2020-02-25 319 瀏覽
星期日晚同友人行過尖沙咀 又怕要等好耐位🚶🏻‍♂️ 一於決定食平時較少食嘅中菜 貪佢少人夠快入座💃🏻 加上呢間小店仲有賣一般上海餐廳少有賣嘅驢打滾添😋👇🏻👇🏻👇🏻 ..🍴驢打滾 $32🍴片皮鴨(半隻) $168🍴上海小籠包 $39🍴雞絲粉皮 $58🍴水晶陳醋肴肉 $68.嗜甜小妹忍吾住一尼先講甜食先 霞小飛有齊豆沙鍋餅 高力豆沙💯 認真吾話得 但記得友人話呢個有軟糯驢打滾😍 所以我同友人一尼即落單 「驢打滾一客」 呵呵🤗 有4件 勁足料 好夠厚大個糯米粉團 沾了紅豆泥 再加花生🥜幼細粉末混合一齊 極滿足💋😜.片皮鴨有半隻叫好窩心 岩晒我同女友人撐枱腳💃🏻 想食又吾洗怕一大隻食吾晒咁🤭 係你格尼慢慢片 好睇又好食😚 不過記得係佢片完問佢攞返隻脾 因為多數吾會主動比返你架😱 佢同其他上海鋪有點不同 除左一貫甜醬 生菜🥬 京蔥 青瓜🥒... 佢會附上新鮮菠蘿條🍍同鮮菠蘿醬 好夏日好fresh😋.小籠包 雞絲粉皮 同肴肉都位於中上水平 份量適中又好味😚👄👄👄 ..呢間上海鋪可返兜真心💯.📍霞小飛📍尖沙咀K11購物藝術館B2樓 B226號鋪 (尖沙咀D3出口 一出左手邊第一間鋪就係)📍星期一至日
🍴驢打滾 $32
🍴片皮鴨(半隻) $168
🍴上海小籠包 $39
🍴雞絲粉皮 $58
🍴水晶陳醋肴肉 $68
呢間上海鋪可返兜真心💯
📍霞小飛
📍星期一至日 11:30-16:00 18:00-22:30
今晚同👵🏻、👶🏻,一齊食晚飯。雖然甜點方面水準有欠,不過咸食幾好。都食到好飽好滿足我哋點咗⋯⋯半隻片皮鴨 - 皮唔夠脆,不過都好皮香肉嫩士多啤梨骨 - 好啱小朋友食,甜甜哋,肉又夠林蒜泥白肉 - 仲有粉皮墊底,香香辣辣甜甜 蒜茸白菜 - 其實係落錯單,不過唔想浪費食物於是留底照食,都幾好,夠新鮮囉起碼生煎包 - 皮薄啲會好啲高力豆沙 - 👎🏻,蛋白球實咗小小,無嗰份一陣風嘅口感擂沙湯圓 - 👎🏻👎🏻,細嗰陣食係大大粒,軟林林,芝麻又湧住出嚟,但係呢度唔係囉!完全唔係呀!仲有,👶🏻親點特飲 - 紫水晶,係用蝶豆花、西柚汁、唔記得x2 mix出嚟嘅嘢飲,都幾好飲架
今晚同👵🏻、👶🏻,一齊食晚飯。雖然甜點方面水準有欠
,不過咸食幾好
。都食到好飽好滿足

我哋點咗⋯⋯
半隻片皮鴨 - 皮唔夠脆,不過都好皮香肉嫩

士多啤梨骨 - 好啱小朋友食,甜甜哋,肉又夠林

蒜泥白肉 - 仲有粉皮墊底,香香辣辣甜甜

生煎包 - 皮薄啲會好啲

高力豆沙 - 👎🏻,蛋白球實咗小小,無嗰份一陣風嘅口感

紫水晶
高力豆沙
擂沙湯圓
紫水晶
火焰片皮鴨
係尖沙咀行街 同男朋友想去食中菜 於是乎就上openrice睇下咁岩見到呢一間 霞小飛當其時因爲未正式係晚飯時間 所以唔洗等位 即接入得我地點左片皮鴨其實就咁睇樣覺得唔錯 侍應會幫忙係面前片出黎 不過片完出黎總覺得好少份量🥺至於味道 唔會話好油 加上有d鴨肉一同進食令我覺得神奇既係配個菠蘿醬我開頭唔太敢食😂 都係男朋友係咁話人一世物一世所以試左舊可能我唔太習慣試新野嗯 我都係覺得配砂糖或者甜醬好食d卷餅皮熱辣辣可以揀 青瓜條 京蔥 菠蘿條 生菜 京醬 菠蘿醬 砂糖
咁岩見到呢一間 霞小飛

嗯 我都係覺得配砂糖或者甜醬好食d

卷餅皮熱辣辣
可以揀 青瓜條 京蔥 菠蘿條 生菜 京醬 菠蘿醬 砂糖
2019-09-23 183 瀏覽
第二次來吃,侍應多了很多貌似業餘性質的,著侍應寫菜,一個推一個,原來很多不諳廣東話。旁邊客人說單寫錯了,另一邊客人說甜品裡有蚊子,不要了,我開始有點點擔心。終於也輪到我,跟一位侍應點了菜,她糊裏糊塗的走開,我著另一位侍應替我跟進,她竟然發脾氣厲聲斥喝:「你同佢講咗就唔好同我講啦!」另一位侍應馬上前來問發生何事,說她是兼職:「佢係咁㗎喇⋯」此時那位相當離譜的侍應還周圍目露兇光。我罵他們一個狗血淋頭之後隨即取消所有點菜,離開。發神經的。我當晚在霞小飛點了醉雞和酸辣湯。醉雞的酒味略嫌太濃烈,帶苦,雞肉內也夾雜了不少碎骨,吃的時候要小心。酸辣湯味道普通,不算太酸也不會太辣,普普通通。

「你同佢講咗就唔好同我講啦!」

另一位侍應馬上前來問發生何事,說她是兼職

「佢係咁㗎喇⋯」

此時那位相當離譜的侍應還周圍目露兇光。

我罵他們一個狗血淋頭之後隨即取消所有點菜,離開。

發神經的。

2019-09-20 239 瀏覽
呢間野裝修之後都無黎過 裝修前質素都唔錯 一於再試我好鐘意食叉燒 黎到見到叉燒竟然係招牌之一 緊係要叫😂 密味夠重 都夠琳 可以一試😀牛肉餅 夠熱但唔夠湯 始終覺得九龍城清真館最好食😌炒飯 一般水準 食親上海菜一定會叫抄飯治飯癮😂最有驚喜係紅油抄手 少辣之餘又有少少甜 夠熱份量足😍
呢間野裝修之後都無黎過 裝修前質素都唔錯 一於再試

牛肉餅 夠熱但唔夠湯 始終覺得九龍城清真館最好食😌

炒飯 一般水準 食親上海菜一定會叫抄飯治飯癮😂

最有驚喜係紅油抄手
少辣之餘又有少少甜 夠熱份量足😍
2019-09-08 242 瀏覽
同屋企人來食dinner, book個時order 定half 烤鴨叫左四人set, 份量幾多,仲有一人一份dessert 湯方面,叫左豬肺湯,好鮮味,值得推薦賽榜蟹蛋白好滑, 再加蛋黃混合一齊食😋糖水叫左桂花小丸子, 淡淡桂花味,非常清新
烤鴨

叫左四人set, 份量幾多,仲有一人一份dessert
湯方面,叫左豬肺湯,好鮮味,值得推薦

賽榜蟹蛋白好滑, 再加蛋黃混合一齊食😋
賽磅蟹
糖水叫左桂花小丸子, 淡淡桂花味,非常清新
小丸子
小丸子
2019-09-04 246 瀏覽
今天去了K11 Shopping & Lunch,K11 一向多食肆,餐廳花多眼亂,最後我們選擇了這間名為「霞小飛」的一間上海小店。我們分別點了兩個$98 的Set Lunch。一個係《嫩雞煨麵》,小碟配咗《雞絲粉皮》+《墨魚餃》,雞絲粉皮份量較少,墨魚餃雖皮身較厚,但內裡味道不俗。另一個係《酸辣湯麵🍜》,入口麻油味較重,辣度10分滿分都有6-7分,對於我都幾辣,小碟配咗《蒜泥白肉》+《狗不理》,白肉有2片,唔太重蒜味,而狗不理味道有點像菜肉包。最後加一&加茶介,兩人午餐 埋單大約$234。

我們分別點了兩個$98 的Set Lunch。

最後加一&加茶介,兩人午餐 埋單大約$234。

2019-09-04
2019-08-26 259 瀏覽
餐廳地點不俗,門面裝潢有質感,價錢都貴貴地,不過可惜食物質素完全脫節,性價比奇低。如果價錢打6、7折,都可能會俾OK唔洗俾喊叫左二人餐,每人自選一款湯。朋友食宋嫂魚羹,我就飲杏汁白肺湯。杏汁白肺湯已令人失望,首先佢聲稱係燉湯,但溫度嚴重不足,同「不」出黎嘅是日例湯冇分別,味道方面,零杏仁味,一飲就知係現成雞湯味 前菜揀左雞絲粉皮同四喜烤麩。雞絲粉皮味道靠麻醬,正正常常,而四喜烤麩就咸到好似浸豉油浸左幾日咁食左一舊就冇食了......兩款主菜分別係清炒蝦仁同糖醋魚塊。清炒蝦仁調味淨係用左鹽,但太咸了,落得太重手,啲蝦仁細粒到蝦米咁,但食一粒都要立即「爬」飯。糖醋魚塊啲魚塊有啲似斑塊,唔錯,不過個汁較得太濃太酸,食完個口都唔太舒服。甜品酒釀丸子個湯好大陣桂花味但完全冇酒香。

食左一舊就冇食了......

甜品酒釀丸子個湯好大陣桂花味但完全冇酒香。
2019-08-23 1603 瀏覽
星期五的晚上,咁岩又要去睇演唱會,如果去尖東果邊一定好多餐廳都好多人,要等位,所以同朋友就係尖沙咀呢邊食完飯,再搭返一個站去紅磡睇演唱會!這間餐廳位於K11港鐵站果層,所以食完飯好方便咁就可以行去搭車!餐廳有提供晚市套餐,二人套餐$328,有小食兩款、湯水每人一份、主食一份、小菜一份,仲有甜品同埋兩碗白飯,兩個人食到好飽呢!雞絲粉皮、水晶陳醋肴肉,份量比散叫的少,但夠兩個人食!雞絲粉皮配有青瓜和麻醬,味道惹味!平常肴肉是需要自行再點陳醋食,但係呢度蛋陳醋也變埋肴肉的一部分,幾方便,又唔怕大量用到陳醋!杏汁燉白肺,這個杏汁味唔會好濃,岩哂唔太中意杏汁味濃的朋友。湯清甜,白肺亦洗得乾淨冇臭味!蟲草花螺頭燉雞,呢個好鮮甜,鮮甜到好快就俾我飲哂,冇咩味精,而且材料十足!酸菜桂魚片,份量都幾多,魚片已經去骨,湯內有酸菜也有辣椒,所以是帶有少少辣!湯底鮮甜帶有酸味,是一款好送飯的菜式。除了有魚,還有薯粉和木耳,薯粉份量都幾多,煙煙韌韌!火腿津白,小菜就點了一份清清地的,火腿都幾咸,不過津白的味道剛剛好!酒釀小丸子,這款甜品唔太甜,而且也沒有太熱,方便食用。湯水內有桂花,所以食落有淡淡的桂花香味!小
酒釀小丸子,這款甜品唔太甜,而且也沒有太熱,方便食用。湯水內有桂花,所以食落有淡淡的桂花香味!小丸子煙煙韌韌,幾有咬口!

這個套餐有咁多野食真係幾抵,而且食物質揀不錯,下次再同朋友黎食先!
2019-08-16
  • 蟲草花螺頭燉雞
  • 酸菜桂魚片
2019-08-19 280 瀏覽
「霞小飛」在落尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B2樓 地鐵D出口,地點方便好容易找到,是間集摩登與懷舊風情上海菜館,餐廳裝潢頗為型格,不像一般上海餐廳路線。與好朋友一坐下來就雞啄唔斷,一時忘了點餐服務人員就來追著問我們食什麼?食什麼真係無所謂,最簡單就是點二人餐。二人四人六人套餐餐牌冷盤可挑兩款,既然朋友無意見,我就點了喜歡的雞絲粉皮和水晶陳醋肴肉,雞絲粉皮爽滑,麻醬太多不合我心意;陳醋肴肉軟軟的像啫喱,切成一小塊一小塊,放進口中,湯凍和酥軟的豬肉在口中融化極之美味又有雙重口感套餐每人跟個湯,朋友叫了這碗宋嫂魚羹,略嫌過咸。又酸又辣的濃湯,開胃極了。魚湯酸酸辣辣的非常入味可口開胃,稍欠魚片煮太耐了有點硬。年糕口感硬了點口味略咸微辣小籠包熱辣辣香噴噴,咬下即湯汁湧出

二人四人六人套餐餐牌
冷盤

宋嫂魚羹
套餐每人跟個湯,朋友叫了這碗宋嫂魚羹,略嫌過咸。
酸辣湯

又酸又辣的濃湯,開胃極了。
酸菜魚片

魚湯酸酸辣辣的非常入味可口開胃,稍欠魚片煮太耐了有點硬。
上海炒年糕

年糕口感硬了點口味略咸微辣
上海小籠包

小籠包熱辣辣香噴噴,咬下即湯汁湧出
冷盤
酸辣湯
酸菜魚片
上海小籠包
  • 上海炒年糕
2019-07-20 740 瀏覽
朋友身體抱恙我們只好選擇比較溫和的食物,兩個人來到這間裝潢新潮的上海菜館剛剛好!因為晚市有兩位專用套餐選擇,除了可以淺嚐小菜,還有湯品、主菜、主食和甜品,實在是豐富。四喜烤麩&雞絲粉皮烤麩甜甜的又有嚼勁,還有爽口木耳,味道不會太濃,很適合和飯一起吃。至於雞絲粉皮相當足料,有很多鮮嫩雞肉,麻醬不會太多,剛好均勻攪拌到雞肉和粉皮,青瓜絲也很爽口。小飛蜜汁叉燒雖然只有4小件,但每一件都很有質量,外層微脆,蜜汁完美鎖在表面,叉燒沒有太多脂肪,入口香腍,視覺還金光閃閃呢 雪菜毛豆百頁雪菜令整盤小菜咸味很充足,毛豆增加口感,和大豆味香濃的百頁很搭,單單吃這個會覺得有點咸,但拌飯的話剛剛好。宋嫂魚羹它沒有腥味,也不會太稠,裡面的魚肉滑滑的,感覺好像吃碗仔翅酒釀小丸子這碗甜品絕對是非點不可!雖然是酒釀,但酒味不會太濃烈,反而滋潤的感覺更突出,丸子軟糯,加上一些桂花加持,喝完胃部很舒適呢。

四喜烤麩&雞絲粉皮

小飛蜜汁叉燒

雪菜毛豆百頁

宋嫂魚羹

它沒有腥味,也不會太稠,裡面的魚肉滑滑的,感覺好像吃碗仔翅

酒釀小丸子

2019-07-11 713 瀏覽
一出K11出口便是,地點好方便午市套餐多選擇,價錢亦相宜。前菜青瓜同雞絲粉皮味道清新,酸辣湯係傳統嗰,雲吞雞都足料。上海粗炒鐵板上,有鑊氣,存熱,同四季豆一樣,味道醬汁濃郁。蝦餃皮薄涵靚,都有水準。整體食物有質素,性價比高
一出K11出口便是,地點好方便
豆沙鍋餅
上海粗炒
蝦餃
上海粗炒
蝦餃
之前經過俾佢既裝飾吸引,傳統得黎又帶d新潮元素,決定父親節和家人黎試試晚飯訂位分兩輪,17:30同19:30,安排左我地坐餐廳其中一個角落,都幾private👍招牌菜係火焰片皮鴨,所以一坐得就落左單,再加多個4人餐頭盤有五香燻魚、水晶陳醋肴肉。後者做得比較出色,肥瘦比例剛好,仲有些許酒味帶出肴肉既甘香。4碗燉湯可自由選擇,份量十足。蟲草花燉雞,好夠火喉,非常滋潤杏汁燉豬肺,因為清洗功夫繁複,唔係好多餐廳會煲,而且每啖都有杏汁香味,真❤️推介👍主菜係媽媽喜愛既酸菜桂魚片,勁足份量。桂魚片鮮甜啖啖肉仲要無骨,食得暢快。大碗湯仲有好多不同配料,芽菜,酸菜同薯粉,酸酸辣辣,有d水準。士多啤梨骨,酸酸甜甜,排骨新鮮炸起,粉漿唔算好厚,外脆內軟。紅燒外婆肉,做法有d似東波肉,半肥半瘦,送飯一流。重點片皮鴨,雖然細細隻但係都片到有皮有肉,唔算多油。薄餅紙夠熱,每片用牛油紙隔開,唔洗痴住😊佢會提供兩set醬汁,一set係傳統既片皮鴨醬配青瓜,另一set既橙醬配生菜🥬菠蘿🍍,後者又新穎又清新。跟餐甜品有4碗酒釀丸子,好欣賞佢同時又提供5-6款其他甜品自費升級,最後升級左兩位高力豆沙,仲同樣係媽媽愛吃的。小
招牌菜係火焰片皮鴨,所以一坐得就落左單,再加多個4人餐

4碗燉湯可自由選擇,份量十足。
蟲草花燉雞,好夠火喉,非常滋潤

紅燒外婆肉,做法有d似東波肉,半肥半瘦,送飯一流。

跟餐甜品有4碗酒釀丸子,好欣賞佢同時又提供5-6款其他甜品自費升級,最後升級左兩位高力豆沙,仲同樣係媽媽愛吃的。小丸子好足料,酒香中配上桂花糖水,甜而不膩。每份高力豆沙有3粒,皮薄餡靚😋正正👍
2019-06-19 713 瀏覽
一行五人晚飯,見到廣告賣火焰片皮鴨幾新穎,就決定試試訂位前已經預留左半隻片皮鴨,到店再嗌其他野食。嗌左個四人餐,頭盤有五香燻魚、水晶陳醋肴肉。兩款頭盤味道都唔錯,特別係熏魚香口肉質嫩滑,醬汁甜甜地,好開胃。燉湯揀左蟲草花燉雞,杏汁燉豬肺尤其大愛杏汁燉豬肺,濃濃的杏仁味每一啖都留係口裏面。主菜就有酸菜桂魚片,份量好多,一大湯碗上。面層的桂魚片好鮮味,而且無碎骨。魚下面有芽菜同薯粉,酸酸辣辣,又唔會太咸,鍾意酸菜魚既朋友可以一試。士多啤梨骨,酸酸甜甜,排骨新鮮炸起,外脆內軟。紅燒外婆肉,依味有少少偏咸,不過送飯一流。當然唔少得甜品酒釀丸子🍡同高力豆沙。小丸子配上桂花糖水,甜而不膩。高力豆沙皮薄,蓮蓉唔算太甜,兩樣都係我既最愛❤️
一行五人晚飯,見到廣告賣火焰片皮鴨幾新穎,就決定試試
訂位前已經預留左半隻片皮鴨,到店再嗌其他野食。

燉湯揀左蟲草花燉雞,杏汁燉豬肺
尤其大愛杏汁燉豬肺,濃濃的杏仁味每一啖都留係口裏面。

士多啤梨骨,酸酸甜甜,排骨新鮮炸起,外脆內軟。

紅燒外婆肉,依味有少少偏咸,不過送飯一流。

2019-06-19 487 瀏覽
最近在k11附近報左個course,上堂前都會在附近搵野食。 今次就揀左霞小飛,餐廳位置好易搵,在地鐵站k11出口一出黎就到,同層仲有好多賣女生衫褲鞋襪、colour con等既商店,食完仲可以行下街再上堂。晚市套餐有二人餐。揀左個蟲草花螺頭雞湯,味道濃郁,好足料。前菜可揀兩款,揀左水晶肴肉同拍青瓜,味道清新。蜜汁叉燒超好味,非常送飯,可惜得四舊,有點意猶未盡。麻婆豆腐嗌左少辣,連唔食得辣既我都接受到,麻味幾香幾濃。酒釀丸子好正,桂花好香,丸子好有口感,如果甜度減少少會更好。

晚市套餐有二人餐。

揀左個蟲草花螺頭雞湯,味道濃郁,好足料。

前菜可揀兩款,揀左水晶肴肉同拍青瓜,味道清新。

蜜汁叉燒超好味,非常送飯,可惜得四舊,有點意猶未盡。

麻婆豆腐嗌左少辣,連唔食得辣既我都接受到,麻味幾香幾濃。

2019-06-18