2022-06-06 530 瀏覽
呢到得個景,唔好對食物有絲毫期望!!!我係特別假期黎食嘅,貴之餘仲要分時段!你地估下呢間嘢比左乜我食?冷盤冇龍蝦(要嘅加錢。。。),冇生蠔,冇蟹腳!冷盤得堆垃圾!!垃圾螺、垃圾青口、垃圾扇貝,垃圾蝦,冇啦,得呢堆垃圾!燒烤海鮮+肉類得8款咋:全部都係cheap嘢,海鮮食得下嘅就燒大蝦,肉類就,唉,燒豬肋骨啦。。。甜品有兩款冬甩+4款cake/杯雪糕。。。唉。。。得最普通嘅三色仲有個沙律檔,跟住冇啦。。。未試過去酒店食C,三星都不如,你好意思叫自己五星?Grand 左係邊x到?食物:負一星環境:4星 (純粹未試過池畔所以比高啲,比呢到影響哂初次體驗)

甜品有兩款冬甩+4款cake/杯
雪糕。。。唉。。。得最普通嘅三色

仲有個沙律檔,跟住冇啦。。。

食物:負一星
  • 沒有
2022-05-15 834 瀏覽
男友大大同我慶生嘅staycation package 係包左燒烤自助晚餐+自助早餐+下午茶外賣禮盒,接落嚟依三篇食評會同大家真實反映grand Hyatt 嘅食物質素~第一日晚餐嘅選擇時間只有5:45同8:00,我地怕肚餓所以選左5:45,穿過泳池就見到餐廳了,枱中間會有一枱燈,因為入黑之後環境都真係幾暗,有少少取代蠟燭想比人一種浪漫嘅感覺食物方面佢每人會送❤️半邊龍蝦🦞其他嘢就自己去拎,下面細列左我記得嘅頂目前菜凍蝦、麵包蟹、蜆肉、各款沙律主食燒烤食物❤️燒牛扒、❤️虎蝦、三文魚、雞全翼、❤️魷魚、❤️豬頸肉、雞鎚、腸仔、粟米、雞肉串、菠蘿泰式風味食物泰式炒飯、咖喱燉牛肉、咖喱雞Kids corner蘑菇芝士通粉、麥樂雞、蕃茄腸仔、薯條甜品泰式甜品 (芒果布甸、椰汁糕etc)Häagen-Dazs雪糕(mango and raspberry / chocolate / vanilla )總結:❤️=我覺得幾好食想encore 嘅食物。燒牛扒真心有牛肉味,虎蝦size都唔細,不過真係要把握時間去攞因為一出就冇😂食物選擇上比一般自助餐少,甜品全部都係泰式冇乜興趣🙊不過勝在質素高,我都搵到幾款欣賞嘅

前菜
凍蝦、麵包蟹、蜆肉、各款沙律

主食

燒烤食物

泰式風味食物
泰式炒飯、咖喱燉牛肉、咖喱雞

Kids corner
蘑菇芝士通粉、麥樂雞、蕃茄腸仔、薯條

甜品
泰式甜品 (芒果布甸、椰汁糕etc)

總結:❤️=我覺得幾好食想encore 嘅食物。燒牛扒真心有牛肉味,虎蝦size都唔細,不過真係要把握時間去攞因為一出就冇😂食物選擇上比一般自助餐少,甜品全部都係泰式冇乜興趣🙊不過勝在質素高,我都搵到幾款欣賞嘅食物所以都滿足了~

評分(5⭐️為最高):
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-01-11 1740 瀏覽
試過灣仔Grand Hyatt 閣樓既自助餐,今次同屋企人試下11/F既露天池旁自助餐廳The Grill。星期日既夜晚六點半,入場既人唔夠一半,之後都冇坐滿,寧靜啲都好既。餐廳有啲難搵,出電梯後要行一段路到戶外,轉幾個彎先有waiter招呼,第一印象有啲扣分 :/好在環境搭救,有泳池景同暖爐,坐落唔怕凍。自助餐係燒烤為主打,另有冷盤、熱盤、甜品,每人包一個飲品。海鮮冷盤係ok既,龍蝦同青口都唔錯,螺都幾大隻,不過龍蝦鉗得第一轉有,之後只refill龍蝦。燒烤方面有廚師即場燒,前面亦放咗唔少燒咗既肉,個人認為豬頸肉同芝士腸幾好食,其餘有雞中翼、魷魚、蝦、三文魚等,亦有大件啲既羊架、牛扒,雖然味道唔差,但啲食物攤凍曬唔夠暖,要麻煩廚師煎返熱先夾走,呢方面就遜色咗啲啦另外都有脆乳豬,皮夠脆但肉偏肥。甜品唔多選擇,綠茶蛋糕(綠色嗰件)幾ok,其他普普通通。
好在環境搭救,有泳池景同暖爐,坐落唔怕凍。

自助餐係燒烤為主打,另有冷盤、熱盤、甜品,每人包一個飲品。

另外都有脆乳豬,皮夠脆但肉偏肥。

甜品唔多選擇,綠茶蛋糕(綠色嗰件)幾ok,其他普普通通。
2022-01-02 1024 瀏覽
📍the grill📍💡灣仔聽得放假就去左grand Hyatt staycation relax一下🥰去到泳池邊食下游下好正🥰🐥墨西哥式雞肉芝士薄餅($210)薄餅一嚟到熱辣辣,即刻聞到香味,薄餅脆卜卜,入面有好多芝士同雞肉,真係啖啖肉,正。再另外有牛油果醬,酸忌廉,番茄沙沙醬俾你點,點埋黎食調味更香,更好食🥰🐥香脆炸魷魚($185)魷魚新鮮炸出嚟,可以點蕃紅蒜香醬,同加d檸檬汁🐥純素肉芝士漢堡($210)漢堡包食落鬆軟,係有烘過既,中層有素肉,芝士,生菜,酸瓜,蕃茄,純蛋黃醬,好味全部都好好食,不過價錢就高左小小🤣
📍the grill📍
💡灣仔

去到泳池邊食下游下好正🥰

🐥墨西哥式雞肉芝士薄餅($210)

🐥香脆炸魷魚($185)
魷魚新鮮炸出嚟,可以點蕃紅蒜香醬,同加d檸檬汁

🐥純素肉芝士漢堡($210)

全部都好好食,不過價錢就高左小小🤣
2021-11-29 1841 瀏覽
恰我未食過自助餐呀首先只有幾張枱是真正在泳池旁,大部分面積都給了酒吧的客人霸咗。變咗要坐其他位 同室內冇乜分別。算! 希望嘢食好啲 補返條數見openrice食評有龍蝦,我問佢原來夜晚buffet係冇嘅,得晏晝先有 個侍應仲話你可以散叫架 !120蚊半邊姐睇食評原來有任飲橙汁(除咗咖啡或茶之外 )唔使講夜晚又冇我都奇怪點解夜晚平過晏晝buffet但係平極都係六百蚊架播 冇三文魚冇生蠔連龍蝦都冇 正常頂多 值$400 (已俾多佢)就係因為hyatt這個名收成六百蚊燒野方面所謂燒雞,燒魚,燒牛肉都唔會一塊塊畀你,全部都係圓形肉醬/肉塊冇口感之餘食唔到滑滑的雞/魚肉感得番啲碳燶味燒得最多係青椒,洋蔥,矮瓜(唔係呀嘛 )燒埋呢啲! 其他酒店嘅燒虎蝦 燒元貝通通冇。連串燒生蝦都冇 咁樣叫做燒BBQ嘅主題!唯一好味嘅就係燒香腸 不過六百蚊食幾條燒香腸?甜品簡直 災難 平時舖飛食開嘅焦糖燉蛋都冇 一舊舊嘅芝士蛋糕 冇。什麼奶凍 甚至西米露 楊枝甘露梗係通通冇啦唔好當我未食過自助餐先得㗎所謂印度主題 畀塊印度薄餅加個咖哩汁就算?其實冇印度主題贽其他自助餐都會有啦,又恰我未食過自助餐真係未食過呀:我好耐
恰我未食過自助餐

算! 希望嘢食好啲 補返條數

睇食評原來有任飲橙汁(除咗咖啡或茶之外 )唔使講夜晚又冇
我都奇怪點解夜晚平過晏晝buffet但係平極都係六百蚊架播

冇口感之餘食唔到滑滑的雞/魚肉感

得番啲碳燶味

唯一好味嘅就係燒香腸 不過六百蚊食幾條燒香腸?
甜品簡直 災難

唔好當我未食過自助餐先得㗎

真係未食過呀:我好耐未食過冇三文魚嘅自助餐呀 你室外注重衛生冇生蠔明白
你可以燒過芝士生蠔啦 又話燒係你嘅主題嚟

完了吧 如無意外

2021-09-16 3108 瀏覽
Staycation包了晚餐,以BBQ為主,但其實款式不多,選擇也較少,坐得遠你又攞唔到龍蝦,加上天氣熱千奇唔好吃生冷海鮮,有冰喺底都無用,非室內進吃,好容易滋生細菌,因為自己中咗招,吃2碟已經有反應,最後疴咗1日1夜。食物質素正常,有冬陰功湯鮮甜,甜品賣相一般,有小童Corner,整體普通,還是建議天氣涼d先好去。
2021-08-29
紀念日
2021-09-13 2353 瀏覽
去左萬麗海景staycation,附近又無咩食,游水果陣經過呢間BBQ自助晚餐,咁岩問職員zip到位,就決定食佢啦。$490+1/成人食物款式唔算多,但友人話呢間係全香港比較罕見有BBQ燒埋比你食既放題。另外佢嘅特色就係用炭火嚟燒。所以如果同長輩嚟佢一定會係咁叫你唔好食燶嘢🤣冷盤就有海鮮、煙三文魚同埋沙律,海鮮方面:蟹甜,有肉,螺有沙、青口一般、蝦算彈牙的。煙三文魚就有點差,唔太好味,沙律菜就正常,煙肉好脆口同埋配嘅芝士竟然係一塊塊,好少自助餐係比到一塊塊配菜芝士。跟住就到主食,燒牛肉,燒三文魚,燒魷魚,要雞翼,啤酒燒雞,燒豬頸肉,燒秋葵,燒茄子燒青椒等等。。。最犀利係真係食到佢炭燒既香味,豬頸肉三文魚最出色,雞滑但無乜調味。雞翼加多少少蜜糖更加好。成個過程其實係等廚師燒好,然後即刻夾就好好食。本來好想食茄子,但係見到個盤上面得條燒咗好耐、唔熱同好燶既茄子,就問廚師,但佢唔係拎新燒比我地,而係指返盤內既茄子,話係呢條,唔知係食晒但無返貨,可惜食唔到。。。佢仲有一個區係專係俾小朋友食,有薯條有麥樂雞有Mac and cheese。。。仲有得自製漢堡飽,佢個芝士腸真係史上第一好食,食完返唔

佢仲有一個區係專係俾小朋友食,有薯條有麥樂雞有Mac and cheese。。。仲有得自製漢堡飽,佢個芝士腸真係史上第一好食,食完返唔到轉頭。另外仲有冬蔭公湯,不過味道麻麻,飲左兩啖就放低。。。

甜品就。。。算啦 室外地方,甜品由凍都變暖。。。暖就好難食。。。

因為生日仲送左個cake比我地,無訂到都送真係好窩心,服務真係一流,仲主動幫我地影相。
  • Buffet
2021-08-21 2197 瀏覽
講真,The Grill嘅buffet area真係唔大,但係食落其實真係好夠🙌🏻有燒雞肉串,燒雞,大蝦,魷魚,roast beef,豬頸肉,德國腸etc..另外如果帶小朋友去仲有一個’Kids Corner’,有小朋友啱食嘅麥樂雞,薯條,春卷etc... 一路食一路對住個泳池真係好chill!!⭐️個buffet仲包埋一杯嘢飲👍🏼👍🏼最後佢哋見我地食完,酒店竟然安排The Grill送咗件蛋糕比我同男朋友慶祝anniversary! 🥰

2021-07-12 2639 瀏覽
最近join 左staycation plan 我地就揀左呢個池畔自助餐食 我地揀左早段時間5:45開始食原先要求pool side不過去到仲好曬 所以轉左其他位食物選擇唔算多 冷盤有青口 煙三文魚 同蝦 仲有好多款沙律選擇其中一款意大利雲吞沙律幾好食 落左香辣甜椒汁 幾開胃好食平日都好少自助餐食飯 但呢間啲炒飯味道幾特別 推薦到最期待既燒烤系列有雞肉串、德國腸、漢堡扒、燒雞、燒蝦大部分都好一般 係燒蝦比較香最後到甜品 芒果布甸偏甜 比較好食係椰汁西米每枱都會送一份龍蝦 同可以點餐茶一杯 環境係幾chill 戶外自助餐係香港小有邊食邊聽音樂 可以幻想自己去左泰國一樣幾relax既不過天氣熱 有啲昆蟲徘徊係身邊同埋啲椅有啲濕濕地 呢兩樣扣左啲分可能春天秋天 天氣好啲會比教好
最近join 左staycation plan

落左香辣甜椒汁 幾開胃好食

平日都好少自助餐食飯
但呢間啲炒飯味道幾特別 推薦

到最期待既燒烤系列
有雞肉串、德國腸、漢堡扒、燒雞、燒蝦
大部分都好一般 係燒蝦比較香

不過天氣熱 有啲昆蟲徘徊係身邊
同埋啲椅有啲濕濕地 呢兩樣扣左啲分
可能春天秋天 天氣好啲會比教好
2021-04-18 5149 瀏覽
好味指數😋😋😋回頭指數⭐️⭐️開心指數🤗🤗Girls gathering,好早就book 咗呢度食「週末早午自助餐」,$588/一位,早兩日天陰陰落住毛毛雨,本身有D擔心坐戶外落雨就麻煩啦~ 點知今日天氣咁好,有陽光有微風,成個人開心晒😎間餐廳響11樓,全戶外,有一個好靚嘅泳池景,不過由於勁多人用泳池勁嘈,坐太近泳池嘅檯都唔係太chill,勁多人走嚟走去仲可能有細路響你前面玩水飛到你同食物~ 佢清場時就可以獲得一陣嘅寧靜嘅~~~唯一好處係,佢3點完brunch buffet,但朋友傾計係可以坐到5點嘅... 可以唔需要再搵吹水地方!講返食物,呢度嘅賣點係Grill食物,所以相比下選擇比一般嘅自助餐少...冷盤方面海鮮類有龍蝦、大蝦、煙三文魚、Parma Ham、青口... 亦有多款已調味嘅沙律,自己配搭嘅沙律菜,我覺得龍蝦質素唔錯,好多蝦膏!Grill 嘅就有廚師專門負責,有羊架、雞、三文魚、漢堡扒、德國腸、大蝦,仲有大菇、粟米、三色椒、秋葵等燒烤配菜... 推介羊架同漢堡扒(可以自製burger)熱盤方面有南瓜忌廉湯、薯條、飯...甜品有10款左右嘅選擇,同埋軟雪糕... 推介核桃批!自
好味指數😋😋😋
回頭指數⭐️⭐️
開心指數🤗🤗

熱盤方面有南瓜忌廉湯、薯條、飯...
甜品有10款左右嘅選擇,同埋軟雪糕... 推介核桃批!

自助餐包free flow 鮮橙汁同一杯咖啡/茶,如果要free flow sparkling wine 要加$288,free flow Champagne 要加$480 (兩款都包紅、白酒、Rosé wine、啤酒),因為唔太飲得多(唔抵),所以冇加飲酒!

仲有一件攪笑嘅事,佢有好多嘢都用Le Creuset 鑄鐵鍋裝住,但其實一個客人已經攞住隻碟,supposed to be 要另一隻手夾食物,但佢又冇位俾你放低個蓋,其實都幾手足無措...

我食量其實好一般,冷盤、Grill 各一碟+4小件蛋糕已到頂,加埋一差唔多$650 其實就唔太抵... 而好出色嘅... 我自己覺得係只有龍蝦、羊架和核核批,以咁樣嘅價錢食brunch 其實可以有更高級嘅選擇(當然不是自助餐類)
而佢另一個攪笑位係weekend 夜晚自助餐係仲平過brunch 少少tim! 唔知係味夜晚太黑冇咩泳池景嘅原因呢?不過... 餐廳係睇唔到維港景嘅~~~
2021-02-14 3867 瀏覽
話說工作就在附近, 於是就方便快食一個午餐, 所以就決定揀咗呢一間the grill嘅泳池餐廳, 本身小編好喜歡戶外嘅座位加上對住泳池邊感覺, 輕鬆舒適嘅環境我就點做一個蟹肉椰汁炒飯, 而我同事點咗一個海鮮意粉喜歡炒飯上面灑上一些椰汁, 而炒飯不是乾身的那種炒飯, 是一種有有汁的撈炒飯, 口味較重而濃郁, 而小編好喜歡多汁的飯。入面嘅材料有洋蔥, 蟹肉, 筍, 番茄粒。不過始終是在酒店食, 環境舒適, 價錢上都可能會相對成高一些

我就點做一個蟹肉椰汁炒飯, 而我同事點咗一個海鮮意粉

Crab Coco Fried Rice
Crab Coco Fried Rice
上星期同老細同事食飯,老細訂咗枱係酒店嗰邊食,去到先知原來係泳池旁的露天餐廳。坐喺木枱木凳上,藍天白雲,吹吹微風,好舒服,真係有一刻以為放假,可以坐一個下午放個空,當然下一刻就醒覺了😝餐牌上有好多選擇,我與同事一起點了2款食物share一齊食😋烤黑毛安格斯西冷牛扒、香草牛油、薯條.賣相看似不錯👌🏻.厚厚一塊牛扒,肉質鮮嫩多汁,可是味道比較清淡,有點似零調味,好彩有香草牛油醬,幫塊牛扒添味!.薯條,厚切多肉,比較好味😋.車厘茄也好好味,好juicy,甜甜微酸👍🏻.烤蒜頭也不錯,好似薯仔味道😂虎蝦意大利扁意粉.賣相滿分,有6隻大蝦,新鮮厚肉.意粉是al dente.可是味道就扁淡,同牛扒一樣,似沒有落鹽調味😒.大蝦似是雪藏蝦,不夠鮮甜美味黑胡椒炒烏冬、純素肉丸.呢個係隔離枱嘅同事點的,見賣相靚靚,也影下先.我食咗一口,呢個味道比較濃烈,比上面2款嘅濃好多鮮草莓奶昔.叫咗一瓶大家share.真係新鮮榨汁無添加,因飲得出有草莓、牛奶和水,無加糖㗎!

烤黑毛安格斯西冷牛扒、香草牛油、薯條
.賣相看似不錯👌🏻
.薯條,厚切多肉,比較好味😋
.車厘茄也好好味,好juicy,甜甜微酸👍🏻
.烤蒜頭也不錯,好似薯仔味道😂

烤黑毛安格斯西冷牛扒  &  虎蝦意大利扁意粉

虎蝦意大利扁意粉
.賣相滿分,有6隻大蝦,新鮮厚肉
.意粉是al dente
.可是味道就扁淡,同牛扒一樣,似沒有落鹽調味😒
.大蝦似是雪藏蝦,不夠鮮甜美味

虎蝦意大利扁意粉

黑胡椒炒烏冬、純素肉丸
.呢個係隔離枱嘅同事點的,見賣相靚靚,也影下先
.我食咗一口,呢個味道比較濃烈,比上面2款嘅濃好多

鮮草莓奶昔
.叫咗一瓶大家share
.真係新鮮榨汁無添加,因飲得出有草莓、牛奶和水,無加糖㗎!

Strawberry  Smoothie

2021-02-04
2021-02-05 3100 瀏覽
在這裏 staycation ,上房間之前在這裏吃了一個輕便午餐。先經過小樹林,進入 waterfall bar,看到泳池,在池邊吃午餐,這個體驗已經讓我感覺去了旅行 (笑)所以我覺得這裏環境非常好。食物當然都很有質素,唯一只是價錢略高 (笑)

火腿芝士三文治

所以我覺得這裏環境非常好。

食物當然都很有質素,唯一只是價錢略高 (笑)

2021-01-23 3315 瀏覽
周六的早上,約二十度的睛天,户外池邊坐著吃brunch,久違了的輕鬆悠閒感覺。自助餐主要是吃各款燒烤,海鮮,沙律和甜品。 選項可以說是不多, 款式數量和樓下cafe的buffet差很遠。 但這裏擺枱疏落,沒有壓迫感,比較適宜和朋友聚舊暢談,或者懶洋洋地吃點東西,度過慵懶的週末。自助餐的海鮮和沙律部分算中上吧, 但也沒有很特別, 最喜歡還是酒店自製的鵝肝醬 飲品方面包了無限續飲的橙汁, 也可以加錢香檳 Freeflow 。燒烤部分包羅萬有,牛扒,羊架,三文魚,各式腸仔, 燒雞,燒排骨等等和各式烤蔬菜,當中羊架十分好吃, 可能是我吃過最好吃的羊架了,牛扒就碰運氣,有很好吃的也有普通的。 整體水準是中上, 食肉獸的天堂甜品是令人意外的少款式,祇有約六款和軟雪糕, 幸好這些甜品都十分可口, 也算十分滿足。這兒性價比不算很高, 但池畔燒烤的氣氛 實在很不錯,輕鬆愉快的吃吃喝喝,渡過了愉快的週末。

2021-01-23
  • 鵝肝醬
  • 烤羊架
2020-06-20 6061 瀏覽
今日放工去Grand hyatt the grill食晚餐以為坐露天地方會好熱啦點知又唔係喎都可以接受 全程都有啲風唔錯唔錯冷盤有龍蝦凍蝦螺同青口 龍蝦肉質彈牙爽口好新鮮不過可能係露天餐廳嘅關係冇乜刺身 剩係得煙三文魚但係質素都唔錯呢度主打係燒烤咁我都講吓有咩燒烤好食啦我自己就幾鍾意佢嘅牛肉同埋羊肉 第一次食中間仲係紅紅地嘅羊肉但係又唔係好生咋喎感覺唔錯 當然仲有燒蝦啦烤蔬菜烤魚都有甜品呢就有焦糖布甸 朱古力brownie 肉桂條 軟雪糕就有綠茶同雲呢拿味 不過個人覺得軟雪糕就可以慳返唔洗食喇
今日放工去Grand hyatt the grill食晚餐

冷盤有龍蝦凍蝦螺同青口 龍蝦肉質彈牙爽口好新鮮