2019-10-21 262 瀏覽
風車的名字聽落像文青cafe,但實際上是間酒吧,雖然今晚冇波睇,但先試試這裡的食物質素,ok下次可組團再訪。一入內店員安排我們坐在場內中間位置,近窗位置掛了一台超大電視,在這裡睇波應該好正(不過今晚就睇住新聞先😂😂😂)。望另一邊有盞大吊燈,比一般酒吧更具奢華格調。餐牌中英文俱備,亦有相片以便顧客參考。今晚大家都不想吃太飽,點了兩個前菜,一個主食,再加兩杯飲料。三文魚凱撒沙律 (8/10): 凱撒沙律是筆者最愛的一款沙律,羅文生菜爽脆好吃,三文魚亦被捲成玫瑰花形,狀甚美觀。大蝦多士 (8/10): 偏愛重口味的顧客應該會很喜歡這個!大量的葱蒜作調味,蝦肉爽口,多士加了蒜茸一起烘焗,香脆惹味。法式燒春雞 (7/10): 春雞份量適中,除了雞腿雞翼這些juicy的必食位外也有大大塊雞胸肉,用刀叉吃也能輕鬆吃的乾淨,女生不必擔心。飲品點了iced mocha以及店家的特色mocktail Strawberry Colada,兩者味道都不俗,可以一試。

望另一邊有盞大吊燈,比一般酒吧更具奢華格調。

餐牌中英文俱備,亦有相片以便顧客參考。

2019-10-21
  • 凱撒沙律
2019-09-05 136 瀏覽
今日突然間有靈感,想買一張六合彩彩票。 這裏投注站附近有很多餐廳,於是就隨便找了間酒吧吃晚飯。這裏旺中帶靜,餐廳環境有格調,很舒服。老公發板點了兩款小食,一個主菜及兩杯飲品。小食是香煎鵝肝配焦糖蘋果,鵝肝煎得很香,入口充滿油脂,下面夾著脆脆的多士,最底是用焦糖煎香的蘋果。蘋果有幾塊,切得薄薄,味道甜甜的帶點酸,整體感覺很好。另一款小食是蒜香大蝦多士,這款小食蒜蓉味比較濃,多士香脆,大蝦爽口,是一個很好的頭盤。主菜是西班牙脆皮乳豬配彩椒汁, 旁邊有一些沙律菜及粗薯條。沙律菜感覺新鮮,粗薯條很香口,乳豬的皮炸得很脆,配上彩椒汁一起吃感覺特別,好味。我點了一杯mocktail叫 strawberry Colada,顏色很美,它是用士多啤梨,菠蘿汁,椰子奶及牛奶組成。味道是甜甜的,有士多啤梨的味道,奶味亦比較重,我覺得好飲。老公想飲cocktail,他點了Bay Breeze,是由伏特加,菠蘿汁及小紅莓汁組成。這杯酒味比較重,甜甜地,他很喜歡。放工後飲兩杯,這間酒吧是一個不錯的選擇,食物味道好,環境不錯,經過會再去的。

2019-09-05
2019-06-29 1183 瀏覽
連續下雨天 ,好彩放工過嚟時候沒有雨, 行咗六分鐘就到餐廳。 入到餐廳, 西洋音樂🎶悅耳動聽,原來係我好喜歡喜歡Bruno Mars既歌坐下望望環境,燈光柔和, 水晶燈顯得餐廳高櫃, 感覺好舒適 , 有情調~起筷🔸️蟹肉沙律$82蟹肉好鮮甜 配上蒜蓉包就更滋味🔸️白酒煮蜆 $89食材新鮮真才實料,粒粒都厚肉,最欣賞它看似簡單,但擺入口好鮮甜,白酒味淡而香~🔸️肉眼扒$1798成熟,肉嫰有口感,與友人甚欣賞焦糖菠蘿片,好正,配搭新意,脆脆地帶鮮甜~朋友問何謂肉眼扒,其實即是牛外脊的肉塊(Rib-Eye),中心部位有一塊油花猶如眼睛,因此被稱「肉眼」。由於肉質鮮嫩,有一定油脂喔。羊膝$179食材顏色配搭吸睛,欣賞其肉無咩蘇味,而肉夠嫰滑。整體而言性是價比高既西班牙菜可以聽到Bruno mars既Marry you,又食到好西,心情

起筷

🔸️蟹肉沙律$82
蟹肉好鮮甜 配上蒜蓉包就更滋味

🔸️白酒煮蜆 $89

🔸️肉眼扒$179

羊膝$179
食材顏色配搭吸睛,欣賞其肉無咩蘇味,而肉夠嫰滑。
整體而言性是價比高既西班牙菜

• 紐西蘭肉眼扒配焦糖菠蘿
  • 白酒煮蜆配蒜蓉包
餐廳:風車 (大圍)地址:大圍積存街50號葵偉樓地舖鍾意食嘅我唔單止唔揀擇,仲好鍾意試唔同國家嘅風味,今次就去到大圍嘅風車Windmill restaurant and bar,係一間特式西班牙餐廳,難得同呀爸去吹水,主打緊係唔少得Asahi啤酒同小食啦意式辣肉腸炒大蝦 $79辣肉腸香辣適中,薄薄嘅辣肉腸同爽口蝦仔份量都唔少,各有7-8舊,加上用左薯仔、紅辣椒、洋蔥等去炒,令成碟小食整體味道更加濃郁,如果可以叫多個白飯就一流蒜香一口牛 $79係接近一塊牛扒份量嘅一口牛粒😍牛肉粒唔痴牙,筋同肥膏唔多,牛肉有咬口之餘又唔會好難咬開,肉味濃郁,無比蒜香汁完全蓋過,蒜香汁令牛肉更香更吸引脆炸粗薯條 $59粗薯條其實唔粗😂不過加左鹽同黑椒,真係食到令人上癮😳胡椒香仲要唔係得個胡味,仲真係會有少許攻鼻同辣,真係好香食到停唔到口韓式芝麻雞球 $75估唔到西班牙餐廳都有韓國炸雞食😂事源係因為我太想食炸雞,唔知餐廳知道我想食所以我覺得係為我而設🍗香脆嘅炸雞配上韓式炸雞醬,每一啖都非常脆口,生粉唔厚,食到嘅都係啖啖肉,少少辣,配啤酒真係一流所謂男人的浪漫,唔一定係豆腐火腩飯,啤酒同炸雞都一樣咁吸引,亦係打
餐廳:風車 (大圍)
地址:大圍積存街50號葵偉樓地舖

難得同呀爸去吹水,主打緊係唔少得Asahi啤酒同小食啦

意式辣肉腸炒大蝦 $79

蒜香一口牛 $79

脆炸粗薯條 $59

韓式芝麻雞球 $75

所謂男人的浪漫,唔一定係豆腐火腩飯,啤酒同炸雞都一樣咁吸引,亦係打開話題嘅好匣子
2019-06-23
2019-06-17 1569 瀏覽
聽朋友介紹 今晚去左大圍呢間有西餐食既酒吧食飯🍴 呢到離地鐵站都唔算遠 行5分鐘左右就到 環境都幾chill架😆呢到有2人餐 價錢正常唔算貴 不過我地為左試其他main course 今次就揀左其他set dinner😋一叫完野食 店員會先送碟蕃茄toast比你食先 幾香脆👍🏻 Appetizer 我地就試左意式薄片刺身帶子 頭盤都有10片🤤 我地特別鐘意佢既sauce 用左芒果 蕃茄等材料 甜甜酸酸 幾特別好開胃👅Main course 我地就揀左西班牙黑毛豬鞍同香草醬燒法式春雞 2樣都好好食😍😍 黑毛豬鞍非常厚肉 但係唔駛擔心 d肉仲係好細嫩唔會鞋👍🏻 而且調味剛好 食到濃濃既豬味🐖 拌碟更加豐富毫不失禮 除左有薯蓉之外 仲有蘆筍 蕃茄仔 紅蘿蔔 🥕好有誠意😋而香草醬燒法式春雞雞肉非常嫩滑 外層雞皮金黃香脆 食落仲有肉汁架 香草醬調味又係好夾好好味🤤🤤飲品方面 👦🏻就叫左杯Apple fruit tea🍎 唔會好甜又有茶味 唔錯架 我就貪心d 揀左杯Strawberry colada mocktail🍓飲落係好fresh既士多啤梨奶味 好正丫好滿足🌟

意式薄片刺身帶子

香草醬燒法式春雞

意式薄片刺身帶子
香草醬燒法式春雞
  • 西班牙黑毛豬扒
2019-10-30 2 瀏覽
前幾日經過大圍,發現原來有間西餐廳🤔比佢個裝修吸引左 ,就同朋友走左入去食😂晚市都唔算太貴入面個氣氛幾好,又有個mini bar,有唔同cocktail飲下~頭盤叫左三文魚Caesar煙三文魚好大件都厚,捲成玫瑰花形狀,又美觀又好食沙律菜都新鮮爽脆!白酒煮蜆配蒜蓉包個蜆好creamy!個汁有好香既酒同奶味,至於個包烘風好夠脆,有濃濃既蒜蓉味原隻燒春雞配菜隻雞燒得啱啱好!夠曬嫩口又多汁,又唔會太熟~而且一拎上來已經聞到好香!啖啖肉,加埋隔離酸酸地既配菜,中和返成件事。Strawberry mocktail好鍾意呢杯野❤️無酒精得來又有濃濃士多啤梨味,酸甜酸甜,而且入口好creamy~Lychee lime soda氣好足~飲落口都好清新
前幾日經過大圍,發現原來有間西餐廳🤔

比佢個裝修吸引左 ,就同朋友走左入去食😂

晚市都唔算太貴

頭盤叫左三文魚Caesar
煙三文魚好大件都厚,捲成玫瑰花形狀,又美觀又好食
沙律菜都新鮮爽脆!

白酒煮蜆配蒜蓉包
原隻燒春雞配菜

Strawberry mocktail

Lychee lime soda
氣好足~飲落口都好清新
2019-10-30 12 瀏覽
咁啱今日踩單車,所以就停咗喺大圍呢一間西餐廳食lunch感覺入面裝修得幾靚Lunch set 有burger 或者沙律之外, 亦都有啲意粉同埋焗飯今次我哋就叫咗兩包餐,而每個餐會配埋田園沙津或者餐湯沙津個汁係黑醋汁,味道酸酸的好入口另外菜都好新鮮同埋洗得好乾淨而個餐湯就係蘑菇湯蘑菇味好濃郁,亦都食到有一粒粒嘅蘑菇碎粒煙肉芝士牛肉漢堡餐個賣相好靚除咗有個包之外仲配返沙律同埋薯角薯角炸得非常之香脆可口個包入面亦都非常之足料個包睇得出亦都有花過心思亦都係入面有查過香草牛油同整到個包好脆食落去味道唔錯,牛肉質地中上另一個就叫咗日式照燒雞扒脆豬呢個包無論係包皮又或者雞扒方面都做得十分之出色雞扒燒得非常之靚同原本塊雞扒亦都非常之飽滿而最重要係佢塊雞扒嘅肉質係非常之嫩滑同埋多汁加埋本身包入邊嘅配菜味道非常之夾另外亦都加咗錢轉左特飲呢個荔枝梳打非常之好飲完全唔似出面加咗糖水
咁啱今日踩單車,所以就停咗喺大圍呢一間西餐廳食lunch

感覺入面裝修得幾靚

今次我哋就叫咗兩包餐,而每個餐會配埋田園沙津或者餐湯

沙津個汁係黑醋汁,味道酸酸的好入口
另外菜都好新鮮同埋洗得好乾淨

而個餐湯就係蘑菇湯
蘑菇味好濃郁,亦都食到有一粒粒嘅蘑菇碎粒

煙肉芝士牛肉漢堡餐個賣相好靚
除咗有個包之外仲配返沙律同埋薯角
薯角炸得非常之香脆可口

個包入面亦都非常之足料
個包睇得出亦都有花過心思
亦都係入面有查過香草牛油同整到個包好脆

食落去味道唔錯,牛肉質地中上

另一個就叫咗日式照燒雞扒脆豬
呢個包無論係包皮又或者雞扒方面都做得十分之出色

雞扒燒得非常之靚同原本塊雞扒亦都非常之飽滿

而最重要係佢塊雞扒嘅肉質係非常之嫩滑同埋多汁
加埋本身包入邊嘅配菜味道非常之夾

另外亦都加咗錢轉左特飲
呢個荔枝梳打非常之好飲完全唔似出面加咗糖水
2019-10-28
想喺大圍搵間有情調又可以飲酒嘅西餐廳,睇openrice介紹後覺得佢都幾多好評,就訂左呢間餐廳餐廳內部裝修得好靚,播住唔同嘅英文歌,好有氣氛餐牌有好多嘢食揀,我地兩個人就叫左兩個小食同埋一個主菜,仲叫咗兩杯野飲chill下呢杯mocktail 有甜甜的荔枝香味,仲有淡淡地嘅薄荷味,成杯野好fresh解油膩一流我就叫左杯cocktail,主要係菠蘿汁同埋紅苺汁,溝埋vodka。甜得來帶少少甘味,平時少飲酒嘅我都飲得到用嚟送小食真係蟹肉份量仲多過塊蒜蓉包啖啖蟹肉入口好香,仲帶有鹹鹹地嘅海鮮味,配埋蒜蓉包,又香又脆另外仲有少少千島醬,可以中和下個鹹味,送酒一流仲叫左呢個薯餅棒,蒜蓉餅入邊仲有洋蔥碎同煙肉粒,夠晒鹹香。食落口又夠熱夠脆,又係一樣送酒佳品主菜來啦!平時食牛就食得多啦,今次特別啲試吓呢個黑毛豬份量唔係好多,黑毛豬扒係切開咗做6、7條。燒得好香,好有豬味配埋個墨西哥醬,有小小辣味,好惹味不過覺得淋啲會好食啲另外燒蕃茄有驚喜!應該係用左牛油燒?食落去夠香又夠熱,好好食呀氣氛好正,食物又幾高質,成班friend嚟傾計飲酒就最啱下次會再嚟!

餐廳內部裝修得好靚,播住唔同嘅英文歌,好有氣氛

COOL  MINT

解油膩一流
BAY  BREEZE

用嚟送小食真係

香煎阿拉斯加蟹肉餅

蟹肉份量仲多過塊蒜蓉包
另外仲有少少千島醬,可以中和下個鹹味,送酒一流

西班牙食脆香薯棒

墨西哥醬橡棵級黑毛豬扒

主菜來啦!平時食牛就食得多啦,今次特別啲試吓呢個黑毛豬
配埋個墨西哥醬,有小小辣味,好惹味
不過覺得淋啲會好食啲

氣氛好正,食物又幾高質,成班friend嚟傾計飲酒就最啱
下次會再嚟!

西班牙食脆香薯棒
墨西哥醬橡棵級黑毛豬扒
  • 黑毛豬扒
2019-10-25 7 瀏覽
喺馬鞍山附近,夜晚想同朋友飲吓嘢但係又唔想出返去旺角,於是就喺OpenRice度搵到呢一間有西班牙小食,又有嘢飲嘅餐廳。首先我同佢就叫咗一杯青蘋果味嘅梳打,同埋一杯士多啤梨椰子奶。其實都係平時想同朋友聚下,飲飲下,就覺得開始肚餓,就叫咗啲小食。首先就叫咗個西班牙火腿菜卷,因為我好鍾意食有鹹香嘅火腿,呢個菜卷上面有啲黑醋,食落好開胃於是又再嗌多幾樣小食。又叫咗一個肉醬薯皮,個薯片焗得好脆好香口, 一啲都唔油, 配上邪惡嘅芝士肉醬, 真係好好味。 傾下傾下, 又開始覺得餓, 最後叫多個乳豬。 同係酒樓食嘅乳豬唔同, 呢度個乳豬再淋啲, 入味啲。 但係個皮都係好卜卜脆, 佢配嘅醬都有啲似酒樓嘅乳豬醬。 食完咁多野, 帶住個好飽嘅肚返屋企。

食完咁多野, 帶住個好飽嘅肚返屋企。

2019-10-25 10 瀏覽
同朋友週末去大圍走一轉探索下唔同餐廳小店,今次經過間有足球直播既餐廳.身為波友既朋友見到即刻拉左我入去試下.意式咸牛肉拼三文魚份量好多而且煙三文魚唔好過咸入口帶微煙熏味,意式咸午肉外層有黑椒,黑椒味香而不辣牛肉片,牛肉片幾厚身唔肥膩送酒啱晒.pearl harbor用vodka一入口唔會太嗆入口幾甜易入口好啱女仔飯,飲落帶微微菠蘿香味.cuba libre加左rum酒既可樂入口帶點青檸香味同焦糖香味.西班牙脆皮乳豬上菜既時候乳豬即叫即燒見到個皮已經感覺到好脆卜卜咁,一切真係好脆而且乳豬皮本身唔肥所以食落都無咁多罪惡感.乳豬肉質軟淋油份重,幾滑.香煎阿拉斯加蟹肉餅蟹肉十分足料食落一絲絲蟹肉比想像中較有蟹味,味道不錯.如果蟹肉餅外層再煎得香脆少少食落外脆水軟口感會更好.內附既蒜蓉包雖然蒜香味足.

• 香煎阿拉斯加蟹肉餅
2019-10-16 97 瀏覽
2019年10月14日(星期一)水晶吊燈富麗堂煌,柔和燈光🥂綻放歐洲情調。場內好多捧著客,有的在歡聚暢飲,有的在進餐,氣氛chill輕鬆。急不及待想沾染歡樂氣氛,叫咗怡神飲品,cheers!🍸🍷支裝藍妹啤酒($48)+Apple Mojito($69)飲支裝啤酒享受嘅係酒吧風味,感覺輕鬆萍果特飲青萍果粒夠醒神,fresh超開心❤️巴馬火腿蘆筍火箭卷( $89 )巴馬火腿+蘆筍+火箭菜係完美組合。蘆筍清爽、火箭菜中和巴馬火腿嘅鹹味,啱啱好!火箭卷香脆又的骰,最啱送酒!白酒煮蜆配蒜蓉包( $79 )白酒汁濃稠香甜又creamy,蜆肉鮮甜,配埋熱辣辣、香噴噴蒜蓉包,再呷美酒漿果黑毛豬扒( $199 )食材一流,黑毛豬扒肉質鮮嫩,完全無腥臊味,最愛燶邊位,送酒名物美酒伴美食,仲享受埋歡樂氣氛,乾杯🍷
2019年10月14日(星期一)

支裝藍妹啤酒($48)+Apple Mojito($69)
飲支裝啤酒享受嘅係酒吧風味,感覺輕鬆
萍果特飲青萍果粒夠醒神,fresh
超開心❤️

巴馬火腿蘆筍火箭卷( $89 )

白酒煮蜆配蒜蓉包( $79 )

漿果黑毛豬扒( $199 )

美酒伴美食,仲享受埋歡樂氣氛,乾杯🍷
2019-10-14
  • 西班牙黑毛豬扒
  • 白酒煮蜆配蒜蓉包
  • 巴馬火腿露筍火箭卷
2019-10-13 82 瀏覽
睇到openrice多好評所以試試。點知入到去成間餐廳首先好黑同好大油煙味。仲見到有蚊仔,心諗都伏伏地。跟著同妹每人叫左個burger lunch set. 雞個個漢堡塊雞好大陣雪味。成個食左一啖冇食。本身諗叫唔叫佢換好,心諗都係算見到隔離臺叫個d意粉都好茶記style.另外個牛漢堡個味都係怪怪。整體環境同食物質素都好差,同其他人食評形容既相差好遠,一個burger set 都要$76 蚊唔叫好平,m記包仲好食過佢,blacklist!
另外個牛漢堡個味都係怪怪。
2019-10-13
2019-10-12 72 瀏覽
大圍呢間Windwill 餐廳結合左酒吧模式經營~門口有個大酒櫃,可用膳亦可如酒吧般坐底飲兩杯~~巴馬火腿蘆筍火箭卷話說小妹真係好鍾意巴馬火腿、各式配搭好鍾意!巴拿馬火腿捲着蘆筍同埋火箭菜,好味又好又好有西式嘅風味,呢款前菜真係冇得頂!白酒煮蜆配蒜蓉包呢個白酒汁真係冇得彈,酒味其實非常淡,味道似芝士白酒汁~濃度適中~攞黎點蒜蓉包一流,如我就攞咗佢嚟點薯條食,仲正!西班牙脆皮乳豬配彩椒汁乳豬皮皮真係脆到不得了,仲好薄!表皮咬落即碎,底層肉汁亦超多,份量岩岩好!食呢幾度道菜一定要飲番杯Cocktail,先夠Match & Chill~🥂🍸🍾Cuba Libre 🍹~Coke做底,食乳豬襯晒!Margarita 🍸 ~ 塊乾檸檬🍋好impress我🤣~正!

巴馬火腿蘆筍火箭卷

白酒煮蜆配蒜蓉包

西班牙脆皮乳豬配彩椒汁

Cuba Libre 🍹~Coke做底,食乳豬襯晒!

2019-10-09
2019-10-10 61 瀏覽
尋晚去開沙田,知道大圍多好野食,朋友話想飲杯,就去左積存街搵食,呢條街好多粥店,小炒店,因為門口又有得泊車,所以平日都多人,我地揀左呢間食,因爲主要想dinner 之外,又飲下酒,而佢就係集酒吧加餐廳於一身,其實佢地有set 既,但係我又唔太飽,所以散叫啲食物,drink drink 啤酒。。。蟹肉餅$89。呢個前菜,蟹肉份量好多,配埋法包超正,送酒最啱。。。火腿卷$89。perma ham 包住蘆筍,好fresh, 好爽,又係啱配酒。。。法式春雞$189。呢隻雞仔燒到啱啱好,外脆內滑,連個配菜都咁好味,食哂。

。蟹肉餅$89
。呢個前菜,蟹肉份量好多,配埋法包超正,送酒最啱。

。火腿卷$89

。法式春雞$189
。呢隻雞仔燒到啱啱好,外脆內滑,連個配菜都咁好味,食哂。

2019-10-09
  • 蟹肉餅