2024-02-03 1907 瀏覽
多位海外校友不約而同回港省親,昔日同窗相約聚舊,有老友提議飯局於中環霞飛飛中菜館先說地方環境幽雅,裝修精緻,高格局,眾老友聚餐理想之地其次,地點就腳易揾老友乃菜館VIP,飯局悉心安排,貴賓房用餐坐得舒適素鵝香脆熱辣臭豆腐屬老友至愛有朋自遠方來,不亦樂乎當晚飯局,環境服務氛圍一流,菜單一改再改,務求達到盡善盡美,佳餚美酒,不在話下,眾老友談笑甚歡,由六點幾傾到九點幾,足足三個多鐘,盡興而歸

先說地方環境幽雅,裝修精緻,高格局,眾老友聚餐理想之地

其次,地點就腳易揾

老友乃菜館VIP,飯局悉心安排,貴賓房用餐坐得舒適

六小碟

素鵝香脆熱辣

臭豆腐屬老友至愛

夾餅乳香肉

紅燒八寶鴨

原條龍鬚桂魚絲

黃金明蝦球

火煺津白

有朋自遠方來,不亦樂乎

2024-02-01
六小碟
夾餅乳香肉
原條龍鬚桂魚絲
黃金明蝦球
火煺津白
2023-08-14 3282 瀏覽
星期日中午吃飯,只有寥落數枱客。片皮鴨要 pre order, 亦只有全隻上沒有半隻。就叫鵝,鵝也沒有。就叫乳豬,也沒有。開門口做生意百冇,令人失笑。問問有冇燒味拼盤,最簡單,义燒拼燒腩仔。义燒做得不鬆化,肉和肥膏不均勻,香味冇,义燒汁就是一般任何舖頭也做到的味道。燒腩仔,皮厚身,硬趣,得罪講句,屋村燒臘舖都比佢做得的。其他的炒麵,牛肉餅等,也沒甚大驚喜。說到服務,阿姐都沒有表情和笑容。霸飛飛不了。

霸飛飛不了。
2023-06-07 3543 瀏覽
先要一讚霞飛飛嘅員工服務周到,態度親切友善,仲會主動關心我地嘅座位會唔會大風。酒樓嘅環境舒服,裝修別緻,最啱一家人黎聚餐。花素蒸餃手工精細,餡料調味適中。灌湯生煎包外層煎得香脆,皮薄餡多,一咬開,湯汁湧出,肉香味十足。紅燒小圓蹄好有驚喜!大大隻圓蹄燜得好腍,輕輕一切,圓蹄肉便可離骨。至於圓蹄皮則軟腍而唔油膩。砂鍋松茸老豆腐嘅砂鍋size好大,但份量比想像中少🤣。豆腐燜得入味,松茸味道香濃,湯底帶點微辣。去骨樟茶鴨先沾上醬汁,夾在軟熟嘅小蒸包間一起吃,口感豐富。如果要挑剔,就只可說樟茶鴨較為瘦身,如果再多啲油香味就更佳!招牌海皇炒飯夠晒鑊氣,不過配料唔太多,帶點微辣。最尾食個高力豆沙香蕉作結。

花素蒸餃手工精細,餡料調味適中。

紅燒小圓蹄

招牌海皇炒飯夠晒鑊氣,不過配料唔太多,帶點微辣。

最尾食個高力豆沙香蕉作結。

紅燒小圓蹄
2023-06-02 5617 瀏覽
🌹👭閨密5月約會今次選了《霞飛飛》,吸引我前去是新城電台飲食節目推介。上食評睇過應該不錯,決定前去探店,適逢open rice可訂位更方便。🌹食店位於中環港鐵站附近,萬邦行內,容易搵及就腳。餐廳裝修簡約,景觀沒有,大家都寄望於食物上。午飯時間有點嘈,2點後較清靜。點餐選了二人午餐,每樣細細碟的,起初擔心不夠,吃完剛剛好,而味道質素都很滿意。午市套餐醉雞酒香入味脆皮燒腩仔皮脆,肥瘦適中蜜汁燒鱔片彈牙香口時令燉湯湯料足小籠包皮薄,熱度足干燒蝦球爽彈味美花雕蒸龍躉魚香肉滑上湯時蔬惟一不滿意是洗手間衛生,而沿路行入去環境都幾差,在此減了分!本人選餐廳,廁所都是一個重要的選項,怕污糟😅!

午市套餐

魚香肉滑

上湯時蔬

2023-05-24
2023-05-15 2796 瀏覽
前阿姐成日推介霞飛會館,一直未有機會一試,今次終於襯母親節同只食中菜既屋企人試試。 霞飛會館而家改名做霞飛飛,感覺更young。Google一下先知店名霞飛係指以前上海法租界的霞飛路,感覺更有老上海feel。位置在中環萬邦行,非常就腳,裝修精緻,碟亦印上店名。比較推薦: 雪山杏汁包雪山叉燒包就食得多,杏汁包真係未試過,包皮非常香脆,流心杏汁香滑,非常推薦! 小籠包湯汁鮮甜,皮薄餡靚! 鍋貼煎得非常香脆,肉質新鮮,最後先食都仲食得落。 片皮鴨全隻需要提早預訂,皮脆肉嫩,油香四溢,四人食岩岩好。價錢小貴($588),如果提供埋二食會比較好! 鎮江肴肉晶瑩剔透,有淡淡既醋香,唔膩! So far非常滿意呢間餐廳,連非常奄尖既阿嫲都食得滿意!不過茶位$22位,但d茶就麻麻地,下次要自己帶茶葉先得!

比較推薦:

雪山杏汁包

小籠包

湯汁鮮甜,皮薄餡靚!

鍋貼

煎得非常香脆,肉質新鮮,最後先食都仲食得落。

片皮鴨全隻

鎮江肴肉

晶瑩剔透,有淡淡既醋香,唔膩!

母親節
2023-04-03 2860 瀏覽
珊瑚龍躉頭湯可以半份咁叫唔怕飲唔晒浪費,呢個龍躉頭湯魚味好濃,原汁原味,足料炮製,真係飲得出個魚鮮味。脆炸素鵝做得唔錯,D炸腐皮豆味夠香濃。酸菜魚用嘅魚都幾講究,咬落去D魚肉度就知道,無論個彈性同埋個新鮮度都算質素高。醬炒膏蟹年糕好好味,蟹膏混年糕嘅效果真係好match,仲有就係隻膏蟹好新鮮,成件事好和味。火丁甜豆係咁多味之中最有驚喜的菜式,真係一試難忘,嗰D青豆嘅新鮮程度真係唔講得笑,真心建議呢個餸真係要試一試。十三香蔥餅都整得好食,同埋唔會食到成手油,D蔥真係好香。
脆炸素鵝做得唔錯,D炸腐皮豆味夠香濃。

十三香蔥餅都整得好食,同埋唔會食到成手油,D蔥真係好香。
2023-03-30 1448 瀏覽
這家上海餐館的菜式水準極高,值得一試再試。先點了四款餐前小食,均是冷盤,精美美味。熏蛋︰吃得到蛋本身的新鮮味道真是難得,半熟的流心蛋黃加上淡淡的煙熏香味令人垂涎三尺。醬黃瓜︰選用的小黃瓜非常鮮味,拍過後更入味,此菜式簡單卻美味非常。四喜烤麩︰味道鹹淡適中並帶微甜,烤麩加上冬菇、金針、冬筍及木耳四款配料新鮮清爽。千里香豆腐︰其實這一味是臭豆腐,味道很出眾,因為真的臭卻不是非常臭,外皮做得很脆卻不太油,很久沒吃過臭豆腐了。接著是主菜,用料新鮮講究,味道亦很好。口水雞︰呈現出香和辣的層次感,不是只顧辣的口水雞。片皮鴨︰這家餐廳的片皮鴨皮很薄很脆,鴨本身不太肥卻又有著鴨油的香味。

接著是主菜,用料新鮮講究,味道亦很好。
口水雞︰呈現出香和辣的層次感,不是只顧辣的口水雞。
2023-03-29
2023-03-20 1161 瀏覽
前身為「霞飛會館」的「霞飛飛」,這間老店和朋友食過幾次,未知轉名後水準如何。前菜小碟是醃菜脯,口感脆脆的,單吃也不會太鹹,消食開胃。上海經典道地名菜四喜烤麩,荀片、冬菇、麵筋、木耳這幾樣食材配搭起來,醬汁完全吸收入味,尤其是麵筋保有的膠質彈性,簡單食材卻做出讓人驚艷的美味。炸過的燻魚不會太乾,口感外酥內嫩,而表面掛滿微甜的醬汁,燻魚皮下脂肪比例較厚,味道甘甜,乾香不柴!回鍋肉一上桌子,色澤紅亮,即時油香四溢,幸好肥而不膩。它的口味特點,入口是先鹹鮮,而後有豆瓣醬、甜麵醬和料酒醬辣香的層次美味。上海粗炒油香飄拂不在話下,調味恰到好處,甜中帶微辣,配菜和肉絲都夠,麵又夠爽,又懷舊又好味。鍋貼外皮香脆可口,帶微微嚼勁,內餡未至於爆餡,但份量適中不會過少。豬肉肉餡香氣十足好惹味,忍不住大口大口食。食到酣暢淋漓,好滿足的一餐。

前菜小碟是醃菜脯,口感脆脆的,單吃也不會太鹹,消食開胃。
醃菜脯
四喜烤麩
老上海燻魚
回鍋肉
上海粗炒
煎三鮮鍋貼
食到酣暢淋漓,好滿足的一餐。
醃菜脯
四喜烤麩
老上海燻魚
回鍋肉
上海粗炒
煎三鮮鍋貼
  • 痷菜甫
2023-02-05 1969 瀏覽
星期六早午時間用餐,但什麼上海點心也沒有,小龍包,窩貼,素餃,甜品點心全不能提供。只是説蝦餃燒賣有供應。在上海餐廳食當然要上海嘢,食廣東點心就去廣東點心店啦。然後order了叉燒,燒腩仔,但十分失望,叉燒$110只得4件肉質鞋及un 食得出是隔夜再番熱,燒腩仔$110皮被焗爐了。這個價錢實在不能接受。服務員態度也不太友善,説什麼點心也沒有,又寫漏了一碟津白,問她有沒有下單,她説没有但她記得我們有order的。由於對食品質素很失望,所以都不再叫她下單漏了的津白。其實是看到這間店是霞飛會館的前身才試,但跟霞飛差好遠。

其實是看到這間店是霞飛會館的前身才試,但跟霞飛差好遠。
2023-01-10 2454 瀏覽
出開嚟萬邦行例行檢查、見到有間新開嘅餐廳、諗住近近地就試試佢!點知一試愛上、真係高手在民間!啲川菜真係無得輸!我哋嗌左個辣子雞同水煮魚仲有啲點心、同牛肉餡餅。原來呢間霞飛飛專食四川、上海、同北京菜!真係好耐都未試過辣得甘過癮!麻、香、辣個比例真係做得好好!麻嘅後勁好正!只能用道地去形容!其實其他點心都唔差、但真係俾個辣子雞同酸菜魚搶曬風頭、搞到念念不忘!難得中環都有呢類餐廳真心推!

真係好耐都未試過辣得甘過癮!
辣子雞、酸菜魚、蝦餃、牛肉餡餅
辣子雞、酸菜魚、蝦餃、牛肉餡餅
  • 辣子雞、酸菜魚
2022-12-29 1830 瀏覽
難得午市放寬👍👍,終於可以約下朋友食下飯😆😆,今次相約一聚,就揀左嚟中環呢間「霞飛飛」🧐🧐。呢間嘅環境真係一流🫢🫢,佈置得非常瑰麗典雅❤️❤️。今日平日午市都幾多人,好多人都叫左好多道菜,難得甘耐無見d朋友😪😪一於坐低慢慢食、慢慢傾。特別推介蟹粉小籠包好大隻⭐⭐💫,份量十足,加上蟹粉味道完全滲透晒✨✨。🌶️🌶️🌶️🐔另外辣子雞都非常唔錯,非常入味🤩🤩,其他小菜都好好,🟣加上服務員姐姐態度好好,好有耐性,一定會再幫襯✋🖐️!
2022-12-20
同朋友一齊去萬邦行飲茶,樓下有個好大嘅粉紅色招牌好易揾。環境乾淨舒服,侍應都好有禮貌。菜式有京川滬唔同幾樣,咁幾個人就樣樣都叫啲。水煮魚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻超推介  又麻又辣  魚肉其實唔少 平時唔多食辣嘅都覺得好食小籠包👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻必食  皮薄多汁脆皮素鵝👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻唔錯  幾香口  值得食雪山叉燒包👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻金桂糖醋骨👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好香桂花味 同個糖醋骨好夾菜式都唔少,同朋友一齊去夠多人可以叫多啲嘢試,環境唔錯,可以再去😋👍🏻👍🏻
同朋友一齊去萬邦行飲茶,樓下有個好大嘅粉紅色招牌好易揾。
環境乾淨舒服,侍應都好有禮貌。
菜式有京川滬唔同幾樣,咁幾個人就樣樣都叫啲。

小籠包👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻必食  皮薄多汁

脆皮素鵝👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻唔錯  幾香口  值得食

雪山叉燒包👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

金桂糖醋骨👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好香桂花味 同個糖醋骨好夾

• 小籠包👍🏻
  • 水煮魚👍🏻
最近約朋友食lunch試吓呢間新餐廳,中午時段相對多人,好彩一早訂了檯,不用等便可以入去。坐低一陣,🤯朋友發現原來「霞飛飛」是原本在附近知名「霞飛會館」團隊打造新概念餐廳。室內設計風格相對現代中國風,優雅擺設,環境清幽舒服,享受太陽光的照拂,碓實係三五知己飯局好地點。值得一贊服務員團隊態度非常好,對客人提問,耐心聆聽及介紹菜式。👍位置:近中環地鐵站可遇不可求。😋必食推介:燻魚、醉雞、小籠包、素鵝、回鍋肉等。
👍位置:近中環地鐵站可遇不可求。
😋必食推介:燻魚、醉雞、小籠包、素鵝、回鍋肉等。
2022-12-28
  • 招牌小籠包
  • 燻魚、醉雞、肴肉
  • 蘿蔔絲
  • 回鍋肉
  • 素鵝
  • 紅油抄手
有無見過未開已經比人負評既餐廳?今日是16/11/2022。晚上6:30pm去萬邦行買野經過,見到以前間喜雙逢裝修好,變左一間叫「霞飛飛」既中餐廳。以前我幫襯過喜相逢同埋霞飛會館好多次。而家喜相逢變咗霞飛飛我都想試下。咁岩今個星期五老世約我地食lunch。ACE叫左我搵餐廳。本身book 左另外一間中餐廳,當然係無咩新意既選擇,你都知中環黎黎去去都係個d。今晚一見到有新餐廳,心諗機會黎啦!見佢招牌紅紙未撕,但燈火通明,張張枱都set晒野,甘我就上前查詢:唔該請問開左未架?Waitress : 呀…我幫你問吓Waiter:呀…請等等,要問下師傅先,你等等我:哦…我唔係話依家食,我其實是想問星期五架,星期五lunch 你地開始營業未?Waitress:哦,開左啦,其實我地今日都開左,不過今日就做午市,晚市未正式開我:哦..甘得啦,可唔可以幫我book星期五,12:15pm,7位?Waitress 抄在紙上,還說:當然可以啦,好呀,多謝你。我:我可唔可以睇吓個Menu先?Waitress: 好呀。你係呢邊慢慢睇丫佢比左本menu我,我放在枱上打開睇,同時開始用相機影相。影左一張…一個著米色西
有無見過未開已經比人負評既餐廳?
Waitress : 呀…我幫你問吓
Waiter:呀…請等等,要問下師傅先,你等等
我:我可唔可以睇吓個Menu先?
Waitress: 好呀。你係呢邊慢慢睇丫
一個著米色西裝外套既女經理突然上前話:下你影相呀,做咩事呀?
我:下?(我大為驚訝,即停手)…我..我想睇下有咩食
Waitress:係呀因為小姐book咗枱佢想睇吓有咩食
經理:但係我哋唔可以影相㗎喎,你就咁睇啦
我:下?咁我點呀,我都要比我老細睇吓有咩食格
經理:唔好意思唔可以影相…..
(我呆左)
經理:一係我俾個簡單嘅Menu你
我:好呀,你俾我丫(我心諗仲好,我以為是外賣紙個d)
經理:一係你而家抄低
我:下???😱😱😱
今時今日,竟然有人唔比人影menu. 講緊係一間普通既中餐廳。仲叫我用手用紙筆抄低有咩食?本menu十幾廿頁,我點抄???
我:下?我點抄呀,有咩理由唔比人影相
經理:呀…因為copy right 問題
我:下?甘你遲早open rice 都會有menu 相架啦
經理:係呀,但係依家未有丫ma
我:咁遲早都有㗎啦!ridiculous! 離晒譜架喎真係
簡直荒謬絕倫
我轉開waitress:幫我取消個booking
轉身就走
以前晚飯成日去嘅霞飛會館,突然間冇左,等我尼幾個月成日唔知去邊度食晚飯好!今日誤打誤撞,見到有間叫做"霞飛飛",心諗唔知係唔喺同一間呢?。即管上去試下,點知一入門口, 服務員姐姐就認得我啦!🤣🤣全新靚裝修,仲有三間房😍,食物保持水準,繼續有我最鍾意食又熱又脆嘅熏魚😋😋揾得返佢真係好開心😘

2022-12-12