2023-08-24 1359 瀏覽
朋友從外國返來,諗住帶佢食下正宗粵菜。來到無乜人,大堂得兩張台。食順德菜少不了魚,加上點菜經理強烈推薦就點左條魚。重點來了,佢秤左條3斤半嘅魚,無諮詢過我地,就咁劏左。兩個人點食3斤半?而且佢都知我地點左比較多其他野。埋單就係條魚都差不多兩千蚊,睇唔出條河魚點解咁貴咯。其他兩個菜都有甩漏都懶得講了。失望咯,以為係大陸先會俾人先劏魚後秤重,估唔到今時今日香港都係咁。平時每個月都會去幫襯吓,以後都唔去啦。希望大家諗清楚先好去。
2023-04-28 1847 瀏覽
這間順德公由一年前第一天上班同事強力推薦,期待著這餐午飯足足一年。到了今天,我在這公司的最後一天終於連同推薦我食這店的同事去試了。入到去,很有舊式酒樓㮧格局,有一個位是有新鮮海鮮的,證明魚是新鮮啦,我很怕食不新鮮的魚,很腥。正確來說由細到大,直到現在都不喜歡食蒸魚。但經過了今次吃魚的經驗可能就改觀。魚是即蒸的,腥味不重,那些應該是鮮味吧。魚骨沒想像中多,挑好骨就可以啖啖肉,鼓油提升了魚的鮮味。梅菜亦很夾,餸飯一流。跟餐的飯都幾多,一啖飯一啖魚一啖梅菜很快就解決完。三個人,有職員優惠$295,人均$100,耐不時來一餐高質蒸已很滿足。幸運最後一天來試了。

但經過了今次吃魚的經驗可能就改觀。

魚是即蒸的,腥味不重,那些應該是鮮味吧。

魚骨沒想像中多,挑好骨就可以啖啖肉,鼓油提升了魚的鮮味。

幸運最後一天來試了。

2023-04-28
今次lunch 得一個人,唔好意思坐底食就叫左外賣。侍應姐姐好熱情,一黎就叫我坐低慢慢睇。等外賣等左10分鐘仲主動幫我催單🌟-1️⃣手打鯪魚粥(特點,$42.8)鯪魚球是順德名菜,原來鯪魚粥都唔差。鯪魚球冇骨,調味唔錯。粥底係偏水既,亦唔係話好綿。但出奇地幾入口,仲有大量菜粒、薑絲同陳皮絲係粥到,食完岩岩好飽,都幾正。-2️⃣指定特製靚燒賣(特點,$42.8)係酒樓會食到既味👍🏻-後記:本身想食埋雙皮奶,可惜暫時冇🥺魚魚好大條,好可愛
1️⃣手打鯪魚粥(特點,$42.8)
手打鯪魚粥

2️⃣指定特製靚燒賣(特點,$42.8)
酒樓會食到既味👍🏻
燒賣

後記:本身想食埋雙皮奶,可惜暫時冇🥺
魚魚好大條,好可愛

外賣自取
手打鯪魚粥
2023-03-15 965 瀏覽
朋友熱烈推介,話招呼好食物質素好,經朋友介紹,預先通知經理,滿懷希望去幫襯,點知食到一肚戲,忍唔住要喺呢度同大家分享,去唔去你自己衡量,我以後都唔會再去這些態度差菜館,當晚叫的菜式不是最便宜,也叫了最貴的魚吃,同客人去食飯,當晚約三成坐滿,叫了很普通的小菜,等了很久,不合理的等候時間,要求取消一個等了很久的小菜,價錢不算平宜,地點也比較難去,職員只會關心熟客,菜館的經理級,比說話客人聽,挖苦客人,態度極差!一套气離開,中伏!
2023-03-07
2023-03-06 930 瀏覽
而家要專做一味菜式既生意應該好難做,喺香港地越來越少正宗嘅菜館,以我所知「順德公」係家庭式打理,老闆,老闆娘,太子仔等人到再鋪入邊主理今次有幸跟我上司請黎食飯可以食到美味正宗既順德菜式😍😍多謝晒😛藍澳龍蝦刺身 啲肉好爽脆皮咕嚕肉堅係脆皮豆腐蒸帶子 👌🏻川芎白芷天麻魚頭湯拍蒜豉汁蒸魚(但我忘記咗係咩魚)我自己本身不是太好魚(尤其係河鮮魚),但係都可以整到好味,平時我只係會食一小舊魚片,但係當日我都食咗一大嚿魚腩🤣

今次有幸跟我上司請黎食飯
可以食到美味正宗既順德菜式😍😍多謝晒😛

藍澳龍蝦刺身
啲肉好爽

堅係脆皮

豆腐蒸帶子 👌🏻
川芎白芷天麻魚頭湯

拍蒜豉汁蒸魚
(但我忘記咗係咩魚)
龍蝦刺身
龍蝦刺身
2021-11-17 3123 瀏覽
富貴三太公食順德菜又點會少左蜆介鯪魚球,同d侍應姐姐傾計,就聽佢地推薦既呢個餸蜆介鯪魚球就做得幾好,咬落去好彈牙,炸藕盒都d窿都釀滿哂餡,一次過試哂手工菜!油鹽水蒸山坑鯇我第一次聽呢種魚,因為本身我好怕河鮮有陣泥味,本身都有少少猶豫,但好彩聽左介紹試! 食落好鮮甜,油鹽水唔會喧賓奪主不過本身條魚都幾多骨,如果本身怕多骨就要諗下啦天麻魚頭湯近排天氣好飄忽不定,成日頭痛,就試一試呢個湯啦一上枱就已經有好香好香既天麻味道,飲落好順喉舒服,睇落都好足料咁,唔太飲到味精既味道慢火翅湯浸滑雞件名乎其實既滑雞!勝瓜清爽,同雞件一樣都索哂個湯底既味道,就算食完偏濃味既餸都會飲得出湯底既清甜同原材料既味道

油鹽水蒸山坑鯇
但好彩聽左介紹試! 食落好鮮甜,油鹽水唔會喧賓奪主
不過本身條魚都幾多骨,如果本身怕多骨就要諗下啦

天麻魚頭湯
近排天氣好飄忽不定,成日頭痛,就試一試呢個湯啦

慢火翅湯浸滑雞件
題外話/補充資料: 最後係睇到d侍應姐姐都好親切,聽到佢地會同下d客人傾下計,有個老人家應該成日黎,聽佢地對話好似鄰居朋友咁,好有人情味!
2021-11-04
2021-11-16 1439 瀏覽
平時食開日韓美食,今次天氣轉冷,想飲下湯補下,平時屋企人下午飲茶又去開呢間酒樓,今次試下晚餐首先叫左順德公漁村最出名既河鮮,佢地既河鮮係經過檢查,絕對冇問題油鹽水蒸山坑鯇非常新鮮,食落去超滑,賣相都好靚再叫左個順德板煎釀三寶,其實佢個名堂叫(富貴三太公)配醬汁一流叫左個菜慢翅湯浸滑雞件節瓜浸雞好好食 味道剛剛好最後就係最期待既湯天麻魚頭湯超足料,超補、有雞腳,俾我飲鬼曬總結黎講新鮮又抵食,下次會再食

油鹽水蒸山坑鯇
非常新鮮,食落去超滑,賣相都好靚

再叫左個順德板煎釀三寶,其實佢個名堂叫(富貴三太公)

配醬汁一流

叫左個菜

慢翅湯浸滑雞件

節瓜浸雞好好食 味道剛剛好

最後就係最期待既湯

天麻魚頭湯

超足料,超補、有雞腳,俾我飲鬼曬

總結黎講新鮮又抵食,下次會再食
突然興致勃勃想吃順德菜加上我又好鍾意食魚所以就專程去到位於佐敦的「 順德公漁村河鮮酒家 」食正宗的順德菜在香港很少吃到這裏由河鮮至尊 魚料理之達人親自主理食完之後都覺得佢哋真係實至名歸呀職員招呼殷勤親切隨即開咗一壺茶同滾水俾我哋濕濕口餐牌實在太多食物選擇所以叫店員推介他們推介來到這裏必定要試試招牌魚及燉湯之外還有這裏的大良雙皮奶呢平時成日出街食好少飲到燉湯靚湯所以我哋就order咗宮廷御用的「 蟲草花鮮響螺頭燉老雞湯 」店員舀起湯渣還有我喜歡嘅雞腳仲有蟲草花當然不少得主角老雞飲落去藥材味道很濃郁飲完一碗湯隨即要追加再添實在太鮮甜了還很滋補呢!「 順德大鯪魚雕啄龍吐珠」這一款菜式是全國首創金牌得主採用原條鯇魚肉製成的鯪魚球一啲都唔腥就連我身邊朋友唔食鯪魚球都大贊而且鯪魚真的真的很大條魚肉很滑溜簡直就係鮮味十足「 簡易秘製鴛鴦咕嚕肉 」太子成名脆皮咕嚕肉原來大有來頭!食過全港嘅咕嚕肉最好食係呢間真的是很出色因為佢嘅醬汁酸酸甜甜恰到好處之外食落去竟然有外皮香脆咕嚕肉質鮮嫩嘅感覺這種口感及味道真的很難得「 懷舊大良炒鮮奶帶子蝦粒 」鮮奶控的我最鍾意佢嘅Creamy口感而且入面嘅餡料豐富帶子及蝦
突然興致勃勃想吃順德菜
加上我又好鍾意食魚

所以就專程去到位於佐敦的
「 順德公漁村河鮮酒家 」
食正宗的順德菜

他們推介來到這裏必定要試試招牌魚及燉湯之外
還有這裏的大良雙皮奶呢

平時成日出街食好少飲到燉湯靚湯
所以我哋就order咗宮廷御用的
「 蟲草花鮮響螺頭燉老雞湯 」
店員舀起湯渣還有我喜歡嘅雞腳
仲有蟲草花
當然不少得主角老雞
飲落去藥材味道很濃郁
飲完一碗湯隨即要追加再添
實在太鮮甜了
還很滋補呢!

「 順德大鯪魚雕啄龍吐珠」
這一款菜式是全國首創金牌得主
採用原條鯇魚肉製成的鯪魚球一啲都唔腥
就連我身邊朋友唔食鯪魚球都大贊
而且鯪魚真的真的很大條
魚肉很滑溜
簡直就係鮮味十足

「 簡易秘製鴛鴦咕嚕肉 」
太子成名脆皮咕嚕肉原來大有來頭!
食過全港嘅咕嚕肉最好食係呢間
真的是很出色
因為佢嘅醬汁酸酸甜甜恰到好處之外
食落去竟然有外皮香脆
咕嚕肉質鮮嫩嘅感覺
這種口感及味道真的很難得

「 懷舊大良炒鮮奶帶子蝦粒 」
鮮奶控的我最鍾意佢嘅Creamy口感
而且入面嘅餡料豐富
帶子及蝦粒嘅份量也頗多
用嚟撈飯簡直健康又美味
大人細路都好鍾意食呀

「 馳名中外大良雙皮奶 」
雙皮奶有凍有熱任君選擇
呢個天氣最啱食碗熱雙皮奶啊
牛乳味道確實非常香濃
食落去啖啖滑溜
令到我好想再追加一碗

這一餐晚餐真的非常豐富、滿足而歸
難怪幾乎全場爆滿
見到餐牌食物嘅價錢好抵食
咁新鮮咁好味咁嘅價錢真係好難得
性價比高極之高
下次一定帶媽媽來試吓!
2021-10-06 1428 瀏覽
家中老人家生日飯,諗住帶佢食特色餐廳,心儀呢一間。訂枱時特登備注訂一隻乳豬,並有問價錢盛惠$1000。黎到打開餐牌準備點菜,大部份價錢為時價,小菜選項只有10款八款而已。來到魚缸揀河鮮,只有幾款淡水魚,一款澳洲龍蝦,和一隻蟹😓詢問部長想要食蝦,回覆是沒有蝦,只有一款龍蝦,18xx 一隻,已經知道價錢要有心理準備俾人劏,但一行12人,都知道點都要俾佢劏一下,揀咗條魚,開頭同我講$1x 一兩,撈起上嚟,話齊頭收$800,可以做兩味。其實成間野廚房部煮嘢食係好食嘅,但係買單就知賴嘢!乳豬收我1280(未計佢嘅加一)條魚收我1000🥶🥶..同個經理講,就好唔情願減返200俾我條魚,但隻乳豬就費事同佢坳數🥶🥶唔會再有下次

2021-09-14 988 瀏覽
今日試咗下佢哋嘅揚名四海瓦罉,再配月桂冠日本酒,🐳愛說話的鯨魚,清酒飲落非常香,純米酒飲落真係香氣濃郁,🤤而且入口嘅酸甜,到令人非常之回味。第一次發現原來清酒配海鮮🥢仲可以咁夾!我哋試咗佢嘅兩個魚咀,同樣係非常之新鮮~店員好窩心用一個熱辣辣嘅石鍋,新鮮送上,係你面前兜幾兜,先放落碟入邊❤每人一份,非常周到嘅服務,令人倍感窩心👍我哋仲飲咗佢嘅清酒,配埋呢個魚咀,魚嘅鮮味配上清酒,🍶更加可以提升海鮮鮮味,酒嘅厚度同樣好有感質感。

一份,非常周到嘅服務,令人倍感窩心👍

2021-09-13 420 瀏覽
好有特色嘅清酒體驗!😍因為朋友鍾意飲日本酒,見到呢一間餐廳喺度做緊海鮮配清酒套餐,🥰仲有難得嘅白川鄉碳酸純米,當然要試吓啦~佢哋嘅雪戀明蝦球非常好味,彈牙嘅蝦球,炸過之後,酸酸味味,配上米酒,口感非常綿密。而且清酒🍶帶有起泡感,飲落就好甘甜😋而且因為經過二次發酵,清酒更加濃郁。配上沙律明蝦球,鮮嫩嘅🦐蝦球,清酒嘅滋味🥢更加可以大大提升蝦嘅鮮味,中日合璧,Fusion菜兩者好夾,非常匹配!
好有特色嘅清酒體驗!😍因為朋友鍾意飲日本酒,

佢哋嘅雪戀明蝦球非常好味,彈牙嘅蝦球,炸過之後,酸酸味味,

中日合璧,Fusion菜兩者好夾,非常匹配!
2021-05-30 980 瀏覽
樓面職員很沒禮貌!蝦餃點心的皮爛蓉蓉水咁樣,職員叫我咁你唔好要啦取消佢啦!仲要發我脾氣咁嘅服務態度😡每星期都嚟每次開位叫極都唔應!初初去佐敦順德公未食過我一個人叫咗8樣點心想試吓!點知之後每次來都比啲樓面話我大食周圍同隔離枱唱我!請問我來唔食野你哋會有錢賺咩?啲阿婆阿伯每人叫一樣點心坐成朝嗰啲佢哋就好好招呼!呢度個老闆請埋啲咁嘅大陸阿姐做樓面聽執笠啦!
2021-05-30
$150 (早餐)
2021-04-19 978 瀏覽
My go-to restaurant for 河鮮。I prefer this Jordan branch cos there’s a car park right next door, service is better and and tables are more spacious. Normally I come here for the fish 方利and the 排骨陳村粉. 陳村粉 was soft and didn’t gel together like some places. Went well with the rib sauce.This time we ordered other 小菜:響攞燉雞湯,(nice but could be less oil)Cooked 魚皮- very crunchy, no fishy taste.鯪魚肉釀青椒- I’m not a fan of 鯪魚 or green peppers but the others liked it.咕嚕肉- ok. Crispy, batter not too thick. 蒸魚, (n

蒸魚, (no 方利 tonight). Server suggested an alternative, but I didn’t like all those thin bones.

梅菜蒸菜心,菜心 tasted very sweet; 梅菜 not too salty. Good.

蒸雞, a signature dish, being chicken pieces steamed in a copper plate. Chicken was tender.

煎焗魚嘴 as casserole.

For dessert, we ordered the 雙皮奶 (better to pre order) and the 黑糖馬拉糕. Both good.

The yellow one was too dry.

In summary, good place for dinner, esp if you like seafood。Recommended.
2020-09-25 1415 瀏覽
順德公漁村出名新鮮河鮮,以前未封關,晚上遊客總是排隊吃飯。今早去油麻地街市買凍肉便去順德公吃點心 bunch,想不到今天吃的這幾個點心也十分出色,性價比高。鮮蝦腸粉三件腸粉,每件有中蝦仁二隻,皮滑蝦爽,豉油好味。順德釀尖椒魚肉起膠彈牙,重點是青椒煎得青綠脆口。跟平常坊間街坊吃到的overcooked軟軟釀青椒絕對不一樣。安蝦咸水角皮脆,熱得燙口,餡料一般。陳皮香茜牛肉球重陳皮芫茜味,牛肉滑,如果有馬蹄粒,可再加分。蠔皇鮮竹卷這鮮竹卷十分可口,餡料有蔬菜,芡汁不糊,沒有全肉餡那麼膩。蟹籽百花魚肚魚肚入味,蝦爽,但是一隻隻放在魚肚上面,沒有拍鬆成膠,那便不是百花了。又是一頓美味的點心餐。留意順德公漁村優惠早茶是11点15分前結賬但可繼續坐下到12時。11点15後下單的点心便是午市價錢,要貴大約40-50%。我想點心質量應該是沒有分別的。
順德公漁村出名新鮮河鮮,以前未封關,晚上遊客總是排隊吃飯。

鮮蝦腸粉
蝦腸

三件腸粉,每件有中蝦仁二隻,皮滑蝦爽,豉油好味。

順德釀尖椒
釀尖椒

安蝦咸水角
安蝦咸水角

皮脆,熱得燙口,餡料一般。

陳皮香茜牛肉球

重陳皮芫茜味,牛肉滑,如果有馬蹄粒,可再加分。

鮮竹卷

這鮮竹卷十分可口,餡料有蔬菜,芡汁不糊,沒有全肉餡那麼膩。

蟹籽百花魚肚
蟹籽百花魚肚

又是一頓美味的點心餐。

留意

2020-09-25
$75 (早餐)
蝦腸
釀尖椒
鮮竹卷
  • 鮮蝦腸粉
  • 釀青椒
2020-01-01 2021 瀏覽
順德菜出名食河鮮, 所以lunch過嚟最好就係食番個梅菜鯇魚飯😊。鯇魚好鮮甜, 一啲腥味同泥味都冇, 魚可以揀魚腩部份, 肉質地更嫩滑,梅菜鹹鹹地,撈埋豉油非常好送飯, 勁推介。見人家叫了福建炒飯, 賣相唔錯,份量十足, 於是我地又點了,好彩我地有幾個人share著吃, 唔係真係要打包😅。點心返而只係點左幾樣:煎腐皮卷、陳村粉蒸排骨、釀苦瓜同牛肉球。牛肉球意外地好彈彈地牙,感覺鮮甜、陳村粉係我至受,佢地呢個有好濃蒜香,好好味。

2019-12-23