餐廳: 飲茶 (南豐大廈)
資訊:

2021-05-17 433 瀏覽
外賣自取帶子蟹子炒飯, 份量大概是塑料外賣盒半盒多一點點的樣子, Open rice折完$112.8。蟹子都幾多下, 也炒得均勻, 但飯比較硬, 偏淡。整體感覺就係唔值哩個價。
2021-05-17
2021-05-14 336 瀏覽
適逢生日,朋友請飲茶!以前尖沙咀間飲茶係我飯堂🤣貪野食細細碟dik sik本身想去另一間點心放題但已經結業,咁就過黎飲茶老老實實,好耐冇黎水準下降左好多,朋友直程話差,我就覺得中等啦價錢都係中等,點心味道大不如會前😣😣😣可一不可再
適逢生日,
朋友請飲茶!
以前尖沙咀間飲茶係我飯堂🤣
貪野食細細碟dik sik
本身想去另一間點心放題
但已經結業,咁就過黎飲茶
老老實實,好耐冇黎
水準下降左好多,
朋友直程話差,我就覺得中等啦
價錢都係中等,點心味道大不如會前
😣😣😣可一不可再

2021-04-28 862 瀏覽
👧🏻Wodafoodie in Central「得閒飲茶」🫖香港人最鍾意放假帶埋一家大細去飲茶,除左酒樓,其實好多主打飲茶食點心既餐廳都幾有特色。今次一行二人叫左約十道點心/小菜七彩茄子,雞絲拉皮,椒鹽鬍鬚,咕嚕肉,馬豆糕,睇住流奶(流沙奶黃包),蝦餃,燒賣,春卷,上湯菜心,鳳梨酥,湯。最愛莫過於奶黃包,賣相太可愛,好似嘔d奶黃出黎咁。蝦餃好飽滿蝦尚算大粒。不過鳥籠入面既小鳥——鳳梨酥,太甜了,一籠三隻小鳥,我一隻都食唔到⋯⋯📍 飲茶 (南豐大廈) (中環)中環德輔道中173號南豐大廈2樓1-2號舖
👧🏻Wodafoodie in Central

「得閒飲茶」🫖

今次一行二人叫左約十道點心/小菜

📍 飲茶 (南豐大廈) (中環)
中環德輔道中173號南豐大廈2樓1-2號舖
2021-04-27 792 瀏覽
芝士蝦春卷轉左齋春卷!失望!個個星期都會食一次,上星期仲係芝士蝦春卷,忽然今星期就轉左齋春卷。仲係脆卜卜,但係唔香。加左價又忽然轉左個「陷」。不過飲茶點心仲係好正!
芝士蝦春卷轉左齋春卷!失望!

個個星期都會食一次,
上星期仲係芝士蝦春卷,
忽然今星期就轉左齋春卷。
仲係脆卜卜,但係唔香。
加左價又忽然轉左個「陷」。

不過飲茶點心仲係好正!
外賣自取
朋友幫我慶祝生日帶我來這裏飲茶, 這店位於上環商業區內,中午來飲茶有很多白領過來。這裏環境比較高級,當然價錢也比較貴,一般飲茶人均也要接近二百。朋友點了二人套餐,兩個前菜點了雞絲拉皮和魚香茄子。點心點了鮮奶鳳尾蝦和豬仔叉燒包,例湯是粉葛花生煲豬骨湯,另外還點了櫻蝦炒飯。個人認為這裏是吃環境多於吃食物的質素。說實話食物的味道真心一般沒有太大驚喜,不難吃但也不是太好吃。不過所使用的器皿和擺盤 實在比外邊酒樓好一點,對於愛享受的中環白領來說確實不錯。而且全落地玻璃可以看到外面商業區確實很chill。但如果要追求食物的味道就建議不要來這里了。

2021-04-19
嫌傳統點心太老餅?😮黎試下呢間「飲茶」都幾得....意😂 適🈴男女老少🫖 新穎點心最驚得個樣,好睇唔好食~但呢間絕對推介!💯好睇又好食仲好玩tim....😜淨係籠睇住流奶,我都玩左半個鐘😂🫖#睇住流奶 (3件) $49必點!😬 Total 有三對眼仔👀望住你~勁得意☺️☺️一吉佢地就嘔泡...勁好玩勁打意🙈適合我呢啲大細路✌🏻而奶黃味好出🤤 係好好味既流心奶黃包!👍🏻 🫖 #有色蝦餃 (3件) $55外皮加左粉紅色、綠色同橙色💛好似搽咗眼影咁😂幾搞笑...蝦肉餡料都幾足,唔會hea🎀又彈牙🥰 好食‼️🫖 #椒鹽鬍鬚 $89😋好惹味....食得出魷魚鬚既鮮味🙈 愈食愈過引🤩可惜份量比較少... 同朋友爭住食😂🫖 #近墨者黑 (海鮮+蛋白) $109呢碟即係墨魚汁海鮮蛋白炒飯😋 略為鹹咗啲,食左幾啖就狂飲水... 海鮮就放左蝦、帶子、蜆肉等☺️ 再沈左少少蔥花加添色彩🌈P.S. 食物精緻好味,環境裝修別緻,價錢略為昂貴,仍然推介來吃 🥰

🫖#睇住流奶 (3件) $49
必點!😬

睇住流奶 (3件)

🫖 #有色蝦餃 (3件) $55

有色蝦餃 (3件)

🫖 #椒鹽鬍鬚 $89

🫖 #近墨者黑 (海鮮+蛋白) $109

近墨者黑 (海鮮+蛋白)

睇住流奶 (3件)
有色蝦餃 (3件)
近墨者黑 (海鮮+蛋白)
夜媽媽嚟到上環飲茶?!呢間飲茶有少少唔同,就係有點心放題😍😍朋友上次食完覺得好正,今次叫埋我一齊去😚$198/位半任食套餐包左海鮮冬蓉羹,一客主菜,而指定前菜、點心、甜品就可以任叫🥰加加埋埋都有24樣嘢可以order🤪炸bb鴿炸得適當,點埋淮鹽一齊食,香口惹味鳳梨咕嚕有驚喜!咕嚕肉外層酥脆,內裡肉嫩!點心推介鵪鶉蛋燒賣、芝士蝦春卷、菠蘿叉燒酥!!作為新派點心餐廳,有得任食一啲多工序嘅點心確係唔錯👍🏻而當中最吸睛嘅一定係鴿吞鳳梨、睇住流奶😁打卡一流,味道亦一流🥰🥰成晚都食得好滿足,啱晒我呢啲鍾意嘢食放到一枱都係嘅人😍
夜媽媽嚟到上環飲茶?!

$198/位半任食套餐

炸bb鴿
炸得適當,點埋淮鹽一齊食,香口惹味

鳳梨咕嚕
有驚喜!咕嚕肉外層酥脆,內裡肉嫩!

而當中最吸睛嘅一定係鴿吞鳳梨、睇住流奶😁
2021-04-07 471 瀏覽
同老細喺上環開完會,叫我一齊食飯,帶咗我去飲茶,餐廳名真係叫「飲茶」!環境都幾舒服,闊落光猛,枱與枱之間距離夠晒,裝修比較新潮年輕。今次你主要係離時佢個$198半任食套餐,有海鮮冬蓉羹,一款主菜,叫左避風塘三文魚同埋炸BB 鴿,同埋海量點心放提。🤤三文魚好有油香,正!BB鴿正常發揮!跟住就叫咗啲點心同埋小食,個個名都幾有趣,好多點心滿足視覺之餘,你有一定水準,個奶皇包同豬八戒好得意,😍碟糯米糍好食到再叫多一碟!埋單先發現原來冇菜位同加一😂唔使$200/1人可以試到咁多野我覺得幾滿意。

2021-04-03 386 瀏覽
海鮮冬蓉羹一坐底已經肚餓,食返碗溫暖實在嘅頭盆,即刻精神返啲水煮龍蝦個麻辣好爽,咁麻。利申唔太食得辣。但呢個都幾有驚喜。乳鴿都好香、juicy,個皮少少脆咁!Overall全部嘢食都算唔錯,最中意係嘅個「睇住流奶」,同fd食樂趣多多😂中間啲奶黃唔會太漏,夠流心,佢個樣真係好搞笑,外表擔當嘅佢都兼顧到味道!食到尾尾飽飽哋又唔想蝕,反正任叫,就叫多個春卷,估唔到又有驚喜喎!入面仲有芝士,同我中意食嘅蝦,個味夾得好好。最後同fd叫左布甸同糖不甩,個糖不甩個人覺得太甜,布甸好味啲,係好滑嘅綠茶味布甸!唔錯唔錯!
海鮮冬蓉羹
一坐底已經肚餓,食返碗溫暖實在嘅頭盆,即刻精神返啲

乳鴿都好香、juicy,個皮少少脆咁!

• 睇住流奶
2021-03-29 423 瀏覽
夜晚去咗飲茶本身諗住食炒小菜但係侍應推介有一個半任食嘅套餐咁見到有好多精緻嘅點心都有包括在內就試咗呢一個套餐每人都會有一個海鮮羹冬瓜湯入面有一啲好有咬口嘅東西但係其實食唔出係咩嚟入邊嘅蝦都好彈牙但係味道係可以的每一個人可以有一個嘅主菜而主菜就只可以叫一次我哋就order左乳鴿同埋咕嚕肉乳鴿剛剛炸起外皮脆,不過唔係好肥,所以肉汁唔多咕嚕肉唔會有菠蘿喺入面一齊炒但擺咗喺側邊,非常之甜,係新鮮菠蘿,唔係罐頭肉亦都唔會有好多肥筋同冇骨不錯首先講咗要讚嘅點心先第一就係奶皇包所有嘅點心都係即叫即蒸所以要等一段時間奶皇包包皮好鬆軟入邊嘅奶黃熱辣辣,流出黎唔會好濃嘅蛋黃味所以唔會好漏,甜到亦都啱啱好,所以我一個人食咗3個2.皮蛋皮蛋嘅汁係好特別,同出邊嘅有啲唔同 好惹味仲要砌到一條金魚嘅形狀3.老媽蘿蔔糕呢條蘿蔔糕炒得好出色乾身之餘夠味道,而且配料多:有紅蔥頭,洋蔥所以好香老乾媽亦都好足料,師傅唔會慳住慳住黎用4.燒賣燒賣食落好彈牙而且唔會有好膠嘅感覺!足料!5.叉燒包入邊嘅叉燒唔係一般中式酒樓 ,紅色、人肉叉燒包嗰種嘅叉燒搣開佢入邊係啡色,而且佢每一舊嘅叉燒你都食得出係豬肉片唔會死甜,所以唔會漏6.
夜晚去咗飲茶

每一個人可以有一個嘅主菜
而主菜就只可以叫一次
我哋就order左乳鴿同埋咕嚕肉
乳鴿剛剛炸起
外皮脆,不過唔係好肥,所以肉汁唔多

咕嚕肉唔會有菠蘿喺入面一齊炒
但擺咗喺側邊,非常之甜,係新鮮菠蘿,唔係罐頭
肉亦都唔會有好多肥筋同冇骨
不錯
首先講咗要讚嘅點心先
第一就係奶皇包

所有嘅點心都係即叫即蒸
所以要等一段時間
奶皇包包皮好鬆軟
入邊嘅奶黃熱辣辣,流出黎唔會好濃嘅蛋黃味
所以唔會好漏,甜到亦都啱啱好,所以我一個人食咗3個

2.皮蛋

皮蛋嘅汁係好特別,同出邊嘅有啲唔同 好惹味
仲要砌到一條金魚嘅形狀

3.老媽蘿蔔糕

呢條蘿蔔糕炒得好出色
乾身之餘夠味道,而且配料多:有紅蔥頭,洋蔥
所以好香
老乾媽亦都好足料,師傅唔會慳住慳住黎用

4.燒賣

燒賣食落好彈牙而且唔會有好膠嘅感覺!足料!
5.叉燒包
入邊嘅叉燒唔係一般中式酒樓 ,紅色、人肉叉燒包嗰種嘅叉燒
搣開佢入邊係啡色,而且佢每一舊嘅叉燒你都食得出係豬肉片
唔會死甜,所以唔會漏

6.蛋散

佢上面唔會淋好多嘅麥芽糖上去,而且蛋散亦都好鬆脆

有讚當然亦都有彈

7.芝士春卷

入面嘅芝士係可以拉斯,不過我覺得太漏

8.菠蘿鴿子

外型實在係好可愛,但係佢嘅味道真係好古怪
其實佢係一個鳳梨酥
但係係熱嘅,所以入面嘅鳳梨係將住咗一舊野
又甜
建議大家真係唔好一開始就貪得意去叫
當佢一個甜品咁食,反而可能會好啲

其實我仲食咗好多嘢,但係由於只有12張相嘅限制,所以其他就冇講...
但係總括嚟講我覺得$198食到咁多款式嘅食物
其實係好抵
2021-03-29 192 瀏覽
職員態度惡劣,屋企人做完眼手術唔曬得太陽仲夾硬要人坐太陽位,成間嘢都冇人都唔俾人坐好d嘅位,仲要拎住勁多嘢都唔俾人放,點食到嘢呀,罷明唔想做生意,咁迫於無奈唯有走啦,想執笠好快啫

2021-03-06 913 瀏覽
記得呢間餐廳定時定候就會賣好多廣告,真係就算未食過都聽過佢個名今日甘岩黎開呢頭,就預先BOOK左位先,一去到就入得啦呢到有別傳統既茶樓,某D傳統既茶好似鐵觀音係無既,反而有紅茶,綠茶,同有普洱。茶介每位$13蚊1️⃣ 有色蝦餃呢個完全無嘜特別,剩係個皮上面加左D顏色,打卡的確係幾靚,但係內涵就有D欠奉索價$59一籠既蝦餃,但D蝦唔夠彈牙,同個皮都好普通,出面有D酒樓既水準比佢高,所以都有D失望2️⃣ 紅油抄手呢個幾好食,佢同平時食開既有D唔一樣,係味道上偏甜D。但個汁調得唔錯,咸度同酸度都岩岩好。加埋D乾蒜粒一齊食,成件事好融洽,同埋雲吞個皮都好薄,可以一試3️⃣ 芝士蝦春卷春卷入面包左滿滿既芝士,食個陣仲有拉絲添,但一定要襯熱食,凍左既話D芝士會變左一舊一舊,無甘好食唯一不足既係,春卷略油,如果可以再吸一吸D油先上枱會更好4️⃣ 醬香鳳爪呢款點心最好之處係D醬汁唔多唔少,分量岩岩好。出面既酒樓大多數都係落過多醬,一入口個陣好似食緊醬多過食緊隻鳳爪同埋隻鳳爪既皮比出面食到既爽口D。最好食既一定係墊係底既芋頭粒,索哂醬汁D味5️⃣ 蒜蓉排骨D排骨又係比出面爽口D,都好有蒜香味,但大部分排骨痴埋一舊,而唔係分
今日甘岩黎開呢頭,就預先BOOK左位先,一去到就入得啦

1️⃣ 有色蝦餃

有色蝦餃

2️⃣ 紅油抄手
紅油抄手

3️⃣ 芝士蝦春卷
唯一不足既係,春卷略油,如果可以再吸一吸D油先上枱會更好
芝士蝦春卷

4️⃣ 醬香鳳爪
醬香鳳爪

5️⃣ 蒜蓉排骨
D排骨又係比出面爽口D,都好有蒜香味,但大部分排骨痴埋一舊,而唔係分開一粒粒
食個陣要用筷子逐粒分返開佢先得
蒜蓉排骨

6️⃣ 睇住流奶
即係流心奶皇包,呢個係必叫ITEM。同埋一定一定要襯熱食!!
好多餡,食個陣要小心"辣"親個口,終於有一樣野係睇得之如又好食
睇住流奶

7️⃣ 櫻花蝦飯
一上枱就已經聞到好香,飯入面加左D蟹籽一齊去炒,所以食個陣口感都唔錯
可惜咸左少少,如果落鹽個陣輕手返少少,呢個飯會好高分。蝦都幾多,同埋D飯都炒得好乾身
櫻花蝦飯

整體黎講,環境坐得好舒服,員工都會主動黎幫你加水
同堆雖然話一個鐘要還枱,但只要未坐爆,佢地都唔會趕你走,非常好
體驗過算係唔錯,但價錢始終偏高,所以CP值唔算太高,試過一次就夠啦

2021-03-04
睇住流奶
櫻花蝦飯
  • 紅油炒手
2021-01-24 1484 瀏覽
點心賣相漂亮, 食落正常.又色蝦餃$59,鵪鶉蛋燒賣$59,不是傳統的蝦餃燒賣.所以我不會用傳統的蝦餃燒賣質素去衡量.唔算好食,只可以算係正常.炸雲吞就真係難食$59,我諗佢啲炸嘢都唔係好得,成口油.裏面啲肉都比較劣質.小菜叫咗個咕嚕肉$89超級硬裏面冇肉勁難食水煮牛賣相OK$109但係食落去完全冇辣味鹹味亦欠奉唔係好知食緊啲乜基本上真係用水煮嘅牛而唔係水煮牛二人埋單$419坐得舒適不過總括來說價錢偏貴嘢食得個樣唔算好食如果真係要叫就只可以叫蒸點心但係呢個價錢對我來講不會再光顧
點心賣相漂亮,
食落正常.
又色蝦餃$59,
鵪鶉蛋燒賣$59,
不是傳統的蝦餃燒賣.
所以我不會用傳統的蝦餃燒賣質素去衡量.
唔算好食,
只可以算係正常.

炸雲吞就真係難食$59,
我諗佢啲炸嘢都唔係好得,
成口油.
裏面啲肉都比較劣質.

小菜叫咗個咕嚕肉$89

如果真係要叫就只可以叫蒸點心
但係呢個價錢對我來講
不會再光顧

2021-01-09 1316 瀏覽
環境好舒適,很多款茶俾客揀。D點心都幾大碟,當中黑椒牛酥好好食,又唔肥。蝦米腸好滑皮又薄,另豬仔叉燒包裡面D叉燒唔肥,唔會太多汁。最差係腐皮卷,勁油,幾張吸油紙都唔掂!最後食埋個榴槤糯米糍,笠口,有待改善。大部份點心都好ok,不過價錢略貴,好在堂食都有9折。
  • 一籠八戒
2020-11-10 1751 瀏覽
📌 飲茶~中環前幾日口痕就去咗呢間食點心之前紅遍社交平台 不過一直冇機會試🤪今次之後點左幾款打卡系嘅點心😂呢間算係比較新式嘅酒樓 有好多可愛造型點心普遍都算比較貴 但賣相好啱打卡🤣味道正常 無話好出色 ><疫症期間堂食有八折優惠會比較抵食堂食座位超級多 不過人流偏少環境舒服 空間感十足🤩亦有多款茶介選擇 每人一壺$13 主打中式點心 選擇都幾多😛1️⃣ 睇住流奶 $𝟰𝟵 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)為咗想食奶皇包專程嚟到 熱騰騰咁食係最正!喺中間穿一個窿 睇住佢流奶真係好搞笑😆玩味濃 幾有噱頭😝味道亦不錯 鹹蛋黃味幾濃郁奶黃唔會太甜 簡直係又cute又食得😌2️⃣ 一籠八戒 $𝟰𝟵 (𝟳/𝟭𝟬)呢個豬仔造型嘅叉燒包真係好別緻不過就只係普通叉燒包嘅味道🧐整體冇乜特別 純粹造型可愛🤓3️⃣ 鴿吞鳳梨 $𝟯𝟵 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)有三隻雀仔造型嘅鳳梨酥係個籠入邊😍賣相可愛 味道亦不錯外層好酥脆 亦充滿鳳梨嘅味道😋外脆內軟 頗有驚喜🤤💡整體嚟講 呢間主打中式點心噱頭滿分💯賣相精緻又搞笑 玩味十足😂如果唔想去傳統嘅茶樓都可以過嚟試吓不過定
📌 飲茶~中環

堂食座位超級多 不過人流偏少
環境舒服 空間感十足🤩
亦有多款茶介選擇 每人一壺$13
主打中式點心 選擇都幾多😛

1️⃣ 睇住流奶 $𝟰𝟵 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
為咗想食奶皇包專程嚟到 熱騰騰咁食係最正!
喺中間穿一個窿 睇住佢流奶真係好搞笑😆
玩味濃 幾有噱頭😝
味道亦不錯 鹹蛋黃味幾濃郁
奶黃唔會太甜 簡直係又cute又食得😌

2️⃣ 一籠八戒 $𝟰𝟵 (𝟳/𝟭𝟬)
呢個豬仔造型嘅叉燒包真係好別緻
不過就只係普通叉燒包嘅味道🧐
整體冇乜特別 純粹造型可愛🤓

3️⃣ 鴿吞鳳梨 $𝟯𝟵 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
有三隻雀仔造型嘅鳳梨酥係個籠入邊😍

性價比💵: 6/10
打卡指數😍: 8/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7/10
✄------------------------------✄
🍴: 飲茶
📍: 中環德輔道中173號南豐大廈2樓1-2號舖
📍: 旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓7號舖
🔍: 11:30-22:00(Mon-Sun)