2024-09-10 0 瀏覽
鞍下熟成肉。尖沙咀抵食和牛套餐Premium course $680 per person (另有$480 set)—-法式龍蝦湯-壽喜燒和風他他配牛奶吐司(蘭王卵使用)-48小時慢烤A5和牛配洋蔥醬-極上澳洲和牛·薄切牛舌-薄切赤身 配柚子醋蘿蔔蓉-4%の奇跡 - 薄切壽喜燒風西冷 配蘭王卵-幻の部位 - BMS12牛柳扒 配 牛油蒜片醬油-厚切燒肉二品盛合-醬燒龍王牛肋肉-湯引 -亀の子-主食 -白飯 / 薄切壽喜燒風A5和牛關王蛋黃丼/ 薄切壽喜烧風A5和牛冰鎮冷麵-是日甜品—套餐包左唔同部位既牛肉,全程會有人介紹返肉嘅種類和部位,亦都係全程代燒,確保唔會overcook,令客人可以以最佳烹調方式和時間品嘗各種美味。—-法式龍蝦湯細細杯但超濃郁既龍蝦味,好好飲,飲完一杯仲想飲多杯。-壽喜燒和風他他配牛奶吐司(蘭王卵使用)和牛肉質當然鮮嫩夠肉味但撈埋蘭王蛋,充滿蛋香,令到和牛他他得到昇華,更香更滑嫩,配牛奶吐司一流。-48小時慢烤A5和牛配洋蔥醬慢煮形式保持和牛嫩滑肉質,鎖緊油脂香,但牛味唔夠重,不過配搭洋蔥醬豆苗一齊食,平衡到油脂之餘,亦係另一番風味。-極上澳洲和牛·薄切牛舌店
鞍下熟成肉。
尖沙咀抵食和牛套餐
(另有$480 set)

-法式龍蝦湯
-壽喜燒和風他他配牛奶吐司(蘭王卵使用)
-48小時慢烤A5和牛配洋蔥醬
-主食 -白飯 / 薄切壽喜燒風A5和牛關王蛋黃丼/
薄切壽喜烧風A5和牛冰鎮冷麵
-是日甜品

-法式龍蝦湯
細細杯但超濃郁既龍蝦味,好好飲,飲完一杯仲想飲多杯。

-壽喜燒和風他他配牛奶吐司(蘭王卵使用)

-48小時慢烤A5和牛配洋蔥醬

-極上澳洲和牛·薄切牛舌
店員提到跟一般切牛舌方式不同,由牛脷尖切到牛脷底,橫切面形式展現一片長長既薄切牛舌,連同自家製京蔥醬食,非常美味。

-薄切赤身 配柚子醋蘿蔔蓉
牛前腿部位,油脂較少,牛味會較濃,肉質都唔錯

-薩摩牛4%の奇跡 - 薄切壽喜燒風西冷 配蘭王卵
店員指一年只有13000隻牛達標,所以叫4%の奇跡
油脂分布當然好,脂肪香得黎肉味都夠,入口即溶

-幻の部位 - BMS12牛柳扒 配 牛油蒜片醬油
店用分左三次加入牛油蒜片醬油烹調依個幻の部位 - BMS12牛柳扒,烹調時間控制得啱啱好,不過就略嫌有啲咸

-厚切燒肉二品盛合
有不同部位,作為和牛既肉質和油脂當然唔錯

-醬燒龍王牛肋肉
牛肋肉係牛肋間之間五花部位,油脂極重,店員將牛肋肉燒到油脂逼出,燒至有焦香感,雖然送飯一流,不過對我嚟講就有少少膩

-湯引 -亀の子
用作解膩之湯,有茉莉花茶嘅香味和味道,幾特別既湯。

-主食方面,選擇左薄切壽喜燒風A5和牛蘭王蛋黃丼和薄切壽喜烧風A5和牛冰鎮冷麵
-和牛當然要配蘭王蛋黃丼,唔洗多講,絕配
-冰鎮冷麵,好清爽,都幾啱配和牛一齊食

-是日甜品
2024-07-30 2232 瀏覽
同朋友好耐都冇聚餐想搵間燒肉又方便大家返屋企見呢間開咗咁多年,經歷疫情都仲企得住好有興趣提議食,去到鋪頭7:00左右仲未有人坐,慢慢開始有一兩枱,有兩個價錢既Set ,好彩揀咗平既分左唔同牛食法既組合,都係牛無牛味仲會配啲好古怪既食法,燒完再浸落湯⋯⋯朋友話好似紙巾,我都唔太敢放落口牛肉醃到顏色深都係為左遮倒陣老左小小酸既味超失望,好地地俾啲正常牛肉燒咪算,搞咁多不如擺返喺點入啲留到客/ 會二次光顧既食材我好一田買兩塊牛肉食完都無咁無奈。裝修係好日式燒肉店,真係好期待食得一餐俾左錢會合理既晚飯
同朋友好耐都冇聚餐想搵間燒肉又方便大家返屋企
見呢間開咗咁多年,經歷疫情都仲企得住
好有興趣提議食,去到鋪頭7:00左右仲未有人坐,
慢慢開始有一兩枱,
有兩個價錢既Set ,好彩揀咗平既
分左唔同牛食法既組合,都係牛無牛味
仲會配啲好古怪既食法,燒完再浸落湯⋯⋯

朋友話好似紙巾,我都唔太敢放落口
牛肉醃到顏色深都係為左遮倒陣老左小小酸既味
超失望,好地地俾啲正常牛肉燒咪算,搞咁多
不如擺返喺點入啲留到客/ 會二次光顧既食材
我好一田買兩塊牛肉食完都無咁無奈。
裝修係好日式燒肉店,真係好期待食得一餐俾左錢會合理既晚飯
2024-07-17 2380 瀏覽
Dinner at Yakiniku place serving wagyu from Kagoshima.Walked past long counter of high bar chairs unto the back. 2 sets to choose from. Since restaurant was doing a promotion for the $698 Premium set, we went for that.Here’s what we had. -Cream of mushroom soup -Beef tartare tartlet -Roast beef (slow cooked for 48 hours) with SaladAustralian tongue, 70% cooked served with chopped Spring onion-Tongue thick-cut served with Lemon-Flap meat (inside the ribs), topped with Mushroom sauce, seared table

Here’s what we had.
-Cream of mushroom soup
-Beef tartare tartlet

-Flap meat (inside the ribs), topped with Mushroom sauce, seared tableside.

Beef Salad rolled in rice paper

Fish broth poured tableside over lean upper hind part. Instructed to stir a bit but not to wait till piece changed color completely.

Choice of slow-cooked beef with cold soba with lime pieces

OR
Sukiyaki on rice with seaweed and 蘭王 egg.

Sirloin to go with 蘭王 egg

Rump bottom

Shoulder: char-grilled notes mingled with the rich, buttery texture.

Beef Neck, Zucchini and mushroom pieces on magnolia leaves brushed with miso paste. Instructed to be patient whilst the pieces cooked. Neck was a very fatty piece, so server offered to grill it a bit before serving. Beautiful melt-in-the-mouth texture indeed.

Dessert: Green tea icecream.
In summary : professional servers expertly cooked each morsel of high-quality Wagyu beef to perfection; albeit a bit rushed.
Interested to return for the lunch sets.
2024-07-13 1249 瀏覽
全部都好好食,完全唔覺得滯,所有肉都配上唔同醬汁,入口即化!最鍾意食個牛舌同埋A5和牛!全程唔使自己燒,店員服務超級好,會幫你燒埋同埋介紹好專業!最後食左成千蚊,不過性價比算係好高!
最鍾意食個牛舌同埋A5和牛!
全程唔使自己燒,店員服務超級好,會幫你燒埋同埋介紹好專業!

最後食左成千蚊,不過性價比算係好高!
  • 蔥縛牛舌芯
  • 九品燒肉盛合
「鞍下熟成肉」全間都以套餐為主 不設散叫最好嘅就係全程都有專人為你代燒肉完全可以唔使怕自己燒會過咗火候而唔好食🤣又可以專注同朋友傾談呢樣真係值得一讚 👍🏻代燒嘅過程每位專人都會用心講解每一碟牛部位置點樣最好食 亦會問我哋喜歡幾多成熟👍🏻不得不說成個套餐基本所有牛都好好食😋😋全個過程都係好舒服 食物質素都好好 好新鮮👍🏻👍🏻套餐價錢不貴(有兩個套餐選擇)好推薦各位嚟食😋
「鞍下熟成肉」全間都以套餐為主 不設散叫
套餐價錢不貴(有兩個套餐選擇)好推薦各位嚟食😋
2024-06-30
紀念日
2024-05-07 1589 瀏覽
之前食過鞍下熟成個晚市,質素都幾好。 見佢有午市定食好似都吸引同抵食,一直都想搵機會試。今日終於有機會去試,去到舖頭人唔係好多,坐得都闊落舒服。 問咗店員推介左二十四小時慢煮牛扒定食,點知嚟到個牛薄到好似parma ham 咁, 完全唔係牛扒… 面頭個醬仲要好鹹,白飯唔多,女仔黎講都叫食得飽。不過真係好失望….. 叫得慢煮牛扒竟然係咁,難怪佢冇再係lunch menu 放相,真係貨不對辦….. 同行朋友叫咗$179個set ,有8片牛,好彩都叫幾好,不過真係唔建議大家叫呢個「牛扒」定食啦
之前食過鞍下熟成個晚市,質素都幾好。

二十四小時慢煮牛扒定食
2024-05-07
2024-04-25 1118 瀏覽
經過金馬倫道,被熟成肉嗰幾個招牌字吸引住,跟住再透過玻璃望入去棟喺門口個餐牌,咁就入咗去。未打開餐牌,心目中已諗好想叫啲乜嘢向侍應要咗個特上A5和牛燒肉套餐八片淋上燒汁嘅A5和牛,燒汁味道正常,燒到六成熟嗰舊咬開有困難,雖然達A5級數,油脂分佈看似平均,但無一舊係有入口即溶感覺。我係五尺三寸高,當我夾咗幾塊肉去燒嗰陣,覺得挾牛肉上去燒爐好唔太就手,另外覺得吧枱枱身幾高,放個手機喺台面碌得好唔就手。整體用餐感覺麻麻,但餐廳環境都幾企理。

未打開餐牌,心目中已諗好想叫啲乜嘢

侍應要咗個特上A5和牛燒肉套餐

個特上A5和牛燒肉套餐

2024-04-24
2024-03-30 767 瀏覽
在店主推介下我選了非常美味的和牛牛扒丼定食$99.-超美味香嫩,口感非常好!肉香!有肉汁!朋友選了全A5和牛燒定食只售$199.-超值!比想像中好吃,入口美味,令人非常開胃店員服務佳還細心講解如何燒和牛,由那一塊開始,從何燒起!為什麼!極力推薦👍🏻另外店主也推介了48小時慢煮a丼定食A5和牛丼定食,如喜歡吃生雞蛋,必食!48小時的慢煮功夫!廚師哥哥耐心製作!如果喜歡吃慢煮及吃得講究的,必試🥰掂!非常性價比高的午餐,極力推介比喜歡吃和牛或對牛情有獨鍾的愛吃之人!識飲識食之人快試吓!
在店主推介下

朋友選了全A5和牛燒定食只售$199.-超值!
比想像中好吃,入口美味,令人非常開胃

2024-03-07
  • 香蔥溫泉玉子飯
  • 和牛味噌煮飯
  • 九品燒肉盛合
  • 蔥縛牛舌芯
食個夜晚叫左680蚊個餐,服務唔錯,全程都會幫我地燒咁濟,係有時侍應唔得閒,要自己反一反舊牛。整體黎講,食口感係ok,和牛食多少少可能會覺得會膩,牛肉燒得夠軟,唔會太熟失去口感店家都會提供啲醃蘿蔔,解一解膩。只係第二日朝早,同行3位朋友都肚痛,肚屙。😅個個人身體都唔同,所以見仁見智

只係第二日朝早,同行3位朋友都肚痛,肚屙。😅

個個人身體都唔同,所以見仁見智

法式龍蝦湯
2024-03-27
法式龍蝦湯
呢一日同尖沙咀返工嘅朋友食Lunch,之前嗰晚大家諗食咩嘅時候,不約而同話想食呢間!仲要見到OpenRice有得book位,所以即刻book咗~準時去到,間舖頭喺金馬倫道地舖唔難搵~ 午餐幾抵食,大部份都係$58-$99,有個最貴都係$199。我揀咗 #壽喜燒風A5和牛丼定食 $68定食跟咗麵豉湯、沙律、飯我嗰個係職員幫手燒,佢問我鍾唔鍾意熟啲脆脆哋,定要生啲,我最尾揀咗要脆脆地😂職員即刻喺面前燒🤤 燒到個邊有少少燶,個牛勁香口好食!仲要跟咗蘭王蛋,撈牛肉撈飯一流,最尾成盒飯啪晒🙉朋友叫咗個 #四品燒肉定食 $99呢個定食有牛、雞、豬,本身以為四品係四個牛嘅唔同部位,所以有少少失望咗~呢個反而係要自己燒😂 有舊牛仲要半舊都係肥膏🫢我嗰個壽喜燒風A5和牛丼定食唔錯,尖沙咀地段,呢個價錢好抵,味道又好,可以encore!!!

準時去到,間舖頭喺金馬倫道地舖唔難搵~

我揀咗 #壽喜燒風A5和牛丼定食 $68
定食跟咗麵豉湯、沙律、飯
職員即刻喺面前燒🤤 燒到個邊有少少燶,個牛勁香口好食!
仲要跟咗蘭王蛋,撈牛肉撈飯一流,最尾成盒飯啪晒🙉
四品燒肉定食

朋友叫咗個 #四品燒肉定食 $99
呢個反而係要自己燒😂 有舊牛仲要半舊都係肥膏🫢

2024-02-02
四品燒肉定食
2024-02-16 3318 瀏覽
最近喺東京食過兩間燒肉 omakase,一間環境高級,另一間的裝修風格就同普通燒肉店差不多。話明係燒肉 omakase,兩間店子同樣由專業侍應負責幫客人燒肉,經驗豐富,控制燒肉火喉絕對準確。價錢係貴,但貴得合理;每塊牛肉都係不同部位的 A5 和牛,至今仍然回味無窮。香港也有十多間高級日式燒肉店,但由侍應席前前代客燒肉、提供燒肉 omakase的店子就只有三兩間。最近發現了【鞍下熟成肉】,位置不似其他高級燒肉店隱秘,燒肉 omakase 又竟然只係 $498,一於試試。尖沙咀地舖寸金尺土,燒肉店面積細小。要有效地用盡空間,小店前半部採用燒肉吧枱設計,後半較為寬敞的空間就佈置了大約4張四人餐枱。整體裝修格局比較普通,店內當眼處亦放置了一些雜物,唔似 omakase 燒肉店。標榜全部牛肉採用鹿兒島產薩摩和牛,亦沒有規定要每人一客 Omakase,客人可以選擇全部單點。Kurashita course ($498)總共有14道菜,其中有9道係不同部位嘅和牛燒肉;單睇套餐內容性價比超高,甚至抵食過日本當地的燒肉 omakase,實在非常吸引。既然第一次光顧,先試試 Omakase 最穩陣。當然,
2056 瀏覽
Kurashita course ($498)總共有14道菜,其中有9道係不同部位嘅和牛燒肉;單睇套餐內容性價比超高,甚至抵食過日本當地的燒肉 omakase,實在非常吸引。既然第一次光顧,先試試 Omakase 最穩陣。當然,質素如何?就要試過先知!
前菜三點:和牛他他 ·  48小時慢烤 A5 和牛 · 柚子醋芝麻沙律    柚子醋芝麻沙律很普通,柚子醋太酸;勝在蔬菜新鮮翠綠,夠爽脆。48小時慢烤 A5 和牛名過其實,入口雖然較普通燒牛肉柔軟,但油香唔明顯,牛味普通。和牛他他選用赤肉部位,切成細粒而非刴碎。但似乎沒有預留足夠時間在室温環境下解凍,入口仍然偏冷,肉質亦有少許硬身。切粒口感及不上刴碎,加上選用的赤肉太瘦;入口唔夠軟糯、欠油香。即使加入日本名牌「蘭王」蛋黃,亦未臻完美。
首先是3款薄切和牛:三筋(みすじ) 配柚子蘿蔔蓉 · 牛前腿肉 · 蔥綁牛舌芯
三筋係肩胛骨內側部位的霜降肉,分量稀少,油花分布細密,賣相完美。兩面各烤3秒,入口完全不用咀嚼,肉和油完全溶化在口腔內;微熱的溫度剛剛好,肉汁及油香混和在一起的美味實在難以形容。
牛前腿肉係赤肉,同三筋(みすじ) 比較,油脂分布明顯較粗疏,紅肉比例亦較高。入口肉香較濃,肉質柔軟,但口感有少許粗嚡。
日本不容許出口牛內臟,所以香港所有日式燒肉店的牛舌只可以採用其他貨源,高級燒肉店就會採用澳洲和牛舌。話說回頭,在日本當地的燒肉店,如果要吃一客A5 和牛舌,可以貴過一客靚部位的霜降牛肉!烤了差不多20分鐘才熟透,原來係蔥花烤薄牛舌嘅進化版,用大大塊嘅薄切牛舌包裏著大量醃制過的蔥花。入口充滿蔥花香味,但醃料太鹹,味道濃郁得有點過分,完全掩蓋了牛味。另外,吃起來也不方便;牛舌有點煙韌彈牙,很難將牛舌紥咬開兩半,最後要將整塊放入口。
第二輪是5款厚切和牛。雖然叫厚切,其實又唔算厚,只係一般日式燒肉嘅厚度;只有昆布熟成外腿肉的厚度才符合「厚切」的要求。由客人自己燒烤,沒有侍應代勞,未算真正燒肉 omakase。
昆布熟成外腿肉配芥末籽 選用外臀肉(外モモ),屬於黑毛和牛的極少脂肪部位,厚肉,有少許筋膜。廚師用昆布包裹,再用清酒慢煮五個鐘熟成,使肉質變得更加鬆軟,即使未燒烤前外層已全熟。燒烤後有點似厚切版本嘅前菜48小時慢烤 A5 和牛,肉味帶點臊,味道也差不多相同,只是多了芥末籽調味。
赤身肉配喜馬拉雅粉紅岩鹽   是日選用了腰臀肉(ランプ)。肉味及肉質同外臀肉(外モモ)差不多相同,兩者同樣柔軟、油香較淡、口感有少許粗嚡。
輕·霜降肉配燒肉汁   選用油脂豐富柔軟的牛肋肉(カルビ),係最為普遍的霜降肉部位。入口油香鮮甜,兼有牛肉的鬆軟咀嚼口感。儘管燒烤過了火喉,仍然可以非常美味。
鹽蔥漬赤身肉   是日選用了貝の身(カイノミ),即中腹最接近腰脊的部位,兼具了霜降肉和牛柳的紅肉鮮味和柔軟度,呈現相當漂亮的霜降。原本預計可以吃到油脂的鮮甜兼豐富的肉汁,結果有點失望,雖然有適中油香,但口感稍硬、肉汁唔算多、肉味未夠鮮甜 ⋯⋯ 可能燒烤過了火喉,所以流失了肉汁?
極·霜降肉配赤味噌柚子醬 沒有牌子,不清楚採用了那一個部位,但從細密油花的賣相,已肯定係更佳部位的霜降肉。入口果然更多肉汁、油香更盛,比輕·霜降肉的牛肋肉(カルビ)更好味。
最後一道燒肉有兩個選擇:龜之子(かめのこ) 及壽喜燒西冷。已經吃了8件燒肉,相當飽滯,唔想再吃味濃的Yakisuki,所以揀了湯灼龜之子(かめのこ) 。奉客時已經在小碗內的牛肉注入清湯,而非席前用茶壺注入,美中不足。龜之子係和牛後大腿肉,屬於赤肉;肉質柔軟、脂肪含量低。口感有少許粗嚡,較牛前腿肉更粗糙;加上熱湯唔夠燙,未做到湯灼牛肉的要求。整體味道一般。
主食四選一,分別揀了和牛味噌煮丼薄切壽喜燒A5和牛蘭王蛋黃丼和牛味噌煮丼味太濃,就算有隻半熟玉子,都未能調和鹹味。最好嘅壽喜燒當然要用大大塊A5和牛肉眼 / 西冷,這碗主食就只用了細塊嘅肉眼 / 西冷碎。
用日式甜醬油浸醃過的薄切 A5和牛肉眼 / 西冷去燒烤,就係焼きすき,加上日本珍珠米煲成嘅白飯及蛋香濃郁、深橙黃色的蘭王蛋黃,是最美味的配搭。牛肉軟滑、油脂豐富,咀嚼下既有肉味、又有油香,配搭黏稠的蛋黃漿及白飯,實在好味道!只嫌醬油味道太濃,高鹹高甜,掩蓋了肉香。
最後以甜品柚子雪葩配脆焦糖碎作為整頓燒肉 omakase 的終結。
食得出 Kurashita course 的全部菜式都用上了日本和牛,但並非每一道牛肉都非常好味,部份赤身肉尤其比較失望,可能並非最優質的赤身肉部位,記憶中差過日本當地的高級燒肉店;霜降肉的質素就相當好。不過,綜合價錢考慮就冇得輸,抵食過香港其他同級日式燒肉店。下次再來,會積極考慮單點餐牌內的優質和牛部位。
2023-08-07
  • 三筋(みすじ)
  • 輕·霜降肉配燒肉汁:牛肋肉(カルビ)
  • 極·霜降肉配赤味噌柚子醬
真係人生第一次係香港食和牛食得咁有質素!如果你自己都係一個牛魔王,咁呢個地方就唔可以錯過。係店舖既設計上唔會用上太多花巧野,俾我感覺係好專注去做好一件事!由於佢地係直接引入原隻A5薩摩牛,所以成本會比起其他地方平,將性價比既水平再提高!店員會落手落腳去幫你烹調,專心坐係度等食就得喇!會先由赤身既部位食起,油脂感會係一路遞增!可以按照店員既意見去加入唔同既調味去品嚐,咁就可以食到最岩既口味!>法式龍蝦湯>壽喜燒風和牛他他 配 牛奶白吐司>48小時慢烤A5和牛 配 洋蔥醬>極上澳洲和牛 - 薄切牛舌>薄切赤身 配 柚子醋蘿蔔蓉>4%の奇跡 - 薄切壽喜燒風西冷 配 蘭王卵>幻の部位 - BMS12牛柳扒 配 牛油蒜片醬油>厚切燒肉二品盛合>醬燒龍王牛肋肉>湯引き - 亀の子>薄切壽喜燒風A5和牛蘭王蛋黃丼|薄切壽喜燒風A5和牛冰鎖冷麵>是日甜品一路食就一路食到我嘩嘩聲!入口d油脂係豐富到漏晒出黎咁濟,由其食到BMS12牛柳扒既時候,滿口牛油香,質素真係好高!以佢呢一個價錢可以食到爽真係大癲!
真係人生第一次係香港食和牛食得咁有質素!

店員會落手落腳去幫你烹調,專心坐係度等食就得喇!

>法式龍蝦湯

>醬燒龍王牛肋肉

>湯引き - 亀の子

>是日甜品

2024-01-08
【絕對係牛迷必食超高質燒肉】今日黎到尖沙咀熱鬧嘅大街尋找牛魔鬼嘅福音🐂店舖比較低調,但的確係臥虎藏龍!由日本直接引入原隻A5薩摩牛,除咗可以食到唔少特別既部位,性價比亦係相當之高💯唔需要諗太多,直接黎一個Premium Course就岩晒🤩➷⚡️ ℙ𝕣𝕖𝕞𝕚𝕦𝕞 ℂ𝕠𝕦𝕣𝕤𝕖⚡️🪐 法式龍蝦湯侍應小姐先奉上龍蝦湯暖胃,唔會太過竭身,散發啖啖龍蝦香🦞亦唔會太腬加重之後嘅負擔👍🏼§🪐 壽喜燒風和牛他他 配 牛奶白吐司呢個都可以算係一個冷盤既前菜!和牛他他經過輕輕嘅調味,最靈魂都係用上蘭王蛋🥚蛋香十足,同呢個和牛他他好相襯😋加埋多士食就可以增加口感🍞§🪐 48小時慢烤A5和牛 配 洋蔥醬就算經過慢煮,和牛都依然保持嫩滑🤤牛香會比較重,洋蔥醬同溫室豆苗可以平衡返油脂,要一塊過夾埋一齊食就夠過癮😆§之後落黎就係一連串嘅燒肉主角,為咗大家可以品嘗到最佳嘅味道😋店員係會親自為大家落手落腳去燒🤩而且每一part都會講解,仲有牛牛構造公仔俾大家望住,咁你食緊咩部位都一目了然😉由赤身食到最重油脂,咁就唔怕一開頭食到濟咗食唔落之後既野喇🤓由於佢成個set都比較多款式,咁我哋就揀啲特別啲既同大家分享!🪐 極上澳洲
【絕對係牛迷必食超高質燒肉】

今日黎到尖沙咀熱鬧嘅大街尋找牛魔鬼嘅福音🐂

⚡️ ℙ𝕣𝕖𝕞𝕚𝕦𝕞 ℂ𝕠𝕦𝕣𝕤𝕖⚡️

🪐 法式龍蝦湯

🪐 壽喜燒風和牛他他 配 牛奶白吐司

呢個都可以算係一個冷盤既前菜!
🪐 48小時慢烤A5和牛 配 洋蔥醬

🪐 極上澳洲和牛 - 薄切牛舌

濃厚自家製京蔥醬夾在內裡,令到味道變得好有變化👍🏼
牛舌係原條薄切,特別有咬口,仲會帶有少少筋位!

🪐 薄切赤身 配 柚子醋蘿蔔蓉

🪐 4%の奇跡 - 薄切壽喜燒風西冷 配 蘭王卵

係頂級嘅和牛級別,能夠成為4% の奇跡 ,A5等級固之然係必須,而且BMS霜降度都需要達到10級以上😍
開始感受到油脂嘅爆發🤭肉味突出,配上蘭王蛋可以減輕油膩感😋

🪐 幻の部位 - BMS12牛柳扒 配 牛油蒜片醬油

4%の奇跡都未夠喉,接住落黎就要加埋幻の部位🤩
BMS係達到12級‼️可想而知當中既油脂係幾咁豐富🫢而牛柳亦係最佳既位置,肉質軟腍
入口即溶化🫠加上經過3次燒浸醬油嘅過程,令到牛柳更加入味,無可取替💯

🪐 厚切燒肉二品盛合

🪐 醬燒龍王牛肋肉

食到尾開始慢慢會降返落黎喇!雖然牛肋肉都係一個油脂較重既部位,不過佢既程度會列為輕霜降級別😌雖則係咁,但係入口都係爆油😆可以烘耐少少等啲油份再吸收,又或者連埋佢嘅芥末籽粒食,呢個醬汁好特別,係黃芥末籽漬物,有飛魚籽嗰種爽脆口感😍帶少少酸味,芥末香濃,用佢黎解膩係一流👍🏼

🪐 湯引き - 亀の子

帶有茉莉香氣既一個湯品
混合咗昆布嘅清甜同牛肉所帶出嘅肉香,可以為食到飽飽濟濟既胃仔舒緩一下
感覺清新不帶膩😌

🪐 薄切壽喜燒風A5和牛蘭王蛋黃丼|薄切壽喜燒風A5和牛冰鎖冷麵

🪐 是日甜品

今餐真係肥都抵呀🤤食之前記得要留定個大胃😆真係由頭讚到尾👍🏼

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼🔟🌟
2024-01-08
早幾個月去完東京食過正宗日式燒肉(大家可以追看返前幾個post),-直念念不忘,所以今次延續日本和牛滋味。餐廳晚餐只有兩個套餐選擇,全牛盛宴,可以試到12款不同部位和牛,好淋滑,雪花紋吸引,好彩冇內臟。𖠁 𖠁 𖠁鞍下熟成套餐 $498 ⸜(*ˊᗜˋ*)⸝CP值爆燈🚨 ⧫ 壽喜燒風和牛他他配牛奶白吐司(蘭王卵使用)⧫ 48小時慢烤A5和牛配 洋蔥醬⧫ 極上澳洲和牛 -薄切牛舌⧫ 薄切赤身配柚子醋蘿蔔蓉⧫ 魅惑の部位⧫ 薄切三筋 配 芥末籽⧫ 厚切燒肉三品盛合⧫ 醬燒龍王牛肋肉⧫ 湯引き・亀の子⧫ 主食(配白飯)薄切壽喜燒風A5和牛蘭王蛋黃丼 + $49⧫ 甜品 - 抹茶雪糕開頭店員會幫手燒,之後就靠自己,每款牛都好有水準,真係有日本的味道。最鍾意加湯嗰款,最後可以清一清油膩感。再以抹茶雪糕作結,非常滿足~

𖠁 𖠁 𖠁

鞍下熟成套餐 $498 ⸜(*ˊᗜˋ*)⸝
CP值爆燈🚨

⧫ 壽喜燒風和牛他他配牛奶白吐司(蘭王卵使用)
⧫ 48小時慢烤A5和牛配 洋蔥醬
⧫ 極上澳洲和牛 -薄切牛舌
⧫ 薄切赤身配柚子醋蘿蔔蓉
⧫ 魅惑の部位
⧫ 薄切三筋 配 芥末籽
⧫ 厚切燒肉三品盛合
⧫ 醬燒龍王牛肋肉
⧫ 湯引き・亀の子
⧫ 主食(配白飯)
薄切壽喜燒風A5和牛蘭王蛋黃丼 + $49
甜品 - 抹茶雪糕

2023-12-04
2024-01-28 399 瀏覽
朋友介紹尖沙咀呢間燒肉店,話超抵食一定要試下,趁放假就同朋友去食,果然好旺場,睇來大家都好識食$680一位有全和牛宴,員工對和牛部位同成個套餐都好熟悉,除咗背稿之外聽得出佢都對餐廳出品好自豪,有埋枱幫手燒肉,一個人serve幾張枱,張張進度不一,但店員都非常專業除咗最貴嗰兩款4%奇蹟之牛:西冷同牛柳,其他肉品都唔係流,澳洲和牛舌、厚切霜降和牛,甚至係每一款前菜同主食都好有特色,真係必須要試!套餐唔包嘢飲,另外可單點梳打或酒精類飲品,啲嘢飲都幾靚

套餐唔包嘢飲,另外可單點梳打或酒精類飲品,啲嘢飲都幾靚