2024-04-04 84 瀏覽
今次叫咗一個飯同一個小食,食就叫咗咖喱吉列豬扒蛋包飯,豬扒仲係熱辣辣同脆卜卜嫁,個飯底仲要我最中意嘅炒飯底添,咖喱唔會好辣,裏面仲放咗薯仔添,咖哩煮出嚟嘅薯仔真係無得彈呀!將d咖喱同炒飯一齊飯,夠哂香口同好食😋另外最欣賞嘅係豬扒同飯係分開裝,就算要叫外賣都唔怕豬扒會變稔!食完成盒飯真係夠哂滿足😌小食仲叫咗七味炸豆腐,一盒有6粒豆腐,食落口個陣豆腐仲係熱辣辣,而且仲係外脆內軟,好香口!配埋店舖送嘅沾汁同沙律醬,可以自行選擇食咩醬汁,你想原汁原味唔加任何醬汁都得!
2023-05-18 507 瀏覽
.【偶然中伏|也是警惕】.後疫情😷時代|香港🇭🇰美食小店各出奇法外賣自取餐點|仍食得到堂食既美味但正所謂「上得山多終遇虎」「食快餐多終中伏」尤其在美食小店林立既元朗區味道😋👍🏻優勢|就是皇道|.#風之谷蛋包飯 🧾風谷炒飯系列 ❌ 吉列豬扒 hkd$53.吉列豬扒有成人手大細|脆皮肉軟厚度就🥲略欠誠意配埋個 略酸甜白汁|有啲d唔太夾.炒飯好黏黏|飯底是月光短梗米🫶🏼食慣東南亞炒飯|炒飯乾爽唔係常識🤔.有好多粒蝦仁🍤同粟米🌽粒感覺不錯👍🏻😌|性價比升返d.立食區係一個唔錯👍🏻嘅idea整體來講|一試無妨 再試就蛋包飯———————————————————————-🤵🏻‍♂️總結報告🤵🏼‍♀️🉐📃性價比:6.0 /10 🤨|日本🇯🇵菜|西式|日式西餐|—————————————————————📬 風之谷蛋包飯 |元朗📍:元朗西菁街23號K Plus地下6號舖💈 營業時間:11:00-22:00📲:6227-0771 | 🉐WhatsApp 落單#風之谷蛋包飯 .
【偶然中伏|也是警惕】
後疫情😷時代|香港🇭🇰美食小店各出奇法
外賣自取餐點|仍食得到堂食既美味
但正所謂
「上得山多終遇虎」
「食快餐多終中伏」
尤其在美食小店林立既元朗區
📍:元朗西菁街23號K Plus地下6號舖
💈 營業時間:11:00-22:00
📲:6227-0771 | 🉐WhatsApp 落單
2023-04-25 261 瀏覽
元朗富達果邊原來開左間蛋包飯都未食過佢只係做外賣既最近lunch叫左黎試下😆🌟 燒汁肥牛蛋包飯 $58飯底同蛋幾好食👍🏻蛋唔會太老 而肥牛份量都好夠😍📍 風之谷蛋包飯元朗西菁街23號K Plus地下6號舖#風之谷蛋包飯
元朗富達果邊原來開左間蛋包飯都未食過
佢只係做外賣既
最近lunch叫左黎試下😆

🌟 燒汁肥牛蛋包飯 $58
飯底同蛋幾好食👍🏻蛋唔會太老 而肥牛份量都好夠😍

📍 風之谷蛋包飯
元朗西菁街23號K Plus地下6號舖
外賣自取
見證住佢開業,本身都打算試一試,一直到今日先有機會🤗係OpenRice落單順便睇下食評…咦,咁多好評仲要隔日/同日都有,唔通請打手?抱住伏都試下ge心態(因為太近了又係日本野🤣)同老公叫左咖哩吉豬同燒汁肥牛,加$10多蛋蛋🤭都只係$126/2個飯,晚飯黎講算好抵👍🏻👍🏻去到門口都見有2個外賣員等緊,生意都幾好咁,等左陣就有得拎🙌🏻一試便知龍與鳳…超有驚喜!個飯都不過60幾蚊,一啲都唔hea!飯底係用燒汁煮過,燒汁好正,蛋蛋係旋風蛋仲有少少流心🤤,咖哩汁好少但因為飯已經有汁有味,都唔係太大問題!好欣賞佢2舊小薯仔,係炸過架,感動🥹重點係豬扒,唔似係高級豬但炸漿做得幾好,蛋黃醬似自製?真心好有誠意❤️❤️❤️另外老公個燒汁肥牛都高質,有蒜香炒過❤️好正☺️呢間小小店性價比極高,已經變成我同老公ge飯堂☺️ 未試過快啲試下啦,我地下次會試食其他,食完再黎寫過先😉😉
見證住佢開業,本身都打算試一試,一直到今日先有機會🤗
  • 咖哩吉列豬扒蛋包飯
  • 燒汁肥牛蛋包飯
2023-04-04 222 瀏覽
夜晚買外賣返歸食~ 呢度係即叫即做夠新鮮滾熱辣👍🏻紅酒牛肋蛋包飯 $68招牌蛋包飯真係要試🙌🏻 牛肋大大嚿份量足,肉質鮮嫩好咬;旋風蛋口感好滑,飯粒圓潤飽滿。鮮蝦青酒汁海鮮扁意粉 $78海鮮有帶子同青口,啖啖肉鮮味十足,帶子仲有好香嘅牛油味添;而扁意粉就口感彈牙~風谷炒飯 (燒汁肥牛) $53炒飯粒粒分明夠香口,肥牛半肥瘦,配埋醬汁好惹味邪惡😈餐牌選擇都幾多,份量同味道唔錯,下次試埋小食同漢堡先😋
夜晚買外賣返歸食~ 呢度係即叫即做夠新鮮滾熱辣👍🏻

紅酒牛肋蛋包飯 $68

鮮蝦青酒汁海鮮扁意粉 $78

風谷炒飯 (燒汁肥牛) $53
炒飯粒粒分明夠香口,肥牛半肥瘦,配埋醬汁好惹味邪惡😈

餐牌選擇都幾多,份量同味道唔錯,下次試埋小食同漢堡先😋
2023-03-23 143 瀏覽
讚咗先啦,牛肋條好軟腍好入味,用外賣膠匙羹都可以整得開舊肉,份量充足,有三大件,飯量適中有椰菜絲&栗米粒,配燒汁偏咸,可以點少啲汁,不建議撈飯。另外,唔知店員係咪老闆同老闆娘,服務態度都好好,對住so call 西客都冇帶情緒講嘢,友善溝通嘅,有希望處理事情嘅心態。不過盒飯都得來不易新開張咁耐都未試過幫襯路過買外賣返屋企食見到(E3紅酒牛肋條飯)好似好正,價錢亦唔算貴,就諗住試試佢,嗌完比咗錢都行咗大概10分鐘先返去拎外賣,返到去時已經準備好有得拎。點知返到屋企打開袋已經見到肉嘅份量好細,喺外賣盒分裝餸嘅一格只有見到一塊嘢。結果打開睇真啲塊嘢表面好黑好硬,原來係3條骨嚟,我用屋企嘅鐵匙羹都鋤唔開佢,唯有試下直接放入口咬……瀨嘢……好硬好似牛肉乾,真係好似冇肉咁。坦白講完全唔知係咩嚟…原諒我孤陋寡聞,我真係唔識食,爬咗幾啖燒汁撈飯,愈諗愈唔對路,都係直接拎盒飯返去問算啦,換又好,退錢又好,反正都唔夠10分鐘路程。去到舖頭,都係嗰位店員定老闆娘,咁啱廚房店員定老闆都出咗嚟傾計,我好直接話啱啱嚟買咗盒飯,有啲問題,盒飯好核突,我同咬過,問佢哋想唔想打開睇下,佢哋話ok我咪打開,廚師哥哥見到

牛肋條 ?

不過盒飯都得來不易
新開張咁耐都未試過幫襯
路過買外賣返屋企食

牛肋骨 ?

坦白講完全唔知係咩嚟…
去到舖頭,都係嗰位店員定老闆娘,咁啱廚房店員定老闆都出咗嚟傾計,我好直接話啱啱嚟買咗盒飯,有啲問題,盒飯好核突,我同咬過,問佢哋想唔想打開睇下,佢哋話ok我咪打開,廚師哥哥見到以為係飯有問題(應該聽錯咗,話可能係咁啱喺飯煲底所以硬咗少少。
硬唔係問題,始終都整好咗有半個鐘,會變硬,定型都正常,唔係店家問題
不過都唔係重點,重點係啲肉
我話啲飯冇事係啲肉好硬,食唔到(其實基本上冇肉…
廚房哥哥話:有可能係啲筋位會硬啲(我唔知啦,我見解應該唔係,歡迎指點
店員姐姐都好快反應話:一係你揀過另一款,呢盒我幫你扔咗去
問佢一係退錢啦
姐姐冇退錢就唔得喇
我都已經比唔到反應佢…當下聽到可能係啲筋所以硬啲其實呆咗,望住個餐牌都唔係幾諗到嘢,店員姐姐都好人建議我試下吉列豬扒。
我行開咗話諗下先
廚房哥哥都入返去
最後決定叫佢整返一樣嘅(E3紅酒牛肋條飯),比次機會你,就睇下你係咪再一次都係咁硬咁乾,如果真係一樣冇分別,咁我認係我onX我唔識食,我食晒佢。
問佢:係咪再整一次都會係啱啱咁
店員姐姐:有機會會
咁ok冇問題,就要返個一樣嘅
應該都等唔夠10分鐘已經有得拎
攞完雙方都冇對話
我就即刻打開睇下你咩料先
見到幾舊好靚有肉嘅肉

我唔知我嗌嘅(E3)係牛肋骨定牛肋條
唔知我第一次拎到嘅係牛肋骨定牛肋條
唔知我第二次拎到嘅係牛肋骨定牛肋條

總括嚟講係好食嘅(第二次攞到嘅飯)
睇其他食評蛋包飯都好靚仔
不過自己冇試過
但係就唔建議嗌E3
或者都可以試下嘅,應該係50 50 機會
係我第一次/第二次拎到嘅牛肋骨定條 ?

2023-03-23
15 分鐘 (外賣自取)
牛肋條 ?
  • 不推E3
2023-03-23 93 瀏覽
元朗一向係臥虎藏龍之地,今次就嚟到呢一間外賣小店試吓佢最出名嘅旋風蛋包飯🍳餐牌選擇繁多,除咗招牌蛋包飯仲有意粉、烏冬、炒飯甚至漢堡包,總會揀到一款啱心水🫶🏻🔸咖喱吉列豬扒蛋包飯蛋包飯呈旋風形狀打卡好好睇,炒飯底加上咖喱汁同薯仔好惹味,而且份量夠晒多!最欣賞吉列豬扒同蛋包飯分開放,豬扒保持香脆口感,飽肚又滿足🤤🔸黑松露雜菌扁意粉扁意粉比較軟身好易入口,配上不同菇菌類同埋黑松露醬,香口而且唔怕肥膩,性價比都幾高🔸風谷炒飯配燒汁肥牛炒飯本身已經有鮮蝦、帶子、粟米、香蔥等配料,落單時可以揀選其中一款炸物或配菜。我哋揀嘅燒汁肥牛份量都唔少,用燒汁煮過之後肉香變得更濃郁,撈飯一流!🔸七味炸豆腐一盒有六件炸得香脆、配上附送嘅沙律醬同沾汁,係一個簡單而香口既小食🤤

🔸咖喱吉列豬扒蛋包飯

🔸黑松露雜菌扁意粉

🔸風谷炒飯配燒汁肥牛

🔸七味炸豆腐
2023-03-21 79 瀏覽
最近見到好多人都講緊依間蛋包飯餐廳之前一直都以為呢間餐廳有堂食,原來係小食店只做外賣價錢非常之相宜,今日決定買外賣返屋企試吓先係咪落咗單之後其實好快就攞到,大約10分鐘左右黑椒牛柳絲炒烏冬 $48呢個應該係即叫即煮,返到屋企時依然仲熱辣辣,好香嘅黑椒香味,而且用上急凍烏冬,口感比較彈牙紅酒牛肋蛋包飯 $68賣相都幾精緻,其實入邊係炒飯嚟㗎,但炒飯比較濕,而且牛肋條略嫌偏硬。炸小丸子六粒 $25加蛋黃醬好合襯,好香口。鐵板燒帶子 $38帶子望落都好大粒,而且帶陣陣牛油香味。
最近見到好多人都講緊依間蛋包飯餐廳
之前一直都以為呢間餐廳有堂食,原來係小食店只做外賣

價錢非常之相宜,今日決定買外賣返屋企試吓先

係咪落咗單之後其實好快就攞到,大約10分鐘左右

黑椒牛柳絲炒烏冬 $48

紅酒牛肋蛋包飯 $68

炸小丸子六粒 $25

加蛋黃醬好合襯,
好香口。

鐵板燒帶子 $38

帶子望落都好大粒,而且帶陣陣牛油香味。
2023-03-21 40 瀏覽
因整身份証而途經元朗,趕返office 時,見到有蛋包飯外賣店,就買一份比自己,一份比同事~我order了 炒飯+多春魚同事order了 咖哩吉列豬扒蛋包飯另外再order了兩個小食:炸薯條 和 炸小丸子拎到返office,多春魚仍然香脆,炒飯份量十足,有帶子、粟米和鮮蝦,一個女孩食一份已經好飽!咖哩吉列豬扒蛋包飯欣賞 店家分盒載著吉列豬扒,吉列豬扒炸得香脆,蛋包飯份量十足,日式咖喱甜甜的,撈飯一流,同事是巨食男孩,食完一份已經飽左8成!再試埋小食:炸薯條 ---冇加太多鹽,有薯仔味,同事食到停唔到口~炸小丸子---打開外賣盒時,木魚仍然和我揮手,每一粒都落足料,有章魚粒,加埋沙律醬和紫菜碎,味道絕對係冇得輸!整體味道都好好,唔會太濃味又足料,性價比非常高!最值得讚係:店面+出品 整齊又衛生,外賣蛋包飯能夠保持形狀,唔會混到一團糟~其他小食 賣相精緻,見到已經覺得 很美味~除了蛋包飯外,店舖亦提供意粉、漢堡、烏冬,還有素食~種類非常多元化!商場內亦有提供立食位置~期待下次再來試試!風之谷蛋包飯西菁街23號K Plus地下6號舖

我order了 炒飯+多春魚

同事order了 咖哩吉列豬扒蛋包飯

另外再order了兩個小食:炸薯條 和 炸小丸子

咖哩吉列豬扒蛋包飯

再試埋小食:
炸薯條 ---冇加太多鹽,有薯仔味,同事食到停唔到口~

風之谷蛋包飯
西菁街23號K Plus地下6號舖

2023-03-14 55 瀏覽
芝士牛肉流心蛋漢堡 $58外型賣相打咭一流,手打牛肉漢堡味道調味適中富牛味,溶溶地既芝士十分惹味,加埋流心蛋一齊食,口感豐富非常。炸物拼盤 $68拼盤包含:多春魚、小丸子、炸豆腐、炸芝士年糕按呢個價錢黎講,份量真係超值,多春魚4條有,魚身炸得帶着蛋香的酥脆,肉質清甜鮮美,小丸子有2粒,外皮炸得金黃,咬落口外脆內軟,炸豆腐有2粒,同樣炸得炸金黃可口,芝士年糕有2粒,一啖咬落去,溶溶地嘅芝士滲出來,令人食唔停口。

芝士牛肉流心蛋漢堡 $58

炸物拼盤 $68

拼盤包含:多春魚、小丸子、炸豆腐、炸芝士年糕
2023-03-13 71 瀏覽
💖見元朗千色附近嘅K Plus開左間新外賣店,主打蛋白飯等外賣🥡,門口仲有立食區。見款式幾吸引決定試下~1⃣️海鮮汁帶子蛋包飯🐚 $68💖推薦!奄列滑嫩、蛋皮鬆軟,微流心好香口🤤,面頭灑上鹹香嘅櫻花蝦🦐提味又令口感豐富。有3個大大粒嘅帶子、2個青口,大件得黎質素幾好👍🏻,帶子鮮嫩。除左完整嘅帶子外,飯入面混入好多切粒帶子,呢個價位CP值好高。2⃣️鮮茄煎鱸魚蛋包飯🍅 $78💖呢款同樣出色,同樣有帶子粒。鱸魚肉質嫩,番茄汁唔會掩蓋魚嘅鮮味,反而更添開胃清新感。我屋企人平時唔食魚,今次成盒都比佢食曬🤣!3⃣️風谷炒飯 配多春魚4條🐟 $53💖炒飯香口,入面都有帶子、粟米粒🌽等。炒飯可以配吉列豬排🥩、炸小丸子、炸豆腐、燒汁肥牛、咖哩漢堡扒等,我就要左多春魚。炸皮香脆,灑上少少🤏辣粉已經好味!💖除左蛋包飯同炒飯,佢地仲有各款意粉🍝、漢堡🍔、烏冬🍜、小食🍤、飯餐等,連素食都有💚,小店黎講選擇幾多,推薦大家試下。

1⃣️海鮮汁帶子蛋包飯🐚 $68

2⃣️鮮茄煎鱸魚蛋包飯🍅 $78

3⃣️風谷炒飯 配多春魚4條🐟 $53

2023-03-05 77 瀏覽
元朗千色附近開左一間主打蛋包飯嘅外賣店,叫「風之谷蛋包飯」,是日有朋友到訪,想食物更加多元化,叫啲特別啲嘅野食,所以趁住呢個機會試吓呢間小店。小店除左有蛋包飯之外,仲有意粉、炒飯、蓋飯、炒烏冬,漢堡包同小食提供,但得一讚嘅係佢地有素食系列,適合唔同需要嘅人仕,非常貼心。由於已經有其他食物,我地只係叫左一個意粉、一個炒飯同一個蛋包飯。海鮮汁帶子蛋包飯:平時蛋包飯好多時都係配咖喱汁或者蕃茄汁,海鮮汁又真係係無咁常見。雖然係以外賣盒上,但賣相都幾吸睛,除左有帶子外,仲有兩隻青口,全部都鮮甜彈牙,配埋嫩滑嘅蛋食,以及用珍珠米炒成嘅飯,口感一流,非常滋味。紅酒松露牛柳扁意粉:唔食牛肉同飲紅酒嘅我本身對呢個菜式就無咩興趣,不過朋友們就非常喜歡,牛味香濃,入口嫩滑,扁意粉仲有al dente 嘅口感,非常掛汁,配上酸酸地嘅紅酒味,成個意粉唔洗幾耐就被佢地清晒。吉列豬扒炒飯:我地都試左佢地嘅風谷炒飯系列,炒飯本身已有帶子、鮮蝦、粟米同青蔥,亦都可以加配吉列豬扒、多春魚、小丸子、炸豆腐、燒汁肥牛或者咖喱漢堡扒其中一款,更可以加$20 揀鮮茄煎爐魚。炒飯炒得夠乾身,粒粒分明,配菜揀左要吉列豬扒,厚身得黎仲

海鮮汁帶子蛋包飯:

紅酒松露牛柳扁意粉:

吉列豬扒炒飯:

炒飯炒得夠乾身,粒粒分明,配菜揀左要吉列豬扒,厚身得黎仲炸得金黃香脆,雖然配有沙律醬,但個人認為唔使點已經好好味啦,值得一提係廚師仲預先幫我地剪開好幾件,方便幾個人分享。

3 樣野加埋都唔洗$200,咁嘅價錢食到咁高質嘅外賣,都算係性價比高。
2023-02-27 59 瀏覽
位於元朗西菁街的風之谷蛋包飯,一間帶來驚喜的小店。店名日系,但出品中西日合璧。下午經過KPLUS,從風之谷蛋包飯取外賣回家,打開包裝的第一印象已超乎想像 - 菜式的份量非常足,帶子大粒又多,煎得微焦,菜式Presentation方面也不錯。第一道是旋風青醬帶子扁意粉$78,牛油香恰到好處,而扁意粉則Q彈又滑順,帶子保守有5-6粒,大粒到嘩一聲。青口新鮮青口帶子炒烏冬$58是爆香型的烏冬,青口帶子則增添了層次感,無論是口感和視覺上都很是滿足。香蒜味吸引。小食起初選了炸豆腐$25和鐵板煎帶子$38。炸豆腐很特別,雖只有六粒,但柔軟多汁且外脆內軟,味道不會太鹹太膩,炸得恰到好處,沾上日本汁醬,正!。鐵板煎帶子六粒個個晶瑩剔透,鮮嫩多汁,外皮香脆而帶點焦香,一吃會再想吃。最後是芝士味手羽餃子$28,餃子香脆,芝士味濃郁但不膩,是西餐與日餐完美融合的一例。總括而言,風之谷蛋包飯的菜式層次分明又美味可口,不但選料考究(帶子新鮮大粒)調味也恰到好處,是間性價比極高的外賣餐廳,大家如果欲找一間味道優良但不太貴的外賣餐廳,風之谷蛋包飯應是不二的好選擇。風之谷蛋包飯元朗西菁街23號K Plus地下6號舖

風之谷蛋包飯
元朗西菁街23號K Plus地下6號舖
2023-02-26
2023-02-26 950 瀏覽
又有新店開左係Kplus,今次係蛋包飯嘅外賣店,除左蛋包飯都仲有好多其他野食喎,試下先。店名叫風之谷,正正係商場正門隔離,前身係食大阪燒嘅店舖黎。落完單,店家告知大約十五分鐘有得拎,去附近轉一圈先。真係啱啱好十五分鐘搞掂😆拎上手超熱即食一定好正。🥚黑松露雜菌蛋包飯一開盒就好香啦,超濃黑松露味,蛋混了黑松露醬,雜菌亦用黑松露醬炒過,滿滿都係黑松露味好正呀🤤再配上一口軟綿綿白飯,滿足😌🥚燒汁肥牛蛋包飯燒汁肥牛係原味嘅蛋包,但飯就有燒汁伴均,再配上香口肥牛片,又係好好味😝🐂泡菜肥牛炒烏冬有驚喜!烏冬炒得唔油膩之餘,仲好重泡菜味,酸酸辣辣勁正,肥牛下得也多,大推😍🐟多春魚風谷炒飯仲點左炒飯試下,有帶子、蝦、粟米同蔥花同炒,炒得乾身,飯粒粒分明。炒飯可以揀配一款餸,要左多春魚,炸得香脆正呀😋等拎其間同店家傾下偈,原來佢哋係酒店出身,仲係某間有名西餐廳做左幾年,唔怪得出品咁有水準,價錢貼地又好味,抵😘

店名叫風之谷,正正係商場正門隔離,前身係食大阪燒嘅店舖黎。

落完單,店家告知大約十五分鐘有得拎,去附近轉一圈先。

真係啱啱好十五分鐘搞掂😆拎上手超熱即食一定好正。

🥚黑松露雜菌蛋包飯

🥚燒汁肥牛蛋包飯

🐂泡菜肥牛炒烏冬

🐟多春魚風谷炒飯

2023-02-25
15 分鐘 (外賣自取)
2023-02-25 54 瀏覽
🔎風之谷蛋包飯 (元朗)無意之中見到呢個鋪位轉咗新鋪 係一間日式外賣店 選擇都唔少 揀咗幾款試吓 仲可以whatsapp落單慳好多時間🔹咖哩吉列豬扒蛋包飯 $68睇個名都知主打蛋包飯 試咗一款最主打嘅款式吉列豬扒係分開放 唔會俾啲汁整到淋哂 外拎賣拎到返屋企都未淋 如果住得遠可以考慮吓立食 鋪頭側面商場內有個立食專區咖哩係正常日式咖哩 仲有幾舊薯仔 蛋係旋風蛋 飯係珍珠米炒飯底🔹蝦汁海鮮蓋飯 $58海鮮有青口、帶子、蝦仁等 都算係高質食材 唔係好cheap果種 蝦汁都ok但如果再濃啲就開心啲 整體性價比都幾好 平民價但質素都中上🔹芝士牛肉流心蛋漢堡 $48 +$12炸薯條及汽水Burger都算抵食 個包係有芝麻果款漢堡 有加牛油烘過脆脆地 牛肉都算厚身 仲有溶咗嘅芝士同埋流心蛋 不過個蛋可以再生啲就好啲 個醬都唔錯 配菜有番茄、青瓜同生菜 薯條係直粗薯 跟餐嚟講份量都算多📍元朗西菁街23號K Plus地下6號舖🍴搵返相關地區👉🏻 #90sfoodieshare_元朗#食在元朗
🔎風之谷蛋包飯 (元朗)

🔹咖哩吉列豬扒蛋包飯 $68
睇個名都知主打蛋包飯 試咗一款最主打嘅款式