2018-07-13 658 瀏覽
打去叫咗個辛辣麵 + 紫菜包飯,去到拎先發現阿姐煮咗牛肉芝士麵比我⋯(其實都知要佢整過啱嘅麵比我咁本身煮好嘅佢會掉,有衣食所以算數啦⋯)因為唔食芝士,就問阿姐芝士應該唔大塊架呵?可唔可以自己挑走佢⋯阿姐答我唔大塊嘅⋯辛辣麵餐係 $30 而牛肉芝士麵餐係 $35,阿姐自己出錯竟然想收我 $35 囉⋯反到去發現係個麵有芝士味,而唔係阿姐放片芝士落去⋯(對於唔食芝士嘅人嚟講,其實無乜分別⋯都係一陣令人難受嘅芝士味⋯)食過咁多次,真係每況愈下囉⋯望到舖頭貼住「頂讓」,我諗都係時候架啦⋯
打去叫咗個辛辣麵 + 紫菜包飯,
去到拎先發現阿姐煮咗牛肉芝士麵比我⋯
(其實都知要佢整過啱嘅麵比我咁本身煮好嘅佢會掉,
有衣食所以算數啦⋯)

因為唔食芝士,
就問阿姐芝士應該唔大塊架呵?
可唔可以自己挑走佢⋯
阿姐答我唔大塊嘅⋯
辛辣麵餐係 $30 而牛肉芝士麵餐係 $35,
阿姐自己出錯竟然想收我 $35 囉⋯

反到去發現係個麵有芝士味,
而唔係阿姐放片芝士落去⋯
(對於唔食芝士嘅人嚟講,
其實無乜分別⋯
都係一陣令人難受嘅芝士味⋯)

食過咁多次,
真係每況愈下囉⋯
望到舖頭貼住「頂讓」,
我諗都係時候架啦⋯
外賣自取
2018-06-27 520 瀏覽
今日下午我們喺太子附近做完嘢之後,行過砵蘭街見到有間叫「韓食」嘅韓式小食店,所以我們就去買嚟食!雖然「就咁睇」舖面唔算係好大間,但食物嘅款式種類選擇都幾多!同埋當時亦都有幾多人客排隊買嚟食!而我們就買咗辣炒年糕,年糕嘅質感非常煙韌彈牙,就算放凍咗先食都係咁彈牙,除咗年糕之外,仲有幾件魚糕、相當入味嘅泡菜、紅蘿蔔、鷄蛋等等等等⋯⋯味道超香辣惹味,令人有想種食完想再食嘅感覺,真係超正呀!係本人嘅必食推介!
同埋當時亦都有幾多人客排隊買嚟食!
而我們就買咗辣炒年糕,年糕嘅質感非常煙韌彈牙,
就算放凍咗先食都係咁彈牙,
令人有想種食完想再食嘅感覺,真係超正呀!
係本人嘅必食推介!
辣炒年糕
2018-01-26
辣炒年糕
2018-04-21 691 瀏覽
一肚氣!!!下不為例!各位請注意!點左大炸魷魚鬚同泡菜腩肉飯先不講味道如何但此店的份量真的非常少回到家見到咁,本打算食完就算 但....打開盒飯...眼見肉又細塊,且泡菜味有好重的雪藏味重點個菜叫泡菜炒腩肉為何係泡菜湯浸幾塊小腩肉呢?大炸魷鬚亦只有十幾條左右,索價收$48?炸粉又多,份量得半兜甜辣醬只有甜味於是我就致電查詢女店主稱泡菜腩肉飯內已放「7」塊腩肉女店主稱此為非常正常份量更掛斷電話就了事味道不佳就算態度都不佳請問如何再惠顧?如各位不相信可以到呢間店試下但保證食完一次,必定不會再惠顧!
一肚氣!!!

下不為例!各位請注意!

點左大炸魷魚鬚同泡菜腩肉飯

先不講味道如何

但此店的份量真的非常少

回到家見到咁,本打算食完就算

但....
打開盒飯...
眼見肉又細塊,且泡菜味有好重的雪藏味
重點個菜叫泡菜炒腩肉
為何係泡菜湯浸幾塊小腩肉呢?

大炸魷鬚亦只有十幾條左右,索價收$48?
炸粉又多,份量得半兜

甜辣醬只有甜味

於是我就致電查詢

女店主稱泡菜腩肉飯內已放「7」塊腩肉

女店主稱此為非常正常份量
更掛斷電話就了事
味道不佳就算
態度都不佳請問如何再惠顧?

如各位不相信
可以到呢間店試下
但保證食完一次,必定不會再惠顧!
2018-04-21
10 分鐘 (外賣自取)
$45 (宵夜)
  • $48得10條既炸魷魚鬚
  • 泡菜浸幾塊腩肉飯
2018-01-25 1203 瀏覽
今次阿SIR帶我嚟掃街,話說佢上個禮拜食完之後,大讚好味又抵食,有好嘢食我又唔會介意坐街既,點知去到原來鋪出面已經無再放摺枱,現只做外賣,但既然一場嚟到,最多外賣去隔離公園食囉。。。蜂蜜芥末炸鷄(小) $26 呢個我好推介,炸鶪唔會出現厚漿,鷄又熱又滑,味道甜得嚟帶點芥末既辣,而且有成7件雞咁多喎宮廷紫菜包飯 $28 雖然配料普通,但飯既口感好好,唔會過腍過硬,而且紫菜又唔會靭,有兩大條,好抵食芝士蛋卷 $40 呢個我有少少微言,因為價錢相對地偏貴,所以要求高返少少,就係蛋唔夠滑,同埋芝士唔夠多同濃,但好在夠熱辣辣彌補返dd不足韓國冷麵 $35 近期我大愛韓國冷麵,因為鍾意麵好滑溜同加有醋汁,但呢度不足之處係麵唔夠凍同滑,但一碗份量就非常多,秘汁同泡菜同樣香濃開胃,各有各吸引之處後記:小店以街坊價做出有水準食物,雖然只做外賣,但我都真心推介!兩人共消費 $129

蜂蜜芥末炸鷄(小) $26

宮廷紫菜包飯 $28

芝士蛋卷 $40

韓國冷麵 $35

後記:
小店以街坊價做出有水準食物,雖然只做外賣,但我都真心推介!

兩人共消費 $129
2018-01-22
外賣自取
肚餓的話其實唔係難諗食咩因為乜都好想食但唔太餓又好口痕就真係難諗又要好食又唔要普通食串魚旦燒賣又要食light啲又唔想貴因為唔肚餓但又貴食真係唔抵架嘛真係好煩。自己都覺得自己煩今次揾到呢間「韓食」真係一次過滿足晒你幾個願望(冇影到menu)1。蜜糖芥末味炸雞搥口痕想食炸雞,好開心佢呢度啲炸雞唔大隻,幾啖就食完唔會滯原本佢有幾種味,我地決定問番店既人求推好nice的miss店員介紹番又真係幾好味!甜甜地又夠肉又juicy. $25/4隻搥,岩晒唔太肚餓既人。下次可以叫幾款再試!2。宮廷紫菜包飯呢個就有少許失望既,唔係難食。只係啲飯有點削,佢仲有個source配番,希望佢下次會冇咁削3。水冷麵其實真係唔肚餓。不過都叫左個水冷麵好鍾意食水冷麵,呢個比出面仲多左泡菜同紫菜,啲蘿蔔好爽有口感要讚下miss店員(定老闆娘卦),佢真係好nice, 好有禮貌,仲要唔駛提都會自動幫客人追未黎既柯打,呢啲小店真係要支持下。
肚餓的話其實唔係難諗食咩
因為乜都好想食
但唔太餓又好口痕就真係難諗
又要好食又唔要普通食串魚旦燒賣又要食light啲
又唔想貴因為唔肚餓但又貴食真係唔抵架嘛
真係好煩。自己都覺得自己煩

今次揾到呢間「韓食」
真係一次過滿足晒你幾個願望

(冇影到menu)

1。蜜糖芥末味炸雞
口痕想食炸雞,好開心佢呢度啲炸雞唔大隻,幾啖就食完唔會滯
原本佢有幾種味,我地決定問番店既人求推
好nice的miss店員介紹番
蜜糖芥末雞搥

又真係幾好味!

2。宮廷紫菜包飯
宮廷紫菜包飯

3。水冷麵
其實真係唔肚餓。不過都叫左個水冷麵

水冷麵

蜜糖芥末雞搥
水冷麵
  • 蜜糖芥末炸雞搥
2017-04-19 1094 瀏覽
原本黎呢頭係去食好出名既涼面同雲吞, 點知去到賣哂行返轉頭就發現呢間一樣有雲吞, 個賣相仲非常相似呢到係有得坐低食, 不過係坐街邊先要左個雲吞, 順便加一客炸魷魚鬚, 加甜酸醬, $25, 好香脆, 估唔到都幾好食試左炸魷魚鬚質素OK, 就不妨試多款, 再加多客芝士玉子玉子係新鮮即製,  外層唧上茄汁咬落去入面幾熱, 入面芝士份量幾多最後黎既雲吞, 要左少少辣, 加上莞茜香蔥每隻雲吞雖然細粒, 但裡面既肉涵無偷工減料, 幾飽滿, 整體味道OK好可惜, 當晚我們2人回家都肚痾了要同一時間一起肚瀉, 真係好巧合, 唔肯定同食既野有無關係
原本黎呢頭係去食好出名既涼面同雲吞, 點知去到賣哂

行返轉頭就發現呢間一樣有雲吞, 個賣相仲非常相似
呢到係有得坐低食, 不過係坐街邊

試左炸魷魚鬚質素OK, 就不妨試多款, 再加多客芝士玉子

玉子係新鮮即製,  外層唧上茄汁
咬落去入面幾熱, 入面芝士份量幾多
最後黎既雲吞, 要左少少辣, 加上莞茜香蔥

好可惜, 當晚我們2人回家都肚痾了

要同一時間一起肚瀉, 真係好巧合, 唔肯定同食既野有無關係
2017-04-15 674 瀏覽
太好喇,又揾到平野食。喺香港食韓國野多數都係偏貴,一來要捱貴租,二來就係唔知點解就係貴好多,明明好多都係普通野。揾到韓食都係因為新假期,想去太子揾平野食,睇下食評,見到評價唔錯,所以六點幾放左工就黎試下。舖頭細細間,客人人流唔算好多。有櫈俾人坐底食。炸雞看落受歡迎,見坐底還是外賣嘅都會點炸雞。可惜今晚自己一個人食,如果同朋友黎就一定試炸雞、玉子燒同年糕。我叫左辣拌冷麵。因為舖頭做外賣生意嘅關係,野食都係用即棄餐具。其實我係堂食,或者因為想望落去乾淨啲,老闆都會用蓋蓋實。份量適中,都偏多,我因為唔鍾意食泡菜嘅關係,所以覺得好咸。如果冇泡菜嘅,係非常好味,唔會太辣,多返啲青瓜絲就最正!好驚喜呀,韓食真係冇介紹錯!下次一定要試佢嘅炸雞、玉子燒同年糕!
太好喇,又揾到平野食。
喺香港食韓國野多數都係偏貴,
舖頭細細間,客人人流唔算好多。
有櫈俾人坐底食。

炸雞看落受歡迎,見坐底還是外賣嘅都會點炸雞
我叫左辣拌冷麵。
因為舖頭做外賣生意嘅關係,
野食都係用即棄餐具。
其實我係堂食,或者因為想望落去乾淨啲,
老闆都會用蓋蓋實。
份量適中,都偏多,我因為唔鍾意食泡菜嘅關係,所以覺得好咸。
如果冇泡菜嘅,係非常好味,唔會太辣,多返啲青瓜絲就最正!

好驚喜呀,韓食真係冇介紹錯!
下次一定要試佢嘅炸雞、玉子燒同年糕!
2017-04-15
2017-03-20 715 瀏覽
好味!價格合理,雞搥大大舊,醬汁味道不錯,又無骨!方便我哩個懶人⋯下次必定會帶朋友再去試其他款式!好想試魷魚鬚,如果飲品又韓國啤酒更好!一邊食炸雞一邊飲啤酒正呀!
正呀!
蜂蜜芥末雞槌
2017-03-20
蜂蜜芥末雞槌
2017-03-18 434 瀏覽
太子都好大,平時唔會過呢邊,今次經開順便搵野食店子小,外面有2-3張檯香葱雞翼:黎到個樣麻麻,但竟然幾好食!雞翼入味喎!海鮮煎餅:個樣正正常常,唔知係咪肚餓,覺得都ok喎蜂蜜芥末炸魷魚鬚: 炸粉唔太厚,個醬又幾好芝士拉麵:係寒冬中街邊食野,凍到震下震下,好在有碗芝士麵,雖然只係煮即食麵,但已自我感覺良好,哈
太子都好大,平時唔會過呢邊,今次經開順便搵野食
店子小,外面有2-3張檯
香葱雞翼:黎到個樣麻麻,但竟然幾好食!雞翼入味喎!
海鮮煎餅:個樣正正常常,唔知係咪肚餓,覺得都ok喎
蜂蜜芥末炸魷魚鬚: 炸粉唔太厚,個醬又幾好
2016-02-10
  • 香葱雞翼
2017-03-10 321 瀏覽
炸酱面不好吃。酱不是甜的需要的私信我哦不如那款方便面的一包8块多的。觉得酱不好吃 鸡中翅很好吃鱿鱼酥也不错 但是25块钱一份 算是很平价了 很不错的下次还会试试看其他的东西
炸酱面不好吃。酱不是甜的

需要的私信我哦[亲亲][亲亲]不如那款方便面的一包8块多的。觉得酱不好吃 鸡中翅很好吃鱿鱼酥也不错 但是25块钱一份 算是很平价了 很不错的下次还会试试看其他的东西
2017-03-06 337 瀏覽
如餐廳名字、亦如標題。基本上係外賣店,不過門口放咗2張摺枱畀人用餐。叫咗5件炸雞同辣炒年糕,好食。辣炒年糕開初食都唔辣,然後越食越辣,食到一頭汗。我都分唔清係年糕太熱定係太辣。其實我好鐘意坐路邊食嘢,但係哩間店喺正大馬路,勁多車,又人來人往。啲路人不斷經過又望住我食嘢好怪。其實放枱喺行人路,佢遲早被人投訴。講返食物,炸雞唔會太乾,又大大件,唔辣,甜甜地,好食又扺食。年糕軟硬適中,味道遍淡,跟一隻烚蛋,不過都幾辣。我食咗20分鐘,都有2個網上外賣平台 嚟拎外賣。如果唔想坐街邊食,最好叫外賣。
如餐廳名字、亦如標題。

基本上係外賣店,不過門口放咗2張摺枱畀人用餐。

其實放枱喺行人路,佢遲早被人投訴。

年糕軟硬適中,味道遍淡,跟一隻烚蛋,不過都幾辣。

2017-03-05
  • 炸雞
2017-03-01 444 瀏覽
之前食過一次, 覺得唔錯, 於是又再幫襯.但原來加咗價, 一加都幾多...今次試咗, 賣相吸引.佢先放碎冰係最底, 然後擺面, 最上面有紫菜+泡菜+蛋.E個面要擺一陣, 等冰溶咗先食, 如果唔係會成口冰, 口感奇怪.至於味道就一般, 湯和面都冇味, 唔會再食.另外要咗, 套餐送飲品.味道唔錯, 唔會太辣, 有微微的甜味, 叫人食上癮.腩肉唔多, 非常薄, 肉質淋, 易咬.泡菜佔咗三分二, 酸辣適中, 令人開胃, 好餸飯!當然唔少得, 之前食過, 今次加碼要8隻.keep到水準, 外面雞皮脆, 入面雞肉軟, 仲有肉汁.甜辣汁係加分之處, 會愈食愈辣, 好過癮!
之前食過一次, 覺得唔錯, 於是又再幫襯.
但原來加咗價, 一加都幾多...
今次試咗[韓國冷面], 賣相吸引.
佢先放碎冰係最底, 然後擺面, 最上面有紫菜+泡菜+蛋.
至於味道就一般, 湯和面都冇味, 唔會再食.
冷面
另外要咗[泡菜腩肉飯], 套餐送飲品.
味道唔錯, 唔會太辣, 有微微的甜味, 叫人食上癮.
腩肉唔多, 非常薄, 肉質淋, 易咬.
泡菜佔咗三分二, 酸辣適中, 令人開胃, 好餸飯!
泡菜腩肉飯
當然唔少得[甜辣雞槌], 之前食過, 今次加碼要8隻.
keep到水準, 外面雞皮脆, 入面雞肉軟, 仲有肉汁.
甜辣汁係加分之處, 會愈食愈辣, 好過癮!
甜辣雞槌
2017-03-01
泡菜腩肉飯
甜辣雞槌
2017-02-16 309 瀏覽
和小福子分別上完堂一聚,夜麻麻又陪小福子儲肥膏呢間韓式小食店我真心大推,性價比好高呀!不過好彩昨晚唔大風,否則北風起,坐係街真係食龍肉都無味蜜糖芥末炸雞,個味較得一絕,而且外脆內軟,無話炸到入面乾晒~芝士蛋卷,大大份,最入面的蛋仲有少少未凝固晒,勁滑!而且用的芝士可拉絲之餘,芝士味好重。我最驚係齋拉絲,但無乜芝士味,好彩佢兩者兼具~其實個海鮮煎餅都正嫁,我唔食辣,第一塊俾唔顯眼的紅辣椒呃左,但小心d剝了紅辣椒都勁正~
和小福子分別上完堂一聚,夜麻麻又陪小福子儲肥膏

蜜糖芥末炸雞
芝士蛋卷
海鮮煎餅
2017-02-15
$50 (宵夜)
蜜糖芥末炸雞
芝士蛋卷
海鮮煎餅
2017-02-15 3514 瀏覽
旺角街道跟港島區街道一樣,都有很多條長度橫跨多區的大型道路,例如九龍交通樞紐「彌敦道」、「太子道」、「窩打老道」,甚至有名的「砵蘭街」都是這樣,由以往的紅燈區,到現在朗豪坊變成旺角重要的地標。但更重要的是,從旺角「砵蘭街」向北往太子進發,砵蘭街中途更會被其他建築物所阻礙,因而被迫繞道北上,前行直到太子近深水埗為止,沿途一帶的景象更是在旺角未曾見過的寧靜。位於砵蘭街太子方向盡頭,有間很地道的街頭韓式小食店「韓食」,有很多地道韓式小食和飲品提供。其實在兩三個月前,我早已經有想過幫襯試食過,可惜我第一次去的時候,不幸遇上店舖當日休息,當時我惟有作罷,直到最近再來拜訪一次,才有幸光顧試食「韓食」。其實街頭韓式小食店,在香港到處都有,單是在旺角花園街那檔,已經開到成行成市,人頭涌涌,想仔細認真試食一次都不容易。反而來到太子,少了嘈雜的聲音,感覺忽然悠閒了不少。「韓食」店內有位女店員負責看店,很有禮貌的女店員,還有問必答。另外還有另一位師傅,在店舖廚房入面煮食物。店外放了一張檯跟兩張櫈,還有幾張未打開的摺檯,只等其他食客湧至,有需要時才打開使用。「韓食」的韓式炸雞,相對其他韓式小食食店,最大的優點

「韓食」的韓式炸雞,相對其他韓式小食食店,最大的優點是有不同部位,不同款式是雞類小食給你選擇。雖然「韓食」未至於厲害得,賣整隻甜辣味雞全翼給你食,但他們能分別賣雞中翼或雞槌,兩款不同的部位給你。

即使你是不喜歡啜骨頭,只喜愛食啖啖肉無骨炸雞,「韓食」亦出奇地能夠賣甜辣味無骨雞塊給你,五件甜辣味無骨炸雞才賣二十五元而已。
不知道「韓食」是否見太子客流不多,要做到食品多元化來開拓客源,並確保生意和業績穩定,所以「韓食」竟然發展到售賣中式食品,包括雲吞麵跟淨雲吞。這些中式食品於我而言,吸引力始終比不上韓國冷麵、炸醬麵跟辣炒年糕般大。
除了大量韓式食物跟中式雲吞麵之外,「韓食」跟大部分韓國料理餐廳一樣,有大量韓國飲品即場售賣。「韓食」的雪櫃除了一般汽水,不同口味的韓國果汁外,竟然連韓國版本的「忌廉溝鮮奶」也有售賣,我也即場買了一罐試飲。
我向「韓食」的女店員先落單,點了一客五件,芝士汁味道的炸雞槌。我上次在紅磡「韓宮X雞」買炸雞時,一時大意忘記了點芝士醬汁,今次我學精啦,選醬汁二話不說立刻要芝士汁。
不過上次在「韓宮X雞」,我見到他們賣的芝士味炸雞,是呈深黃色的濃味芝士醬汁,跟今次的白色芝士醬汁有點不同。所以第一口試食「韓食」芝士汁炸雞槌,感覺芝士味道不算特別濃厚,或者是因為我第一眼見到白色的芝士,腦海已經有先入為主的觀點,影響到之後我試食的感覺吧。
不過,雞槌始終不是雞中翼,食雞槌不用花太多心機和時間去啜骨頭,即使芝士醬汁味道不算特別濃郁,但香味還算可以,四隻芝士醬汁雞槌很快就被我食光了。
食完芝士醬汁味道雞槌後,正本戲要上場了,女店員端着一碗五件的「甜辣雞塊」上檯,五件甜辣味,大件頭的炸雞塊只賣二十五塊港幣,認認真真的大啖肉,「抵食夾大件」。
甜辣味的炸雞塊,味道辣之餘又帶點甜酸,雞肉大塊之餘又真的很惹味。吃完第一件甜辣炸雞塊後,我已經欲罷不能,立刻想吃第二件炸雞塊,吃完五件雞塊後意猶未盡,幾乎想向女店員追加落單,要多一客炸雞塊。
在「韓食」吃一客五件甜辣味的炸雞塊,只賣二十五塊港幣,想吃十件裝甜辣味炸雞塊的話,亦只需要四十塊港幣,平均每件炸雞塊價錢都只收四塊港幣左右,同樣二十五塊港幣買一客炸雞翼,都只得四件炸雞翼而已。

當然,吃炸雞塊或者吃炸雞翼,感覺始終會有一些不同跟差別,兩者對我來講都是必吃之選,如果「韓食」有炸雞全翼賣的話,就算真的要我給多點錢,我也心甘情願。
吃完一碗五件,甜辣味的韓國炸雞塊後,再喝一口韓國製造的「忌廉溝鮮奶」,今晚這餐韓國街頭炸雞宴總算功德圓滿,幾乎完美地(不算完美,只因未食雞全翼)順利完成。

雖然「韓食」的位置,跟旺角還有一點距離,從旺角朗豪坊作起點,一路沿着砵蘭街,向太子徒步北上也非易事。但是向北上太子,已經沒有徒步上深水埗那麼辛苦,那麼浪費精力。如果去完朗豪坊後,還有精力再行的話,下次不妨考慮去太子「韓食」一趟吧。
2017-02-09
  • 甜辣雞塊
  • 炸雞槌(芝士味)
2017-01-29 267 瀏覽
韓風大熱, 隨街總有一間韓式餐廳係附近.今次試下e間小食店, 佢地只做外賣.款式唔多, 全部都係基本韓國必有菜式.lunch會有set供應, 好似幾抵食.叫咗, 外表幾吸引.夾開見到疑似爆漿, 少少芝士絲.但食落比較乾, 唔juicy, 做唔到外軟內滑.而且冇咩蛋味芝士味, 要靠上面的茄汁補救.另外叫咗, 好似高級咗.味道正常, 冇特別.當然唔少得靈魂[炸雞], 揀咗甜辣味.雞槌有4件, 炸粉唔厚, 啖啖肉.醬汁的調配岩岩好, 唔會太甜或太辣, 好味.雖然出面有醬汁, 但皮仲係脆, 入面有肉汁.整體黎講, 炸雞可再試, 下次食其他味.
韓風大熱, 隨街總有一間韓式餐廳係附近.
今次試下e間小食店, 佢地只做外賣.
款式唔多, 全部都係基本韓國必有菜式.
lunch會有set供應, 好似幾抵食.
叫咗[芝士蛋卷], 外表幾吸引.
夾開見到疑似爆漿, 少少芝士絲.
但食落比較乾, 唔juicy, 做唔到外軟內滑.
而且冇咩蛋味芝士味, 要靠上面的茄汁補救.
蛋卷
另外叫咗[官廷紫菜包飯], 好似高級咗.
味道正常, 冇特別.
紫菜包飯
當然唔少得靈魂[炸雞], 揀咗甜辣味.
雞槌有4件, 炸粉唔厚, 啖啖肉.
醬汁的調配岩岩好, 唔會太甜或太辣, 好味.
雖然出面有醬汁, 但皮仲係脆, 入面有肉汁.
整體黎講, 炸雞可再試, 下次食其他味.
炸雞槌(甜辣)
2017-01-25