招聘中
應徵
$13,000-$14,000
月薪
餐廳: 飲茶
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲要每消費HKD1就有1里?
星期一: HKD1 = 1里數,星期二至日: HKD2 = 1里數! (埋單時出示「亞洲萬里通」App內的QR code) 優惠受有關條款約束。
條款及細則:
  • 惠顧滿認可消費額(最低300港元,最高10,000港元)可賺取「亞洲萬里通」里數
  • 額外「亞洲萬里通」里數將於餐膳後4至8星期入會員賬戶。
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
餐廳: 飲茶
資訊:

為推動全港減鹽減糖新飲食文化及新生活態度,食物及衞生局、降低食物中鹽和糖委員會及食物環境衞生署食物安全中心推出了《少鹽、少糖、少 • 確幸》餐飲聯盟,參與食肆會提供少鹽少糖選項予顧客,部份更會提供特定減鹽減糖菜式。參與減鹽減糖食肆會獲發計劃標誌,以供張貼於店舖內,供顧客識別。詳情可在此瀏覽:https://rssless.hk

2019-07-14 1233 瀏覽
一間新派的點心店,餐廳裝潢像家一樣簡潔舒適,而點心無論名字, 外形, 款式都是破格創新。店子吸引了不少外國人幫襯。發現他們拿筷子比我更靈活,真令我汗顏。有色蝦餃(3件/ $55)彩色蝦餃皮上塗上一抹金箔,非常吸睛。除有外在美,亦有內在美。蝦餃皮做得很薄,裡面包裹著兩三顆大蝦,蝦好新鮮,爽口彈牙而不霉身,肥豬肉下得少,所以很清爽。蟹籽燒賣(4件/ $55)豬肉餡及蝦肉彈牙,沒有雪味及霉身,證明用料新鮮。頂部有香脆的蟹籽, 增加口感.黑面墨餃 (3件/ $55)黑白色的餃皮,加上點點金箔,很有型格。內餡是蝦及墨魚,鮮味彈牙。雞雞春卷(3條/ $39)春卷皮比一般的不同,比較厚身但比一般的春卷更香脆。餡料有雞肉,香菇等,相當惹味。春卷炸得不錯,墊油紙不會油到透光的,不會太油膩。瑪利怕怕(3件/ $49)三個線色小豆丁。用筷子輕輕一戳,綠茶味吉士緩緩流出,相當抵死!包的外層夠鬆軟,綠茶味吉士醬好滑溜,有蛋奶香,如綠茶味再濃多一點會更好。睇住流奶(3件/ $49)外型跟綠茶味是一樣的,同樣過癮。鹹蛋黃味濃,完全蓋過奶香,個人喜歡奶香味重一點。皺皮雲吞(5件/  $59)雲吞皮炸得金黃香脆,裡面包

有色蝦餃(3件/ $55)

彩色蝦餃皮上塗上一抹金箔,非常吸睛。
蟹籽燒賣(4件/ $55)
黑面墨餃 (3件/ $55)
雞雞春卷(3條/ $39)
瑪利怕怕(3件/ $49)
睇住流奶(3件/ $49)
皺皮雲吞(5件/  $59)
雲吞皮炸得金黃香脆,裡面包裹了豬肉餡,但口感卻有別於平時食到的雲吞。把豬肉打成「魚滑」狀,再加點蝦仁粒,芫茜等,好像吃著山竹牛肉似的。
珍珠雲吞(5件/  $59)
雖然名為「珍珠」,但size 比一般雲吞大粒,外形較像鳳城水餃。
蝦與豬肉的比例是50/50, 蝦爽肉鮮,上湯有香濃的冬菜味,令雲吞更惹味,個人相當喜歡!
鴿吞鳳梨(3件/ $49)
鳥籠內有三隻小鳥,彷佛在對著我吱吱叫,相當可愛!
小鳥形的酥餅其實是鳳梨酥,鳳梨酥平時吃得多,但熱辣辣新鮮出爐的鳳梨酥還是第一次食!酥皮牛油味濃厚,酥脆可口,鳳梨肉一絲一絲的,味道甜中帶酸,真材實料,像台灣的土鳳梨酥。
2019-06-15
  • 瑪利怕怕
  • 鴿吞鳳梨
  • 皺皮雲吞
  • 有色蝦餃
2019-04-29 4187 瀏覽
向飲茶訂左枱約埋同事去飲茶~上環茶市一向都繁忙, 訂左枱都要等成20分鐘先有得有座...令午飯時間大大扣減了, 要食得好趕呢度出名精緻點心, 唔止有外型仲有內涵, 價錢當然會貴好多了, 平均都要$60至$70一份, 不過味道真係唔錯睇住流奶: 即係流沙包, 唔知係咪少糖少鹽,食落係冇其他茶樓咁濃味, 感覺健康D明太子腸粉: 一睇就知係FUSION 野!明太子控既我梗係要試, 食落好重明太子既咸香, 塊皮係乜味其實唔係好食得出紅油抄手: 醬汁個味好特別, 好好食, 只有輕量的辣味已經夠晒惹味, 連我呢D唔食得辣既人都食到舉手雞花: 糖醋排骨個黑醋醬撈落炸到好香脆既雞, 酸酸地好開胃!春卷: 炸得好香脆腐乳馬拉糕: 別出心裁地用個腐乳樽裝住上菜, 食落又咸又甜, 唔識點形容個味 XD! 但食唔出有腐乳味, 可以放心!食物質素好高, 價錢都好高, 但係服務真係強差人意...坐低水都冇杯, 再追問先話開茶就會跟埋水, 開左2款茶等左好耐都唔黎, 水又冇茶又冇....食物出到一半有茶, 仲要出漏一壺想要服務可能都要避開忙時段, 笑臉是給環境, 食物和創意的

春卷: 炸得好香脆

食物質素好高, 價錢都好高, 但係服務真係強差人意...

想要服務可能都要避開忙時段, 笑臉是給環境, 食物和創意的
2019-04-29
一直聽同事話「飲茶」好正今日12:15 walk in 有位即刻試一試🤘🏼Lunch set 有4人/2人餐可供選擇小tips: 我地發現點2個2人餐食物選擇多d又平d喎 🤑我認為套餐好抵 食物多到4個人都食唔哂🤫首先包餐茶葉有好多選擇 我地簡左茉莉花菜 清新解膩4款小食入面 我最喜歡寶石蘭度❤️其實就係羽衣甘藍刨成薄片(聽都未聽過可以咁食法🙈)加上酸酸甜甜既石榴+醋醬汁第一次食呢個配搭 好match大讚👍🏻點心有透明波波同雞雞春卷❌透明波波就係粉果 太多胡椒粉調味💀食完覺得好味精✅每人有一壺燉湯 夠火喉🤘🏼某種菇加雞燉 略嫌多油不過lunch set 有老火湯飲已經好滿足✅辣蟻粉絲炒得好惹味 微辣好想點碗白飯食🍚✅椒鹽鮮魷 脆粉薄 鮮魷新鮮而且份量超多的 仲加左紫蘇葉一齊炸👍🏻✅安格牛河 有鑊氣 睇圖都見到炒得好均勻條條河炒都沾滿醬油鐵兜好保溫 食左好耐都仲係熱氣騰騰✅櫻花蝦好似唔洗錢咁 舖滿飯面炒飯粒粒分明 淡淡都係蝦同蟹子🦐我認為套餐係超值 食物質素好 選擇多服務員亦都好好係咁幫我地加水不過真係好爆場 勸大家都係記得訂位🐾——————————食物質素:8/10環境衛生:7/10舒適
一直聽同事話「飲茶」好正

首先包餐茶葉有好多選擇
我地簡左茉莉花菜 清新解膩

4款小食入面 我最喜歡寶石蘭度❤️
其實就係羽衣甘藍刨成薄片
(聽都未聽過可以咁食法🙈)
加上酸酸甜甜既石榴+醋醬汁

服務:7/10
性價比:7/10

總評分:7/10
——————————
#foodblogger #foodlover #foodie #hkfoodie #相機食先 #中環
1天前 0 瀏覽
餐廳waiter 服務麻麻,叫極唔應。我地4個人叫8個點心加一個泡飯,入單入錯送多咗籠包黎,然後有1個點心漏單,個泡飯我地食完野都未黎。點心質素唔錯,即叫即整,流沙包賣相好cute ,亦好鬆軟。皮蛋豆腐好開胃,沙薑雞好好食。間餐廳好趕客,就算碟野未食完都想收走個碟。成餐飯我地都食得好急。
1天前 0 瀏覽
Dim sum with a twist. If you are looking for a fun place for dim sum, this is the right place for you. Animals and monsters in a bun form plus bird shaped pineapple puff are photogenic and fun for kids. Other dishes are delicately prepared and packed with balanced flavor. Will revisit this place again soon.
2019-07-07 359 瀏覽
今次唔係黎食點心,而係食主食同小菜。一坐低見到隻碟已經好鍾意,淺藍色上面有條錦鯉,好靚呀,食野心心情都好啲。喜歡麻醬既朋友不能錯過,麻醬好足,豆腐夠薄。雞絲粉皮搭配青瓜絲,非常開胃。近黑者黑,食完成口都黑色xd 味道香口,唔錯。
今次唔係黎食點心,而係食主食同小菜。

喜歡麻醬既朋友不能錯過,麻醬好足,豆腐夠薄。

雞絲粉皮搭配青瓜絲,非常開胃。

近黑者黑,食完成口都黑色xd 味道香口,唔錯。
2019-06-29 474 瀏覽
出色點心精緻 特別 得意 好食 連茶都沖得好味啲門外亦有包點選舉, 可以揀最受歡迎ge包最好食當然係流沙奶皇包環境亦好好 服務亦都好好Lunch time 比較多人, 要預早訂位
出色
點心精緻 特別 得意 好食
連茶都沖得好味啲
門外亦有包點選舉, 可以揀最受歡迎ge包
最好食當然係流沙奶皇包

環境亦好好
服務亦都好好
Lunch time 比較多人, 要預早訂位
  • 睇住流奶
2019-06-27 332 瀏覽
和老公約了兩個朋友吃晚飯,朋友推介飲茶,我想試它的流沙包已久,終於有機會了! 「睇住流奶」的造型真的很可愛,一咬開,奶黃就傾瀉而出,流沙奶黃又香又滑,很喜歡!飲茶以精緻點心小菜作為賣點,單單一道龍鬚芥蘭已經見到師傅的刀工,每一條菜莖𠝹了一節節後自然捲曲,確實像龍鬚。單吃芥蘭莖部都爽口清甜,沒有渣,很鮮嫩。椒鹽豆腐這種香口小菜一定討人歡心,外脆內嫩的豆腐一口一粒,連用來鋪墊的炸金菇也是令人停不了口,非常香脆。我們還點了櫻花蝦炒飯、醉雞、皮蛋豆腐、雞絲粉皮和燒賣,樣樣都既有外在美,內在也味美!

2019-06-27
  • 睇住流奶
2019-06-26 208 瀏覽
又一間book mark好耐既餐廳 主要俾個幾款signature包吸引 本來想試奶黃但見呢款個包粉紅色比較得意 加上係紅豆饀 點知勁有驚喜 唔單止外型打卡一流 味道亦好有驚喜😳一啲都唔馬虎 紅都面晒 (3件) Steamed red beans & mochi buns (3pcs)餡除左紅豆之外 原來入面仲有一團白色既係麻糬!咬落口感豐富 煙煙韌韌既或者叫白玉?再加上紅豆 勁似紅豆年糕🤤 趣怪搞笑造型既包好軟熟 完全唔會失望👍🏻有色蝦餃(👅: 8/10)蝦餃同平時食既有少少分別 晶瑩剔透既外皮再配又紅又綠既半透色😳然後再係餃皮面掃埋金箔 成件事好吸睛 完全唔似一籠點心🤩 一咬落去 好足料大概有2隻鮮蝦 皮入面完全無空隙之餘 唔會一咬就皮開肉裂 金蟬脫殼👍🏻 真心皮薄餡靚😋非常推薦!滑蛋蝦球炒河 (👅7.8/10)本來想叫飯但感覺好飽😵於是求其叫左個河粉 點知一上枱完全同expect 中唔同 佢係濕炒 唔係乾炒牛河個啲friend 望落好滋潤幾開胃😛食落唔會好油膩👌🏻表面有啲蟹子 要撈均一齊食 鮮蝦味道好突出但聞落又充滿蛋香 唔會搶左其中一方既味 蝦大大隻 有大概5-6隻😌雖然同汁一
紅都面晒 (3件)

餡除左紅豆之外
再加上紅豆 勁似紅豆年糕🤤 趣怪搞笑造型既包好軟熟
完全唔會失望👍🏻
有色蝦餃
有色蝦餃(👅: 8/10)

滑蛋蝦球炒河
滑蛋蝦球炒河 (👅7.8/10)
雖然同汁一齊會比較黏 但又唔會痴埋一舊好難分開 值得一試
紅蟻粉絲

紅蟻粉絲 (👅: 8/10)
一聽個名諗起螞蟻上樹 係辣炒粉絲伴肉碎 入面好多肉碎粒🤤 而且仲有啲細細粒既松子 勁正勁有口感😳 完全係細節上取勝 唔怪得之lunch hour 咁多人去食😋 粉絲唔會硬 辣得好惹味 可以一個人KO一碟👍🏻
2019-06-25
有色蝦餃
紅蟻粉絲
2019-06-15 452 瀏覽
今天與三五好友一齊聚餐選擇了上環的人氣飲茶YAM CHA一進門就看到一個貨車🚚造景為今天的午餐拉開序曲Menu即是菜單封面的幾個點心好吸睛來看看今天的菜色籠中鳥別出心裁的擺盤與盛器讓人好捨不得吃啊奶黃包哇 so cute令人少女心大噴發啊奶黃包的味道也還不錯蟹籽燒賣賣相吸睛 翠綠的外皮配上蟹籽的橘視覺上好享受酥炸豆腐外皮酥脆內餡軟嫩但偏乾了一些皮蛋的腐皮蛋刀功相當細緻配上滑順皮蛋入口即化雞絲粉皮皺皮炸雲吞外皮酥脆內陷相當扎實整體而言餐廳環境舒適部份點心創意又新奇食物味道亦都在水準之上推薦給大家
今天與三五好友一齊聚餐

部份點心創意又新奇
食物味道亦都在水準之上

推薦給大家
2019-06-08 379 瀏覽
訂咗位都要喺門外面等位,其實入面勁多吉枱。訂座就冇需要啦! 帶位個位好唔願意帶。點心冇乜特別,只係個名搞鬼啲,賣相精緻啲。侍應的服務態度都係一般啦!豬手豬腳調味都唔錯,有啲花生粒蒜蓉味,豬手都有啲肉咬下。睇住流奶都流到的,起碼入面的蛋黃汁冇凝固。珍珠雲吞話就係珍珠雲吞,一啲都唔珍珠呀!好大粒,啲料都幾爆。黑面墨餃原來係黑白皮的蝦餃, 一夾個皮都唔會散開。鳳梨星米有新鮮菠蘿粒酸酸哋跟埋啲提子乾, 米粉的質感都幾好,可惜唔係好夠熱。

點心冇乜特別,只係個名搞鬼啲,賣相精緻啲。
侍應的服務態度都係一般啦!

豬手豬腳
調味都唔錯,有啲花生粒蒜蓉味,豬手都有啲肉咬下。

睇住流奶
都流到的,起碼入面的蛋黃汁冇凝固。

珍珠雲吞
話就係珍珠雲吞,一啲都唔珍珠呀!好大粒,啲料都幾爆。

黑面墨餃
原來係黑白皮的蝦餃, 一夾個皮都唔會散開。

鳳梨星米
2019-06-05 321 瀏覽
近排日日都落雨真係好悶,趁今天天氣好轉, 刪巧朋友不用開會, , 朋友話想飲茶, 於是諗起Nan Fung Place 內有間新式的酒樓" 飲茶".聽朋友講平時lunch time 很full, 就算訂了位都要等, 今次好好彩walk in 都有位先開左壺胎菊王飲, 淡淡的菊花味, 清清地不錯.睇見點心紙的點心名都好盞鬼, 造型又可爰, 叫了客"睇住流奶"熱騰騰眼碌碌的流沙包,麵包軟熟,流心奶黃甜度適中擺明係玩Fusion 的新派點心,就試下呢樣"明太子腸粉"腸粉內充滿明太子粒粒,真材實料.由於係蒸腸粉,所以有別於往常食慣日本菜的彈牙明太子口感,個人就麻麻地了!另外叫了碟冷盤"雪花糖心"即係皮蛋豆腐加麻醬,豆腐切薄薄一塊圍圈中央係碎皮蛋,混埋麻醬好滑好香口.唯一不足係略嫌皮蛋太碎打破傳統的點心,創作不同的味道和造型,若果你喜歡嘗試新菜式,兼且又可以打咭影相呃like,都可以推介一試..另一個重點係點心無添加色素,食得放心.就算食飽後回公司工作都,都全無口渇感,証明點心少味精

先開左壺胎菊王飲, 淡淡的菊花味, 清清地不錯.
熱騰騰眼碌碌的流沙包,麵包軟熟,流心奶黃甜度適中

擺明係玩Fusion 的新派點心,就試下呢樣"明太子腸粉"

另外叫了碟冷盤"雪花糖心"

2019-06-04 282 瀏覽
係朋友既介紹之下黎左中環YUMCHA,黎間YUMCHA既地方同平時我地去開既飲茶地方都有很太多不同之處,列如環境和裝修野食處處都可以打卡🤣女士們的最愛🥳 亦係同朋友聚會既好地方👍🏻平時飲茶真係極少會點包食,但係呢間既包點做得十分精緻,除此之外包入面既含都係非常豐富 諗起就流口水🤤

「飲茶」主打新式精緻點心及小菜🎂今次慶祝生日聚會, 揀左位於中環嘅「飲茶」, 餐廳主打新式精緻點心及小菜一行約十人, 店鋪安排左角落正方形大枱比我地, 方便share野食又方便傾計👍🏻-無論係點心、包點、小食定飯類, 其實每碟份量都唔多, 所以要食得飽, 我地幾乎叫晒佢全個餐牌嘅野😂-賣相方面好精緻, 特別係「睇住流奶」, 得意又好味😋貪得意叫埋「快樂農莊」, 有六件包點, 叉燒包、奶皇包同鳳梨酥比較好, 其餘好普通~~-味道的確唔錯, 但係以依個價錢黎計, 份量偏細~~唔洗等一大班人, 2個人黎其實都已經可以食到好幾樣野😛-
「飲茶」主打新式精緻點心及小菜
賣相方面好精緻, 特別係「睇住流奶」, 得意又好味😋
味道的確唔錯, 但係以依個價錢黎計, 份量偏細~~
唔洗等一大班人, 2個人黎其實都已經可以食到好幾樣野😛
2019-04-30 1078 瀏覽
宜家啲點心真係愈來愈可愛賞心悅目嘅造型外點心名都好搞鬼****** 好似隻🐷係「一籠八戒」其實就係叉燒包😂😂橙甘甘嘅「睇住流奶」咬穿咗其實就係流沙奶黃****** 搞鬼點心外都有啲正經嘅就好似蟹季先有嘅「貴妃蟹粉盒」白汁蝦肉磨菇撻上面放咗一大pat蟹粉算係比較特別****** 另一款時令蟹季點心係「蝦兵蟹將餃」由蟹粉做成橙色嘅蝦餃皮上面再加上蟹粉令人回味無窮******不過我最喜愛嘅始終係黑松露炆伊麵伊麵一上檯已傳嚟陣陣黑松露味黑松露同伊麵原來係意想不到咁夾🤤🤤值得一試****** 另一款推介嘅點心就係黑松露餃「透明波波」蝦餃皮包住素粒粒加上濃濃嘅黑松露味道真係不錯吃🤤🤤****** 平日食慣咗傳統嘅茶樓間唔中試下新式搞鬼點心都唔錯呀
宜家啲點心真係愈來愈可愛
賞心悅目嘅造型外
點心名都好搞鬼

******

好似隻🐷係「一籠八戒」
其實就係叉燒包😂😂
橙甘甘嘅「睇住流奶」
咬穿咗其實就係流沙奶黃

搞鬼點心外都有啲正經嘅
就好似蟹季先有嘅「貴妃蟹粉盒」
白汁蝦肉磨菇撻上面放咗一大pat蟹粉
算係比較特別

******

另一款時令蟹季點心係「蝦兵蟹將餃」
由蟹粉做成橙色嘅蝦餃皮
上面再加上蟹粉
令人回味無窮

不過我最喜愛嘅始終係黑松露炆伊麵
伊麵一上檯已傳嚟陣陣黑松露味
黑松露同伊麵原來係意想不到咁夾🤤🤤
值得一試

******

另一款推介嘅點心就係黑松露餃「透明波波」
蝦餃皮包住素粒粒
加上濃濃嘅黑松露味道