2013-08-22 355 瀏覽
從來不曾幫襯過這間原來有多間分店的「雲吞成」,近日的一個晚上,又獨個兒在旺角覓食,路過這間門面簡陋,裡面環境也同樣不吸引的「雲吞成第四分店」,見從沒幫襯過,便故且入內一試。這兒的各款碟頭飯賣$30一碟,但各款麵食卻只售$17,再補$8更可加飲品或油菜,價錢算是十分經濟,於是便叫來「牛腩麵」和「腐乳通菜」做這夜的廉價晚餐。「牛腩麵」的牛腩原來都不少,雖然與麵條一樣不算出色,都算過得去。「腐乳通菜」份量也多,雖然腐乳味道流於死鹹,但不蘸那麼多的話,還算可以。埋單$25,已能填飽肚子,求其的一餐,但求裹腹,不求美味,吃飽便回家,都ok啦!
2012-09-15 124 瀏覽
暑假時回內地一趟,在當地大學認識了一位超牛的教授,問他有否到過香港、最喜歡那間食肆,沒想到答案會是「雲吞成」!想不到他曾多次光顧,盛讚那兒經濟實惠。是夜路過旺角,便去跟進一下他們的變化喇!看看之前的食評,才知道自己已超過一年沒光顧,今次再訪,價錢貴了,一碗雲吞河要$13,十蚊麵不再,可惜。食物質素保持一貫水準,雲吞有三粒,普通豬肉作餡,質感、味道尚可;河粉方面,感覺比以前少,依舊滑溜。整體而言,的確仍屬「經濟實惠」,有機會我會相約教授再來。
想不到他曾多次光顧,盛讚那兒經濟實惠。

雲吞河

整體而言,的確仍屬「經濟實惠」,有機會我會相約教授再來。
2012-09-03
2012-08-23 82 瀏覽
飲完茶,仲未飽,想起搭巴士時經過見到 <雲吞成> 大大張BANNER 寫住$13 麵食,咁就即管去試吓~去到時樓下都差不多滿坐,店員叫我們上樓上坐,環境就有D污糟,而且傳來梅UP味,但為了試$13 雲吞米,都無所謂LA~這間麵店除了雲吞,還有魚蛋、墨魚丸、牛肉、牛雜等,總有一款啱口味的~我叫了雲吞米,內裡有3粒細小的雲吞,雲吞內有一隻小蝦和一些瘦肉,還有很香的麻油味,說真的味道是好一般,不過在旺角這舖租超級貴的地方,居然還有麵店提供 $13 一碗麵,真的不能要求太多了

都無所謂LA~

我叫了雲吞米

2012-08-23
2011-10-11 51 瀏覽
今早有事要作,沒有吃早餐。辦完事後已經十一時,知道這裏有一便宜麵鋪,決定要試!在門口打量一會,有幾款是十二元一碗,真的十分便宜。本想吃雲吞粗,但沒有粗麵,就吃了幼的。但中間其他客都可以吃的時候,我還在等著。那位阿姐就跟我說,雲吞處理中,請稍候。竟然阿姐還記得我。終於雲吞麵到,雲吞有三隻(如鋪中的照片一樣,沒有欺場),不算大粒。蝦是爽口的,裏面的豬肉瘦多於肥,也是不錯,湯也有味,麵也爽口有彈性,加了辣椒油,這也不錯,很快聞到其香味。再加一杯三元的豆漿,總共也只是十五元,比起一般茶餐廳的早餐還要抵。進來的客人都是過客,偶爾停停,吃碗麵後又很快離開,只要不是太難吃,我想她還可以繼續作下去的。
正!不錯的了。
2011-10-10
正!不錯的了。
2011-05-14 27 瀏覽
一個人在旺角吃下午茶,可以選擇的有很多,但百物騰貴,連冷麵都加價五毫,街邊魚蛋六元一串,要便宜地吃飽實在有難度。看到之前曾經一度加價賣十二元一碗的雲吞成麵食,現在竟然反通貨膨漲,繼續大大隻字宣揚「十蚊大大碗」,當然馬上走進店內醫肚啦!店內依舊有一種異味。說不出是甚麼?只知道不是煙味。此地不宜久留。我還未坐下便急急向一位阿姐點了一碗雲吞河,阿姐卻說要先清理好桌子才能落單。原來這位阿姐是新員工,做事頗多甩漏,我在店內的十五分鐘,她不停被其他員工指指點點,真狼狽。數分鐘後,雲吞河送來了。加了辣椒油,河粉不致於沒有味;而雲吞有三粒,沒有真才實料,卻未算難吃得不能嚥下。說到底,只賣十元,我沒有任何要求。臨近吃光時,一隻小烏蠅投碗自盡,亦令我的下午茶提早結束。離開雲吞成,往旺角道前進,才發現自己選擇錯誤了:早知在麥記吃八元的雙牛芝堡,既能達到同樣的飽肚感,更可以乾淨衛生地省下兩元嘛!

店內依舊有一種異味。說不出是甚麼?只知道不是煙味。

數分鐘後,雲吞河送來了。
雲吞河

臨近吃光時,一隻小烏蠅投碗自盡,亦令我的下午茶提早結束。

2011-05-13
  • 河粉
2011-01-29 27 瀏覽
有時後行開MK,但都好少行通菜街。呢日有個同學帶我過黎食"十蚊麵",不過可能物價上漲,而家都要十二蚊先有碗麵。點都好,呢度都算係慳家之選既。魚蛋河講真,十幾蚊一碗魚蛋河。我真係無乜期望架,不過無期望就無失望。個湯底就真係淡如水,但我加番辣椒油就無乜野既。魚蛋同魚片就出乎意料之外既好食,都做到彈牙既效果。雖則魚味唔算太突出,但有彈牙既魚蛋。已經算係難得。對於十幾蚊一碗麵。都有呢種味道,真係好難得。以咁既價錢,唔怪得咁多上班族都會黎食麵啦。不過,呢道既環境就麻麻,唔算太乾淨。
十二蚊先有碗麵。點都好,呢度都算係慳家之選既。

魚蛋河
水,但我加番辣椒油就無乜野既。
魚蛋同魚片就出乎意料之外既好食,都做到彈牙既效果。雖則魚味
唔算太突出,但有彈牙既魚蛋。已經算係難得。
對於十幾蚊一碗麵。都有呢種味道,真係好難得。
驚喜魚蛋河
2011-01-17
驚喜魚蛋河
2010-11-18 19 瀏覽
今日最後一次見社工姐姐.認識一段時間.大家有感情的.我心中有點失落感,要經過一段時間過渡,或者今日心情一般.旺角咁多食店.我竟然選一間又殘又舊,最低消費10元的食店.環境差到只可望近距離.望得太遠會食唔落...店內潮州老細指揮,一路講粗口一路指揮,大部份潮州人慳家.高調宣揚自己成就...望住自己的生意,當然緊張,我無貶低人.我都係潮州人...因某些原因.我完全唔識潮州話.凍華田...6元...完全無期望...只是一杯凍水,的味道...雲呑牛肉米18元.如果只吃牛肉值OK..至少肉味濃,經化學加工,肉質滑...而雲呑直情係離譜啦!只得提子乾SIZE的豬肉,搵超重鹼水味的皮包住...湯底.腩汁湯...老細一路講野,一路話一碗有3元以上的利潤衛生...好一般......我行出來口中有煙頭的苦味,我仲發神經係度諗...我明明無食煙...點會有煙味.....事實証明...貴唔一定好...但平就一定唔好....食完呢餐,我立刻要搵小食,我下星期去玩破地獄...朋友們.下星期留意我的食評

湯底.腩汁湯...老細一路講野,一路話一碗有3元以上的利潤
2010-11-03 14 瀏覽
自從無係旺角返工之後都好耐無黎呢間雲舌成食野LU~今晚去左旺角搵人,突然有D想食下牛腩SO走左入黎。都成半夜3點幾啦都仲咁多人既V_V求其搵左個角落位就坐。個女人行過黎問我食乜,我講緊淨腩走蔥,跟住佢就行左去隔離枱幫岩岩坐低果個落單,之後又走番過黎問我食乜-.-不過講真,呢D十蚊碗麵既地方都唔會點有服務可言咖喇-.-等左一陣,見到隔離枱D麵都到齊我都仲未有野食-.-有乜理由要煮既野仲快過我呢個就咁砌咖=.="終於到喇我個淨牛腩唔錯^^個份量都唔少,仲有D生菜係個底度,咬落口唔會UN,真係有D衝動想叫多個食食完叫多杯豆漿飲,都係38蚊咋!!!唔錯唔錯-3-
自從無係旺角返工之後都好耐無黎呢間雲舌成食野LU~
今晚去左旺角搵人,突然有D想食下牛腩SO走左入黎。
都成半夜3點幾啦都仲咁多人既V_V求其搵左個角落位就坐。
不過講真,呢D十蚊碗麵既地方都唔會點有服務可言咖喇-.-
終於到喇我個淨牛腩

食完叫多杯豆漿飲,都係38蚊咋!!!唔錯唔錯-3-
淨食牛腩
2010-10-30
$38 (宵夜)
淨食牛腩
  • 牛腩
2010-08-19 10 瀏覽
今晚在LP看電影, 時間尚早就先吃個晚餐~ 因為友人喉嚨不舒服, 就想找家吃粉麵的可以吃得清淡1點, 本來是想去街頭的"hk仔魚蛋粉", 但竟然碰巧裝修 >^<又往回走到街的盡頭, 就是這間雲吞成。店面又殘又舊, 當然才$10碗麵是不包括要有門面的啦。 客人也不少的, 大多數客人1~2個人來吃個quick dinner, 就是我們坐的1檯已是3個parties組成的。 大多都是點"雲吞麵", 而我們2個都沒點雲吞麵, 小妹點了魚蛋河而友人點了墨太米; 再多加碟生菜。1大碗粉好快就上桌, 看麵餅的份量也不算是。 湯是半透明米白色的, 友人小聲問"你有無覺得個湯好似係滾水淥熟d粉..?" 小妹連忙認同.."所以我沒喝哇......"墨丸蠻大粒的有3粒, 單看就覺得醜樣... 色澤灰灰沉沉, 輕咬1下而是粉的味道, 絕無墨魚味, 0秒間決定整粒放棄... 雖然對那些白魚蛋不公平,, 不過小妹而不想冒險吃了~至於那蠔油生菜, 生菜太濕並不爽口, 這未算沒誠意..; 偷看同檯別人的腐乳通菜就更沒誠意.. 1pat淺蝦肉色(像嘔吐物)的所謂"腐乳"放在通菜上... 見到都倒胃了 =
又往回走到街的盡頭, 就是這間雲吞成。

至於那蠔油生菜, 生菜太濕並不爽口, 這未算沒誠意..; 偷看同檯別人的腐乳通菜就更沒誠意.. 1pat淺蝦肉色(像嘔吐物)的所謂"腐乳"放在通菜上... 見到都倒胃了 =[

不過真的好便宜好便宜....2人晚餐 (2碗粉+1碟菜) 才$25........ 是不是應該抱著0要求只為果腹的心態才可以吃???
2010-07-23 11 瀏覽
第一次去食~見佢甘平就試下~個面1入個口..苦既個面~真係未食過D面苦~食完好想嘔~個湯又吾好飲~食完即刻9.9走人~真係好差~佢吾值10蚊碗~~~~~~
第一次去食~見佢甘平就試下~
個面1入個口..苦既個面~真係未食過D面苦~
食完好想嘔~
個湯又吾好飲~
食完即刻9.9走人~
真係好差~佢吾值10蚊碗~~~~~~

1 分鐘 (堂食)
2010-06-24 16 瀏覽
十蚊面lee個名字隨通漲係我生活中消失想不到到今時今日仲有機會食得到幫襯開個d都已經加價而lee一間真係要數上次幫襯都5,6年前ge事再次食返佢都係覺得衛生無咩大改善都係老舊食具油油的地下但服務也算不錯因為夠快但快得黎會唔記得同行人叫左豆漿寫左單但唔黎連埋隔離台呀叔都係咁要自己叫多次話未黎如果唔係等極唔會到其實d面算唔錯不過可能真係快左dd面有d硬明明我已經叫河粉但硬都有樣好ge就係唔會夾斷我叫魚皮餃河d魚皮餃外表麻麻食落都可以接受不過味道不濃外皮夠口感而已為飽肚同要儲錢的確係不二之選平而且飽
十蚊面lee個名字隨通漲係我生活中消失
為飽肚同要儲錢
的確係不二之選
平而且飽
2010-06-23
西貢行完山,紅VAN 飛出旺角, 興起想食雲吞面, 又經過就入左去...惡夢開始....好, 10 蚊咁抵...就雲吞面同牛什面啦...15 分鐘過後....人地入黎5 分鐘就有雲吞面..我都未有...就問伙計...我: 我個面未黎, 人地遲黎都有啦wo...伙計A: 10蚊JE, 你想點丫, 唔食可以取消......咁既服務, 10 蚊JA~ 仲想點XDDDD好...到食物啦..雲吞面: 雲吞冇雲吞味, 面好有味, 係 KAN 好味,仲有個質感...好難形容... 湯就白色既, 又唔係魚湯, 冇味, 唔知點整牛什面: 唔知食緊咩....我自問返大陸街邊野幾污漕都食...但個面...真係好污漕....條大腸真係唔敢食....真係好污漕....OPENRICE 應該唔比貼人樣....影左唔貼得..食物....真係太核突...冇影到....

好, 10 蚊咁抵...就雲吞面同牛什面啦...

我: 我個面未黎, 人地遲黎都有啦wo...

咁既服務, 10 蚊JA~ 仲想點XDDDD

好...到食物啦..

OPENRICE 應該唔比貼人樣....影左唔貼得..
食物....真係太核突...冇影到....
2010-06-06
(非會員)
2009-10-21 73 瀏覽
我頭先去街, 想食野見到有兩間差唔多係連住既茶餐廳 一間夜晚呢個鐘數係主要賣潮州粉麵, 另一間係車仔麵潮州粉麵果間係門口睇到 D 麵幾錢碗, 跟野飲/油菜又幾錢(當然係平過就咁叫) 車仔麵果間無得睇係咩價錢 因為我好耐無食過車仔麵, 所以揀左車仔麵 (但係我既習慣係, 唔列明價錢既餐館我係一律唔去, 今次係例外, 係一次好悲哀既例外 ) 入到去車仔麵間野粗幼麵果 D $9 出前一丁 $11 "食送" 貴既 $6, 平既 $5 我食開三 "食送" , 淨係碗麵已經 $28 野飲無得平, $11 凍飲 食就要埋單 $39, 仲未計我計劃叫埋油菜 我再望下佢個 "廚房" (車仔麵通常係o係出面架嘛) 一定唔算係乾淨果隻 我問佢有無平 D 既野呀咁 有, $10 腸份, $10 粉果(佢建議) $10 三隻粉果 我--->即走 跟住去左果間潮州粉麵雙拼麵 + 油菜 + 野飲埋單 $35 仲要食左好靚既豬手 三舊有半個拳頭咁大既豬手, (仲要我碗係雙拼麵, 有兩樣 "食送"), 三舊豬手食晒
我頭先去街, 想食野見到有兩間差唔多係連住既茶餐廳

食就要埋單 $39, 仲未計我計劃叫埋油菜

慶祝紀念
母親節
  • 豬手麵
2009-07-23 18 瀏覽
係深圳工作回港, 夜歸至旺角街頭. 在找車坐之前, 突然夜宵鬼纏身, 先帶領我去搵野食 than 搵的士.夜晚, 旺角仍然是美食天堂. 尤其是亞皆老街兩旁那些泊滿小巴既橫街, 有小食, 有甜品, 有茶餐廳麵檔夜粥. 果然是要乜有乜. 夜, 反正只想食碗麵算, 久聞呢個10元碗, 大大碗既招牌. 咁就睇睇10元, 有什麼好食. 黎雲吞成, 當然食雲吞啦. 10元碗, 果然是大大碗, 麵既份量其實同任何一間雲吞麵檔冇別. 雲吞只有三粒而且又厚皮, 又沒有任何鮮味香味. 湯底更加不用說, 湯面有些浮游的東東, 感覺是沒有害的, 算吧. 豆漿.....應該是交來的, $3一杯, 當解渴也好.10元碗的話, 好似家樂好過佢.

10元碗的話, 好似家樂好過佢.
$13 (宵夜)
2009-06-04 7 瀏覽
在現今環境下,依然能生存的十蚊面確實不多,云吞成能keep住多年溥利多銷的原則實為抵贊,雖然衛生,地方舒適麻麻,味道份量還可以 的,另加油才、豆漿3蚊、架啡茶5蚊、轉個彎去海景食條油炸鬼都要七蚊啦!仲要係旺角D人流咁高既地方,望能為大家提供一個便宜的加油站。
2009-06-02
  • 10蚊、粉、面,米。