5天前
尖沙咀金巴利道出名多韓國餐廳,幾乎每一間都有競爭,連近期大熱嘅豬手小姐都係金巴利道開咗分店添,小妹仲記得大半年前定係幾個月之前呢🤔曾經有YouTube介紹過一間韓國餐廳,可以食得清淡又健康!呢一間就係叫做Hanook 韓屋啦😍餐廳門面參考真正韓屋般以古典嘅木質設計,店內則走時尚風格,霓虹燈牌及飛天豬造型燈牌,仲播上熱門嘅K-pop music ,非常有特色🤭小妹同朋友共點了一份蒸餃子🥟、一鍋豬肉湯、一鍋石鍋飯及一枝米酒,收工後要小酎一番🍻🥟醬牛小排餃子 갈비만두呢款牛肉餃子做到皮薄餡滿,賣相同emoji嘅餃子係一樣樣㗎🤓,食落嘅味道似餃子皮包牛肉漢堡扒咁,好少食到牛肉餃子呢一款又幾過癮嘅。🐷血腸湯 순대국밥小妹同朋友兩個都冇食過血腸湯,趁住今日呢一間食得清淡又養生嘅韓國餐廳,嗌咗鍋試吓。比我哋想像中好食喎,原本以為會好腥點知一啲都唔腥㗎,「血腸是豬大腸裡灌入各種蔬菜和調料後,放進烝籠裡蒸煮而成的」。每鍋湯就有一款配菜供應,跟呢鍋血腸湯的配菜就係自家製醃蘿蔔。🧀原味石鍋芝士拌飯 치즈돌솥비빔밥是晚MVP非此莫屬😍😍,店員會幫手將辣醬同飯撈埋在一起,仲話因為太多芝士所以要拌均佢先好食😋!睇
🥟醬牛小排餃子 갈비만두
🐷血腸湯 순대국밥
🧀原味石鍋芝士拌飯 치즈돌솥비빔밥
是晚MVP非此莫屬😍😍,店員會幫手將辣醬同飯撈埋在一起,仲話因為太多芝士所以要拌均佢先好食😋!睇見啲芝士同啲材料撈埋一齊,多重拉絲效果,真係睇到流晒口水😳!
當所有材料痴埋一齊再一啖放入口,加上飯底係紅米飯,令小妹食落都比較健康🤭美味程度係兩個人分享一鍋已經爭住食😆下次嚟要自己一個獨食先得🤭🤭
🍻青提子米酒 포도쌀와인
小妹朋友介紹話好少餐廳會有米酒飲,於是我們點了一支青提子味米酒,小酎一番🫰🏻呢個米酒好好飲喎,佢冇清酒咁刺激,飲落口好順滑,仲以為飲唔晒點知最後一滴都冇😂😂
而家諗返起,佢哋個石鍋芝士拌飯真係非常好食❣️
青提子米酒
血腸湯