5天前 121 瀏覽
聽聞尖沙咀有間米線湯底新鮮熬煮6小時老板親身學沖奶茶,每杯奶茶都溝幾款茶葉沖製,地道茶餐廳奶茶超鍾意飲奶茶既我今日就同好友去試下雲香園米線 $65 呢款啱晒選擇困難既我已經有豬肉碎、台灣腸、冬菇、雞絲、雞翼、魚肉春卷、螺旋草&腐竹湯底酸小辣~夠酸啱我口味~飲左半碗都唔口渴少米線~欣賞佢可以揀爽D配料仲可以走芽菜、韮菜、葱&芫茜米線比較幼身~口感煙韌唔易斷螺旋草、雞絲&腐竹份量超多冬菇3粒好嫰滑入味台灣腸、雞翼、魚肉春卷每樣比左一件朋友飲品當然係美利奶茶王,少甜少冰茶同奶比例剛剛好~茶底香濃奶滑唔錯朋友要左雲吞熱拌米線 $48 BB辣 爽D 小米線配料:走酸菜、榨菜、花生熱朱古力仲可以揀濃啲熱拌都唔錯,醬汁幾惹味,雲吞餡幾清甜小食:秘製豬頸肉 $48份量十足,爽口彈牙,正手拍青瓜 $23蒜蓉超多好香,青瓜爽口解膩一流鋪面唔算大~基本上都坐滿餐牌都幾多選擇~店員好親切下次會想嚟試埋涼拌米線
聽聞尖沙咀有間米線湯底新鮮熬煮6小時
老板親身學沖奶茶,每杯奶茶都溝幾款茶葉沖製,地道茶餐廳奶茶
超鍾意飲奶茶既我今日就同好友去試下

雲香園米線 $65
呢款啱晒選擇困難既我

湯底酸小辣~夠酸啱我口味~飲左半碗都唔口渴
少米線~欣賞佢可以揀爽D
配料仲可以走芽菜、韮菜、葱&芫茜
米線比較幼身~口感煙韌唔易斷
螺旋草、雞絲&腐竹份量超多
冬菇3粒好嫰滑入味
台灣腸、雞翼、魚肉春卷每樣比左一件朋友

飲品當然係美利奶茶王,少甜少冰
茶同奶比例剛剛好~茶底香濃奶滑唔錯

朋友要左雲吞熱拌米線 $48
BB辣 爽D 小米線
配料:走酸菜、榨菜、花生
熱朱古力仲可以揀濃啲

熱拌都唔錯,醬汁幾惹味,雲吞餡幾清甜

小食:
秘製豬頸肉 $48
份量十足,爽口彈牙,正

手拍青瓜 $23
蒜蓉超多好香,青瓜爽口解膩一流

鋪面唔算大~基本上都坐滿

餐牌都幾多選擇~店員好親切
下次會想嚟試埋涼拌米線

6天前
  • 秘製豬頸肉
  • 雲香園米線
2024-09-06 714 瀏覽
香港米線關注組成員又出動啦🕵🏻‍♀️見到好多人介紹🤩作為數不盡「雲」字頭☁️米線鋪嘅其中一間,佢一啲都無失禮喎❤️🍲小鍋米線 $34湯底揀左麻酸辣中辣+$1,配料要左豬軟骨$11、豬紅$9,見個湯底顏色已經覺得好惹味,老板話湯底每日新鮮熬煮6小時🫕中辣唔會太辣,米線軟硬岩岩好,豬軟骨Q彈入味,豬紅入味🐷唔錯啊👍🏻🥘小鍋紅薯粉 $37揀左酸辣小辣、豬頸肉$18、雞絲$9,豬頸肉係呢度既招牌🔅有5、6件,豬頸肉食落爽脆同有燒烤香氣,雞絲份量都幾多亦唔會太柴,吸埋湯食更惹味😋湯底嘅酸同辣比例都好好🫰🏻,會比麻辣更開胃🤤🦑涼拌墨魚頭 $47必叫❣️份量好多,成座小山丘咁,墨魚頭大大粒好爽口,最重要係有大量蒜蓉🧄好香好惹味,就算口臭都要食😂🍳醬拌黃金皮蛋 $27黃金皮蛋係我至愛,皮蛋蛋黃呈半流心,配埋蒜蓉食好夾😘🧋凍美利奶茶王 +$8呢度既奶茶係用心之作,溝左幾款茶葉而成🍃係老闆特登去學,食完米線嘆番杯凍奶茶正😌overall:尖沙咀店堂食座位唔多,好多人買外賣,我地之前有食過外賣,覺得堂食質素好好多😆米線湯底惹味,小食出色,可以一戰

🍲小鍋米線 $34

🥘小鍋紅薯粉 $37

🦑涼拌墨魚頭 $47

🍳醬拌黃金皮蛋 $27
黃金皮蛋係我至愛,皮蛋蛋黃呈半流心,配埋蒜蓉食好夾😘

🧋凍美利奶茶王 +$8

overall:
2024-08-31
  • 涼拌墨魚頭
2024-05-09 2954 瀏覽
老友啱啱去完旅曼谷旅行,所以,專登約出嚟食飯傾吓旅行嘢,等佢分享吓旅行點滴,簡簡單單搵咗佢公司附近嘅一間主打小鍋米線嘅小店「雲香園」,睇返往日食評原來無食米線都竟然成年幾有多。小店地方唔大,6張四人枱一眼睇晒,裝修簡單樸實。整晚流轉好快,一枱客走,就一枱客入,亦有唔少外賣單。餐牌一版印晒所有食物,包括各款小鍋米線、配料、小食及飲品。晌鋪面有寫到湯底喺每日新鮮熬煮6個鐘,一陣間當然要試真啲啦。店家採用二維碼落單,喺依家嚟講唔係咩特別事 ,但佢嘅介面就特別多選項,做得都幾細緻,好似米線可以揀爽啲、淋啲、走蔥呀、走芽菜呀……等等選項。美利奶茶王 +$7、凍奶茶 +$8聽個名好似好勁,詢問之下原來喺老闆自己走去學沖港式奶茶,真喺誠意可加,小弟甚少晌茶記以外嘅餐廳飲奶茶,今次就一於試試佢。茶底確喺唔錯,都算幾芳香馥郁,而口感嘅滑度個人覺得仲有啲提升嘅空間,但已經算喺幾唔錯。涼拌墨魚頭 $47呢款涼拌小食真喺勁推介,話就話喺墨魚頭,其實仲有唔少墨魚鬚,堆到滿滿成座山咁,一啲都無手緊,份量十足。最緊要喺啲墨魚咬落好爽口 ,彈牙得嚟又有韌勁,有嚼頭,食落又涼浸浸,加上滿滿嘅蒜香,帶微微酸,好醒胃。牛腩
,一陣間當然要試真啲啦。
,好似米線可以揀爽啲、淋啲、走蔥呀、走芽菜呀……等等選項。
美利奶茶王 +$7、凍奶茶 +$8

美利奶茶王、凍奶茶
涼拌墨魚頭 $47

牛腩小窩米線 $48

小弟今次就專一啲,只喺揀個牛腩小鍋米線,點餐時點餐介面已標明有齊芽菜、酸菜、韮菜、蔥、芫荽, 由於揀咗清湯底,所以就會少咗啲辣豬肉碎,不過加埋大大件牛腩其實都已經好足夠。講返啲牛腩,炆得好鬆化好入味,而啲米線 滑溜爽身,就算清湯都一樣好唔錯,加埋多種配菜,確喺好食又飽肚。
牛腩小窩米線
牛腩小窩米線
雲香園米線 $64

老友一向大食又多心,揀呢個招牌嘅雲香園米線就最啱佢喇,因為一碗裏面有好多配料,包括台灣腸、冬菇、雞絲、雞翼、魚春卷、螺旋草、腐竹、芽菜、酸菜、肉碎、韮菜、蔥同芫荽,夠晒大堆頭,非常之豐富。雖然只揀酸湯,但佢話飲落好酸香開胃,仲有就喺啲餸料多到好似食極都食唔完,味道亦好唔錯。
雲香園米線
無論米線,抑或餸料,都好足份量,整體味道唔錯,阿姐又好好禮貌,眼見張張4人枱都喺坐2、3人,但阿姐都無話逼啲人坐埋一邊等人搭枱,用盡每個位,小店嚟講好難得
。所以,我哋都無謂掗住個位,搵個地方飲杯嘢再傾。
雲香園米線
身為米線迷,尖沙咀雲南米線你食過幾多間呢?漆咸圍呢間家庭式小店-雲香園你又食過未呀~ 🤗小店空間唔算大,但唔會有壓迫感~ 晚市時間都幾多人,仲有外賣~湯底選擇有清湯,酸辣及麻酸辣,辣度分5度~ 今次我地都係叫麻酸 BB辣算😛 雲香園呢度都幾特別,客人可以選湯底淡d/咸d;而米線都可以選爽d/軟d~ 呢個位夠用心都值得加分😙🔅小鍋米線+豬扒🔅小鍋紅薯粉+魚肉春卷+牛丸整體都算大大份,配菜多多~麻酸 BB辣湯頭偏酸多而辣度剛好接受~引味開胃! 如果嗜辣的朋友可能要點至少小辣😛 米線軟硬適中有嚼感,連其他配菜一口食口感豐富~ 豬扒滿滿香茅味,浸下湯食會更不錯~至於薯粉,相比米線就比較軟身,但優點係更掛湯~ 魚春卷及牛丸都+$9/一份,正常發揮,價錢都合理🔅秘製豬頸肉🔅麻辣金錢肚小食推介! 豬頸肉燒得夠晒脆邊~唔太油金錢肚好.入.味! 滿滿蒜蓉香,唔算太辣~加辣可以試吓同店員溝通下😆記住記住唔好錯過奶茶~ 呢杯奶係用唔同茶底沖,好濃茶香味架~ 而且都只係+$8,值得試🤗

🔅小鍋米線+豬扒
🔅小鍋紅薯粉+魚肉春卷+牛丸
整體都算大大份,配菜多多~

🔅秘製豬頸肉
🔅麻辣金錢肚
小食推介! 豬頸肉燒得夠晒脆邊~唔太油

尖沙咀米線關注❤️‍🔥雲香園小鍋米線ʕ๑’ㅅ’๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡尖沙咀又多左間米線好多人推介✨平日放假就去呢間雲香園小鍋米線試試💛佢地主打湯底係用豬大骨老火慢煮新鮮熬煮6小時❗️真係用心烹調👅▪️酸辣小鍋米線大大碗小鍋米線送到嚟 份量好多✨當然要試下個招牌湯底 酸辣味好平均 幾香濃本身已經有芽菜、酸菜、韮菜、蔥、芫茜配料~揀左雞絲好索湯 超入味 仲有豬紅都幾滑溜~湯底仲有得order 湯底味道淡點/鹹點 酸辣味道 多酸/少酸 多辣/少辣 勁貼心👅▪️ 熱拌米線太熱嘅天氣唔想飲湯 可以叫熱拌米線❗️米線口感軟硬適中 口感都幾唔錯👍🏻本身已經有花生、榨茶、酸菜、有肉碎配料~必叫豬頸肉 口感爽嫩 幾厚身✨通菜爽脆清新~▪️涼拌雲耳🖤雲耳好爽口 點啲醋食 酸酸尾尾 好開胃❗️▪️醬拌黃金皮蛋💛黃金皮蛋晶凝通透 加上大量醬蒜 幾惹味 但就會比較重口味 油膩少少🤏▫️美利奶茶王☕️見呢到嘅奶茶都幾多人介紹 就試下✨奶茶味道層次幾豐富 佢地溝威幾款茶葉沖製絲滑又茶味濃 聽講係老闆親身去學 研製出嚟嘅味道!⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ
尖沙咀米線關注❤️‍🔥雲香園小鍋米線
尖沙咀又多左間米線好多人推介✨
平日放假就去呢間雲香園小鍋米線試試💛

▪️酸辣小鍋米線
大大碗小鍋米線送到嚟 份量好多✨
當然要試下個招牌湯底 酸辣味好平均 幾香濃
本身已經有芽菜、酸菜、韮菜、蔥、芫茜配料~
揀左雞絲好索湯 超入味 仲有豬紅都幾滑溜~
湯底仲有得order 湯底味道淡點/鹹點
酸辣味道 多酸/少酸 多辣/少辣 勁貼心👅

▪️ 熱拌米線
太熱嘅天氣唔想飲湯 可以叫熱拌米線❗️
米線口感軟硬適中 口感都幾唔錯👍🏻
本身已經有花生、榨茶、酸菜、有肉碎配料~
必叫豬頸肉 口感爽嫩 幾厚身✨通菜爽脆清新~

▪️涼拌雲耳🖤
雲耳好爽口 點啲醋食 酸酸尾尾 好開胃❗️

▪️醬拌黃金皮蛋💛
黃金皮蛋晶凝通透 加上大量醬蒜 幾惹味
但就會比較重口味 油膩少少🤏

▫️美利奶茶王☕️
見呢到嘅奶茶都幾多人介紹 就試下✨
奶茶味道層次幾豐富 佢地溝威幾款茶葉沖製
絲滑又茶味濃 聽講係老闆親身去學 研製出嚟嘅味道!

⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚
📍 雲香園小鍋米線
尖沙咀漆咸圍1-3號多福大廈地下B號舖
2024-09-25 0 瀏覽
今日過嚟尖沙咀買嘢,見到一條小巷有好多人排隊,行去睇吓原來係食米線!咁啱肚餓不如試下☺️雲香園米線:小辣麻酸辣,大大碗米線,超足料!有雞絲,冬菇,魚肉春卷,份量比起一般連鎖店米線多一半,男人絕對食得飽,女士應該食唔晒😂小窩米線:bb酸辣酸辣米線偏酸,一樣好大碗好足料,金錢肚,豬大腸,冬菇都是大大塊,有咬口,一樣超大的份量,呢個價錢好抵食!涼伴墨魚咀:上面有茶果的蒜,配合凍的墨魚咀,好爽口,點醋食一流🤩推薦呢個香口的小食!淨雲吞:皮薄韭菜豬肉餡,配合清湯,味道唔錯,一樣大大碗,一個午餐的份量,都夠飽了😃燒豬頸肉:醃得剛剛好!豬頸肉好爽口,唔會太鹹,有炭燒味😛
小窩米線:bb酸辣
燒豬頸肉:醃得剛剛好!豬頸肉好爽口,唔會太鹹,有炭燒味😛
2024-09-19
15 分鐘 (堂食)
午餐
  • 涼伴墨魚咀
  • 雲香園米線
2024-09-22 0 瀏覽
🍜 **雲香園小鍋米線**在尖沙咀的雲香園小鍋米線,這裡的配料可謂豐富多樣,讓人眼花繚亂!✨ 我們的鍋裡加入了雞翼、腐皮、韭菜、芫荽🌿、芽菜、蟹肉春卷和冬菇,每一樣都讓人垂涎欲滴。特別推薦的還有他們的米線,選擇上可以轉薯粉,口感更為獨特。而醬拌皮蛋的黃金流心口感,讓人一試成主顧,味道濃郁,搭配手拍青瓜,清爽可口,完美平衡了整體的風味。整體用餐體驗十分愉快,配料新鮮,湯底鮮美,絕對是米線愛好者的天堂!👍**雲香園小鍋米線** 九龍尖沙咀漆咸圍1-3號 多福大廈地下B號舖
🍜 **雲香園小鍋米線**

**雲香園小鍋米線**
九龍尖沙咀漆咸圍1-3號
多福大廈地下B號舖
2024-09-13 231 瀏覽
響米線關注組見到人哋介紹呢間位置尖沙咀韓國街附近嘅米湶小店 放工就過去試 正值晚餐時段 小店座位不多。幸好去到刚巧有位 Q Rcode落單快捷方便 揀個招牌雲香園米線食下先 材料十分豐富 有台灣腸冬菇,雞絲雞翼魚肉春卷螺旋藻 腐皮銀芽酸菜韭菜蔥芫荽 來自廣西嘅米線好滑再配合老火熬煮6小時嘅湯底。再揀也惹味嘅酸辣湯底十分配合。 涼拌墨魚頭 爆多蒜蓉 煙靭带少少酸 非常開胃飲返杯先聽聞老板親身寫學沖奶茶,每杯奶茶都溝幾款茶葉沖製,是茶餐廳奶茶嘅做法 天氣熱叫左杯凍奶茶 香滑之餘有茶味又唔會太甜 雲香園小鍋米線 (尖沙咀)尖沙咀漆咸圍1-3號多福大廈地下B號舖
再配合老火熬煮6小時嘅湯底。再揀也惹味嘅酸辣湯底十分配合。
涼拌墨魚頭 爆多蒜蓉 煙靭带少少酸 非常開胃

飲返杯先

雲香園小鍋米線 (尖沙咀)
尖沙咀漆咸圍1-3號多福大廈地下B號舖
2024-09-11 218 瀏覽
尖東抵食小店!係呢區好少問到非大型連鎖米線😭=舖頭好細所以lunch hour都要等5-10分鐘先有位🙏🏻=🍜||熱拌紅薯粉 $39||+雞絲($9) +螺旋草($9)薯粉片幼身爽口,仲有炸醬酸菜!冇話特別驚喜但整體幾香幾入味!可以encore!雞絲比較鞋同埋冇味,不過就可以啱啱好中和麵嘅鹹味👍🏻👍🏻👍🏻螺旋草就係海帶!唔係嗰啲海帶結🙏🏻 爽口好味!朋友叫嘅小鍋米線都幾出色!酸味較重,而米線係幼身&較爽口!少少驚喜😍😍好啱附近返學/返工來食~
尖東抵食小店!
係呢區好少問到非大型連鎖米線😭
=
=
🍜||熱拌紅薯粉 $39||
+雞絲($9) +螺旋草($9)
螺旋草就係海帶!唔係嗰啲海帶結🙏🏻 爽口好味!

好啱附近返學/返工來食~
2024-09-06 304 瀏覽
{🍽️ 香港搵食 🍽️} 雲香園小鍋米線 (尖沙咀店)今次黎到呢間價性比極高既米線店 😍😍 超推薦!!我甘鍾意食米線,以後既米線鋪頭list又多一個選擇啦✌🏻✌🏻 雲香園米線超大碗,真係好足料,超誇張!!裡面有紫菜、牛肚、雞絲、豬皮、芽菜、韭菜等等,一個人係食唔曬架😂😂 炸雞中翼夠晒入味,炸到外皮脆卜卜,肉質嫩滑👍🏻👍🏻 正呀 醬拌皮蛋第一次食呢款皮蛋,涼浸浸,夏天食啱晒!!蠔油通菜好新鮮👍🏻👍🏻 全部都好大碟,價錢又抵!!涼心小店👍🏻👍🏻 📍尖沙咀漆咸圍1-3號多福大廈地下B號鋪
{🍽️ 香港搵食 🍽️} 雲香園小鍋米線 (尖沙咀店)

炸雞中翼
夠晒入味,炸到外皮脆卜卜,肉質嫩滑👍🏻👍🏻 正呀

醬拌皮蛋
第一次食呢款皮蛋,涼浸浸,夏天食啱晒!!

蠔油通菜
好新鮮👍🏻👍🏻 全部都好大碟,價錢又抵!!涼心小店👍🏻👍🏻

📍尖沙咀漆咸圍1-3號多福大廈地下B號鋪
2024-09-05 307 瀏覽
朋友私心推介嘅隱世米線小店,呢日喺尖沙咀行街經過,見唔算多人,終於有機會試吓。小店地方唔算大,但座位算闊落,冷氣好夠,啱晒食熱辣辣嘅米線呀。朋友話呢間嘅湯底係新鮮熬煮6小時,湯底特別入味。餐牌有十多款米線選擇,亦有多款特式小食及飲品。雲香園米線($65)- 第一次嚟食,揀咗佢嘅招牌菜,入面嘅配料可以話包羅萬有:台灣腸、雞翼、雞絲、魚肉春卷、螺旋菜、韭菜、芽菜、冬菇、酸菜及腐皮等。唔食辣嘅朋友可以揀清湯或酸辣走辣湯底,食得辣嘅朋友可以點有辣度嘅,味道更加豐富。要讚下佢嘅米線,入口滑溜好味,配料質素非常高,尤其係魚肉春卷同雞翼都好好味。牛腩小窩米線($50)- 分量都算多,牛腩同牛筋炆得好入味,配咗酸辣走辣湯底,提升咗牛腩及米線味道,真心不錯。醬伴皮蛋($27)- 流心皮蛋,配以微辣嘅醬料,味道好多層次。呢個作為小食嚟講,份量算係非常多。我哋簡單點咗杯檸檬菜蜜及柑橘蜜,味道都唔錯。鍾意飲奶茶嘅朋友可以試吓佢嘅奶茶,據聞係由老板親身學沖,而每杯奶茶都溝咗幾款茶葉沖製以成,係正式茶餐廳嘅奶茶。

我哋簡單點咗杯檸檬菜蜜及柑橘蜜,味道都唔錯。