2022-03-08 396 瀏覽
爸爸...家姐..我一行三人想食清清地,搵到呢間食粥麵有下午茶餐,粥麵都有得配小食,粥既配料都足料,炒麵好軟身同乾爽唔油膩,油炸鬼即炸起,,,雞翼....家姐仲要抄手....三個人....都差d食唔晒d小食...不過個抄手幾幾辣...個朱腸粉都好味架...食得超飽飽
,油炸鬼即炸起
2022-02-28
  • 炒麵
  • 油炸鬼
  • 混醬腸粉
  • 雞翼
2021-05-31 1870 瀏覽
天氣咁熱,有是真係巴不得將成個人浸係浴缸裡面唔出嚟😅 不過講笑就得啫,唯有喺衣着同飲食方面改變吓… 呢日我又嚟到「新都會廣場」補返啲物資,行吓行吓就已經去到四五點,距離晚餐時間唔上唔落,食碗 #粥 清清地似乎係一個幾好嘅選擇🥳醒起廣場頂樓有間 #粥店「靠得住」,正合我心意。佢哋嘅 #下午茶餐 都以 #粥品 為主品,#炒粉麵飯 都有嘅,不過我又唔想食得太飽太油膩,一於保持原判,嗌咗個 #艇仔粥 配 #炒麵,粥底係幾鮮味嘅,不過我懷疑 #師傅 喺粥入邊加咗啲 #味精,而且 #粥料 入面無咗 #水魷魚 同 #碎牛肉,但係又多咗啲 #火鴨絲 喺裡面👉🏻👈🏻 平民嘅我,都係唔習慣食得咁嘴刁… 失望😆 加上佢哋啲 #炒麵 都未夠火候,口感都只係一般般咋😬 … #小秘書 都係鍾意幫襯啲 #地痞鋪,貪佢有 #歸屬感 吖嘛🤩🤩

2021-05-23
2021-03-29 1097 瀏覽
最近太熱氣想食清淡,今日同老公來到葵芳新都會靠得住食碗粥,我叫咗心肝寶貝粥,老公叫咗個黃花魚餐,碗粥好香豬潤味,豬潤味道鮮甜,帶子大大粒好好味,成碗粥簡直高質素,太好味了,老公話黃花魚煎得好入味,我試下食,真係煎得好香口
話說我今日返工有啲攰又肚痛就諗住叫個正啲嘅下午茶俾自己當慰勞下,然後就叫咗個粥散叫多個炒麵,諗住散叫個炒麵應該會比下午茶套餐大份啲。點知攞完個餐,一打開就俾佢嘅份量嚇親。一碗22蚊嘅麵,我好肯定我兩啖一定食得哂,打去問點解咁細碗先知原來下午茶時段嘅意思係下午茶份量嘅食物,價錢就見人見智啦。吸取今次嘅教訓,我以後都唔會叫呢間嘅外賣🙃

吸取今次嘅教訓,我以後都唔會叫呢間嘅外賣🙃
外賣自取
2020-11-12 1206 瀏覽
呢間靠得住嘅空間吾大,仲有好多座位其實係起好入即幾乎d職員吾行入黎/你吾行出去都吾會有人見到你。但舖頭員工吾係小,每次被安排坐起好入嘅位置,真係近乎冇人會理你明白嘅,服務業其實都吾好做。但如果舖頭空間設計係咁,係未可以安排職員起呢個zone到負責呢?
呢間靠得住嘅空間吾大,
仲有好多座位其實係起好入
即幾乎d職員吾行入黎/你吾行出去都吾會有人見到你。

明白嘅,服務業其實都吾好做。
但如果舖頭空間設計係咁,
係未可以安排職員起呢個zone到負責呢?
2020-10-29 340 瀏覽
每次黎到靠得住都會比佢嘅艇仔粥同雲吞面吸引住😆😆😆佢嘅艇仔粥真係有別於一般嘅粥品店舖,除左材料多之外,仲會有埋鴨肉絲,呢種材料真係吾係間間都有架同樣地,每次都會揀埋腸粉做配搭,腸粉好滑吾會太硬,加埋吾同醬料一齊混醬就更加prefect最最最後,就算一個人黎到都會加個蘋果茶,因為吾係到到都有得飲,夠哂特別又好味!

• 混醬腸粉
2020-10-13 957 瀏覽
我差不多每個星期都會嚟呢度食晚飯, 就算疫情期間,都會喺呢度買外賣,所以我就叫佢做飯堂。通常嚟到食小菜餐,有時冇胃口就會食粥麵。今晚先至留意到呢間小館由2011年至2020年都係米芝蓮我最鍾意食呢度嘅油菜芥蘭,冇苦味之餘,軟硬度適中,好啱我心水佢地用嘅蠔油都好好味。今日真係好有驚喜,有個特價套餐,近乎買一送一,平時$118係半隻水晶雞,今晚呢個價錢仲包埋原條炸黃花魚,真係超抵食呀🥰🥰每次食嘅水晶雞都係咁滑兼有雞味,條炸黃花魚買相已經贏咗,企定定喺度等你劏佢……幾有氣勢🤣🤣 條魚炸得好好食, 唔單止皮脆,連啲骨都係脆㗎個魚肉就係好軟滑,外脆內軟加埋佢個蒸魚豉油同埋啲蔥完全覺得呢個餐係超超超抵食

佢地用嘅蠔油都好好味。
今日真係好有驚喜,有個特價套餐,近乎買一送一
個魚肉就係好軟滑,外脆內軟加埋佢個蒸魚豉油同埋啲蔥
完全覺得呢個餐係超超超抵食

油菜芥蘭
水晶雞
炸黃花魚
油菜芥蘭
水晶雞
炸黃花魚
2020-02-26 2173 瀏覽
靚女媽咪一向都好鍾意去靠得住食吓嘢, 雖然知道佢2点半至5点半有特價下午茶時段, 但係因為時間就唔到, 今日終於有時間試到, 雖然32-34蚊套飱選擇唔算太多, 但係有粥有麵仲配 混醬腸粉,炒麵,即炸油條,灼油菜 任擇一款, 我就叫咗豬軟骨麵, 細蓉, 手打肉丸粥配混醬腸粉, 油菜, 特別值得一讚係豬軟骨, 稔滑入味, 以32-34蚊嘅價錢絕對係超值嘅, 唯一係啲 服務人員好似18樓c座😂, 佢哋經常交流好熱鬧, 不過呢樣嘢見仁見智可能有啲人鍾意呢啲氣氛, 但係我就唔係好欣賞😅, 不過以佢呢個價錢食到呢啲食物水準都係值得去試嘅!
2020-02-24 965 瀏覽
戴住口罩嘅日子都唔知食咩好,諗住食碗粥,平時食粥都會去海皇粥店貪佢夠平又快,今日想試吓新野就去咗呢間間靠得住粥粉,雖然價錢貴但質素都幾好,我哋叫咗個龍躉豬潤粥$88,加$15有個炸兩。朱砂潤好好味,火候啱啱,好好爽口。炸兩入面條油炸鬼仲係脆既(太肚餓食晒唔記得影相😝)另外叫咗個淨雲吞,真係叫鮮蝦雲吞爽口彈牙👍🏻套餐加錢多過鹹肉糭,料唔多,綠豆就好多😂見到$48一隻乳鴿,所以叫黎试吓,不过味道麻麻,好咸。

另外叫咗個淨雲吞,真係叫鮮蝦雲吞爽口彈牙👍🏻

套餐加錢多過鹹肉糭,料唔多,綠豆就好多😂

見到$48一隻乳鴿,所以叫黎试吓,不过味道麻麻,好咸。
「秘製牛腩麵🐮 ($42;下午茶$35)」牛腩好淋好入味「豬軟骨撈麵🐷 ($52)」嘅豬軟骨燉到好淋 骨膠原哂爆棚 d醬汁用黎撈麵 堅正!🤤「靠得住鹹肉粽🐽 (B餐加配)」係因為🐰小編耐冇食粽所以叫嘅 肉粽個味都唔錯 十幾蚊一隻我收貨🙈注意⚠️:鹹肉粽跟唔同野食會唔同價🤙🏻-The stewed sirloin of the Soup Noodles with Sirloin ($42;afternoon tea $35) is tender and savoury. The stewed pork cartilages of the Noodles with Pork Tender Bone Stew ($52) is tender too. They are colloidal and rich in collagen. It is so good to mix the noodles with the sauce!🤤 As I haven’t eaten rice dumplings for a long time, so I have ordered some (set B).
注意⚠️:鹹肉粽跟唔同野食會唔同價🤙🏻
The stewed sirloin of the Soup Noodles with Sirloin ($42;afternoon tea $35) is tender and savoury. The stewed pork cartilages of the Noodles with Pork Tender Bone Stew ($52) is tender too. They are colloidal and rich in collagen. It is so good to mix the noodles with the sauce!🤤 As I haven’t eaten rice dumplings for a long time, so I have ordered some (set B). The rice dumplings are well-seasoned with an affordable price.🙈
Reminder⚠️:The price of the rice dumplings varies with the main course ordered🤙🏻
價錢price:$40 - $70 (+10%) (蘋果紅茶每位+$3)
地址address:靠得住Trusty Congee King
性價比CP value:🤤🤤🤤🤤⚪️
飽肚fullness:🤤🤤🤤🤤⚪️
味道taste:🤤🤤🤤🤤⚪️
環境environment:🤤🤤🤤⚪️⚪️
服務service:🤤🤤🤤🤤⚪️
Score:88/100🔖
2019-03-02 2002 瀏覽
經常都去葵芳新都會廣場,但從來未去過頂層食嘢。葵涌廣場好多選擇但人真係太多,想搵地方坐得舒服啲食下嘢。.於是朋友就建議去頂層食太興,不過太興超多人於是我哋就去咗隔離嘅靠得住食。.我哋去嘅下午茶時段,都有好多選擇有飯有湯麵有粥。.比門口星洲炒米張相吸引,好想食自己本身好鍾意食星洲炒米,但真係唔係間間炒得好食,有啲會炒得太乾米粉一嚿嚿或者炒得太濕都會難食😭.*星洲炒米難得來到靠得住,就叫星洲炒米試一試♥星洲炒米果然冇失望,咖喱味道好香濃,辣度感覺比平時茶餐廳食嘅再辣少少。米粉炒得岩好好唔會太乾,炒夠鑊氣米粉好均勻。米粉係偏有幼身嗰種,口感唔錯。材料唔料好多,炒得好惹味食唔停口♥*XO海鮮炒飯呢個炒飯有啲失望,雖然係XO醬炒但味道好淡,而且炒得比較濕呢個炒飯麻麻地。p.s:另加$3茶錢有得飲蘋果紅茶♥我同朋友下午茶時段都多人排隊,如果大家平日下午茶想食都要預少少時間等位。
我哋去嘅下午茶時段,都有好多選擇有飯有湯麵有粥。
*星洲炒米
難得來到靠得住,就叫星洲炒米試一試♥

*XO海鮮炒飯

2019-02-26
2019-01-26 1334 瀏覽
餐廳寫明11:00開門,等到11:15分員工依然係坐係度食飯唔開門,個個客要企係門口等,離晒譜!其實依間粥麵店食物係唔錯,我行開都經常過黎食,但係如果咁嘅服務態度,遲開門個個客企到開晒聲依然不聞不問不答,老實講香港依家飲食業競爭咁激烈咁嘅態度真係同老細倒米。
2019-01-25 1013 瀏覽
和同事們結伴午餐,我們第一次來這裡叫小菜午餐,老實說說質素一般,梅菜扣肉份量少得可憐,價格也不算便宜,午餐還要收加一及茶錢,吃完有點覺得被騙的感覺最好吃的是那碗菜飯⋯⋯⋯⋯
最好吃的是那碗菜飯⋯⋯⋯⋯
2019-01-25
2019-01-02 1031 瀏覽
今日係葵芳探完朋友,跟住就出黎食午餐,係新都會廣場入面兜左轉,最後決定食靠得住。午市套餐都有好多選擇,我揀左新加坡海鮮炒飯,咖哩味好香同好多料,好食朋友揀左乾炒牛河,味道都好唔錯,牛份量又多。跟餐即磨咖啡好香,估唔到咁好飲!

朋友揀左乾炒牛河,味道都好唔錯,牛份量又多。

跟餐即磨咖啡好香,估唔到咁好飲!
2018-11-25 932 瀏覽
服務唔錯,有中國茶招呼,不過要收茶錢。叫了魚腩粥,咸肉棕和蠔油芥蘭,咸肉棕唔錯,糯米夠滑溜,咸蛋黃五花腩甘香,綠豆夠腍唔糊口,芥蘭就一般水準。值得推介係生滚魚腩粥,魚腩厚而鲜,粥底煲得幾绵幾香,適量薑葱更能提升粥嘅美味和鮮味,名符其實'靠得住'!