2018-08-20 42 瀏覽
第一次食羊肉竟然唔錯🌝以前係唔敢食羊肉,因為怕佢陣so味!呢間開係觀塘嘅米線專門食黑山羊肉,大家都話唔錯,加上知道羊肉其實係好補,所以就同媽媽去咗食!原來細碗已經係超大碗,差唔多等於譚仔嘅過橋米線份量!大碗真係好誇張,不過都有唔少人點。湯頭係清清地但又唔會好淡味,羊肉有分帶皮或者淨瘦,我雖然揀咗淨瘦但都有夾雜咗一塊帶皮,食落去幾唔錯喎!無so味之餘瘦肉又唔會鞋,有啲似牛腩,甚至比牛好食。我嗰碗勁正,好多半筋半肉!食到帶皮嗰舊會比較有so味,但都接受到。米線都做得好出色,煙韌彈牙,唔會係白雪雪(好事黎,即係無漂白過🌚)比起譚仔更好食!呢碗咁大碗$45又唔算貴,羊肉出面都賣得幾貴下。小食方面拍青瓜($20)、涼拌木耳($20)價錢合理,份量都大。食得出夠新鮮,而且木耳係我鍾意嗰種有啲膠原嘅感覺(我唔鍾意水發嗰種)但店員話木耳少少辣only,對於唔敢食辣嘅我其實係好辣,仲要係辣到入曬味個種!夠入味,嚐辣者應該好鍾意~跟米線配嘢飲平啲,食完飲番杯熱菜蜜,超解渴!
第一次食羊肉竟然唔錯🌝

2018-08-19 41 瀏覽
對於羊肉的熱情有增無減,朋友介紹雲南啊老表黑山羊湯鍋米線,主打羊肉米線。喜歡羊肉人一定喜歡入到店內已經聞到羊肉香味 米線設有大、細碗,價錢$58(大)元或$45 (細)。除了羊肉,還有牛腩、豬手、雞肉米線,選擇都頗多  羊肉米線 (細) $45羊肉米線有帶皮和凈瘦兩款選擇,今次凈瘦羊肉細碗,但絶不細碗,份量滿足正常女士。先呷一啖湯,湯底清甜。再一啖羊肉,肉味香而唔算羶。以$45價錢,有清甜湯底,份量十足羊肉,加$7可以有凍飲麻辣豬耳 $25麻辣小食$20起,性價十分高。我最喜歡麻辣豬耳份量適中,夠麻夠辣

入到店內已經聞到羊肉香味

羊肉米線 (細) $45

加$7可以有凍飲

麻辣豬耳 $25
  • 羊肉米線
2018-08-15 38 瀏覽
有個喺觀塘返開工嘅朋友介紹有間抵食夾大件嘅羊肉米線,今晚就去咗赴會。APM行過去都係5分零鐘,7點幾去到都差唔多滿座,隔局都幾有特色,牆上都掛滿好似 青藏高原嘅牛同羊嘅畫,重點係冷氣夠大,因為好怕食到成身汗。事不宜遲,叫返個大碗羊肉米線同口水雞,仲加咗杯凍檸茶。先嚟大大杯檸茶,夠晒飲。口水雞,樣子同一般嘅差唔多,但味道都幾令人深刻,佢又唔算好辣,但佢令到啲雞入晒味,佢啲香草,麻子嘅味都溶入雞肉,正。去到主角大大碗嘅羊肉米線,佢有得揀羊肉連皮定係羊瘦肉,米定米線,我就揀咗瘦羊肉米線,但佢又唔鞋喎,兼且好有羊味,正,佢個豬骨湯底一啲都唔鹹,仲好有骨味,按自己喜好再加埋啲辣菜圃,層次又再高一啲,呢個份量影真夠我飽。下次可以再試埋個牛腩,我frd話牛腩都正。

事不宜遲,叫返個大碗羊肉米線同口水雞,仲加咗杯凍檸茶。

先嚟大大杯檸茶,夠晒飲。

下次可以再試埋個牛腩,我frd話牛腩都正。
2018-08-14 40 瀏覽
上次行過觀塘廣場才發現雲南阿老表黑羊湯鍋米綫不見了!原來已經搬到觀塘工業中心一期這邊差不多一年了,新店感覺上比較大呢~仍然保留了很 classic 的海報吃米線必點小食,這客是涼拌木耳,每片木耳都好大片哦,麻辣得來又非常爽口,很捧的開胃小菜另一道小食點了麻辣雞翼煎得香口又惹味這碗是牛羊雙拼米線,男友點了大碗,真是超級大的滿滿一碗,連大吃的他都差不多吃不下哈哈清湯好甜❤️ 牛肉和羊肉都熬得很軟淋,吃完身子都暖暖的我就點了水餃酸辣米線,也是放滿了水餃這個正常份量都已經好澎湃了水餃可選白菜或韭菜餡,這個是白菜餡,非常飽滿又有湯汁,而且餃皮煮得剛剛好,不錯吃

仍然保留了很 classic 的海報

另一道小食點了麻辣雞翼

煎得香口又惹味

清湯好甜❤️

牛肉和羊肉都熬得很軟淋,吃完身子都暖暖的

我就點了水餃酸辣米線,也是放滿了水餃
這個正常份量都已經好澎湃了

2018-08-13 21 瀏覽
The noodle shop is specialized in the #yunan noodles, and the shop promised meat source is organic. Although I cannot quite tell if the meat tastes organic or not, one thing I do notice is they opt out the msg. The thirsty feeling that usually follows a bowl of noodles doesn't follow after I indulged this huge big bowl of noodles. Talking about portion, this noodle is huge! Bigger than my face (which means really big) and enough to feed a small family of three if the dad has very small appetite.

All I can say is this shop might not look super fancy, but the food quality is quite impressive!
#hkgoodeats #hkstyle #foodporn #foodblogger #foodienetwork #bestfoodhk #fotdhk #foodlover #ilovefood #相機食先 #myfab5 #hkfoodblogger #hkfoodie #pandaeatshk #topcitybiteshk #honest #honestreview #honestfoodreviews #nofilter #grumpy #ihatehastags #deliveroo #香港美食 #香港美食地圖 #永遠在減肥路上 #pandaeatskwuntong
2018-08-12 55 瀏覽
朋友想食米線,又唔想幫襯連鎖式集團,上網見最近的這一間啊老表個名又幾特別,所以帶佢過來食下午茶。米線有分大細碗,細食的朋友建議可以揀細碗,因為份量跟平時外面正常的份量差不多,大碗應該夠兩個人分量。另外除了米線,還有公仔麵、油麵、粗麵及米粉等,可以多一個選擇。蒜泥白肉白肉切到薄薄一片,蒜味十足,不會有點油膩。韮菜水餃水餃比平時的略細,但外皮落及煙韌,韮菜餡料新鮮而且有肉汁,絕對要試。豬大腸油麵豬大腸中間洗得很乾淨,而且大部份油膏已去除,油麵爽口,不過湯底較清淡。牛腩湯米線牛腩炆得很腍,全部切到大小適中,入口都唔切點咬,很香牛肉味,而湯底就應該係燉過羊肉,所以有陣羊肉騷香而且非常清甜,冬天進補時間食就確係正。

蒜泥白肉
白肉切到薄薄一片,蒜味十足,不會有點油膩。

2018-08-11 29 瀏覽
多次經過觀塘工業中心,下面這間食羊肉米線的店舖,門面比雖然對大街,但每次經過都覺得很神秘,今次決定入去一試。牛羊雙拼米線既然是羊肉店,不得不試一試羊肉啦,羊肉是瘦肉不連皮,肉質嫩腍,我自己覺得騷味在可接受範圍內,但朋友因為不吃羊,所以覺得比較騷,而牛脖就炆得入味又腍,米線爽彈,湯底比較清,有羊肉的清甜。豬頸肉米線豬頸肉爽口,切成薄薄一片,豬骨湯底都比較清,加點菜甫增添點點辣香。涼伴青瓜青瓜爽脆,而且帶點醋酸味,非常開胃。雞翼朋友不吃辣,所以叫了不辣版,雞翼比較一般。

菜甫

涼伴青瓜
青瓜爽脆,而且帶點醋酸味,非常開胃。

雞翼
朋友不吃辣,所以叫了不辣版,雞翼比較一般。
雞翼
菜甫
2018-08-09 29 瀏覽
今日去朋友位於觀塘嘅showroom參觀,順便等埋朋友一齊食飯。想簡簡單單食碗米線,但x仔米線又食到有啲悶。問朋友附近有乜特色米線食,朋友就話附近有間羊肉雲南米線,羊肉米線又真係幾特別一於試吓。既然主打羊肉米線就叫一個羊肉酸辣大碗,另外叫咗口水雞同麻辣豬耳同朋友分享。大碗份量真係非常巨大,$58好抵食!可樂放喺隔離,突然之間覺得好迷你!湯底係豬骨湯底,加咗羊肉之後幾香,酸辣味係由添加嘅酸菜同辣椒而來,酸香不嗆!羊肉份量都幾多,有皮嘅位同瘦肉都有。羊肉煮得夠淋,肉味濃之餘,保留點點香羶,鍾意食羊肉嘅朋友一定滿意。口水雞雖然其貌不揚,但味道夠麻辣!豬耳份量比其他餐廳大,做得夠爽脆,唔錯!總括嚟講呢間餐廳嘅米線風味幾傳統,羊肉米線又少見,下次又來食過先。

大碗份量真係非常巨大,$58好抵食!
羊肉份量都幾多,

口水雞雖然其貌不揚,但味道夠麻辣!
豬耳份量比其他餐廳大,做得夠爽脆,唔錯!

2018-08-01 35 瀏覽
雲南啊老表黑羊湯鍋米線,一直都覺得個名好特別,特別在10次有10次都叫唔岀佢個名😂黎到當然要試下羊肉米線 ($45/ 細碗) 牛肉睇落細細塊,其實份量唔少,係個碗太大😂 羊肉食落有少量羶味,但食得岀都幾鮮~ 食落較冧。 牛腩米線 ($36/ 細碗) 牛腩食落幾冧,唔會話食落好韌。我覺得呢度既米線都唔錯,好滑好彈牙。呢度米線既湯都幾清淡,所以好多人會另外叫小食。今次試咗口水雞 ($30) 同麻辣豬耳 ($23) 個辣好正!帶小小麻,怕太辣浸下落啲湯度再食都唔會話冇味。

2018-07-27 50 瀏覽
我係米線迷,更係一試米線店都必點酸辣! 因為本身不吃羊肉怕騷,所以早留意到這間米線都潛意識忽視! 直到昨天看到好幾篇食評都不錯,所以把心一橫採在熱辣辣的太陽底下摸著飢腸轆轆小肚腩來膜拜它! 輪了一遍餐牌瞄+四面墻身廣告,最後點了: 牛腩湯酸辣米線,還詢問了會不會有牛腩,她說有! 結果,她落單打左羊肉比我,我一見嚇死馬上找店員說我不食羊要改牛....私以為敏捷如我秒速應對扭轉乾坤...點知入口一試,牛腩是對的,酸辣湯底...・_・? 我不憤再試多三啖,點解都係完全無酸無辣既感覺? 再次追問才知道店員給了個清湯,好彩唔係我味覺有問題之餘又好惱,果刻好想罵街鬧人,但係因為已經食過幾啖唔好意思要求換,就默默低頭打算食埋它算! 可是我內心一點都不想沉默我好討厭清湯,討厭清湯,討厭òᆺó好討厭清湯。最後個店員自知理虧放左一小碟類似梅酸菜既野比我仲講明係酸辣! 我倒落個湯到分別不大囉! 最重要碟野放落去搞到我個湯唔夠熱,再倒埋個另碟上既+餸豬肉,湯底完全凍嗮!食開湯粉麵米最憎唔係高溫湯上台。老實講,它個湯係唔錯,就算怕騷的我都接受到,可惜米線除了放蔥完全無其他該有既配料,感覺只是塞米線入口好寡...
老實講,它個湯係唔錯,就算怕騷的我都接受到,可惜米線除了放蔥完全無其他該有既配料,感覺只是塞米線入口好寡...再+不走心的店員,整個happy Friday lunch 被它破壞嗮!
2018-07-27
2018-07-24 53 瀏覽
我一向都係羊肉控 平時食嘅大部分都係羊腩煲或者係放題入面嘅羊架 有時係幾好食嘅 但係有啲舖頭嘅羊唔知係唔新鮮定係用料一般 冇乜羊肉嘅口感同味道 所以今日就嚟咗呢間特色鋪頭 試下佢哋聲稱嘅黑草羊啦美味口水雞 有啲麻辣嘅味道 但係麻味多過辣味  非常之香口 連我呢啲唔係好食得辣嘅人都可以食到舐舐脷 而且雞肉好嫩滑 雞味亦都好濃郁 值得一讚 相信雞肉喺麻辣汁入面醃製上嚟都應該有一段時間 所以非常之入味 正呀黑草羊米線 呢個黑草羊米線可以話係呢一間鋪頭入面嘅招牌菜 大大碗米線浸咗喺濃濃嘅米線上湯入面 而且羊肉非常之有羊味 唔同出面食羊腩煲嗰啲 冇乜羊味 呢度嘅羊佢聲稱係用山水去煮嘅黑草羊 所以食落肥而不膩 肥膏亦都好甘香 羊肉煙韌得嚟又易咬 口感非常之一流 建議大家叫帶皮嘅羊肉 因為皮先係羊肉味道嘅精髓 我鍾意食羊肉嘅蘇味 所以就一定係叫帶皮嘅羊肉啦

2018-07-24 169 瀏覽
呢度嘅羊肉麵有分中碗同埋大碗。中碗夠一個大食男士食飽,大碗就夠2個正常食量既女仔食飽。佢用嘅羊肉應該係羊腩嚟嘅,唔係一般出邊食到羊肉片咁。未食米線之前先食佢一啖湯,超香羊味,唔會蘇,係羊味!唔知係咪d蔥起到作用,完全係做到鮮甜美味!如果唔係飽到食唔落嘅話,我都好想可以飲多d佢個湯。羊腩超級滑!羊味濃!以佢嘅米線都做得好好,雖然冇得叫米爽,但係其實根本都唔需要叫,因為佢本身就已經夠爽口,當然係完全熟透左嘅。
羊肉米線
羊腩超級滑!羊味濃!
羊肉米線
2018-07-21 772 瀏覽
記得呢間舖頭幾年前瘋魔米線間,當時仲未有好多咩雲南、四川米線,好多雜誌或者網上媒體都有介紹,個陣去幫襯要等位事隔幾年,佢嘅舖位裝修已經唔同咗,當年一個細舖位,大家坐到好逼近乎身貼身,而家成間舖好闊落,位同位之間仲有空間,亦有大枱細枱啱哂唔同嘅人嚟食牆上面掛住羊肉嘅介紹,同埋一啲羊嘅照片水餃米線(白菜餡)突然心血來潮想食下水餃就叫咗,湯底係清而不膩嘅豬骨湯,米線質地正常,少少咬口,水餃同麵嘅份量足夠,甚至一個女仔未必食得哂羊肉大碗呢個真係好大碗,可以睇到我用隻手掌同佢比較。食羊肉個陣酥味其實好重要,因為鍾意想羊肉就覺得愈酥愈吸引,呢到陣酥味好適中,唔會誇張到未食過嘅人接受唔到,但鍾意食羊肉嘅會ok😋美味口水雞有時食口水雞會食到熱嘅,但其實凍到先啱!好彩呢到係凍食,雞肉肉質結實唔會太韌,汁嘅味道主要係酸酸地,忍唔住撈埋落啲麵到食😛涼拌青瓜同樣係冷盤,每一塊青瓜已經吸咗啲汁,食落除咗爽脆之外仲好入味,頂瓜瓜!當晚滂沱大雨,由地鐵站行去嘅路有好多水潭,但都不乏佢嘅擁躉,不斷有情侶、一家大細、一班朋友嚟幫襯,只有有實力嘅餐廳先做到

牆上面掛住羊肉嘅介紹,同埋一啲羊嘅照片

水餃米綫

水餃米線(白菜餡)

羊肉大碗

涼拌青瓜

熱峰蜜

2018-07-14
2018-07-16 43 瀏覽
我平時都幾中意食米線不過成日食連鎖店都有少少悶A先生就話帶我食新米線 呢間餐廳個名好搞笑不過一睇就知主打係羊肉,不過都有唔係羊嘅選擇,所以唔食羊嘅都值得一試佢既米線。大約就係呢d餐牌 我見大部分人都係叫米線另外仲比我發現到有我最中意食既前菜 拍青$20瓜 仲可以吾辣!青瓜新鮮爽口,酸酸地,好開胃我就叫牛腩湯窩米線 細碗$36 本身因爲好肚餓諗住叫大碗 店主就提我就女仔食細碗都夠 結果細碗都好大牛腩有d脂肪 肉好嫩 好香豬骨湯底好吸收到精華 豬骨香好重米線都好彈牙 yummy 仲有叫避香塘麻辣雞翼$22做小食幾掋叫,辣就吾係好辣,不過麻香好重,個皮煎得好脆,十分惹味😋A先生叫既係羊肉飯$48 都幾大碗架 我試左少少 個湯底幾鮮甜 又有啲生菜食下 羊肉冇咩蘇味!而且幾嫩嘢飲我哋就分別要左擰樂同奶茶
我平時都幾中意食米線不過成日食連鎖店都有少少悶
A先生就話帶我食新米線

呢間餐廳個名好搞笑

大約就係呢d餐牌 我見大部分人都係叫米線

另外仲比我發現到有我最中意食既前菜 拍青$20
瓜 仲可以吾辣!

青瓜新鮮爽口,酸酸地,好開胃

牛腩有d脂肪 肉好嫩 好香

豬骨湯底好吸收到精華 豬骨香好重
米線都好彈牙 yummy

仲有叫避香塘麻辣雞翼$22做小食

又有啲生菜食下 羊肉冇咩蘇味!而且幾嫩

嘢飲我哋就分別要左擰樂同奶茶
識我的都知道我係一個米線fans,呢間「雲南啊老表黑羊湯鍋米綫 」都已經唔係第一次食了,以前會去觀塘廣場入面個嗰間...仲記得當時係細舖,依家搬左去觀塘工業中心一期地下不得止仲開了分店,老表你真的很棒喔!呢間店舖門面很大但偏偏很容易走過龍...同行四人但真的四人都錯過了,門面不夠好顯眼!位置大概在觀塘泳池對面...未去過既就要留意清楚了...免得又走過龍呢!放午餐時間每個人都想找間快靚正既食所以我們一點多到就真係坐無虛席!等了一會先入到!餐牌上明顯是米線做主打, 其次有飯,特色小食及飲品選擇,但基本個個都會叫米線的!呢度既米線食過都知個份量真係真係真係好大碗!雖然我點了👉🏻細碗但好努力加慢慢先可以食得晒,免做浪費鬼...兩個人share其實都未嚐唔係一件好事呢雙拼牛腩羊肉酸辣湯米線 $38主打係羊但又想食牛呢個岩晒我!配麻辣湯米線相信會更加開胃!湯底採用中國青島黑草羊,所以羊肉味濃,再加秘製香料熬足 3小時,每啖都是精華所在。都係問店員先知!整體羊肉比牛腩味道出眾,牛羊亦肥瘦適中,羊肉皮爽肉嫩,充滿彈性,滿是羊香!牛腩就軟軟腍腍,帶點皮脂,吃起來嫩滑,兩樣都沒有失望呢!麻辣味道就一般了
呢間店舖門面很大但偏偏很容易走過龍...
同行四人但真的四人都錯過了,門面不夠好顯眼!

等了一會先入到!

呢度既米線食過都知個份量真係真係真係好大碗!
兩個人share其實都未嚐唔係一件好事呢
雙拼牛腩羊肉酸辣湯米線 $38
雙拼牛腩羊肉酸辣湯米線

主打係羊但又想食牛呢個岩晒我!配麻辣湯米線相信會更加開胃!
都係問店員先知!
雙拼牛腩羊肉酸辣湯米線

牛腩就軟軟腍腍,帶點皮脂,吃起來嫩滑,兩樣都沒有失望呢!
雙拼牛腩羊肉酸辣湯米線

麻辣味道就一般了,因為感覺跟酸辣味道無異,一點也不辣亦不麻!但係味道香濃!
想味道濃點,不防落埋佢哋既菜脯,會更加有味架!

而米線口感比起平常吃的滑溜一點!
呢個價錢呢個份量絕對抵食
仲有一些四川風味既👉🏻小食額外單點

涼伴土豆絲 $18
一道家常菜,以爽口為主, 凉凉的,很開胃的,極度適合夏天吃!
涼伴土豆絲

避風塘麻辣雞翼 $22
半煎炸的雞翼+ 香辣惹味的避風塘料,真係無得頂,而且雞翼好大隻,肉質夠滑身!推介!
避風塘麻辣雞翼

👉🏻飲品:
凍豆漿-$8
豆漿豆味好濃,唔甜!
熱菜蜜-跟餐 $7
正正常常,不會過甜,夠晒熱!
熱菜蜜&凍豆漿

呢度既姐姐,好爽手但係有時會漏下單,等得耐左記住提下佢地啊!
總括黎講喜歡食羊的人一定會喜歡呢間米線店!