2025-07-08 1588 瀏覽
青年大邦打落沙田,終於有一間韓國菜!!見好多人排隊,就排埋哈哈!妹妹話佢係韓國專門食年糕火鍋嘅餐廳,真係冇留意。雖然我好鍾意食年糕😛,今次Trytry!餐廳好重韓國音樂,好熱鬧。海鮮煎餅 Seafood pancake $168重蔥同粗魷魚,另外有蜆肉同埋蝦!平比日食過嘅海鮮煎餅厚身兩倍。平日食嘅款式可能以麵粉蛋漿薄身,青年大邦依個係比較厚底多蔥同多魷魚,反而覺得蜆肉同埋蝦係點綴😋所以口感好豐厚!Cheese Fried Chicken Teokbokki Pot 炸雞芝士瀑布年糕鍋 $258依個食左唔後悔!記得加多$50要埋蟹籽紫菜飯,正!正!正!勁似幾年前係韓國食嘅漢拿山炒飯!有齊韓式薄皮既無骨炸雞!如果多幾舊就好啦😆都嫩滑 Mozzarella Cheese馬蘇里拉芝士靈魂點綴!估唔到炸餃子加芝士同埋青年大邦醬汁,雖然有啲林申,不過又幾夾。另外可以加錢要其他唔同款式嘅醬!仲有鵪鶉蛋、魚糕、白椰菜、大蔥、拉麵、年糕,特別一提,佢嘅年糕係煙靭加Q彈,有一絲絲嘅分別,果然係年糕餐廳🙊

Trytry!餐廳好重韓國音樂,好熱鬧。

海鮮煎餅 Seafood pancake $168

依個食左唔後悔!記得加多$50要埋蟹籽紫菜飯,正!正!正!

勁似幾年前係韓國食嘅漢拿山炒飯!

有齊韓式薄皮既無骨炸雞!如果多幾舊就好啦😆都嫩滑

Mozzarella Cheese馬蘇里拉芝士靈魂點綴!

• 炸雞芝士瀑布年糕鍋
1天前 0 瀏覽
青年大邦(YOUNG DABANG)呢個韓國人氣年糕鍋品牌,全球有成400間分店,今個夏天終於殺到沙田新城市廣場!作為年糕控,開幕唔夠一個月就急不及待去試佢嘅招牌 「炸雞芝士瀑布年糕鍋」同 「韓醬五花肉釜飯」,果然無令人失望~🍗 必試招牌:炸雞芝士瀑布年糕鍋(YDB招牌醬)一上枱就震撼視覺!金黃色嘅薄皮無骨炸雞,淋上瀑布級嘅Mozzarella芝士,仲有藏喺底嘅 「35cm超長年糕」真係要拎剪刀逐下剪嚟食,煙韌Q彈到呢~配埋經典 「YDB招牌醬」,微辣中帶奶香,勁開胃!鍋底仲有驚喜:吸汁拉麵、炸餃子、魚糕同鵪鶉蛋,建議趁炸雞未浸淋快啲食,脆口程度滿分!🔥 韓式釜飯驚喜:韓醬五花肉釜飯 唔想淨食年糕?試埋佢哋嘅釜飯!上枱熱辣辣,五花肉鋪到滿一滿,韓式辣醬醃到入味,油脂香爆燈。跟足韓式食法:先撈勻飯同配料,食到最後加湯焗成鍋巴湯飯,雙重享受~📸 復古咖啡店打卡位+香港限定醬汁餐廳裝修走80年代韓國「Dabang」(咖啡廳)風,木系傢俬配懷舊海報,播住K-pop好有氣氛!仲專為港人設計 「唔辣之選」如粟米忌廉醬、卡邦尼醬,唔食辣都放心嚟。 年糕口感真係贏晒街邊檔,釜飯風味正宗;整體嚟講,性價

🍗 必試招牌:炸雞芝士瀑布年糕鍋(YDB招牌醬)

🔥 韓式釜飯驚喜:韓醬五花肉釜飯

📸 復古咖啡店打卡位+香港限定醬汁

年糕口感真係贏晒街邊檔,釜飯風味正宗;整體嚟講,性價比高過飛韓國,絕對會再encore~🙌
6天前 0 瀏覽
最近在網上得知沙田新城市廣場新開左韓國人氣辣炒年糕餐廳青年大邦 Young Dabang,依度除咗主打嘅招牌35cm超長年糕,亦有特別嘅韓式飯卷、炸雞、韓式釜飯同一系列獨家飲品等等,就入去品嚐下韓式食品先。餐廳設計簡約,地方都幾闊落,環境舒適,整體氛圍相當現代化。牛骨湯飯      $158大大件牛骨,牛肉帶點嚼口,肉質是半筋肉,牛味香濃及軟嫩,湯底味道清甜,加入蒜蓉同香蔥作調味提升層次感,可與韓式粉絲及白飯拌勻一齊食,與湯完全配合,值得推薦。燒石斑魚釜飯      $128依度都有釜飯,好特別!醬汁香濃,石斑魚肉軟嫩,油脂豐富,帶出燒烤香氣,加入辣醬、涼菜、醬汁、高湯等材料,拌勻一齊食,或者用紫菜包住米飯,微辣帶少少鹹,充滿韓式風味!天婦羅蝦         $78天婦羅蝦薄薄粉漿,炸至金黃嘅吉列蝦,外脆內軟,蝦味香濃,肉質爽嫩彈牙,沾上芥辣蛋黃醬,別有一番滋味。Coke Zero               $38天氣炎熱,點咗罐可樂,冰冰涼涼,即時解渴。玫瑰茉莉花茶             $28茉莉花與玫瑰味道突出,茶味清香脱俗,滋潤養生。
餐廳設計簡約,地方都幾闊落,環境舒適,整體氛圍相當現代化。
牛骨湯飯      $158
牛骨湯飯
燒石斑魚釜飯      $128
燒石斑魚釜飯
天婦羅蝦         $78
天婦羅蝦
Coke Zero               $38
天氣炎熱,點咗罐可樂,冰冰涼涼,即時解渴。
Coke Zero
玫瑰茉莉花茶             $28
茉莉花與玫瑰味道突出,茶味清香脱俗,滋潤養生。
玫瑰茉莉花茶
天婦羅蝦
Coke Zero
玫瑰茉莉花茶
2025-07-15 0 瀏覽
這間是在韓國超有人氣的年糕鍋終於在香港插旗,主打超長年糕,又邪惡又吸睛😛😛💠炸雞芝士瀑布年糕鍋 $258必點這個年糕鍋!醬汁有幾款可以選,當然加錢了我的最愛玫瑰醬做湯底,味道層次豐富,奶香順滑帶少少辣😍😍不太重口味但好開胃🤤重點是超長的年糕,長達35cm🤩🤩口感上,年糕超煙韌、拉絲芝士香濃,炸雞同餃子脆口,配嫩滑鵪鶉蛋,啖啖都好有驚喜🥹整體不會太辣,奶味中和了辣勁.💠 血腸 $78味道不腥,配鹽更惹味🤭口感外層咬落去煙韌有彈性,入面糯米同粉絲軟糯、濕潤帶黏性,層次豐富😙浸入鍋入面有少少辣味同奶香,完全是另一口味😜💠飛魚籽紫菜炒飯 $50食到最後一定要加這個炒飯,用剩下的醬汁加炒飯,飯本身有紫菜的鮮香和飛魚籽的鹹鮮,一咬落去還有魚籽卜卜脆口感🤭

💠炸雞芝士瀑布年糕鍋 $258

💠 血腸 $78

💠飛魚籽紫菜炒飯 $50
食到最後一定要加這個炒飯,用剩下的醬汁加炒飯,

2025-07-15 0 瀏覽
成日嚟到沙田都唔知食邊間好,有間韓國過江龍啱啱嚟香港插旗喺新城市廣場開咗分店,到晚市幾多人㩒飛攞位呢間主打賣年糕鍋,同時又出名炸雞,大胃兩樣都想要,但又食唔晒兩款餸嗌炸雞年糕鍋就可以一雞兩味,湯底揀咗卡邦尼醬,配埋芝士好配合,等煲芝士湯底滾起就熄爐攪攪佢,以免黐底,湯醬非常香綿,唔會杰撻撻煲裡面有無骨炸雞、mozzarella、炸餃子、鵪鶉蛋、魚糕、白椰菜、大蔥、拉麵同年糕芝士醬包住每一個材料,但又不失本身味道,炸雞仍然外脆內嫩年糕勁長勁煙韌,好似腸粉咁剪開佢亦得,作為芝士控好飽勁滿足前菜嗌咗炸芝士條,一支好長搣開有拉芝,裡面嘅芝士係靚芝士,食落有芝香,而且夠綿滑,外皮鹹中帶甜好過癮紫菜包飯係大胃好鍾意嘅韓國菜式之一,呢間唔同在飯少餡多,可以食到更多層次裡面有腸仔、黑椒燒烤醬、蛋絲、紅蘿蔔、牛蒡、醃青瓜、蛋黃醬同紫菜,一咬就爆餡,超足料
成日嚟到沙田都唔知食邊間好,有間韓國過江龍啱啱嚟香港插旗

喺新城市廣場開咗分店,到晚市幾多人㩒飛攞位

炸雞芝士瀑布年糕鍋

卡邦尼醬

芝士醬包住每一個材料,但又不失本身味道,炸雞仍然外脆內嫩

年糕勁長勁煙韌,好似腸粉咁剪開佢亦得,作為芝士控好飽勁滿足

炸芝士條

前菜嗌咗炸芝士條,一支好長

熱狗媽媽大邦太卷

2025-07-09
3 分鐘 (堂食)
炸雞芝士瀑布年糕鍋
卡邦尼醬
炸芝士條
熱狗媽媽大邦太卷
2025-07-14 0 瀏覽
終於俾我等到呢間青年大邦喺香港開喇,仲要地點喺勁方便既新城市開,當我知道佢開就即刻二話不說約左個fd去試,好彩我今晚都算早到所以仲有位,再遲多少少已經大排長龍,果然係超高人氣!餐廳環境真係好靚,夠光猛又坐得舒服,最正既就係不停咁播而家最流行既Kpop音樂,成個氛圍真係好好。食物方面一定要試呢間餐廳既招牌菜年糕鍋啦,我地叫左個大邦海鮮年糕鍋,醬汁就真係唔可以慳,一定升級韓式玫瑰醬,因為韓式玫瑰醬配年糕係世界第一好味既。年糕好煙韌又彈牙,口感一流,超長年糕好有特色~海鮮有勁多唔同既款,當中最正一定係大大隻既鮑魚啦,估唔到配埋玫瑰醬又幾入味。海鮮整體上都好新鮮,絕對值得一試,最令我加分既係有個爐喺枱,可以保持個鍋既溫度,就算掛住傾計食物都唔會凍哂。另外仲叫左份無骨炸雞,試左點落個玫瑰醬度 ,味道都唔錯,喺一口size~最可惜得兩個人叫唔到太多野食,好想試哂餐廳全部既野食,唯有下次再encore。

1953 瀏覽

真心不推介,唔適合一家大細食,無論是食物環境還是服務都很差。這個價錢這種質素真的很不好。服務:「不歡迎小朋友」個待應用英文串我個3歲嘅女,話食唔到kimchi 唔好黎食。其實,如果不歡迎小朋友來餐廳,就不需要準備小朋友餐具和凳啦,而且如果你的餐飲設計是不可改變的,也應該要詳細說明。「非常保守的韓國思維」一開始,點個部隊鍋加個白飯,三百幾蚊食你啲年糕加個韓式麵都算啦,之後想加個白飯姐,你都一定要(must)食完個部隊鍋之後先可以上,重一定要(must)叫佢過嚟炒飯炒埋啲汁一齊食🥲咁啱一家大細嚟食咁有老人家,唔想食炒飯想轉做白飯,又要同佢拗一輪又話大廚唔俾,又點知原來大廚又係比嘅。食物:坦白講唔覺得有咩特別。叫咗個部隊鍋,豬骨湯粉絲,夾埋都四百幾蚊,舊豬骨係冇肉嘅。個部隊鍋份量超少。環境:適合年輕人比較多,因為啲枱枱凳凳都好窄好迫。而且啲音響超勁。整體嚟講,可能係俾個侍應激親,成個體驗感覺都超級差。我本人認為如果一個韓國餐廳需要供入香港市場,喺各方面都應該要跟符合香港市場。

服務:
「不歡迎小朋友」

「非常保守的韓國思維」

食物:

環境:

2025-07-11 0 瀏覽
性價比低. 味道ok, 裝潢新中午都要加一 & 無前菜一條kimbap 要過百蚊再加一, 只係配杯汽水釜飯份量唔多, 都係百幾蚊至158 再加一...一個鍋加埋成3百蚊 (只係年糕, 幾片牛肉, 魚糕etc), 寫2-3人份量但一啲都唔大份...唔會再幫襯
性價比低. 味道ok, 裝潢新
中午都要加一 & 無前菜
一條kimbap 要過百蚊再加一, 只係配杯汽水
釜飯份量唔多, 都係百幾蚊至158 再加一...
2025-07-11
5 分鐘 (堂食)
2025-07-10 0 瀏覽
我從來不寫食評,但這次真的忍不住要發表一下。最近在沙田發現一家新開的餐廳,於是決定去試試。明明開門了,裡面有空桌卻讓客人等了半個小時才進去,這讓我非常不滿。進去後,午餐餐牌上一邊全部都說賣光了。如果真的沒有供應,應該直接貼上暫停供應的標籤,這樣比較好。然後叫咗個年糕鍋,要加嘅盆菜又係話全部都冇,其實真係可以直接貼個貼紙,唔使等客人諗咗一輪決定咗之後落單先話冇,服務態度很差,我叫了三四次才有人過來,店裡明明有五六個服務人員卻沒人理會,真是令人失望。希望餐廳能正視這些問題

希望餐廳能正視這些問題
最近見到沙田新開嘅韓國餐廳,好多媒體報道宣傳,於是我就決定去試下。餐廳12點開門,我12:15到達,算係當日第一round客人。(不過一去到其實有媒多吉位,但都要排隊,見到有d staff岩岩企起身好似岩岩brief完,所以真正入座都12:25) 原本想叫lunch set,但佢話成版gimbap都sold out,令我有啲失望。我叫咗牛五花年糕鍋,想加個飛魚子炒飯,聽聞好出名。最初我哋諗住揀corn cream湯底,但佢話飛魚炒飯只可以用signature sauce或者rosé sauce (餐牌冇寫)。朋友唔太食辣,經過討論後決定叫corn cream,但等佢落單嘅時候,佢話今日冇corn cream……咁點解一開始我地嗌個陣唔直接同我哋講?最後我哋叫咗個rosé湯底,想加多啲配料,加份豬五花,點知個waiter話「今日冇pork belly」……嗰一刻,我真係完全感受到麥兜嘅心情。食物送到,份量真係極細,$278只係有6塊牛肉、5條所謂32cm長嘅年糕、2隻炸餃子、2粒鵪鶉蛋、一包公仔麵、3塊魚糕,同埋一堆蔥,食完真係唔知自己食咗啲咩。而且,staff完全唔helpful,整體

而且,staff完全唔helpful,整體體驗唔係好好。之前太多傳媒報道,令我對呢間餐廳期望太高。如果你想試下做麥兜嘅,不妨去一試,但我試過一次就唔會再去了 。
煙燻牛五花年糕鍋
飛魚籽紫菜炒飯
$180.4
路過見到呢間餐廳都有唔少人排隊,就打算都排隊試吓🤣餐廳未開已經有人喺度排緊隊,不過餐廳都比較大,座位亦都多,所以都輕鬆入到去😆餐廳有好多懷舊漫畫佈置,玩味感十足!呢間餐廳出名年糕鍋,咁我梗係唔執輸都要嗌一個試吓,叫咗酥炸魷魚皇年糕鍋($268)🫶🏼個人認為呢個兩個人食啱啱好,食到都好飽叫唔到其他嘢食😆每個年糕鍋都可以自己揀醬汁,同埋加配料~平時年糕多數配韓國辣醬,所以我試下其他口味-卡邦尼醬($28)😙都幾好食,好Creamy😍,不過食到尾可能會有少少覺得漏~年糕好大好長,要自己剪短先方便食,煙煙韌韌唔錯🤣 不過記得唔好煲個鍋太耐,會好易黐底!而酥炸魷魚好大嚿,浸咗醬都卜卜脆~配料其實同部隊鍋差唔多,有拉麵、魚糕、炸餃子、鵪鶉蛋等💕除咗出名嘅年糕鍋,其實佢都有其他嘢食~香雞、小食、紫菜包飯、釜飯等~大家試左可以同我講好唔好食🤣

酥炸魷魚皇年糕鍋(卡邦尼醬)
韓國超人氣年糕店登港✨必試招牌35cm超長年糕 打卡一流又好食‼️仲有拳頭咁大嘅飯卷 快啲同我挑機一啖食✊🏻.📌炸雞芝士瀑布年糕鍋 $258每個鍋都份量十足 兩個人絕對夠食👭🏻招牌35cm超長年糕 粗身Q軟 煙韌有咬口🍡成條食/邊食邊剪都得🉐面頭鋪滿Mozzarella 軟綿拉絲🧀揀左經典YDB招牌醬 撈勻芝士 微辣帶奶香甜味 惹味開胃🌶️除咗年糕仲有韓式拉麵 爽滑索汁🍜配料都相當豐富🤩無骨炸雞皮較厚唔夠厚肉🍗炸餃子兩大隻 傳統粉絲豬肉餡🥟仲有魚糕片🍥鵪鶉蛋🥚白椰菜🥬大蔥🌱建議炸物盡快食 浸耐左會淋晒💦.📌吞拿魚媽媽大邦太卷 $98第一次見到咁大件嘅韓式飯卷😨餡料超飽滿 米飯薄薄一層🍙一啖食真係大滿足👅除咗香滑吞拿魚🐟仲有蛋絲, 紅蘿蔔, 牛蒡, 醃黃瓜, 紫蘇葉🍳🥕🥒🌿配上蛋黃醬同芥辣沙律醬 健康得嚟香口惹味🧡.📌濟洲蜜柑梳打(杯) $58用上濟州蜜柑 酸酸甜甜 好清爽🍊.如欲查看相關食物相片 可查閱本人已上傳之影片🎦
📌炸雞芝士瀑布年糕鍋 $258
📌吞拿魚媽媽大邦太卷 $98