雖然,香港既拉麵熱潮可以說是結束了,但是同珍珠奶茶既命運一樣,日式拉麵既文化,早已經在那個熱潮後,成功地站穩腳,變成香港飲食界不可缺少的一員。在我工作的地方石門,本來有一間好出名既拉麵店,但於早幾個月前,因為一些私人既原因,光榮結業了。然後,某一天,我去到京瑞廣場 Food Court 既地方尋食,遇見了這一間名叫《Food Lab》的小店。細心看一下,原來是一間拉麵店啊。成個感覺雖然好港式,但店內散發出來的香氣,令我覺得,這兒值得我去試一試。這小店,主打是拉麵,亦有日式的丼飯及其他小點供應。可以說是應有的盡有。然而,我是被他們的拉麵出品吸引到的,所以來了兩次,都是食拉麵。第一次來,我先試他們的白湯豚骨拉麵。首先,個湯底真的是非常濃郁,是典型日式豚骨拉麵的濃湯底。麵條是香口的全蛋麵,掛汁能力食好高,所以,當我食晒碗濃濃香香既麵之後,湯水早已經所剩無幾。叉燒的肥肉不多,但也是夠香口的,而個流心蛋當然令人感滿意啦。那天,追加了一個小食。這一個炸雞皮餃子絕對是香口,同食到你成口油的邪惡餃子。雞皮有點脆,也有少少煙韌,包含了雞油同內心的豬肉餡,既香又可口。改日再來,我就試招牌的另一款拉麵,特濃

改日再來,我就試招牌的另一款拉麵,特濃雞白湯拉麵。上次,是豚骨湯加雞白湯,而這一次,因為是一個純雞肉的餐,所以是一個 double 份量的雞白湯。味道同樣地香濃可口,而這一個味道及濃度,剛剛好,食完碗麵之後,值得我去飲埋個湯。再者,雞肉嫩滑,口感也是非常好。
這店做的街頭小食也是一流的,相信,除拉麵之外,這些小食會吸引到附近既學生青睞。而這一次,我既跟餐小食是一份章魚小丸子。大大份,真的吃到有滿口的章魚粒,再者,夠多醬,夠多木魚同紫菜,非常之惹味。
最後想說一說飲品。雖然我要的,是一罐好普通既汽水,但我可以說,這小店的飲品選擇好豐富,像這一個市面上少見的芬達提子味都可以大量地供應,我兩次來都叫同一個口味既飲料。
這小店,看起來好似唔係幾正宗,但佢既出品又令人感到滿意啊。而且,$58 一碗麵,非常之抵食。又抵食,又好食,仲有咩野可以令人覺得不滿意呢?
2024-05-08 75 瀏覽
去朋友屋企之前買啲外賣, 行到最入見到呢間唔算起眼 睇過食評叫泡菜雞肉冷麵+墨魚丸子+豬軟骨串+白湯豚骨拉麵 (唔信邪冇叫雞白湯拉麵) 白湯豚骨拉麵 配料/豬肉質地ok 最抵讚係個湯 用個保暖袋裝好 不過豬肉有陣味 可能係我哋個口嘅問題 lol 泡菜雞肉涼麵 胡麻沙律汁少咗啲 食到最後好乾 整體ok 咖哩雞扒蛋包飯 墨魚丸子 豬軟骨串 全部ok 呢個價錢 有80分可以encore 下次試埋個雞白湯先 ..............................
泡菜雞肉涼麵 胡麻沙律汁少咗啲 食到最後好乾 整體ok
咖哩雞扒蛋包飯 墨魚丸子 豬軟骨串 全部ok
呢個價錢 有80分
2024-03-10 304 瀏覽
石門有一間拉麵小店真係好正!佢哋嘅雞白湯拉麵真係令人嘆為觀止!每次飲佢嘅湯都覺得好滿足,湯底好濃厚又好好飲,最正嘅係完全冇用味精,冇負擔啊!😍😍😍而且佢哋用嘅雞胸肉雖然係雞胸,但一啲都唔乾柴,肉質好嫩好多汁,真係令人嘆為觀止。加埋其他新鮮爽甜嘅配菜,同拉麵一齊食真係好夾!店員嘅態度都好好,好友善又好用心。每次去食拉麵都能夠感受到佢哋嘅熱情。對我嚟講,呢個真係好重要,令我更加想再次光臨呢間拉麵小店。總括嚟講,呢間石門小店真係令人驚喜,我好推薦大家去試吓啦!

總括嚟講,呢間石門小店真係令人驚喜,我好推薦大家去試吓啦!
2024-01-18 404 瀏覽
上次喺附近一直都未諗好lunch食咩就一路行下行下行行下就見到呢間foodlab店面細細以為一定得外賣但外面擺左幾張枱可以堂食見到又有雞白湯拉麵,openrice評價又唔差就一於試下啦叫左個特濃雞白湯拉麵 $60可以跟餐+$18 就有多個自選小食同野飲…咁緊係加啦,簡左章魚燒,有4粒同埋冬瓜茶…係罐裝既野食嚟到…個拉麵湯啲色水似模似樣,味道係幾好既,蛋都好食,仲有條秋葵麵條就唔係平時食開拉麵果啲麵條,不過呢個價錢就 唔執著啦章魚燒意外地好食,感覺係即叫即整,好夠熱全部加埋$78,好唔錯架啦
上次喺附近一直都未諗好lunch食咩
就一路行下行下行行下就見到呢間foodlab
店面細細以為一定得外賣
但外面擺左幾張枱可以堂食
見到又有雞白湯拉麵,openrice評價又唔差就一於試下啦
叫左個特濃雞白湯拉麵 $60
可以跟餐+$18 就有多個自選小食同野飲…
咁緊係加啦,簡左章魚燒,有4粒
同埋冬瓜茶…係罐裝既

麵條就唔係平時食開拉麵果啲麵條,不過呢個價錢就 唔執著啦
章魚燒意外地好食,感覺係即叫即整,好夠熱
全部加埋$78,好唔錯架啦
2024-01-12 302 瀏覽
石門算係近年崛起嘅美食天地,兩幢商場有不少大大小小食肆,個人一向較少評價小店,主因近年經濟下滑,現今環境經營困難,未去到太垃圾嘅食店都費事寫,而今次係想讚下FOOD LAB,講真我唔係咁鍾意食拉麵,但老公話想食就陪下佢✿ฺ白湯豚骨拉麵✿ฺ個湯底超濃,直頭有點杰,真係啖啖精華🤤,叉燒夠晒淋,重口味嘅朋友一定啱✿ฺ特濃雞白湯拉麵✿ฺ湯底冇豚骨咁濃,但味道更為鮮甜👍🏻,配以有田雞叉燒,口感似嫩雞胸,✿ฺ章丸燒✿ฺ熱辣辣,外脆內軟,美味可口✿ฺ芝士燒雞肉軟骨棒✿ฺ面層蓋上水牛芝士,yummy😋🎈以上拉麵跟配小食,並送罐裝飲品,一個餐講緊七十幾蚊,仲要唔係揸流攤,得閒路過真係要試吓

✿ฺ白湯豚骨拉麵✿ฺ

✿ฺ特濃雞白湯拉麵✿ฺ

✿ฺ章丸燒✿ฺ
熱辣辣,外脆內軟,美味可口

✿ฺ芝士燒雞肉軟骨棒✿ฺ
面層蓋上水牛芝士,yummy😋

2023-08-26
2023-08-24 784 瀏覽
一攞到上手就覺得包裝真係放左好多心機包裝袋是用環保袋料,裏面仲有保溫袋放湯底完全可以保溫,返到去公司食個陣仲係熱辣辣💙特濃雞白湯拉麵 $58 佢地有三種麵條可以選擇:硬,普通,軟💨配料包括:田鷄叉燒,味付竹筍,京蔥絲,溏心蛋,秋葵,玉米芯,BB蘆筍唔洗60蚊嘅拉麵都有咁多配料真係好驚訝😮完全可以以勝價比完勝!!!💚拉麵湯底飲得出無味精,飲落去有小小咸,味道挺特別😙😗麵條硬,都好挂汁,挺有嚼勁😝🤤鷄肉好嫩滑,一點都唔鞋,件件都大大件😍😍有差唔多4件,真係食到停唔到口😇🥳評分:💛💛💛💛💛
一攞到上手就覺得包裝真係放左好多心機
包裝袋是用環保袋料,裏面仲有保溫袋放湯底
完全可以保溫,返到去公司食個陣仲係熱辣辣
💙特濃雞白湯拉麵 $58
佢地有三種麵條可以選擇:硬,普通,軟
唔洗60蚊嘅拉麵都有咁多配料真係好驚訝😮
完全可以以勝價比完勝!!!💚
拉麵湯底飲得出無味精,飲落去有小小咸,味道挺特別😙😗
麵條硬,都好挂汁,挺有嚼勁😝🤤
鷄肉好嫩滑,一點都唔鞋,件件都大大件😍😍
有差唔多4件,真係食到停唔到口😇🥳
評分:💛💛💛💛💛
2023-08-24
  • 特濃雞白湯拉麵
2023-08-05 636 瀏覽
外賣包裝很用心 拉麵湯是密封包裝 還外加保暖袋 小貼紙作區分 挺可愛的 買回家2小時湯還是熱的 很值得一讚 湯底喝完也不會渴 不是味精湯 雖然麵質不是我口味 但整體性價比高 餐具還有大湯匙 可見店家十分貼心冷麵味道也不錯 麵的份量很多 吃得很飽上次還吃過燒八爪魚丸 份量十足 每顆裡面有三粒八爪魚 很難得呢 跟外面吃的只有粉漿差很多雞軟骨棒每口都能吃到一點軟骨 口感不錯炸雞皮餃子也不會太膩個人覺得燒八爪魚丸的性價比也相對高會繼續支持這家小店 希望回頭客也能把袋子循環使用

冷麵味道也不錯 麵的份量很多 吃得很飽

雞軟骨棒每口都能吃到一點軟骨 口感不錯

炸雞皮餃子也不會太膩

個人覺得燒八爪魚丸的性價比也相對高

會繼續支持這家小店 希望回頭客也能把袋子循環使用

• 拉麵  +  燒八爪魚丸
2023-07-31 428 瀏覽
之前已試過堂食,不過地方限制,位置不多較可惜。今日買外賣返公司食,揀左雞白湯味道拉麵。估唔到湯包密封處理之餘仲要用保溫袋幫你袋住。仲畀埋環保袋裝住,非常貼心。返到公司倒出白湯,仍然熱辣辣,雞湯味濃沃。同埋秋葵、筍同雞白湯都幾夾。而且價錢實惠,70幾蚊就食到,非常經濟同值得食過再食。👍🏻
而且價錢實惠,70幾蚊就食到,非常經濟同值得食過再食。👍🏻
2023-07-31
5 分鐘 (外賣自取)
2023-07-25 748 瀏覽
Food Lab (沙田)沙田石門安群街1號京瑞廣場二期1樓OK Mall 102A01-01號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介: 特濃雞白湯拉麵$58,芝士燒雞肉軟骨棒(2串)$18,章丸燒 (4粒)$18,信州蘋果$18,芬達提子$5等候時間:5-10分鐘特濃雞白湯拉麵:前所未見的極濃雞湯,一啖入口腦裏即閃現生猛走地雞的映像,拉麵內含 “有田雞叉燒” ,採用產於九州的佐賀及長崎縣的有田雞烹製,肉汁多,有口感,脂肪含量少,還附有吸收了雞湯精華的溏心蛋,喜愛雞拉麵的朋友一定要試試!👍👍👍芝士燒雞肉軟骨棒(2串):燒雞肉軟骨棒非常大條多肉,雞軟骨很脆口,烤至微焦夠惹味,芝士、醬油及沙律醬勁多,正!😍😍😍章丸燒 (4粒):章丸燒大大粒,夠彈牙,即叫即燒,熱辣辣入口夠滋味,章魚肉大粒,附上很多的海苔、木魚、沙律醬,多得把章丸燒完全掩蓋了! 😋😋😋信州蘋果:蘋果味濃的冰涼飲料,雖無酒精成份,但卻隱約有酒的香淳味,邊食拉麵邊飲信州蘋果,暑氣全消!👏🏻👏🏻👏🏻芬達提子:大熱天時,凍飲好事成雙,加多$5嚟支提子汽水,酸酸甜甜,寧舍醒胃!❤️❤️❤️
Food Lab (沙田)

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

等候時間:5-10分鐘

2023-07-22
  • 特濃雞白湯拉麵
  • 芝士燒雞肉軟骨棒(2串)
  • 章丸燒 (4粒)
  • 信州蘋果
  • 芬達提子
2023-07-24 328 瀏覽
平時住沙田,有時想試小店嘢食都會嚟石門呢邊今次嚟到石門見到超多野食 花多潦亂但係見到自家熬製拉麵勁吸引而且價錢都十分親民$60都唔使食到一碗拉麵 勁抵呀🍜🔹白湯豚骨拉麵 $58『適合鍾意較濃味嘅食家』湯底超足料 而且比起一般嘅拉麵湯底較杰身令到拉麵可以好掛汁 有啲似食緊沾麵咁豬肉都唔求其㗎 用上西班牙杜洛克豬不含飽和脂肪 就算價錢平民用料一啲都唔求其🔹特濃雞白湯拉麵 $58『適合喜歡淡淡雞味嘅食家』呢個雞湯拉麵真係勁濃雞味 用咗日本有田雞 每片雞都唔會太多脂肪仲好有口感而且拉麵仲配有粟米芯、秋葵、蘆筍 真係冇得頂呀小食方面,都係好出色㗎,真係意想唔到🔸炸雞皮餃子超級超級超級無敵好食🤤平時嘅餃子都係用粉皮包住今次特登試用咗雞皮包住入邊嘅肉餡邪惡得來又願意用quota喺呢一碟小食上面真心好出色啊咬落去仲有雞皮嘅油香味🔸章魚小丸子 完全就好似出面賣緊嘅章魚小丸子仲要粉團唔會過多明顯見到真係有小章魚喺入邊🔸芝士燒雞肉軟骨棒一碟兩串,最好食係上面嘅芝士,甜甜鹹鹹咁而且雞肉軟骨串都好有口感食完好想再食仲有日本飲料🔺蘋果果汁🔺白桃果汁總評:呢間舖頭絕對係良心小店,戴晒以上所有嘅食物都唔使$200 ,
平時住沙田,有時想試小店嘢食都會嚟石門呢邊
今次嚟到石門
見到超多野食 花多潦亂
但係見到自家熬製拉麵勁吸引
而且價錢都十分親民
$60都唔使食到一碗拉麵 勁抵呀🍜

🔹白湯豚骨拉麵 $58
『適合鍾意較濃味嘅食家』
湯底超足料 而且比起一般嘅拉麵湯底較杰身
令到拉麵可以好掛汁 有啲似食緊沾麵咁
豬肉都唔求其㗎 用上西班牙杜洛克豬
不含飽和脂肪 就算價錢平民
用料一啲都唔求其

🔹特濃雞白湯拉麵 $58
『適合喜歡淡淡雞味嘅食家』
呢個雞湯拉麵真係勁濃雞味
用咗日本有田雞 每片雞都唔會太多脂肪
仲好有口感
而且拉麵仲配有粟米芯、秋葵、蘆筍
真係冇得頂呀

小食方面,都係好出色㗎,真係意想唔到
🔸炸雞皮餃子

完全就好似出面賣緊嘅章魚小丸子
仲要粉團唔會過多
明顯見到真係有小章魚喺入邊

🔸芝士燒雞肉軟骨棒
一碟兩串,最好食係上面嘅芝士,甜甜鹹鹹咁
而且雞肉軟骨串都好有口感
食完好想再食

仲有日本飲料
🔺蘋果果汁
🔺白桃果汁

總評:
呢間舖頭絕對係良心小店,戴晒以上所有嘅食物都唔使$200 ,仲要食物質素超高,食材嘅預備都十分用心。

📍Food Lab (沙田)

#石門美食 #平民拉麵 #沙田美食
2023-07-19 228 瀏覽
今日發現左石門有間隱世拉麵😍超高質,重要超平!$58喳!無加一又無其他額外收費!個湯底真心無得輸呀!!好好味!。🥢白湯豚骨拉麵 $58豬骨湯底味道非常濃味厚身,湯底濃厚但完全不膩,叉燒三大件唔係好厚身但好入味好滑,配料有齊:叉燒/味付竹荀/京蔥絲/溏心蛋/紫菜/木耳絲。。🥢特濃雞白湯拉麵 $58好特別既雞白湯拉麵,比較爽身,同無咁濃味,雞係雞胸,但出奇地好滑!好好食,配料:有雞叉燒/味付竹筍/京蔥絲/溏心蛋/秋葵/粟米芯/BB蘆筍😍大滿足。小食價錢都ok ,$18/小食,「油揚龍蝦沙律 2個 $18」用油揚包著龍蝦薯蓉沙律,賣相個人覺得麻麻,但食落好得👍🏼。「炸雞皮餃子 3隻 $18」超脆爆晒油!「煎日式餃子 4隻 $18」大大隻外脆內軟。。呢度既日本汽水都好平「富士山柚子汽水 $18」同「西柚汽水 $5」完全係良心價!。小店真係要支持!眼見幾位年輕人落手落腳煮野食!好高質真係值得多啲人欣賞😊

🥢白湯豚骨拉麵 $58

🥢特濃雞白湯拉麵 $58

2023-07-10 197 瀏覽
最近返工成日都喺火炭附近搵嘢食,石門有一個好多餐廳嘅商場仲有小店嗰日同同事喺度放飯嘅時候發現咗呢間拉麵小店餐廳主打係拉麵,但同時都會有飯同埋小食,而且餐廳堂食嘅位置唔多主要都係做外賣,但係都會有幾張枱俾我哋堂食第一時間其實係俾佢嘅價錢吸引到一個特濃雞白湯拉麵包埋糖心蛋同埋慢煮雞胸肉都只係$58真係冇邊一度可以做到,而且聞到好香嘅湯底味,相信都落咗唔少心機師傅有介紹佢哋嘅拉麵湯底,都係用咗8小時以上調製所以個湯底會特別濃,而且食完之後唔會有味精嘅味道有龍龍嘅湯底飲落去好香,但唔會好鹹拉麵嘅份量都好抵讚,而且包埋糖心蛋同埋雞胸肉真係好抵食雞胸肉仲要係用慢煮方法製作,所以真係一啲都唔會鞋口我同事就叫咗第一款既白湯豚骨拉麵,湯底都係龍口,但並唔會好鹹飲落去就好似豬骨湯底咁樣掛湯能力都好高食落去嘅口感好豐富,配埋叉燒真係不得了另外都要讚吓小食,我哋分別叫咗兩款,第一個就係章魚小丸子、第二款就係芝士免治雞肉串,本身以為拉麵店嘅小食都未必會好多驚喜但係呢個章魚小丸子真係性價比超高$18有四粒,仲要係脆口,乾身多料,有少少覺得可以成為其中一款主打嘅小食免治雞肉串,加埋芝士都好好食!不妨可以叫一兩款同朋

免治雞肉串,加埋芝士都好好食!不妨可以叫一兩款同朋友share試吓

飲品就叫咗兩款日本特色嘅汽水,分別係富士山柚子同埋信州蘋果日本嘅汽水都係冇得輸,呢度有得飲到真係幾正

如果大家去開石門都可以試下依間餐廳性價比真係幾高🫶
2023-07-08 145 瀏覽
有人情味的拉麵小店德龍雞白湯拉麵$58配料:田雞叉燒/味付竹筍/京蔥絲/糖心蛋/紫菜/木耳絲有田雞產於九州的佐賀及長崎縣,在得天獨厚的良好自然環境中,餵食後會大大提升雞隻血液循環,在細心的管理之下培育出健康雞隻。不僅肉汁豐富,更富口感,脂肪含量亦較低。令到整個拉麵的質素都提升。慢煮雞扒丼(日式照燒汁)$48配料:雞腿肉/玉子燒/野菜雞扒的份量很多,飯和配料的份量也很多,絕對是物超所值。煎日式餃子(四隻)$18即叫即整,日式餃子配拉麵是非常好的配搭。章丸燒(四粒)$18即叫即整,熱辣辣,四粒都非常大隻,好好食。#foodlab #石門 #拉麵 #外賣 #京瑞廣場第二期
有人情味的拉麵小店
德龍雞白湯拉麵$58
配料:田雞叉燒/味付竹筍/京蔥絲/糖心蛋/紫菜/木耳絲

慢煮雞扒丼(日式照燒汁)$48
配料:雞腿肉/玉子燒/野菜
雞扒的份量很多,飯和配料的份量也很多,絕對是物超所值。

煎日式餃子(四隻)$18
即叫即整,日式餃子配拉麵是非常好的配搭。

章丸燒(四粒)$18
即叫即整,熱辣辣,四粒都非常大隻,好好食。

#foodlab #石門 #拉麵 #外賣 #京瑞廣場第二期
沙田石門想必是馬鐵沿線家長每星期遊逛的聖地,因為實在太多興趣班。😆 最近我們發挖到一間性價比極高的拉麵店Food Lab,品嚐了他們的白湯豚骨拉麵和特濃雞白湯拉麵,極推介大家去揾食。😋白湯豚骨拉麵的湯頭非常濃郁,豬骨的味道十分鮮美,加上嫩滑的麵條和各種配料,真的是美味可口。叉燒很嫩,入口即化,味付竹筍和京葱絲都非常爽脆,紫菜和木耳絲則增添了口感的層次,溏心蛋更是絕妙的配搭。😋特濃雞白湯拉麵的湯頭更濃郁,雞肉的味道非常鮮美。日本雞肉叉很嫩,味付竹筍和京蔥絲都非常爽脆,秋葵、粟米芯和BB露筍更是為整碗拉麵增健康。😋煎日式餃子也是非常好吃的,餡料鮮美,皮薄餡大,煎得也十分香脆,非常喜歡的一道小吃。😋最後配搭熟桃子和信州蘋果的水果飲品,非常清爽美味。😋

最後配搭熟桃子和信州蘋果的水果飲品,非常清爽美味。😋
2023-07-08 93 瀏覽
📍Food Lab (沙田)沙田石門安群街1號京瑞廣場二期1樓OK Mall 102A01-01號舖係附近睇完Physio, 餓餓地行左陣見到依間唔錯,咁就試試佢,但有驚喜喔。 白豚湯拉麵$58 特濃雞白湯拉麵$58拉麵第一特色個湯底好濃但係唔咸食完唔洗馬上飲水,叉燒嗰舊肉就入口即溶,半肥瘦質地彈牙,就算外賣放咗好耐都唔會變淋。白雞湯拉麵係用慢煮雞胸肉做餸,一啲都唔un 好少拉面舖頭會提供呢個咁健康嘅,啱晒附近做運動嘅人食。煎日式餃子(4隻)$18章丸燒(4粒)$18總結:一碗麵50幾蚊食到呢個質素真係好唔錯,仲要佢碗麵嘅配料,附送蘆筍,糖心蛋,秋葵,筍。簡值係平! 地點⭐️⭐️⭐️⭐️味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為最高分)
📍Food Lab (沙田)

白豚湯拉麵$58
特濃雞白湯拉麵$58

煎日式餃子(4隻)$18
章丸燒(4粒)$18

地點⭐️⭐️⭐️⭐️
味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️
(5星為最高分)