2019-04-12 765 瀏覽
呢間店既羊肉麵由舊舖幫親到宜家,一路都覺得好好食,雖然佢加價加得都唔少。因為冇再係觀塘返工,無食一輪,今晚同老公仔仔再去,叫左野食,我仔就話天花板線有老鼠呀(佢唔識驚),有兩隻,後尾我都見到有鼠踪影,我老公背住坐見唔到,話照食啦。埋單同收銀細細聲講,佢答我地係咩,我未見過。以後唔會再幫親
埋單同收銀細細聲講,佢答我地係咩,我未見過。
以後唔會再幫親
吃羊肉米線的專門店  夠騷  喜歡吃羊之人的食店 一定要黎。入到去系焗焗地,環境仲有好大浸羊味,不過唔食牛都有其他肉食。呢間店好在有得揀有羊皮無羊皮肥啲定瘦啲,不過今次黎,店員話宜家都無乜皮GaLa 咁😭,比我揀就會揀有皮同瘦既羊肉。上面系大碗,下面系細碗,個名叫細碗不過都勁大碗,羊肉重騷味,有咬口好味,肥少肉多,肉的份量不少,有脆脆系湯面。絕對抵食,奶茶奶味足,勁大杯。仲有好多小食可以試。口水雞同手拍青瓜都正。

仲有好多小食可以試
。口水雞同手拍青瓜都正。

2019-03-22
  • 口水雞
  • 蒜泥白肉
  • 羊肉大碗
2019-03-30 517 瀏覽
今日去觀塘搵朋友食飯傾計,點知佢仲有好多野做,就叫左我買埋外賣上去一齊食,仲指定要食「雲南啊老表黑山羊湯鍋米綫」,好彩唔算難搵!入面已經坐左好多人,好彩我係黎買外賣☺️我地買左2碗米線口水雞酸辣米線 ($39)雞肉嫩滑,個汁夠麻夠辣夠惹味!雞件入晒味真係好正!😋米線都幾彈牙羊肉酸辣大碗米線 ($61)朋友好肚餓就叫左大碗,真係勁大碗,分量好足!👍🏻羊肉仲有得揀有皮定冇皮,羊肉偏瘦冇咩肥膏,肉質幾腍,有少少嘅羊羶味湯底好鮮,味道唔錯☺️

我地買左2碗米線
口水雞酸辣米線 ($39)
雞肉嫩滑,個汁夠麻夠辣夠惹味!雞件入晒味真係好正!😋
米線都幾彈牙
羊肉酸辣大碗米線 ($61)
朋友好肚餓就叫左大碗,真係勁大碗,分量好足!👍🏻
湯底好鮮,味道唔錯☺️
2019-03-30
15 分鐘 (外賣自取)
2019-02-09 600 瀏覽
逢要去觀塘,我嘅內心都會想起我最親愛嘅老表——雲南啊老表黑山羊湯鍋米綫。佢有咩咁吸引我?一個字講哂:平靚正!每次一入門口,已經聞到好香嘅羊羶味,然後個肚就會「咕」幾聲。我每次去到都一定係叫羊肉細碗米綫 $48,羊肉有得揀連唔連皮、要唔要淨瘦。自問如果同我一樣只係一個普通小女子嘅話,建議你叫細碗好喇,因為細碗已經好大,叫大碗係可以兩個人share喇🙊清湯個湯底好鮮味,羊肉食落肉質好淋,好有羊味😋👍🏻 鍾意食羊嘅話,呢間真係要放落你嘅bucket list~
2019-01-23 423 瀏覽
雲南啊老表黑山羊湯鍋米綫前排經過天文台道見到呢間sale羊既米綫鋪,見到呢個店個名咁長又咁特別,羊肉湯米綫!鐘意食羊既我當然book mark左!🥰今晚同另一半黎試下,叫左個大既牛羊米綫$52,見食評講一個大既都夠2人食,就睇下有幾大碗!😳牛羊米綫$52真係好大碗,兩個人食一個大既加1至2個小食都飽晒!米綫都多,湯吾錯,似自家煲既,冇乜味精,羊冇羶味,都幾好食。👍🏻牛普普通通。但餸吾多。下次可以試下食淨羊米綫!🤨第二日另外賣左個口水雞$32+1(外賣),都吾錯,辣得黎都香。🤤外賣口水雞$32+1(外賣)

雲南啊老表黑山羊湯鍋米綫

牛羊米綫$52

真係好大碗,兩個人食一個大既加1至2個小食都飽晒!

牛普普通通。
但餸吾多。
下次可以試下食淨羊米綫!🤨

外賣口水雞$32+1(外賣)

牛羊大米綫
外賣口水雞
牛羊大米綫
外賣口水雞
2019-01-16 294 瀏覽
聽朋友講呢間羊肉米線好出名,有晚行過見餓餓地但入面又唔太多人,去試下先一入到去已經有勁羊味,正呀羊肉米線 (大: $60 / 細: $48)係街食羊肉米線真係比較少,今次試左佢既酸辣湯底,佢既酸菜係分開上既,所以都可以試下佢既清湯,湯底鮮甜仲有羊肉味羊肉羶味都OK,唔會話接受唔到,而且佢既肉質都幾腍大碗係2人份量,Share黎食哂哂好仲可以叫下其他小食,今次就叫左口水雞同麻辣豬耳!小食黎講都唔錯,辣味好夠!而且份量都唔算好少如果鐘意食辣既朋友,可以叫小食拎D麻辣汁,真係好正

一入到去已經有勁羊味,正呀

羊肉米線 (大: $60 / 細: $48)
羊肉羶味都OK,唔會話接受唔到,而且佢既肉質都幾腍

大碗係2人份量,Share黎食哂哂好
仲可以叫下其他小食,今次就叫左口水雞同麻辣豬耳!
小食黎講都唔錯,辣味好夠!而且份量都唔算好少

如果鐘意食辣既朋友,可以叫小食拎D麻辣汁,真係好正
  • 口水雞
  • 麻辣豬耳
【雲南山水黑山羊肉米線🐏!勁大碗🍜 約埋男女神一齊sweet 住咁食一碗😻】➖➖➖➖➖黑山羊湯鍋大碗上海麵 [$58] 湯低話用山水煲成,好清甜!羊肉有得揀有皮或者冇皮,我地揀左有皮 諗住會有咬口啲 可惜唔夠煙韌 肉質都有啲鞋🙁估唔倒嘅係兩個人食呢碗野都夠哂飽!➖➖➖➖➖偏私主觀評價💁🏻‍♂💁🏻‍♀wi: 我覺得啲羊好騷好難食 完。🤷🏻‍♀ wu:樓上都痴線嘅🤷🏻‍♂ 羊就係要騷先好食😆 如果可以再騷啲就好喇🤤仲有!麵質爛左小小 有啲唔開心 不過個湯低真係幾好飲 😛💕➖➖➖➖➖雲南啊老表黑羊湯鍋米綫 (觀塘)觀塘觀塘道472-484號觀塘工業中心一期地下D號舖Wiwu tag to search 😛#Wiwu觀塘 #WiWuKwunTong #WiWu麵#HK #HKIG #HKfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkigers #hkfoodporn #hkfoodies #WiWu #WiWufoodie #WiWufood
➖➖➖➖➖
估唔倒嘅係兩個人食呢碗野都夠哂飽!
偏私主觀評價💁🏻‍♂💁🏻‍♀
wi: 我覺得啲羊好騷好難食 完。
➖➖➖➖➖
雲南啊老表黑羊湯鍋米綫 (觀塘)
觀塘觀塘道472-484號觀塘工業中心一期地下D號舖

Wiwu tag to search 😛
#Wiwu觀塘 #WiWuKwunTong #WiWu麵

2018-12-19 225 瀏覽
看評價來的,湯底卻還不如自己燉的羊肉湯,粉一般。唯有碗大如盆,全港罕見。倒是贈送的豆漿還不錯,有磨的顆粒感,又沒有太甜。 最近懶得做飯,在openrice找外食,似乎都無大驚喜。
2018-12-08 188 瀏覽
羊肉酸辣米線細碗,細碗都頗大碗,所以食細碗啱啱好。羊肉好吃,份量頗多,沒有羶味。酸辣只是加了酸菜,幾乎沒有辣味,有點失望。但相信原味都好吃。涼拌青瓜爽脆,不錯。豬頸肉沒有任何調味,個人不喜。
涼拌青瓜爽脆,不錯。
豬頸肉沒有任何調味,個人不喜。

羊肉酸辣米線細碗
羊肉酸辣米線細碗
2018-12-03 218 瀏覽
【雲南山水黑山羊肉米線🐏!勁大碗🍜 約埋男女神一齊sweet 住咁食一碗😻】➖➖➖➖➖黑山羊湯鍋大碗上海麵 [$58] 湯低話用山水煲成,好清甜!羊肉有得揀有皮或者冇皮,我地揀左有皮 諗住會有咬口啲 可惜唔夠煙韌 肉質都有啲鞋🙁估唔倒嘅係兩個人食呢碗野都夠哂飽!羊就係要騷先好食😆 如果可以再騷啲就好喇🤤仲有!麵質爛左小小 有啲唔開心 不過個湯低真係幾好飲 😛💕不過我有朋友嘅睇法就係覺得啲羊好騷好難食。。。。➖➖➖➖➖
➖➖➖➖➖
估唔倒嘅係兩個人食呢碗野都夠哂飽!

不過我有朋友嘅睇法就係覺得啲羊好騷好難食。。。。
2018-12-02 150 瀏覽
呢間鋪頭已經唔係第一次食,因為我好鍾意食米線,每次出觀塘都會心掛掛想黎食🤪第一次係因為佢個名吸引左我入去食😂見到「老表阿」覺得好搞笑😂佢個餐廳名都有羊肉米線,咁我諗招牌應該就係食羊肉😆佢有分大碗同細碗嘅羊肉米線。叫左個細碗,黎到仍然係超大碗!!!唔知呢張相個比例會唔會影得明顯啲🤣無誇張份量真係好多!羊肉亦都有好多塊,起碼一碗有7-8塊🤩而且我中意佢係羊肉片而唔係一舊舊羊肉,無咁膩同埋易入口啲,薄薄地食完一塊又想再食過另一塊!最重要既係,佢啲羊肉係好夠'蘇‘味!終於食蘇味既朋友一定要試下😍

細碗羊肉米線

細碗羊肉米線
2018-11-06 199 瀏覽
今日去到比較少踏足既觀塘全因要去恭喜朋友開新Workshop友人問我想食咩既時候我就提議米線x仔個d食得太多反而想真係食d小店既米線朋友最後就推介左呢間都幾多人!最初都好驚得羊可以食好彩都唔係我最後決定食豬大腸米線d豬大腸都唔細舊架都幾有嚼口唔錯唔錯米線煮得好不在話下一路食一路飲d湯底既時候竟然一d都唔覺得味要搵野飲湯底真係唔錯同埋冇羊味岩我唔食羊既人朋友就叫左羊佢大唔so鐘意食既朋友可以試下不過奶茶就比較難飲不要試除左米線我地仲有叫d小食青瓜兩款味道都唔錯幾開胃!原來尖沙咀都有分店下次唔洗黎咁遠食喇
友人問我想食咩既時候

幾開胃!

原來尖沙咀都有分店
下次唔洗黎咁遠食喇
2018-10-20 2375 瀏覽
今晚收工經過這間觀塘工業中心地下的米線餐廳, 聞到好香嘅羊肉味 ,反正有點肚餓,就食米線當晚餐啦。這間雲南啊老表黑山羊湯鍋米線以黑山羊食材為主, 所以近餐廳門口已經聞到好大陣香口嘅羊肉味,令人食指大動。餐廳裝修雖然一般,但因好大間,座位好多,所以坐得舒服,抵銷返!由於羊肉味實在太香了,忍唔住點了碗超大牛羊雙併米線, 大大碗只係58元,兩款肉份量都比好多,味道好正,肉味香濃。 估唔到羊肉完全沒有羊騷味,加上是腩部份,好嫩滑口感,羊味香甜,好食。至於牛肉,也是牛腩部位,肉香味濃,收$58咁嘅價錢,確實超值。米線質感,也有水準,軟硬舒中,口感有少少彈牙,我至like的口感。這店也提供很多少食, 叫了一碟美味口水雞,盛惠HK$30,價錢適中,雞肉肉質新鮮,口感嫩滑,食落很有雞味,加上少許辣,香辣味濃,不錯。跟餐加HK$7元還有杯凍菜蜜飲,甜甜地又可解下渴,正。同事點了碗豬頸肉米線, 豬頸肉雖然不是炸過,但切得厚薄均勻,口感爽彈,食落肉味嫰。

跟餐加HK$7元還有杯凍菜蜜飲,甜甜地又可解下渴,正。

2018-10-05
2018-10-11 173 瀏覽
糧尾恩物識我嘅朋友都知道我唔係好鍾意食米線㗎🤣🤣 所以要做到我會期待去食都有一定有難度!!☺首先我係好鍾意食羊既, 佢啲🐑又真係好好食同埋啲都唔騷😋😋😋最緊要嘅係價錢真係好抵!!三十幾蚊就已經有碗大大碗嘅面唔係講笑男人都唔需要加大我可以肯定細碗你都未必食得哂 同埋講緊係三十幾蚊 真係手緊都可以食好西架:同埋佢可以揀多蔥,記得叫多蔥多蔥,可以當埋菜食:最緊要係佢仲有啲醃蘿蔔提供,甜甜辣辣咁樣,好好送麵:
糧尾恩物
唔係講笑男人都唔需要加大我可以肯定
細碗你都未必食得哂
同埋講緊係三十幾蚊
真係手緊都可以食好西架:
同埋佢可以揀多蔥,記得叫多蔥多蔥,可以當埋菜食:
最緊要係佢仲有啲醃蘿蔔提供,甜甜辣辣咁樣,好好送麵:
  • 羊肉米線
同事話想試呢間,本身我以為我冇野啱食(因為我唔食牛唔食羊)點知見到個餐牌!係有餃子,雞,豬肉米缐選擇架我最後揀左雞肉豬軟骨湯底米線,原本以為會係雞絲,原來係雞件,不都OK架,幾多肉,D肉幾滑個湯底味道啱啱好,唔咸唔淡,而米線就比較林身,我就接受到,如果你食開硬牙或彈牙嘅米線,咁可能未必鐘意喇但我只係叫左細碗,都好大碗,如果大碗,應該夠兩個人食!見隔離枱都係叫大碗兩人share,再叫小食咁,下次我都試下咁叫先
同事話想試呢間,本身我以為我冇野啱食(因為我唔食牛唔食羊
)點知見到個餐牌!係有餃子,雞,豬肉米缐選擇架

2018-09-27