2024-04-06 80 瀏覽
星期六同朋友來咗企業靠得住食下午茶餐,50元就有一個主食加一個小食,真係低食,食物都OK,而令我驚訝既係,呢張餐檯既檯面可以擦得這麼乾淨,睇得出工作人員的工作態度認真,值得一讚👍
  • 荔灣艇仔粥
2024-04-04 45 瀏覽
出外旅游了几天回来,想吃点清清的,下午和朋友来megabox靠得住吃下午茶餐,有侍应安排入座,然后上了一壶苹果红茶给我们,我们点了2个下午茶餐,苹果红茶几好饮、有茶味和苹果味,罗卜糕煎的刚刚好,望落去令人好想吃,云吞面就特别了,用个壶来倒汤,汤倒出来时好香,整体来说,食物简单好食又唔贵,服务态度都几好,环境整体干净整洁😀会再回来光顾的
2024-03-30 50 瀏覽
今晚來到megabox,商場人流比較少,唔知想食D乜嘢好,係10樓門口見到靠得住,望入去環境真係唔錯,收拾得井井有條👍,係門口徘徊一下,隨即有位林生拿著餐牌出來向我介紹,熱情招待下便跟林生入座,一坐下我便繼續睇餐牌,林生給我遞上一杯熱水,並對我說小心水熱,於是我點了一個蒸皖魚腩飯,到奉上餸和飯時都提醒我小心熱,到埋單時,林生問及我食物意見,侍應都有向我說拜拜!今晚用餐好愉快😃真係靠得住👍
2024-03-22 48 瀏覽
今日約了朋友去MegaBox溜冰,溜完冰3點幾之後有少少肚餓,但夜晚又約了屋企人食飯,點知經過靠得住見到門口有個細蓉雲吞麵配一杯飲品都係$38一杯飲品,啱晒我們細食的女士,同一些寫字樓的又想食少少,又唔想食太多嘅靚女,咁當然要入去試吓啦😋之後姐姐用一個金色壺倒湯給雲吞麵裏面,個姐姐仲話D湯熱D面會爽啲,好有禮貌好親切👍👍👍
2024-03-04 67 瀏覽
2024年3月3日去九龍灣MegaBox看一套叫‘’白日之下”的電影,很沉重的啊。看戲前在一間有米子蓮的餐廳叫“靠得住”吃晚餐,點了梅菜扣肉和北姑蒸雞,很幸運第一次來這間餐館,味道很不錯,扣肉半肥不瘦,蒸雞很入味,簡簡單單的一個美味晚餐,家常菜那種,很喜歡一些餐館煮一些傳統的美食,不誇張不做作,不亂攪綽頭,其實是沒有做好自己的菜式。今次吃完沒有口渴,返來吃的旨數是100%,下次可以再去其他分店試試!
雖然成日去MegaBox, 但因為有好多食肆選擇,次次都會食左其他野。今次咁啱屋企人唔舒服想食粥,都係第一次食呢間靠得住!近期食肆生意好似麻麻地,8點幾餐廳得半滿,直入有位。主食可以加錢轉A 餐或B餐,選擇都唔少。兩個人點左粥及撈麵,一個叫A餐,一個叫B餐!我地點左蘋果紅茶,味道幾清香幾特別!👍叫左A 餐豬膶魚腩粥配鹹肉糉$88,豬膶及魚腩都好滑,粥底夠綿而且甘甜好暖胃😌鹹肉糉食落好有家鄉風味,而且好足料,鹹蛋黃夠沙,越食越開胃!B 餐點薑蔥滑牛撈麵配唐菜 $76,望落唔係好大碟,但其實係麵幼,越食越有,麵質有咬口幾好味,浸湯食好似細蓉感覺,鍾意佢夠多蔥,滑牛唔錯不過有d 凍左...估唔到唐生菜配腐乳,感覺新鮮!👍

我地點左蘋果紅茶,味道幾清香幾特別!👍

,浸湯食好似細蓉感覺,鍾意佢夠多蔥
,滑牛唔錯不過有d 凍左...

估唔到唐生菜配腐乳,感覺新鮮!👍

2024-03-02
  • 薑蔥滑牛撈麵
  • 鹹肉糉
2024-01-05 137 瀏覽
因為口腔唔係太舒服所以搵粥食估唔到德福除左大型連所既海x粥店之外,都仲有呢間粥店生滾粥既選擇都幾多👍🏻👍🏻我就揀左唔係間間粥店都有賣既蠔仔粥🥰🥰當時係朝早啱啱開門,唔多客,都幾快出餐外賣黎食過左幾個字都仲好滾👍🏻👍🏻蠔仔份量都有十幾廿粒,而且都算大粒,漲卜卜,都幾鮮,幾好食👍🏻粥入面有幾多姜絲,冇食到蠔有腥味😆調味都好好味👍🏻一打開成屋都聞到香😆😆😆粥米都煲得夠細 啱啱好
因為口腔唔係太舒服所以搵粥食
估唔到德福除左大型連所既海x粥店之外,都仲有呢間粥店
生滾粥既選擇都幾多👍🏻👍🏻
我就揀左唔係間間粥店都有賣既蠔仔粥🥰🥰
當時係朝早啱啱開門,唔多客,都幾快出餐
外賣黎食過左幾個字都仲好滾👍🏻👍🏻
粥入面有幾多姜絲,冇食到蠔有腥味😆
調味都好好味👍🏻一打開成屋都聞到香😆😆😆
粥米都煲得夠細 啱啱好
2024-01-01 127 瀏覽
呢間雞粥真係好好味!個雞肉鮮嫩,同埋粥嘅湯汁一齊煮熟,味道好濃郁。食落令人心暖又飽足。係一個令人感到舒服同埋滿足嘅下午茶選擇。(艇仔粥味道都ok ,料都好豐富。)炒面好香好味,比起街食嘅炒面,這家的面香係尤其好食,香味十足!豉油嘅醬汁不會太咸,味道濃郁。好簡單的餸但每一口都帶來滿滿的滿足感,絕對係一道令人上癮嘅炒面。
(艇仔粥味道都ok ,料都好豐富。)

拆骨鮮雞粥
荔灣艇仔粥
拆骨鮮雞粥
荔灣艇仔粥
2023-12-17 103 瀏覽
今天(1712.23)下午3:17落豬肚雞鍋加白飯$119,等到3:59分離開前,催了幾次,都無食物到,女侍應根本無去追,是否做生意呢?really pissed off!! 大家留意這間超過份唔想做生意的食肆!之前惠顧其他分店,都無呢間咁離譜。一分都不值,可惜個系統要填,唔該整個負分選項。
今天(17
2023-11-13 181 瀏覽
🤩🤩同朋友一齊食下午茶,路過見到靠得住嘅價錢都唔算好貴,就諗住入去試吓,都幾有驚喜😆😆😆😆😆😆我叫咗一個炸醬撈麵,好多肉絲,仲有好多菇✨✨✨✨✨✨✨✨✨非常足料!!!!炸醬麵嘅味道,酸酸甜甜,非常開胃⭐️⭐️炸醬撈麵仲配一個韭黃湯,韭黃湯唔咸,非常好飲😋😋下午茶仲可以配腸粉,腸粉好滑,仲可以自己飲加花生醬同甜醬,鍾意多醬嘅人可以自由加!!!!!!最後仲煲咗杯熱豆漿,熱豆漿豆味濃,又唔會太甜味道適中!

炸醬麵嘅味道,酸酸甜甜,非常開胃⭐️⭐️
炸醬撈麵仲配一個韭黃湯,韭黃湯唔咸,非常好飲😋😋

最後仲煲咗杯熱豆漿,熱豆漿豆味濃,又唔會太甜味道適中!
2023-07-26 384 瀏覽
因為看到這間粥麵店是米芝蓮,所以入去試一下😛這個粥麵套睇落不錯。粥嘅賣點係用魚湯作為粥底可以令粥的味道更加鮮美,而且魚湯還含有豐富的營養素,對身體非常有益。佢另外可以加一款小食,哈哈我貪心啲要鹹水糭,因為怕食粥唔夠飽同埋另外啲菜啊,腸粉感覺比較普通。見到鹹水糭都係推介名物之一,所以就試吓啦。個鹹肉糭口感幾好,不過就冇想像中食完曄一聲嘅驚喜🤣🤣正常發揮兩者比較落嚟,我覺得魚湯粥值得試多d。🤤
因為看到這間粥麵店是米芝蓮,所以入去試一下😛

同埋另外啲菜啊,腸粉感覺比較普通。

見到鹹水糭都係推介名物之一,所以就試吓啦。

兩者比較落嚟,我覺得魚湯粥值得試多d。🤤
2023-05-11 477 瀏覽
一直都有食開靠得住,尤其鍾意食佢d糉同粥。今日遲放工,本身同朋友諗住去沙田分店食個快飯。野食靠得住,staff靠唔住!一坐低見佢哋有個QR code 落單,心諗估唔到靠得住而家都有得自助落單,咁就快快手落單。落完單之後諗住double check 點餐記錄,點知再掃個QR code,個system話我地無點餐。諗住搵staff check單,但個個又好忙。咁我地再落單,點知再submit order幾秒後有個staff 送餐過嚟,我地同佢講我地頭先check無落單記錄,所以落多左。個staff 即刻好大反應:吓?!我地話想佢幫我地取消多左ge order , 佢JIP一聲。我地又無心落多,落完一分鐘內發現duplicate左都即刻通知佢地取消。當然最好係搵staff check 左先再落,本身諗住掃QR code 都係check system, 自己都做得唔夠好,但個staff駛唔駛JIP晒,西晒面咁…

野食靠得住,staff靠唔住!

諗住搵staff check單,但個個又好忙。

2023-05-11
2023-04-27 360 瀏覽
嗱!老實講一句啦。今日黎食靠得住,單單睇名已經覺得靠得住啦!靠得住紅油餃子,每一個餃子都鮮美可口。此外,紅油餃子的口感鮮美,以其獨特的辣味和口感,令我一試難忘,成功進入我的最愛列表。作為中國四大發明:粥粉麵飯之一。靠得住的王牌粥品還是令人滿意的。雞肉已經去骨,可放心大大啖食用,雞肉肉質鮮嫩,口感滑爽。吃上如此美味一碗熱騰騰的滑雞粥,入口溫暖、滋味鮮美,加上胡椒粉味道更上一層樓。粥品本身更是綿滑、稠而不黏。王牌當之無愧。隨餐附送的一杯熱豆漿,都令人難忘。豆漿微甜,也很大杯,大滿足!普及一下:豆漿是一種非常健康的飲品,富含蛋白質、脂肪、碳水化合物、維生素等營養成分。有助於補充能量,增強體力,並且有利於消化和排毒。
嗱!老實講一句啦。
今日黎食靠得住,單單睇名已經覺得靠得住啦!
紅油餃子

無骨滑雞粥
豆漿
混醬腸粉
2023-04-08 344 瀏覽
我和同事一向最喜歡下午茶吃傳統港式湯粉麵,這間連鎖集團的茶餐廳有下午茶套餐,而且可以叫湯粉麵或粥還,可以免費配小食下午茶的款式頗多,有雲吞麵、豬手麵、豬軟骨麵,牛腩麵等,又有生滾粥例如蠔仔粥或牛肉粥,普通的艇仔粥、皮蛋瘦肉粥,粟米雞絲粥。最特別的是這個下午茶餐配特色小食,包括脆卜卜的油炸鬼,銀芽炒麵,混帳腸粉時令菜和蘿蔔糕。今日我叫了牛腩麵,湯底甚濃,牛腩滑溜溜醃得很好,麵質爽口。油菜也算大碟,灼得鮮綠!👍🏻同事叫了豬軟骨湯麵,他覺得很不錯,肥嘟嘟食落成口骨膠原,配埋混帳腸粉,真係飽到不得了

2023-02-01 427 瀏覽
前幾日去拎傢俬,肚仔餓就去搵嘢食,咁就去咗呢間打算食Lunch,叫咗兩個午市套餐,叫咗一個梅菜蒸魚一個雲耳蒸雞,又估唔到都幾好食,雞蒸得夠滑,同埋都醃得好入味,另外蒸魚鯇魚嚟㗎,冇草青味,蒸得啱啱好係好食嘅!另外再嗌咗兩碟小食,一個係白灼腰潤,一個就係伯爵珍珠蠔白灼腰潤係厚切嘅,冇腥味冇蘇味,灼得啱啱好,唔會老咗柴左,所以都好有口感同埋彈牙,值得一食!講到明珍珠蠔就梗係細粒啦,感覺新鮮整體感覺係良好,初初以為係一間普通茶記或者食雲吞麵嘅舖頭,冇特別期待,但係又冇令我失望喎都幾好食,有機會會再黎!

另外再嗌咗兩碟小食,一個係白灼腰潤,一個就係伯爵珍珠蠔

講到明珍珠蠔就梗係細粒啦,感覺新鮮