2019-07-02 856 瀏覽
在PMQ元創坊附近 有很多美美的小店我被這家吸引了 外表是少女心粉紅色😍看看菜單發現也挻多選擇 種類也有很多😋朋友未到唯有自己堂食 外賣飲品給他們吧·車厘子櫻花梳乎里 HKD$58 櫻花做梳孚里也是第一次食 味道挻香耶🤤兩者味道挻配合 對車厘子一般也覺得味道不錯·Macaron Set HKD$100小店的價錢果然平很多 一盒有六件味道沒有傳統的甜 Macaron外皮挻鬆脆每一件也不同味道 食起來才知道口味挻新鮮·粉紅櫻花 Latte HKD$39淡淡的櫻花香味 飲起上來不會感覺假的味道有一些的味道怪怪的 所以櫻花會令人抗拒但這杯令我的想法有所改觀 味道不錯的用來打卡也是不錯🤤顏色粉粉的很漂亮耶~· 炭燒烏龍 HKD$18 意想不到小店茶飲沒有放糖 可以飲到茶的原味烏龍茶的味道不會苦澀 茶底挻香濃🤭🤭·Double Expersso HKD$26 價錢不會貴過其他店鋪 咖啡味挻香濃😋😋飲Double份量令人感到精神很多的我覺得小店的食物/飲品不會比大型的遜色而且環境也有獨立裝修個性 每店也不同總令我很喜歡到處探店 尋找各式各樣的小店

在PMQ元創坊附近 有很多美美的小店

·粉紅櫻花 Latte HKD$39

淡淡的櫻花香味 飲起上來不會感覺假的味道
有一些的味道怪怪的 所以櫻花會令人抗拒
但這杯令我的想法有所改觀[色] 味道不錯的
用來打卡也是不錯🤤顏色粉粉的很漂亮耶~

· 炭燒烏龍 HKD$18

而且環境也有獨立裝修個性 每店也不同
總令我很喜歡到處探店 尋找各式各樣的小店

2019-06-30
2019-09-08 30 瀏覽
平時去中環都係老蘭多 通常莆完朝早食早餐既姐😳😂今日放假同朋友行下pmq 元創坊 發現入面野食都幾貴而且唔算吸引 出左門口見到斜路對面有間粉紅既鋪頭 叫drinkpuppet 原來賣野食野飲 岩啦甘熱入去坐下先:p 坐下涼下冷氣🤭😂😂😂😂😂😂叫左幾樣野食 都係甜品野食 自己睇相啦😊😁 懶打字呀 推介以下駌鴦棉花糖梳乎厘班戟紅豆綠茶梳乎厘班戟紫薯香芋梳乎厘班戟評: 環境舒服 又可以打下卡 有個大大既logo燈 好搶眼。仲有牆d字呀 感覺唔錯幾時尚 價錢方面都合理既 始於中環位置 有返甘上下 野食得意都有新鮮感 唔係度度有得食既梳乎厘都有 岩晒鐘意甜品既我 哇一要行少少斜路上去囉😆當做運動啦👉🏿👈🏿題外話 老闆娘好好人 會分享下點整個個梳芙利 原來功夫都唔少 又要分蛋又要打鬆佢 40幾蚊食手工都值回票價。 加多杯野飲 好滿足啦
平時去中環都係老蘭多 通常莆完朝早食早餐既姐😳😂

哇一要行少少斜路上去囉😆

當做運動啦👉🏿👈🏿

題外話 老闆娘好好人 會分享下點整個個梳芙利
2019-09-08 0 瀏覽
去完PMQ元創方離遠見到呢間粉紅pink pink 既店✨就坐低嗌左D野食🌸戈日實在太熱我都無咩mood打卡🥵⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🍧沖繩海鹽雪糕檸檬QQ窩夫撻🧁$58咁熱既天食翻淡雪糕簡直係上天堂咁呀🤤海鹽+🍋係清新既味道~有d雪糕愈食愈頸渴(唔知你地有無試過😥)。我等齊野食一齊影相佢都未溶,好憎d雪糕食到一半溶晒🤢評分:✿✿✿✿❀(4/5) ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🍹青檸蘆薈薄荷梳打🍹$42勁高勁大杯,第一淡落口就覺得好解渴,就咁飲就係薄荷sparkling water 咁,有少少似牙膏味😂有蘆薈粒小小甜平衡翻,叫做有野咬下🤪評分:✿✿✿❀❀(3/5)黑炭黑芝麻梳乎厘pancake🥧🥞$58我覺得最好食!好動L,仲好ふわふわ (fluffy),好多種味架佢,不枉我等左咁耐,想試就去啦~👍🏻評分:✿✿✿✿✿(5/5)#drinkpuppet #飲吧
戈日實在太熱我都無咩mood打卡🥵
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🍧沖繩海鹽雪糕檸檬QQ窩夫撻🧁$58
🍹青檸蘆薈薄荷梳打🍹$42
評分:✿✿✿❀❀(3/5)

黑炭黑芝麻梳乎厘pancake🥧🥞$58
評分:✿✿✿✿✿(5/5)

#drinkpuppet #飲吧
沖繩海鹽雪糕檸檬QQ窩夫撻
青檸蘆薈薄荷梳打
2019-06-20
沖繩海鹽雪糕檸檬QQ窩夫撻
  • 梳乎厘班戟
2019-09-07 10 瀏覽
用open rice coupon換購soufflé 套餐,$38 包 soufflé pancake + $25以內飲品。我加錢飲pink Sakura latte。準備時間畧長,但pink Sakura latte 有淡櫻花味,和日本飲的沒比下去,楓糖pancake簡單但好彈及甜味適中,但賣相有進步空間。店內以粉紅色為主調,座位1舒適,可容納大約10個客人。在中環Soho區沒有這類甜品店, 為支持小店,會再來試其他甜品。

店內以粉紅色為主調,座位1舒適,可容納大約10個客人。

2019-09-07
$50 (早餐)
甜品好難食,可一不可再🔻1️⃣ 沖繩海鹽雪糕檸檬QQ窩夫撻 $58先講賣相,球雪糕顏色已經嚇親人,係超恐怖嘅螢光藍色,個撻一睇就知未焗熟,又淋又韌咬唔斷🤢,球雪糕放左室溫30分鐘都冇溶,球雪糕叫有少少味之外,其它都難以入口➖2️⃣ 珍珠奶茶梳乎厘班戟 $583️⃣車厘子櫻花梳乎厘班戟 $58足足等左30分鐘有多先有得食,仲要全店得我一枱客,如果坐滿客唔知會等幾耐,最衰係梳乎厘班戟未熟哂,食落口一pat漿🙄,芋圓同珍珠唔煙韌,冇咩櫻花味➖4️⃣ 青檸蘆薈薄荷梳打 $42好似飲緊黑人牙膏,飲唔落第二啖,完🔻全店粉紅色,得兩至三張枱,但坐得一啲都唔舒服,只有一幅牆可以做打卡位,食物質素非常差,唔信可以黎試下
甜品好難食,可一不可再
🔻
1️⃣ 沖繩海鹽雪糕檸檬QQ窩夫撻 $58

2️⃣ 珍珠奶茶梳乎厘班戟 $58
3️⃣車厘子櫻花梳乎厘班戟 $58

4️⃣ 青檸蘆薈薄荷梳打 $42
好似飲緊黑人牙膏,飲唔落第二啖,完
🔻
2019-08-30 18 瀏覽
一直都十分喜歡中環蘇豪區這個地方,因為有一種小聯合國的感覺,在這裡,你亦可以品嘗到,各國美食。在元創方逛完街,經過鴨巴甸街,有一間名為飲吧的小店,內裡環境以粉紅色為主,十分可愛,很成功引起了本人的少女心,在女友大人同意下,決定在這店食下午茶。可能因為雨天,店內暫時沒有客人,仔細打量四周,十分整潔,裝潢亦可愛感十足。這店的食物種類不少,與女朋友商量後,選擇了一份牛角包,兩款甜品及一杯飲品。飲品分別是粉紅櫻花拿鐵,及藍絲絨。前者是熱飲,色彩粉紅,入口不會太甜。後者是凍飲,外表藍色,入口帶椰奶味。先品嚐芝士牛角包,22元一個,有很多很多芝士,很適合芝士控。最後的是兩款甜點,分別是車厘子櫻花梳乎厘班㦸,及冲繩海鹽檸檬QQ撻,兩者的外貌都十分可愛,外貌協會的朋友必選。本人則較喜歡冲繩海鹽檸檬QQ撻,口味清新,不太甜。總括以言,這裡十分適合,與閏蜜一起,享受下午茶,有少女心的你,還不快些來試下?飲吧 (中環)人均消費100元中環蘇豪鴨巴甸街42號地舖

本人則較喜歡冲繩海鹽檸檬QQ撻,口味清新,不太甜。

飲吧 (中環)
人均消費100元
中環蘇豪鴨巴甸街42號地舖

2019-08-25
2019-08-29 18 瀏覽
前排行完PMQ發現附近有間勁少女勁粉紅的小店可能是平日 所以人流不算太多完全是同朋友吹水食甜品打卡的好地方環境雖然不大 但都幾乾淨同靚 落地窗仲有天然光方便影下相.🌸粉紅櫻花拿鐵 $39少女心的粉紅latte加上偽櫻花粒的粉紅脆脆 不會太甜 又大大杯.🍦沖繩海鹽雪糕QQ窩夫撻 $58本來以為海鹽雪糕會好咸 但意外地淡淡的咸味令甜味不會太膩另外本身有少少甜味的窩夫撻加雪糕 成件事好夾~.🥗中環早晨 $127份量都ok 又有煙三文魚、牛角包、Parma ham、黑松露蛋、德國腸同沙律如果坐得耐肚餓可以點一份share食.🥤黑牛 $35有雪糕又有汽水~一次過滿足兩個願望😆.飲吧 Drick Puppet📍中環蘇豪鴨巴甸街42號地舖
前排行完PMQ發現附近有間勁少女勁粉紅的小店
不會太甜 又大大杯
🍦沖繩海鹽雪糕QQ窩夫撻 $58
本來以為海鹽雪糕會好咸
但意外地淡淡的咸味令甜味不會太膩
另外本身有少少甜味的窩夫撻加雪糕 成件事好夾~
🥗中環早晨 $127
如果坐得耐肚餓可以點一份share食
🥤黑牛 $35
有雪糕又有汽水~
一次過滿足兩個願望😆
飲吧 Drick Puppet
📍中環蘇豪鴨巴甸街42號地舖
2019-08-25 35 瀏覽
可愛粉紅小店💓店裡幾面牆都很適合打卡拍照📷沖繩海鹽雪糕QQ窩夫撻 藍色海鹽雪糕上面有檸檬絲,賣相不錯,檸檬酸酸甜甜很配襯海鹽雪糕,如果窩夫撻是脆的便更加分車厘子櫻花梳乎里班戟 梳乎里夠軟綿綿,空氣感十足,加上鮮甜車厘子醬和cream, 很豐富~粉紅櫻花拿鐵淡淡櫻花香味很清新,不會太甜青檸薄荷蘆薈梳打青檸+薄荷是絕配,清涼感覺夏天解渴一流
可愛粉紅小店💓店裡幾面牆都很適合打卡拍照📷

沖繩海鹽雪糕QQ窩夫撻
沖繩海鹽雪糕QQ窩夫撻

車厘子櫻花梳乎里班戟
車厘子櫻花梳乎里班戟

粉紅櫻花拿鐵
淡淡櫻花香味很清新,不會太甜

青檸薄荷蘆薈梳打
青檸+薄荷是絕配,清涼感覺夏天解渴一流
粉紅櫻花拿鐵

2019-08-24 12 瀏覽
價錢已經唔平,品質仲要咁差,好難有回頭客!荔枝梳打得兩粒仔荔枝,完全無味,好失望!環境細細,打卡位一兩個,沒有太大賣點!我好懷疑$250一杯陳年紅豆沙,究竟有冇人唔食🤔
價錢已經唔平,品質仲要咁差,好難有回頭客!
荔枝梳打得兩粒仔荔枝,完全無味,好失望!
環境細細,打卡位一兩個,沒有太大賣點!
我好懷疑$250一杯陳年紅豆沙,究竟有冇人唔食🤔
2019-08-19 38 瀏覽
話說soho區前排開左間叫「飲吧」既小店 每日開到凌晨十二點 星期五六仲開到凌晨兩點添 唔講仲以為係bar!但其實佢係一間特色甜品飲品店呢🙆🏻‍♀️_呢度門面超pinkpink💓 招牌 牆身 cushion 全部都係靚靚既粉紅色 充滿少女情懷 黎打卡就啱晒啦😝_今次黎到試左幾款招牌食品~{沖繩海鹽QQ窩夫撻 $58 🧁}睇名原本以為係類似麻糬窩夫咁 口感QQ的 點知係小編諗多左 其事係正常既窩夫黎😆 不過話係QQ都冇呃你 因為個size真係好的骰😂迷你窩夫撻底入面裝著淺藍色既沖繩海鹽雪糕 上面再淋上忌廉同檸檬醬~ 食落鹹甜酸既配搭唔錯 鍾意個檸檬醬夠酸夠開胃😻整體係好清新既甜點☺️ 不過覺得如果個窩夫可以再鬆化啲就好 而家口感有啲硬實~ 呢個價錢就唔太值得🙈_{櫻花車厘子梳乎厘班戟 $58 🥞}相比起黎 呢個梳乎厘班戟更得小編們心!個梳乎厘班戟係走空氣感路線 口感好輕盈 好似一陣風咁 毫無負擔 而且味道富蛋香 唔錯的~ 不過個人就喜好實在啲啲既口感😝重點係啲toppings❗️平時食櫻花味嘅產品都覺得食唔到啲咩味 估唔到呢個櫻花忌廉一食落就有好明顯既花
_
今次黎到試左幾款招牌食品~
{沖繩海鹽QQ窩夫撻 $58 🧁}

{櫻花車厘子梳乎厘班戟 $58 🥞}

重點係啲toppings❗️平時食櫻花味嘅產品都覺得食唔到啲咩味 估唔到呢個櫻花忌廉一食落就有好明顯既花香😻 仲有淡淡鹽漬嗰種鹹味!
仲有個車厘子醬!一直都好怕叫車厘子味既甜品 因為陣味通常好人工 好似咳藥水咁😖 但呢個車厘子醬真係令人刮目相看!醬裡面真係有一粒粒超飽滿既車厘子 食落有啲似藍莓醬既感覺 不過多做份車厘子天然既香😻 老闆娘果然冇介紹錯😋
{十年陳皮奶蓋紅豆沙 $100 🥛}
不過如果講最有驚喜 一定係個十年陳皮奶蓋紅豆沙‼️ 呢個肯定係人生食過最矜貴既紅豆沙 但小編可以話你聽 呢杯紅豆沙絕對冇令我地失望!
老闆娘話飲法係要先聞一聞面頭既陳皮粒 再將陳皮粒 奶蓋 同紅豆沙 撈埋一齊飲~
紅豆沙煲得超綿 完全起晒沙😻 食落好稠身 豆味香濃 果然落足料!
奶蓋就冇乜鹹香 反而奶味比較重 令成個甜點口感更creamy 同埋多做份乳香😚 不過個人認為奶蓋份量少翻啲都得 因為底下既紅豆沙本身已經夠晒好食😋
加埋個十年陳皮完全就係錦上添花!每一口飲落去都有濃厚既果皮香 香醇甘甜!要知道十年陳皮每斤可以賣成600-800蚊!所以賣呢個價錢都不為過~☺️
_
感覺新開店啲嘢都有進步空間 但從裝潢 食物用料 出品 服務 各樣嘢都睇得出老闆娘係好有誠意既~💓💓 黎到中環想食下甜品/搵個地方飲杯野坐下 又多左個選擇啦☺️
2019-08-14 64 瀏覽
週六晚上近8時到店裡想兌換在openrice買的coupon,我已經將畫面開住顯示等店員可以按立刻兌換的頁面點知,年輕的男店員睇咗句,竟然問我「做咩?」聽到佢咁答已經好意外,就同佢講想兌換openrice的coupon男店員再次一臉問號「吓?我唔係好知喎」呢個時候年輕女店員出現,佢哋2個一齊一臉問號⋯再後來疑似女店主出現,先處理到呢張單到女店員繼續處理後續order,就話可以揀一杯飲品。我問請問包邊啲款?佢是但指吓話呢啲都得架⋯我再睇咗陣先加多句,$25以上補返差價就得整個點餐過程都覺得店員唔夠專業,令顧客感到自己被對待的方式像個白目的無知客人一樣,十分不良好等了20分鐘多,終於可以攞一份soufflé pancake。食評來說,味道口感不錯,環境亦是不少少女會喜歡打卡的全粉紅色裝修。但是價位以原價$58來說實在覺得不太值得,加上服務不佳,整個用餐體驗實在一般
點知,年輕的男店員睇咗句,竟然問我「做咩?」
男店員再次一臉問號「吓?我唔係好知喎」
呢個時候年輕女店員出現,佢哋2個一齊一臉問號⋯

再後來疑似女店主出現,先處理到呢張單

開心早餐的soufflé  pancake

2019-08-08 72 瀏覽
今日黎到PMQ行下扮下文青係山行到又熱又攰 就係附近搵左呢間 #drinkpuppet 坐下成間都係粉紅色既設計 除左有個小小既吧台好適合打卡之外牆身都額外有啲detail 位俾人影下相.叫得 #飲吧 當然主打係飲品啦今次一次過試左四杯飲品🍹包括:粉紅櫻花拿鐵 $39藍絲絨拿鐵 $39兩杯拿鐵都有Cream係頂一杯粉紅一杯藍色 味道淡淡地 奶味比較濃.青檸蘆薈薄荷梳打 $42玫瑰荔枝梳打 $42而兩杯梳打就比較refreshing 炎炎夏天飲就啱晒啦.
今日黎到PMQ行下扮下文青

青檸蘆薈薄荷梳打 $42
玫瑰荔枝梳打 $42
而兩杯梳打就比較refreshing 炎炎夏天飲就啱晒啦

2019-08-05 60 瀏覽
今日約左朋友係中環食飯食完飯仲早經過PMQ附近比呢間充滿粉紅色嘅飲吧吸引就入去坐底飲杯野食下甜品。我地試左以下幾樣野 ❤️玫瑰荔枝梳打❤️味道好清新又唔會太甜好岩宜家咁熱嘅天氣 ❤️ 沖繩海鹽雪糕檸檬窩夫QQ撻❤️味道好得意丫有少少似波子汽水嘅味道完來海鹽同檸檬都幾夾 ❤️ 車厘子櫻花梳乎里班戟❤️梳乎里好軟棉棉好好食丫再加埋車厘子真係冇得頂丫😍同朋友放工輕鬆下真係一流❤️

今日約左朋友係中環食飯
食完飯仲早
經過PMQ附近
比呢間充滿粉紅色嘅飲吧吸引
就入去坐底飲杯野食下甜品。
我地試左以下幾樣野

再加埋車厘子
真係冇得頂丫😍

同朋友放工輕鬆下真係一流❤️
2019-08-01 69 瀏覽
有沒有美女跟黃小姐一樣是粉紅控?💞 相信擁有一顆少女心的你們,一定會跟黃小姐一樣喜歡這間以粉紅色為主題的Café🥴。而這間Pink Pink 的Café位於上環鴨巴甸街,正正是在PMQ元創坊附近💁‍♀️。其實鴨巴甸街一帶都有很多不同特色的Café,而且就近PMQ,飲完Coffe吃完甜點,跟閏密去逛逛也是一個不錯的週未節目👭。成間Café都是粉紅的🎀,黃小姐一路過就已經心心眼左,加上天氣炎熱,正想找地方跟朋友先飲杯野才回家,所以就一枝箭沖左入去啦!💓我跟朋友叫了2杯飲品,2個甜點及一個小吃。🍨沖繩海鹽雪糕QQ窩夫撻$58黃小姐一向好喜歡海鹽雪糕🍦,雪糕香滑,又不太甜,鹽鹽甜甜,好好食呀!窩夫底香脆,又香牛油味。我好鍾意佢個雪糕顏色,粉藍色的,感覺好夢幻,又夏日🌞。🍒車厘子櫻花梳乎厘班戟$58梳乎厘班戟造型簡單,但意想不到的好吃喔!配上車厘子,甜度剛好適中。🥐芝士牛角包$22這個沒什麼意外的驚喜,跟一般在街上買到的牛角包一樣,只是牛角包上多了一小塊芝士。🍎蘋果百香果梳打$42橙黃色的熱帶夏日色彩,有粒粒蘋果肉在底部,清爽消暑。🌹玫瑰荔枝梳打$42玫瑰味道清香

我跟朋友叫了2杯飲品,2個甜點及一個小吃。

🍨沖繩海鹽雪糕QQ窩夫撻$58

🍒車厘子櫻花梳乎厘班戟$58

🥐芝士牛角包$22

🍎蘋果百香果梳打$42
橙黃色的熱帶夏日色彩,有粒粒蘋果肉在底部,清爽消暑。

🌹玫瑰荔枝梳打$42
玫瑰味道清香,入便有原粒荔枝肉,甜度剛好,適合喜歡飲得清D的朋友們。
2019-07-28
2019-07-30 48 瀏覽
下午茶決定叫啲甜品同同事一齊開心下。外賣app見到呢間做緊四折,又有疏乎厘,就決定喺度叫返幾件啦。最尾叫咗三件疏乎厘仲有一件海鹽雪糕。外賣黎到雪糕都未溶,依然係完整球體,厲害。海鹽味雪糕淺藍色,好特別,下面係硬身餅底。疏乎厘我叫左珍珠奶茶味,珍珠好少,奶茶味原來只集中係cream入面,而我唔食cream既,就無緣試到。同事叫左竹炭味,各樣幾OK,但一樣,竹炭集中係cream度,真可惜。呢間價錢偏貴,原價$5x得一件疏乎厘,無折真係唔會選擇呢度。

外賣送餐