2020-01-08 0 瀏覽
朋友忙透了,我去探望順便帶上她喜愛的餃子。荃灣「餃子屋」一開門好快就坐滿客人,午餐時間還有排隊的人龍 和等外賣的客人,餃子有好多選擇,包你食過一試難忘。今日買了一個西洋菜馬蹄豬肉餃 和三式煎餃(包括芝士、紫菜、香辣) 給她,雖然係外賣及運送需時,但係還是非常好味。最新上市的西洋菜馬蹄豬肉餃,我選擇湯餃,湯底係用魚膠淮山豬骨煲成,味道濃郁好好味,西洋菜餃是時令食品,好濃郁的西洋菜香味,又有馬蹄的爽脆,配上香辣菜譜好食到難以形容。三色煎餃 經過運送的時間但係都仲好香脆,分別有三隻芝士、三隻紫菜、三隻香辣餃子,樣子看不出內餡是什麼,將它翦開,看看裏面的樣子,因為餃子好大隻,所以一開二進食便剛剛好。朋友好鍾意紫菜那一款,她說吃的時候好有特別的感覺,她又愛芝士的濃郁,我就鍾意麻辣的口味,很香麻,下次要買多幾隻,我好喜歡啊。

2020-01-02 0 瀏覽
雖然成日經過荃灣,但每次經過都一定好多人排隊,想食都唔得⋯今日終於放假,平日2點竟然唔洗等位,緊係即刻入去食啦!佢有煎餃同湯餃,佢最出色其實就係佢個湯底🤤 係花膠老火湯,飲完個人暖哂,仲非常入味!至於餃子方面,個size 係成個拳頭咁大嫁,仲要好足料!好好食! 我叫左芹菜豬肉餃,只係$36 (6隻) , $42 有8隻。如果想飽肚d,仲可以加$8 有一個米線!不過我覺得自己食唔嗌,所以只係叫左半打。除此之外,佢仲會送菜捕,好正!
雖然成日經過荃灣,但每次經過都一定好多人排隊,想食都唔得⋯
今日終於放假,平日2點竟然唔洗等位,緊係即刻入去食啦!

除此之外,佢仲會送菜捕,好正!
芹菜豬肉餃
2020-01-02
芹菜豬肉餃
2019-12-27 168 瀏覽
因為平時自己係屋企唔知食咩既時候都經常煮灣仔碼頭水餃既關係,平時出街食野都好少會食餃子。但由於有無數個朋友不斷向我推介過無數次荃灣呢間餃子屋,當同朋友約食飯唔知食咩既時候就終於試左呢間餃子屋。慕名而來到呢間隱世小店座落於一間小商場一樓,由荃灣地鐵站有天橋連結到達,行10分鐘左右。我地到達時間係12點左右,尚有少量空位,但坐低一陣之後lunch time 開始就開始現排隊人龍了。必食餃子係芝士,咖喱,同紫菜。芝士味餃子真係第一次試,但芝士味濃郁,餃子超級大隻足料,啖啖滿足。而咖喱餃除左咖喱味微辣恰到好處外,仲有小籠包一樣的湯汁,雙重滿足!如果唔係離屋企遠,應該係每個禮拜必食之選!

如果唔係離屋企遠,應該係每個禮拜必食之選!
2019-11-27
2019-12-24 208 瀏覽
Small Mui 收工過到黎久違的荃灣,於是佢提議食餃子屋🥟!芹菜豬肉餃6隻辣菜莆好味😋粟米🌽豬肉煎餃8隻 燶左d 所以夠曬香口加一支黑豆漿$8,Small Mui落單時唔小心講左要一支黑色的豆漿!講完自己都笑死!
芹菜豬肉餃6隻
辣菜莆好味😋
粟米🌽豬肉煎餃8隻 燶左d 所以夠曬香口
2019-12-19 259 瀏覽
時常係荃灣走動,但好少過去荃昌商場那一邊,今日特登去試吓朋友推介的餃子屋專門店。嘩! 12時已經坐滿客人,還要拿票排隊入坐。原先想吃朋友推介的羊肉餃子,但我見到有最新上市的 西洋菜馬蹄豬肉餃,立即改變主意,因為我很喜愛西洋菜。叫了一碗八隻餃的份量,因為餃子是立刻煮的 所以要耐心等待。好大碗的八隻餃子,每隻餃子的size好大,我未食過咁大隻餃子,一咬開餃子皮便見到很豐富的餡料,當然有西洋菜豬肉和馬蹄 他們都是粗粒的,食落去比較有質感,有原汁原味的感覺,真係好好味。湯底是魚膠 淮山 煲豬骨 老火湯,湯味濃郁,一邊食餃一邊飲湯,食到一半其實我已經開始飽,但太好味八隻份量都給我完成了。他們還會送上一小碟的香辣菜脯,有麻辣香味,配上餃子十分合適。

2019-12-17 166 瀏覽
👣餃子屋 Dumpling House荃灣西樓角路202-216荃昌商場1樓58 號舖餃子屋上年裝修左,食左隔離間手卷鋪,變左2個鋪位,裝修左多左位,以前排隊排2個鐘先有得食,而家半個鐘就排到啦!🔸魚膠准山豬骨湯 (餃子湯底)裝修左再嚐,最可惜係個湯底,以前個種順天然足料煲既味道無左,明顯係加左d 味精,飲完成個湯好口渴😪,好懷念以前飲完仲想飲埋隔離個碗既感覺...🔸芹菜/韮菜豬肉餃 $40 8隻餃子依然足料大隻,我唔太鐘意食呢到既煎餃,因為佢有陣煎得苦既味道,湯餃一咬,湯汁滿瀉,特別係芹菜同韮菜兩種味道突出既菜,香味湧入個口,依然係非常好食👍🔸香辣菜脯 (餃子附送)以前麻麻呢到既菜脯,辣得黎好乾,食一啖就唔食(第二間好食菜脯我一次食人地半樽lol,下次介紹) ,裝修後菜脯好食左!辣得黎甜甜地,又唔乾身,食下食下食哂🤪🤔雖然話裝修左,但坐位依然好窄,經常背貼背,所以食完就會走,廢事坐太耐比等緊既人睥😂餃子好味度:7/10湯底好味度:5/10菜脯好味度:6/10整體分數:6/10

👣餃子屋 Dumpling House
荃灣西樓角路202-216荃昌商場1樓58 號舖

🔸魚膠准山豬骨湯 (餃子湯底)

🔸芹菜/韮菜豬肉餃 $40 8隻

🔸香辣菜脯 (餃子附送)

餃子好味度:7/10
湯底好味度:5/10
菜脯好味度:6/10
整體分數:6/10
  • 韭菜豬肉餃
  • 芹菜餃
2019-12-03 487 瀏覽
依到啲餃子同其他餃子鋪好唔同依啲好大粒 又足料 又juicy 每次去荃灣都一定一定去食!最中意冬菇粟米豬肉餃,勁juicy,又多料, 咬開啲汁流哂出黎!湯餃好味過煎,煎餃食得多感覺好漏。佢啲湯都不得不提 係冇味精的魚膠淮山豬骨湯飲得多都唔口渴!正😝
依到啲餃子同其他餃子鋪好唔同
依啲好大粒 又足料 又juicy
每次去荃灣都一定一定去食!
最中意冬菇粟米豬肉餃,勁juicy,又多料,
咬開啲汁流哂出黎!
湯餃好味過煎,煎餃食得多感覺好漏。
佢啲湯都不得不提 係冇味精的魚膠淮山豬骨湯
飲得多都唔口渴!正😝
2019-11-29 478 瀏覽
好多時去荃灣 就會想食佢,但真係太多人,成日要等位,有時頂唔住走左去第二到食。今次6點多,早少少就叫做有位唔駛等。佢以6隻最basic數量,如要加麵再加錢。最正係6隻都可以3+3,不同款嘅餃子款。不過記住,3+3都只可以一係煎,一係湯餃,呢樣就唔可以2溝囉。今次我叫左咖啡餃子同埋粟米豬肉,再加$8要左上海麵。我最怕麵“林”,所以上海麵,我比較少食,但呢到尚算彈牙同埋唔算“林”,所以叫親都要上海麵,不作他選。仲有佢送嘅菜圃,雖然辣辣地 我怕辣會用湯沖下先,但都堅持要食,因為真係好好食。太子嘅餃子店我都食過幾間,呢間係無得輸嘅。$40+加埋佢嘅好味,抵到無朋友。不過佢即整,你預左要等.等.等一陣啦!
今次6點多,早少少就叫做有位唔駛等。
佢以6隻最basic數量,如要加麵再加錢。
今次我叫左咖啡餃子同埋粟米豬肉,再加$8要左上海麵。

不過佢即整,你預左要等.等.等一陣啦!
如果住荃灣 或經常係荃灣行街朋友一定會識既超人氣餃子屋呢間餐廳真係食左好多年👍🏻👍🏻但味道同以前一樣都係禁好味😋😋同埋都係好好好多人排隊🤣🤣🏠🏠味道仍然都係好有屋企既感覺😍😍💪🏻💪🏻見證餐廳不斷改進💪🏻💪🏻裝修過依家吾係用人手比等位飛,有個好細既顯示屏見到叫到幾多號,吾洗下下問姐姐👩🏻餃子餡種類多左 (馬蹄等等)不同餃子餡都可以擇👍🏻吾記得影相🤣🤣去到見到就知我講緊咩🤣🤣例如: 1~4 擇一款 可加 5~9 餃子餡一款 (各3 / 4隻)因為吾同餡有吾同價錢💰💰香脆韭菜豬肉煎餃即叫即煎👍🏻👍🏻好香韭菜味😍雖然煎餃,但餡吾會好乾,仍然保留豬肉&韭菜汁😋😋怕熱氣既朋友可以食湯餃👍🏻🍜雲耳白菜豬肉餃皮簿餡靚味道好味😋白菜好新鮮🥗餡料都係好足料,難怪禁多人排隊👍🏻淮山魚膠豬骨湯底呢個湯底真係不得不讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好似屋企媽媽煲個味😍😍清甜又滋潤😋😋羊肉餃子係出面好小見,有機會可以試下😉
如果住荃灣 或經常係荃灣行街朋友一定會識既
超人氣
餃子屋

💪🏻💪🏻見證餐廳不斷改進💪🏻💪🏻
裝修過
餃子餡種類多左 (馬蹄等等)

香脆韭菜豬肉煎餃

怕熱氣既朋友可以食湯餃👍🏻🍜
雲耳白菜豬肉餃
皮簿餡靚
味道好味😋白菜好新鮮🥗餡料都係好足料,難怪禁多人排隊👍🏻

淮山魚膠豬骨湯底

羊肉餃子
係出面好小見,有機會可以試下😉
2019-11-28 227 瀏覽
之前食過幾次尼間餃子屋 味道合宜 既不會過咸亦不會過甜一開始以為會重味精 食完都唔會覺得口渴個餃子極巨大 以女仔食量黎講 我食5隻就飽左 皮既厚度十分滿意 我本人唔中意食超薄既餃子皮 有一定既厚度之餘 更有咬口個餡足料到感動流眼淚 唔怪之得甘多人排隊食 最愛就係粟米香菇豬肉餃 餡料比例配合得好好 唔會話因為豬肉貴 而放少d豬肉 多d粟米佢個湯超級正 鮮甜之餘 有時候真係有花膠係碗到 😭一飲都知佢地好足料 配合反個餃子 其實都唔洗叫野飲了👍🏻👍🏻👍🏻推薦
之前食過幾次尼間餃子屋
味道合宜 既不會過咸亦不會過甜
一開始以為會重味精 食完都唔會覺得口渴

2019-11-27
  • 粟米香菇豬肉餃
  • 香辣菜脯
2019-11-25 250 瀏覽
餃子屋聽聞好美味,琴日出街唔知食乜,就直接黎試試佢啦!一坐底有辣菜甫食,微辣爽脆口感唔錯。呢度口味都算幾多,芝士,羊肉,咖哩,口味都算好有創意。主要都係分湯同煎,個豬骨湯就甜甜地,唔會好油,偏向清。六隻京葱羊肉湯餃,六隻芝士豬肉煎餃。湯餃好快就有得食,餃子好脹卜卜多料,無羊肉味,無膻味,味道似壽喜燒帶甜。芝士煎餃味道唔錯,因為芝士味都幾出,美中不足係煎過濃。煎濃位置有陣苦味!叫湯餃就應該更好!我見其他人都係濃。價格中等,都算抵,始終佢用料夠豐富。買生餃自己整更抵!佢叫餐都幾有彈性,因為都可以混款叫,一次過試多 d 口味!下次有機會會再來,但一定唔會再煎餃!
餃子屋聽聞好美味,
琴日出街唔知食乜,
就直接黎試試佢啦!
一坐底有辣菜甫食,
微辣爽脆口感唔錯。
呢度口味都算幾多,
芝士,羊肉,咖哩,
口味都算好有創意。
主要都係分湯同煎,
個豬骨湯就甜甜地,
唔會好油,偏向清。
六隻京葱羊肉湯餃,
六隻芝士豬肉煎餃。
湯餃好快就有得食,
餃子好脹卜卜多料,
無羊肉味,無膻味,
味道似壽喜燒帶甜。
芝士煎餃味道唔錯,
因為芝士味都幾出,
美中不足係煎過濃。
煎濃位置有陣苦味!
叫湯餃就應該更好!
我見其他人都係濃。
價格中等,都算抵,
始終佢用料夠豐富。
買生餃自己整更抵!
佢叫餐都幾有彈性,
因為都可以混款叫,
一次過試多 d 口味!
下次有機會會再來,
但一定唔會再煎餃!
2019-11-24
  • 芝士豬肉煎餃
2019-11-09 337 瀏覽
知道在荃灣這區覓食絕不是問題,連鎖餐廳以致小店都多不勝數,反而要面對的是食店選擇困難症,因食店多選擇多而難以抉擇。第一次光臨餃子屋。晚上7時多店門前已人山人海,出現長龍。餃子屋的餃子類別算多。我們二人一個點了韮菜豬肉餃(煎),一個點了雲耳白菜豬肉餃(湯)。上餃子時我有點驚呆,只因餃子體型比想像中要大得多,只比我拳頭細少少,一粒餃有如坊間的餃子2-3倍。韮菜豬肉餃煎得香脆,咬時餃子汁會流出來,韮菜同豬肉的比例合適,而且超級足料,味道超好;另一雲耳白菜豬肉湯餃同樣出色,料足而味道好,湯餃的湯還可以喝。如有機會會再到餃子屋試試其他味道😋

如有機會會再到餃子屋試試其他味道😋
2019-11-03 231 瀏覽
讚1. 份量真係不變,足料大隻,今次叫煎既,雖然多人到癲,但仍然煎得有心機,唔係炸而真係慢慢煎,餡料多汁2. 以多人到癲既情況黎計,呢度啲夥計算係幾好態度,起碼啲人想換位都無問題彈1. 餡料味道係退步左,亦有啲唔小心,我就食到有啲碎骨2. 叫左冷盆,係無味既

1. 餡料味道係退步左,亦有啲唔小心,我就食到有啲碎骨
2. 叫左冷盆,係無味既
2019-10-29 281 瀏覽
兩個人食晏,叫左12隻(試1湯1煎)6隻湯餃(香菇木耳雞肉餃+咖喱薯仔豬肉餃各3)6隻煎餃(芝士豬肉+香辣豬肉各3)揀左魚膠淮山煲豬骨湯底唔洗加面個份量都岩岩好(如果怕唔夠飽,私心覺得上海面比較夾)啲餃子🥟本身都好大粒!今日算好,唔算等太耐平時行過都見到有最少10人排隊坐位係比較迫夾,岩一醫飽肚就閃人坐底左等大約10分鐘道有野食黎湯底好足料,魚膠味好重唔知以為飲緊魚翅湯味精味還好唔算重試左咖哩薯仔先好濃味!建議大家食個陣拎多個碗仔以免啲咖哩汁滴左去湯入面變左成碗咖哩湯🤷🏻‍♀️煎餃方面,我個人覺得個皮煎得唔夠脆芝士豬肉餃既 揀煎會好啲香辣豬肉就兩款都好食 但唔太辣唔食得辣既都可以試下踏出第一步嚐辣啦

兩個人食晏,
叫左12隻(試1湯1煎)
6隻湯餃
(香菇木耳雞肉餃+咖喱薯仔豬肉餃各3)
6隻煎餃
(芝士豬肉+香辣豬肉各3)
揀左魚膠淮山煲豬骨湯底

啲餃子🥟本身都好大粒!

今日算好,唔算等太耐
平時行過都見到有最少10人排隊
坐位係比較迫夾,岩一醫飽肚就閃人

坐底左等大約10分鐘道有野食黎
湯底好足料,魚膠味好重
唔知以為飲緊魚翅湯
味精味還好唔算重

試左咖哩薯仔先
好濃味!建議大家食個陣拎多個碗仔以免啲咖哩汁滴左去湯入面
變左成碗咖哩湯🤷🏻‍♀️

煎餃方面,我個人覺得個皮煎得唔夠脆
芝士豬肉餃既 揀煎會好啲
香辣豬肉就兩款都好食 但唔太辣
唔食得辣既都可以試下踏出第一步嚐辣啦
2019-10-28
2019-10-28 267 瀏覽
一開頭見到餃子的大小已經o哂嘴😯,因為真係好大粒,而且餃子皮好薄,餡料多到差啲咇出嚟😂。脆卜卜既粟米混入香濃的豬肉餡當中,食落去覺得兩者非常地夾,成個口感好豐富👍。另一邊廂,雞肉餃子在出面非常少見,但食落味道就不過不失,感覺沒有豬肉餃子般的彈牙。..韭菜餃內有大量韭菜和豬肉,啱哂鐘意食重口味的人,但味道方面屬正常,沒有太大驚喜。白菜豬肉餃呢個組合反而更有特色,因為佢比韭菜餃子多咗份白菜既爽口,而且味道清得黎又會好香豬肉味😋。..+$8 魚膠淮山豬骨湯米線飲落好鮮甜同感覺上係無咩味精😋。雖然未去到平時屋企煲湯個程度,但係食店黎講算係好濃同清甜,配埋餃子一齊食真係好夾。另外,米線係唯一令我地失望的地方,因為店家純粹用滾水煮熟再放入湯內,所以無咩味😂。下次應該唔會再加米線,因為呢間店既餃子隻隻都好大粒,所以就咁食餃子都好夠飽😋。..

+$8 魚膠淮山豬骨湯米線