2016-04-01 748 瀏覽
來到韓式燒烤,通常食身主角身必定食牛肉的,是關韓國牛肉比較出名好食。我今次點左一碟牛肋肉來品嘗。牛肉比較厚身,肉身亦見到有雪花形狀,放上爐上只係輕輕地燒了一會,就拿出來了。放入口直頭完全被牛既香味吸引住,而牛肉既質地亦很鬆軟,都幾有口感。而味道亦事前被調味料炮製過,都已經入哂味,好味道啊。
一早book o左位所以唔洗等, 不過坐到7點半先開始有d人~唔知係未因為平日嘅關係...食過咁多韓國菜,呢d前菜都算係食過最hea的了...菜式一般,連泡菜味道都麻麻地...唔錯,肉質爽口,但份量好少...價錢偏貴未至於難食,但絕對講唔上好食...不過不失~總括,環境舒服, 座位寬敞, 但價錢與食物質素不成正比, 服務質素亦麻麻, 應該唔會再來了~
前菜
唔錯,肉質爽口,但份量好少...價錢偏貴
醬料
海鮮燒餅
未至於難食,但絕對講唔上好食...
冷面
不過不失~
2015-08-20
2015-08-03 1581 瀏覽
今天因為工作需要,沒有留在家中做煮飯佬而出了尖沙咀老婆下班後說既然這樣就去吃韓食,本來打算去韓國街,但路過看見這間未試過,所以嘗試一下一進餐廳人不太多,只有半滿,很快被安排入座坐下看看menu,有很多喜歡吃的菜式,真的不知從何入手但無奈我們只有兩人,所以也吃不了太多,最後叫了烤爐烤芝士脊排和韓式豬手點餐後店員立即送上前菜,份量比其他餐廳頗多前菜有:蘿蔔燉牛腩 - 味道不錯,但有點韌泡菜 - 普通醃蘿蔔 - 正常韓式卷蛋 - 冷冷的不特止,還很乾也沒甚麼味道芝士脊排原來是餐來的,menu上沒列明,是店員告知可以點兩杯飲品drink menu上的飲品外連酒類也可以,最後我們選了芒果smoothie及藍莓smoothiesmoothie上枱時只見杯是半滿,有點失望嘗過味道後反而慶幸是半滿,因為飲品味偏淡還有味道是很artificial等了一會先上的是豬手豬手大大碟的,份量很多,口感也不錯豬皮是煙煙韌韌的,很有骨膠原的感覺,肉也不會乾可惜的是味道也是偏淡豬手附上醬汁,但跟豬手一點都不夾,只有鹹味太餓的關係,當我們把豬手吃掉一半之際,突然間店員放下一碗蒸蛋詢問後原來也是跟餐的,所以我們也不客氣地
今天因為工作需要,沒有留在家中做煮飯佬而出了尖沙咀

一進餐廳人不太多,只有半滿,很快被安排入座

坐下看看menu,有很多喜歡吃的菜式,真的不知從何入手

點餐後店員立即送上前菜,份量比其他餐廳頗多

前菜有:
蘿蔔燉牛腩 - 味道不錯,但有點韌
泡菜 - 普通
醃蘿蔔 - 正常
韓式卷蛋 - 冷冷的不特止,還很乾也沒甚麼味道

芒果smoothie及藍莓smoothie

smoothie上枱時只見杯是半滿,有點失望

等了一會先上的是豬手

韓式豬手

豬手大大碟的,份量很多,口感也不錯
豬皮是煙煙韌韌的,很有骨膠原的感覺,肉也不會乾
可惜的是味道也是偏淡
豬手附上醬汁,但跟豬手一點都不夾,只有鹹味

蒸蛋

詢問後原來也是跟餐的,所以我們也不客氣地品嚐
蒸蛋熱熱的,味道不錯,可惜是有點老
因為老婆不太吃這種蒸蛋,所以幾乎是獨自KO了它

再等了一會,芝士脊排到了

烤芝士脊排

一上枱,嘩~~很大份,脊排每件都很有份量
店員先幫我們烤熱芝士然後把脊排每件沾上芝士
我們急不及待的把脊排放入口中
嘗了一口後我倆都非常失望

首先芝士是沒甚麼芝士味 (沒錯,就是電視裡芝士很有芝士味的味道沒有了)
脊排的肉是乾乾硬硬的,味道幾乎可以說是沒味道
茄子及洋蔥沾滿醬汁很有味,但茄子是半生的
本來想用烤爐的熱力煮熟茄子,無奈的是同時間也會把芝士燒焦
因為實在太不好吃,老婆勉強的吃了兩條就放棄了,結果還是我要把它們KO
最後我用了兩杯smoothie加大量的水才把這乾乾的脊排給KO掉 (明顯老婆其實是很不喜歡那杯smoothie才讓給我)

說真的,所有的食物都是偏淡的,只有前菜及蒸蛋是有味的
其實我倆平時食得很清淡,煮飯不下鹽也覺得很夠味,真的不知為何這裡煮出來的食物都是淡而無味

最後埋單成為八百多,真的覺得一點都不值,寧願上樓上的其他餐廳吃
2015-08-03
2015-06-08 2237 瀏覽
韓式泡菜餅($118)呢個韓式泡菜餅係真係幾好味,但對於要收118嚟講,個份量就少咗啲啦。可惜。佢個presentation都幾得意,用有啲藤籃feel嘅「鏟」兜住。所以見到嗰陣覺得好新奇。唔洗因為有泡菜而驚太辣,因為個味道雖然少少辣辣地,但又唔係淨係得辣咁單調。仲有埋啲啲酸酸地嘅感覺。新鮮煎完,面有少少脆,但仲係好濕潤,軟綿綿咁,個口感幾特別。點埋個醬汁就更加有風味,可幸佢個醬唔似有啲咁係得個「咸」字。
韓式泡菜餅($118)
可惜。

所以見到嗰陣覺得好新奇。

仲有埋啲啲酸酸地嘅感覺。

2015-05-05
2015-06-03 1892 瀏覽
呢碗水冷麵(牛)($98)係由蕎麥造成,加埋牛肉,蘿蔔同埋雞蛋。佢口感幾彈,唔差,但有啲難用筷子整斷佢,所以一係用口咬,一係就食曬成條。個醬幾特別,幾好味,但就係形容唔出,同啲蘿蔔食落爽爽地,幾涼嘅感覺。再加埋蛋同牛肉片會食到唔同嘅口感,幾有趣嘅一兜麵。個「湯」幾清,好涼快,仲以為係擺咗冰添
再加埋蛋同牛肉片會食到唔同嘅口感,幾有趣嘅一兜麵。
個「湯」幾清,好涼快,仲以為係擺咗冰添
2015-05-21
2015-06-02 1667 瀏覽
雞肉牛肉鍋飯($88)呢個飯係我好鍾意嘅石頭鍋飯,所以原本個期望幾大,但換嚟係有啲失望。隨鍋奉送一兜辣醬,不嬲我都會落曬,但今次我落曬之後就覺得有啲太辣。搞到成鍋飯都好辣,有啲淨係辣嘅感覺。下次應該都唔會叫呢個飯因為真係唔算好味:雞肉無咩味,調味都無咩。
雞肉牛肉鍋飯($88)
搞到成鍋飯都好辣,有啲淨係辣嘅感覺。

2015-05-06
2015-05-17 1836 瀏覽
咁今日就同一班fd去左尖沙咀去搵野食喇本身諗住去h8到食西班牙菜點知要等位咁我地就去左下一層嘅韓國野到試下一入到去環境幾好幾光猛又冇咩人唔洗等位咁我地本身諗住之後再去食甜品所以就冇叫烤肉個啲野食所以每人只係叫左一個飯OR面食姐咁叫完野食之後佢地就上左啲小菜有泡菜同樣樣我唔係太清楚嘅小食咁我自己唔係太食得辣就覺得辣左少少而我自己就叫左牛肉石頭鍋飯黎到個陣已經覺得個鍋唔係好夠熱食落就完全冇咩味撈飯個辣醬剩係得個辣字又冇咩其他味跟住我地都有叫個泡菜餅share黎食個餅就一般般煎耐啲會好啲我覺得呢間鋪頭又唔係平又唔係太好食我諗試埋今次夠喇
咁今日就同一班fd去左尖沙咀去搵野食喇
個餅就一般般煎耐啲會好啲
我覺得呢間鋪頭又唔係平又唔係太好食
我諗試埋今次夠喇

2015-05-06
星期六晚上8點多,人不算太多,walkin 等了十分鐘就有位。兩個人食,共點了雞肉石頭鍋飯,燒牛肉葱餅,海帶湯及生菜包。推介牛肉葱餅,如怕太油可點生菜包住黎食。石頭飯ok。只是海帶湯偏咸。
燒牛肉葱餅
2015-04-18
燒牛肉葱餅
2015-04-17 1746 瀏覽
朋友返黎香港,於是去聚舊,初初以為lee 間好多牛,但原來好多款辣野。鐵板煎辣雞: 辣到噴火,唔怪得menu suggest 要飲啤酒la, gum 先解辣因為酒少少甜炸醬面: 完全唔辣,面好好食,另外一樣野解辣泡菜餅: 用籃上菜,仲要切好一塊塊,prefer 鐵板上會好d韓國辣煮年糕: 汁血紅色都知辣,不過年糕辣ge 程度頂到泡菜餃子火鍋: 以為唔飲湯底無事,點知入面所有野辣ga, 豆腐已經吸滿辣湯底,餃子有d 辣,金菇叫做好d成餐辣到就噴火,天凍食可以暖身
炸醬面: 完全唔辣,面好好食,另外一樣野解辣

韓國辣煮年糕: 汁血紅色都知辣,不過年糕辣ge 程度頂到
成餐辣到就噴火,天凍食可以暖身
2015-04-14
2015-03-17 2329 瀏覽
我和友人都喜歡吃韓國菜,但卻害怕那鳥煙瘴氣的環境。韓松都是以綠色和淺啡色為主,加上裡面有綠色假植物作裝飾,感覺清新又沒有鳥煙瘴氣的情況出現,很討好。烤牛五花腩菠蘿沙律既然我們都不餓,所以點了個沙律作開始。沙律菜新鮮又爽脆,而菠蘿的甜酸與沙律菜很配,還可減輕腩肉的油膩感。腩肉方面煎得香脆美味,令整個沙律的味道變得更有層次感。不得不提的是,這沙律用了balsamic vinegar 作沙律醬汁令沙律吃起來更開胃。蔘雞湯這蔘雞湯看上去很像有點油膩,但其實一點也不油膩。味道不會很濃,但卻多了一點清新。很讚的是,雞肉還是很軟滑,非常討好。而雞內的米飯吸收了雞和蔘雞湯的精華,很美味。今次試的食物不多,下次一定要待肚子餓的時候來試更多的食物。

蔘雞湯

今次試的食物不多,下次一定要待肚子餓的時候來試更多的食物。
2015-03-15
蔘雞湯
剛巧見倒它在openrice做pormotion,原價$718「烤熟成生西冷牛排套餐」現在半價,所以即時就訂枱試下。環境方面,裝修都ok,樣樣好新淨同座位都好寬闊。首先睇下餐牌先,差不多全部都係set,散叫比較少選擇。講番個餐,我見倒其他人寫可以選擇粥或湯,不過店員無問我地就直接俾左粥先來有沙律、粥、酸蘿蔔、蔥、泡菜,略嫌粥太淡。次後再來主菜,有西冷牛排、牛五花腩、洋蔥、南瓜、茄子,成個大鐵盆放在熱爐上我才知道係就咁燒。侍應好細心會幫你燒埋,不過佢地燒得太快,根本食唔切,反面令食物變涼。而西冷牛排完全沒有驚喜,只是將普通一塊未經醃製的牛排燒熟,所以只能說很有牛味,反倒是加埋酸蘿蔔一起吃會幾醒胃,而且可以減去油膩。另外還有蔬菜包飯,平時日本飯糰都好好味,心想蔬菜包飯這個配搭幾特別,應該會幾好味又健康,點知完全無味道,同個粥無分別,完全不值一提。Overall,「烤熟成生西冷牛排套餐」只可說很普通,好似就咁將生肉燒熟,味道沒特別,如果是原價$718絕對不值得。另外,建議日後放些心思在粥同蔬菜包飯上,味道淡而無味,唯一可以一讚只有酸蘿蔔。

先來有沙律、粥、酸蘿蔔、蔥、泡菜,略嫌粥太淡。
沙律、粥、酸蘿蔔、蔥、泡菜
西冷牛排、牛五花腩、洋蔥、南瓜、茄子
,而且可以減去油膩。
蔬菜包飯

2015-01-21
用餐優惠
優惠券
2015-02-17 1977 瀏覽
今日跟朋友到尖沙咀學做小手工,做完之後就到附近晚餐啦~星期六晚的尖沙咀,周圍都是人,要搵位食晚飯,也不容易呀!逛著逛著,就來到H8啦~~ 見到有間未食過的韓國餐廳,韓松,就試試它吧~韓松在H8一樓,佔領全層,地方寬倘,木的枱椅加上綠色的Cushion,很有大自然的氣息~我們被安排坐在大玻璃隔離的枱,可以看到厚福街的街景,很不錯~餐牌上全都是套餐,有烤豬、烤牛、烤鱆魚或春川辣炒雞,套餐全都是二人份量,另外也有些散點的小食~很久沒食過春川辣炒雞,就點一個春川辣炒雞套餐吧!先上前菜,有泡菜及酸蘿蔔,質素正常,當然沒有韓國的好食啦!隨餐的沙律也不馬虎,用料新鮮,配上酸酸甜甜的沙律汁,開胃非常!另外也有一碗小小的白粥,厚身綿滑的白粥添上一點點的紫菜及芝麻,竟令清淡的白粥變得香口非常!食著食著,主菜春川辣炒雞就上桌啦!成品很大的一盆呀!! 而且顏色火紅火紅的,看似很香辣呀~~除了有雞外,還有配菜如椰菜、洋蔥、紅蘿蔔、薯仔及年糕等,稍稍加熱,炒一炒,就可以食啦~ 雞肉嫩嫩的,配以濃烈的辣味,辣得過癮呀~~ 年糕口感煙韌而不黏,配搭著爽脆椰菜,粉稔的紅蘿蔔及薯仔,甜美的洋蔥,美味呀!!另外亦配有一小碗
今日跟朋友到尖沙咀學做小手工,做完之後就到附近晚餐啦~
星期六晚的尖沙咀,周圍都是人,要搵位食晚飯,也不容易呀!

很久沒食過春川辣炒雞,就點一個春川辣炒雞套餐吧!

沙律及白粥
春川辣炒雞
另外亦配有一小碗魚卵飯,以石頭窩奉上,白飯上放滿魚卵、紫菜、醃蘿蔔及青瓜,加上一點點辣醬,伴一伴,一口飯可以有齊這麼多配料,豐富又滋味呀! 放多一會兒,更有香噴噴的飯焦可以食呢~
魚卵飯
食飽飽,也不多坐啦~~ 因為小店的抽風系統麻麻,雖未至於是煙霧迷漫,始終這是一間烤肉店呀,總有一點點油煙味呢!!
2015-01-24
沙律及白粥
春川辣炒雞
2015-02-13 1885 瀏覽
由12月的首爾之旅回來後, 一直念念不忙那個非常多膏的醬油蟹~  聽朋友說香港也有得吃, 可是要BOOK上2個月...本來已放棄. 之後又有朋友介紹來到這間韓松, 不用等, 就可以一解我對醬油蟹的思念~來到這裡, 服務員大多是韓國人, 服務都算不錯~ 裝修走上比較modern優閑的style. 除點了醬油蟹外, 我和男朋友還點了燒肉. 一豬一牛. 醬油蟹200一隻...老實說, 來到時真的有點失望. 蟹小小的~ 而且沒有很多膏, 味道也略嫌太咸. 燒肉不過不失, 我想下次我不會再來了.

除點了醬油蟹外, 我和男朋友還點了燒肉. 一豬一牛.

燒肉不過不失, 我想下次我不會再來了.
2015-02-02
2015-01-28 2030 瀏覽
一般黎H8一定去阿利水,今次想試下新野。一入到黎無咩人,有個韓國人招呼,環境幾好。午餐由$48起,加錢先有餸。睇起黎好似好平, 其實本身個拌飯咩都冇, 就算加$,啲餸都係好小。個拌飯係我食過最難食既一樣,無味, 加左醬之後都係冇一般水準。燒牛柳得3粒仔, 味道還好, 烤雞肉同白烚無咩分別。午市人少係有原因的。
一般黎H8一定去阿利水,今次想試下新野。
一入到黎無咩人,有個韓國人招呼,環境幾好。
午餐由$48起,加錢先有餸。
燒牛柳得3粒仔, 味道還好, 烤雞肉同白烚無咩分別。
午市人少係有原因的。
2015-01-26
2015-01-26 2136 瀏覽
今日係我同老公的結婚週年紀念,老公早幾日在openrice1月優惠度搵到呢間韓食,見有個$718餐半價咁抵(原價加一),所以就揀咗呢間la!呢度嘅座位都算幾舒適,我就幾鍾意店內放有書本同盆栽木架的擺設,讓人感覺舒服!個餐都唔錯,樣樣都有D,咁我同老公就可以試到唔同嘢,份量剛剛好,夠我地食飽,但係如果男士大食D,睇嚟就要加嘢la!店員服務好殷勤,個餐可以揀粥或湯,佢介紹完有南瓜粥同牛肉湯之後,就提議我地可以每樣叫一個,咁就可以試晒! 跟住又推介原本$20的蜜桃味茶做緊半價,問我地有無興趣,反正個餐無飲品,就叫嚟試下,又幾好飲wor! 後尾另一店員幫我地燒熟完D牛排同牛肉之後,先前個店員又再教我地將牛排放在白蘿蔔上,個面再放上D醃菜一齊食,除咗會好食D,亦會無咁熱氣呢!

蜜桃味茶
沙律
南瓜粥+牛肉湯
伴燒物食的醃菜,醃白蘿蔔,泡菜(後兩者可refill)
南瓜,蘑菇,熟成生西冷牛排,牛五花腩,茄子,洋蔥
蔬菜包飯