2020-11-13 323 瀏覽
呢度環境一流,之前夜晚嚟飲番杯吹吹水,見嘢食價錢合理,今日路經食番個午餐先主打西餐,burger同粗薯條好似好正,但見到有「韓式醬燒豬鞍」又想食,哈哈~~午餐無加一,配沙律或餐湯,跟飯/意粉/薯菜,再加$10升級cappuccino😋😋今日係我至愛之一南瓜湯🎃南瓜湯🎃。煮過就知,又要蒸、又要blender、又要隔渣先整到碗又滑又香甜嘅南瓜湯。呢碗湯做足,煮得好好味,濃濃甜甜,而且好fresh嘅味道,可以飲多碗就好😛主菜豬鞍到~哇~使唔使咁大份量🤣燒豬鞍好大件,用甜甜酸酸嘅韓式醬煮,呢個部位帶點脂肪肉質嫩滑,淋淋啖啖肉;骨位微微焦香,加上隻似茄汁微甜帶酸嘅韓式醬,惹味呀。配薯菜d蔬菜都一流,有脆肉瓜粒、紅蘿蔔粒同菇粒,全部都已煮好,簡單鹹鹹哋同黑胡椒味,正😋炸薯仔好靚,用原隻薯仔整,見到連皮,仲要厚切,勁有質感又好食!話哂呢度都係bar,嚟飲嘢吹水最正就係有呢啲粗薯條小食😬發覺呢度酒之外,cappuccino 都好得,比連鎖店好飲得多,d咖啡香濃,泡沫幼滑,推介大家試吓😙

主菜豬鞍到~哇~使唔使咁大份量🤣

2020-11-10
  • 南瓜湯
  • 韓式醬燒豬鞍
  • 粗薯條
  • cappuccino
幾經辛苦,終於算係捱過o左疫情o既寒冬期,講緊唔只係限客令正逐步放寬,係之前o個排我直情完全約唔到人出o黎食飯咁滯……今次約朋友開餐,都盡量想揀番d 疫情之中比較受影響o既一群,最後幫襯呢間restaurant bar。因為我地日o抖o黎,間bar 多玻璃窗,內裡又多鏡,而家呢個moment 感覺都幾光猛闊落。不過長長o既bar 檯、酒櫃、巨型水晶燈之下,亦唔難想像夜裡閃閃生光,大家入o黎飲番兩杯o既情調。午餐搭配田園沙律or 是日餐湯,greenies 自然係我朋友o既favourite,餐湯係磨菇湯,氣味清新。醬燒牛柳粒($74,午餐無加一) 係menu 上無o既菜式,因為原本o既鹽燒牛脷暫時缺貨。佢o既洋蔥醬汁調製得好惹味,係略嫌肉質比較實o左少少。套餐跟o左意粉,d 意粉幼身爽口,最適合蘸埋d 洋蔥醬一齊食!除o左飯/意粉/steak,仲有burger 類可以選擇。醬燒豬扒土耳其三文治($76) 賣相唔錯,同埋感覺上好大份,值得一叫!隻包係潛艇型算巨型,好重蒜蓉香,舊豬扒更加係充滿炭燒o既氣息,令人聯想起土耳其烤肉,長長垂直圓錐體燒下燒下,到食o既時候一塊塊片落o黎o個個景像…

田園沙律、是日餐湯

醬燒牛柳粒意粉 ($74)
醬燒牛柳粒意粉

除o左飯/意粉/steak,仲有burger 類可以選擇。醬燒豬扒土耳其三文治($76) 賣相唔錯,同埋感覺上好大份,值得一叫!隻包係潛艇型算巨型,好重蒜蓉香,舊豬扒更加係充滿炭燒o既氣息,令人聯想起土耳其烤肉,長長垂直圓錐體燒下燒下,到食o既時候一塊塊片落o黎o個個景像……
醬燒豬扒土耳其三文治 ($76)
醬燒豬扒土耳其三文治

餐飲有咖啡奶茶、水果茶,或者可以再加錢升到特飲or 啤酒。朋友叫熱檸茶,我就試o左佢o既水果茶,有住蘋果汁、提子汁等等多種味道。即管考下自己o既味覺,睇下仲飲得出有邊d 水果先!﹖
熱檸茶
醬燒牛柳粒意粉
醬燒豬扒土耳其三文治 ($76)
2020-06-28 1009 瀏覽
餐廳以「風車」命名,除咗代表歐陸風情外,仲係附近車公廟嘅象徵🙏🏻店嘅正中央掛咗巨型水晶燈,以全黑設計配以數幅超大鏡子,簡單有型😎💗是日餐湯椰菜花忌廉湯質地稀到好似水咁🥦味道完全冇蔬菜嘅清甜同忌廉嘅奶香,而且一d配料都冇。最大問題係鹹到痴咗線,似鹽味嘅奶水多過湯🤮💗醬燒豬扒土耳其三文治($76)土耳其包烤至外層香脆,入面鬆軟有彈性,包面有黑白芝麻作點綴。內𥚃有兩大塊厚身豬扒,肉質較結實但絕對唔係韌,證明冇落鬆肉粉。食落肉味濃郁,富炭燒香🐷配上被熱力迫到半溶嘅芝士同燒烤醬,特別香口惹味🧀再加上清新嘅生菜🥬同蕃茄🍅 中和油膩感粗薯皇炸到外面金黃焦脆,裡內係綿密飽滿嘅薯蓉,好有薯仔味,點埋茄汁仲夠味🥔💗日式照燒雞肉脆豬($76)脆豬包烤至外層卜卜脆,入面軟熟,不過涷咗比較硬🍔雞扒大件厚身,皮下脂肪少,食落唔油膩🥩煎香後肉質都算嫩滑,只係某d位有少少乾🐥最重要係雞扒冇雪味,濃稠嘅照燒汁添加甜味。同樣夾咗車打芝士、生菜同蕃茄,非常豐富💗跟餐飲品即使涷飲都唔需要加錢,分別揀咗奶茶同水果茶🍹
💗是日餐湯
椰菜花忌廉湯

💗醬燒豬扒土耳其三文治($76)
醬燒豬扒土耳其三文治

💗日式照燒雞肉脆豬($76)

💗跟餐飲品
即使涷飲都唔需要加錢,分別揀咗奶茶同水果茶🍹
2020-06-26
日式照燒雞肉脆豬
<<Thursday Couple為食記👣😋>> 最期待嘅星期四又到lu~因為又同男朋友仔去食好野喇!今日走到大圍,食肆真係好多,講真都眼花撩亂🤪唔知食咩好。但真係想兩個人靜靜地咁二人世界食餐飯,之後係角落頭位見到!有大大個招牌,幾有cafe feel ,我哋就入咗去喇🤩 入到去環境幾闊敞,樓底都幾高,感覺幾舒服,想要靜靜地兩個人食餐飯真係啱晒!🥳枱與枱之間都好多空間,唔會迫住迫住咁!仲有係木同dark mode 小小神秘感!仲有個鏢靶做裝飾,😂🥳🎯幾搶鏡!講真,食物種類都真係幾多,同好多岀面未必有嘅配撘, 好多都想試下, 但又想叫啲穩陣啲🤣🤣所以最後叫左個芝士大網菇黑松露意粉🤪,一個珍寶海鮮卷,同埋叫左個田園沙律配煙鴨胸,食番小小菜先得!開頭就黎左個田園沙律配煙鴨胸,見佢個樣,應該都正正常常,而食落去佢個醋嘅汁又唔會太搶喉,覺得做得幾好,連我男友平時抗拒食生菜佢都話啲菜幾新鮮,味道唔錯。而個鴨胸又唔會太咸,同個沙律好match,整體真係not bad ! 🤭之後就到芝士大蘑菇黑松露意粉,佢用個鐵兜仔裝住啲意粉,都幾有諗頭。一嚟就聞到好香嘅黑松露味。而估
<<Thursday Couple為食記👣😋>>

田園沙律配煙鴨胸

之後就到芝士大蘑菇黑松露意粉,佢用個鐵兜仔裝住啲意粉,都幾有諗頭。一嚟就聞到好香嘅黑松露味。而估唔到嘅係依個芝士焗菇,個菇真係覺得好林,一切就開🤣🤣完全唔考刀功,加上有少少芝士香味,吊到少少味,成件幾撘!個意粉就唔係太creamy 嗰種,冇咁Heavy, 食多啲都唔怕🤣🤣🤭調味真係唔錯!

最後就嚟咗呢個珍寶海鮮卷,有四件!開頭睇圖片以為佢細細份,finger-size,點知一黎到,原來係四隻fingers 嘅size 🤣🤣🤣真係估佢唔到!而入面咬落好鬆脆!炸得好香!但係又唔會太油膩,因為佢入邊加咗椰菜包住入面嘅餡料! 而裏面呢有蝦,魚,有蟹棒,有魷魚,各種海鮮,令到成個海鮮卷呢口感好豐富,最值得讚係個椰菜,令成個卷有啲甜味又會冇咁熱氣,又係一個特別配搭😋推薦!

最後我哋兩個人食咗$470,有加一服務費,但係都幾抵,因為真係食到好飽,同埋係幾特色嘅嘢食! 大圍呢啲地方真係好少見呢啲西式Cafe,又好味嘅!所以想靜下二人世界真係推薦🤩
田園沙律配煙鴨胸
  • 意式田園沙律配煙燻鴨胸
  • 珍寶海鮮卷
  • 芝士焗大蘑菇黑松露意粉
2020-11-20 39 瀏覽
琴日早左放工,咁岩之後又要去大圍食飯,就先早到去大圍搵野食,係距離大圍站7分鐘腳程,就搵番呢間之前食過又好食既大圍風車既西餐廳。門面企理,入面有bar 位置,可以叫酒飲,但我地今晚就唔飲喇,就叫左三樣野食。第一樣係「海鮮捧配薯條」,呢個應該係佢地自己諗既菜式黎,黎到一眼望落去,我仲以為係fish and chips,但佢入面除左魚,仲有菜包住成舊野,又有蝦同埋魷魚,食落去有多重口味,仲大大份,有4舊,舊舊都成隻手指咁長,薯條都炸得好食。第2樣係「parma Han pizza」,最重要既 Parma ham唔會太salty ,又唔會韌,芝士都夠溶,好食。最後係個「蘋果蓉+蒜蓉包+鵝肝」,鵝肝有成半隻手指咁長,大大份,三樣野撈埋一齊,食倒鵝肝既香又唔會太膩,好夾。總的來說,價錢唔係特別平,但佢食物質素都俾番夠貨,性價比都夠,可以再黎。

2020-11-19
大圍真係一個有好多隱世美食嘅地區。今日我試咗一間酒吧餐廳🍴- 風車。入邊嘅環境好有氣氛,樓頂有一盞好靚嘅水晶燈,同男朋友喺度食飯會好有feel❤️我哋兩個人分別叫咗香煎鵝肝、意式炒大蝦薯仔、西班牙式燒春雞。香煎鵝肝上菜已經聞到好香,煎到啱啱好,金黃色的✨廚師仲要喺隻碟上面畫咗個心心,好有feel ☺️口感係入口即溶🤤🤤醬汁同鵝肝配合得好好~下面塊麵包都好脆,麵包配埋鵝肝又係另一個口感嘅享受😎我地勁快就KO哂成碟😂因為好好味!意式炒大蝦薯仔醬汁非常多,視覺上已經覺得好好味!配合埋洋蔥同埋蘑菇類一齊去炒,成碟餸更加香!我本身都好鍾意食蝦,呢間餐廳嘅大蝦係非常新鮮,食落去爽口彈牙~~同埋因為有好多醬汁,所以更好味!配合埋旁邊嘅沙律菜同埋麵包咁食,令味道上有更多唔同嘅層次🤩西班牙式燒春雞我哋一見到碟燒春雞,即刻覺得物超所值🤩因爲好大份,我哋每人分左半隻去食。當然唔少得我最鍾意嘅雞髀部份,肉質好滑好入味。雞皮都燒得好脆,唔會好油膩。伴碟仲有一啲蔬菜🥬薯角等等,啲蔬菜吸收到雞汁嘅味道,食落去又係好惹味🤤🤤如果大家去開大圍,不妨嚟風車試吓。佢嘅營業時間都好長,情侶、朋友嚟食飯都好啱。夜晚如果想同朋友去酒

香煎鵝肝

意式炒大蝦薯仔

西班牙式燒春雞

如果大家去開大圍,不妨嚟風車試吓。佢嘅營業時間都好長,情侶、朋友嚟食飯都好啱。夜晚如果想同朋友去酒吧,又可以嚟呢度飲酒,食小食。
大推~風車絕對係一個聚會嘅好地方🥰
2020-11-19 2 瀏覽
慶祝細佬生日一早0係網上訂左位諗住穩陣DD結果入座時唔算多人可能我地食七點幾星期日其他人未有咁早開飯呀點左~白酒蜆配蒜容包呢個幾惹味蜆份量正常無沙既唯獨個蒜容包淋淋地~西班牙風干黑毛豬火腿呢個黎到幾震撼都算大份可能主角唔食得兩個人食每人可以食好多件味道算唔錯我都幾鍾意個質感~西班牙乳豬配彩椒汁呢個口感幾好肥肉同瘦肉既比例配合得不錯食落少少肥但又唔算成口油有乳豬應該有既少少油利感間中一次半次OK啦~炒西班牙八爪魚黎到時其實賣相幾好八爪魚份量都唔小可惜我地覺得UN左少少唔知係本身問題定切得太大粒呢個就唔推介了~龍蝦湯雖然唔算超級濃但都可接受了有龍蝦湯既鮮味份量唔算大碗可能係加錢由餐湯轉龍蝦湯既關係
慶祝細佬生日

但都可接受了
有龍蝦湯既鮮味
份量唔算大碗
可能係加錢由餐湯轉龍蝦湯既關係
題外話/補充資料: HAPPY HOUR 啤酒買一送一 呢個好抵
2020-10-25
  • 西班牙乳豬配彩椒汁
2020-11-11 60 瀏覽
【裝飾雅致坐得舒服🕯️大圍積存街中高價酒吧餐廳🍻】—《 #白酒煮蜆配蒜蓉包》$99清酒煮蜆係去日式餐廳經常點既一道菜,而白酒煮蜆就比較少食😆用白酒同忌廉煮既味道無咁重酒味,啱哂啲中意食蜆又唔太鍾意酒味既朋友😚而依度既白酒煮蜆配埋好香脆既蒜蓉包,可以食完啲蜆再點埋啲汁食,唔會浪費☺️—《 #西班牙式燒原隻春雞》$209 春雞係唔想食紅肉既時候最常點既菜😎廚師特登燒過啲雞皮令佢變脆,底下仲有一啲茄茸雜菜,令到依道菜無咁單調😸仲有即炸既薯角,份量夠哂飽阿🤩
【裝飾雅致坐得舒服🕯️大圍積存街中高價酒吧餐廳🍻】

《 #白酒煮蜆配蒜蓉包》$99

《 #西班牙式燒原隻春雞》$209
2020-11-04
2020-11-06 97 瀏覽
It was such a lucky day as this day I entered this restaurant during a promotion~!Seared goose liver with caramelized appleAnyone who loves goose liver, or Foie gras must come and try it with its special offer which cost only $69 for set dinner. The goose liver is quite big, which fits perfectly as it was put on the top of the toast, it smells so tempting and allure you to give a one-bit trial, unfortunately I can’t, hahaha. It goes very well with the baked toast and caramelized apple slices whi

Anyone who loves goose liver, or Foie gras must come and try it with its special offer which cost only $69 for set dinner. The goose liver is quite big, which fits perfectly as it was put on the top of the toast, it smells so tempting and allure you to give a one-bit trial, unfortunately I can’t, hahaha. It goes very well with the baked toast and caramelized apple slices which were on the bottom, a bit of surprise as they all go very well, perfect to me!

Sauteed clam in white wine with garlic toast

This dish smells quite tempting and able to makes you drool on the table easily before you taste it, and it goes very well with the sauce. Those clams were cooked perfectly, a bit chewy and not over-cooked, they all are clean and no sands. This dish served with garlic toast is very wise, dip into the white wine sauce which is perfect enough, putting a clam on it, with sauce…I just want to try it again as I am writing this comment report.

Vegetarian lasagna with tomato sauce, fried potatoes and vegetables

After that 2 tasty dishes, I am confident in the chef and looking forward to this lasagna with tomato sauce. It served with fried potatoes and vegetables with vinegar sauce with it, these 3 parts form the entrée of the day. Lasagna with tomato sauce taste naturally and comfortable to me, nothing is more, I know some people may prefer cheese on top but that just brings owls to Athens to me: really no need.

Last but not least, I didn’t order any drinks for during dinner but I would like to try them next time.

題外話/補充資料: Goose liver with caramelized apple is in promotion~!
2020-10-28
  • Goose liver with caramelized apple
2020-11-05 103 瀏覽
揸車黎到大圍附近,入完油見有點肚餓,響油站附近見到依間風車餐廳!有玻璃啲設計,方便我邊食邊睇住架車,一於拉拉手掣,剎剎車,入去食過。餐廳啲防疫措施做得很足,人客雖多但每枱都設有透明隔板,真系食得安心又放心午餐時段有豐富啲burger同埋可以加杯香港友(生啤)啤一啤佢,不過我揸左車,今次唯有忍一忍口。叫左雞扒意粉套餐,熱辣辣啲雞髀伴隨住意粉,師傅刻意調到味道燒得甘香近入口,意粉也不會太淡;整個配搭就有如秋風有涼意去左露天茶座食西餐一樣。前菜就是冰涼新鮮的沙律菜加蕃茄,因為主菜太好味啲關系,前菜我反而留左響正餐後食,再點埋杯凍檸茶少杯少甜,正!見到隔離枱飲緊杯水果茶 set drink,都好似好好飲咁,下次會再黎食同埋試埋果個野飲!環境美食滿分!

環境美食滿分!
2020-10-30
2020-11-04 73 瀏覽
今次真係中大伏。明明見咁多好評先黎,其實想食餐好。一黎就黎左個湯,淡味d 但ok 既。再黎個海鮮卷,但唔太搵到海鮮,同埋唔知點解成條菜包住係入面,一切就散。大磨菇黑松露意粉:朋友食完都唔知有黑松露。嘩,個大磨菇極品,咸到生腎石。佢究竟浸左幾多鹽水先可以做到呢個效果?crab cake:罐頭牛扒:冇味。成餐最好味係個罐頭菠蘿。已經冇野可以再發表,可以詳睇其他劣評。求大家唔好好似我地咁中伏,唔係你一定後悔。
今次真係中大伏。明明見咁多好評先黎,其實想食餐好。

crab cake:罐頭

牛扒:冇味。

成餐最好味係個罐頭菠蘿。

2020-11-02 57 瀏覽
大圍條巷入去有好多幾有特色嘅餐廳,今次就比呢間“風車”嘅招牌吸引咗。個門面幾cool,望落似係西餐溝酒吧,就決定試吓呢間。入邊好明顯係歐陸式嘅裝修,其實都幾華麗下,坐得好舒服。餐牌款式係常見嘅西餐,有羊扒,牛扒,仲有啲有特色嘅西班牙小食同德國菜,選擇都幾多。嘢飲方面都有唔同嘅Cocktail同mocktail揀。因為比較鍾意食海鮮,所以第一時間就叫咗呢個白汁煮蜆配蒜蓉包($99)。意外地都幾大碟,啲蜆大隻亦都冇沙,絕大部份都係有肉嘅。值得一提嘅係個汁煮得幾好食唔唔止係單純白酒,仲有少少creamy嘅感覺,配埋啲蜆肉幾惹味。另外個汁配埋蒜蓉包食更加一流,因為個蒜蓉包稍為入口硬咗啲,但配埋個汁食就幾好食。主食方面叫咗個素千層麵($64)上碟好大份,而且仲有薯角伴碟,以我食量唔係好大黎講,呢個面夠兩個人食。個面裏面主要係夾左素肉醬,蕃茄粒同翠玉瓜,其實口感都夠晒豐富,健康得來又唔會唔飽肚。總括嚟講呢間環境同食物都唔錯,幾適合黎食個舒服嘅晚餐。

嘢飲方面都有唔同嘅Cocktail同mocktail揀。

總括嚟講呢間環境同食物都唔錯,幾適合黎食個舒服嘅晚餐。
2020-10-21
2020-11-01 38 瀏覽
今日去左大圍chill,我地揀左去風車食lunch😀都幾抵食!每人$80倒,有沙律/湯、主菜同飲品。沙律都有幾多菜下,而餐湯都幾大碗,所以我地各樣都揀左一碗😀我地叫左日式燒汁一口牛同辣醬燒春雞配薯菜我幾鐘意日式燒汁一口牛個汁!幾好味,甜甜地,又有紅菜頭,幾特別,感覺幾健康!燒春雞估唔到有咁多肉!雞無雪藏味,肉質都ok, 個皮既調味都唔錯,一d都唔會肥膩!薯角都唔錯,份量都唔少,個炸衣夠薄,薯肉夠冧,味道幾好!男友叫左杯水果茶,甜甜地又有茶味,應該唔係就咁沖普通既茶包!我就叫左杯爆谷味咖啡!好有驚喜!雖然無拉花,但一拎到黎就聞到好香既爆谷味!d泡泡夾埋咖啡一齊飲真係好match!推薦!👍🏻
今日去左大圍chill,我地揀左去風車食lunch😀
都幾抵食!每人$80倒,有沙律/湯、主菜同飲品。
沙律都有幾多菜下,而餐湯都幾大碗,所以我地各樣都揀左一碗😀
我地叫左日式燒汁一口牛同辣醬燒春雞配薯菜
薯角都唔錯,份量都唔少,個炸衣夠薄,薯肉夠冧,味道幾好!
日式燒汁一口牛
辣醬燒春雞
爆谷味咖啡
  • 爆谷咖啡
2020-10-31 37 瀏覽
趁今日放假當然係要出去覓食啦今日下晏遊到去大圍 我又四圍睇吓有咩好嘢食先見到呢間午餐價位合理 門口有幾靚就入去試吓啦我同老公叫咗兩個午餐煙三文魚包同埋一個素菜千層麵頭盤有沙律同磨菇湯我就加十蚊轉左焦糖咖啡煙三文魚包好足料 有好多三文魚呀 性價比高👍🏼配合埋蕃茄同生菜中和返煙三文魚嘅鹹味 個包明顯都有用牛油烘過 所以好香👍🏼另外就係自家製千層麵都唔錯啊 上層係芝士中間夾住蕃茄醬同埋翠玉瓜 雖然係素食但係又唔會好寡另外一個小驚喜就係做配料嘅薯條雖然只係伴碟但係佢哋做得好出色 熱辣辣好脆仲係厚切 好食!焦糖咖啡就不過不失啦我鍾意佢唔係好甜唔會搶晒啲咖啡味😆食咗兩個午餐再配埋嘢飲都係百零蚊西餐來講都算係咁啦
趁今日放假當然係要出去覓食啦

煙三文魚包好足料 有好多三文魚呀
性價比高👍🏼
另外就係自家製千層麵
另外一個小驚喜就係做配料嘅薯條
雖然只係伴碟但係佢哋做得好出色 熱辣辣好脆仲係厚切 好食!
焦糖咖啡就不過不失啦
我鍾意佢唔係好甜唔會搶晒啲咖啡味😆
食咗兩個午餐再配埋嘢飲都係百零蚊
西餐來講都算係咁啦
2020-10-30 45 瀏覽
好耐無去過大圍搵美食,聽朋友講大圍有間風車值得推介我地去試,於是一家三口去到大圍風車共進晚餐,入到去當然係睇睇餐牌有咩美食啦!打開個menu見到香煎鵝肝配焦糖蘋果做優惠半價,即刻叫個黎試吓先,鵝肝厚身,外脆內軟,配埋焦糖蘋果味道好夾,呢個價錢食到咁嘅水準真係超值👍👍食完鵝肝後,叫左個田園沙津配煙薰鴨胸清一清口腔先,加多個南瓜湯清甜美味😋😋沙津以黑醋配搭,味道適中。品嚐完沙津同湯後,當然要叫返個主打菜食吓啦!主菜14安士重量級肉眼扒及燒春雞,燒春雞皮脆肉嫩,配菜有露旬,香菇翠肉瓜及薯角,牛扒整個五成熟,肉汁豐富😋配上岩鹽帶出牛扒嘅鮮味,順帶一提嘅係,牛扒都做特價,$328!啤酒買一送一👍👍絕對抵食抵飲!