌟🌟 🌟(5🌟最高)
2022-09-09 303 瀏覽
餃子屋今日想食得清淡D 所以簡左又平又好食既餃子今次叫左豬肉湯餃 湯底好鮮甜 仲會有舊新鮮粟米呢間餃子好足料 啖啖豬肉皮唔會太薄 唔錯但有時會好多人排 所以要預小小時間排隊食
餃子屋

皮唔會太薄 唔錯

但有時會好多人排
所以要預小小時間排隊食
2022-08-29 2798 瀏覽
[ 餃子屋 ]近年香港冒起好多間餃子店,今次介紹呢間幾乎每個月都幫襯一次🙈🙈 餐牌有多款傳統或風味餃子,可選擇湯餃或煎餃,個人最常叫以下三款湯餃✿ 傳統四併🥬(韭菜,白菜,椰菜,芹菜各2隻)$48煎餃✿ 粟米香菇豬肉餃🌽6隻$44 / 8隻$52✿ 紫菜豬肉餃 6隻$44 / 8隻$52Order完餃子店員會送一小碟香辣菜脯🌶,咸味嘅菜脯帶辣而麻,配餃子&湯麵食絕配👍🏻餃子即點即煮,上枱時熱辣辣🔥每隻餃子都好大粒,相當足料,而煎餃外皮煎至金黃色,脆而香口。湯餃&煎餃咬開會爆出餡料&湯汁🤤 唔夠喉可添加麵底(上海麵/米線/淮山麵),淮山麵麵條幼身爽口,平時其他麵店較少見🙈無論叫湯餃/煎餃都可以試到佢個標榜無味精嘅魚膠淮山煲豬骨湯底🍲湯頭係足料老火湯底,熬至濃郁嘅乳白色,邊食餃子邊飲湯,幾乎飲哂😝總結🫦餃子即點即煮,午市/晚市通常都爆場,想食嘅話要預留時間等位。舖頭逢星期二休息,唔好摸門釘喇🫣✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿餃子屋地址:荃灣西樓角路186-200號荃昌中心昌安大廈1樓48,49,58 & 59號鋪電話:39565475✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 餃子屋 ]

餃子屋
電話:39565475
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 上海麵
餐廳地方不算寬躺,位於街坊商場,餐牌上價錢相對低,不介意等位、食得急的話,不妨試一試這間餃子屋!(閑日放工時間等咗半個鐘)⏱上網見到有YouTuber介紹荃灣不同的餃子店,立即到訪試一試!🥇(推薦 no.1)眾多好評的三色椒餃子出面好少見到有依個味道,而且三色椒一定會有一浸奇怪嘅腥味,但係餐廳整嘅三色椒肉餡離奇地好食,其實肉餡入面三色椒比例又唔係好多,但係加埋一齊個配合就好好食😋🥉(推薦 no.3)韭菜餃子如果唔怕韭菜陣味,一定會愛上呢個韭菜餃,好濃味,啖啖韭菜,超滿足!🥈(推薦 no.2 )椰菜餃子好少食咁多菜嘅餃子,而且椰菜餃子我心目中應該係比較清淡唔會有咩味道,但這個椰菜餃子有驚喜。椰菜明顯有出過水,肉餡好爽口,椰菜同肉嘅比例剛剛好,咬落去都唔會覺得好似食緊草咁。相比起湯餃,煎餃吃上去有點油膩,女生的話吃五六個便會飽到停手了!特別的是,冇諗過老闆娘都會另上一碗魚膠豬骨湯比你!🍲咁就可以食到香口嘅煎餃,又唔會錯過佢有家的味道嘅老火湯(實測冇味精)!雖然韭菜餃、粟米餃,都係比較大眾常見嘅味道,但吃得出這間餐廳的肉有精心調味製作過,肉餡有口感冇雪藏味, 菜很爽口,成個餃子有鮮味又有口感

🥇(推薦 no.1)眾多好評的三色椒餃子

🥉(推薦 no.3)韭菜餃子

🥈(推薦 no.2 )椰菜餃子

雖然韭菜餃、粟米餃,都係比較大眾常見嘅味道,
但吃得出這間餐廳的肉有精心調味製作過,肉餡有口感冇雪藏味, 菜很爽口,成個餃子有鮮味又有口感。
風味三拼
風味三拼