2018-07-10 45 瀏覽
《#雲南啊老表黑羊湯鍋米綫》#觀塘📍觀塘觀塘道472-484號觀塘工業中心一期地下D舖-🔹牛肉拼牛腩米線 $38/細碗 飲品+$7呢個細碗已經勁多 食完真係飽到一個點我見有其他人食大碗😦個碗真係好巨型 絕對夠2位女士食 大碗都係$48咋-上菜速度係極快 話咁快就有得食啦湯底有清湯同酸辣揀 今次揀左清湯我平時唔食羊肉 好怕羶 但呢個又唔羶喎羊肉切得比較薄身 所以都幾嫩幾淋嫁另外我仲拼左牛腩 幾入味同淋身 我覺得唔錯👍🏻成碗野無論米線定係肉 我都覺得好多😂-同枱有人買左幾打生餃子🤔咁應該幾好味 下次可以試埋餃子🥟再試埋酸辣湯-byT: 7.5/10
《#雲南啊老表黑羊湯鍋米綫》#觀塘

同枱有人買左幾打生餃子🤔咁應該幾好味
下次可以試埋餃子🥟再試埋酸辣湯
byT: 7.5/10
2018-07-05 48 瀏覽
幾時都話係觀塘番工真係唔怕冇野食😈同事之前食過呢間,平平地又飽肚,今次就帶左我地黎食~👉🏿✨豬肉米線 Hkd 36 💸📌一黎到係有啲清既,諗住佢啲豬肉會係豬肉片咁,點知係有啲似腩肉咁👀又估佢唔到喎~湯底唔會話好淡,可以再自己加辣椒😈同事就叫左個雞肉米線,個人非常推薦雞肉,好嫩滑呢!👉🏿✨美味口水雞 Hkd 30 💸📌呢個得喎!超級惹味但又唔會辣到你食唔到,雞肉同樣都係好滑,加左辣就更加好食,好想食多兩舊😍👉🏿✨涼拌青瓜 Hkd 20 💸📌係幾開胃既飯前小菜,又夠爽脆,正!

👉🏿✨豬肉米線 Hkd 36 💸

👉🏿✨美味口水雞 Hkd 30 💸

👉🏿✨涼拌青瓜 Hkd 20 💸

📌係幾開胃既飯前小菜,又夠爽脆,正!
2018-07-04 532 瀏覽
呢間係呢頭附近返工嘅友人介紹, 係少數有得食羊肉米線嘅食店, 一於試下餐牌上除左提供米線外, 仲有飯選擇, 亦有特色小食及飲品水餃酸辣米線 ($36/細), 細碗份量都唔細呀, 叫左雙拼水餃, 分別有白菜及韮菜餡, 加埋8隻!  湯底叫酸辣, 加左D酸菜但味道唔太酸, 更唔覺辣味, 反而帶點羊肉味水餃似係來貨, 肉比菜多, 調味得適宜; 米線份量亦夠晒, 下次食可以叫少粉線, 以免做大嘥鬼~友人"好"羊但又想食牛, 好在呢度有得雙拼, 就叫左呢碗牛羊雙拼清湯米線 ($38/細), 份量又係咁大碗!  清湯味道幾清甜, 洒上青蔥更多一點香味!羊肉同牛肉放在一碗, 肉眼並唔容易分辨; 但一食就有羊肉香味, 羊肉帶瘦無半點脂肪及皮, 食得健康; 而牛肉口感有少少嚼口, 肉味亦幾出!  而米線軟硬度亦適中, 呷一口清湯, 食一啖米線都唔錯!小食呢度都幾多樣化, 特意叫左呢客涼伴土豆絲 ($18), 切得粗幼不一, 食起上黎都有爽脆感覺, 味道帶點微辣, 幾令人開胃口!另一款小食係呢碟自製豬手 ($25), 豬手已煮至"骨肉分離", 豬手皮口感腍滑, 而肉亦都係腍晒, 無需用力已可食晒成隻豬手,

餐牌上除左提供米線外, 仲有飯選擇, 亦有特色小食及飲品

水餃酸辣米線

牛羊雙拼清湯米線

涼伴土豆絲

另一款小食係呢碟自製豬手 ($25), 豬手已煮至"骨肉分離", 豬手皮口感腍滑, 而肉亦都係腍晒, 無需用力已可食晒成隻豬手, 喜歡爽脆口感就會有少少失望!
自製豬手

呢度街坊價錢, 份量夠晒, 唔怪之得一路都有客入黎食嘢, 以後想食米線, 唔會只係諗起譚姓哥仔!
水餃酸辣米線
2018-07-02 48 瀏覽
好耐冇黎呢度食羊肉米線喇!呢間餐廳由佢係觀塘廣場到而家我地一直都有幫襯開,價錢一直相宜,質素又高。平日都有不少食客。一人點了一碗羊肉米線,一大一細。($58/$45)米線軟韌,份量十足。羊肉味道鮮甜,不會太韌。湯底清甜,唔會太鹹。小食點了拍青瓜$20及白菜水餃$29(可選韮菜)🥟青瓜爽甜,配上已調較好的醬汁及醋,格外開胃。水餃是一口大小,味道清新,吃到淡淡的唐芹香,肉汁豐富,不覺油膩,很適合係炎熱的夏天食。飲品跟餐(+$7)點了凍檸茶及凍蜂蜜,檸茶紅茶底香。凍蜂蜜則甜度恰好,很解渴。係觀塘想食平靚正既你,一定要來呀!

一人點了一碗羊肉米線,一大一細。($58/$45)

小食點了拍青瓜$20及白菜水餃$29(可選韮菜)🥟
青瓜爽甜,配上已調較好的醬汁及醋,格外開胃。

係觀塘想食平靚正既你,一定要來呀!
2018-07-01 74 瀏覽
上星期我地去左佐敦行街,行完國貨公司,就去左寶靈街,一黎可以係鐵皮屋度逛狂逛,二黎又可以揾下有咩啱食,行下行下,見到呢間老表黑山羊,米線係大部分香港人嘅飛彿,但食黎食去都係麻辣、酸辣,好無新意姐而呢度主打羊湯肉米線,又真係未試過喎,一於試下先內在環境同典型米線鋪差唔多,係比較簡樸嘅除左主角羊肉湯米線之外,佢仲有豬骨湯米線,無論食羊愛好者,定係唔鐘意食羊嘅,呢度都滿足到哂除咗米線,小食都有不少選擇,而且價錢偏平,絕對係經濟之選我就當然要食羊肉米線,仲要食大碗添,上枱嘅時候真係嚇左一跳,成個臉盆咁大碗,都係講梗$60。而味道方面,真係很不錯,羊湯底味道香濃而不羶,仲帶啲清甜羊肉外表雖然望落鞋鞋地,但食落係兩回事,羊肉新鮮鬆軟,羊味濃以呢個價錢真係好👌🏼而我朋友就叫左碗豬骨濃湯雞肉米線,湯底係同樣的清甜濃郁,大碗$48堅扺又正我哋另外仲叫咗兩個小食,第一個係口水雞,估唔到以$30嘅價錢,可以食到咁嫩滑嘅雞,而口水汁調味十分好,小小辣得來又充滿着四川風味,幾好而第二個小食係麻辣豬耳,豬耳爽脆,正啊估唔到以呢個價錢,可以食到咁好味嘅樣湯肉米線,黑山羊老表,果然好嘢,要俾個like呢度
而呢度主打羊湯肉米線,又真係未試過喎,一於試下先

內在環境同典型米線鋪差唔多,係比較簡樸嘅

除咗米線,小食都有不少選擇,而且價錢偏平,絕對係經濟之選

羊湯鍋米線

以呢個價錢真係好👌🏼
雞肉米線

口水雞

而第二個小食係麻辣豬耳,豬耳爽脆,正啊
麻辣豬耳

2018-06-22
羊湯鍋米線
雞肉米線
2018-06-29 40 瀏覽
今日兩點鐘黎到,店內依然人流不絕。餐廳環境都幾闊偌,坐得都幾舒服。不過門面有啲難認,所以都揾左一陣先搵到。我平時甚少食羊,好怕個陣羶味。但我唯獨鐘情呢度既羊肉,羊羶味濃郁得黎又容易入口,相信平時唔食羊既人都會接受到👍🏻羊肉酸辣米線之前都食過清湯,對於我黎講略嫌太清淡,所以今次就試試酸辣湯底拼羊肉,雖然已經嗌左細碗,但食過既人都知呢度既細碗份量不容小覷,所以我特別叮囑店員只要半份米線,廢事食唔曬🙅🏻‍♀️酸辣湯底其實幾乎唔辣,但比清湯味道層次更豐富,而且每一口都充滿羊羶味,令人回味無窮。羊肉有得選擇有皮/無皮,偏瘦/偏肥。我落單既時侯無特別要求,佢就比左無皮同偏瘦既羊肉我,口感軟稔,幾好食,下次想試下食偏肥既羊,貪佢羊羶味道更濃~清湯豬肉米線湯底清清地,帶點蔬菜既香。羊肉同豬肉都唔錯~口水雞雞肉嫩滑,份量都多,但真係好辣!份量多,4人一齊分享冇問題!叫左凍同熱既蜂蜜各一杯,微甜解辣,非常正!

羊肉酸辣米線

清湯豬肉米線
湯底清清地,帶點蔬菜既香。

羊肉同豬肉都唔錯~

口水雞
雞肉嫩滑,份量都多,但真係好辣!

份量多,4人一齊分享冇問題!

叫左凍同熱既蜂蜜各一杯,微甜解辣,非常正!
2018-06-27 35 瀏覽
食米線嘅舖頭隨處可見,但以羊肉作主打嘅就冇見過,咁啱今日行經觀塘見到大大個招牌寫住黑山羊湯鍋米綫,就同朋友入去試吓。我地點咗一碗細羊肉米綫和一碗牛腩米綫,雖說是細但個碗比我塊面還要大,真誇張!平時出街食嘢唔會飲啲湯,今日見佢個湯好淸便試飲一啖,清甜得呢有啲肉香,又食唔出佢用咩做材料,呢d可能就係秘方啦。不知不覺飲完一啖又一啖!肉質偏廋,軟滑有肉味得來唔羶。米綫都煮得軟硬適中。食完呢碗嘢已經好飽叫咗兩個小食, 口水雞翼 和韭菜餃子, 兩個小食都好大碟, 韮菜餃 皮薄 咸多, 食落啖啖韭菜味 超正👍 口水雞我嫌唔夠辣可以再辣啲就正喇!

👍
口水雞我嫌唔夠辣可以再辣啲就正喇!
間餐廳個名其實幾搞笑,雖然知道冇關係但諗起某套電視劇有菜脯任食唔嬲!豬肉米線(細碗) $36雖然佢主打食羊,但試左其他,食唔到羊同牛既你唔緊要,店裡面仲有其他選擇,豬肉同雞肉都有,一定有款岩你。豬肉份量適中,唔係瘦肉而係五花肉,帶肥膏,湯底係豬骨湯,清甜,同出面食既唔同。米線幼滑易入口蒜泥白肉 $30分開左蒜泥,中意一塊白肉配幾多蒜泥就自己控制,每塊都帶肥膏。涼拌鳳爪 $18呢個就比較辣,幾入味(跟餐)凍檸茶 $7
間餐廳個名其實幾搞笑,雖然知道冇關係但諗起某套電視劇

有菜脯任食唔嬲!

豬肉米線(細碗) $36

蒜泥白肉 $30
蒜泥白肉

涼拌鳳爪 $18
涼拌鳳爪

呢個就比較辣,幾入味

(跟餐)凍檸茶 $7
凍檸茶(跟餐)
豬肉米線(細碗)
幾年前黎食過一次,果時店舖仲係位於觀塘廣場,之後間店唔見左!以為結束營業,原來係搬左舖,其實都搬左好耐,一直冇留意到,店舖比之前大左不少羊肉酸辣細碗  $45對上一次黎食都係專登為左食羊肉先黎,上次就揀左清湯同有皮羊肉,今次就揀酸辣湯底,不過唔記得左要求有皮/淨瘦,於是店員比左淨瘦羊肉。細碗對我黎講都唔算細,湯底帶清甜既羊肉味!完全唔會有羶腥味,而酸辣係另外加左酸菜辣椒落清湯到,所以略為不夠辣,羊肉薄切亦唔韌,好中意個湯底!米線都煮得好好,焾而不爛,容易咀嚼。牛腩湯鍋酸辣米線(細碗)  $36嚐嚐湯底,能嚐出應該用上了牛骨做湯底,而牛腩頗鬆軟,帶濃郁既牛味~同樣唔差避風塘麻辣雞翼  $22其實唔辣,偏咸但幾惹味,如果肉質嫰少少就更好凍鴛鴦  $7(跟餐)呢個真係比較失望,只有甜味,建議如需餐飲,飲罐裝/豆漿星期六既下午茶時分黎食都唔算少人,餐廳都有三分二人,估計星期一至五中午都一定FULL,仲要係工廠區,不過食好野就一家多人架啦

羊肉酸辣細碗  $45

牛腩湯鍋酸辣米線(細碗)  $36
牛腩湯鍋酸辣米線(細碗)

避風塘麻辣雞翼  $22
避風塘麻辣雞翼

其實唔辣,偏咸但幾惹味,如果肉質嫰少少就更好

凍鴛鴦  $7(跟餐)
凍鴛鴦(跟餐)
呢個真係比較失望,只有甜味,建議如需餐飲,飲罐裝/豆漿

2018-06-23
2018-06-25 15 瀏覽
最近天氣真係好焗,, 個天又落唔到雨整到成個人都唔想食飯, 淨係想食有湯的野約左官塘區的朋友行開工業區見到有間係食羊肉米線..又幾特別就入左去食本身我對羊的一般.. 不過外間食得太多小鍋米線..所以今次就叫左羊肉米線試下, 有分細同大碗我眼見細碗已經好夠食~一上台真係覺得細碗都好巨型, 真係大件夾抵食!!!羊肉一點都唔肥, 帶點羊羶味, 紋理好清晰, 好腍再飲啖湯, 湯底好清甜又唔油膩!! 米線質地好細滑, 軟硬適中呢隻麵質同坊間的唔一樣, 一食就愛上避風塘麻辣雞翼呢個小小辣已經好惹味麻辣豬耳比想像中辣同比較酸.. 個辣度係去到喉嚨度呢個有驚喜, 而且份量都好多係官塘區價錢合理, 會再有下次
最近天氣真係好焗,, 個天又落唔到雨
整到成個人都唔想食飯, 淨係想食有湯的野
約左官塘區的朋友行開工業區
見到有間係食羊肉米線..又幾特別就入左去食

本身我對羊的一般.. 不過外間食得太多小鍋米線..
所以今次就叫左羊肉米線試下, 有分細同大碗
我眼見細碗已經好夠食~

一上台真係覺得細碗都好巨型, 真係大件夾抵食!!!
羊肉一點都唔肥, 帶點羊羶味, 紋理好清晰, 好腍
再飲啖湯, 湯底好清甜又唔油膩!!
米線質地好細滑, 軟硬適中
呢隻麵質同坊間的唔一樣, 一食就愛上

避風塘麻辣雞翼
呢個小小辣已經好惹味

麻辣豬耳
比想像中辣同比較酸.. 個辣度係去到喉嚨度
呢個有驚喜, 而且份量都好多
係官塘區價錢合理, 會再有下次

2018-06-22 41 瀏覽
公司附近食厭左,同同事今日黎左觀塘工業中心一期呢邊覓食~重遇呢間本來係觀廣嘅黑山羊米線,緊要試一試!😎涼拌土豆絲味道酸酸辣辣,土豆絲好爽口,食落好開胃!用黎做前菜一流!羊肉米線(無皮)🐐湯底清甜,羊肉唔會好so,而且肉質幾腍。米線嘅份量超多,啱晒大胃王呀~~牛腩清湯米線🐂先飲啖湯,雖然係清湯,但味道一啲都唔單調,清得黎又帶點葱花香,飲落無味精👍🏻米線亦唔會太腍,牛腩肥瘦亦適中,唔好有好多筋,仲帶吸收晒湯嘅香味添😋口水雞雖然有啲辣,我呢啲唔識得辣嘅人食到出晒汗,但卻又實在食到停唔到口,醬汁唔係死辣,係好香口嘅麻辣🤤而且肉質仲超滑嫩👍🏻估唔到食物質素唔錯,睇黎黎緊lunch hr又多間飯堂選擇喇~

涼拌土豆絲
味道酸酸辣辣,土豆絲好爽口,食落好開胃!用黎做前菜一流!

羊肉米線(無皮)🐐

牛腩清湯米線🐂

2018-06-20 398 瀏覽
返工最開心嘅時候就係等食飯,食飯最開心嘅時候就係可以同同事傾計,坐埋一台!今日又黎到小組飯局嘅日子,我哋又行遠左少少,同事鍾意食羊,所以大熱天時都去食羊肉米線。由公司出發,大約都要20分鐘,喺觀塘泳池對面。行過鋪頭,唔為意嘅真係會錯過,門面唔係好顯眼。大約1:15嚟到,店舖真係坐無虛席,估唔到咁多人!之前喺佐敦食過佢嘅分店,知道呢度主打係羊,唔食羊嘅都可以食牛,呢兩樣都唔食嘅點算?佢哋當然仲有其他選擇,例如雞絲或者其他丸類;佢哋仲有好多款嘅小食比大家額外單點。因為我唔太好牛又唔鍾意食羊,所以就揀咗個細韭菜水餃清湯米線 $36水餃多到令我哋幾位都好驚訝!一碗細水餃米線都有八隻水餃當然唔係自己包, 睇得出係急凍貨,不過味道都算唔錯,皮唔會特別厚,韭菜同肥豬肉嘅比例大約1:3。米線煮得啱啱好,清湯湯底真係好清,感覺相對健康。想多啲味道,記住落埋佢哋嘅菜脯爽脆麻辣,好開胃!我地幾位同事叫咗2個小食share麻甩口水雞 $30睇落好似好辣,因為辣椒油嘅顏色影響,不過食落其實冇豆角咁辣。雞肉肉質唔算好滑,不過不失,勝在份量大,骨又唔算好多麻辣豆角 $20估唔到呢個豆角比口水雞更加辣!豆角爽脆,以呢

由公司出發,大約都要20分鐘,喺觀塘泳池對面。
行過鋪頭,唔為意嘅真係會錯過,門面唔係好顯眼。
大約1:15嚟到,店舖真係坐無虛席,估唔到咁多人!

水餃多到令我哋幾位都好驚訝!一碗細水餃米線都有八隻

米線煮得啱啱好,清湯湯底真係好清,感覺相對健康。
想多啲味道,記住落埋佢哋嘅菜脯
爽脆麻辣,好開胃!

我地幾位同事叫咗2個小食share
麻甩口水雞 $30
雞肉肉質唔算好滑,不過不失,勝在份量大,骨又唔算好多

麻辣豆角 $20
估唔到呢個豆角比口水雞更加辣!
豆角爽脆,以呢個價錢性價比確實係高!分量同樣都唔少。

行過嚟熱到出晒汗,破例飲咗杯凍豆漿 $8
豆漿豆味好濃,唔甜,啱晒我呢啲想飲有味道嘅飲料又怕甜嘅食客。
2018-06-19
2018-06-19 217 瀏覽
首先佢哋嘅米線真係 真係 真係 好大碗!!!(因為太重要,所以講三次🤣)就算係細碗冇兩個人share,好大機會食唔哂😂所以抵食,絕對適合用嚟形容呢一間米線😗Menu選擇都唔小,基本上d開胃小食都有齊哂🤗嗱,真係做好心理準備先叫大碗🤣🤣細碗既話,麵條係com住d湯㗎,真係多到你唔信😝😝 以呢個價錢同份量嚟講,真係一啲都唔貴😋如果晏食飯既朋友,都可以試下佢哋嘅下午茶,叫任何米線或者粉麵,都會送一杯飲品,抵呀😘雞肉酸辣湯米線雙拼牛肉羊肉酸辣湯米線佢地既湯底,用左中國青島黑草羊煲既湯底,羊味非常之濃郁,上米線前先會加d羊油落碗麵到,所以令到個羊味更突出。雖然叫咗個雞肉酸辣湯米線,但羊味較濃既關係,所以雞味較淡,但雞肉非常之嫩滑。而佢哋見牛羊亦肥瘦適中,味道非常之香濃,所以酸辣味都唔太突出🤗但岩哂d羊羊愛好者😎手拍青瓜, 味道較濃味而且青瓜非常之爽口😋😋避風塘麻辣雞翼,如果叫個飯黎食都幾好味㗎😁

Menu選擇都唔小,基本上d開胃小食都有齊哂🤗

雞肉酸辣湯米線

雙拼牛肉羊肉酸辣湯米線

手拍青瓜, 味道較濃味而且青瓜非常之爽口😋😋

避風塘麻辣雞翼,如果叫個飯黎食都幾好味㗎😁
2018-06-18 39 瀏覽
呢間係中學時代同朋友補習前經過觀塘廣場 就會聞到好香羊肉味嘅小店😍 一直好想試 今日終於搵番💕宜家原來搬左過黎工業中心一期呢邊 感覺上地理位置冇以前咁多人會經過但環境比以前衛生整潔🙈 但係入面都仍然唔少舊客仔黎食! 最出名當然係羊肉米線 仲有得揀淨瘦同帶唔帶皮 又可以揀清湯酸辣 大碗定細碗🤤唸緊細碗夠唔夠飽 店員指一指原來細碗已經係平時譚仔份量😂 湯底好清 係屋企完全冇味精嘅感覺 好難得可以係出面用咁清嘅湯底👏至於羊肉係羊脾位置 完全唔肥 肉質鮮嫩 好稔 冇羊羶味😭🤤米線唔會過稔 食落爽彈牙😌呢碗係朋友叫嘅牛腩米線 估唔到湯底一樣清 而牛腩有好濃嘅牛味叫左蒸餃子 一半白菜一半韭菜 皮薄多饀 味道偏清淡 可以沾上醋食😆避風塘雞翼 比較乾身 但幾入味 少辣🙈凍檸茶 夏天當然食碗米線 要凍飲解下喝 一流享受🤤

唸緊細碗夠唔夠飽 店員指一指原來細碗已經係平時譚仔份量😂

至於羊肉係羊脾位置 完全唔肥 肉質鮮嫩 好稔 冇羊羶味😭🤤