2019-09-01 1011 瀏覽
工作關係經過黃埔,一心以為九號水產有如日本魚市場咁墟冚,不過因為地理問題,人流唔多,九號水產入面有餐廳3-4間,超市一間。頤之味餐廳外貌乾淨企理,午市定食價錢大約88-188左右。常見刺身,三文魚吞拿魚帆立貝甜蝦都有。定食包汽水,沙律,小塊chocolate cheesecake,小塊薑絲魚塊加麵豉湯。$88(未加1)一個蔥花免治吞拿魚加三文魚當定食,算係好豐富!食物就不過不失,價錢同食物質素成正比,每樣食物雖然比唔到驚艷既感覺你,但比到一定既魚生滿足感比你!overall都係值既!環境舒服,人唔多,亦唔需要等位或者等好耐先上菜。地理位置就唔多就腳,雖則有黃埔地鐵站,但黃埔就唔屬於約食飯行街既地點了。

2019-08-29
2019-08-30 372 瀏覽
咁岩做野黎到黃埔,lunch 就諗緊在eaon 食定黎睇下啦,點知一睇刺身誤lunch time呀,直接拍板食ne間。 Ne間在九號水產裡面,食完飯仲可以去隔離個個超市睇日本貨。在餐牌上掙扎好耐最後叫左19號仔。沙津-番茄甜,栗米飽滿,無論生菜定紫椰菜都爽脆不帶苦,配沙津個個汁酸甜令人開胃。味噌湯-成個貝送出黎,仲煮完仲好大粒雖然煮走大部份的味但都好食,湯底對我有少少偏鹹(走開清淡風),同有別於其他味噌湯,它只有海帶,湯,貝,小蔥(?)幾款做配搭。涼拌菜- 原本以為豬/牛食落至係熟的三文魚(估)/吞拿魚,因為食唔出係咩魚,但個薑絲整到有吸海鮮味又唔多辣,居然令到我起想食的念頭。刺身飯- 帆立貝,三文魚同吞拿魚赤身+一大碗軟硬適中的珍珠米飯,之所以話一大碗因為要拌飯個陣壓得有d實然後就有d吃力。到主角刺身們都好新鮮,三文魚切粒但沒咩特別味,吞拿魚帶有淡淡海水的腥味,帆立貝最好食鮮甜呀~~ 甜品- 朱古力芝士慕斯蛋糕,朱古力同芝士咪味都重總結:價錢同價錢正比,質素頗高,下次如果在ne頭附近應該都會再黎食(想試海膽飯個個)

鮮甜呀~~

甜品- 朱古力芝士慕斯蛋糕,朱古力同芝士咪味都重

今日帶女兒第一次來九號水產做親子便當,順道遊覽一下九號水產,之前看過好多介紹有一些親子遊戲同設施,玩了009特務同海底游樂園。午餐選擇了在頤之味,因為座位環境比較寬闊同有BB椅,也有細佬喜歡的兒童餐-用車車型餐盒兒童餐- $68 雞肉炒飯比較硬身了少少,也有牛油粟米,玉子燒,及一包果汁。牛肉壽喜燒-$88牛肉煮得剛好,鍋內的菜很入味,豆腐也很滑,還有一隻生雞蛋自己放入鍋內,有三個小份量的前菜,包括有一片鮑魚,日式沙律菜及黃蘿蔔,及配一個白飯。燒雞扒飯-$68燒雞煎得剛好,雞肉滑味道也很好,同樣有三味前菜,配有麵豉湯和白飯。味道ok湯也ok甜品是一個粉紅色的櫻花🌸味的糕點,口感一般,味道太甜,本人同女兒都只咬了一口便沒再吃。價錢不貴,$100 以下有前菜有湯有飯,又坐得舒服。

兒童餐- $68
雞肉炒飯比較硬身了少少,也有牛油粟米,玉子燒,及一包果汁。
兒童餐

牛肉壽喜燒-$88
牛肉壽喜燒

燒雞扒飯-$68

味道ok
湯也ok

價錢不貴,$100 以下有前菜有湯有飯,又坐得舒服。
2019-04-20
牛肉壽喜燒
2019-04-17 560 瀏覽
湊完仔仔番學,緊要醫下個肚!上次睇到傳單好似唔錯咁,即刻想去試下!本來我想試佢地嘅海膽、蟹腳,可能我太晏,早已賣晒!咁我只好吖個蝦、三文魚、杋立貝、三文魚籽飯,個set lunch都唔錯,魚生新鮮,三文魚籽又夠脆卜卜!老公就叫另一個set,佢都讚夠新鮮同好味!下次我地要去試埋海膽+蟹腳!原來佢地仲有下午茶架,仲要平啲,揾個朋友陪我去食下先!🍱下午茶時段:15:00-17:00
湊完仔仔番學,緊要醫下個肚!

上次睇到傳單好似唔錯咁,即刻想去試下!

下次我地要去試埋海膽+蟹腳!

原來佢地仲有下午茶架,仲要平啲,揾個朋友陪我去食下先!
🍱下午茶時段:15:00-17:00

2019-03-07 605 瀏覽
落雨就要去近嘅地方,最好就係食魚生飯。但呢日無食魚生,食鰻魚飯。人好多,侍應做到手忙腳亂,不過我地都好快有位。鰻魚肉質厚滑,啖啖肉。燒汁味濃淡得宜,配飯食,一流👍🏻 飯量多,食極食唔完,超抵食啦 😋 飯上仲有山芋蓉同半生不熟玉子,非常豐富。山芋蓉雖然本身係無咩味,但勝在有益健康。玉子撈埋飯一齊,亦好拌飯。除左飯,仲有一碗沙律菜,菜新鮮,加左沙律醋汁 😋😋 舔舔脷。麵豉亦好好飲,鹹度剛好。食飽仲有兩粒紅豆湯丸 😋😋😋 超滿足。

食飽仲有兩粒紅豆湯丸 😋😋😋 超滿足。
2019-03-06
2019-02-26 506 瀏覽
呢度既丼飯有幾十種選擇😱 午餐價錢仲非常抵食😎 最平$68已食到😳 套餐包沙律、味增湯同甜品紅豆湯丸😏 而家凡惠顧每人送生蠔一隻🤗 生蠔有驚喜😊-九州吞拿魚赤身、蔥免治吞拿魚腩、三文魚、沖繩醬油玉子丼 🍱 ($98)份量都唔少😱 刺身雖然算不上正😅 但亦算新鮮😋 吞拿魚赤身很軟綿🤤 三文魚普通🤣 中間既蛋賣相不太吸引🥚 其實只係加左醬油😅 以呢個價錢黎講🤔 食到呢個質素絕對可以接受😛Instagram: e.for.eat
Instagram: e.for.eat
2019-02-10 547 瀏覽
從大陸回來去找吃,看到店鋪的新春廣告紙上丼飯很吸引決定一試,一份可以兩個人食,丼飯共有13種食材,最矚目是一整隻波士頓龍蝦在丼飯中央,我就把它當作撈起一樣撈匀,可以應一下節,惠顧滿100送一隻廣島蠔,飯後還有湯丸甜品,一餐很完滿。
2019-02-10
星期六同朋友去食發現原來佢地個lunch set係一至日都同價錢, 我叫咗個三文魚刺身飯,朋友就叫咗一客鰻魚飯, 食物嚟嘅時候係用大個盤托住成個餐,除左我地order既飯之外,成個餐仲有沙律有湯仲有甜品, 三文魚飯啲刺身多到成座山咁高,食都食唔曬,而且最難得係非常新鮮,鰻魚飯就會有啲蛋絲係面,而且個鰻魚係即叫即煮,熱辣辣出曬煙好香, 而且沙律既菜亦都好新鮮 ,唔會因為跟餐就比啲差啲嘅菜,個沙律雖然細細份,但係有兩款菜仲有粟米同車厘茄,絕對唔係求其hea你,甜品係湯圓,啲湯圓煙韌韌好好食,又唔會太甜 ,麵豉湯都唔會太鹹又唔會太淡,飲完唔會覺得好口渴,證明唔係落咗好多味精,而且咁啱做優惠食夠100蚊仲有隻生蠔送,隻生蠔都係好新鮮好鮮甜,而且成個set只係$58,真係好抵,過程中有入去坐到order,啲職員都好好禮貌,我哋問問題全部好有耐性而且用好有禮貌嘅態度去回應,整體感覺非常滿意, 絕對會再嚟幫襯,誠意推介俾大家

2019-02-02 265 瀏覽
今日黎個下午茶先,朋友介紹左我黎呢到食。環境比較清靜。睇左餐牌勁耐先揀到,因為真系花多眼亂。友人想叫海膽丼飯,但係冇提供,有少少失望。我想講呢到啲下午茶丼飯都好抵食,加埋一唔洗100蚊,以我叫左九州吞拿魚,赤身,三文魚🍣,帆立貝丼飯,都只係$58加一,加埋一,70蚊有找。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻仲有個麵豉油湯,抵食。仲要刺身勁新鮮,好鮮甜。有塊紫蘇葉,但我唔鐘意食,俾左朋友,有d人系好鐘意食,有d人就好極端,覺得紫蘇葉系好難食,軔我就系個個極端人。朋友叫左九州吞拿魚,赤身,牡丹蝦,帆立貝丼飯$78

友人想叫海膽丼飯,但係冇提供,有少少失望。

仲要刺身勁新鮮,好鮮甜。

朋友叫左九州吞拿魚,赤身,牡丹蝦,帆立貝丼飯$78
Monday 要 happy, no blue no blue,所以嚟食魚生飯。不過魚生鮮味到好似喺海洋游水時咁blue blue blue, so the sea is in blue... 😂 爛gag~ 講返餐廳,呢間係九號水產我最常去嘅,皆因好抵食,魚生又新鮮,組合款式又多。午市雖然好多人,但地方夠大,所以通常好快有位。呢日兩個人嚟食,搵位更易。魚生鮮到唔洗講,望下已經知。配菜沙律都好鮮,湯好飲。新正月,甜品仲有兩粒芝麻湯圓,正😋👍🏻題外話,餐廳提供free wifi 😂👏🏻

魚生鮮到唔洗講,望下已經知。

題外話,餐廳提供free wifi 😂👏🏻
2019-01-14
2018-12-25 240 瀏覽
全鋪都係魚生飯,都唔易揀。想口感滑啲、嫩啲、蛋白質豐富啲,就一定要揀有得生蛋黃嘅。唔怕有少少魚腥,想口感清新D啊,咁一定要揀吞拿魚茸,至於大大粒帶子簡直係我最愛。三種配埋一齊再加塊紫蘇葉,完美嘅魚生丼,才能一啖一啖蛋白質送入口,金黃雞蛋黃與豉油甜味溫和吞拿魚茸裡,腍腍滑滑口腔與白飯融和。食到中途,需要紫蘇葉一拼與吞拿魚茸一齊放入口中,香氣有種清新從喉嚨而上,呢種就係魚生飯嘅享受。大大粒帶子放入口,溶化感覺,好滋味。
全鋪都係魚生飯,都唔易揀。

九號水產開了一段時間,今日第一次來 lunch。看相片比真實吸引,這些想試那些又想試,最後點了吞拿魚帶子沖繩醬油玉子丼,吃罷結論是一次就夠了。抱著一試沖繩醬油玉子是什麼滋味的好奇心,原來只是蛋黃上加添些少醬油,沒有經特別處理調製,幸好混和吞拿魚一起吃可增加柔滑度。吞拿魚內吃到魚鱗,沒鮮味同時帶點腥味。帶子就不用多說,幾乎沒有味道。隨餐的紅豆蓉甜品,不太甜,可是包著紅豆蓉的外層 (不知是麻薯、寒天還是蕨餅的物體),軟熟一點會更好吃。連麵豉湯和加一服務費,這個午餐要 $86。吃丼的話,附近黃埔船 AEON 超市 Food Court 內當然有更好的選擇,或者在九號水產試試其他也不錯。
九號水產開了一段時間,今日第一次來 lunch。

吞拿魚帶子沖繩醬油玉子丼
2018-12-13
2018-10-19 570 瀏覽
Lunch time 經常經過九號水產,行到最後面,都會被一排魚生丼大型紙牌吸引。望真啲個紙牌價錢又唔係好貴,今日中午有幸同同事一齊落去認真研究魚生飯。本魚生飯餐牌有成四五頁,好多選擇有啲花多眼亂。我就揀咗個有吞拿魚片、吞拿魚蓉、雞蛋、仲有國切三文魚嘅丼,一個set 有齊咁多野,仲有沙律同湯添,沙律得都幾大碗㗎。我哋坐吧枱,睇住師傅將一片片魚生鋪響個飯以上,睇到都流晒口水呀。食之前將個雞蛋撈勻啲魚蓉一齊搬飯食,滿口蛋白質加醬由嘅香味,到而家都好回味。係個set 度,附送左個細細士多啤梨mosses 蛋糕, 唔到細細舊都好好味。袋定黃埔卡,食滿$300、有九折㗎

本魚生飯餐牌有成四五頁,好多選擇有啲花多眼亂。

袋定黃埔卡,食滿$300、有九折㗎

2018-09-02 719 瀏覽
星期日,一家人想去食日式午餐,又唔想食太貴,去九號水産睇下,預咗無平嘢!點知見到呢間楝咗幾個定食易拉架岀嚟。好多選擇,又平囉!好多係一舊水樓下。於是就試下。食物質素就 ok 啦,而目仲可以用抵食夾大件嚟形容。份糧非常十足!睇相就知道!不過服務就真係有待改善,個女侍應每次放低嘢都唔講係咩嚟,要估!問佢嘢,佢要同經理 double check ,但聲都唔聲就走開咗!講句 “唔好意思,我要 check 下先”咁都得啩!

2018-08-14 632 瀏覽
星期日去食飯唔想迫,就諗起9號水產呢個地方,地方新新地,而且上次去都冇乜人流,go!嗰度有幾間餐廳,我就揀咗呢間頤之味,似乎係走平民少少嘅日本餐廳。可以散嗌或者Set menu, 就算set都唔貴而且包好多野,咁我就叫咗$488二人set食。估唔到份量咁豐富,就連普通嘅沙律都咁大盆,用材唔hea啵,上面一堆三文魚子。佢個刺身都幾鮮味,三文魚都係厚切,而且係生磨Wasabi,誠意之作。而海膽係額外叫,$250合理價錢。正正常常起碼會跟埋紫菜,好過一D連鎖日本餐廳。大大份玉子燒美國牛肉壽喜燒鍋,肉質一般啦,但係$488包咁多嘢食絕對抵。仲跟埋兩碗毛蟹湯,可惜略嫌蟹味不足。食得太舒服,個場又靜,枱與枱都隔得開,唔洗迫,所以開心地叫咗兩杯啤酒飲。以為食完呀?仲有加州卷呀,三文魚燒蠔加州卷,絕對食會票價最後食埋甜品,好滿足!

正正常常起碼會跟埋紫菜,好過一D連鎖日本餐廳。

大大份玉子燒

仲跟埋兩碗毛蟹湯,可惜略嫌蟹味不足。

以為食完呀?仲有加州卷呀,三文魚燒蠔加州卷,絕對食會票價

最後食埋甜品,好滿足!
2018-08-12