2020-12-04 1136 瀏覽
天氣開始凍,又係打邊爐季節。擋台灣鴨血邊爐大行其道隔時候,呢個粥底邊爐,係另一個很好嘅選擇。一個看似好小清新,不過卻極度鮮甜的選擇。覺得有驚喜。記得係200有找一個人。玉米同南瓜應該鐵膽。海鮮的話,是根據當日店家入咩貨就俾咩你吧。我當天有蜆,蝦,蟹,雞,聖子。仲有d墨魚滑,蝦滑,鯪魚滑。店家好貼心咁提你落玉米南瓜先。一開頭個粥底出奇地稀,水米分明,淡而無味。正當有小小失望之際。當你加入不同海鮮,肉類。個粥底越來越「傑」,越來越鮮。好很不得了。最後恨不得把粥底一滴不剩舔淨。最後唔夠飽,加多個炒麵。有鍋氣嘅炒麵。買少見少噶啦⋯試試吧,不會失望的,在這味精邊爐大受歡迎的時候。吃一點好東西,對自己好一點。
天氣開始凍,又係打邊爐季節。

記得係200有找一個人。
玉米同南瓜應該鐵膽。
海鮮的話,是根據當日店家入咩貨就俾咩你吧。
我當天有蜆,蝦,蟹,雞,聖子。
仲有d墨魚滑,蝦滑,鯪魚滑。

店家好貼心咁提你落玉米南瓜先。
一開頭個粥底出奇地稀,水米分明,淡而無味。

最後唔夠飽,加多個炒麵。有鍋氣嘅炒麵。買少見少噶啦⋯
粥底邊爐
2020-11-27
  • 粥底邊爐
2020-11-22 765 瀏覽
讚1.服務熱情,講野啱傾2.魚湯都還好,起碼相當甜身,唔油,算係成晚最好果樣彈1.似乎啲精神都放左係火鍋度,小菜整體都唔得,炸三寶刮口死咸;煎馬友肉削;墨魚餅唔脆身兼極油

1.服務熱情,講野啱傾
2.魚湯都還好,起碼相當甜身,唔油,算係成晚最好果樣

2020-10-12 1811 瀏覽
知道佢搬左去深水埗,地方大左好多,又有小菜食,於是去試下。新店安排我兩人地坐樓上,行上樓梯已經聞到好大煙味。坐低無比餐牌我地睇,問都無比,睇食評話有小食、小菜,算!就淨叫兩位海鮮粥底火鍋。我未及清潔餐具,已經馬上斟左兩兜鼓油比我地,但其中一兜,我地發現有啲灰粒,我而家唸返,可能係煙灰,算!費事出聲,自己去換過兜。另外,比左鼓油,要問先至再比辣椒。煱底(已經落埋飯)同食物都好快到,但食物質素,吾使講咁多,大家自己睇相啦,碟牛肉吾係餐內的,後加的,$30 都算抵,同埋係成餐最好食嘅一種食物。蟹,兩個人得一只細細嘅,去任食都好過佢。我地食晒食物,仲有啲飯係一舊舊,要壓爛佢同再煮多十分鐘先至食得。如果咁嘅食物質素,$188/位(無加一),我認為吾值。覺得以前係佐敦舊店時好好多,當時成日都想去食,但只係得3、4張細枱,仲要提早個幾月打電話訂,所以去得吾多。吾知係吾係而家去多左其他店食火鍋,有得比較,定係靚粥工房差左,覺得呢餐好吾掂,未食完已經唸住去附近食蝦子雲吞麵。我以後吾會再去靚粥工房啦!

2020-09-23 1457 瀏覽
睇到網上介紹$188一位粥底火鍋常常爆滿,早一個星期打電話去訂位。時間分2輪,六點至八點、八點至十點。我地六點準時到,起初客人唔多,跟住越來越多人,機本上都係訂位先有枱。我地一坐低就先來個粥底鍋,我地就將🌽🌽粟米先放落鍋。共有指定嘅12款配料(南瓜🎃)如果想要個香濃南瓜粥底就要首先放埋落去一邊打一邊煲。(炸響鈴、脆脆油炸鬼)送粥一流(雞件、魚雲)鮮嫩(手打圓)彈牙(蜆、聖子、蝦)新鮮(蟹🦀)有蟹膏😍雖然份量少少,但都好夠飽另外叫咗一個小炒,唔記得叫乜嘢名🤣裏面有蠔仔、蠔豉、蝦乾、白飯魚,香口野味。
我地一坐低就先來個粥底鍋,我地就將🌽🌽粟米先放落鍋。
共有指定嘅12款配料
(炸響鈴、脆脆油炸鬼)送粥一流
(雞件、魚雲)鮮嫩
(手打圓)彈牙
(蜆、聖子、蝦)新鮮
(蟹🦀)有蟹膏😍
雖然份量少少,但都好夠飽
另外叫咗一個小炒,唔記得叫乜嘢名🤣
裏面有蠔仔、蠔豉、蝦乾、白飯魚,香口野味。
2020-09-15
2020-05-03 2749 瀏覽
以往在佐敦靚粥工房只有粥底打邊爐,今次該舖老闆由佐敦細舖搬到落深水埗大舖環境舒適,還加入了很多小炒菜式,食到我哋讚不絕口,今次同8個朋友去食小炒,雖然受疫情關係,我哋要分兩張枱坐,但當中菜式令我哋一試難忘,包括有黑白煎魚卜,三寶鹽酥蠔仔,黑白胡椒蝦煲,燒焗牛仔骨,水佬小炒皇,海鹽煎鮑魚,長洲炒班球,塔門炒聖子及海龍皇濃湯。老闆喜哥全晚欣勤招待,感覺多麽温暖!整體環境都好舒服,唔會覺得好嘈,野食又好食(價錢又平),下次食小炒一定會再嚟過

老闆喜哥全晚欣勤招待,感覺多麽温暖!

2020-05-02
2020-02-02 2699 瀏覽
得悉靚粥工房佐敦店已搬遷至深水埗,即時試試。新店在元洲街街市對面,交通便利,距離地鐵深水埗站也不遠。舖面地方比之前更大更寛敞,座位更舒適,還有一樓,可容納更多客人。選擇了粥底海鮮火鍋,每位仍舊$188不加一,沒有因為搬遷至大舖已加價,贊食品一如以往的新鮮,海鮮款式也不少,每樣都美味,可選擇原味或魚湯粥底,也可以加配牛肉,價錢合理,很有牛味,正新店除了粥底火鍋外,還有小菜,刺身,小食,燉湯等等,比前更多選擇。總括而言,性價比高,食品新鮮美味。支持小店,用心經營,大推
得悉靚粥工房佐敦店已搬遷至深水埗,即時試試。

新店在元洲街街市對面,交通便利,距離地鐵深水埗站也不遠。

總括而言,性價比高,食品新鮮美味。支持小店,用心經營,大推
2020-01-24 1412 瀏覽
一家人,來到靚粥工房料理,簡單而突出的牆壁畫布,展現出中國人食粥的內函,加上食材上等,主持人好客之道,令小弟可品嘗到美味的佳肴外,還吃了一頓人情味,我必定會繼續幫襯這人間美食小店,就是靚粥工房料理!I will be back
2020-01-19 1161 瀏覽
以前食開佐敦分店,成日都要預早幾個月book位先有得食,依間深水埗新分店除咗座位舒服啲闊落啲之外仲容易左book位。新分店仲有小菜同埋魚生。食物水準依然,有10款八款海鮮全部都好新鮮,有三點蟹、沙猛仔、蝦、帶子、蜆、鮑魚、墨魚滑、滑雞、尤魚、粟米、南瓜、魚皮......加配的肥牛只係$30但係水準超晒班,本來後悔加足5位,因為份量好多,但因為太好食最後都清唒。最後個粥底有幾正就不在話下啦 😋 超級鮮甜。

最後個粥底有幾正就不在話下啦 😋 超級鮮甜。

2020-01-04 1377 瀏覽
幾個老友咁啱經過&試食完呢間新嘢,食完D小菜發覺D食物質素味道非常唔錯!點左D送酒嘅小食🍻香口又好味,特別果個炸蠔仔(🤔唔記得叫咩菜名)非常惹味,仲有個麻辣魚皮非常麻辣好味🍻一齊送酒落肚簡直一流😂可以一邊食一邊講下粗口飲下啤酒!😬下次試食埋佢嘅海鮮粥底火鍋先!
2019-12-30
芥末木耳