2019-11-22 347 瀏覽
上openrice見到呢間好似幾多好評,性價比高,所以來試一試叫咗十二貫sushi set,$370沙律,小食之後係蒸蛋,用咗秋葵,都幾特別,令到個蛋口感滑啲第一件係帆立貝,爽口,但鮮甜就爭啲呢個姬鯛,上面襯有梅酒啫喱😋特別嘅搭配,好吃赤貝鮮甜爽口反而瀨尿蝦有啲失色石垣貝最後係拖羅蓉手卷,佢加咗啲黃蘿卜漬,吃上來清爽啲有口感。幾創新店舖用餐都幾舒服,不過坐得唔係咁舒服,只腳屈住。總體感覺口味比較淡,壽司薑同壽司飯都比出面嘅淡口啲

叫咗十二貫sushi set,$370

沙律,小食之後係蒸蛋,用咗秋葵,都幾特別,令到個蛋口感滑啲

第一件係帆立貝,爽口,但鮮甜就爭啲

呢個姬鯛,上面襯有梅酒啫喱😋特別嘅搭配,好吃

赤貝鮮甜爽口

反而瀨尿蝦有啲失色

石垣貝

店舖用餐都幾舒服,不過坐得唔係咁舒服,只腳屈住。
總體感覺口味比較淡,壽司薑同壽司飯都比出面嘅淡口啲
2019-10-27 122 瀏覽
約下老友聚餐, 試下這間新店, 大家都知道我喜歡用木裝修嘅鋪頭, 比較光猛 和諧酒櫃入面D酒好吸引,環境同坐位都舒服貝全部都是貝,最鍾意啲師傅係順德人, 我話我對魚麻麻地, 就變成大部分都係貝類,用料新鮮大愛海膽,lunch也用靚海膽鳥貝 新鮮 又嫩又鮮甜出的時候還活的鮮帶子響螺白蝦我都好喜歡赤貝新鮮又爽口醋鯖魚(少少酸,魚味重)同赤陸都係我最喜歡的魚類燒魚邊比拖羅更重要,係一餐壽司不可缺少既魚,燒一燒又肥又香又嫩滑

酒櫃入面D酒好吸引,環境同坐位都舒服

大愛海膽,lunch也用靚海膽

鳥貝 新鮮 又嫩又鮮甜
出的時候還活的

鮮帶子

響螺

白蝦我都好喜歡

赤貝新鮮又爽口

醋鯖魚(少少酸,魚味重)同赤陸都係我最喜歡的魚類

2019-09-16
2019-10-16 123 瀏覽
午市三七零,十二貫,性價比完全沒有投訴的地方。先上沙律和混合刺身,然後一個溫溜溜的茶碗蒸。帶子有少許脆身是我喜歡的質感,有點柚子清香。赤具爽脆鮮,沒有那種貝血腥味。池魚先吃到醬油香,帶小許根,再來魚油香,札實口感和蔥香配。牡丹蝦很黏稠,甜度夠,配個不太突出的蝦麵豉。喜歡這裡的壽司飯都比較小。伊佐目 ,鰤魚(野生油甘),金目調,Otoro 等都是水準。海膽甘到甜多一點,溫度凍咗啲。秋刀配甜麵豉和蔥飯, 黑目魚好綿,綿到化開,有根淡魚味,燒過更香。赤目魚,好香,好肥潤。喝個熱湯,又飽到抱著肚子走。#FOODPORN #QueenBeoly #HKfood #foodblog #yum #food #foodie #QueenBeoly_MidDine #hkfoodie
午市三七零,十二貫,性價比完全沒有投訴的地方。

海膽甘到甜多一點,溫度凍咗啲。秋刀配甜麵豉和蔥飯,

喝個熱湯,又飽到抱著肚子走。

2019-10-15 100 瀏覽
《滿足食貨虛榮心》首先我強調呢餐lunch Omakase性價比係非常高,呢個價錢with高質食材,係驚喜既👍🏻欣賞新裝修門口設計已經好有心思,未有食福已經飽眼福😆廚師精選九件時令壽司🍣前菜有甜醋開胃沙律🥗羽太魚,入口煙銀爽口配合醬汁感覺清新深海池魚,魚肉有彈性,魚味非常濃郁來自九洲既血雕,有我最愛既蔥提升魚鮮味,入口即溶。平政,爽口肥美,吞落肚囗腔仍然keep有淡淡油香。帆立貝,配合清新柚子皮令肉身更清甜,fresh一下味蕾金目雕,比較淡口但微微燒完後,提升魚味層次最期待中拖羅😍絕對係入口即溶又肥美,冇根perfect 完全九件壽司感覺每件壽司出場都經過安排,由淡至濃、再refresh味蕾,最後係味道濃郁燒味,完全感受到箇中嘅誠意同對食物嘅要求。Ending係抹茶黑糖厥餅做甜品🍮

《滿足食貨虛榮心》
廚師精選九件時令壽司🍣前菜有甜醋開胃沙律🥗

羽太魚,入口煙銀爽口配合醬汁感覺清新

深海池魚,魚肉有彈性,魚味非常濃郁

來自九洲既血雕,有我最愛既蔥提升魚鮮味,入口即溶。

平政,爽口肥美,吞落肚囗腔仍然keep有淡淡油香。

帆立貝,配合清新柚子皮令肉身更清甜,fresh一下味蕾

金目雕,比較淡口但微微燒完後,提升魚味層次

最期待中拖羅😍絕對係入口即溶又肥美,冇根perfect

Ending係抹茶黑糖厥餅做甜品🍮
2019-10-08 141 瀏覽
早前食咗個好優越既廚師發板!一坐低,環境感覺好舒服. 雖然旁邊都有幾位客人,但每人都安靜的.女侍應首先有禮地比杯熱茶同濕毛巾.第一道菜我哋食咗一個叫做芒果配宮崎縣嘅parma ham,嗰個芒果肉係超級甜,食完吞咗之後個口仲有一個餘香! 好醒胃~第二個開胃菜係一個鱈魚乾加青瓜加WASABI蛋黃醬! 呢一個鱈魚乾呢係燒香咗,入口嘅時候係超脆卜卜! 然後就到開始食咗一個右口魚! 最特別之處呢係個魚嘅刺身係要配埋一個鹽板一齊食. 個魚擺喺個鹽板上面數幾下, 個師傅本身係喺個鹽板上面加咗青檸汁,所以令呢個魚肉特別鮮,特別突出嘅味道!然後就到赤貝刺身呀! 不嬲都好喜歡食赤貝, 貪佢夠爽甜~呢個師傅亦都係加咗青檸汁, 特別帶出左赤貝超級鮮甜的味道!太刀魚- 係比火焰過, 啲油一路燒嘅時候呢逼曬出嚟超級香口. 未食嗅到陣味已經流唒口水!然後到池魚啦! 呢個池魚卷好得意的, 望落有啲似中國人食嘅鳝鱼. 但當然唔係啦! 係加左紫蘇葉, 蔥卷同埋薑粒喺入面! 味道就有點酸酸, 好開胃!之後到我最愛的北海道銀雪魚! 今次銀雪魚分咗兩食: 一食就係呢個雪魚刺身加少少wasabi咁一齊食, 銀!雪魚刺身都係第一次
早前食咗個好優越既廚師發板!
侍應首先有禮地比杯熱茶同濕毛巾.

之後到我最愛的北海道銀雪魚! 今次銀雪魚分咗兩食: 一食就係呢個雪魚刺身加少少wasabi咁一齊食, 銀!雪魚刺身都係第一次食咋! 通常都係食熟的, 所以感覺好新鮮!
第2食就係火焰銀雪魚! 我個人覺得火焰過的銀雪魚係超級好味道!!!係入口即溶的, 好多油份迫出來, 真係好好味! 好味到簡直想叫師傅再encore呢!!

然後就到一個好長嘅中拖羅

之後來一個叫拖羅腦天的燒魚, 又係師傅在你面前即燒的. 不用再多說, 總之就係香! 所有火焰過的魚就係特別香口!

呢個青檸柚子啫喱叫做kabosu, 食落好清甜有柚子嘅味道!
當食到開始有一點點油膩時,最好就係食一客呢D清一清個口再食過! 食omakase就係盡顯師傅細心之相處!每一道菜的細節前前後後都想過, 令你有五星級的服務!

來到燒香魚,終於都來一樣熟食! 燒得好香口, 但唔係好識食魚骨的我就要格外小心了!

深海池魚壽司

牡丹蝦壽司

小肌壽司

以上3款壽司師傅已經加了豉油及wasabi , 可以即食了! 都是新鮮的食材, 高水準到想再多食一客! (好貪心的>.<)

正當我想起食日本菜點會無三文魚籽的時候,他就出現了!師傅用了柚子汁去浸.入口第一個感覺係食緊星爺食神套戲的醬爆瀨尿牛丸咁, 係爆哂D汁出來! 鍾意食三文魚籽的都有一個共通點就係喜歡多汁及食入口趣卜卜. 呢個係我人生中食過最多汁的三文魚籽, 果然沒令我失望呀!!有三文魚籽壽司又點會少得馬糞海膽呢~
入口即溶的馬糞海膽! 超creamy的~~~~
食完右口魚,要食埋左口魚邊先

來到尾聲了~
熟食來, 可能係我食過最最最大粒的帶子呢!!! 超好味, 係sashimi級數的北海道帶子~

冷麵 係好彈口的. 細細碗的,份量剛好.
本初我仲擔心食OMAKASE一件一件咁上,會食唔飽.但原來我擔[ 都多餘的. 事實證明是,我呢個大胃皇食得好夠, 食得超滿足的一餐!!!

最好, 再來一個日本牛好奶配綠茶汁及黑豆. 濃郁的奶香配上綠茶味簡直是絕配! 為美好的晚餐作結.

最後想多謝餐廳所有人用心的服務, 還有師傅高水準的準備, 食餐期間師傅的介紹不同食物實在得益不少! 雖然呢餐唔平, 但高質食材加服務絕對是物有所值, 一定會再幫襯~~~
2019-09-29 71 瀏覽
之前跟為食好友在樓上鋪吃過午餐後,對呢間餐廳的食物念念不忘,於是趁放假再又去金馬倫道地舖呢一間試下依舊點回上次食過的廚師精選壽司九貫,因為是廚師發板,會精選時令最新鮮食材,所以跟上次食的不一樣先來個前菜,沙律夾着新鮮魚生粒加上醬汁,沙律菜新鮮可口,兩者都是開胃之作食完沙律,再來一個日式蒸蛋,滑滑的蛋裏有蠻多材料食完前菜,壽司上場了,先來三件色澤光滑,新鮮味美的剝皮魚 ,深海池魚,金目鯛,魚味比較清淡,但不失鮮甜再來就是三件青魚 ,拖羅 ,池魚,只看外表已經見到豐富魚油帶來嘅光澤感,青魚肉質較淋,池魚彈牙有口感,至於拖羅一入口真的不得了,魚脂香滑入口即溶,正!帶子新鮮大大粒,海膽控一定大讚,鮮甜美味份量夠,我都是第一次食小肌尼種魚,感覺不錯,魚味濃,質地煙韌最後來了我的至愛碎拖羅配飯,飯旁加入炸天婦羅碎,食落更有層次更惹味味噌湯再加埋芝麻雪糕,完成了美味的午餐

食完沙律,再來一個日式蒸蛋,滑滑的蛋裏有蠻多材料

味噌湯再加埋芝麻雪糕,完成了美味的午餐
2019-09-27 52 瀏覽
坊間一向對廚師發辦印象總離不開貴但尖沙咀卻可以極親民價錢品嚐一系列時令壽司!午市的廚師精選壽司九貫套餐只需港幣$270,當中包括和風沙律 、九件壽司、湯品、茶碗蒸及甜品,絕對是物超所值!目一鯛目一鯛魚肉雪白味道較清淡但入口也很鮮美 天然野生真鯛靖真係不惜工本 引入野生真鯛入口較清甜爽脆師傅加了少量帶酸的蘿蔔蓉 提鮮開胃帆立貝厚肉的帆立貝鮮甜無比師傅又撤上了柚子皮 令口味份外清新深海池魚深海池魚油脂豐富 魚味較濃郁師傅加入香葱提味 刀工又細膩 令壽司賣相更加賞心悅目石恒鯛由於長期生長於地帶水溫低的深海油份充足且魚肉肥厚金目鯛金目鯛魚脂和魚肉比例均衡 肉質細嫩肥美池魚池魚雖然一年四季都有但於夏季品嚐最為肥美鮮甜 配搭少量薑蓉進食 細意咀嚼之間魚油四溢中拖羅入口幾乎沒有筋 入口即溶吞拿魚蓉手卷師傅將葱、天婦羅碎及芝麻混入吞拿魚蓉層次豐富突出 食過壽司後 還有熱湯同茶碗蒸 正好暖一下胃甜點的黑糖蕨餅 十分可口

坊間一向對廚師發辦印象總離不開貴

配搭少量薑蓉進食 細意咀嚼之間魚油四溢

中拖羅

入口幾乎沒有筋 入口即溶

吞拿魚蓉手卷

師傅將葱、天婦羅碎及芝麻混入吞拿魚蓉
層次豐富突出

食過壽司後 還有熱湯同茶碗蒸 正好暖一下胃

甜點的黑糖蕨餅 十分可口

2019-09-23 36 瀏覽
今日要同朋友慶祝生日,佢好喜歡食壽司,今次就特別少少,唔再去食居酒屋,而係帶佢去食廚師發辨啦。但朋友唔想我太過花費,所以話食午餐就得,那麼我們就中午時份去光顧啦。我建議大家要預早訂位,因為都幾多客人光顧呀。午市套餐的選擇有很多,有熟食丼飯,也有魚生丼飯和廚師發辨,我們要了兩份九件壽司套餐,食得很滿足呢。廚師精選壽司九貫 $270率先有沙律和前菜,沙律菜好新鮮,而前菜有魚生漬,可以食到多種種類的魚。茶碗蒸的蛋很滑,入面有好多配料,例如:雞肉粒,冬菇,秋葵等等,味道豐富。真鯛壽司魚肉的味道最淡,所以師傅第一份給我們吃,之後會慢慢食到最濃味的魚刺身。我一向喜歡吃帶子,帶子好軟滑,調過味後更加好食。方間常見的深海池魚,師傅配了香蔥和薑蓉,食起來減低腥味。滑滑的甘蝦,蝦味很濃,不過要小心,蝦子太滑,拿起時有機會會溜走呀。常見的吞拿魚,師傅用了醬油漬的方法去調味,帶出魚肉的鮮。最後仲有日本海膽壽司,朋友同我都好滿意今次食材的質素。如果服務方面可以有禮用心一點,就會更令人滿意啦。甜品有抹茶雪糕,抹茶味夠濃,都唔錯!
今日要同朋友慶祝生日,佢好喜歡食壽司

廚師精選壽司九貫 $270

我一向喜歡吃帶子,帶子好軟滑,調過味後更加好食。

方間常見的深海池魚,師傅配了香蔥和薑蓉,食起來減低腥味。

常見的吞拿魚,師傅用了醬油漬的方法去調味,帶出魚肉的鮮。

甜品有抹茶雪糕,抹茶味夠濃,都唔錯!
2019-09-22
2019-09-23 50 瀏覽
位於尖沙咀的靖,是一間主打日本高級料理餐廳。金馬倫道分店,是靖的第二間分店,比本店更加豪華更加富麗堂皇,相信老闆在裝修方面很捨得花費呢。餐廳設有一大個廚師台,大部份客人勻能坐上,能夠邊吃邊看師傅製作料理,增加用餐氣氛和體驗。若不想太過花費,但又想體驗廚師發辨,中午時間來品嚐,是個不錯的選擇哦。中午套餐,分為熟食料理和刺身料理,價格由$180-370不等,價錢合理哦。廚師精選壽司九貫 $270一份套餐包括: 前菜,沙律,茶碗蒸,主食,味噌湯,甜品。沙律清爽可囗,撒上芝麻和酸汁調味。不過服務員放醬料有點馬虎,我的沙律頗鹹,而朋友的沙律則沒有醬汁。配有一小碗調味刺身,可品嚐到各種魚肉滋味。滑溜溜的茶碗蒸,配菜配搭新奇,有雞肉,秋葵,白果,冬菇,味道不錯。真鯛壽司,魚肉味淡,質感爽脆。帶子壽司,肥美的帶子,幼嫩軟滑。深海池魚壽司,師傅把兩條池魚重疊起來,魚味更濃烈,搭配香蔥薑蓉可減低魚腥。甘蝦壽司,蝦肉滑溜溜,甜度頗高哦。金目鯛壽司,魚肉預先炙燒過,魚香味濃,非常好吃哦。吞拿魚壽司,魚肉新鮮味濃,也不錯呢。馬糞海膽壽司,海膽份量充足,海水味濃烈哦。最後更有拖羅手卷,卷物有拖羅蓉,香蔥,天婦羅炸
位於尖沙咀的靖,是一間主打日本高級料理餐廳。

廚師精選壽司九貫 $270

一份套餐包括: 前菜,沙律,茶碗蒸,主食,味噌湯,甜品

真鯛壽司,魚肉味淡,質感爽脆。

帶子壽司,肥美的帶子,幼嫩軟滑。

甘蝦壽司,蝦肉滑溜溜,甜度頗高哦。

金目鯛壽司,魚肉預先炙燒過,魚香味濃,非常好吃哦。

吞拿魚壽司,魚肉新鮮味濃,也不錯呢。

馬糞海膽壽司,海膽份量充足,海水味濃烈哦。

最後更有拖羅手卷,卷物有拖羅蓉,香蔥,天婦羅炸碎,配起來非常美味哦。

雪糕可選海鹽或抹茶囗味,抹茶味很濃,甘苦勻備,若能整成球狀,相信會更加完美。
2019-09-21
2019-09-22 795 瀏覽
今日我們午飯時間難得有空,就來了於尖沙咀站附近的靖注文了一個叫做精選九貫壽司的午餐廚師發辦。這午餐價錢Ok,只要兩百多元便可一嘗師傅的心思了。前菜師傅首先送上了沙律前菜,燒魚乾同刺身切落比我們清一清個胃先,不錯。茶碗蒸之後是新鮮熱辣辣上桌,加上滿滿蛋味的茶碗蒸,再配以各種菇類等配料,令人十分期待之後的重頭戲。壽司九貫是日的重點當然一定是壽司九貫了。師傅很有心地精選及準備各種新鮮直送海產,分別有:-鯛魚,左口魚,平政魚,鰹魚,卜口,醬油漬,中卜口,左口魚邊,帆立貝以及海膽師傅有心地逐件切逐件去上桌,味道件件新鮮味美,表現出日本人一向辦事都很細心和認真。壽司一口一啖地進入口中,正!手卷吃完壽司後,已非常飽了,但幸好沒錯過之後是卜口蓉手卷,刺身魚一貫新鮮味美,紫菜非常之爽脆,食到有聲有畫咁既境界。吸物是日吸物是味增湯,應煲了很久很足料的,熱辣辣上枱,味道非常之香濃。甜品最後在十成飽的情況下開了第二個胃去食柚子味非常濃的雪榚甜品,也很不錯的。

前菜

茶碗蒸

壽司九貫

手卷

吸物
是日吸物是味增湯,應煲了很久很足料的,
熱辣辣上枱,味道非常之香濃。

甜品
2019-09-22
午餐
之前係尖沙咀嚇德道金麟商業中心吃過「靖」的㕑師發辦午市套餐,至今印象深刻想再去吃。行過金馬倫道發現The Cameron1/F,「靖」也開了間分店,急不及待上去試試。門面採用落地大幅玻璃,感覺時尚。店內裝潢優雅簡潔另設有個大型開放式廚房,也有多張吧椅圍著,可讓食客們一邊品嚐美食;一邊看著師父製作新鮮食材。廚師精選壽司九貫,有鮮帶子,滑溜鮮嫩👍血鯛,鋪了一少撮薑茸在面口感腍綿😋深海池魚,肉質光澤通透好鮮味。平政魚,入囗鮮甜😋。茶碗蒸,食材全是來自日本的,有冬菇、雞肉、蛽類綑邊等等...入口滑溜,值得一讚是好夠熱辣辣。😋比較過兩間「靖」的廚師發辦午市套餐都是同樣精彩。👍

門面採用落地大幅玻璃,感覺時尚。

廚師精選壽司九貫,有
鮮帶子,滑溜鮮嫩👍

血鯛,鋪了一少撮薑茸在面口感腍綿😋

深海池魚,肉質光澤通透好鮮味。

平政魚,入囗鮮甜😋。

比較過兩間「靖」的廚師發辦午市套餐都是同樣精彩。👍

• 茶碗蒸
  • 壽司九貫
靖omakase 環境清靜優雅 以淺色木調作為餐廳裝修風格 中庭位置設有長長嘅大吧枱 食客可以和廚師嚟嗰一對一的互動 若果喜歡和朋友聊天 亦可坐旁邊的餐桌 靜靜的享用美食今日約咗朋友喺呢度食午飯 我哋每人點咗一set 廚師精選壽司九貫$270 需另加一服務費一入座職員很快就為我們送上熱茶及餐前小食鱈魚乾 鱈魚乾烘得香脆 質感有啲似食緊薯片一樣 味道卻有真實的魚鮮味 配上沙律醬及七味粉 味道更佳沙律前菜夠新鮮而且翠綠 蔬菜是爽脆的 同時亦附上魚生粒伴沙律醬 感覺清新又開胃蒸蛋配料好多非常豐富 例如:蝦肉粒,昆布,白果,碎豬肉,秋葵等 整體味道非常清淡 又不失鮮味 蒸蛋非常滑溜 瞬間已到達喉嚨剝皮魚,深海池魚,金目鯛,青魚 ,拖羅 ,池魚,帶子,海膽,小肌和拖羅蓉配凍飯這就是今天的主角 亦是廚師精心挑選時令食材而製成的美味壽司特別要提一提 呢個拖羅壽司真係人間美味 魚肉呈現明亮嘅鮮紅色 魚生帶有光澤 油脂非常細密 放入口腔中已經瞬間融化 魚脂香味充滿整個口腔海膽壽司亦同樣令人驚訝 海膽堆到山咁高 份量超多 鮮甜而且金香嘅海膽 軟綿綿嘅質感 是我非常喜歡的吞拿魚蓉配凍飯 加咗脆米,蔥花及芝麻

這就是今天的主角 亦是廚師精心挑選時令食材而製成的美味壽司

吞拿魚蓉配凍飯 加咗脆米,蔥花及芝麻 軟淋淋嘅吞拿魚蓉 加埋白米飯及脆米 口感層次非常豐富 細嚼之下魚油慢慢融化 好鮮味 魚生多過飯 好滿足

最後仲有每人一客麵豉湯及一球雪糕 雪糕我揀咗抹茶味 味道真實而且濃郁 又夠冰凍
2019-09-16 56 瀏覽
今天同朋友去左「靖」新開的分店食lunch。我地點左廚師精選壽司九貫。 前菜 - 沙律菜、青瓜同車厘茄配上酸醋,清新開胃。壽司: 血鯛 -魚肉淡而清,肉質扎實。平鯖 - 魚身清新而帶點肥美。深海池魚 - 比一般的池魚更鮮甜,肉質爽更滑肥美,油香更重。青橘魚 - 魚肉鮮甜。伊左目 -口感軟身,魚香味濃。吞拿魚+千本漬 - 豐腴甘美。鰹魚 - 紋路清晰細緻,鰹魚肉質甜美。中拖 - 油脂分佈平均,口感細嫩,入口即溶。三文魚籽- 入口爽滑,一咬即破,魚油滲進口中。茶碗蒸 -蒸蛋表面無皺褶,口感軟嫩滑溜。綠茶蕨餅 - 口感軟糯軟,滑煙煙韌韌。

前菜 - 沙律菜、青瓜同車厘茄配上酸醋,清新開胃。

壽司

血鯛 -魚肉淡而清,肉質扎實。
平鯖 - 魚身清新而帶點肥美。
青橘魚 - 魚肉鮮甜。
伊左目 -口感軟身,魚香味濃。
吞拿魚+千本漬 - 豐腴甘美。
鰹魚 - 紋路清晰細緻,鰹魚肉質甜美。
中拖 - 油脂分佈平均,口感細嫩,入口即溶。
三文魚籽- 入口爽滑,一咬即破,魚油滲進口中。

茶碗蒸 -蒸蛋表面無皺褶,口感軟嫩滑溜。

綠茶蕨餅 - 口感軟糯軟,滑煙煙韌韌。
2019-09-16 31 瀏覽
知道金馬倫道新開了 Omakase 壽司店,即時伙朋友一起來個午飯,了解一下是什麼貨色的壽司店。偌大的門庭,甚有氣派!看來質素甚高! 😍😍環境清幽雅緻,感覺寧靜舒適。點了午市套餐,廚師精選壽司九貫 $270,先上開胃沙律,蔬菜新鮮,還有健康的藜麥及醋汁,醒胃怡人。平靖魚壽司,魚味較淡口,作為打頭陣的壽司,很適合。金目鯛壽司,同樣是白身魚,魚味不濃,艷麗的外皮,極吸睛。左口魚壽司,有辣椒蘿蔔蓉及芽蔥置頂的關係,貼心廚子已經代為塗上醬油,肥美肥美。北海度凡立貝壽司,凡立貝鮮嫩甜美,上面撒上柚子皮,既香且美。三文魚子軍艦,平凡中有著不平凡的咸鮮味,很喜歡啊!新鮮鯖魚,放上薑蓉蔥花,鯖魚平日多為漬物,較少以原味奉客;其實原味還算不錯!醬油漬拖羅赤身,亦身魚味較濃,油感較輕,質感較實淨。中拖羅,脂肪多,口感軟綿,入口即溶,肥得令人心動!拖羅蓉,配上黃蘿蔔鮮半漬,大蔥芝麻等料頭,一拼放進內,各種味道混和一起,口感細膩豐富!滑漏蒸蛋,討人喜歡。嫩滑是常識,無氣泡也是基本事;若隱若現的莞茜,美得像彩色水墨畫。麵豉湯,套餐必備!紅豆蕨餅,是喜愛的甜品,紅紅綠綠,很宇治。滿足的一餐壽司體驗!合格合格,要組

偌大的門庭,甚有氣派!看來質素甚高! 😍😍

環境清幽雅緻,感覺寧靜舒適。

平靖魚壽司,魚味較淡口,作為打頭陣的壽司,很適合。

金目鯛壽司,同樣是白身魚,魚味不濃,艷麗的外皮,極吸睛。

三文魚子軍艦,平凡中有著不平凡的咸鮮味,很喜歡啊!

醬油漬拖羅赤身,亦身魚味較濃,油感較輕,質感較實淨。

中拖羅,脂肪多,口感軟綿,入口即溶,肥得令人心動!

麵豉湯,套餐必備!

紅豆蕨餅,是喜愛的甜品,紅紅綠綠,很宇治。

滿足的一餐壽司體驗!合格合格,要組團來吃晚餐啊!
2019-09-14 45 瀏覽
位於金馬倫道的壽司靖 環境舒適、午餐推出的廚師發辦壽司set 豐富抵食☺️先送來小食 鱈魚乾伴上沙拉醬非常香脆可口!後來才發現原來可免費添吃。日式雜錦魚生沙律 細細碟的刺身切粒爽口新鮮。有我至愛的茶碗蒸、滑溜美味。帶子肉質鮮美爽口。真鯛、深海池魚帶獨特魚香金目鯛、鰤魚、左口魚。鰤魚味較濃郁、左口魚富魚香。海膽 厚切好滿足!赤身較結實、拖羅油脂較高、甘香肥美。麵豉湯抺茶雪糕 抺茶味好濃郁😘友人的柚子雪糕亦清新爽甜

日式雜錦魚生沙律 細細碟的刺身切粒爽口新鮮。

有我至愛的茶碗蒸、滑溜美味。

帶子肉質鮮美爽口。真鯛、深海池魚帶獨特魚香

金目鯛、鰤魚、左口魚。鰤魚味較濃郁、左口魚富魚香。

海膽 厚切好滿足!赤身較結實、拖羅油脂較高、甘香肥美。

麵豉湯

抺茶雪糕 抺茶味好濃郁😘友人的柚子雪糕亦清新爽甜