大家都知而家疫情嘅關係,夜晚冇得堂食,香港人收工又收得夜,放工啲餐廳幾乎全部都收晒唯有叫外賣送餐啦! 點知今次叫呢間野真係伏到喊,都唔好話伏唔伏,基本上冇一樣野係擺得到落口!第一,送餐嘅餐廳嚟我屋企其實好近,我見熊貓5分鐘內就已經送到我度 ,送到來啲嘢食係凍嘅,得個上湯時蔬 係熱.生炒骨咬落去淡淡都係充滿化學味道,成浸腐肉味,以為一舊出事啦,點知舊舊都係咁!仲有個八珍豆腐煲,舊豆腐咬落去有啲宿水流出,仲有一千零一舊魷魚,腥臭既!真係嬲到即刻打電話去店家,點知第一次冇人聽,大概估到係 班廚房佬應該趕住收工,求L其其 煮! 未食夜晚飯嘅我,真係嬲到震,諗住再打多次點知有人聽。難食到一個點!

難食到一個點!

外賣送餐
呢間係冬菇亭嘅茶餐廳掂佢勝在價錢交平台好多選擇有泡飯炒粉麵飯同埋快餐 仲有男人的浪漫其實呢度幾好坐月台中間位置好寬敞我講夠快1.5米係圓枱自己為佢仲有點心同埋車仔麵食添真係都幾全面啲嘢幾好食今日食咗個 勝瓜肉粒泡飯勝瓜好多好新鮮肉粒非常鮮嫩豬肉味重都係50 50蚊好抵食啱曬一中附近嘅街坊呀 不過就位置唔係太多得嗰 幾抵食內裏都是淨乾淨嘅可以再幫襯 想試佢個梅菜扣肉飯同埋點心事嗰次車仔麵四餸都好抵食好大碗份量好足夠度係專門食車仔麵嘅 款式好多包羅萬有
2021-01-19 517 瀏覽
來到朋友家探訪,又到晚飯既時候,朋友提議用戶戶送app 訂餐,叫佢幫襯開既順豐潮菜,今餐好均衡飲食,有湯,有菜又有肉。🔻西湖牛肉羹🔻魚香茄子煲🔻蒜蓉炒時菜🔻椒鹽豬扒🔻秘製羊腩鍋入面有足料枝竹,爽脆馬蹄,羊腩,仲有生菜包埋,需要自行加熱,羊肉連皮帶骨,肥瘦適中,軟腍入味😋整體份量正常,味道正常,能在家食到大排檔既風味都唔錯。

🔻西湖牛肉羹
🔻魚香茄子煲
🔻蒜蓉炒時菜
🔻椒鹽豬扒
🔻秘製羊腩鍋

整體份量正常,味道正常,能在家食到大排檔既風味都唔錯。
2021-01-19
30 分鐘 (外賣送餐)
2020-12-15 388 瀏覽
12月疫情嚴重,晚市都暫停堂食。在家叫外賣梗係無飯煮婦既最佳選擇。第一次叫順豐的晚市打冷小菜外賣,先說包裝得確抵讚,打包得好好,多湯多汁既什菜煲同韭菜豬紅都安全送抵,完全無漏。家鄉碌鴨半隻,為下圖兩盒,份量充足,正,啖啖肉,墊底芋頭入味韭菜豬紅,打冷必叫,好企理,少辣,但有辣油可自加,風味仍在茄子牛仔骨煲,媽媽大讚茄子有界花,不hea場,配牛仔骨更好,唔使次次魚香茄子椒監豬扒,好耐無食,不辣,大人細路都啱食,香口海鮮什菜煲,如果唔中意乾海味,有海鮮選擇,只係貴十元八塊計埋折扣,唔使用$380及現金券,抵食。

家鄉碌鴨

韭菜豬紅,打冷必叫,好企理,少辣,但有辣油可自加,風味仍在
韭菜豬紅

茄子牛仔骨煲

椒監豬扒,好耐無食,不辣,大人細路都啱食,香口
椒監豬扒

海鮮什菜煲,如果唔中意乾海味,有海鮮選擇,只係貴十元八塊
海鮮什菜煲

計埋折扣,唔使用$380及現金券,抵食。
題外話/補充資料: 是次外賣為Fxxd Pxxxdx送遞
韭菜豬紅
茄子牛仔骨煲
椒監豬扒
2020-11-07 340 瀏覽
岩岩係下面食左碗車仔麵,但我深信自己係唔會再幫襯!!!自從畢左業出嚟做野之後我已經有一段時間無食過呢度既車仔麵!當時我同我男朋友(現時的老公)經常係度食嘢!老闆都好好!大家都熟曬了!但出左來做野之後,時間唔夾,變到可能星期六/日間唔時先幫襯一次!但呢排,我發覺好似轉左手了!樓面/收銀都唔同曬!有一晚,我同我老公落去食飯,當試新野!原本我地好肚餓,我地2個人叫左3個菜,其中一個炸大腸!唔好意思,我地唔係想浪費食物,而係d野食太差了!!原完唔係個會事!可能連厨師都轉埋!我地食左幾啖走人了....所以決定以後唔會再落去幫襯晚市!但車仔麵反而味道同以前差唔多!所以有時想食都會落來食下!呢個食評,我忍咗好耐先至打出嚟!轉左人,無論服務還是食物質素都係令我大開眼界的!佢哋好似唔係好自在做生意!對上一次,我入去自己搵咗張枱來坐!當時成間鋪其實係冇乜人,入面啲枱直頭係冇人坐!我揀咗一個角落位坐底,即時有個男人好唔好禮貌甘喝住我「喂!小姐!你一個坐呢度啦!」我都呆左!我有無聽錯?「喂」呀.....直到今次,我見個個男人唔係度再入去!車仔麵嚟到d牛丸凍冰冰!!個湯底咸到苦!我即時同佢地講!有個女人(應該老
岩岩係下面食左碗車仔麵,但我深信自己係唔會再幫襯!!!
直到今次,我見個個男人唔係度再入去!車仔麵嚟到d牛丸凍冰冰!!個湯底咸到苦!我即時同佢地講!有個女人(應該老闆娘)行過嚟話幫我換過,用隻匙羹筆走咗我另外未咬嘅嗰一粒!唔好意思都冇一句!好!算!
食左唔夠兩分鐘,有兩個女人帶住兩個小朋友入嚟話搵媽咪,係呢度唔見咗媽咪!問可唔可以借電話來打一打!有另一個女人講「呢度無窩....係唔係呢邊個個呀?(指住我)」我心諗,個女人智商都幾低窩....如果我係佢哋阿媽,見到自己個女喺度扭計話要搵媽咪,試問我仲會唔會咁淡定坐喺度食車仔麵睇戲呀??之後個老闆娘行過嚟話「呢度冇得借電話,你去第二度借!」之後個靚妹喺度扭計話「我係呢度唔見左媽咪,我一定要係度打電話!」個老女人就兇個靚妹,話「你話打就打呀?」當時我真係想拍檯!!擾攘左一輪,我女人堅決唔肯俾佢打電話!我就忍唔住大聲嗌「係唔係要打電話?我呢度有電話你用我嗰個打啦!」個老闆娘見到我咁樣就話肯借個電話比人哋打!我話唔好用佢嗰個,用我呢個打啦!之後個靚妹打完電話俾佢阿媽,個女人懶係好心甘係度解釋!我想講,借個電話俾個小朋友打下係米好難呀?依家人地唔見左阿媽緊係緊張家啦!甘黑心!俾在以前既老闆一定唔會有呢d事發生!
真係希望你生意興隆!我估都好快再轉手
2020-11-07
2017-11-18 1433 瀏覽
很久沒在這裡吃飯了,原來這檔口剛換新的打冷師父及廚師!有點意思,頗正宗的潮式鹵水!小茶也不錯!聽說新廚師以前是順利邨'幾好'的大廚!味道不錯!今晚吃了炸子雞、𠧧水拼盤、潮式煮烏頭!這個潮式煮烏頭頗特別!炸好的烏頭再加上上湯、東菇、肉𢇁!頗野味!

今晚吃了炸子雞、𠧧水拼盤、潮式煮烏頭!
炸子雞
2017-11-11