2020-03-08 273 瀏覽
今日辦完事,路經餃子屋,聽聞它有點名氣,於是我和家人就叫了12隻咖哩煎餃和6隻韭菜湯餃外賣,點知一等就已經40分鐘,等除了是一個問題😂,還要問左店員點解要等甘耐,果店員的幾解釋仲堅離地,話煎餃多單,等30分鐘好正常,但事實堂食和電話外賣單都有不少煎餃單,它們的單仲快過我張單,明明我地一早已經落單了,聽到果店員的解釋,內心真是有點憤怒鳥。翻到屋企,初嚐它們的出品,除了餃子得個大字,煎餃仲好膿,真心覺得沒傳聞中甘好食。總結來說,今次真是失望而回。
總結來說,今次真是失望而回。
外賣自取
2020-03-06 206 瀏覽
呢間餃子屋係朋友介紹我過嚟食嘅,我本身唔係一個好鍾意食餃子,但係呢間鋪確實有驚喜,而家講返都好想食! !佢有湯餃同煎餃俾你揀,仲有好多唔同嘅味,我最鍾意食係嗰個咖喱味,而且要係煎餃!因為我鍾意食啲香口嘅嘢,佢都好多人去排隊所以想食就要早少少預返時間,我食煎餃,我朋友就食湯餃,煎餃煎得非常非常之香脆,佢煎到個表皮勁好食,而且一啲都唔孤寒,每一隻餃到超級大粒,入面包左好多嘅料我仲試過加埋佢啲面一齊食,食到好飽!但係佢啲麵質非常之好食,諗起都想食

2020-02-06
  • 粟米香菇豬肉餃
  • 湯餃
  • 紫菜煎餃
  • 雲耳白菜豬肉餃
  • 咖哩薯仔豬肉煎餃
2020-03-01 244 瀏覽
初初幫襯已經要排隊,經雜誌佈導後,繁忙時間基本上起碼要排半小時才有位,幸好之後擴建,位置鬆動一點,才不用等那麼久~這裏的餃子全部都大大隻,較喜歡煎餃。還有一定要配湯麵,魚膠淮山湯底膠質重,雖然現在已不及以前那麼天然好喝。餡料很多,咖哩、豬肉超夾,看到粒粒薯仔,咖哩微辣,惹味又香口!馬蹄大粒、爽甜香脆有咬口,香茜味濃,餡料可以中和一下煎餃的油膩。皮蛋豆腐超大碟,豆腐大大件,皮蛋未至於糖心蛋,但都不錯,由於面頭有大量肉鬆,伴微辣醬汁同吃十分惹味。略嫌醬汁有點過鹹!

咖哩薯仔豬肉餃

香茜馬蹄餃

皮蛋豆腐

2020-01-10
本來我其實係一個好唔鐘意食餃子🥟既人,餃子🥟比我感覺淋啤啤,肥🐷肉多,又唔彈口,皮又厚又多。由於同左老公一齊之後,佢又知道我媽媽好鐘意食,所以佢帶我試左好多間餃子🥟,又好彩,佢第一間就帶左我去餃子屋,就令到我對餃子🥟有改觀,完全冇左我對餃子🥟既唔好感覺,仲令到我慢慢愛上添🙈🙈🙈講多無謂,行動最實際,你地去試下就知。🤣🤣🤣溫馨提示:鋪頭兩間打通,但都偏細,佢由開門都閂門都好多人,冇乜時間唔洗排隊,大家做定心理準備😂😂😂香辣豬🐷肉餃有椰菜、主打🐷肉,唔肥,好結實,BB辣🌶,味道不過不失😃😃😃粟米🌽香菇🍄豬🐷肉餃 呢個係我最鐘意,粟米🌽甜,冬菇🍄夾、主打都係🐷肉啦!真係好好味,餃子又結實👍🏻👍🏻👍🏻新出既涼拌萵筍🥬 爽口,麻辣口味,可以一試😆😆記得要食埋佢既秘製菜圃,真係正到暈,一食返尋味👍🏻👍🏻👍🏻佢既湯底,魚膠淮山煲豬🐷骨,真係好好味,冇味精(因為契爸爸食左味精野會不斷飲水,食佢係冇既)之前我食過佢既煎餃🥟,鐘意食香口野就一定要試,佢煎到外脆内多汁,真係好好味😋😋😋由於佢既餃子🥟真係好大隻,又結實,佢有6隻同8隻揀,我最多可以食到4隻,每次都要辛苦老公啦🤣🤣🤣🙈🙈🙈佢有生餃🥟賣,唔想等既

香辣豬🐷肉餃

粟米🌽香菇🍄豬🐷肉餃

新出既涼拌萵筍🥬

爽口,麻辣口味,可以一試😆😆

記得要食埋佢既秘製菜圃,真係正到暈,一食返尋味👍🏻👍🏻👍🏻

佢有生餃🥟賣,唔想等既朋友,可以買返屋企整,就咁用水烚,唔洗落任何調味,都已經好好味😋👍🏻👍🏻👍🏻
  • 香辣菜脯
2020-02-25 223 瀏覽
大大粒好好味😋真材實料。估唔到荃灣有間咁出色嘅餃子店🥟🥟🥟 好彩有荃灣街坊帶路先食到。香菇豬肉芝士豬肉韭菜餃,樣樣有料到!餃子多汁爆料!煎餃香脆可口!豬骨湯好好飲!
大大粒好好味😋真材實料。

香菇豬肉芝士豬肉韭菜餃,樣樣有料到!

餃子多汁爆料!

煎餃香脆可口!

豬骨湯好好飲!
「餃子屋」小編吃過兩次 也摸過兩次門釘😂😂離家路程一個鐘頭也無阻小編的愛加上絡繹不絕的排隊人潮星期一到日 早到夜 市道好壞 堂吃外帶永遠那麼多人就可想而知這裡的食物有多吸引☺️每隻餃子都爆餡!😜星期六一點來到 門口依舊圍滿人如果不介意 可以像小編和友人一樣坐後門外的户外走廊隨便放個桌子跟椅子就可以用餐是比較冷 但可以省去不少等候時間唯一要注意的是 走廊可能會有人在抽煙喔每款餃子均送香辣菜脯 以下 每款湯餃都是配豬骨湯今天吃豐富點 三碗都有加$8上海麵但小編改烈建議再加多$4「加淨麵」原因是直接加麵令湯底明顯地淡了!風味三併($56)粟米、香菇木耳雞肉、三色椒每款口味三隻香菇雞肉香味四溢!菇切得有咬口!配上存在感強的雞肉很有嚼勁三色椒椒味好濃郁 立刻上腦!粟米餃子相對較普通 不過豬肉比雞肉多肉汁 很棒!上海麵煮過頭有點糊口 由於加麵後湯頭比較清淡配豆瓣醬或菜甫吃會提味韭菜豬肉煎餃 六隻($36)煎得乾身香脆不油皮較湯餃厚一點點個韭菜很多 如豬肉多一點會更平均芹菜豬肉餃 八隻($42)如不愛吃肉的可以選較傳統口味的餡料比例大概半肉半菜 少一點肉的肥膩感雲耳椰菜豬肉 六隻($36)友人的 沒試

「餃子屋」小編吃過兩次

唯一要注意的是 走廊可能會有人在抽煙喔
每款餃子均送香辣菜脯

以下 每款湯餃都是配豬骨湯
今天吃豐富點 三碗都有加$8上海麵
但小編改烈建議再加多$4「加淨麵」
原因是直接加麵令湯底明顯地淡了!

風味三併($56)
粟米、香菇木耳雞肉、三色椒
每款口味三隻
香菇雞肉香味四溢!菇切得有咬口!
配上存在感強的雞肉很有嚼勁
三色椒椒味好濃郁 立刻上腦!
粟米餃子相對較普通 不過豬肉比雞肉多肉汁 很棒!

上海麵煮過頭有點糊口
由於加麵後湯頭比較清淡
配豆瓣醬或菜甫吃會提味

韭菜豬肉煎餃 六隻($36)
煎得乾身香脆不油
皮較湯餃厚一點點個
韭菜很多 如豬肉多一點會更平均

韭菜豬肉煎餃

芹菜豬肉餃 八隻($42)
如不愛吃肉的可以選較傳統口味的
餡料比例大概半肉半菜 少一點肉的肥膩感

雲耳椰菜豬肉

雲耳椰菜豬肉 六隻($36)
友人的 沒試 照片供參考
  • 粟米香菇豬肉餃
  • 韭菜豬肉餃
  • 雲耳白菜豬肉餃
2020-02-08 233 瀏覽
鐘意食餃子嘅人相信都聽過荃灣餃子屋🥟佢嘅餃子CP值高 隻隻都有一包tempo咁大以往無論係中午定夜晚都要等超過半個鐘但最近可能因為疫情少左人出街食飯今日朋友只係等左5分鐘就有位喇餃子屋嘅menu好清晰簡單揀好要咩味/6隻定8隻/加唔加麵/湯定煎 搞掂今日我地就揀左以下3款-咖哩薯仔豬肉煎餃(6隻$42)咁多款煎餃 我個人最鐘意就係咖哩呢款入面除左有好香嘅咖哩豬肉碎仲包左細細粒好粉嘅薯仔而外面嘅皮每一面都好脆成隻餃好香口 食完飲埋佢嘅魚膠淮山豬骨湯你就唔會覺得好油好重口味啦好味指數😋😋😋😋😋-香茜馬蹄豬肉湯餃(8隻$54)呢款餃無論材料同口感都好豐富入口先有好香嘅芫茜味再食就係好爽脆嘅馬蹄加上鮮甜嘅豬肉你可以想像佢嘅味道其實有啲似山竹牛肉球好味指數😋😋😋😋-京蔥羊肉湯餃(8隻$54)羊肉餃就相對上面2款簡單主要材料就係佢名入面嘅京蔥同羊肉有少少羊騷味嘅羊肉配埋爽甜嘅京蔥鐘意羊肉嘅人一定唔可以錯過好味指數😋😋😋😋除左抵食大件嘅餃子魚膠淮山豬骨湯都係呢間舖招牌湯渣入面可以見到佢用左粟米紅蘿蔔豬骨加埋魚膠 飲落去啲膠質真係會有少少痴咀其實佢仲有另一個湯底 就係重慶湯 味道同酸辣粉相似 不過佢無
鐘意食餃子嘅人相信都聽過荃灣餃子屋🥟
佢嘅餃子CP值高 隻隻都有一包tempo咁大
以往無論係中午定夜晚都要等超過半個鐘
但最近可能因為疫情少左人出街食飯
今日朋友只係等左5分鐘就有位喇

餃子屋嘅menu好清晰簡單
揀好要咩味/6隻定8隻/加唔加麵/湯定煎 搞掂
今日我地就揀左以下3款

-咖哩薯仔豬肉煎餃(6隻$42)
咁多款煎餃 我個人最鐘意就係咖哩呢款
入面除左有好香嘅咖哩豬肉碎
仲包左細細粒好粉嘅薯仔
而外面嘅皮每一面都好脆
成隻餃好香口 食完飲埋佢嘅魚膠淮山豬骨湯
你就唔會覺得好油好重口味啦
好味指數😋😋😋😋😋

-香茜馬蹄豬肉湯餃(8隻$54)
呢款餃無論材料同口感都好豐富
入口先有好香嘅芫茜味
再食就係好爽脆嘅馬蹄加上鮮甜嘅豬肉
你可以想像佢嘅味道其實有啲似山竹牛肉球
好味指數😋😋😋😋

-京蔥羊肉湯餃(8隻$54)
羊肉餃就相對上面2款簡單

依然會將佢列入我推薦小店嘅list入面❤️
2020-02-07
  • 咖哩薯仔豬肉煎餃
2020-02-06 251 瀏覽
食過幾次餃子屋,都要排隊等位堂食。今日想快啲翻到屋企,決定買外賣同生餃。我叫左6隻芝士豬肉湯餃外賣,要魚膠淮山煲豬骨湯,半打粟米香菇豬肉生餃同半打紫菜豬肉生餃。6隻芝士豬肉湯餃$40+$1外賣盒芝士餃係我嘅最愛,第一次食嘅時候覺得芝士味好出,每粒水餃都好足料,比起一般出邊食嘅餃子再大粒好多,加埋香辣嘅菜脯一齊食更加惹味,不過食食吓都幾辣!個湯底好好飲,不過比起堂食個份量就少啲,同埋食完之後都有啲口乾。粟米香菇豬肉生餃,芝士豬肉生餃各半打$48晚餐喺屋企煮幾隻水餃食,點知煮完到食落先知原來佢賣錯餃子比我,明明我叫半打紫菜豬肉餃,點知比錯左芝士豬肉餃我!雖然我係中意食芝士,不過一日食兩餐芝士豬肉餃點都會滯咗少少。粟米香菇豬肉餃就正常水準啦。冇得食紫菜餃有少少失望!希望下次可以做得好啲。

6隻芝士豬肉湯餃$40+$1外賣盒

• 魚膠淮山煲豬骨湯
  • 香辣菜脯
  • 芝士豬肉煎餃
2020-01-21 524 瀏覽
今次試左個咖喱薯仔餃咖喱薯仔餃入面個薯仔好大粒味道似食高質咖喱角入面D料咖哩味香濃 不過有小小重口味8隻黎講對女仔非常飽肚如果咖喱餃 湯餃好好味 不過煎餃應該會更香口下次一定要試試九菜餃同事話九菜都好高質
今次試左個咖喱薯仔餃
如果咖喱餃 湯餃好好味 不過煎餃應該會更香口
下次一定要試試九菜餃
同事話九菜都好高質
2020-01-17 372 瀏覽
特登黎食餃子!好掛住芹菜餃同埋啲湯!餃子大粒多淊亦多汁,菜餔同平時食開既唔同,好食!我中意一小啖菜餔加一啖餃子,湯亦好濃好奶白,亦會俾幾舊蘿白,今次有粟米,舊粟米真係甜!次次我都會飲晒成碗湯!
特登黎食餃子!好掛住芹菜餃同埋啲湯!
餃子大粒多淊亦多汁,
菜餔同平時食開既唔同,好食!
我中意一小啖菜餔加一啖餃子,
湯亦好濃好奶白,亦會俾幾舊蘿白,
今次有粟米,舊粟米真係甜!
次次我都會飲晒成碗湯!
2020-01-15 370 瀏覽
又係bookmark左好耐嘅餐廳,不過荃灣真係好遠,今日去開嗰頭終於有機會試❗️一路都聽聞佢嘅湯底好正,同朋友兩個人都叫左湯餃,試左4款餃子🥟,隻隻都勁大爆曬餡,每人食六隻都飽曬。·<🐟魚膠淮山煲豬骨湯>個湯底真係好正好香好濃好好味🤤超驚艷❗️飲落真係有家的味道,有好香嘅魚味,朋友嗰碗仲有塊魚膠,不過有冇湯渣呢家野就要睇下好唔好彩啦。·<🐷韭菜豬肉餃>餡料嘅調味好到位,肉嘅比例係多過韭菜嘅,但都有好濃嘅韭菜味,呢款都算係比較重味嘅一款,都係四款中我最鐘意嘅👍🏼·<🐷雲耳白菜豬肉餃>好少食用白菜做餡嘅餃子,一食落口啲白菜嘅味就爆曬出嚟,而且白菜粒都幾大,食落略嫌有少少硬🤔·<🐔香菇木耳雞肉餃>冬菇切得幾大粒,一食就令我諗起屋企嘅冬菇蒸雞,不過就唔係好有雞味啦。木耳份量都唔係好夠,冇左嗰種爽口嘅感覺。·<🐷粟米三色椒豬肉餃>三色椒做餡真係未見過,覺得好特別,果然係好有椒味,唔係青椒嗰種草青味,而係黃椒嘅甜味😛整體食落好清新👍🏼·餃子皮唔厚,4款餃子嘅味都主要來自餡料嘅蔬菜,咁樣就唔怕好快食滯👍🏼我就鍾意食菜多過肉,
<🐟魚膠淮山煲豬骨湯>

<🐷韭菜豬肉餃>

<🐷雲耳白菜豬肉餃>

<🐔香菇木耳雞肉餃>

<🐷粟米三色椒豬肉餃>

餃子皮唔厚,4款餃子嘅味都主要來自餡料嘅蔬菜,咁樣就唔怕好快食滯👍🏼我就鍾意食菜多過肉,如果佢多啲菜我都唔介意😛每份餃子都配上菜脯,有少少麻辣,就咁食都好正!
2020-01-08 415 瀏覽
朋友忙透了,我去探望順便帶上她喜愛的餃子。荃灣「餃子屋」一開門好快就坐滿客人,午餐時間還有排隊的人龍 和等外賣的客人,餃子有好多選擇,包你食過一試難忘。今日買了一個西洋菜馬蹄豬肉餃 和三式煎餃(包括芝士、紫菜、香辣) 給她,雖然係外賣及運送需時,但係還是非常好味。最新上市的西洋菜馬蹄豬肉餃,我選擇湯餃,湯底係用魚膠淮山豬骨煲成,味道濃郁好好味,西洋菜餃是時令食品,好濃郁的西洋菜香味,又有馬蹄的爽脆,配上香辣菜譜好食到難以形容。三色煎餃 經過運送的時間但係都仲好香脆,分別有三隻芝士、三隻紫菜、三隻香辣餃子,樣子看不出內餡是什麼,將它翦開,看看裏面的樣子,因為餃子好大隻,所以一開二進食便剛剛好。朋友好鍾意紫菜那一款,她說吃的時候好有特別的感覺,她又愛芝士的濃郁,我就鍾意麻辣的口味,很香麻,下次要買多幾隻,我好喜歡啊。

2020-01-02 354 瀏覽
雖然成日經過荃灣,但每次經過都一定好多人排隊,想食都唔得⋯今日終於放假,平日2點竟然唔洗等位,緊係即刻入去食啦!佢有煎餃同湯餃,佢最出色其實就係佢個湯底🤤 係花膠老火湯,飲完個人暖哂,仲非常入味!至於餃子方面,個size 係成個拳頭咁大嫁,仲要好足料!好好食! 我叫左芹菜豬肉餃,只係$36 (6隻) , $42 有8隻。如果想飽肚d,仲可以加$8 有一個米線!不過我覺得自己食唔嗌,所以只係叫左半打。除此之外,佢仲會送菜捕,好正!
雖然成日經過荃灣,但每次經過都一定好多人排隊,想食都唔得⋯
今日終於放假,平日2點竟然唔洗等位,緊係即刻入去食啦!

除此之外,佢仲會送菜捕,好正!
2020-01-02
  • 魚膠淮山煲豬骨湯
2019-12-27 385 瀏覽
因為平時自己係屋企唔知食咩既時候都經常煮灣仔碼頭水餃既關係,平時出街食野都好少會食餃子。但由於有無數個朋友不斷向我推介過無數次荃灣呢間餃子屋,當同朋友約食飯唔知食咩既時候就終於試左呢間餃子屋。慕名而來到呢間隱世小店座落於一間小商場一樓,由荃灣地鐵站有天橋連結到達,行10分鐘左右。我地到達時間係12點左右,尚有少量空位,但坐低一陣之後lunch time 開始就開始現排隊人龍了。必食餃子係芝士,咖喱,同紫菜。芝士味餃子真係第一次試,但芝士味濃郁,餃子超級大隻足料,啖啖滿足。而咖喱餃除左咖喱味微辣恰到好處外,仲有小籠包一樣的湯汁,雙重滿足!如果唔係離屋企遠,應該係每個禮拜必食之選!

如果唔係離屋企遠,應該係每個禮拜必食之選!
2019-11-27
2019-12-24 333 瀏覽
Small Mui 收工過到黎久違的荃灣,於是佢提議食餃子屋🥟!芹菜豬肉餃6隻辣菜莆好味😋粟米🌽豬肉煎餃8隻 燶左d 所以夠曬香口加一支黑豆漿$8,Small Mui落單時唔小心講左要一支黑色的豆漿!講完自己都笑死!
芹菜豬肉餃6隻
辣菜莆好味😋